Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
slavkoimamodilera

#51 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by slavkoimamodilera »

HAVANA wrote:Naravno da nije u skladu i kreteni su ovo usvojili a juče su dobili negativno mišljenje od EU zato što se u biti nije ništa promijenilo i opet postoji ograničenje.Tek sa euro normama i centrom za homologaciju vozila ispunjavaju sve uslove.Planirano je da centar bude u zenici ali nemaju ni novaca ni znanja da tako brzo ovo urade.U svakom slučaju do oktobra nema ništa novo mada bi oni voljeli prije jer im fali para.
OK, vec sam mislio da sam prolupao :-) :mrgreen:
Ako bude po onom tvom spisku (a realno je da ce biti tako nekako, ako ne i identicno) onda sam vec zapikao novu vozilicu za "daily runaround" :mrgreen:
profi-mex

#52 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by profi-mex »

Tahta wrote:Dajte ba ljudi ima li ko ovdje iz Hrvatske ili zna kako je to kod njih regulisano?? kod nas će biti slično predpostavljam.Ja sam čuo neprovjereno da u hrvatskoj možeš uvesti golfa II i sl ali platiš "trošarinu" ili nekaj drugo u iznosu recimo 20 000 kn pa ko hoće nek izvoli.Jer što je auto stariji i ohrndaniji taj dodatni porez ide gore (za novo auto ništa nula)vrlo efikasno i uredno :D
Cekajte malo ljudi!! Pa nije problem,ako hocete!? Ako neko ne zna,zakon je i do sada bio i kod nas na snazi,a radi se o tome da se i kod nas moglo i prije a i sad uvesti auto starije od 7 god.Nego sta ste svi napali na dvojke golfove.Sta fali recimo jednom "kecu"?A njega ko zeli moze vec sutra uvesti. Da objasnim o cemu se radi. Kod nas u carinskom zakonu postoji paragraf kao i u mnogim drzavama da se moze uvesti OLD TIMER!!!To jest, auto stariji od 30 god. Prema tome ko zeli keca moze ga uvesti,a ko ipak zeli popularnu "dvojku" onda neka saceka jos koju godinu :-D .
slavkoimamodilera

#53 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

micki125 wrote:nije šefe u glavama već u novčanicima. :D
Jeste, nego sta je nego u glavama! Vecina i dalje za 6 milja radije kupi golfa dvojku iz '90. nego npr. opel corsu iz '98... :-)
atko

#54 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by atko »

micki125 wrote:
atko wrote:Ja cu opet ponoviti sto sam rekao na prethodnoj temi o ovom ukidanj uzakona ...

Sad da nam svima EU poklomi po jedno novo auto za 5-6 godina to ce postati krsevi zbog neodrzavanja i nasih puteva ... dok mi u nasim glavama a i na terenu ne promjenimo stanje ne postoji ta papiroloska odredba koja ce nesto promjeniti na bolje ;)
nije šefe u glavama već u novčanicima. :D
Novcanik je samo odraz stanja glave :D :wink:
missko

#55 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by missko »

Mene samo zanima da li je isplativo otici ,po golfa 3 koji kosta 1800 eura , iz Sarajeva do Berlina 1600 kilometara. Troskovi vize i osiguranja, prenociste, putarine (samo slovenska vinjeta 35 evri), benzin ( 1,25 eura super ) poneka kazna, a kvar na vozilu ne racunam uzecemo u obzir srecu da je sve ok.
karanana

#56 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by karanana »

missko wrote:Mene samo zanima da li je isplativo otici ,po golfa 3 koji kosta 1800 eura , iz Sarajeva do Berlina 1600 kilometara. Troskovi vize i osiguranja, prenociste, putarine (samo slovenska vinjeta 35 evri), benzin ( 1,25 eura super ) poneka kazna, a kvar na vozilu ne racunam uzecemo u obzir srecu da je sve ok.
koliko je para takav golf ovdje?
slavkoimamodilera

#57 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

micki125 wrote:iz vrlo jednostavnog razloga što je održavanje golfa 16 x jeftinije od korse, što kad se sabere za 7-8 godina.......čista računica :D. uzgred dosta je pouzdaniji i dugotrajniji čak i od 8g mlađe korse. opel je to.
Dakle - u glavama je problem! Hvala sto si i sam to potvrdio...
atko

#58 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by atko »

micki125 wrote: iz vrlo jednostavnog razloga što je održavanje golfa 16 x jeftinije od korse, što kad se sabere za 7-8 godina.......čista računica :D. uzgred dosta je pouzdaniji i dugotrajniji čak i od 8g mlađe korse. opel je to.

Bold prvi
Ako pod odrzavanjem podrazumjevas zavrtanje zicom aupuha koji klepee po cesti, ne-mjenjanje istruhlog blatobrana, udari te neko u vrata ti na crvenog golfa stavis zuta vrata a okolo pokitujes i tako ostavis, ne mjenjas filter goriva i ulja kad mjenjas ulje, kineticki drobi al more jos, grijaci odumiru a ti samo malo let lampom zagrijes ispod motora i on krese buraz ko lapma ... itd itd ... onda jeste jeftiniji

bold drugi
Potvrdio si da je problem ipak u glavi ... golf nije u funkciji od t ... mzoe imat 30 godina ali to je ipak golf a golf je golf ... *ebo te golf :D
HAVANA

#59 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by HAVANA »

Nećemo tako :D Uporedimo istu klasu automobila i isto godište sa orginalnim kupljenim dijelovima.
NPR:
Svi kažu peugeot skup za održavanje
Evo recimo iste stvari za ova dva automobila pa nek mi neko napiše šta je povoljnije sa orginalnim dijelovima.
Peugeot 307 2000cc hdi 66kw 2003g
Set zupčastog remena sa vodenom pumpom
ulje,filteri= ----------------------- km

Vw golf 1900tdi 66kw 2003g
Set zupčastog remena sa vodenom pumpom
ulje,filteri= -------------------------- km

Da napomenem, ja odoh sa peugeotom u servis a ovaj drugi sa golfom u asu

Istu stvar možete pokušati i sa recimo opel corsa 98g i vw polo 98g pa da vidimo tu razliku.
Ne poredite mi dvojku sa corsom iz 98g.
atko

#60 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by atko »

micki125 wrote:
komentar na komentar bold prvi

ti ne znaš šta pričaš, izgubljen si u vremenu i prostoru. ali eto, vrata kostaju 50km, vrlo jednostavna za promijeniti po sistemu sam svoj majstor, ulje 4l 20KM, Ina, kinetički 40KM, grijači 4kom 20 KM, jednostavni za promijeniti tako da ih sam mogu promieniti...............ali haj nek ti bude da si ti u pravu.

komentar na komentar bold drugi

opet ne znaš šta pričaš, bitno je da su vlasnici golfova svi odreda glupi i pojma nemaju a ti si stručnjak i k tomu super inteligentan pa skonto ono što svi drugi ne mogu. sreća pa te imamo.

ebo te korsa i fiat
Kad nema argumenata onda pokusavamo licno vrijedjati ... klasika ... btw ja vozim jednog vw-a ;) i nemam nista protiv g2 (za svoje vrijeme to je bio fantastican auto, niti generalizujem sve vozace g2 i trpam u isti kos) nego protiv lobanja kojima je g2 bozanstvo a zamjena jefting lezaja od 7 KM skart kategorije presveti obred ;)

kraj diskusije ;)
burekodsira

#61 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by burekodsira »

zna li se kad ce ovaj novi zakon stupiti na snagu?
rusmir.ba

#62 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by rusmir.ba »

burekodsira wrote:zna li se kad ce ovaj novi zakon stupiti na snagu?
Koliko sam ja u toku NIIKAD - EU uslov je da ne bude limit godina nego tehnicke karakteristike,pa sad moraju da se oko toga dogovore i opet predloze izglasaju zakon.

Al mozda sam lose informisan.
Nera_22

#63 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Nera_22 »

micki125 wrote:
atko wrote:
micki125 wrote:
komentar na komentar bold prvi

ti ne znaš šta pričaš, izgubljen si u vremenu i prostoru. ali eto, vrata kostaju 50km, vrlo jednostavna za promijeniti po sistemu sam svoj majstor, ulje 4l 20KM, Ina, kinetički 40KM, grijači 4kom 20 KM, jednostavni za promijeniti tako da ih sam mogu promieniti...............ali haj nek ti bude da si ti u pravu.

komentar na komentar bold drugi

opet ne znaš šta pričaš, bitno je da su vlasnici golfova svi odreda glupi i pojma nemaju a ti si stručnjak i k tomu super inteligentan pa skonto ono što svi drugi ne mogu. sreća pa te imamo.

ebo te korsa i fiat
Kad nema argumenata onda pokusavamo licno vrijedjati ... klasika ... btw ja vozim jednog vw-a ;) i nemam nista protiv g2 (za svoje vrijeme to je bio fantastican auto, niti generalizujem sve vozace g2 i trpam u isti kos) nego protiv lobanja kojima je g2 bozanstvo a zamjena jefting lezaja od 7 KM skart kategorije presveti obred ;)

kraj diskusije ;)
e to ti šefe naređuj tamo gdje si naučio, ženi možda, i ležaj nije 7 km već 20 i to SKF, ali naravno, vjerovatno je to skart kategorija jer nije zamjenjen u asi po 15x vecoj cijeni.
ti mora da si golf 2 vozac. tebi izgleda nije bitno sto u golfu izgledas ko zadnji bijednik i sto nisi nikad sjeo u novije auto pa da osjetis razliku. ja sam vozio golf 2 dugo godina i kad sam sjeo za bolje nebi se nikad vise vratio na golfa. ja ne znam nikoga da je sa novijeg auta preso na golf 2 pa makar to novo bilo i felicija.
ado-šampion

#64 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by ado-šampion »

Haha, evo još jedna tema koja postaje: Golf 2 vs. ostatak svijeta. :D

Nema potrebe da solimo pamet jedni drugim i da tema ide u pogrešnom smjeru. Činjenica je da je Golf II praaaaaavo jeftin za održavanje, čak i kad se uzimaju dobri i provjereni dijelovi. Nekome je to bitnije od toga što je Corsa novija, modernija, sigurnija... Nisam uzeo dobar primjer zato što su i Opeli tih godišta pravo jeftini za održavanje. Ja bih uvijek novije auto, al uzmite za primjer nekog studenta koji sam održava SVOJE auto, njemu je razlika ako je npr. zupčasti 40 kerma i ako je stoja, itekako.
Lesli Eldridž

#65 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:Haha, evo još jedna tema koja postaje: Golf 2 vs. ostatak svijeta. :D

Nema potrebe da solimo pamet jedni drugim i da tema ide u pogrešnom smjeru. Činjenica je da je Golf II praaaaaavo jeftin za održavanje, čak i kad se uzimaju dobri i provjereni dijelovi. Nekome je to bitnije od toga što je Corsa novija, modernija, sigurnija... Nisam uzeo dobar primjer zato što su i Opeli tih godišta pravo jeftini za održavanje. Ja bih uvijek novije auto, al uzmite za primjer nekog studenta koji sam održava SVOJE auto, njemu je razlika ako je npr. zupčasti 40 kerma i ako je stoja, itekako.
Ih ovi novi bolonjci svakako nemaju prakse, tako da ne znaju ništa da rade praktično. Da neki student, sam održava auto. Nemoguće, to su izolovani slučajevi. :D
ado-šampion

#66 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by ado-šampion »

Lesli Eldridž wrote:
ado-šampion wrote:Haha, evo još jedna tema koja postaje: Golf 2 vs. ostatak svijeta. :D

Ih ovi novi bolonjci svakako nemaju prakse, tako da ne znaju ništa da rade praktično. Da neki student, sam održava auto. Nemoguće, to su izolovani slučajevi. :D
Hehe, nisam mislio bukvalno sam, nego od svojih para. A za bolonjce, pa kako će imat praktično kad predmet slušaju jedan semestar. :-)
Lesli Eldridž

#67 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:
Lesli Eldridž wrote:

Hehe, nisam mislio bukvalno sam, nego od svojih para. A za bolonjce, pa kako će imat praktično kad predmet slušaju jedan semestar. :-)
:mrgreen: :thumbup:
slavkoimamodilera

#68 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

ado-šampion wrote:Nekome je to bitnije od toga što je Corsa novija, modernija, sigurnija... Nisam uzeo dobar primjer zato što su i Opeli tih godišta pravo jeftini za održavanje.
Pa upravo sam i ja iz tog razloga i stavio Corsu tih godina... 7-8 godina mladja, sigurnija, modernija, a za odrzavanje je presmijesno jeftina, ali ne djesh dat 6 milja za neku tamo corsu, kad ima "praaa'o dobar dvichak, ocam' devedesprva interkuler jarane" za samo 6 i po milja"
DZONPI

#69 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by DZONPI »

Evo jedna ponuda pa ko misli da se isplati nek se javi.Ja cu dovuc Pasata 2000g, sa naravno svim mogucim opcijama,auto je ovaj mjesec imalo ovdje tehnicki dakle perfektan nikakvih extra ulaganja.Inace motor je 1.8 20V.Ako neko ima ponudu slobodno pa nek se javi.Ja cu ga dovuc ledo na ljeto.Evo jos podataka.
Boja metalik plava,aluminijske feluge,abs,digitalna klima,crus kontrol,airbak sa 5 jastuka i kilometraza mu je 201.000.Zaboravi jos rec da je benzinac.
slavkoimamodilera

#70 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Platio si ga jedno 4000 eura, a ovdje ces ga htjet prodat za 20 milja maraka, ali kako to po bosni i biva, ima ih koji ce se zapisat pa ce vjerovatno i istrest jedno 18.000 uz cjenkanje :-) :-) :-)

EDIT: tek sad skontah da je 2000. godiste, dzabe dovlacis, ne moze se to uvest :)
DZONPI

#71 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by DZONPI »

Nazalost nisi pogodio ni kolko sam ga platio a ni kolko ga mislim prodat.Ugrubo placen je vise a mislim ga prodat za manje para nego sto si naveo.auto se moze prodat od oktobra kolko sam ja shvatio.Nije mi cilj zaradit extra lovu tj,nekog dole ogulit.
HAVANA

#72 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by HAVANA »

DZONPI wrote:Nazalost nisi pogodio ni kolko sam ga platio a ni kolko ga mislim prodat.Ugrubo placen je vise a mislim ga prodat za manje para nego sto si naveo.auto se moze prodat od oktobra kolko sam ja shvatio.Nije mi cilj zaradit extra lovu tj,nekog dole ogulit.

Poslušaj ti mene prijatelju,ako ga dovučeš moš se vjenčat sa njim. :D
Sir Charles

#73 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Sir Charles »

Ako sam dobro shvatio, auto ces dovesti iz USA, a ako se donesu ovi zakoni kako treba, onda ces morati raditi homologaciju tog auta, inace ga neces moci uvesti, ali vise cemo svi znati o tome kada i ako donesu zakone...
cevapcinica

#74 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by cevapcinica »

Lesli Eldridž wrote:

Neka "stari studenti i inzinjeri " znaju sve popraviti i napraviti. Jugo Florida, vrhunac Ju-auto industrije u kojem je sabrano svo umijece i znanje nasih inzinjera. U prvom testu ako se pravilno sjecam objavljenom u Auto Klubu, kada je novinar htio da zatvori vrata u ruci mu je ostala rucka. Savrsenstvo prakticne primjene ogromnog znanja nasih "starih inzinjera" primjenjeno na komplikovanu operaciju zavrtanja par sarafa. :-)
Lesli traze te u Maranellu da im pomognes da srede Ferrarijev bolid. :-)
Lesli Eldridž

#75 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Lesli Eldridž »

cevapcinica wrote:
Lesli Eldridž wrote:

Neka "stari studenti i inzinjeri " znaju sve popraviti i napraviti. Jugo Florida, vrhunac Ju-auto industrije u kojem je sabrano svo umijece i znanje nasih inzinjera. U prvom testu ako se pravilno sjecam objavljenom u Auto Klubu, kada je novinar htio da zatvori vrata u ruci mu je ostala rucka. Savrsenstvo prakticne primjene ogromnog znanja nasih "starih inzinjera" primjenjeno na komplikovanu operaciju zavrtanja par sarafa. :-)
Lesli traze te u Maranellu da im pomognes da srede Ferrarijev bolid. :-)
:lol: Što se bolonjci nađu uvrijeđeni :D Florida ti je neuspjeli prototip fiata tipo, koji je proizvodila CZ. Yugo inžinjeri nemaju ništa sa tim. Što se tičer kvalitete i završne obrade, to nije inžinjerski problem i nema veze sa radom inžinjera, već sa internim nadzorom kvalitete i javašlukom u Kragujevcu... :D
Post Reply