trudnoća

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

melb26sa

#51 Re: trudnoća

Post by melb26sa »

bandit wrote:Jeli postoji test(ovi) koji bracnim parovima koji se odluce da 'zatrudne' mogu pomoci da ne dobiju bebu sa Down sindromom ili autizmom .... :?:
Down syndrom obicno se pojavljuje kod starijih trudnica - preko 37 godina ja mislim pa se radi amniocenteza u 4tom? mjesecu trudnoce.

Sto se autizma tice - najnovija istrazivanja Michel Odenta ukazuju na to da traumatican porodjaj moze uzrokovati autizam a ne vakcine tj ziva u njima, kao sto se prije govorilo (nikad nije dokazano). Znaci drip, indukcija, sve sto utice na stres bebe pri porodu moze uzrokovati autizam (razlicitog spektra naravno).
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#52 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

melb26sa wrote:
bandit wrote:Jeli postoji test(ovi) koji bracnim parovima koji se odluce da 'zatrudne' mogu pomoci da ne dobiju bebu sa Down sindromom ili autizmom .... :?:
Down syndrom obicno se pojavljuje kod starijih trudnica - preko 37 godina ja mislim pa se radi amniocenteza u 4tom? mjesecu trudnoce.

Sto se autizma tice - najnovija istrazivanja Michel Odenta ukazuju na to da traumatican porodjaj moze uzrokovati autizam a ne vakcine tj ziva u njima, kao sto se prije govorilo (nikad nije dokazano). Znaci drip, indukcija, sve sto utice na stres bebe pri porodu moze uzrokovati autizam (razlicitog spektra naravno).
U savremenom porodiljstvu, u otkrivanju Down sindroma kod rizičnih trudnoća, trebalo bi provesti slijedeće pretrage:
-ultrazvučni pregled između 11. i 13.+6 nedjelja trudnoće
-određivanje slobodnog beta HCG i PAPP-a u serumu u istom periodu
-Triple test u drugom trimestru
-amniocenteza u 16.-18. nedjelji
Naravno, ne treba sprovoditi sve ovo, već redoslijed, dinamika i potreba pojedinih pretraga treba biti određena od strane ginekologa koji vodi trudnoću, a na osnovu procijenjenog rizika.
Prva pretraga trebala bi biti UZ sa mjerenjem nuhalne translucence, a onda ostalo, po procjeni ljekara.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#53 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

bandit wrote:.... sto znaci ... nema testova koji prije otkrivaju nego samo tokom trudnoce .... :arrow:
Kariogram muža i žene može prije trudnoće otkriti mejotičko nerazdvajanje u kariotipu, kao najveći rizik i značajnu mogućnost dobivanja ploda sa Downovim sindromom. Ne znam da li je moguće kod nas to raditi, jer to rade genetičari. Nadam se da neko zna (ima ovdje raje koja studira biologiju-genetiku).
modesti

#54 Re: trudnoća

Post by modesti »

Uzorci krvi se šalju u Zagreb. Barem kod sumnje na genetsku nekompatibilnost pri dugotrajnom pokušavanju začeća. Ako šalju u ZG te nalaze, sigurno može i ovo. Ali nije sve u genetici roditelja, ima još faktora koji utiču na razvijanje određenih poremećaja. I ako genetski roditelji nemaju predispoziciju da dobiju dijete sa nekim od navedenih poremećaja, postoji opet šansa da se poremećaj javi. Mutacija gena, okolinski faktori...
Pera Trta

#55 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

Tako je, znam i ja da je to nesigurno.
Ostaje kao najvažniji, najbezbolniji i prvi metod skrininga ultrazvučni pregled od 11. do 13+6 nedjelja sa mjerenjem NT a na osnovu toga i anamnestičkih podataka (starost majke, prethodne trudnoće sa anomalijama) određuju se dalji koraci.
modesti

#56 Re: trudnoća

Post by modesti »

Pera Trta, kao čovjek iz struke, de mi objasni zašto se kod nas ne radi analiza horionskih resica već samo amniocenteza? Interesuje me jer se ova druga radi pravo kasno, dok trudnica dočeka nalaze već je dobro u 5.-6. mjesecu trudnoće kada je, u slučaju neke anomalije, moguć samo provocirani porod. Prvi dijagnostički postupak se, koliko ja znam, radi mnogo ranije i tu je negdje pouzdan kao i amniocenteza. Što ga ne rade?
Pera Trta

#57 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

modesti wrote:Pera Trta, kao čovjek iz struke, de mi objasni zašto se kod nas ne radi analiza horionskih resica već samo amniocenteza? Interesuje me jer se ova druga radi pravo kasno, dok trudnica dočeka nalaze već je dobro u 5.-6. mjesecu trudnoće kada je, u slučaju neke anomalije, moguć samo provocirani porod. Prvi dijagnostički postupak se, koliko ja znam, radi mnogo ranije i tu je negdje pouzdan kao i amniocenteza. Što ga ne rade?
Iskreno, ne znam. Jedini razuman odgovor je da jednostavno nemamo ginekologa obučenih za tu vrstu intervencije. Pa i amnicentezu mislim da na Klinici radi samo profesorica Dizdarević (mada se ne bih mogao zakleti).
Jeste, biopsija horionskih čupica ima prednost nad amniocentezom, jer se izvodi u prvom trimestru, a nema učestalije komplikacije u odnosu na amniocentezu. Ali, tehnički je zahtjevnija, i mislim da je u tome i odgovor na tvoje pitanje.
Uostalom, ne treba ni čuditi, kad većina ginekologa ne zna ni ispravno izmjeriti NT, što je kako rekoh prvi i osnovni pregled kod sumnje na Down sindrom (a u to da ne znaju, lično sam se uvjerio na Ian Donald školi ultrazvuka ljetos).
vkvmajstor

#58 Re: trudnoća

Post by vkvmajstor »

Određivanje starosti trudnoće i roka porođaja

http://medicinabih.info/?page_id=1607
modesti

#59 Re: trudnoća

Post by modesti »

Pera Trta wrote:
modesti wrote:Pera Trta, kao čovjek iz struke, de mi objasni zašto se kod nas ne radi analiza horionskih resica već samo amniocenteza? Interesuje me jer se ova druga radi pravo kasno, dok trudnica dočeka nalaze već je dobro u 5.-6. mjesecu trudnoće kada je, u slučaju neke anomalije, moguć samo provocirani porod. Prvi dijagnostički postupak se, koliko ja znam, radi mnogo ranije i tu je negdje pouzdan kao i amniocenteza. Što ga ne rade?
Iskreno, ne znam. Jedini razuman odgovor je da jednostavno nemamo ginekologa obučenih za tu vrstu intervencije. Pa i amnicentezu mislim da na Klinici radi samo profesorica Dizdarević (mada se ne bih mogao zakleti).
Jeste, biopsija horionskih čupica ima prednost nad amniocentezom, jer se izvodi u prvom trimestru, a nema učestalije komplikacije u odnosu na amniocentezu. Ali, tehnički je zahtjevnija, i mislim da je u tome i odgovor na tvoje pitanje.
Uostalom, ne treba ni čuditi, kad većina ginekologa ne zna ni ispravno izmjeriti NT, što je kako rekoh prvi i osnovni pregled kod sumnje na Down sindrom (a u to da ne znaju, lično sam se uvjerio na Ian Donald školi ultrazvuka ljetos).
Pera Trta, jesi li ti ginekolog? Radiš li kod nas, BiH, Sarajevo ili si negdje drugo?
semmy

#60 Re: trudnoća

Post by semmy »

gdje su mi trudnice...

ja od prije 3-4 dana imam problem s grcevima..i to nocu me uhvati u snu, sreca suprug mi je fizioterapeut pa zna kako da mi pomogne ali me vise nervira i noge me sutaradan nenormalno bole...pijem donat jer kazu manjak magnezija ali ni to ne pomaze...
neprilagodjena

#61 Re: trudnoća

Post by neprilagodjena »

Mozes piti magnesium tablete (meni dali na recept) mozes staviti i jastuk ispod nogu da ti budu vise.
Meni jastuk nije pomogao,nekad sam imala grceve a nekad ne.
Blue room

#62 Re: trudnoća

Post by Blue room »

Evo jednog ponosnog tate strebera...
Prije svega cestitam . Nis se ne sekiraj i ne opterecavaj tim bolescugama autizam i Down ... samo ce te uznemiriti. Ako nisi te srece da nemas mucnine sada ce krenuti .. i zbilja su iscrpljujuce ali ce proci. Pripremi muza na ispade bijesa, promjene raspolozenja i plac za svaku sitnicu ... i to ce proci. Od 12 do 15 sedmice ceka te ultrazvuk 4d i tripl test . Ako radis privatno izadje oko 150 km i jedno i drugo,laboratorija 90 km. Ako bude sve ok pregledi jednom mjesecno (50 km ) do posljednjeg mjeseca. Opustite se i uzivajte . I kupite knjigu Sta ocekivati u trudnoci, 30 km , gdje cete naci detaljne informacije o svemu.
SxDude

#63 Re: trudnoća

Post by SxDude »

Eee Boze, aaahh...ja nemam pojma nista o tome, ali svi ste tako medeni i slatki dok pricate o bebama, zelim vam puno punoo zdravlja, ljubavi, vama i vasim bebarama maliiimmm , :thumbup: :thumbup: ..mmm
semmy

#64 Re: trudnoća

Post by semmy »

neprilagodjena wrote:Mozes piti magnesium tablete (meni dali na recept) mozes staviti i jastuk ispod nogu da ti budu vise.
Meni jastuk nije pomogao,nekad sam imala grceve a nekad ne.

ne pomaze ni jastuk ni donat...ev pokusavam s sumecim tabletama pa cemo vidjeti...mirni smo bili sinoc nije bilo grceva...tjesi nas samo sto nemamo jos puno, 3 i pol mjeseca i et nama nase bebice...
neprilagodjena

#65 Re: trudnoća

Post by neprilagodjena »

E onda te tablete za magnesium,bolel te kukovi??

Mene su na kraju kukovi bolili i imala sam uzasnu kiselinu,nisam mogla nista da pojedem a da me kiselina ne uhvati.
semmy

#66 Re: trudnoća

Post by semmy »

evo da se pohvalim da sumece tablete ( navecer ) a mozda je i donat ( ujutro 1 casa ) jer sve to pijem, pomaze...nema grceva...hvala u svakom slucaju svima sa savjetima.......

@neprilagodjena nemam bolove u kukovima al' me bole noge od silnih jakih grceva, pogotovo ispod guze jer me tu najvise hvatalo...

@kiki-miki nista od tih krema, zamisli kad mi je suprug fizioterapeut koliko tih krema i mazalica imamo u kuci a nijedna nije pomogla...ipak je do nedostatka magnezija...
Pera Trta

#67 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

kiki-miki wrote:Zanima me kad se kod nas daju one inekcije,ne znam je li se zovu zaštitne ili kako već,u slučaju kad je trudnica Rh-?
Rhogam, anti-D imunoglobulin. Daje se u trudnoći RhD negativnim trudnicama, samo ukolko imaju visok titar antitijela koja bi mogla ugroziti plod (pozitivan Coombsov test), što je u praksi dosta rijetko. Takođe se obavezno (ukoliko žena ne odbije) daje RhD negativnim majkama najkasnije 72 sata od rođenja RhD pozitivnog djeteta, ili do 72 sata nakon pobačaja kod RhD negativnih majki.
semmy

#68 Re: trudnoća

Post by semmy »

ne kontam zasto trudnicama daju apaurin ( 2mg uglavnom zbog prijevremenih kontakcija ) ako na uputstvu stoji

''Ne preporučujemo uzimanje Apaurina tijekom trudnoće. Indiciran je samo u slučajevima kada očekivana korist od liječenja opravdava rizik. (D) Izlučuje se u mlijeko pa ga dojiljama ne dajemo ako to nije neophodno, a tada ne smiju dojiti.''
Pera Trta

#69 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

semmy wrote:ne kontam zasto trudnicama daju apaurin ( 2mg uglavnom zbog prijevremenih kontakcija ) ako na uputstvu stoji

''Ne preporučujemo uzimanje Apaurina tijekom trudnoće. Indiciran je samo u slučajevima kada očekivana korist od liječenja opravdava rizik. (D) Izlučuje se u mlijeko pa ga dojiljama ne dajemo ako to nije neophodno, a tada ne smiju dojiti.''
Upravo u podebljanom je odgovor. Kao i za većinu lijekova, i za Apaurin vrijedi da se daje trudnicama samo ako je korist veća od eventualne štete. Pošto za Apaurin, kao i za većinu drugih lijekova, nema dokaza da šteti plodu, daje se trudnicama u stanjima u kojima je trudnoća ugrožena (najčešće kod EPH gestoza). Nekada se daje i u porodu (npr.kod eklampsije, gdje je ugrožen život majke, ne samo ploda). Treba biti oprezan pri davanju Apaurina u porodu (osim kod eklampsije) i imati na umu da može depresivno djelovati na bebin CNS, naročito ako se da kratko vrijeme prije poroda.
modesti

#70 Re: trudnoća

Post by modesti »

:shock:
meni su dali injekciju apaurina sat prije poroda... kakve posljedice može imati apaurin na bebin CNS? jesu li posljedice odmah vidljive ili trebam biti još na oprezu? Maleni ima 2 godine.

i opet, :shock:
Pera Trta

#71 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

modesti wrote::shock:
meni su dali injekciju apaurina sat prije poroda... kakve posljedice može imati apaurin na bebin CNS? jesu li posljedice odmah vidljive ili trebam biti još na oprezu? Maleni ima 2 godine.

i opet, :shock:
Najozbiljnije posljedice mogu biti da beba neposredno po rođenju ima problema sa disanjem i radom srca, jer diazepam može "uspavati" centre u mozgu bebe zadužene za ove funkcije. Diazepam se iz organizma bebe izgubi za nekoliko sati, dakle njegov učinak je prisutan samo neposredno po rođenju.
Dakle, tvom dječaku ne prijeti nikakva opasnosti od lijeka koji si primila prije 2 godine. :)
modesti

#72 Re: trudnoća

Post by modesti »

Hvala Pera Trta na objašnjenju, lakše mi je sada 8-)
Samo mi nije jasno zašto ova objašnjenja ne daju doktori na licu mjesta (ili u ovom slučaju nakon poroda).
semmy

#73 Re: trudnoća

Post by semmy »

@Pera Trta hvala na objasnjenju, lakse mi je sada...jer i ja sam dobila apaurin..prva 2-3 dana 2x dnevno a poslije 1x dnevno pa sam se malo zabrinula. a i cula sam da jako puno trudnica pije apaurine u zadnje vrijeme, ne znam sta je razlog, jesmo li sad osjetljivije, vise pod stresom nego trudnice prije 10tak godina...

u prvoj trudnoci ( prije 10 god.) nisam nista pila, nisam isla ovako cesto na preglede ( UZ radjen 2x tokom cijele trudnuce )kako to danas preporucuju svim trudnicama..pregled 1x svake 4 sedmice... ok jesam bila mladja i trudnoca je bila uredna za razliku od ove sad koja je od samog pocetka rizicna :roll:
modesti

#74 Re: trudnoća

Post by modesti »

Peni wrote:Apaurin nestaje brzo ali djelovanje Diazepam-a na mladi mozak bebe moze itekako da ostavi posljedice, ali ne tako velike. U najgorem slucaju to bi mogla biti kronicna depresija, anksioznost, ocd ili neka slicna psihicka smetnja, bas sam nedavno procitao knjigu gdje se spominje slican slucaj. Ali ako do sada nije bilo nikakvih problema, ne bi trebalo ni kasnije, doduse tesko je na mladom djetetu uociti neki psihicki problem.

Pozdrav
@peni, u posljednje vrijeme dovode u vezu i pretjerano gledanje TV majke tokom trudnoće sa nekim anomalijama kod djece (npr. zečja usna). Mislim da se malo to sve razvodnjava. Vjerujem da je pod depresijom CNS-a Pera Trta (a ipak je on čika doktor, pa valjda zna znanje) mislio na usporenost CNS-a (tako sam barem ja shvatila). Samo mi nije bilo jasno da li se ta usporenost odnosi samo na kratki postpartalni period ili posljedice ostaju i dalje.

U razvoju kliničke depresije, anksioznosti, OCD-a ili "neke slične psihičke smetnje" utiče ogroman broj faktora- genetika, biološki faktori, okolinski faktori, odnosi unutar porodice... budući da se, kao što @sammy reče, sada daju apaurini svakoj drugoj ženici, naravno da mogu dovesti u vezu apaurin i psihičke poremećaje. Isto kao da kažeš da je svaka trudnica koja pije vodu sa česme ima povećanu šansu da joj beba ima bilo koji od navedenih poremećaja.

Ne znam ni ja šta nam je pa moramo uzimati apaurine :-?
Pera Trta

#75 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

To što dosta trudnica pije diazepam u zadnje vrijeme može da ima i opravdanja, a i ne mora. Ponavljam, u nekim stanjima ugrožene trudnoće, većina autora preporučuje njegovo uzimanje, pa je to dosta živo u praksi. Glavne indikacije su prijeteći pobačaj, prijeteći prijevremeni porod i EPH gestoze. Apaurin djeluje na psihičko smirenje, ali i opušta glatku muskulaturu materice i može pomoći sprječavanju njenih kontrakcija. Međutim, aktivnost materice u trudnoći i porodu još je dosta nejasno područje, puno kontroverzi, tako da će se s vremenom sigurno i terapijske preporuke mijenjati.
Post Reply