Prirodno matematicki fakultet
- dr.Gonzo
#51 Re: Prirodno matematicki fakultet
Pricas gluposti.
Na licnom, 5-godisnjem iskustvu sam se uvjerio koliko je taj fakultet zapravo los i koliko je atmosfera destimulativna za mlade ljude. Ustvari, to se najbolje vidi tek kad malo odmaknes i stupis u kontakt sa ljudima iz inostranstva, sa pravih fakulteta.
Mozda i ti jednog dana shvatis.
Na licnom, 5-godisnjem iskustvu sam se uvjerio koliko je taj fakultet zapravo los i koliko je atmosfera destimulativna za mlade ljude. Ustvari, to se najbolje vidi tek kad malo odmaknes i stupis u kontakt sa ljudima iz inostranstva, sa pravih fakulteta.
Last edited by dr.Gonzo on 07/07/2009 11:26, edited 2 times in total.
- nellington
#52 Re: Prirodno matematicki fakultet
Cikdrante, Gonzo, neke stvari se ne mogu porediti. TKN i RI jednostavno ne proizvode isti profil kadrova, nemaju isti cilj, istu formu, iste metode. Stoga ova diskusija nikad neće dovesti do nekog zadovoljavajućeg zaključka (baš kao ni ona ante bologna vs. bologna).
- hidrant
#54 Re: Prirodno matematicki fakultet
Dragi buduci studenti, evo dr.Gonzo vam preporucuje da ne upisujete ETF, zato sto je to los fakultet.
Imate fino pravo, ekonomiju, politicke nauke i kriminalistiku.
To je buducnost.
Ponavljam da je ETF los fakultet i zato ga nemojte upisivati, jedino ako nemate bas nikakvih alternativa.
Imate fino pravo, ekonomiju, politicke nauke i kriminalistiku.
To je buducnost.
Ponavljam da je ETF los fakultet i zato ga nemojte upisivati, jedino ako nemate bas nikakvih alternativa.
- dr.Gonzo
#55 Re: Prirodno matematicki fakultet
Sve zavisi od tacke gledista, odnosno od toga sa cim se zelis porediti - boljim ili gorim od sebe. Gore uvijek mozes pronaci, ako ti je to neka utjeha.
To sto je ETF los, ne znaci da ostali nisu jos gori. Na zalost, to je vjerovatno tacno. Generalno nam je visoko obrazovanje katastrofalno lose.
To sto je ETF los, ne znaci da ostali nisu jos gori. Na zalost, to je vjerovatno tacno. Generalno nam je visoko obrazovanje katastrofalno lose.
Last edited by dr.Gonzo on 26/06/2009 14:18, edited 1 time in total.
- Hunkar
#56 Re: Prirodno matematicki fakultet
da ... vec sam to rekao ali ne shvatajunellington wrote:Cikdrante, Gonzo, neke stvari se ne mogu porediti. TKN i RI jednostavno ne proizvode isti profil kadrova, nemaju isti cilj, istu formu, iste metode. Stoga ova diskusija nikad neće dovesti do nekog zadovoljavajućeg zaključka (baš kao ni ona ante bologna vs. bologna).
a na etf-u nece sigurno nauciti dokazati dijkstrin algoritam ili network flow
- hidrant
#57 Re: Prirodno matematicki fakultet
Dobro.
Evo dr.Gonzo vam preporucuje da se uopce ne skolujete.
Imat cete sjajnu buducnost kao nepismeni ljudi.
To je sada in.
RECI SKOLI NE!
SKOLA UBIJA!
NEKAD SAM BIO LIJEP, A SAD IDEM U SKOLU! (Potresna ispovjest jednog nesretnog djecaka kojeg su roditelji nagovorili
da ide u skolu.)
Evo dr.Gonzo vam preporucuje da se uopce ne skolujete.
Imat cete sjajnu buducnost kao nepismeni ljudi.
To je sada in.
RECI SKOLI NE!
SKOLA UBIJA!
NEKAD SAM BIO LIJEP, A SAD IDEM U SKOLU! (Potresna ispovjest jednog nesretnog djecaka kojeg su roditelji nagovorili
da ide u skolu.)
- hidrant
#58 Re: Prirodno matematicki fakultet
Oj, kako je lijepo biti glup!Hunkar wrote:da ... vec sam to rekao ali ne shvatajunellington wrote:Cikdrante, Gonzo, neke stvari se ne mogu porediti. TKN i RI jednostavno ne proizvode isti profil kadrova, nemaju isti cilj, istu formu, iste metode. Stoga ova diskusija nikad neće dovesti do nekog zadovoljavajućeg zaključka (baš kao ni ona ante bologna vs. bologna).
a na etf-u nece sigurno nauciti dokazati dijkstrin algoritam ili network flowmozda nauce koristiti, ali nece ici u dubinu (sto zahtjeva poznavanje teorije grafova). ta dubina nece trebati programeru (ali samo znanje kako da uradi hoce), ali projektantu i teoreticaru kompjuterskih nauka hoce. i jos dosta primjera, ali da podvucem -- smjerovi niti su isti niti teze da budu konkurencija jedan drugom. drugi profil kadrova ...
Ta na na na!
- nellington
#59 Re: Prirodno matematicki fakultet
Zanimljiva stvar, poneko će i na ETFu naučiti dokazati Dijkstrin algoritam, ali ne zato što to traže od njega, nego zato što ga to zanima (lično iskustvo) - no to u stvari i ne znači da je to naučio na fakultetu, nego kod kućeHunkar wrote:da ... vec sam to rekao ali ne shvatajunellington wrote:Cikdrante, Gonzo, neke stvari se ne mogu porediti. TKN i RI jednostavno ne proizvode isti profil kadrova, nemaju isti cilj, istu formu, iste metode. Stoga ova diskusija nikad neće dovesti do nekog zadovoljavajućeg zaključka (baš kao ni ona ante bologna vs. bologna).
a na etf-u nece sigurno nauciti dokazati dijkstrin algoritam ili network flowmozda nauce koristiti, ali nece ici u dubinu (sto zahtjeva poznavanje teorije grafova). ta dubina nece trebati programeru (ali samo znanje kako da uradi hoce), ali projektantu i teoreticaru kompjuterskih nauka hoce. i jos dosta primjera, ali da podvucem -- smjerovi niti su isti niti teze da budu konkurencija jedan drugom. drugi profil kadrova ...
Hidrante, nema potrebe za vrijeđanje, hunkarov post je bio sasvim korektan - i nema smisla odgovarati na takav način.
- dr.Gonzo
#60 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ja ti mogu nabrojati par stvari koje, po mom licnom misljenju razlikuju dobre od losih fakulteta. Na primjer:
- Kvalitetan i strucan nastavni kadar koji odgovorno obavlja svoj posao. Ne moraju svi biti naucni radnici (a to je svakako pohvalno, ipak se na fakultetima ljudi bave naukom), ali treba da se trude oko svoga posla. Da ne zabusavaju, da se strucno usavrsavaju itd. To je tesko ocekivati sa mizernim fakultetskim platama.
- Odnos prema studentima. Nedopustivo je da se studenti tretiraju kao niza, podredjena stvorenja. Ipak su profesori i sluzbe tu radi njih, a ne obrnuto.
- Uspjesi studenata fakulteta u nekoj siroj perspektivi, sto profesionalni sto akademski.
- Konacno, znanje sa kojim studenti raspolazu na kraju skolovanja. Ma u sustini nije ni znanje toliko bitno, koliko razvijanje kritickog razmisljanja, i samostalnog intelektualnog rada. Na zalost, ovdje nasi fakulteti jako lose kotiraju. Nek se svako sjeti koliko je puta pripremao ispit uceci pitanja koja dolaze, ili koristenjem nekih skripti, a koliko puta samostalnim proucavanjem relevantne literature. Kad smo vec kod toga, fakulteti bi trebali da imaju biblioteke u kojima studenti mogu pronaci odgovarajucu strucnu literaturu.
- Kvalitet fakulteta mozes mjeriti i brojem naucnih radova koji sa njega stizu, odnosno poredjenjem ovoga broja i kvaliteta sa djelatnostima institucija slicnog akademskog profila. Medjutim, naucni rad zahtjeva finansiranje, a poznato je da se kod nas svi otimaju ko ce vise novca dati obrazovnim institucijama
- Kvalitetan i strucan nastavni kadar koji odgovorno obavlja svoj posao. Ne moraju svi biti naucni radnici (a to je svakako pohvalno, ipak se na fakultetima ljudi bave naukom), ali treba da se trude oko svoga posla. Da ne zabusavaju, da se strucno usavrsavaju itd. To je tesko ocekivati sa mizernim fakultetskim platama.
- Odnos prema studentima. Nedopustivo je da se studenti tretiraju kao niza, podredjena stvorenja. Ipak su profesori i sluzbe tu radi njih, a ne obrnuto.
- Uspjesi studenata fakulteta u nekoj siroj perspektivi, sto profesionalni sto akademski.
- Konacno, znanje sa kojim studenti raspolazu na kraju skolovanja. Ma u sustini nije ni znanje toliko bitno, koliko razvijanje kritickog razmisljanja, i samostalnog intelektualnog rada. Na zalost, ovdje nasi fakulteti jako lose kotiraju. Nek se svako sjeti koliko je puta pripremao ispit uceci pitanja koja dolaze, ili koristenjem nekih skripti, a koliko puta samostalnim proucavanjem relevantne literature. Kad smo vec kod toga, fakulteti bi trebali da imaju biblioteke u kojima studenti mogu pronaci odgovarajucu strucnu literaturu.
- Kvalitet fakulteta mozes mjeriti i brojem naucnih radova koji sa njega stizu, odnosno poredjenjem ovoga broja i kvaliteta sa djelatnostima institucija slicnog akademskog profila. Medjutim, naucni rad zahtjeva finansiranje, a poznato je da se kod nas svi otimaju ko ce vise novca dati obrazovnim institucijama
- nellington
#61 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ova lista mi se dopada, jer se u velikoj mjeri poklapa sa mojim načinom razmišljanja na ovu temu. No ono što je najtužnije: svakom od ovih parametara možemo pridružiti kontraprimjer sa svakog od naših fakulteta (neka me ispravi neko ako griješim).
1. kvalitetan i stručan kadar. U svom dosadašnjem studiju sam se susreo sa velikim brojem ljudi koji znaju o čemu govore, te koji su/su bili (pri čemu je ova perfekt verzija češća) aktivni naučni radnici. Međutim, dovoljno je naletjeti na par ljudi za koje čovjek ne može da shvati kako su uopće položili predmet koji predaju, ili na kom su asistenti.
2. Odnos prema studentima. Primjetio sam da ljudi koji ispunjavaju prvi uvjet uglavnom ispunjavaju i drugi, a ovi koji su po znanju zalutali iza katedre nemaju ni zdrav odnos sa studentima.
3. Uspjesi studenata u široj perspektivi: pruža li nam se šansa za naučni rad? Sve radove koje sam dosad objavio, morao sam objavljivati samostalno, jer je očito naučni rad na fakultetima (čast izuzecima) samo formalna djelatnost neophodna za osiguravanje izbora/reizbora u zvanje.
4. Znanje na kraju školovanja - ko je želio da uči, te zanimao se, ima široko znanje. Međutim, koliko je takvih? Oni ostali mogu završiti fakultet sa potprosječnim znanjem... i solidnim prosjekom.
5. Naučni radovi? Već rečeno pod 3. za šta isti služe.
1. kvalitetan i stručan kadar. U svom dosadašnjem studiju sam se susreo sa velikim brojem ljudi koji znaju o čemu govore, te koji su/su bili (pri čemu je ova perfekt verzija češća) aktivni naučni radnici. Međutim, dovoljno je naletjeti na par ljudi za koje čovjek ne može da shvati kako su uopće položili predmet koji predaju, ili na kom su asistenti.
2. Odnos prema studentima. Primjetio sam da ljudi koji ispunjavaju prvi uvjet uglavnom ispunjavaju i drugi, a ovi koji su po znanju zalutali iza katedre nemaju ni zdrav odnos sa studentima.
3. Uspjesi studenata u široj perspektivi: pruža li nam se šansa za naučni rad? Sve radove koje sam dosad objavio, morao sam objavljivati samostalno, jer je očito naučni rad na fakultetima (čast izuzecima) samo formalna djelatnost neophodna za osiguravanje izbora/reizbora u zvanje.
4. Znanje na kraju školovanja - ko je želio da uči, te zanimao se, ima široko znanje. Međutim, koliko je takvih? Oni ostali mogu završiti fakultet sa potprosječnim znanjem... i solidnim prosjekom.
- Hunkar
#62 Re: Prirodno matematicki fakultet
nellington wrote:Ova lista mi se dopada, jer se u velikoj mjeri poklapa sa mojim načinom razmišljanja na ovu temu. No ono što je najtužnije: svakom od ovih parametara možemo pridružiti kontraprimjer sa svakog od naših fakulteta (neka me ispravi neko ako griješim).
- dr.Gonzo
#63 Re: Prirodno matematicki fakultet
Problem i jeste u toj perfekt verziji. Uz svo duzno postovanje, ali ako je neko zavrsio strucno usavrsavanje i naucnu djelatnost prije 18 godina (a takvih ima puno), tesko da moze pruziti punu podrsku studentima koji se u toj oblasti tek trebaju dokazivati. Jednostavno ne ide. Ali ovi su jos super u odnosu na drugu kategoriju koju pominjes (zalutale), a njih ima jos vise.kvalitetan i stručan kadar. U svom dosadašnjem studiju sam se susreo sa velikim brojem ljudi koji znaju o čemu govore, te koji su/su bili (pri čemu je ova perfekt verzija češća) aktivni naučni radnici. Međutim, dovoljno je naletjeti na par ljudi za koje čovjek ne može da shvati kako su uopće položili predmet koji predaju, ili na kom su asistenti.
Slazem se, opcije su veoma ogranicene. Ja bih se usudio reci da je po pitanju naucnog rada okolina destimulativna. Kad mladi i pametni ljudi dodju na fakultete (a rekao bih da ih ima sasvim solidan broj), "pokvari" ih sistem vrijednosti koji tamo zateknu. Da ne spominjem da se veliki broj profesora po svaku cijenu pokusava slepati kao koautori radova koje pisu njihove mladje kolege (dok im ne izlapi entuzijazam).3. Uspjesi studenata u široj perspektivi: pruža li nam se šansa za naučni rad? Sve radove koje sam dosad objavio, morao sam objavljivati samostalno, jer je očito naučni rad na fakultetima (čast izuzecima) samo formalna djelatnost neophodna za osiguravanje izbora/reizbora u zvanje.
- illuminated
#64 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ja poznajem ljude koji su zavrsili MTK na PMF-u sa 10.0 i rade neke bez veze poslove,dr.Gonzo wrote:Pricas gluposti. Ja sam taj smjer zavrsio prosjecnom ocjenom 10, dok sam uz zadnje 2 godine radio, zadnje 3 drzao vjezbe mladjim generacijama iz vise predmeta, ucestvovao na medjunarodnim takmicenjima, i cak objavio jedan naucni rad. Na licnom, 5-godisnjem iskustvu sam se uvjerio koliko je taj fakultet zapravo los i koliko je atmosfera destimulativna za mlade ljude. Ustvari, to se najbolje vidi tek kad malo odmaknes i stupis u kontakt sa ljudima iz inostranstva, sa pravih fakulteta.
i siguran sam da ne znaju pokrenuti visual studio.
Imena ti mogu poslati na PM.
Ja sam zavrsio Automatiku sa prosjekom 9, radim u insotranstvu, srecem svaki dan inzinjere Texas Instrumentsa, Analog Devicesa,
Spoerlea, Arrowa, MIcrochipa, Sagema...sve "pravi inzinjeri" i reci cu ti da su nasi bolji. Donose mi svaki dan da im objasnim Laplasovu i Furijeovu transofrmaciju i cude se...
Radim kao glavni inzinjer za embedded software u mojoj firmi, imam objavljen jedan rad,
bio sam stipendista njemacke vlade 2 puta, diplomski branio na institu za automatiku u Erlangen-Nuernbergu,
i zavrsio sam ETF u Sarajevu, odsjek automatika i elektronika.
Iako se necu spustati na taj nivo, da kazem PMF je truba, jer nije, ne treba ti taj podcjenjivacki odnos, ni prema jednom fakultetu, a imam
i prijatelja na PMF-u...
Iako ni ja nisam sretan stanjem na cijelom univerzitetu, slazem se sa tvojim generalnim ocjenama.
Evo mojih argumenata pa mi probaj odgovoriti:
1. ETF upisuju najbolji ucenici u drzavi.
Dokaz> Prijemni ispit. MInimalno 10 ucenika generacije svake godine. U mojoj genraciji ih je bilo 13.
PMF> Bez prijemnog. (Znamo zasto.)
Ovo je lako dokazivo...nazovi studentsku sluzbu oba faxa i pitaj.
2. ETF ima vise novaca zbog vise projekata u privredi.
3. ETF je priznat svugdje u svijetu. Za matamtiku je upitno. Postoje posebni zakoni EU koji dopustaju davanje radne dozvole iskljucivo IT strucnjacima i inzinjerima. Svaki inzinjer sa ETF-a radi svoj posao svuda na kugli zemaljskom. Pitaj malo sta rade ostali...peru sudje..
I na kraju za sve mlade ljude, koji sanjaju da postanu dobri inzinjeri,
softwera ili hardvera...upisite ETF. Isplati se visestruko.
-
harisl
#65 Re: Prirodno matematicki fakultet
Mislim da ova planeta srlja u propast. Uci li iko ista iz cudnog razloga sto mu se to svidja, ili samo zato sto mu se 'sva raja upisala na taj fakultet', ili pak zato 'sto se dobro placa kad zavrsis', ili zato sto 'pa tamo su ti svi najbolji'?
- dr.Gonzo
#66 Re: Prirodno matematicki fakultet
@illuminated
U sustini se slazem sa ovim sto si napisao, posebno argumentima 1 i 2. Ali to ne znaci da je fakultet sam po sebi dobar. Naravno da ima odredjen broj veoma uspjesnih struckanjaka, ali oni su to postigli jer su se uguili od ucenja i samostalnog rada.
Haj skontaj koliko ti je profesora diktiralo na predavanjima.Zar moze nastava biti gora od toga?
Koliko si puta si gledao kako ti kolege polazu ispite prevjezbavajuci kojekakve skriptice sa par zadataka.
Koliko je ispita zahtjevalo inovativno razmisljanje u rjesavanju nepoznatih problema? Koliko si puta pred sobom imao kreativne probleme?
Ma da ne nabrajam dalje, mislim da ces skontati na sta ciljam sa ovim kritikama.
Sto se informatike na PMF-u tice, zaista nemam dovoljno informacija za neko snazno stajaliste. Ali po onome sto sam cuo, Zeljko Juric je sef odsjeka, i drgi nekoliko predmeta, sto je u startu ogroman plus. Taj covjek je bez konkrurencije najkvalitetniji nastavni radnik koga sam ikada susreo. Takodje, misljenja sam da za stucnost u pravljenju softvera nije potrebno razumjevanje racunara na svim nivoima apstrakcije. U tome kontekstu ne smatram da su PMF-ovci u startu uskraceni "istinskog razumjevanja" problematike cinjenicom da ne znaju kako radi tranzistor. Na kraju krajeva, ljudi koji su istinski definisali Computer Science, uglavnom nisu bili inzinjeri (npr. Knuth, Von Neumann, Turing, Dijsktra, pa cak i Stallman).
Moj savjet za potencijalne inzinjere je da pokusaju studirati na nekom pristojnom fakultetu vani
Ako to nije moguce, onda daj sta das - ni ETF nije los.
U sustini se slazem sa ovim sto si napisao, posebno argumentima 1 i 2. Ali to ne znaci da je fakultet sam po sebi dobar. Naravno da ima odredjen broj veoma uspjesnih struckanjaka, ali oni su to postigli jer su se uguili od ucenja i samostalnog rada.
Haj skontaj koliko ti je profesora diktiralo na predavanjima.Zar moze nastava biti gora od toga?
Koliko si puta si gledao kako ti kolege polazu ispite prevjezbavajuci kojekakve skriptice sa par zadataka.
Koliko je ispita zahtjevalo inovativno razmisljanje u rjesavanju nepoznatih problema? Koliko si puta pred sobom imao kreativne probleme?
Ma da ne nabrajam dalje, mislim da ces skontati na sta ciljam sa ovim kritikama.
Sto se informatike na PMF-u tice, zaista nemam dovoljno informacija za neko snazno stajaliste. Ali po onome sto sam cuo, Zeljko Juric je sef odsjeka, i drgi nekoliko predmeta, sto je u startu ogroman plus. Taj covjek je bez konkrurencije najkvalitetniji nastavni radnik koga sam ikada susreo. Takodje, misljenja sam da za stucnost u pravljenju softvera nije potrebno razumjevanje racunara na svim nivoima apstrakcije. U tome kontekstu ne smatram da su PMF-ovci u startu uskraceni "istinskog razumjevanja" problematike cinjenicom da ne znaju kako radi tranzistor. Na kraju krajeva, ljudi koji su istinski definisali Computer Science, uglavnom nisu bili inzinjeri (npr. Knuth, Von Neumann, Turing, Dijsktra, pa cak i Stallman).
Moj savjet za potencijalne inzinjere je da pokusaju studirati na nekom pristojnom fakultetu vani
-
Karen
#67 Re: Prirodno matematicki fakultet
od teme PMF-a, napravili ste bezveze prepucavanje na temu matematike i informatike (otvorite sebi temu)
još jednom pitam, ima li tko sa Pmf-a da zna info oko postdiplomskog, kad je konkurs, šta treba od papira koji smjerovi i to? na stranici nema ništa
još jednom pitam, ima li tko sa Pmf-a da zna info oko postdiplomskog, kad je konkurs, šta treba od papira koji smjerovi i to? na stranici nema ništa
-
Stari
#68 Re: Prirodno matematicki fakultet
ovaj gorenavedeni predmet uvod u racunsku tehniku i raspored poglavlja izgleda bas kao preslikan iz onog davnog vremena kad sam ja to ucio ...sve tamo do i zavrsno sa 19-tim poglavljem se ucilo u okviru predmeta koji se tad zvao: digitalna (impulsna u hrvatskoj literaturi onog doba) elektronika ... od dvadesetog poglavlja pa nadalje i jos malo kojecega se ucilo u Mikroprocesorima (tad je bio MC6800).
Jedino sto bih ja volio da gorenavedeni forumski dopisnik dopuni ...jest... sadrzaj tog najtezeg predmeta (Analiza 1 i 2 ) ...vjerujem da jeste tezak predmet...samo nista nisi napisao o sadrzaju Analize 2 ....jel tu ulazi bas sve ... ? Ono ...slabo se sad sjecam ...ali od parcijalnih diferencijalnih jednacina .. vektorske analize ... pa do analitickih funkcija...?
Jedino sto bih ja volio da gorenavedeni forumski dopisnik dopuni ...jest... sadrzaj tog najtezeg predmeta (Analiza 1 i 2 ) ...vjerujem da jeste tezak predmet...samo nista nisi napisao o sadrzaju Analize 2 ....jel tu ulazi bas sve ... ? Ono ...slabo se sad sjecam ...ali od parcijalnih diferencijalnih jednacina .. vektorske analize ... pa do analitickih funkcija...?
-
saga
#69 Re: Prirodno matematicki fakultet
diferencijalne jednacine imaju svoj predmet, koji se zove, hm... Diferencijalne jednacine
Analiza II se, koliko se sjecam, sastoji uglavnom od integrala... kriteriji integrabilnosti, teoreme o srednjoj vrijednosti integrala, integrali vaki, integrali naki... ne mogu se vise sjetiti sta u kojoj analizi dodje (ima ih 4, pa jos i funkcionalna, realna, kompleksna, furijeova... ne znam jos koje, nemaju svi sve - u zavisnosti od smjera ide )
inace ne znam sto je toliki bauk s Analizama I i II, i mene su tako isprepadali, a sve sto sam radila je nesto redovnije ucila, isla na vjezbe, i Uscu zavirivala katkad, pokusala par puta s Ljaskom, al ha ha, i polozih
Analiza II se, koliko se sjecam, sastoji uglavnom od integrala... kriteriji integrabilnosti, teoreme o srednjoj vrijednosti integrala, integrali vaki, integrali naki... ne mogu se vise sjetiti sta u kojoj analizi dodje (ima ih 4, pa jos i funkcionalna, realna, kompleksna, furijeova... ne znam jos koje, nemaju svi sve - u zavisnosti od smjera ide )
inace ne znam sto je toliki bauk s Analizama I i II, i mene su tako isprepadali, a sve sto sam radila je nesto redovnije ucila, isla na vjezbe, i Uscu zavirivala katkad, pokusala par puta s Ljaskom, al ha ha, i polozih
-
sholle
#70 Re: Prirodno matematicki fakultet
covjece tema PMF a ovde se rapisali o ETF nice, very nice
nema nisat protia ali tema je ?????
- nellington
#71 Re: Prirodno matematicki fakultet
Pa dobro, u zadnja 3 posta nema ETFa
nemoj nas podsjećati na temu ETF, taman smo se smirili 
-
sholle
#72 Re: Prirodno matematicki fakultet
mislim da na PMF-u se svasta moze anuciti, ja sam zavrsio hemiju i mogu reci da mi je bio super fakultet i zanimlji. Zao mi je sto nije bilo previse uslova ali opet po meni fax je ok. E samo da skontaju malo prof tamo da sa uduzenim snagama onaj fakultetmoze biti zlatan koka samo da se potrude.
-
maslachak
#73 Re: Prirodno matematicki fakultet
Bok..
Ja sam studentica biologije u Zagrebu, no zato što će mi možda dečko izgubiti pravo studiranja u Zagrebu i morati se zbog toga seliti na fakultet u Sarajevo, razmišljam o tome da se i ja preselim dolje.
Sad završavam 3. godinu. Mi imamo sustav 3 + 2. u smislu da sam sad na "običnoj" biologiji, pa si sad biram smijer. Nakon ove 3 godine ću dobiti ko malu diplomu da sam prvostupnik.
Zna li netko je li moguće prebacivanje, pošto sam vidjela da vi nemate 3+2 sistem. Većinu predmeta za smijer koji bi eventualno zanimao, već imam položeno, čak i višak... zanimljiva mi se čini Biokemija i fiziologija.
Ako je itko s tog faxa bio bi mi od velike pomoći u mojoj odluci...
Hvala
Ja sam studentica biologije u Zagrebu, no zato što će mi možda dečko izgubiti pravo studiranja u Zagrebu i morati se zbog toga seliti na fakultet u Sarajevo, razmišljam o tome da se i ja preselim dolje.
Sad završavam 3. godinu. Mi imamo sustav 3 + 2. u smislu da sam sad na "običnoj" biologiji, pa si sad biram smijer. Nakon ove 3 godine ću dobiti ko malu diplomu da sam prvostupnik.
Zna li netko je li moguće prebacivanje, pošto sam vidjela da vi nemate 3+2 sistem. Većinu predmeta za smijer koji bi eventualno zanimao, već imam položeno, čak i višak... zanimljiva mi se čini Biokemija i fiziologija.
Hvala
-
sholle
#74 Re: Prirodno matematicki fakultet
ždraga kolegice najbolje konatktirajte pmf odsjek za biologiju oni ce Vam iz prve ruke dati odgovor, [email protected]maslachak wrote:Bok..
Hvala
iskerno oni ce va snajbolje uputiti sta kako i gdje
-
maslachak
#75 Re: Prirodno matematicki fakultet
Budem, hvala 
Željela bih samo još čuti iz prve ruke kakav je fax, je li nastava kvalitetna, opremljenost labosa, pristupačnost profesora.... i te stvari koje ne mogu saznati na samom fakultetu u referadi....
Željela bih samo još čuti iz prve ruke kakav je fax, je li nastava kvalitetna, opremljenost labosa, pristupačnost profesora.... i te stvari koje ne mogu saznati na samom fakultetu u referadi....