a ko kaze da nama trebaju pacifisticni i pomirljivi filmovi... nama trebaju filmovi koje ce pokazati stanje onakvo kako je bilo, brutalno i direktno, a ne sa nekim "porukama", pa da ih kao mi ili stranci skontavamo. i da to ostane generacijama koje dolaze... neka srbijanci snimaju sta i kako hoce i neka se prikazuju pacifistima koliko im volja, mi znamo sta je bilo 92-95.kijameta wrote:Lepa sela(na primjer) su pomirljiv film sa mirotvornom porukom,kakvu nijedan bosanski film nije imao.Naravno,ima previse ljudi koji u filmu vide samo ono sto oni hoce da vide,koji filmu pridzu sa predrasudama i unaprijed stvorenom slikom i onda su potpuno gluhi i slijepi za poruku filma.Lepa sela sam gledao 98-99,ne znam tacno kada se pojavio odmah i cinio mi se pro-cetnicki i gledao sam ga pa recimo dvije godine unazad,kada su emocije davno legle i uvidio sam koliko je taj film pacifistican i pomirljiv.VjecitiStudent wrote:Da ne bi tih finih i pomirljivih rezisera, nikad ne bi saznali da je za rat u BiH, iskljucivo odgovoran - Drekavac ("Lepa sela, lepo gore")kijameta wrote:Srbijanski reziseri su puno pomirljiviji i puno komercijalniji i puno mirotvorniji,dok su bosanski filmovi uglavnom jednostrani i ratno-huskacki.Ima puno glumljenja zrtve,cesto pretjeranog i sigurno nepotrebnog. A nit se izgubila odavno i vise je nema uopste i ne vjerujem da to bilo koji film moze promijeniti.
Kada ce biti film o ratu u BiH !?
-
goshpar
#51 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
-
bosanska rijec
#52 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
tek kad si dosao otvorio si se sa onom patriotskom vojnickom pricom, priznajem i mene si rasplakao , a onda si patetiku ostavio nama , i nesmetano nastavio sa cetnickim sarkazmom.kijameta wrote:Eee kad mi neko kaze da sam cetnik i to par exelance,onda sam siguran da sam 100% u pravu.bosanska rijec wrote:ne samo o reziserima, o filmovima on ima isto misljenje i prema drugima vidi pred utakmicu sa belgijom sta je doticni napisaostraggler wrote:[ A ovo za bosanske režisere mi se toliko gadi kao i ti da mi je mrsko i komentarisati...I kad je rijec o filmu, fudbalu pa i svemu ostalom to je misljenje ovog par exelance cetnika, cuj kaze ima pretjeranog glumljena zrtve, ma fuj gade jedan.kijameta wrote: Zato ocekujem i nadam se pobjedi Belgije u srijedu,koja bi i nase 'zvjezde' a i sve uspaljenike stavili na parvo mjesto. A ako neko ne zna sta je nase pravo mjesto,odgovor je nase pravo mjesto je dno.Dno-dna,supak Evrope i svijeta .Kako u fudbalu,tako i u svemu a zato sto u svemu,zato i u fudbalu.x
.
-
kijameta
#53 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
@ goshpar Ti bi izgleda western ili Ramba 5. Takve je filmove najteze snimiti a treba i para za to.Kod nas para nema a nemamo ni rezisera za to ,Krvavac bi to znao ali davno je umro.
Osim toga,treba nama pomirenje,kako cemo zivjeti jedni s drugima,nas rat je unutrasnja trauma,velike koristi po nas narod(Bosance) od potenciranja ratnih dogadzaja nema. Ratovali smo izmedzu sebe,zato moramo biti oprezni sa iznosenjem nekih 'istina' o ratu,jer mi imamo tri vidjenja tog istog rata.
Osim toga,treba nama pomirenje,kako cemo zivjeti jedni s drugima,nas rat je unutrasnja trauma,velike koristi po nas narod(Bosance) od potenciranja ratnih dogadzaja nema. Ratovali smo izmedzu sebe,zato moramo biti oprezni sa iznosenjem nekih 'istina' o ratu,jer mi imamo tri vidjenja tog istog rata.
- seln
#54 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Govoris da nam treba pomirenje, da trebamo praviti pomirljive filmove...kako bi bilo o Srebrenici? Prikazati kako je to bila onako fair play situacija, posajbali se nasi i njihove (ma, sve su to nasi, pomirimo se), pa su njihovi fer i sportski pobijedili itd. Bilo nesto malo kolateralnih zrtava, nista vrijedno spomena...kijameta wrote:@ goshpar Ti bi izgleda western ili Ramba 5. Takve je filmove najteze snimiti a treba i para za to.Kod nas para nema a nemamo ni rezisera za to ,Krvavac bi to znao ali davno je umro.
divna ideja. Da se covjeku zapovraca.
-
kijameta
#55 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
tek kad si dosao otvorio si se sa onom patriotskom vojnickom pricom, priznajem i mene si rasplakao , a onda si patetiku ostavio nama , i nesmetano nastavio sa cetnickim sarkazmom.bosanska rijec wrote:Eee kad mi neko kaze da sam cetnik i to par exelance,onda sam siguran da sam 100% u pravu.kijameta wrote:ne samo o reziserima, o filmovima on ima isto misljenje i prema drugima vidi pred utakmicu sa belgijom sta je doticni napisaobosanska rijec wrote:[ A ovo za bosanske režisere mi se toliko gadi kao i ti da mi je mrsko i komentarisati...I kad je rijec o filmu, fudbalu pa i svemu ostalom to je misljenje ovog par exelance cetnika, cuj kaze ima pretjeranog glumljena zrtve, ma fuj gade jedan.kijameta wrote: Zato ocekujem i nadam se pobjedi Belgije u srijedu,koja bi i nase 'zvjezde' a i sve uspaljenike stavili na parvo mjesto. A ako neko ne zna sta je nase pravo mjesto,odgovor je nase pravo mjesto je dno.Dno-dna,supak Evrope i svijeta .Kako u fudbalu,tako i u svemu a zato sto u svemu,zato i u fudbalu.x
.
Ja,jesam i patriota i vojnik ali patetiku ne cijenim,niti je smatram;korisnom,dobrom ,lijepom ili potrebnom,dok nasuprot tome samokritika je prva osobina uspjesne i normalne osobe ili drustva i samokritike nikad dovoljno.
Takodze ne cijenim poslijeratnu bosansku kinematografiju,za razliku od prijeratne. Slabo tu ima dobrih filmova; Nicija zemlja,jedna i jedina.Kao prolaz bi mogli imati i Savrseni krug , Kod amidze Idriza,Go west a ostalo je sve smece.
-
kijameta
#56 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Da,ja sam za pomirenje.Uvijek bio i ostao.Ti si za rat,je li ??? A ratnu mrznju bi sirio kroz film onako najbolje na velikom platnu,kino ili SFF pa jos kokice uz to.Ljepota. A kada bi mi uzeli puske u ruke, onda bi ti okrenuo plocu i rekao vidi ovih divljih balkanaca sto se ubijaju.seln wrote:Govoris da nam treba pomirenje, da trebamo praviti pomirljive filmove...kako bi bilo o Srebrenici? Prikazati kako je to bila onako fair play situacija, posajbali se nasi i njihove (ma, sve su to nasi, pomirimo se), pa su njihovi fer i sportski pobijedili itd. Bilo nesto malo kolateralnih zrtava, nista vrijedno spomena...kijameta wrote:@ goshpar Ti bi izgleda western ili Ramba 5. Takve je filmove najteze snimiti a treba i para za to.Kod nas para nema a nemamo ni rezisera za to ,Krvavac bi to znao ali davno je umro.
-
gosnmerkel
#57 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Pravi Filmovi o Ratovima u Bih ,
bit će onda kada se rat u BiH - završi.
bit će onda kada se rat u BiH - završi.
- kockica_kockica
#58 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
ja ne volim ratne filmove 
-
bosanska rijec
#59 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
o cemu ti majke ti, pa ti si fino nama objasnio sta ti cijenis ....sve...... osim istine , ne volis patetiku i zrtve jer se odmah zamjerimo tebi, ali zato volis obozavas cinizam , to ti je izmedju ostalog tvoja omiljena i jedina sportska disciplina,kijameta wrote:[
Ja,jesam i patriota i vojnik ali patetiku ne cijenim,niti je smatram;korisnom,dobrom ,lijepom ili potrebnom,dok nasuprot tome samokritika je prva osobina uspjesne i normalne osobe ili drustva i samokritike nikad dovoljno.
Takodze ne cijenim poslijeratnu bosansku kinematografiju,za razliku od prijeratne. Slabo tu ima dobrih filmova; Nicija zemlja,jedna i jedina.Kao prolaz bi mogli imati i Savrseni krug , Kod amidze Idriza,Go west a ostalo je sve smece.
- seln
#60 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Jarane, vec si previse demagogije polijepio po ovim stranicama, nemoj vise. I ja sam za mir i pomirenje, ali ne naustrb istine i pravde. Pomirili su se sile osovine i saveznici, ali su svi zlocinci kaznjeni a kinematografija je dvije-tri decenije zivjela od ratnih filmova koji su prikazivali zle nijemce. Dakle, nemoj nama toga, ziv bio.kijameta wrote:Da,ja sam za pomirenje.Uvijek bio i ostao.Ti si za rat,je li ??? A ratnu mrznju bi sirio kroz film onako najbolje na velikom platnu,kino ili SFF pa jos kokice uz to.Ljepota. A kada bi mi uzeli puske u ruke, onda bi ti okrenuo plocu i rekao vidi ovih divljih balkanaca sto se ubijaju.seln wrote:Govoris da nam treba pomirenje, da trebamo praviti pomirljive filmove...kako bi bilo o Srebrenici? Prikazati kako je to bila onako fair play situacija, posajbali se nasi i njihove (ma, sve su to nasi, pomirimo se), pa su njihovi fer i sportski pobijedili itd. Bilo nesto malo kolateralnih zrtava, nista vrijedno spomena...kijameta wrote:@ goshpar Ti bi izgleda western ili Ramba 5. Takve je filmove najteze snimiti a treba i para za to.Kod nas para nema a nemamo ni rezisera za to ,Krvavac bi to znao ali davno je umro.
-
goshpar
#61 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
mislim da nisi u pravu... remake je odlican primjer i dini svaka cast. takvih nam filmova treba, a ne mislim da snimanje slicnih filmova kosta previse novaca, a kao sto vidis, imamo i reditelja za to...kijameta wrote:@ goshpar Ti bi izgleda western ili Ramba 5. Takve je filmove najteze snimiti a treba i para za to.Kod nas para nema a nemamo ni rezisera za to ,Krvavac bi to znao ali davno je umro.
s tobom se slazem u jednom, nama zaista treba pomirenje, ali prvi korak treba da urade oni koji su doveli do rata i koji su pocinili strasne zlocine... tek onda kad u srbiji snime film o srebrenici, istinit naravno, koji ce prikazati sta se zaista desilo, tek tad mi mozemo poceti govoriti o pomirenju...
-
VjecitiStudent
#62 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Ko npr. "Saving private Ryan", gdje Ameri oslobodioci pravedno biju Svabe, ali bogami, pri tome malcice i ratne zlocine prave.goshpar wrote: a ko kaze da nama trebaju pacifisticni i pomirljivi filmovi... nama trebaju filmovi koje ce pokazati stanje onakvo kako je bilo, brutalno i direktno, a ne sa nekim "porukama", pa da ih kao mi ili stranci skontavamo. i da to ostane generacijama koje dolaze... neka srbijanci snimaju sta i kako hoce i neka se prikazuju pacifistima koliko im volja, mi znamo sta je bilo 92-95.
Inace, ja bi taj film redovno prikazivao usijanim glavama kad god pocnu rat prizivati, da im se junacki rat ogadi.
-
paja_patak
#63 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
ovome glupanu sto je otvorio temu (to je onaj kloc sto je poslije pobjede bih u genku pitao jesmo otisli na svjetsko?
) samo da je do rata pa svaki jebeni film od 95 naovamo bio je o ratu vise isfuralo koliko je dosadno..a ovome vozdri samo da je rata eno ti turska muku muci sa kurdima ratuje se idi im pomozi i usput snimi film
-
kijameta
#64 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Ja ti nisam jaran ! U WW 2 je bilo pobijednika i gubitnika u nasem ratu ne i to je jedan od razloga sto ti nikad neces vidjeti slicne filmove o bosanskom ratu. A drugi je sto je u nasem ratu ucestvovalo par stotina hiljada ljudi i poginulo stotinu hiljada,porediti to sa globalnom katastrofom tipa WW 2 je smijesno.Nemoj sanjati snove,spusti se na zemlju lagano,jer najgori je pad sa velike visine.seln wrote:Jarane, vec si previse demagogije polijepio po ovim stranicama, nemoj vise. I ja sam za mir i pomirenje, ali ne naustrb istine i pravde. Pomirili su se sile osovine i saveznici, ali su svi zlocinci kaznjeni a kinematografija je dvije-tri decenije zivjela od ratnih filmova koji su prikazivali zle nijemce. Dakle, nemoj nama toga, ziv bio.kijameta wrote:Da,ja sam za pomirenje.Uvijek bio i ostao.Ti si za rat,je li ??? A ratnu mrznju bi sirio kroz film onako najbolje na velikom platnu,kino ili SFF pa jos kokice uz to.Ljepota. A kada bi mi uzeli puske u ruke, onda bi ti okrenuo plocu i rekao vidi ovih divljih balkanaca sto se ubijaju.seln wrote:
Govoris da nam treba pomirenje, da trebamo praviti pomirljive filmove...kako bi bilo o Srebrenici? Prikazati kako je to bila onako fair play situacija, posajbali se nasi i njihove (ma, sve su to nasi, pomirimo se), pa su njihovi fer i sportski pobijedili itd. Bilo nesto malo kolateralnih zrtava, nista vrijedno spomena...
- vjesticanametli
#65 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
e sad kad gledam one svabe i partizane ja navijam za svabe
- Fair Life
#66 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Uz blagoslov Alije Izetbegovica Veljko Bulajic je davno u dzep strpao 700.000 konvertibilnih maraka iz drzavnog budzeta za film kojem nikad nije klapnula ni prva klapa.
Inshalah !
Inshalah !
- madner
#67 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Niko nije vise cetnika pobio od partizana.vjesticanametli wrote:e sad kad gledam one svabe i partizane ja navijam za svabe
- vjesticanametli
-
in33sa
#69 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Da stvar bude smjesnija, prvo je zajebao Tudjmana, uzeo pare za nikad snimljeni film o Srdju i Dubrovniku, i onda sa istim scenarijem dosao u BiH i uzeo pareFair Life wrote:Uz blagoslov Alije Izetbegovica Veljko Bulajic je davno u dzep strpao 700.000 konvertibilnih maraka iz drzavnog budzeta za film kojem nikad nije klapnula ni prva klapa.
Inshalah !
-
VjecitiStudent
#70 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
A mozda ovaj prosli rat bas i nije zahvalna tema za velike, epske filmove.
Bitka na Neretvi se zavrsava, i u ratu i na filmu, dramaticnim rasturanjem cetnika.
Kako bi se zavrsavao film o Sarajevu, mirnom reintegracijom Ilidze, Grbavice i Vogosce?
Bitka na Neretvi se zavrsava, i u ratu i na filmu, dramaticnim rasturanjem cetnika.
Kako bi se zavrsavao film o Sarajevu, mirnom reintegracijom Ilidze, Grbavice i Vogosce?
- Fair Life
#71 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Libertas??in33sa wrote:Da stvar bude smjesnija, prvo je zajebao Tudjmana, uzeo pare za nikad snimljeni film o Srdju i Dubrovniku, i onda sa istim scenarijem dosao u BiH i uzeo pareFair Life wrote:Uz blagoslov Alije Izetbegovica Veljko Bulajic je davno u dzep strpao 700.000 konvertibilnih maraka iz drzavnog budzeta za film kojem nikad nije klapnula ni prva klapa.
Inshalah !
Malo prepraviti... i k'o novo.
- vjesticanametli
#72 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
a tebi bi nick bio schwester am meni hexeambesen
i zvale bi se helge
a kad ce se snimiti film o aliji i cericu
- seln
#73 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Nisi to jaran ni sam sebi, a moral ti je tu negdje...mjesavina blagopocivavseg Slobe i Ciccioline. Tacno je da u ovom ratu nije bilo pobjednika...ali bogami ni gubitnika. Dakle, ostao je komad zemlje na kojem smijemo snimati filmove kakve hocemo. A to o drugom svjetskom ratu...dont dream dreams, cuo sam vec negdje. Ne znam koju si oznaku imao na kapi 92-95, ali si u srcu cetnik 1/1.kijameta wrote: Ja ti nisam jaran ! U WW 2 je bilo pobijednika i gubitnika u nasem ratu ne i to je jedan od razloga sto ti nikad neces vidjeti slicne filmove o bosanskom ratu. A drugi je sto je u nasem ratu ucestvovalo par stotina hiljada ljudi i poginulo stotinu hiljada,porediti to sa globalnom katastrofom tipa WW 2 je smijesno.Nemoj sanjati snove,spusti se na zemlju lagano,jer najgori je pad sa velike visine.
- maybelline
#74 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Objektivan i realan film o ratu nece se, po mom, misljenju moci jos godinama, mozda i decenijama moci snimiti, a da ne zaudara po nacionalizmu, primitivizmu i konstantnom nadmetanju. Koliko vidim i po samom forumu, cim neko spomene cinjenice, neko drugi ga zalijepi rijecima "Ma nemas ti pojma", mislim da to sve govori o nasoj situaciji. A inace, filmovi koji su po mom misljenju iole realniji i edukativniji su Nicija zemlja i Lov u Bosni (sad ce naravno bujica vas da krene sa napadima, tako tipicino za nas tolerantne i prozapadnjacke narode
)
-
VjecitiStudent
#75 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
sa radnim naslovom "Spasavajuci Ratinu vilu"vjesticanametli wrote:a tebi bi nick bio schwester am meni hexeambesen![]()
i zvale bi se helge