Čemu ovakva BiH?

Locked
coolside

#51 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

piupiu wrote: A ti i mladja raja (ja skontah da si mladji :D )?
jesam, mladji sam :D
omladina koja ima imalo inteligencije dijeli misljenje da je Bosna podijeljena i da ne da je nemoguć suživot, već ga oni uopšte ne poznaju, jer su (kao i ja), Bošnjaka prvi put vidjeli negdje 2000. godine, a do tada mislili da su to ljudi koji čim te vide, hoće da te ubiju, jbg tako je.
Mislim da je takav slučaj i sa Bošnjacima u manjim mjestima, jer provincija, a i rat čine svoje!
muha_sa

#52 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

coolside wrote:
omladina koja ima imalo inteligencije dijeli misljenje da je Bosna podijeljena i da ne da je nemoguć suživot, već ga oni uopšte ne poznaju, jer su (kao i ja), Bošnjaka prvi put vidjeli negdje 2000. godine, a do tada mislili da su to ljudi koji čim te vide, hoće da te ubiju, jbg tako je.
Mislim da je takav slučaj i sa Bošnjacima u manjim mjestima, jer provincija, a i rat čine svoje!
:lol: :lol: :lol:
Vertigo

#53 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vertigo »

muha_sa wrote:
coolside wrote:
:lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pietje_Bel

#54 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Pietje_Bel »

coolside wrote:Otvaram ovu temu bez namjere da ikoga vrijedam, jednostavno, duže vremena razmisljam o ovome pitanju.
Nisam nikakav nacionalist, ali treba pogledati cinjenice u oci, ne mrzim Bosnu (mislim da sam jedan od rijetkih Srba koji tako misli) to je moja država i moja đedovina.
Dakle ovako, Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu doživljavaju vecinom Bošnjaci, koji žive na 25-30% teritorije BiH, znaci BiH se doživljava kao maticna država samo na tome prostoru.
Dalje, cak i da se ukinu entiteti Bošnjaci nece dobiti ništa, nece se promijeniti nikakva etnicka slika BiH, i dalje ce ostati "svako na svome".
Svako javno spominjanje i izvođenje himne Bosne biva podvrgnuto zvižducima, primjer za to su utakmice reprezentacija Bosne i Srbije ili Bosne i Hrvatske.
Dakle, stanje je takvo da smo izdjeljenji, jedinstvena Bosna je nemoguća, prvenstveno zbog opstrukcije Srba i Hrvata, zašto onda ne prihvatite neku konfederaciju jedinica, jer ona sada postoji samo na papiru!

Cemu ovakva BiH? Nicemu sve dok Bosnjaci ne postanu ubjedljiva vecina. To je jedini razlog zasto mi Bosnjaci zelimo BiH. :thumbup:
Kada Bosnjaci, Bosanci i Bosanci i Hercegovci; budu cinili 60% ili 65% stanovnistva, a cinit ce to u roku od 20 -30 godina...onda je jasno da je Bosna Bosanska republika a ne drzava tri naroda. Cim popis pokaze apsolutno Bosansku vecinu i tebi ce biti jasnije i dobit ces odgovor na pitanje:"Cemu ovakva BiH?" :mrgreen:
coolside

#55 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by coolside »

muha_sa wrote:coolside@---cini mi se da si dobronamjeran forumas-ozbiljno.
Samo me nesto interesuje.

-pitatel se ikad sta to bi sa komsijama nesrbima :?
-sta se desavalo na cupriji :?
-jel kakav i koji je korpus agresorske JNA bio i zlocine u tvom rodnom gradu pocinio :?
-gdje su zlikovci koji zlo komsijama ucinise :?
-ima li zlikovaca na korzou (ako korzo postoji )koji su silovali komsinice-sto curice sto djevojke a i zene :?
-ima li i koliko masovnih grobnica na toj teritoriji ( nema gdje ih nema pa mozda i u Visegradu.)

-ovakva BiH je potrebna da bi se dolazece generacije stidile onim sto je genocidom stvoreno.
Katarza svih koji se kunu u genocidnu tvorevinu :-) . Mislim da to ja necu dozivjet al ima ko hoce.
1.da, pitamo se i evo ja se izvinjavam u ime Višegrada (mada to trebaju raditi oni koji su to počinili, ne ja, al' eto) ali ne može cjelokupno stanovništvo jednog grada da snosi odgovornost za zločine u ime pojedinaca, kojima niko ništa nije smio reći niti protivrječiti.
2.zločini, ali nisu bili samo na ćupriji i nisu samo Bošnjaci stradali u Višegradu!
3.dok je užički korpus bio u Višegradu, nijedan se zločin nije dogodio. Tek njihovim odlaskom počinju zločini.
4.na sudu!
5.ne, postoji spisak zločinaca koji tereti pola grada, međutim on nije tačan i na njemu se nalazi dosta nevinih ljudi.
Ne znam zašto, ali i sa ovim neko pokušava da manipuliše i dobije neke "poene", što je veoma glupo i nehumano isto koliko i zločin.
6.za masovne gobnice ne znam, nisam čuo da su ijednu pronašli.
7. da su RS stvorili samo zločinci, ja bi se prvi stidio nje, ali pošto su samo pojedinci činili zločine, a većina boraca su bili normalni ljudi, ja ću se uvijek kleti njome i voljeti je!
muha_sa

#56 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

coolside@ nisam se prevario u procjeni--dobar si momak i dobro nam doso na forum :-D

kad budes imao namjeru doc u SA.javi mi na pp i ja cu ti sa zadovoljstvom bit domacin--ovo ozbiljno.
Drug Član

#57 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Drug Član »

Manje-više ostatak posta ti potpisujem, ali da mi je samo znati kakva je patologija, okruženje ili i jedno i drugo zaslužno za ovo..
miki-kiki wrote: I nas Srba postenih ima malo ali nas ima, pa eto ni ti ne mrzis svoju domovinu. Recimo 8%. Dosta je i zaludjenih, prevarenih, onesvjestenih....!! Eto vidis nije to losa cifra coolside!!
To start with...Ne može se o narodu govoriti da je pošten ili ne! Srbi su kao narod (dakle isti taj narod) odigrali poptuno različite uloge u WWI, WWII i u zadnjem ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Vjerovatno najsvijetliju ulogu su odigrali u Prvom sv.ratu, ali i u Drugom sv. ratu ogromna većina Srba je bila na toj uslovno rečeno "pravoj strani". Potpuno sam siguran da bi se junaci sa Cera i Suvobora, ali i sa Kozare stidjeli Srebrenice i Kereterma. Međutim niti su Srbi bili pošteniji niti pametniji prije tih X godina niti je sada kako ti kažeš samo 8 % poštenih Srba. Uloge koje su podijelile/ nametnule velike svjetske sile i mnogi drugi faktori onda i sada kreirali su okruženje u kome su igrali naši mali narodi sa prostora Zapadnog Balkana, koji su isput budi rečeno mnogo sličniji jedni drugima nego što su oni spremni priznati sebi i jedni drugima. Prisustvovao sam razgovoru koji su vodili general Novica Simić i general Rasim Delić, kad ovaj drugi kaže "Ja da sam Simiću imao ono što ste vi imali ja bi vas satjerao u Jadransko more". Imajući u vidu ratne ciljeve predsjedništva RBiH (cijela BiH) mislim da bi ovaj scenariji bio vrlo vjerovatan, stim što nisam siguran da bi se završio onako "plemenito" kako se završila oluja u Hrvatskoj. Zato to mi loši, a oni pošteni ne kupujem jer znam ja nas j... ti nas. Možda su nas vijekovi i politike dijelile, ali smo ostali ISTI!
PS. Žao mi je što neću imati vrmena da se nadmudrujem sa vama na ovoj temi, ali možda se i javim kasnije...
Last edited by Drug Član on 17/04/2009 21:18, edited 1 time in total.
Maraschino

#58 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Maraschino »

coolside wrote:
Fozgen wrote:Da se razumijemo prica o povratku je sada mlacenje prazne slame, ko ce se, gdje, kad, zasto i zbog cega vratiti nakon skoro 15 godina? Mnogo njih je posao dobilo tamo gdje je izbjeglo, otisli u inostranstva, pozenili, poudali i sta ti ga ja znam.
Nerealno je razmisljati na taj nacin i govoriti o takvim stvarima.
Moglo bi se zakljuciti da je etnicko ciscenje u velikoj mjeri uspjelo.

A ovakva BiH je da se razumijemo nefunkcionalna apsolutno.
Ne moramo se mi sad ni opterecavati da mozemo nesto puno bolje, ipak smo mi drzava koja ima stanovnika kao i neko predgradje velegrada, ali moglo bi se bolje nego li sto je sada.

Odbojnost prema RS postoji i postojat ce, zbog imena prvenstveno, zbog nacina na koji je nastala, zbog premijera koji postuje ove zakone samo ako njemu to ide u korist i poziva se na Dayton kao da je Bogom dan i da se nikada ne treba promjeniti ono sto je navrat na nos sklepano tamo negdje u US.

Mi kao drzava nemamo industriju, nemamo poljoprivredu, nemamo stocarstvo, nemamo ama bas nista. A ono malo sto ima ovakva drzava i ova kriza ce ubrzo da dovedu u propast, ako vec i nisu.

Glupiramo se izgradnjom dzamija, crkava, raznoraznih zgrada, non stop raspirivanjem vatre medju narodima, imamo isuvise vjere u politici i obratno ako i puno seljaka u vrhu.
Većinom se slažem sa tvojim postom, osim ovo o odobojnosti prema RS.
Još mešto da kažem, RS nisu stvorili, niti su se u ratu za nju borili samo nekakvi ratni zločinci kako većina vas vidi VRS i RS, već normalni ljudi, ovi što su činili zločine su većinom bili sa strane.

ovo ne razumijem... :?
dallton

#59 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

coolside wrote:
muha_sa wrote:coolside@---cini mi se da si dobronamjeran forumas-ozbiljno.
Samo me nesto interesuje.

-pitatel se ikad sta to bi sa komsijama nesrbima :?
-sta se desavalo na cupriji :?
-jel kakav i koji je korpus agresorske JNA bio i zlocine u tvom rodnom gradu pocinio :?
-gdje su zlikovci koji zlo komsijama ucinise :?
-ima li zlikovaca na korzou (ako korzo postoji )koji su silovali komsinice-sto curice sto djevojke a i zene :?
-ima li i koliko masovnih grobnica na toj teritoriji ( nema gdje ih nema pa mozda i u Visegradu.)

-ovakva BiH je potrebna da bi se dolazece generacije stidile onim sto je genocidom stvoreno.
Katarza svih koji se kunu u genocidnu tvorevinu :-) . Mislim da to ja necu dozivjet al ima ko hoce.
1.da, pitamo se i evo ja se izvinjavam u ime Višegrada (mada to trebaju raditi oni koji su to počinili, ne ja, al' eto) ali ne može cjelokupno stanovništvo jednog grada da snosi odgovornost za zločine u ime pojedinaca, kojima niko ništa nije smio reći niti protivrječiti.
2.zločini, ali nisu bili samo na ćupriji i nisu samo Bošnjaci stradali u Višegradu!
3.dok je užički korpus bio u Višegradu, nijedan se zločin nije dogodio. Tek njihovim odlaskom počinju zločini.
4.na sudu!
5.ne, postoji spisak zločinaca koji tereti pola grada, međutim on nije tačan i na njemu se nalazi dosta nevinih ljudi.
Ne znam zašto, ali i sa ovim neko pokušava da manipuliše i dobije neke "poene", što je veoma glupo i nehumano isto koliko i zločin.
6.za masovne gobnice ne znam, nisam čuo da su ijednu pronašli.
7. da su RS stvorili samo zločinci, ja bi se prvi stidio nje, ali pošto su samo pojedinci činili zločine, a većina boraca su bili normalni ljudi, ja ću se uvijek kleti njome i voljeti je!
al nalupa listu gluposti, svaka ti cast - pa bogati zar krajisnik i plavsci nisu bili vodje pca ili sam ja nesto prespavao? a radovan predsjednik?

a najvise volim ovu pricu o pojedincima i individualnoj odgovornosti = bogati koliko pojedinaca po tebi cini grupu? i jos samo reci kad se klalo po visegradu ili srebrenici pa su se kosti sakrivale u sekundarne grobnice, zar ne mislis da je bila potrebna organizacija da bi se to uradilo - mislim uvezana organizacija - nisu to radili "sve pojedinci pojedinacno nicim izazvani" :D i jos nesto za pojedince - probudis se jedno jutro i skontas da ti od sinoc pola grada nedostaje, izgleda su mrtvi ili rastjerani sta kontas "odoh malo na kafu, situacija je normalna"

sto ne mogu suplje :-)
muha_sa

#60 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

ovi sa strane su klali a domaci su im govorili koga.
dallton

#61 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

Maraschino wrote:
coolside wrote:
Fozgen wrote:Da se razumijemo prica o povratku je sada mlacenje prazne slame, ko ce se, gdje, kad, zasto i zbog cega vratiti nakon skoro 15 godina? Mnogo njih je posao dobilo tamo gdje je izbjeglo, otisli u inostranstva, pozenili, poudali i sta ti ga ja znam.
Nerealno je razmisljati na taj nacin i govoriti o takvim stvarima.
Moglo bi se zakljuciti da je etnicko ciscenje u velikoj mjeri uspjelo.

A ovakva BiH je da se razumijemo nefunkcionalna apsolutno.
Ne moramo se mi sad ni opterecavati da mozemo nesto puno bolje, ipak smo mi drzava koja ima stanovnika kao i neko predgradje velegrada, ali moglo bi se bolje nego li sto je sada.

Odbojnost prema RS postoji i postojat ce, zbog imena prvenstveno, zbog nacina na koji je nastala, zbog premijera koji postuje ove zakone samo ako njemu to ide u korist i poziva se na Dayton kao da je Bogom dan i da se nikada ne treba promjeniti ono sto je navrat na nos sklepano tamo negdje u US.

Mi kao drzava nemamo industriju, nemamo poljoprivredu, nemamo stocarstvo, nemamo ama bas nista. A ono malo sto ima ovakva drzava i ova kriza ce ubrzo da dovedu u propast, ako vec i nisu.

Glupiramo se izgradnjom dzamija, crkava, raznoraznih zgrada, non stop raspirivanjem vatre medju narodima, imamo isuvise vjere u politici i obratno ako i puno seljaka u vrhu.
Većinom se slažem sa tvojim postom, osim ovo o odobojnosti prema RS.
Još mešto da kažem, RS nisu stvorili, niti su se u ratu za nju borili samo nekakvi ratni zločinci kako većina vas vidi VRS i RS, već normalni ljudi, ovi što su činili zločine su većinom bili sa strane.

ovo ne razumijem... :?
ma to dosli zli ljudi sa strane "ko nas bre zavadi"...propustio je da ti kaze da i ovi sto su dosli su bili braca srbadija samo s one strane drine, a braca s ove strane su ih docekala s poljupcima, rakijom i medom...doduse i u srbiji kazu da oni nisu nista radili, to su sve oni "s one strane drine", tako da covjek ne zna kome bi vjerovao, al najvjerojatnije obje strane lazu
muha_sa

#62 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

dallton @
momak je mlad--trebamo mu neke stvari pojasnit--argumentovano.
dallton

#63 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

muha_sa wrote:dallton @
vala ja ne mogu, hvala ti, ima roditelje a ako su roditelji neljudi pa sakrivaju sto im ne godi i pricaju o "postenju i junastvu" stvarno ja to ne planiram mjenjati...

evo da ne bude da je sve bez argumenata, lista trenutnih sudjenja za focu, zvornik, prijedor i ostala mjesta, nemam prevod
Week ahead: Three Trials for Genocide

17 April 2009

Next week three trials for genocide are due to continue before the War Crimes Chamber of the State Court in Sarajevo.

On Thursday, April 23 the trial of Blagoje Golubovic is due to begin before the War Crimes Chamber of the Court of Bosnia and Herzegovina. Golubovic is charged, as a former member of the Republika Srpska Army, VRS, with having participated in the murder of two Bosniak civilians in Podkolun village, Foca Municipality, in May 1992.

Mirko (son of Mile) Pekez was sentenced to 29 years' imprisonment for the same crime. On April 28 the Appeals Chamber is due to listen to closing arguments from the Prosecution and Defence at the retrial of Mirko (son of Spiro) Pekez and Milorad Savic.

During the course of next week three trials for genocide committed in Srebrenica in July 1995 are due to continue.

On Monday, April 20 another status conference is due at the trial of Milorad Trbic, former assistant commander for security with the Zvornik VRS Brigade.

On Friday, April 24 new Prosecution witnesses are due to be examined at the trial of Radomir Vukovic and Zoran Tomic, former members of the Second Special Police Squad, and Momir Pelemis and Slavko Peric, members of the First Battalion with the Zvornik VRS Brigade.

On Tuesday, April 21 the Prosecution of Bosnia and Herzegovina is due to continue presenting evidence at the trial for crimes committed at Koricanske stijene in August 1992.

The State Prosecution charges Damir Ivankovic, Zoran Babic, Gordan Djuric, Milorad Radakovic, Milorad Skrbic, Ljubisa Cetic, Dusan Jankovic and Zeljko Stojnic, former members of the Public Safety Station in Prijedor and the Emergency Interventions Police Squad, with the murder of about 200 civilians.

On Tuesday, April 21 the Trial Chamber will re-examine ballistics experts Berko Zecevic, who testified as a Prosecution witness, and Vlado Kostic, who appeared as a Defence expert witness, at the trial of Novak Djukic, who is charged with war crimes against civilians in Tuzla.

The indictment alleges that Djukic, as commander of the Ozren Tactical Group with the Republika Srpska Army, VRS, ordered the shelling of Tuzla on May 25, 1995, when 71 people were killed and more than 200 were wounded.

On Wednesday, April 22 new Defence witnesses are due to be examined at the trials of Rade Veselinovic, who is charged as a member of the VRS Military Police Squad with a number of crimes committed in Hadzici, and Momir Savic, former Commander of the Third Squad with the VRS Visegrad Brigade, who is indicted for crimes against humanity committed in Visegrad in the course of 1992.

On Wednesday, April 22 and Thursday, April 23 the Prosecution is due to continue presenting evidence at the trial of Radoje Lalovic and Soniboj Skiljevic, who are charged with crimes committed in "Butmir" Penal and Correctional Facility in Kula, near Sarajevo, in which civilians were detained, mistreated and abused in the course of 1992 and 1993.

On Thursday, April 23 Defence witnesses are due to be examined at the trial of Ratko Bundalo, Nedjo Zeljaja and Djordjislav Askraba, who are charged with having participated, during the course of a broad and systematic attack conducted by the VRS, police and paramilitary forces from April 1992 to March 1993, in crimes against humanity committed in the Kalinovik area.

On the same day and then also on Friday the retrial is due to continue in the case of brothers Rajko and Ranko Vukovic, who are charged with crimes against humanity committed in the Foca area in 1992.
.
Mahalac

#64 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

Ne pretjerujte s osudama momka, ipak je napraviosasvim solidan post i cini mi se da s takvima mozemo graditi bolju buducnost u zajednickom interesu. Dodatno me raduje sto je post pisan u Visegradu...ipak nesto govori.
pustopoljina

#65 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by pustopoljina »

muha_sa wrote:ovi sa strane su klali a domaci su im govorili koga.
upravo ovakvu pricu sam cula iz bos.broda.(tj.jednog sela pored bb)( od srbina-da dodam).
osa

#66 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by osa »

bude li on pojašnjavao, dečko nikad neće zavoljeti bosnu.
vee-jay

#67 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by vee-jay »

osa wrote:
a tek kad mu ti pocnes pojasnjavati, ima da se zaljubi u NDH na prvi pogled :wink:
osa

#68 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by osa »

vee-jay wrote:
osa wrote:
a tek kad mu ti pocnes pojasnjavati, ima da se zaljubi u NDH na prvi pogled :wink:
ima ih na ovom forumu hrpa koji svojim načinom razmišljanja i izražavanja puno više vuku na ndh od mene.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#69 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Dado dijasporitus »

coolside wrote:
Dado dijasporitus wrote: U pravu si da se Bosnjaci nebi vratili u istocnu Bosnu ali razlozi bi bili zbog trenutne ekonomske prirode dok su danas razlozi i ekonomske i sigurnosne prirode. Izmedju ostalog I Srbi se iseljavaju iz Istocne Bosne. Odlaskom entiteta izbjegla bi se trenutna getoizacija Istocne Bosne I podrucje bi se moglo integrisati u otvorenu drzavnu ekonomiju a time I u Evropsku makroekonomiju sto bi omogucilo ekonomski razvoj tog podrucja I ponovno doseljavanje stanovnistva (bilo koje nacije). Istocna Bosna, kao i svi drugi regioni u BiH ima svoje ekonomske potencije koji su trenutno pod stapom nacionalista koji preko prirodno-ekonomskih linija spartaju ratne granice.

Nije sasvim tacno da ljudi samo zele da zive u urbanim centrima kao sto su Sarajevo, Mostar, BL. Znam mnostvo slucajeva gdje ljudi daleko vise zaradjuju u privatnim postrojenjima I proizvodnjom u manjim mjestima i nikad se nebi doselili u smrad i zagadjenost gradova.

Oni sto se gnusaju BiH to rade jer traze izgovor za svoj nezavidan ekonomski status u drzavi. Ti isti bi se gnusali i na RS kad bi se RS sutra osamostalio I kad vise nebi bilo BiH da se na nju vade.
Sigurnosna situacija u Višegradu je jednaka za sve narode koji u njemu žive, pitajte višegradske Bošnjake!
U najbolje vrijeme, u doba SFRJ, iz Višegrada je odlazilo masu raje, kada je sve radilo i živilo bi se punim plućima.
A i da se deset Bošnjaka doseli u Višegrad, hoće li to uticati na promjenu svijesti da Bosna treba biti jedinstvena?!
Naravno da ne, jer Srbi neće da ukinu Republiku Srpsku, ljudi su ginuli za to!
Cista laz, I podvala koju organi vlasti u RS-u proturaju kako Srbima tako I povratnicima. Ista je laz I da su Srbi ravnopravni I sigurni u Sarajevu, Zenici I Mostaru.

Situacija na terenu je potpuno drugacija kad se vidi koliko Bosnjaka ili Hrvata radi u upravi bilo koje opstine u RS-u ili Srba u opstinama u Federaciji. a u isto vrijeme koliko u tim organima radi ljudi koji imaju ratni dosije. Samim tim kakav uticaj imaju nacionalne manjine na budzet opstina I samim tim koliko te iste manjine imaju uticaj na sigurnosne sluzbe u opstinama.

I kad kazem nacionalne manjine onda mislim da ljude koji su prije rata imali vecinu u opstini a I danas drze vecinsko imovinsko vlasnistvo u datim opstinama a kojima se godinama sistematski onemogucuje da udju u opstinske I gradske uprave. Primjer je Banja Luka koja prema zakonu nemoze imati gradonacelnika a da nije Srbin.

Ako je Srbima prece da cuvaju RS zarad ekonomskog napretka, a nemogu imati I jedno I drugo, onda ce za 10-20 godina sami sebe poraziti jer ce natalitet Srba u Istocnoj Bosni pasti ispod granice odrzivosti. On zapravo vec poodavn pada.

Edit: Jos nesto, vidjelo se koliko je sigurnosna situacija u RS-u dobra za bilo koga ko je za BiH kad su navijaci BiH pred susret sa Belgijom prolazili kroz Doboj I bili kamenovani. U RS-u je sve sigurno dok se ne zavijori barjak jer u protivnom doticnom slijedi kama negdje iza ponoci.
Last edited by Dado dijasporitus on 17/04/2009 22:33, edited 1 time in total.
Vodenjak

#70 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote:Ne pretjerujte s osudama momka, ipak je napraviosasvim solidan post i cini mi se da s takvima mozemo graditi bolju buducnost u zajednickom interesu. Dodatno me raduje sto je post pisan u Visegradu...ipak nesto govori.
To buraz blizanac! :D
KOMET

#71 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by KOMET »

BiH JE JEDNA JADNA I BIJEDNA DRŽAVA IMALA ENTITETE ILI NE.ŽALOSNO AL TAKO JE.
osa

#72 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by osa »

KOMET wrote:BiH JE JEDNA JADNA I BIJEDNA DRŽAVA IMALA ENTITETE ILI NE.ŽALOSNO AL TAKO JE.
prvi post pa odah tako oštro.
muha_sa

#73 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by muha_sa »

KOMET wrote:BiH JE JEDNA JADNA I BIJEDNA DRŽAVA IMALA ENTITETE ILI NE.ŽALOSNO AL TAKO JE.
ih :-) :D
and

#74 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by and »

coolside wrote:Narode, čak i da se ukinu entiteti, Bošnjaci se ne bi vratili u istočnu Bosnu gdje su prije rata bili većina!
Zašto?
Zato što je mnogo lakše živjeti u Sarajevu ili u inostranstvu nego npr. u Višegradu, ovdje jedva da ima posla za Srbe koji bi u slučaju ukidanja entiteta opet imali povlačteniji položaj.
Dalje, neko reče da ima Srba koji žele jedinstvenu BiH, to je tačno, ima ih u većim gradovima, kao Banja Luka ili Bijeljina, cjelokupna srpska Hercegovina i Istočna Bosna se gnušaju države BiH.
Ja nemam namjeru ni za kakve Karadžićeve govore, kao što neko reče, ali Bosna je podijeljena i to veoma duboko, i mislim da je ove podjele nemoguće ispraviti, osim da dođe neki tuđin da vlada nad nama.
kako su postali manjina?zašto onda misliš da bi ti krajevi trebali biti srpski?
gnušaš se države,a živiš u njoj?
Mahalac

#75 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mahalac »

Vodenjak wrote:
Mahalac wrote:Ne pretjerujte s osudama momka, ipak je napraviosasvim solidan post i cini mi se da s takvima mozemo graditi bolju buducnost u zajednickom interesu. Dodatno me raduje sto je post pisan u Visegradu...ipak nesto govori.
To buraz blizanac! :D
Ma polako "pal" :D , siguran sam da ce sve doci na svoje opet ponavljam u opstem interesu. Izuzetno vazno je raditi i graditi ekonomiju da bi nam svima bilo bolje, s tim ce sigurno nestati ove napetosti. Da ne govorim o viznom rezimu pa kad mnogi odavde maknu malo iz svoje nahije i vide ustvari kakve smo "mi" budale a kako svijet zivi. :shock:
Nadam se samo prije nego kasnije ali neminovno to vrijeme dolazi...nemamo mi gdje drugo sve i da hocemo, osudjeni smo jedni na druge htijeli to ili ne.
Locked