Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gumifufna

#51 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by gumifufna »

Ova situacija jest malo neobicna ,ali vrsenje nuzde na javnim mjestima je svakodnevnica u nasim gradovima.Sta bi vi uradili da se vama ovako nesto desi,guzva u saobracaju moras se skoncentrisati na saobracaj,dijete place mora piskiti nemas parkinga niti javnog wc-a.Parkiras na trotoar opet si papak vidi gdje parkira i ode u kafic fino kafu da popije niko nebi rekao da je odveo dijete u wc.Nije da opravdavam sto je ovaj covjek uradio samo pitam sta uraditi u takvom slucaju ,jer se moze svakom od nas desiti da se nadje u takvoj situaciji.U udarnom terminu nekad je potrebno i dva sata da prodjes kroz grad sto je puno i za odraslu osobu da "stisne"
robijas_

#52 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by robijas_ »

Pa ostao sam priseban jer nisam znao sta se dogada. Nisam to ocekivao uopste. A moja tetka koja je isla pored mene odmah pocela:""Mamicu im... odakle je se sve slijeglu u Sarajevu, seljaci, sto ga nisi udario?" Sve je tako psovala ja mislim do tramvaja.... :D

Meni nije bilo krivo zbog dijeteta nego zbog njegove mame koja je to vidijela i mene gleda u oci ali ne reaguje nimalo. Da je dijetetu barem nesto rekla pa nebi skoro nikakvih problema bilo. :thumbup:[/quote]
joj al mrzim komentare tipa odakle se slijegu u sarajevo,a ona njima mamicu psuje??pa pitanje za tisucu kuna:"Ko je sad tu papak,vi ili mamica,ili mozda i vi i ta gospodja?"
Odgovorno tvrdim da u Zenici ovakvih stvari nema,i da je vece prisustvo kulture i civilizacije u Zenici nego u nasoj kvazi metropoli
burek_in_space

#53 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by burek_in_space »

robijas_ wrote: joj al mrzim komentare tipa odakle se slijegu u sarajevo,a ona njima mamicu psuje??pa pitanje za tisucu kuna:"Ko je sad tu papak,vi ili mamica,ili mozda i vi i ta gospodja?"
Odgovorno tvrdim da u Zenici ovakvih stvari nema,i da je vece prisustvo kulture i civilizacije u Zenici nego u nasoj kvazi metropoli
Odgovorno tvrdim da kakish! :oops: :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#54 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Chmoljo »

robijas_ wrote: joj al mrzim komentare tipa odakle se slijegu u sarajevo,a ona njima mamicu psuje??pa pitanje za tisucu kuna:"Ko je sad tu papak,vi ili mamica,ili mozda i vi i ta gospodja?"
naravno. i samo da dodam: kad god igraju Željo iliti Sarajevo ili pak Sloboda sa tribina se ore milozvučne melodije zeničkih hitova "Markale" ili "Kapija"...
nineinchnails

#55 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

terapija wrote:
nineinchnails wrote:
terapija wrote:
Potpuno OK, za dijete 4+ godina.
Hajde ti nesto nauci dijete recimo od 3 godine. A ovdje ne znamo koliko je malac imao godina. Stoga ne bismo trebalo prestrogo osudjivati.
Eto i ja se slazem da je zaustavljanje saobracaja bilo krajnje nepotrebno, ali to je istovremeno po meni i veci problem nego cinjenice sto se dijete popiskilo na ulicu.
:P :P
Znaci "dijete od 3 godine se nicemu ne moze nauciti"? Interesantno.........
Vaspitne mjere valjda ne koristis?
Moji prijatelji imaju djecu. Okruzen sam djecom i vidim ko svoju djecu odgaja, a ko pusti svoju djecu da se odgajaju sama.
Ti si tvrdoglaviji si od mnoge djece.. cudo si ista naucio :P Ali opremljen iskustvom i strpljenjem roditelja :P pokusacu jos jednom da ti objasnim.
Jedno je vaspitanje djeteta, a drugo je fizicko sazrijevanje.
Djeca se mogu nauciti da kazu tata/mama moram u WC. Ali se ne mogu nauciti necemu za sta fizicki nisu sposobna: da zadrze tjelesne tecnosti narednih 5-10 itd. minuta.
Pitaj svakog tvog prijatelja, potvrdice ti. Ja sam se pogresno izrazio sa "Hajde ti nesto nauci dijete od 3 godine".
Dobro, fino. Samo ti uci svoju djecu da ne treba suzdrzavati prirodne porive... Ti si sigurno usred casa u skoli npr. isao u WC jer su i tebe ucili da se ne treba ustrucavati. E vidis, ja sam za te stvari koristio mali odmor.
S druge strane.........ne trebamo ovdje polemisati o "uriniranju djece" nego i "odraslih", o opcenitom problemu zagadjenosti nasih ulica, zgrada, ulaza, prolaza ljudskim urinom i izmetom.Pa nije ovo London u 16-om vijeku!
nineinchnails

#56 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

[quote="haker meho"]kako vas nije stid bagro seljačka, vi ste naučili srat i pišat po foči sanđaku i srebrenici ,po onim gudurama nije vas imo ko vidjet,pišali ste zajedno sa ocom i majkom,a ko fol smeta vam dijete koje je možda bolesno ,ako je to sve istina što je jedan degenerik novinar sastavio,bolje bu mi bilo da piše o seljačinama što su usmrdili ovaj grad , e sad vi čistunci a niste se kupali ima godina,kako ste došli u ovaj grad sve zaudara na krkanluk,a smeta vam dijete ,takvim ko što ste vi i onom smradu novinaru bog neče ni dati da imaju dijece i nikad ga i nemali.
koristite ovaj poratal da perete svoj smrad koji ste donijeli sa sobom,ali bilo kako bilo nikad se oprati ne možete ,đaba vam forum i portali smradovi[/quote]

Znaci "Ti si taj sto je vozio passata i izveo svoje dijete na sred ulice da se popisa"?????????
robijas_

#57 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by robijas_ »

naravno. i samo da dodam: kad god igraju Željo iliti Sarajevo ili pak Sloboda sa tribina se ore milozvučne melodije zeničkih hitova "Markale" ili "Kapija"...[/quote]

chmoljo,ocigledno je da ti ne pratis nogomet,meni se sad ne da objasnjavati i pravdati da to nismu pravi robijasi navijali,nego da su to ciganska,narkomanska posla.
robijas_

#58 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by robijas_ »

Odgovorno tvrdim da kakish! :oops: :mrgreen:[/quote]

Odgovorno tvrdim da nisi u pravu :-)
nineinchnails

#59 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

hamza_sa wrote:Prosle godine na moru, na plazi supruga, kcerkica i ja. Pored nas otac i majka, totalno ne zainteresovani za bilo sto, pa cak ni za svog sincica od nekih 6-7 godina. A, malac na plazi napravio ludilo. Prsce ostale ljude, gadja raju u vodi kamencicima, cupa za kosu neke djevojcice (cehinje), dok njihovi roditelji na sve nacine pokusavaju skrenuti paznju roditeljima malca na njegovo ponasanje. Ali, ovi ni habera.

U jednom momentu malac uzima kanticu odlazi do mora, napuni je vodom i svu sadrzinu saspe na majku. Ona, onako sva vruca skoci i napokon prijetecim glasom mu naredi da sjedne kod njih. Tacnije iza njih. Otac mrtav, hladan. Malac je sjedio smirom jedno 3-4 minute i onda ga vidim da uzima poveci kamen. Pitao sam se sta mu je namjera uraditi sa njim. Neizvjesnost je kratko trajala. Sa udaljenosti od jednog metra iz sve snage zfrljacio je kamen i spucao staru posred glave.

Plazom se cuo samo i vise nego bolni vrisak majke. Skocila je skinula sesir, a ispod njega niz glavu i lice su joj se slijevali potoci krvi. U tom momentu ustaje otac i umjesto da uradi bilo sta normalno u toj situaciji, on se pocinje smijati grohotom. Svi mi ostali na plazi smo to posmatrali sa nevjericom.

Frka je trajala nekih par minuta, mama od malca je napustila plazu, a otac je govorio svom sinu kako to ne valja da se radi i da je mogao POVRIJEDITI (eki ovo) mamu. Nakon toga nastavilo se je sve po starom. Malac je i dalje provodio svoje, a otac nastavio sa suncanjem.

A, mi ostali?!? Sjebani do bola.

:bih: :bih:

P.S.
Zaboravio sam reci da se je radilo o ljudima iz nasih krajeva.
Ma divotica: Odgajaju monstruma!
Da nije ovo bilo u Makarskoj ili Tucepima?
Luke Perry

#60 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Luke Perry »

Nista cudno. Pa sta vi mislite otkud toliko ratnih zlocinaca u Bosni. Nestasni djecaci.
nineinchnails

#61 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

pets wrote:niti je normalan papak iz Pasata, niti su normalni oni koji ga podržavaju!Imam dvoje djece i prošla sam te faze . Uvijek se može naći neki objekat ili neko mjesto gdje se može dijete odvesti. Nikad nisam imala s tim probleme, uvijek bi me svi pustili u toalet kad je dijete u pitanju. Papak iz teksta je mogao otići bar malo dalje, iza nekog drveta , grma....Dešavalo mi se da sam sa djecom ispred zgrade i kad krenem u stan da dijete ode u wc, neke mame kažu:..Što ga vodiš u wc, nek p... ovdje u grm;;--a ja 20-etak metara od svoje zgrade. Na žalost, oni koji su naučili vršiti nuždu gdje stignu tako će odgajati svoje dijete....a -mi ostali :run:
:thumbup: svaka cast sto si svoju djecu odgojila kako treba i pristoji.
nineinchnails

#62 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

Dile wrote:de ba, moze se uvijek u roku od par minuta naci wc, da dijete obavi sta treba. nemam svoje djece, ali imam sasvim dovoljno iskustva u svakodnevnom vodanju djeteta malog sa sobom, i nikad mi se nije desilo da kad sam u gradu sa djetetom ne mogu naci wc u roku par minuta, da obavi sta treba. ta prica da se dijete mora popisat na ulici je nidje veze, i cista ljenost roditelja da se potrudi. ovaj tata iz clanka je na tom mjestu mogao naci bar 3 kafica gdje to moze obaviti ali jok... i k'o da gledam da i on isto to radi, i da ce dijete to isto raditi i kad odraste, jer pobogu ko njemu to moze zabraniti. cisti bezobrazluk

jedino kad mogu opravdati uriniranje vani, je kad se zateknes negdje u putu, pukla cesta i livade okolo, djetetu ti se piski, stanes i na livadu odvedes dijete. ebga kilometrima nigdje nist nema, pa boze moj, dijete mora piskiti. ali ovo u gradu je besmisleno, bezobrazno, krajnje nekulturno, papanski itd.
Pa naravno. Slazem se s tobom.
nineinchnails

#63 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

ladyblue18 wrote:Ljudi ba, prvo ne treba citati komentare na portalu, covjeku samo pritisak skoci kada vidi sa kakvim debilima dijeli drzavu, grad...
A vecinom se ti papci prepoznaju u Asimovim kolumnama :mrgreen:

Nego, sto se tice teme, ja ne mogu shvatiti da neko moze opravdati ovo, cuj dijete je. Pa sta? Bila sam i ja dijete, bili smo svi djeca ali valjda se kucni odgoj nosi iz kuce, i zna se sta se smije a sta ne smije, medju time ne dolazi u obzir vrsenje nuzde bilo kakve usred grada.
Moja prva komsinica, kada smo bili jos djeca i isli u skolu, pa i do 4. razreda je svako malo znala stati posred ulice i zavrsiti sta treba, a nije se radilo samo o"maloj nuzdi" da se kulturno izrazim.
Hajde jednom, ali kada ona to uradi svako malo, e onda se zapitas sta se desava.
to je iskljucivo kucni odgoj, djeca uce od roditelja sta se smije, sta se ne smije.

I svi primjeri koje ste naveli, ticu se mora, udaranja od strane djece, sve mi je to poznato.
Mene je nekidan u konzumu derle od mozda 2 godine povuklo za kosu iz sve snage :shock:
Lafo mirisljava curica, obucena u roze ma hajde, a vamo...
Ja fino pridjoh gospodji majci i rekoh joj da uputi svoje dijete u stvari koje smije raditi i koje ne smije.
Da bi meni gospodja nasred konzuma "goni se ti u p.m., vidi ti molim te meni balavica nasla govoriti"
A ja fino reko da sam ja vi, a da mi "balavica" mora govoriti kako dijete da odgojim, ja bih se postidila.
Kazem ja, sve je to do roditelja.
Ova djeca sto koja generacija, sve gore.
Tacno tako: Djeca uce od roditelja sta smiju a sta ne smiju i ta brbljavina o "fizickom odrastanju je bez veze".
A sto se tice te zene u konzumu, sto joj nisi policiju svezala ili si joj trebala razvezati jednu vaspitnu.
burek_in_space

#64 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by burek_in_space »

robijas_ wrote:
Vrati se josh jednom na svoj post i skontacesh da sam u pravu,odgovorno ti tvrdim. ;-)
Niti ti mozhesh garantovati za chitav grad da nema papanluka,niti ja mogu a niti zhelim tvrditi da je Sarajevo metropola,iako si ti to napisao na veoma cinichan nachin.I ako ti imash predrasudu da sve Sarajlije gledaju na Zenichane kao na nizhu vrstu,preispitaj se malo.
Orbini

#65 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Orbini »

stochar wrote:
Orbini wrote:Trebate vidjeti kako se to radi u evropskoj metropoli Kopenhagenu, gdje ne mozes sastaviti par kilometara niti u jednom pravcu a da nema scena javnog uriniranja, i gdje nema kvadratnog metra bez psecih govana. A nisam bolje vidio ni u Holandiji, Malmeu, ....

Idu mi na nerve nasi melahonicni malogradjani koji samo pronalaze negativne stvari i nove razloge za pateticnu samokritiku, tipa "hebo ti nas, takav smo mi narod, ovo samo kod nas ima,... ". :roll:
Ocito nisu prohodali ostalim evropskim metropolama, pa misle da samo kod nas ima primitivizma.
slazem se, i vani ima primitivizma, samo sto ga tamo ima u tragovima, a kod nas je primitivizam mainstream.

pa, cak i da kod nas ima isto ili manje primitivizma nego na zapadu, sta zelis reci? da se trebamo na to ugledati i truditi se da budemo sto gori, da ne bi slucajno ko bio primitivniji od nas... kad se prica o primitivizmu, odma' se povlaci 'ima toga i na zapadu', i to nam kao treba biti utjeha? pa ima valjda 100 drugih i boljih stvari na zapadu na koje se mozemo ugledati...
Slazem se, ali zasto otvaramo temu i grozimo se necim sto postoji u sve i jednoj metropoli. Danci, Svedjani, Nijemci, Holandjani,... nebi uopste otvarali temu o ovome, jer imaju "blazi" stav o ovome od nas. Vidjeti ulicnog pisaca u Kopenhagenu, u po centra, naocigled 100 ljudi je normalnija stvar, uobicajenija,.. nego kod nas.
Ne opravdavam tu ruznu naviku - ali me nervira kada se pokrene uobicajena malogradjanska samokritika kako smo mi eto takvi, kod nas sve nevalja,.....

Licno sam vidio stoput odvratnije stvari po Malmeu, Kopenhagenu, Amsterdamu, a cuo za ostale centre. Kenjanje, pisanje, povracanje, skidanje, ... da neidem u detalje, pa jeli iko tamo te stvari pripisuje primitivcima ili kulturi cjelog naroda? Sta mislite kako izgleda subota navecer u jednoj evropskoj metropoli na ulicama? Ovakve teme su samo prostor za pametnjakovice koji ce za sve primitivizme optuzivati dosljake, bilo iz manjih carsija kod nas ili nas balkance opcenito po Evropi. Takvi imaju problema sa samorespektom.
Last edited by Orbini on 13/04/2009 14:58, edited 2 times in total.
nineinchnails

#66 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

Luke Perry wrote:Nista cudno. Pa sta vi mislite otkud toliko ratnih zlocinaca u Bosni. Nestasni djecaci.
Tacno, sve mali buduci kriminalci, lopovi, ubice i ratni zlocinci (nekog buduceg rata). Slazem se 100%. A sve ih roditelji naucili, a njih pak naucili njihovi........
Zato kazem: Ako necije dijete nesto zgrijesi, nemoj njega, nego njegovom roditelju sve zube izbit'.
nineinchnails

#67 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

Orbini wrote:
stochar wrote:
Orbini wrote:Trebate vidjeti kako se to radi u evropskoj metropoli Kopenhagenu, gdje ne mozes sastaviti par kilometara niti u jednom pravcu a da nema scena javnog uriniranja, i gdje nema kvadratnog metra bez psecih govana. A nisam bolje vidio ni u Holandiji, Malmeu, ....

Idu mi na nerve nasi melahonicni malogradjani koji samo pronalaze negativne stvari i nove razloge za pateticnu samokritiku, tipa "hebo ti nas, takav smo mi narod, ovo samo kod nas ima,... ". :roll:
Ocito nisu prohodali ostalim evropskim metropolama, pa misle da samo kod nas ima primitivizma.
slazem se, i vani ima primitivizma, samo sto ga tamo ima u tragovima, a kod nas je primitivizam mainstream.

pa, cak i da kod nas ima isto ili manje primitivizma nego na zapadu, sta zelis reci? da se trebamo na to ugledati i truditi se da budemo sto gori, da ne bi slucajno ko bio primitivniji od nas... kad se prica o primitivizmu, odma' se povlaci 'ima toga i na zapadu', i to nam kao treba biti utjeha? pa ima valjda 100 drugih i boljih stvari na zapadu na koje se mozemo ugledati...
Slazem se, ali zasto otvaramo temu i grozimo se necim sto postoji u sve i jednoj metropoli. Danci, Svedjani, Nijemci, Holandjani,... nebi uopste otvarali temu o ovome, jer imaju "blazi" stav o ovome od nas. Vidjeti ulicnog pisaca u Kopenhagenu, u po centra, naocigled 100 ljudi je normalnija stvar, uobicajenija,.. nego kod nas.
Ne opravdavam tu ruznu naviku - ali me nervira kada se pokrene uobicajena malogradjanska samokritika kako smo mi eto takvi, kod nas sve nevalja,.....
pa jarane.Da se tebi svaki dan po nekoliko puta neko popisa i posere pod prozor i da ti ves koji susis na balkonu pokupi smrad urina, pa ga moras ponovo prati..ili, kad god pogledas kroz prozor vidis kako mama namjesta dijete da sere............pitao bih te onako "malogradjanski"...."Zasto pokretati temu o necemu sto je bezzveze?".
Stvar je u tome: jesmo li mi ljudska bica ili zivotinje?
BSn

#68 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by BSn »

stochar wrote:

:thumbup:
Uze mi rijeci iz tastature. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Chmoljo »

burek_in_space wrote:
robijas_ wrote:
Vrati se josh jednom na svoj post i skontacesh da sam u pravu,odgovorno ti tvrdim. ;-)
Niti ti mozhesh garantovati za chitav grad da nema papanluka,niti ja mogu a niti zhelim tvrditi da je Sarajevo metropola,iako si ti to napisao na veoma cinichan nachin.I ako ti imash predrasudu da sve Sarajlije gledaju na Zenichane kao na nizhu vrstu,preispitaj se malo.
eto. vidi se da smo kolege :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#70 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by pape »

Blaka wrote: Ma glavno da je reis uveo vjeronauku u vrtiće, inače bi bila još gora :wink:
@Blaka, ... imas upozorenje, ... postoji tema o vjeronauci.
Orbini

#71 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Orbini »

nineinchnails wrote:
pa jarane.Da se tebi svaki dan po nekoliko puta neko popisa i posere pod prozor i da ti ves koji susis na balkonu pokupi smrad urina, pa ga moras ponovo prati..ili, kad god pogledas kroz prozor vidis kako mama namjesta dijete da sere............pitao bih te onako "malogradjanski"...."Zasto pokretati temu o necemu sto je bezzveze?".
Stvar je u tome: jesmo li mi ljudska bica ili zivotinje?
Ne opravdavam takve primitivizme, ali protivim se da se tako tumaci kultura cjelog naroda ili nas mentalitet, kao kod nekih koji ce ovo pripisati nama Balkancima opcenito a drugima ne.

Primitivizam na ulicama se samo na ovakav nacin rjesava: :D

Image
Luke Perry

#72 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Luke Perry »

:lol: a ovakvih mladih dama sam vec vidio milion u velikim prostranstvima sjeverne evrope.
Paco

#73 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Paco »

Ne smijem dusu grijesiti. Mozda je dijete bolesno....i na kraju krajeva - dijete je.

Ali da mu je otac papak to stoji.
Ko je jos vidio kupovat' novog Passata pored onakvog Audija :-) :D
IBM

#74 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by IBM »

tako ja jednom prije par godina kreno na protest koje su organizovale srebrenicanke. Bio u tranvaju, i one blokirale cijelu ulicu, sjede 2 frajera ispred nas i govore: "jebem im mater, zakasnicu na kafu"
Baltazar_khan

#75 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Baltazar_khan »

IBM wrote: Bio u tranvaju
traNvaju, jel :lol:
Post Reply