Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uvjek dobar gost

#51 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by uvjek dobar gost »

... Danas u proljeće 2009-te kada se Sarajevu prijeti redukcijama vode, kada su sva javna preduzeća pred stečajem zbog lopovluka i podobnih kadrova koji su se prema tim firmama odnosili stranački, pored problema u smislu pilanja Velike Aleje, pored nedostatka akutnog zelenih površina, pored nezapamćene divlje gradnje širom grada , kada sva izletišta nekadašnja sarajevska propadaju i čekaju koncesije i privatizacije od strane ratnih profitera... uprkos situaciji da su Sarajevo i Željo skoro pred raspadima... mi palamudimo o velikoj piljari .. koja je na neki način isto tako divlja gradnja...

Sve u svemu kako smo se nadali izgleda da smo se dobro udali.... i jeste dobro nam je čim nam je piljara ovolika tema...!
dast.stanislav

#52 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by dast.stanislav »

♥ Julianna ♥ wrote:A što me tek Mims nervira!

Inače, mislim da se oko ovoga i ne bi digla tolika prašina da se ne radi o objektu koji je niknuo umjesto onog za koji su mnogi od nas, skoro pa sentimentalno bili vezani i koji je između ostalog, u samom centru.

A kad već pričamo o Konzumu, fino da imamo u centru jedan hipermarket, pa da ljudi ne moraju ići daleko po "fasungu". Šta ćemo dakle sad? Oni koji jedu švajne meso, od Konzuma nemaju ništa ako redovno kupuju šunku. Ili ako želim kupiti bijelo vino za brudet, moram u Merkator. Znači, svi opet u Merkator, jer ljudi neće otići u Merkator baška samo zbog svinjetine (ili ja zbog vina), a sve ostalo kupiti u Konzumu.

Malo banalno, ali smatram da je trebalo ostaviti svakome izbor da može kupiti šta želi.

Objekat je sa takvom namjenom, takvim gabaritima i u tako A zoni, da se ne može reći da nije javno dobro, jeste javno dobro. Da je lokalni granap, vjerovatno se o ovome ne bi toliko pričalo.
Obrazovana, kulturna i pismena dama... :thumbup:

Slazem se sa tobom u svakoj rijeci!
papacja

#53 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by papacja »

fixer wrote:
papacja wrote:
fixer wrote:ma haj sto su zabranili alkohol i kladionicu, shvatit cemo da je ta zabrana opravdana jer je rijec o porocima. ali zabraniti svinjetinu je pomalo tendenciozno, i to je cak jedan vid segregacije. svinjetina je meso, nekima je zabranjena na vjerskoj bazi, ali opravdan razlog od bojazni prema njoj ne postoji. istina, rijec je o privatnoj svojini pa za taj potez mozemo pronaci oravdanja, vise zakonska nego moralna. dakle, mene svinjetina ne zanima, niti bi je tamo kupovao, ali me poprilicno iritira cinjenica da nam se vjerska nacela turaju u sve pore drustvenog zivota. sta je sljedece? :roll:
Mislim, zalibo me za BBI, ali sada pričati da je to tendencioznan i segregirajući potez je bzz. Privatba svojina koa što si rekao i tačka. Kome se sviđa bujrum, kome ne ima drugih mjesta. Ja u svojoj kući postavljam pravila i ako želiš da se družimo i da te ugostim ima da poštuješ. Da banaliziram kod mene u dnevni boravak se ulazi samo ako se izuješ, dakle bez cipela, pa taman da sam Obama dolazi. Tako i u slučaju BBI, njihova stvar....
ma je li? sutra cu ja napraviti centar u kojima se nece smjeti prodavati biblija, ili kuran, a mozda i tora, dakle, zabrana je selektivna, nikako nije rijec o svim svetim knjigama. da sad ne dajem primjer s nacijama i narodima, u svom centru cu zabraniti prodaju leca za plave oci, i to samo na osnovu mog religijskog uvjerenja, nikako iz nekih svjetovnih razloga - i to ce biti opravdan potez? i taj centar koliko godi bio privatna svojina, izgradjen je na prostoru koji je pripadao i meni i tebi! iako su mi oduzeli mogucnost da odlucujem sta ce biti s tom zemljom, barem mi ne mogu oduzeti pravo da se ne slazem s takvim potezima.
A nismo se razumijli, ja nisam pričao o slaganju sa potezom ili ga pravdao, već konstatovo ono što imamo u kapitalizmu. Privatna svojina je svetinja i sve dok se ne kosi sa zakonom, red bi bio da se poštuje. Sada, recimu u Americi su sudovi puni parnica gdje neko nekoga tuži zbog ovoga ili onoga... Hoću reći, da i u ovom slučaju možete/mo tužiti BBI zbog ovoga, ali isključujem "mo", jer meni ne smetaju njihova pravila niti me iritiraju, mada ponekad dok budem ispijao kaficu, možda mi padne na pamet da odigram kladionicu, ali Bože moj ima ih na svakom čošku pa mogu da biram gdje ću.
♥ Julianna ♥

#54 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by ♥ Julianna ♥ »

sahan wrote:
mima wrote:Jel se zatvara BBI petkom za vrijeme djume?
Da su slovenci bili pametni da ne prodaju alkohol i svinjetinu kakav bi to marketng bio svaka mu cast ko se sjetio ovog fola. :D
Ma kakav marketing pobogu! Zašto će im marketing? :-)
sophiaeternal

#55 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by sophiaeternal »

[quote="nokia6170"]moj licni dojam:

prilicno klaustrofobicno mjesto, nisam vidio dosad nijedan trzni centar sa tako uskim hodnicima i niskim plafonima gdje doslovice ako dvije osobe zastanu da se pozdrave, nastane kolaps u saobracaju :) takodje, za moj licni ukus pretaman je objekat unutra.

:thumbup:
isti takav je i moj prvi dojam nakon jednog brzinskog obilaska, plus što je valjda usred te 'tamnoće' i skučenosti (a valjda i zbog ljudi koji u kolonama krstare gore-dole, tamo-vamo) jako toplo i zagušljivo...

valjda će se popraviti utisak nakon detaljnijeg obilaska :razz:
fixer

#56 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by fixer »

papacja wrote: A nismo se razumijli, ja nisam pričao o slaganju sa potezom ili ga pravdao, već konstatovo ono što imamo u kapitalizmu. Privatna svojina je svetinja i sve dok se ne kosi sa zakonom, red bi bio da se poštuje. Sada, recimu u Americi su sudovi puni parnica gdje neko nekoga tuži zbog ovoga ili onoga... Hoću reći, da i u ovom slučaju možete/mo tužiti BBI zbog ovoga, ali isključujem "mo", jer meni ne smetaju njihova pravila niti me iritiraju, mada ponekad dok budem ispijao kaficu, možda mi padne na pamet da odigram kladionicu, ali Bože moj ima ih na svakom čošku pa mogu da biram gdje ću.
privatna svojina nije svetinja! njegov centar je privatna svojina, ali ne i za privatnu namjenu, nego za javnu namjenu. kuca u kojoj se svi izuvaju je tvoja, za privatnu namjenu. a ako bi otvorio hotel, dakle za javnu namjenu, ukoliko bi ti u tom hotelu dijelio samo bibliju, a nikako i ostale svete knjige, barem one monoteisticke, postojala bi i pravna osnova za optuzbu za diskriminaciju i segregaciju. onog trenutka kad nas eu natjera da donesemo zakon o diskriminaciji, postojat ce zakonska mogucnost da se sankcionisu ovakve odredbe.
sjecate li se onog slucaja kad su bosanci iznajmili smjestaj kod jedne hrvatice na moru, pa kad im je ona poturala kriz/krst uzurpirajuci na taj nacin njihovu slobodu i komfor. tad privatna svojina nije bila privatna? ovim principima legalizujete postupke ovakvih ljudi. :roll:
Last edited by fixer on 09/04/2009 13:44, edited 1 time in total.
karanana

#57 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by karanana »

fixer wrote:
papacja wrote: A nismo se razumijli, ja nisam pričao o slaganju sa potezom ili ga pravdao, već konstatovo ono što imamo u kapitalizmu. Privatna svojina je svetinja i sve dok se ne kosi sa zakonom, red bi bio da se poštuje. Sada, recimu u Americi su sudovi puni parnica gdje neko nekoga tuži zbog ovoga ili onoga... Hoću reći, da i u ovom slučaju možete/mo tužiti BBI zbog ovoga, ali isključujem "mo", jer meni ne smetaju njihova pravila niti me iritiraju, mada ponekad dok budem ispijao kaficu, možda mi padne na pamet da odigram kladionicu, ali Bože moj ima ih na svakom čošku pa mogu da biram gdje ću.
sjecate li se onog slucaja kad su bosanci iznajmili smjestaj kod jedne hrvatice na moru, pa kad im je ona poturala kriz/krst uzurpirajuci na taj nacin njihovu slobodu i komfor. tad privatna svojina nije bila privatna? ovim principima legalizujete postupke ovakvih ljudi. :roll:
sjecam se toga slucaj i on potvrdjuje upravo da je privatna svojina - privatna. ako ti se njena biblija u sobi ili kriz ne svidja, ne uzimaj sobu! a ne da pravis frku da bacas bibliju ili skidas kriz.
Životinjić

#58 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by Životinjić »

Nedavno sam ovdje na forumu naletio na tipa koji se žali da je prolazivši kroz Posušje svratio u neku trgovinicu i od prodavačice zatražio jedan hljeb. Ona ga je čudno pogledala, on je tu osjetio njen protest jer je on rekao hljeb umjesto kruh, i onda je on kao demonstrativno i drsko napustio trgovinicu jer je bio žestoko ljut i uvrijeđen. Bla, bla... uglavnom on se ovdje na forumu jadao i žalio rekavši da je Posušje sastavni dio Bosne i Hercegovine, i da on smatra da su ovim činom u Posušju pokazali nacionalnu mržnju prema njemu.

Po meni je politika BBI-a jednaka politici navodne gospođe u Posušju. Ovi maze svoju vjeru, ona mazi svoj jezik. Ovo privatni trgovački centar, ono privatna prodavaonica.

Čak mi je oboje opravdano. Dakle, ovdje nema alkohola i krmetine. Tamo nema hljeba i hiljada.
ins

#59 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by ins »

uvjek dobar gost wrote:

nije nama loše kada nam je glavna tema u gradu velika piljara .... a generalna situacija odavno nije gora ...
Cekaj, kako to mislis situacija nikad gora?! :run:

Pa otisli su Semmy i Tajo, dos'o najmladji i najprespektivniji moguci kandidat za Gradonacelnika na vlast, ja mislim da je situacija idealna?! Cemu prica da je sad lose?
fixer

#60 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by fixer »

karanana wrote:
sjecam se toga slucaj i on potvrdjuje upravo da je privatna svojina - privatna. ako ti se njena biblija u sobi ili kriz ne svidja, ne uzimaj sobu! a ne da pravis frku da bacas bibliju ili skidas kriz.
naravno, potez tih ljudi nije opravdan, ali ona je ta koja je izazvala reakciju. shvati covjece, ti kad nesto dajes u javnu namjenu, a u tu javnu namjenu unosis privatna nacela koja mogu nekog segregirati, onda ti diskriminiras i segregiras pojedinca. taj ima sva prava da te tuzi, i po ovom zakonu europskom, ti moras dokazivati nevinost, a ne ja tvoju krivicu.
fixer

#61 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by fixer »

Životinjić wrote:Nedavno sam ovdje na forumu naletio na tipa koji se žali da je prolazivši kroz Posušje svratio u neku trgovinicu i od prodavačice zatražio jedan hljeb. Ona ga je čudno pogledala, on je tu osjetio njen protest jer je on rekao hljeb umjesto kruh, i onda je on kao demonstrativno i drsko napustio trgovinicu jer je bio žestoko ljut i uvrijeđen. Bla, bla... uglavnom on se ovdje na forumu jadao i žalio rekavši da je Posušje sastavni dio Bosne i Hercegovine, i da on smatra da su ovim činom u Posušju pokazali nacionalnu mržnju prema njemu.

Po meni je politika BBI-a jednaka politici navodne gospođe u Posušju. Ovi maze svoju vjeru, ona mazi svoj jezik. Ovo privatni trgovački centar, ono privatna prodavaonica.

Čak mi je oboje opravdano. Dakle, ovdje nema alkohola i krmetine. Tamo nema hljeba i hiljada.
i da je ovo normalna drzava taj bi mogao da tuzi doticnu.
karanana

#62 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by karanana »

fixer wrote:
karanana wrote:
naravno, potez tih ljudi nije opravdan, ali ona je ta koja je izazvala reakciju. shvati covjece, ti kad nesto dajes u javnu namjenu, a u tu javnu namjenu unosis privatna nacela koja mogu nekog segregirati, onda ti diskriminiras i segregiras pojedinca. taj ima sva prava da te tuzi, i po ovom zakonu europskom, ti moras dokazivati nevinost, a ne ja tvoju krivicu.
a sta ja onda da radim kada na zapadu u svakom hotelu u ladici pored kreveta nadjem bibliju a ne kuran? jeli treba da razlupam taj hotel? ne. ako mi se to ne svidja mogu spavati u autu ili u parku ili traziti hotel koji nema bibliju u ladici.
dobrovoljac

#63 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by dobrovoljac »

Van Halen wrote:
tamara* wrote:Čitam juče da je raja dala zgradi ime Teheranka.
Nekad bila Sarajka, sada Teheranka...

:(
Poserem im se u usta zlobna ko god to kaže!
A ja im svršim u usta
upravnik

#64 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by upravnik »

BBI centar je samo jedan u nizu granapa na čije je otvorenje došlo pola sarajeva pješke (jer je gras bio u štrajku), e da bi tu potrošili onih svojih 300KM oktobarske plate (zadnja isplaćena). Naravno, dan prije toga to isto pola sarajeva je vodilo svoju djecu na "ples, muziku, klovna, dijeljenje balona, itd.", a što je ustvari samo implantacija potrošačkog čipa direktno u mozak, upakovana pod nježnim imenom "family day". Što se mene tiče, rado bih umjesto tog rugla vidio park, igralište za djecu ili pak trg kojeg sarajevo svakako nema... :(
karanana

#65 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by karanana »

fixer wrote:
karanana wrote:
a sta ja onda da radim kada na zapadu u svakom hotelu u ladici pored kreveta nadjem bibliju a ne kuran? jeli treba da razlupam taj hotel? ne. ako mi se to ne svidja mogu spavati u autu ili u parku ili traziti hotel koji nema bibliju u ladici.
tuzi brate, posebno na zapadu imas pravo na to! zasto se miriti s necim ako ti zaista smeta?
pa tuzite i vi kojima to smeta, bbi zbog neprodavanja alkohola i svinjetine.
fixer

#66 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by fixer »

Životinjić wrote:Nema veze što u Posušju žive samo katolici, muslimani tamo rade na gradilištima.

Ja jesam za diskriminaciju. Ali s ekonomskim posljedicama (neću tamo kupovati i gotovo). Nikako ne s fizičkim (udari ga, pljuni ga...). Pa na tom načelu funkcioniraju kafići u Mostaru, Bugojnu, Vitezu, Stocu... To je naša realnost. Na kojoj snalažljiviji odlično zarađuju.
zamijenio si termine. ti ako ne kupujes negdje gdje te diskriminiraju ne vrsis diskriminaciju.
a ako kazes da podrzavas diskriminaciju kojom te diskriminiraju, cudno, ali onda nije rijec o diskriminaciji.
Životinjić

#67 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by Životinjić »

mima wrote:
Životinjić wrote:Nema veze što u Posušju žive samo katolici, muslimani tamo rade na gradilištima.

Ja jesam za diskriminaciju. Ali s ekonomskim posljedicama (neću tamo kupovati i gotovo). Nikako ne s fizičkim (udari ga, pljuni ga...). Pa na tom načelu funkcioniraju kafići u Mostaru, Bugojnu, Vitezu, Stocu... To je naša realnost. Na kojoj snalažljiviji odlično zarađuju.

Muslimani rade na gradilistu ? Koliko ih ima? Dvojica?
Grupe se sastoje od 4-5 radnika, taman koliko ih stane u narančasti VW transporter s dva reda sjedišta.
A takvih je grupa puno po Hercegovini i Srednjoj Bosni. Uglavnom ih čine muslimanski najamni radnici starosti između 25 i 45 godina. I zanimljivo, svi jedu slaninu i piju pivo. Odošmo mi s teme.
*mima*

#68 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by *mima* »

dobrovoljac wrote:
mima wrote:

A koji je tvoj problem?
Odgovori mi

Ti ni na jedno pitanje nisi odgovorio koje ti je postavljeno. I vidim da si jako bezobrazan.
Životinjić

#69 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by Životinjić »

mima, nisam iz Posušja, ali valjda ga smijem navesti kao primjer.
dobrovoljac

#70 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by dobrovoljac »

mima wrote: Ti ni na jedno pitanje nisi odgovorio koje ti je postavljeno. I vidim da si jako bezobrazan.
:lol:

Velikorspka služba je odavno aktivna na ovom forumu. Ako sam se registrovao prije mjesec dana ne znači da nisam čitao
uvjek dobar gost

#71 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by uvjek dobar gost »

papacja wrote:
ins wrote:
uvjek dobar gost wrote:

nije nama loše kada nam je glavna tema u gradu velika piljara .... a generalna situacija odavno nije gora ...
Cekaj, kako to mislis situacija nikad gora?! :run:

Pa otisli su Semmy i Tajo, dos'o najmladji i najprespektivniji moguci kandidat za Gradonacelnika na vlast, ja mislim da je situacija idealna?! Cemu prica da je sad lose?
Ja sam isti dan kada su došli ovi na vlast osjetio lagodu i ekonomski prosperitet. Tako da neznam o čemu prića @uvijek dobar gost, situacija je idealna :x

..... Nama da već danas Obama dođe na vlast.... i da se ukinu kantoni i entiteti... ne bi bilo dobro ni za tri godine... jer skakavci su pojeli skoro pa sve što su mogli svariti.. a znamo da oni ne vare samo kamenice...!

Kad sam rekao generalna situacija mislih na javna preduzeća, ekonomsku situaciju, socijalnu i stanje uma pojedinca...

Kianton Sarajevo je uzrok, a grad Sarajevo samo posljedica.....

No trla-vrla dobar BBI centar samo još da počnu davati hediju....
daddy_cool

#72 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by daddy_cool »

ja još nisam bio u BBI centru, pa čak niti na trgu ispred njega :shock:
jesam li zbog toga in ili out :?
Last edited by daddy_cool on 10/04/2009 08:15, edited 1 time in total.
housewife

#73 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by housewife »

Ugledah ovu temu, pa reko, da vidim šta to narod priča, šta ima u tom centru, kakve su cijene i to (jer nisam iz Sarajeva), kad ono, samo prepucavanje.
karanana

#74 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by karanana »

fixer wrote:
HAVANA wrote:Ima li kurtona za kupit il nema?
:thumbup:
odlicno pitanje
da i ja spustim ovo na dno teme i da potvrdim da je ovo super pitanje.
Fordas

#75 Re: Da li vam se dopada novotvoreni BBI centar

Post by Fordas »

Evo ja sad iz BBI centra i mogu vam reci da..
....
....
....
....
im je mesdzid super :D
Image
Locked