Kocenje...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

VR6

#51 Re: ABS pitanje

Post by VR6 »

Ja sam pisao to za ESP, i Alfa ima 155 KS i to Turbo KS, a ne 100 KS. A to i jeste neka razlika. Licno ne volim ESP koji se ne moze iskljuciti, prije bi (bez zajebancije) uzeo auto bez ESP-a, nego auto sa ESP-om koji se ne moze iskljuciti, makar mi ih nudili po istoj cijeni. Ti to mozda ne mozes razumjeti... ABS vec moze proci, nisam neki fan, al nesmeta mi, cisto iz razloga kad treba bas naglo kociti, stisnes papucicu do kraja i znas da si maksimalno uradio po pitanju kocenja. Sto u autu bez ABS-a ne mozes bas uvijek...
maxell_sarajevo

#52 Re: ABS pitanje

Post by maxell_sarajevo »

Fabije sa classic opremom imaju klimu i ABS, jarane tebe je neko dobro zaj...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#53 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

:D
Last edited by corolla02 on 03/04/2009 02:23, edited 1 time in total.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#54 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

Qler wrote:corolla ne znam da li si ikada "klizao" sa autom koje ima ABS i koje nema... mislim ABS je po meni jedan od najboljih izuma u auto industriji...

osjeca se covjek sigurnije kada zna da ima kontrolu nad autom.
Da ABS je dobar, ali nije neophodan
Kad je doticni tip koji je postavio ovaj post on nije gledo imali auto ABS ili ne,
On je gledao Marku, Model i Godiste, i to su stvari koje prodaju auto a ABS svakako da nije, ili neke druke manje bitne stvari na autu
Barem je kod mene tako
corolla02

#55 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

ado-šampion wrote:
corolla02 wrote:Ma dajte ljudi, sta se raspravljate o ABS. Taj isti ABS je samo sitnica na autu, auto cine mnoge vaznije stvari nego ABS. Vazno je da ti je avuto sto volis i da se ne kvari, a ostalo je skros sporedno. Pa zar nije bolje imati novo neko auto sto volis, nego staro i to sa ABS a opet na kome uvjek nesto moras raditi, a i ABS se moze pokvariti, i pogotovo na starom autu. Manja auta uglavnom, generalno govoreci, nemaju ABS jer nema potrebe za tim, dok to nije slucaj i sa vecim autima, sa sest cilindarda i tako to.
Moje auto nema ABS i kad sam ga kupovao znaao sam za to, ali ocigledno to mi nije bio razlog da odustanem od auta
Uglavnom sve se svodi na to da, ja vozim auto, a ne auto mene, pogotovo ne taj "vrli" ABS.
Šta reče i osta živ :?

Kakve veze ima snaga auta s ABS-om?! Znači po tvojoj logici, auto koje ima bubam 100 konja ne treba ABS jer se njemu ne može desiti da treba naglo prikočiti na klizavoj cesti?! :?

Jaro vozi ti auto, pa da te vidim kad je mokra cesta kako ćeš ga prikočiti bez ABS-a, a ja iako sam egoista i jako volim sebe pustiću da me ABS vozi :-)

Qler je upravu. Bog zna koliko je samo nesreća ABS spasio otkad se počeo ugrađivati.

Dobar si primjer naveo, primjer asketskog sportskog auta, čiji inžinjeri će i zbog grama težine izbacit sve "nepotrebno". Mogu se kladit da to auto što si stavio nema ni klimu, iz istog razloga. A i koji će mu qrac, neke se u autu od 700 milja dolara prži na +30 :run:

Sad će mi se javiti ovi "sportisti" da mi seru, kao šta će pravim vozačima ABS, šta će im ESP, itd. Vidim na nekoj tamo temi, Alfa Mito meni se čini, neko govori mana tog auta koje ima, molim te, "čak" 100 konja je što se ESP ne može ugasiti :shock: Ja fakat ne kontam, možda mali gradski prdavac sa 100 konja nekom služi za vikend utrke pa mu treba da ugasi ESP?! Il će, vjerovatnije, to auto nekom tinejdžeru kupit tata, koji će opet da ispadne mangaš pred rajom tinejdžerima isključiti taj ESP i do prve bandere. Ha ja. Ko mu je kriv. A ja odoh daleko od teme :-)
Eh kako vidis, ja sam jos ziv i ne marim za ABS!
Ali, ti ocigledno nisi upratio pricu na ovoj temi, ja sam uopste rekao da ima hampa auta bez ABS, i da brzina ili cijena ili gorivo auta uopste nema nikakve veze sa ABS, mada ima i izuzetaka. Generalno, manja auta/manje klase nemaju dovoljno opreme za razliku od vecih, znaci cesce mala auta nemaju ABS. I ja to zadrzavam i nakon tvog odgovora.
Sad, ovdje pojedinci iznose neke stavove tipa da dizel nemaju ABS zato sto su ili jeftiniji ili skuplji ili sporiji u odnosu na benzince i vice-versa. Prema tome, da ljudi sa manjom kupovnom moci nemaju ABS jer ga ne mogu priustiti bolje auto, itd. itd. Sto je potpuna glupost. Svako auto je lijepo na svoj nacin i ABS nema ma bas nikakve veze sa cijenom auta kao ni vrstom goriva koje isto trosi. ABS se i danas ne radi na mnogim autima, sto pokazuje i ovaj primjer gore, bez razlike o cijeni, vrsti gorva itd, itd. A ti na sve ovo dodajes neki ESP, koga nisam ni pomenuo.
Ja hocu da iznesem ovdje je to da ljudi, vjerujem i vecina nas ovdje na forumu, kad je kupovala auto nije trazio iskljucivo ABS, a ako je i dosao u sklopu deala onda jos bolje!
Najveci broj ljudi kad kupuje auto, sudi auto po Marki, Modelu i Godistu jer su to najbitnije stvari na autu, i to su stvari koje prodaju auto a ne neki ABS kako neki ovdje naturaju, sto su samo stvari finesa.

Eh sad, koji je tvoj stav ovdje, jesi li i ti jedan od ovih gore, sta hoces da kazes; da se pohvalis kako imas ABS, da kazes kako ti dobro zivis, kako bez ABS nemozes da spavas ili sta vec, ili kako drugi nemaju ABS jer voze toboze starija, slabija, dizel, itd. itd. auta.
I ne znam uopste koliko imas iskustva iza volana, ali da znades da glavu na cesti spasavaju pravovremene reakcije nas vozaca i ispravnost vozila, a ne ABS, ESP, snaga, dizel, siber, boja auta itd, itd, itd.

Caos i javi se, ali prvo ispeci pa reci!
zgembo_sa

#56 Re: ABS pitanje

Post by zgembo_sa »

Hajd ba sta pametujete. Fol vama ne treba ABS, ESP... Sve neki Sumaheri yebote...
Qler

#57 Re: ABS pitanje

Post by Qler »

zgembo, bas zato sto nismo schumaheri treba nam ABS i ESP. ja sam veliki fan ABS-a :D
zgembo_sa

#58 Re: ABS pitanje

Post by zgembo_sa »

Qler wrote:zgembo, bas zato sto nismo schumaheri treba nam ABS i ESP. ja sam veliki fan ABS-a :D
Ma dobro, znas sta sam htio reci :D
Nisu uopste svjesni koliko zivota su ovi sistemi spasili od kad su uvedeni. Eto oni face pa hoce da ih raja vidi kako im skripe gume i kako proklizavaju u krivinama. Djecija posla...
holowey

#59 Re: ABS pitanje

Post by holowey »

zgembo_sa wrote:
Qler wrote:zgembo, bas zato sto nismo schumaheri treba nam ABS i ESP. ja sam veliki fan ABS-a :D
Nisu uopste svjesni koliko zivota su ovi sistemi spasili od kad su uvedeni. Eto oni face pa hoce da ih raja vidi kako im skripe gume i kako proklizavaju u krivinama. Djecija posla...
need for speed generacija :)
rusmir.ba

#60 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

ja sto se napisaste :D

Vala bas nesto ne mogu spavati sto nemam ABS, naravno da je dosao ne bih ga iskljucio ali nesto i ne placem za njim :)

Evo imam jos par pitanja za poznavaoce servisa i sl pa se nadam bar upola ovoliko postova!

Hvala svima
corolla02

#61 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

zgembo_sa wrote:
J**** te, auto samo vozi, koci, i uvjek "nevinasce" na cesti, ako i samo ako je OPREMLJENO sa ABS!!
:lol:
P.S.
I kad vec tako pricate i hvalite ABS, zasto onda ne date malo vise argumenata i statistike, da bude onako crno na bijelo, pa mozda i mi koji ga nemamo danas, pa sutra cemo ga sigurno imati!?
Qler

#62 Re: ABS pitanje

Post by Qler »

corolla02

#63 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

OK, procitao sam ovo, mislim da je sve to teorija, ali tu nigdje ne kaze na djelu/praxi, npr. da ovih 10 auta koji su opremljeni sa ABS nece i nemaju udes u toj i toj situaciji, dok ovih 10 auta bez njeg hoce, jer ta situacija nalaze tako i tako, uz slike, brzine, dimenzije, izjave sofera i tako to. Neki bas onaj pravi izvjestaj uz obrazlozenja ABS vs NEMA!? Ili kakve cifre/statistika ljudi koji su povrijedjeni dok su vozili sa ABS ili bez ABS.

P.S.
Hajd' pa ako neko moze naci tako nesto pa nas prosvijetlite
A sad moram na posao... :run:
Caos
corolla02

#64 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

Ili je taj ABS mozda samo sarena laza auto industrije!? U principu, svaka industrija ima svoje tajne, pa mozda i ovi hoce da se namaknu novaca bez znoja!
Nista nije iskljuceno, ko to zna!?
zgembo_sa

#65 Re: ABS pitanje

Post by zgembo_sa »

Hajd ba ne peglaj, znamo da ti je krivo sto nemas ABS. Sad sebi ovdje peres savjest :D

ABS ti omogucava da ti auto ostane upravljivo i u kriznim situacijama kada pritisnes kocnicu do daske, dok ce auto bez ABS-a "dobiti skije", pogotovo na vlaznoj podlozi i izgubit ces moc upravljanja. E u tome je stvar.

Istina, vozaci koji su prosli posebne treninge, profesionalci, mozda mogu simulirati efekte ABS-a, ali generalno kompjuter ce brze reagovati na blokadu tockova nego prosjecan vozac.
rusmir.ba

#66 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

zgembo_sa wrote:

Istina, vozaci koji su prosli posebne treninge, profesionalci, mozda mogu simulirati efekte ABS-a, ali generalno kompjuter ce brze reagovati na blokadu tockova nego prosjecan vozac.
Ma ko ce simulirati, mislis da ce neko u kriznoj situaciji skontati da treba da pusti i opet stisne pedalu??? Care moj, tada samo stisnes koliko imas snage i molis Boga da stane prije kontakta...

No koga nema bez njega se moze-tj mora :lol:
AdnanSA

#67 Re: ABS pitanje

Post by AdnanSA »

Moja Fabia iz 2003 godine sa Classic opremom ima ABS.
ABS je svakako plus i trebao bi biti standard na svim novim autima.
U Švedskoj već nije moguće kupiti auto bez ESP fabrički ugrađenog.
Mislim da u osnovnoj opremi dobiješ ESP pa i kod najjeftinijih modela.
rusmir.ba

#68 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

Ipak je Skoda iz EX Varsavskog bloka a u BiH prolazi sve, sto ne bi ni u Albaniji. Sva oprema al izbace ABS da ustede 1-2k KM.
AdnanSA

#69 Re: ABS pitanje

Post by AdnanSA »

U BiH zastupnici kreiraju pakete opreme tako da ubace klimu i elektro opremu a onu sigurnosnu izbace.
Tako da mogu reći da auto ima klimu a to što ima samo jedan air bag to nikoga nije briga.
Uostalom naše ljude i nije previše briga za sigurnost. Većina misli neće se meni ništa desiti.
mirzazmaj

#70 Re: ABS pitanje

Post by mirzazmaj »

ja sam vozo auto bez abs-a, sad vozam sa abs-om. ako neko zna koja je ulica djidjikovac i jos kad je mokro-uzas. spustam se ja niz djidjikovac sa ovim autom koji ima abs, kad nekakav idiot ide rikvercom odozdo prema gore, i ja opalim po kocnici na jedno 10 m od njega i kontam jos ode sve upm, posto znam kako mi je staro auto znalo poletit niz djidjikovac. kad ono stade u par metara, ja se zijanio nemogu da vjerujem, eto to mi je prvi put da mi je abs spasio auto. prava stvar i ja sam mislio da je to bezveze , al Bogami nije, nego je to stvar koju bi svaki auto trebao da ima. eto da nepeglam previse
Qler

#71 Re: ABS pitanje

Post by Qler »

ma ja vozim auto bez abs-a, prije sam imao sa abs-om, sluzbeno mi ima abs, imao sam milion situacija gdje mi je pomogao ili bi mi pomogao abs
Lesli Eldridž

#72 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

corolla02 wrote:
ado-šampion wrote:
corolla02 wrote:Ma dajte ljudi, sta se raspravljate o ABS. Taj isti ABS je samo sitnica na autu, auto cine mnoge vaznije stvari nego ABS. Vazno je da ti je avuto sto volis i da se ne kvari, a ostalo je skros sporedno. Pa zar nije bolje imati novo neko auto sto volis, nego staro i to sa ABS a opet na kome uvjek nesto moras raditi, a i ABS se moze pokvariti, i pogotovo na starom autu. Manja auta uglavnom, generalno govoreci, nemaju ABS jer nema potrebe za tim, dok to nije slucaj i sa vecim autima, sa sest cilindarda i tako to.
Moje auto nema ABS i kad sam ga kupovao znaao sam za to, ali ocigledno to mi nije bio razlog da odustanem od auta
Uglavnom sve se svodi na to da, ja vozim auto, a ne auto mene, pogotovo ne taj "vrli" ABS.
Šta reče i osta živ :?

Kakve veze ima snaga auta s ABS-om?! Znači po tvojoj logici, auto koje ima bubam 100 konja ne treba ABS jer se njemu ne može desiti da treba naglo prikočiti na klizavoj cesti?! :?

Jaro vozi ti auto, pa da te vidim kad je mokra cesta kako ćeš ga prikočiti bez ABS-a, a ja iako sam egoista i jako volim sebe pustiću da me ABS vozi :-)

Qler je upravu. Bog zna koliko je samo nesreća ABS spasio otkad se počeo ugrađivati.

Dobar si primjer naveo, primjer asketskog sportskog auta, čiji inžinjeri će i zbog grama težine izbacit sve "nepotrebno". Mogu se kladit da to auto što si stavio nema ni klimu, iz istog razloga. A i koji će mu qrac, neke se u autu od 700 milja dolara prži na +30 :run:

Sad će mi se javiti ovi "sportisti" da mi seru, kao šta će pravim vozačima ABS, šta će im ESP, itd. Vidim na nekoj tamo temi, Alfa Mito meni se čini, neko govori mana tog auta koje ima, molim te, "čak" 100 konja je što se ESP ne može ugasiti :shock: Ja fakat ne kontam, možda mali gradski prdavac sa 100 konja nekom služi za vikend utrke pa mu treba da ugasi ESP?! Il će, vjerovatnije, to auto nekom tinejdžeru kupit tata, koji će opet da ispadne mangaš pred rajom tinejdžerima isključiti taj ESP i do prve bandere. Ha ja. Ko mu je kriv. A ja odoh daleko od teme :-)
Eh kako vidis, ja sam jos ziv i ne marim za ABS!
Ali, ti ocigledno nisi upratio pricu na ovoj temi, ja sam uopste rekao da ima hampa auta bez ABS, i da brzina ili cijena ili gorivo auta uopste nema nikakve veze sa ABS, mada ima i izuzetaka. Generalno, manja auta/manje klase nemaju dovoljno opreme za razliku od vecih, znaci cesce mala auta nemaju ABS. I ja to zadrzavam i nakon tvog odgovora.
Sad, ovdje pojedinci iznose neke stavove tipa da dizel nemaju ABS zato sto su ili jeftiniji ili skuplji ili sporiji u odnosu na benzince i vice-versa. Prema tome, da ljudi sa manjom kupovnom moci nemaju ABS jer ga ne mogu priustiti bolje auto, itd. itd. Sto je potpuna glupost. Svako auto je lijepo na svoj nacin i ABS nema ma bas nikakve veze sa cijenom auta kao ni vrstom goriva koje isto trosi. ABS se i danas ne radi na mnogim autima, sto pokazuje i ovaj primjer gore, bez razlike o cijeni, vrsti gorva itd, itd. A ti na sve ovo dodajes neki ESP, koga nisam ni pomenuo.
Ja hocu da iznesem ovdje je to da ljudi, vjerujem i vecina nas ovdje na forumu, kad je kupovala auto nije trazio iskljucivo ABS, a ako je i dosao u sklopu deala onda jos bolje!
Najveci broj ljudi kad kupuje auto, sudi auto po Marki, Modelu i Godistu jer su to najbitnije stvari na autu, i to su stvari koje prodaju auto a ne neki ABS kako neki ovdje naturaju, sto su samo stvari finesa.

Eh sad, koji je tvoj stav ovdje, jesi li i ti jedan od ovih gore, sta hoces da kazes; da se pohvalis kako imas ABS, da kazes kako ti dobro zivis, kako bez ABS nemozes da spavas ili sta vec, ili kako drugi nemaju ABS jer voze toboze starija, slabija, dizel, itd. itd. auta.
I ne znam uopste koliko imas iskustva iza volana, ali da znades da glavu na cesti spasavaju pravovremene reakcije nas vozaca i ispravnost vozila, a ne ABS, ESP, snaga, dizel, siber, boja auta itd, itd, itd.

Caos i javi se, ali prvo ispeci pa reci!
:lol: Ma stipu ga chapmpione je legenda, nadovez'o se sad i tebe, gotov si Tita mi. :lol:
VR6

#73 Re: ABS pitanje

Post by VR6 »

zgembo_sa wrote:Nisu uopste svjesni koliko zivota su ovi sistemi spasili od kad su uvedeni. Eto oni face pa hoce da ih raja vidi kako im skripe gume i kako proklizavaju u krivinama. Djecija posla...
Naravno da spasavaju, kad 80% ljudi ne zna vozit. Znaju okretat upravljac i kad im proklize auto pritisnut kocnicu do kraja. Ako ti ne znas vozit, ne znaci da ne znaju ni drugi. Meni auto ne sluzi samo za prevoz od tacke A do tacke B i ne zelim neiskljucivi ESP u svom autu. Zato i proizvodjaci poput Audija, BMW-a, Ferrarija i sl koji drze malo vise do uzitka u voznji, imaju iskljucivi ESP, pritisnes dugme i on se deaktivira, kad ti to zelis...

ESP fakat radi cuda, ja sam prosao obuku voznje auta sa ABS-om, TSC-om, ESP-om... Tamo te uce da zaboravis sve sto znas o voznji, kad treba kociti pritisni pedalu kocnice do kraja i upravljaj gdje zelis ici, kad ti auto proklize ne radi apsolutno nista - samo drzi volan u smjeru gdje zelis ici. Znaci ponasaj se sto vise ko debil. I ESP nije svemocan, kod vecine auta sprjecava straznji kraj da se zanese, al zato auto katastrofalno mota, to jest prosiruje putanju. Da ne govorim o tome koliko su auti, bar ovi sa starijim generacijama ESP-a (do prije godinu-dvije), sporiji kad imaju upaljen ESP. Jednu krivinu bez ESP-a prodjes sa 50 km/h i laganim klizanjem, upalis ESP i prolazis istu krivinu sa 40 km/h, gume skripe, auto usporava, ono ziva tragedija :?
Lesli Eldridž

#74 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

VR6 wrote:
zgembo_sa wrote:Nisu uopste svjesni koliko zivota su ovi sistemi spasili od kad su uvedeni. Eto oni face pa hoce da ih raja vidi kako im skripe gume i kako proklizavaju u krivinama. Djecija posla...
Naravno da spasavaju, kad 80% ljudi ne zna vozit. Znaju okretat upravljac i kad im proklize auto pritisnut kocnicu do kraja. Ako ti ne znas vozit, ne znaci da ne znaju ni drugi. Meni auto ne sluzi samo za prevoz od tacke A do tacke B i ne zelim neiskljucivi ESP u svom autu. Zato i proizvodjaci poput Audija, BMW-a, Ferrarija i sl koji drze malo vise do uzitka u voznji, imaju iskljucivi ESP, pritisnes dugme i on se deaktivira, kad ti to zelis...

ESP fakat radi cuda, ja sam prosao obuku voznje auta sa ABS-om, TSC-om, ESP-om... Tamo te uce da zaboravis sve sto znas o voznji, kad treba kociti pritisni pedalu kocnice do kraja i upravljaj gdje zelis ici, kad ti auto proklize ne radi apsolutno nista - samo drzi volan u smjeru gdje zelis ici. Znaci ponasaj se sto vise ko debil. I ESP nije svemocan, kod vecine auta sprjecava straznji kraj da se zanese, al zato auto katastrofalno mota, to jest prosiruje putanju. Da ne govorim o tome koliko su auti, bar ovi sa starijim generacijama ESP-a (do prije godinu-dvije), sporiji kad imaju upaljen ESP. Jednu krivinu bez ESP-a prodjes sa 50 km/h i laganim klizanjem, upalis ESP i prolazis istu krivinu sa 40 km/h, gume skripe, auto usporava, ono ziva tragedija :?
Gdje si prošao te treninge i koliko koštaju?
VR6

#75 Re: ABS pitanje

Post by VR6 »

Lesli Eldridž wrote:Gdje si prošao te treninge i koliko koštaju?
U Beogradu, o cijeni ne znam nista, nisam ja placao.

No evo ovdje imas treninge - ciste voznje - ne ESP i te gluposti...
Link: http://www.110posto.com/contact.html

Koliko vidim kod njih je trening od 200 Eura pa na gore, zavisno od duzine i stepena.
Nije losa stvar svakako, usput i provozas tog Westfielda :D
Post Reply