elektroprivreda-novi ugovori.......

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

*mima*

#51 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by *mima* »

Hvala kone.
karanana

#52 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by karanana »

pa blizi je odgovor moj koji kaze da sam bio prije godinu i da su trazili pare. kad malo bolje razmislim mislim da je to bilo i ranije, mozda prije 5-6 mjeseci, jer sjecam se da je hayat radio prilog na vijestima po ovom pitanju pa sam opet otisao da provjerim da ih hayatove kritike nisu opametile. ali nisu.

vjestice, ja sam ti bio u centrali. ne znam da odletis do neke druge blize....ma vjerovatno ce i u bilo kojoj poslovnici znati odgovor jeli se placa ili ne.
vjesticanametli

#53 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by vjesticanametli »

odem do najblize pa cu javiti sJutra ali cisto sumLJam da ima ista od toga
kone

#54 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

mima wrote:Hvala kone.
Ma nema na cemu ;-)

Sad sam pricao sa njim i on mi ovako kaze:Uz onaj papir sto smo dobili sa racunom,dostavljamo;da li kupoprodajni ugovor,smrtni list ili neki od trazenih papira(sve u zavisnosti od situacije) koji su navedeni na onom ugovoru(sve OVJERENE kopije) i dalje je sve na njima.Nista se ne placa.A ja cu jos sve ovo sutra potvrditi 100 posto,jer cu otici i sve ispitati.
karanana

#55 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by karanana »

kone wrote:
mima wrote:Hvala kone.
Ma nema na cemu ;-)

Sad sam pricao sa njim i on mi ovako kaze:Uz onaj papir sto smo dobili sa racunom,dostavljamo;da li kupoprodajni ugovor,smrtni list ili neki od trazenih papira(sve u zavisnosti od situacije) koji su navedeni na onom ugovoru(sve OVJERENE kopije) i dalje je sve na njima.Nista se ne placa.A ja cu jos sve ovo sutra potvrditi 100 posto,jer cu otici i sve ispitati.
eh odlicno. onda je ovo tek promijenjeno. super.
vjesticanametli

#56 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

ja nisam dobila nikakav papir :? imam kupoprodajni ugovor i mogu kopirati i ovjeriti samo me brine da oni onda to ne uzmu i prevedu pa traze pare.............ovo mi je pokusala uraditi teta u toplanama pa sam im spremila dernek ............htjela sam racun od grijanja prevesti na svoje ime ali prije mene su u stanu bile neke izbjeglice i napravili su dug koji stvarna vlasnica prije prodaje nije izmirila i koji sam ja navodno kupila sa stanom :? da sam prevela i dug bi bio moj ........jedva izburgijam da se dug prebaci toj sto je prodala i onda prevedem ĐŽaba na svoje ime :D
kone

#57 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

vjesticanametli wrote:ja nisam dobila nikakav papir :? imam kupoprodajni ugovor i mogu kopirati i ovjeriti samo me brine da oni onda to ne uzmu i prevedu pa traze pare.............ovo mi je pokusala uraditi teta u toplanama pa sam im spremila dernek ............htjela sam racun od grijanja prevesti na svoje ime ali prije mene su u stanu bile neke izbjeglice i napravili su dug koji stvarna vlasnica prije prodaje nije izmirila i koji sam ja navodno kupila sa stanom :? da sam prevela i dug bi bio moj ........jedva izburgijam da se dug prebaci toj sto je prodala i onda prevedem ĐŽaba na svoje ime :D
Zato sacekaj dok ja ovo sutra provjerim i onda pravac EP :mrgreen:
vjesticanametli

#58 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

koneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee imal sta
nelo

#59 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by nelo »

kone wrote:Sta vam je ljudi,sto ba bulaznite bezveze.To prepravljanje nista ne naplacuju.Ko ima ciste papire njemu je dzabe,ko nema on placa oko 20-30 KM.Cisti papiri su ako neko zeli iza umrlog prevesti na sebe,donese valjda smrtni list i papire sa suda da je taj stan ili kuca sada na njemu i gotova stvar.
Jesmo vala proklet narod.Usvemu trazimo manu.Ko zna koliko ce se na ovoj temi procitati nebuloza i neciji fix ideja,bez napisane ikakve cinjenice.Sve nesto rekla-kazala,a narod se prima ko saucesce...Valjda ce se naci neko ko radi u EP pa da sve ovo objasni tacno.Ja sam vam rekao sto sigurno znam...a za sve ostalo tu je znate vec ko...
da ne bih grano bezze, dovoljna je činjenica da sam platio 50km pri prevodu brojila na sebe....
a za ostalo ćemo pričekat koji mjesec malo da se razjasni šta ovim žele postići.....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#60 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by mIRCerka »

koliko znam, ne placa se 50 vec 42 marke :D
20 maraka odjava starog brojila, 1 KM obrada papira. 20 KM prijava novog brojila (imena) i 1 KM obrada papira.
Kako vas nije stid lagati na nasu elektroprivredicu...
tahoma

#61 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by tahoma »

Ni ja nisam dobila nikakav papir uz racun :-?
nelo

#62 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by nelo »

mIRCerka wrote:koliko znam, ne placa se 50 vec 42 marke :D
20 maraka odjava starog brojila, 1 KM obrada papira. 20 KM prijava novog brojila (imena) i 1 KM obrada papira.
Kako vas nije stid lagati na nasu elektroprivredicu...
:( e onda su mene nešto posebno zapalili, jer sam ja to isto platio cca 25 km za odjavu, pa isto toliko za prijavu znači 49-50 km (početkom 2007). možda po kilaži naplaćuju... ;-)
bez zezancije, EP ima monopol što ga niko nema i neće imati u BiH. Ali još uvijek ga ne koriste u punom kapacitetu koliko bi moglo :zzzz: ....
kone

#63 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

Evo i mene :) Ovako su mi rekli:prevod za one sa smrtnim listom je dzabe,mislim da je i za ove sa darovnim ugovorom,a ovi sa kupoprodajnim ugovorom placaju.Znaci nije za sve dzabe i jos su mi rekli,pazite sad :D ,da nisam morao dolaziti,jer na onom papiru ima broj koji se moze nazvati i kazu ti odmah sta ti treba i koliko treba(para :D ,ako treba jel).I jos nesto,valjda je prevod u Zenici 22 KM.Izgleda da nije u svakom gradu isto :-) ,a ista firma :lol: Ovo je za vjerovali ili ne....

Znaci da rezimiramo,ima na dnu onog papira broj telefona(za svaki grad) i fino okrenuti broj i dobiju se odmah informacije.Za nekog pozitivne,za nekog negativne :(
vjesticanametli

#64 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

znala sam...............znaci tjeraju te silom na placanje iako redovno izmirujes dug za racune koji ne glasi na tvoje ime................ ebem im mamu
kone

#65 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

vjesticanametli wrote:znala sam...............znaci tjeraju te silom na placanje iako redovno izmirujes dug za racune koji ne glasi na tvoje ime................ ebem im mamu
Probaj ih sutra nazvati,pa vidi sa njima sta i kako.Reci im isto ovo sto si sad rekla,smao ne ono zadnje :D ,pa da vidis njihov komentar.Ako budu srali mora se,ovo,ono onda ti fino nadji kupoprodajni ugovor i prepisi maticni broj tog covjeka(ako je na njemu struja) i rijesen problem.Ali ne ide mi u glavu kako mogu natjerati ljude na trosak :shock:
vjesticanametli

#66 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

:mrgreen: skontala sam ja to odmah i to cu i uraditi.............struja ostaje na ranijem vlasniku pih nek se hebu :mrgreen:
hvala za info kone
karanana

#67 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by karanana »

pazite sad ovo: sad sam dobio formular i zovnem 080 02 01 33 i pitam da li ljudi koji mjenjaju ime na racunu na osnovu prodaje/kupovine stana moraju platiti ovo? kazu: to se ne naplacuje. kazem ja, pa prije je bilo 55 maraka, i dalje kazu ne naplacuje se vise.

i ja sam konto staviti ime starog vlasnika na formular i sve njegove podatke ali sad kontam staviti svoje ali me strah da mi iduci mjesec ne dodje racun uz struju za dodatnih 55 maraka za ovo.

e, sta znaci "ovjeren obrazac"? jeli ovjera znaci samo potpis ili se nesta mora u opstini ovjeravat?
Simplay

#68 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Simplay »

Elektricna energija je proizvod. Na trzistu je zabranjen monopol. Alternativne elektro-distribucije imaju pravo na ponudu svojih proizvoda. Vi kao korisnik mozete izabrati najbolju ponudu i potpisati ugovor sa ponudacem. Ugovor koji ED nudi na potpis nije obavezujuci, a moze biti i raskinut...

Isporucena elektricna energija mora imati ugovoreni kvalitet. Neodgovarajuci kvalitet isporucene el. energije moze prouzrokovati stetu za potrosaca. U suprotnom, moguce je tuziti isporucioca. Naravno, potreban je dokaz. Validan dokaz su rezultati mjerenja kvaliteta elektricne energije, kao i misljenje vjestaka..

Sto se tice promjena vlasnistva i slicnih pravnih pitanja, nisam siguran koja je praksa ED u ovom momentu, a nisam zaposlen u ED pa da vam to mogu brzo provjeriti.. Vidim da ED ima opravdan interes u pridobijanju korisnika pod ugovorom, tako da je moguce da to sada ne naplacuju. Ipak, vrlo je moguce da se to i naplacuje, jer ED u jos uvijek ima monopolisticki polozaj..
kone

#69 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

Znaci sve je moguce :D
Meni su u Ze rekli da se recimo kod kupoprodajnog ugovora placa prevod,dok evo karanani u Sa su rekli da se ne placa.Sad bi bilo jako zanimljivo nazvati sve one brojeve sa papira(sve ED u nadleznosti EP),pa vidjeti gdje se placa,a gdje ne i sta se placa,a sta ne.Jako dobra tema za kakvog pravog novinara,kojih nema u ovoj nasoj zemlji.

Po neoj logici,ne bi se trebalo nista placati,jer oni traze da se dostave podaci,a ne neki kupac.Uredu kad trazi kupac,pa naplati,ali halo,ti trazis jos hoces da ti platim.Jest ahaaaa :dance:
medisa

#70 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

kone wrote:Znaci sve je moguce :D
Meni su u Ze rekli da se recimo kod kupoprodajnog ugovora placa prevod,dok evo karanani u Sa su rekli da se ne placa.Sad bi bilo jako zanimljivo nazvati sve one brojeve sa papira(sve ED u nadleznosti EP),pa vidjeti gdje se placa,a gdje ne i sta se placa,a sta ne.Jako dobra tema za kakvog pravog novinara,kojih nema u ovoj nasoj zemlji.

Po neoj logici,ne bi se trebalo nista placati,jer oni traze da se dostave podaci,a ne neki kupac.Uredu kad trazi kupac,pa naplati,ali halo,ti trazis jos hoces da ti platim.Jest ahaaaa :dance:
Prije tri dana smo za prenošenje na na naše ime platili 23,40KM.Radi se o ZE-DO Kantonu.Stan smo davno kupili,ali nismo prenosili ni jedan račun na naše ime.Nije nam smetali,jer ne stanujemo u tom stanu.Pošto smo sad dobili ove obrasce otišli smo i to obavili.Samo za ED se to plaća,ni za šta drugo.Monopolisti.
medisa

#71 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

E,još da napomenem.Kad smo došli u ED(ZE-DO) da prenesemo račun na naše ime tražili su da dovedemo starog vlasnika.Nisam se dala smesti,jer imam iskustva s tim .Rekla sam da mi to u Sarajevu nije trebalo.Malo su negodovali,zvali fol nekoga...I onda bez problema preveli...
kone

#72 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

O tome ja i govorim.Vidis u ze-do kantonu je prevod 23,40,u srajevskom izgleda 55KM(kako ljudi ovdje kazu),u Travniku ko zna koliko,Tuzli,Mostaru hajd znaj.....A sve ista firma :lol: Zato da ima pravi novinar,pa da napravi jedan dobar prilog o ovome,svima bi nam bilo lakse :D
karanana

#73 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by karanana »

kone wrote:O tome ja i govorim.Vidis u ze-do kantonu je prevod 23,40,u srajevskom izgleda 55KM(kako ljudi ovdje kazu),u Travniku ko zna koliko,Tuzli,Mostaru hajd znaj.....A sve ista firma :lol: Zato da ima pravi novinar,pa da napravi jedan dobar prilog o ovome,svima bi nam bilo lakse :D
pravio je hayat o ovoj pljacki i uzimanju 55 marka ni za sta.
vjesticanametli

#74 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

nova info

danas sam otisla da prevedem struju tu hebenu na svoje ime i kaze meni teta to se opet placa. pitam po kom osnovu i ko je i kada donio odluku a ona kaze ne znam ja pitajte direktora. nema obavjesti nema nista a raja koja je predala vec misleci da je ĐŽaba ce biti pozvana na placanje. ima li smisla kontaktirati one za zastitu potrosaca i poslati mail hayatu da opet ispitaju sta se desava............................pa *ebo ih struja stoka jedna govnava :x :x :x :x :x
Haris.ba

#75 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Haris.ba »

vjesticanametli wrote:nema obavjesti nema nista a raja koja je predala vec misleci da je ĐŽaba ce biti pozvana na placanje.
Malo ta teta neupucena, zajedno sa "direktorom". Nema naknadnoga placanja za uslugu koju kad si koristio rekli su da je besplatna ( a tako je bilo sa vecinom raje). Ako budu tjerali svoje, onda samo zatrazis novi papir i upises staro ime. Nema promjene imena, ni naplate. A nek onda te ganjaju oni po kuci da sravne bazu korisnika.

A samo cu da spomenem krsenje Zakona o potrosacima BIH. Član 11. stav 7. To je sasvim dovoljno. Nije izdan racun za uslugu.
Post Reply