Sramno ponasanje guvernera centralne banke!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Helikopter

#51 Re: Sramno ponasanje guvernera centralne banke!!

Post by Helikopter »

anonimus19 wrote:
glavutan wrote:Zbog cega BiH nema monetarnu suverenost?
Zbog cega se kacamo na monetu koja je u startu falsifikat? Euro je fiat money koji stanca BCE (koja je za neupucene PRIVATNA institucija) kako se njoj cefne a da nema pokrice u nicemu. Legalizovano zelenasenje.
Sta ili ko daje vrijednost euru a samim tim i konvertibilnoj marci? Na kraju krajeva, ko je vlasnik novca u opticaju jedne nacije?
Nacija ili CB?

Koliko je mastan kajmak od seignorage konvertibilne marke? Hoce li nam guverner reci u kom sefu u Frankfurtu taj novac zavrsi?
Zbog cega je preko 70% BiH bankarstva u stranim rukama?

Pitanja je mali milion samo odgovora nigdje.
za i protiv razloga monetarne suverenosti ima mnogo. Mislim da mi jos nismo zreli za to i odgovara nam da je KM fiksno vezana za €. U suprotnom bi sigurno imali strukturalnu inflaciju koja je jedan od najgorih.
Ionako imamo visoke cijene svega i to je i pored fiksno vezane valute upravo razlog strukturalne nestabilnosti. Kupovna moc gradjanstva opada iz dana u dan, jer place manje vise ostaju na istom nivou, a troskovi se povecavaju, a nema novca u opticaju. Imamo i pored toga prilicno visoku potrosnju. Najjednostavnije objasnjenje za ovo je sa aspekta privatnika "hoce im se, moze im se". Nemamo kvalitetnu konkurenciju u bilo cemu. Jedna smo od najskupljih drzava.
Zbog cega je vlasnistvo banaka vecinom strano? Uh, tesko pitanje. mozda je bolje i tako, nego obratno.
Vecina stranih banaka na trzistu Bosne i Hercegovinu je tu jer su donijeli svoj kapital da bi ga pokusali oploditi u BiH. Bosanci i Hercegovci nemaju novaca da investiraju u otvaranje privatnih banaka na prostoru BiH a ako i imaju onda ne mogu ostati na duge staze u konkurenciji sa stranim bankama jer su te mnogo finansiski jace.
Helikopter

#52 Re: Sramno ponasanje guvernera centralne banke!!

Post by Helikopter »

Dozer wrote:E pa i ja sam isao u tu istu skolu, pa znam i ja sve ovo, ali vi nikako da shvatite poentu ovoga sto sam rekao, a to je - banke zive od gradjana i njihovih depozita, kredita koje podizu kod banaka (roba, naravno) i ostalih sitnih "usluga" kao sto su lihvarske naplate za "vodjenje racuna".
Samim tim, gradjani su ti koji imaju moc i da "kazne" banke ako su nezadovoljni njihovim radom. Konkretno, to se moze dobrim dijelom postici podizanjem svojih sredstava iz banaka cime se smanjuje likvidnost banaka, a onda, automatski banke imaju manje novca na raspolaganju cime im se suzava prostor poslovanja, a samim tim i zarade.

Druga poenta je bila na CB i Kozaricu. Jasno je da je CB obicna marioneta, ali ipak ima neke odgovornosti i mogucnosti na raspolaganju, ako nista drugo, a ono da pokrene inicijative, sto moze kao drzavna institucija.
Pored toga, i umjesto toga, Kozaric se zadaje u totalno nesuvislo poredjenje i komentarisanje toga ko ima kakav televizor i da li uopste treba da ima moderan televizor.
Pojedini ovdje su ocito u bankarskom sektoru pa se brane i rukama i nogama...
Pitanje,

Sta radi CB sa depozitima komercijalnih banaka koje su u trezoru CB:ke. Da li ih i ona iznajmljuje nekim medjunarodnim institucijama ili ih polaze kao svoju garanciju stranim faktorima pa na osnovu toga CB dize neke svoje kredite od medjunarodnih institucija uz malu i povoljnu kamatu ili je nesto trece u pitanju?

Volio bih ako moze da mi ovo pojasni ovaj @ TraxTrax jer vidim da je napucan pravo avansiranim znanjem ili neko drugi ko se dobro razumije u ovu tematiku.
Post Reply