Historija Islama u Bosni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zeljocity

#51 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Zeljocity »

Cybernetic wrote:Na Balkanu nema islama prije dolaska Osmanlija. Ovo sa Kalisijama je glupost koju ce covjek naci samo na stranicama kojekakvih medzlisa. Jedino je u Madjarskoj postojala zajednica Ismaelita koje su Madjari zvali Böszörmény. Ti ljudi su jos u 13. stoljecu definitivno pokrsteni ili otjerani/napustili. Nema nikakvih dokaza da su zivjeli u Bosni niti Kalesija ima veze sa Kalisijama. Alternativna povijest za hodze.
Prisustvo islama na Balkanu je mnogo starije od dolaska turaka. Kao prvo kroz trgovinu a evo postoje i poprilicno solidni dokazi da je postojala dzamija u 13st na prostoru ex-Yu. Jedno od mojih zlatnih pravile kada je historija u pitanju je "ne vjeruj komunjarskom sistemu ex-Yu" koji je cisto receno bio smijesan. A posto spominjes hodje itd.. moram napomenuti da je SPC ucinio fantastican posao sirenja propagande koja i dan danas traje na ovim prostorima tipa srbi u Bosni i sl.
Image
Zeljocity

#52 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Zeljocity »

bhnapoleon1 wrote:Interesuje me da li postoje nedvojbeni dokazi o tome da je na prostoru Balkana i Bosne došlo do pojave muslimana prije dolaska Osmanlija. Slaveni relativno rano dolaze u dodir sa Arapima (Avarsko-arapska opsada Carigrada) i Arapske pljačke po obali Jadranskog mora. Moje neko misljenje da i ako je došlo do pojave neke muslimanskih zajednica da one ne bi mogle dugo opstati zbog pritiska vladara tih teritorija. Druga mogucnost je ta da su neki arapski-muslimanski trgovci boravili na ovom prostoru, ali u tom periodu kada je na Balkanu vladala manje-više anarhija ne vidim ko bi se uputio u pokušaju da ostvari neku trgovinu. I treća opcija su derviši kao svojevrsni islamski misionari, ali nas i to vraca na prvu tačku i da li bi mogli trajati pod kršćanskim vladarima.
Jako interesantna tema. Vjerujem da je bilo. Evo nesto od mene:

Mlike je veoma pitomo mesto i kažu, najlepše selo u Gori. Smešteno je na mestu gde Brodska reka gubi brzinu i okruženo je šumama. Poznato je po tome što je proteklih pedeset godina većina stanovnika emigrirala u Beograd. Tamo danas živi oko hiljadu Mličana a u selu tek stotinu, a možada i manje, mahom starijih, osoba. Seoska škola nekada osnovna škola, danas je pretvorena u srednju u kojoj se nastava održava po planu i programu Republike Srbije.

Image Međutim, Mlike je mnogo poznatije po džamiji, tačnije po ploči uzidana u minare džamije, desno od ulaza. Natpis na ploči je, naravno, na arapskom i prevod na naš jezik glasi: “Dogradio ovu velelepnu džamiju Ahmed-aga u godini 1268. kao što je bila sagrađena 688. po Hidžri, i tarih joj reče.” I ovaj natpis i godina koja se pominje izaziva znatiželju mnogih istoričara i etnografa. Svi oni postavljaju pitanje odakle Islam na ovim prostorima daleko pre dolaska Turaka Osmanlija.

Odgovor na ovo pitanje se, verovatno, nalazi u predanju i dokumentima koji su pronađeni u poslednje vrieme. Naime, tokom krstaških ratova je iz Sirije na prostor Povardarja, a kasnije i Gore, stigla poveća grupa iseljenika, pretežno zanatlija. Pošto su mahom bili iz provincije i grada Halepa (Allep), njihovi današnji potomci još čuvaju porodično ime Halepovci (Aljabakovci) i ima ih u Mlikama, Kruševu, Dragašu i Restelici. Takođe ih ima i u Prizrenu gdje su kovači i zanatlije. Ima ih i u drugim dijelovima Kosova i Makedonije. Postojanje pojedinih zanata u Gori (puškarski i kovački) dovodi se u vezu sa ovim porodicama.
I mlička džamija i nišan-ploča na njoj je, najvjerovatnije, sa ovim povezana, jer sličnih dokumenata islamske kulture iz ovog perioda ima i u Povardarju koje je tako blizu.

Image Kao potvrda ove teze je i dokumenat koji je poslat iz Damaska 1995.godine od Ministarstva Vakufa Sirijske Arapske Republike, a koji u prevodu glasi : “Mi, Muftijstvo Okruga Halep (Allep), u Arapskoj Sirijskoj Republici, potvrđujemo da je porodica Al-Aga jedna čvrsta i drevna porodica od koje je nekoliko članova iselilo 1095. godine i nastavljeno je njihovo iseljenje do 1291. godine i izgradili su džamiju u njihovom selu Mlike da im bude mesto za obavljanje verskih obreda. Na osnovu toga, ova džamija je zaista vlasništvo ovih porodica, odnosno, arapskih muslimanskih iseljenih porodica i nije od osmanlijskih građevina. Mi potvrđujemo njihovo vlasništvo i molimo nadležne da im u tome pomognu.”

Mnogi su proteklih godina sumnjali u originalnost ove ploče i natpisa na njoj. Međutim, predanje koje živi i koje se prenosi s kolena na koleno kaže da su meštani sela znali pravu vrednost ove ploče pa su je kroz vekove čuvali i sakrivali. Zna se da je džamija dva puta spaljena i obnavljana, a ploča čuvana i sakrivana po tavanima da joj se nešto ne dogodi. Kada je džamija zadnji put obnovljena, ploča je uzidana u zid minare. I danas je na tom mestu i pokazuje dubinu naših korena.

http://mojagora.blogspot.se/2013/09/naj ... lkanu.html
Cybernetic

#53 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 02:12, edited 1 time in total.
ZombiePuma

#54 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by ZombiePuma »

Postao/la bhnapoleon1 dana 05/09/2014 20:49

Interesuje me da li postoje nedvojbeni dokazi o tome da je na prostoru Balkana i Bosne došlo do pojave muslimana prije dolaska Osmanlija.
Bosnjacki historicar mr. Dzavid Haveric
Objavljeno: 07. August 2007.
Naslov: DOLAZAK ISLAMA NA BALKAN I U BOSNU
Na istoku, najraniji zabilježeni kontakt balkanskih Slavena i Islama se odvijao tokom ekspanzije kombinovane armije Bugara i Arapa i različitih turskih grupa iz Centralne Azije. Ova multietnička armija, predvodena kanom Asperuhom (644-701), je 679. prešla rijeku Dunav u Bugarskoj i zauzela Dobrudzu i Moesiu (prostor izmedu rijeke Dunav i balkanskih planina). Asperuhov kanat je bio dovoljno jak da je 680 dalje uspješno atakovao na sjeverne bizantijske granice Balkana i istovremeno širio svoju ekspanziju prema središtu Balkana, odnosno prema istočnoj granici Bosne. Ujedno, bio je to period slabljenja bizantijske imperije zbog čestih invazija Avara, Arapa, Perzijanaca, Slavena, Bugara i drugih muslimanskih etničkih grupa poput Hazara, Pecenegeza i Kumana koji su se već tada naselili jugoistočno od Dunava, u balkanskoj regiji zvanoj Slavonija. Ovi susreti i pohodi različitih trupa u 680 su također značili međusobna kulturno-vjerska i historijska isprepletanja, te ujedno prvi historijski kontakt i prisustvo Islama u unutrašnjosti Balkana - dakle u zadnjim dekadama 7 st. Tako je i među balkanskim Slavenima bilo najranijih Slavena muslimana, koji su tokom migracija bili u dodiru sa islamskom komponentom. Tokom 7 st. Slaveni su bili prevoznici izuzetne vrste kanua zvanih monoksila, pravljenih od izdubljenih debala stabla, kojima su se prevozile rane perzijske trupe preko Bosfora na evropsku stranu. Slaveni su bili vješti u pravljenju i korištenju takvih specijalno napravljenih brodica kojima su sretali i pomagali razne etničke grupe da pređu rijeku Dunav i nastave dalje prema južnim dijelovima Balkana. Dolazak i prisustvo Arapa i Perzijanaca na južne prostore Balkana je značajan zbog najranijeg predstavljnja Islama među raznim slavenskim grupama, ukljuèujući Bošnjake.

Na jugu, u poznatom Ljetopisu popa Dukljanina (840-841) je pored ostalog zabilježeno da ‘u to vrijeme izađe iz Sicilije, veliko mnoštvo saracenskih lada’…‘ovakvo se brodovlje zove grčki ‘miria armeni’, a latinski ‘decem milia vella’ (deset hiljada jedara). Da je muslimansko brodovlje u ranom srednjovjekovlju imalo popriličnu ekspanziju prema balkanskoj obali to potvrđuje i bizantijski imperator Konstantin Porfirogenit (10 st.), koji je pored ostalog zapisao ‘kako je 36 brodova došlo do Dalmacije’. Inače Saraceni su već u 9 st. osvojili pojedine primorske gradove kao što su Bar i Ulcinj. Pojedini Afrikanci su se tada nastanili u tim krajevima. Također, Porfirogenit je zabilježio i o Pecenegezima i drugim muslimanskim skupinama na Balkanu. On je zapisao da ‘Turci žive prema Dunavu i vode nomadski život i tamo povezuju cijele naseobine’. Slično, na svom proputovanju kroz Balkan poznati arapski geograf el-Idrizi (12 st.) je također zabilježio da su na ‘romanskom Balkanu krasno kultivisane poljane, okružene naseljima’.

Na sjeveru, Ugarska (Mađarska) kao neposredni bosanski susjed je uvijek težila da proširi svoj uticaj na Bosnu. Stari historijski izvori spominju muslimanske ventitiiviri (putujuće trgovce). Oni su bili Pecenegezi (L. Bisseni, Bysseni ili Besseni, H. Bessenyok), Hazar muslimani, Bugari sa Volge i donjeg toka Dunava, Horesmije ili Hvarezmije (R. Hvalisi, H. Kalisi), Kumani ili Kimini (R. Polovci) i Saraceni (H. Hysmaeliti). Ove muslimanske grupe su bile spominjane u 11 i 12 st. u djelima različitih učenjaka (muslimana i nemuslimana) poput Abu Hamida al-Garnatija, Jovana Kinamosa i Nikite Homijeta. Jedan dokumenat iz 1196. spominje muslimanske trgovce u Bosni “Hysmaelite vel Bisseni”. Muslimanski trgovci su, s tim u vezi, imali uticaj na bosanske bogumile posebno tokom svojih trgovačkih poduhvata i migracija u Bosnu. Dok su, s jedne strane, ovi trgovci muslimani iz Ugarske pokazivali tokom trgovine i boravka u Bosni punu ljepotu svojih orijentalnih nošnji, dotle su, s druge strane, bosanski bogumili izražavali svoju toleranciju. Arapski pisac Ibn Fadlan je u 10 st. proputovao Balkan i tom prilikom opisao muslimansku grupu Baksire kao najsjevernije muslimane u to doba. Staroarapski pisci su kazivali u svojim hronikama da su evropski muslimani u srednjem stoljeću uglavnom pripadali Hanefijskom mezhebu, kakvom pripadaju i muslimani Bosne.
nadam se da sam pomogao bar malo..
Smail Aga Cengic

#55 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Smail Aga Cengic »

Islam su nama donijeli Osmanlije, na njega su prelazili katolici i bogumili te poneki pravoslavni Vlah, npr. po Podrinju i Semberiji.

Mi smo uvijek bili mi, tu na zemlji bosanskoj, nevazno kojem smo se Bogu molili, niti smo bili Servi niti Hrvati, mada smo se i sa jednima i sa drugima mijesali pa i ratovali. Ne znaci da ako je neko prije islama bio katolik da je on manje vrijedan ili da su sinovi Bosne iskljucivo muslimani.

Ali, ispod crte, narod BiH, HR, SR i CG je ionako jedan narod podijeljen po vjeri i po vladarima sa jednim jezikom, sa naravno pojacanim pogranicnim utjecajem zemlje s kojom se granici (HR od Austrije i Madjara, a Srbija o Bugara i Vlaha). Dal je taj narod Slavenski, staroslavenski ili Ilirski, tesko je reci.
Martinez_

#56 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Martinez_ »

Smail Aga Cengic wrote:Islam su nama donijeli Osmanlije, na njega su prelazili katolici i bogumili te poneki pravoslavni Vlah, npr. po Podrinju i Semberiji.

Mi smo uvijek bili mi, tu na zemlji bosanskoj, nevazno kojem smo se Bogu molili, niti smo bili Servi niti Hrvati, mada smo se i sa jednima i sa drugima mijesali pa i ratovali. Ne znaci da ako je neko prije islama bio katolik da je on manje vrijedan ili da su sinovi Bosne iskljucivo muslimani.

Ali, ispod crte, narod BiH, HR, SR i CG je ionako jedan narod podijeljen po vjeri i po vladarima sa jednim jezikom, sa naravno pojacanim pogranicnim utjecajem zemlje s kojom se granici (HR od Austrije i Madjara, a Srbija o Bugara i Vlaha). Dal je taj narod Slavenski, staroslavenski ili Ilirski, tesko je reci.

Nije tačno, npr familija Alije Izetbegovića je došla iz Srbije kao i mnogi Bošnjaci nakon srpskih ustanaka. Srbija, Crna Gora i Slavonija su bile pune muslimana koji su se oslabađanjem tih zemalja od Turaka povlačili u jedinu preostalu osmanljsku zemlju- Bosnu. Tako da Bošnjaci samo jednim delom potiču iz Bosne
bdzs

#57 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Pod pojmom Bošnjaci u Osmanskom periodu se podrazumijevaju svi slavenski muslimani Bosne i Hercegovine, Like, Krbave, Slavonije,Sandžaka, nekih pograničnih krajeva Smederevskog sa sandžaka (Užice i dr.),uključujući i zapadni dio Kosova (do Mitrovice), te Plav, Gusinje i Podgoricu. Naziv Bošnjaci se u spomenutim oblastima učvrstio za muslimane slavenskog porijekla. Upotrebljavan je kad su oni htjeli istaći svoje etničke odlike prema drugim muslimanima u Osmanskom carstvu, naročito prema Turcima – Osmanlijama. Nikada sami sebe nisu drugačije zvali niti će se zvati.
Cybernetic

#58 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 02:18, edited 1 time in total.
bdzs

#59 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Cybernetic wrote:
bdzs wrote:Pod pojmom Bošnjaci u Osmanskom periodu se podrazumijevaju svi slavenski muslimani Bosne i Hercegovine, Like, Krbave, Slavonije,Sandžaka, nekih pograničnih krajeva Smederevskog sa sandžaka (Užice i dr.),uključujući i zapadni dio Kosova (do Mitrovice), te Plav, Gusinje i Podgoricu. Naziv Bošnjaci se u spomenutim oblastima učvrstio za muslimane slavenskog porijekla. Upotrebljavan je kad su oni htjeli istaći svoje etničke odlike prema drugim muslimanima u Osmanskom carstvu, naročito prema Turcima – Osmanlijama. Nikada sami sebe nisu drugačije zvali niti će se zvati.
Blago se tebi. Jednostavna (ali pogresna) objasnjenja za kompleksne teme.
Nije to moje objašnjenje, radi se o definiciji napisanoj u knjizi "Iseljavanje muslimanskog stanovnistva iz Srbije i CG tokom XIX stoljeca" od profesora Safeta Bandžovića. Ja držim da je to ispravna definicija naučno utemeljena i podržana od većine Bošnjačkih intelektualaca, naručito onaj crveno boldirani dio. Uzgred trebao bi pročitati tu knjigu pa bi ti možda bilo jasnije odkud Bošnjaštvo u Sandžaku, Crnoj Gori i Srbiji, mada neznam zašto bi bilo potrebno nekome to dokazivati pogotovo nekome ko se obrazovao na mitovima i falcifikatima.
Cybernetic

#60 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 02:18, edited 1 time in total.
bdzs

#61 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Cybernetic wrote:Nekakav Sajo Bandzovic nije u stanju objasniti 1% onoga sto su Enver Redzic i Muhamed Hadzijahic objasnili pola stoljeca ranije. Razumijem ja da osobe u krizi identiteta radije prihvataju teze ljudi ciji "naucni" rad bazira na krojenju identiteta.
A šta su to objasnili Enver Redzic i Muhamed Hadzijahic živ bio, neznam šta hoćeš da kažeš, nevidim ništa konkretno da si napisao, ko su to Bošnjaci po tebi ili po njima, svejedno Ili već ako ne znaš kako nastadoše Bošnjaci bar mi reci odkud Srbi i Hrvati u Bosni a da nisu ni odkud došli i kako oni tu odjednom "skrojiše svoj identitet" daleko od svojih matica. Mislim, ovo zadnje pitanje je u kontekstu tvoje teze da Bošnjak nemože biti u Crnoj Gori Bošnjak nego...a šta drugo nego Srbin :lol: .
P.S. zaboravio si navesti i Saliha Selimovića, ono oko krize identitete :lol: , on bi ti bio baš dokaz 1/1 :lol:, mada ga ni ja ne bih mješao sa uvaženim profesorima Redžićem i Hadžijahićem (uzgred njega sam čitao i bezveze ga navodiš).
Cybernetic

#62 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 02:19, edited 1 time in total.
bdzs

#63 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Odlutao si ti u stvari oko kojih nismo ni raspravljali, oko stvaranja modernih nacija i nacionalnih identiteta, to je već sve poznato i to zašto Bošnjaci kasne. Mislim da smo govorili o Bošnjacima kao pojmu ili ti, kako kaže Bandžović etnonimu , koji se učvrstio u Bosni u vrijeme Turske uprave, davno prije nastanka modernih nacija (znam da mnogima smeta i rađe ga vežu za 1993 godinu) . Ključna rečenica je ova " Upotrebljavan je kad su oni htjeli istaći svoje etničke odlike prema drugim muslimanima u Osmanskom carstvu, naročito prema Turcima – Osmanlijama" znači da se oni razlikuju od ostalih muslimanskih naroda po svom etničkom slavenskom porijeklu koji je vezan za Bosnu jer da su bili nešto drugo, Turci bi ih tako i zvali, kao što su zvali Arnaute, Čerkeze i druge muslimanske narode.
Bošnjaci Sandžaka, Crne Gore i Kosova (Mazgita) , su porijeklom iz Bosne i Hercegovine (Herceg Novi, Risan,Nikšić, Pljevlja, Gacko, Bileća, Mostar, Krajina) Crne gore (Podgorica, Cetinje, Kolašin, islamizirani: Klimenti, Vasojevići, Kući, Hoti, i druga crnogorska plemena), Kosova (Nikšićani, Kolašinci, Gačani) i Srbije (u više navrata iz zapadne Srbije nakon srpskih ustanaka). Vidi se šaroliko porijeklo ali ti ljudi danas sa ponosom ističu da su Bošnjaci, možda čvršće nego u Bosni. Na to ih je patnja natjerala. Ni skim se istorija nije poigrala kao sa njima. Oni ne skrivaju svoje daljnje porijeklo čak ga sa ponosom ističu. Na primjer u nekim sandžačkim selima i danas se priča na albanskom jeziku.
Bratov brat

#64 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Bratov brat »

sadie_forever wrote:(dakle pravoslavci,tacnije vlaska plemena)
Nista bez alternativne istorije ! :lol:
Martinez_

#65 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by Martinez_ »

bdzs wrote:Odlutao si ti u stvari oko kojih nismo ni raspravljali, oko stvaranja modernih nacija i nacionalnih identiteta, to je već sve poznato i to zašto Bošnjaci kasne. Mislim da smo govorili o Bošnjacima kao pojmu ili ti, kako kaže Bandžović etnonimu , koji se učvrstio u Bosni u vrijeme Turske uprave, davno prije nastanka modernih nacija (znam da mnogima smeta i rađe ga vežu za 1993 godinu) . Ključna rečenica je ova " Upotrebljavan je kad su oni htjeli istaći svoje etničke odlike prema drugim muslimanima u Osmanskom carstvu, naročito prema Turcima – Osmanlijama" znači da se oni razlikuju od ostalih muslimanskih naroda po svom etničkom slavenskom porijeklu koji je vezan za Bosnu jer da su bili nešto drugo, Turci bi ih tako i zvali, kao što su zvali Arnaute, Čerkeze i druge muslimanske narode.
Bošnjaci Sandžaka, Crne Gore i Kosova (Mazgita) , su porijeklom iz Bosne i Hercegovine (Herceg Novi, Risan,Nikšić, Pljevlja, Gacko, Bileća, Mostar, Krajina) Crne gore (Podgorica, Cetinje, Kolašin, islamizirani: Klimenti, Vasojevići, Kući, Hoti, i druga crnogorska plemena), Kosova (Nikšićani, Kolašinci, Gačani) i Srbije (u više navrata iz zapadne Srbije nakon srpskih ustanaka). Vidi se šaroliko porijeklo ali ti ljudi danas sa ponosom ističu da su Bošnjaci, možda čvršće nego u Bosni. Na to ih je patnja natjerala. Ni skim se istorija nije poigrala kao sa njima. Oni ne skrivaju svoje daljnje porijeklo čak ga sa ponosom ističu. Na primjer u nekim sandžačkim selima i danas se priča na albanskom jeziku.
Na osnovu čega tvrdiš da su se svi ti Bošnjaci sa Kosova, iz Srbije ili Crne Gore i pre srpsko-crnogorskih ustanaka, dakle do pre više od 150-200 godina, nazivali Bošnjacima? Neki musliman iz Valjeva ili iz Peći se 1777. nazivao Bošnjakom?
bdzs

#66 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Martinez_ wrote: Na osnovu čega tvrdiš da su se svi ti Bošnjaci sa Kosova, iz Srbije ili Crne Gore i pre srpsko-crnogorskih ustanaka, dakle do pre više od 150-200 godina, nazivali Bošnjacima? Neki musliman iz Valjeva ili iz Peći se 1777. nazivao Bošnjakom?
Haj malo čitaj pa se onda javi :-?
Smail Aga Cengic

#67 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

bdzs wrote:Pod pojmom Bošnjaci u Osmanskom periodu se podrazumijevaju svi slavenski muslimani Bosne i Hercegovine, Like, Krbave, Slavonije,Sandžaka, nekih pograničnih krajeva Smederevskog sa sandžaka (Užice i dr.),uključujući i zapadni dio Kosova (do Mitrovice), te Plav, Gusinje i Podgoricu. Naziv Bošnjaci se u spomenutim oblastima učvrstio za muslimane slavenskog porijekla. Upotrebljavan je kad su oni htjeli istaći svoje etničke odlike prema drugim muslimanima u Osmanskom carstvu, naročito prema Turcima – Osmanlijama. Nikada sami sebe nisu drugačije zvali niti će se zvati.
Upravo obrnuto...Bosnak je rijec turcizam, prijevod od Bosnjan, u 15. vijeku su to definitivno bili svi koji su se ovdje nasli, dakle katolici i bogumili te par pravoslavnih po Ist. Hercegovini.
Smail Aga Cengic

#68 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Martinez_ wrote:
bdzs wrote:Odlutao si ti u stvari oko kojih nismo ni raspravljali, oko stvaranja modernih nacija i nacionalnih identiteta, to je već sve poznato i to zašto Bošnjaci kasne. Mislim da smo govorili o Bošnjacima kao pojmu ili ti, kako kaže Bandžović etnonimu , koji se učvrstio u Bosni u vrijeme Turske uprave, davno prije nastanka modernih nacija (znam da mnogima smeta i rađe ga vežu za 1993 godinu) . Ključna rečenica je ova " Upotrebljavan je kad su oni htjeli istaći svoje etničke odlike prema drugim muslimanima u Osmanskom carstvu, naročito prema Turcima – Osmanlijama" znači da se oni razlikuju od ostalih muslimanskih naroda po svom etničkom slavenskom porijeklu koji je vezan za Bosnu jer da su bili nešto drugo, Turci bi ih tako i zvali, kao što su zvali Arnaute, Čerkeze i druge muslimanske narode.
Na osnovu čega tvrdiš da su se svi ti Bošnjaci sa Kosova, iz Srbije ili Crne Gore i pre srpsko-crnogorskih ustanaka, dakle do pre više od 150-200 godina, nazivali Bošnjacima? Neki musliman iz Valjeva ili iz Peći se 1777. nazivao Bošnjakom?
Srbi koji su presli na islam i jesu Srbi muslimani, mi Bosnjaci sa Srbima nikad nismo imali nista, nikad nama nisu vladali nit smo se s njima mijesali, ali to je sve palo u vodu kada su velikosrbi i velikohrvati krenulu da sve pravoslavno posrbljavaju tj. sve katolicko pohrvacuju, sto je naravno besmislica jednaka Bosnjaku iz Beograda.
bdzs

#69 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Smail Aga Cengic wrote:
Upravo obrnuto...Bosnak je rijec turcizam, prijevod od Bosnjan, u 15. vijeku su to definitivno bili svi koji su se ovdje nasli, dakle katolici i bogumili te par pravoslavnih po Ist. Hercegovini.
Po toj logici u i Slovak i Poljak su turcizmi :lol: . Riječ Bošnjak se spominje prije dolaska Osmanlija tačnije u povelji kralja Tvrtka II 1440 godine i u direktnoj je vezi sa pojmom Bošnjanin, znači radi se o slavizmu. Osmanlijama je puno značajnija bila religijska podjela od davanje naziva pojedinim narodima u osvojenim područjima.
Smail Aga Cengic

#70 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

bdzs wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
Po toj logici u i Slovak i Poljak su turcizmi :lol: . Riječ Bošnjak se spominje prije dolaska Osmanlija tačnije u povelji kralja Tvrtka II 1440 godine i u direktnoj je vezi sa pojmom Bošnjanin, znači radi se o slavizmu. Osmanlijama je puno značajnija bila religijska podjela od davanje naziva pojedinim narodima u osvojenim područjima.
Stvrano? a jel moze link ili slika povelje?
bdzs

#71 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

Smail Aga Cengic wrote: Stvrano? a jel moze link ili slika povelje?
Stvarno? Hočeš da ti je nacrtam.
Ne pada mi napamet da se natežem sa tobom oko opšte poznatih činjenica.

P:S Uzgred radi se o ljetopisu Poljskog kralja a ne o povelji kralja Tvrtka.
Smail Aga Cengic

#72 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

bdzs wrote:
Smail Aga Cengic wrote: Stvrano? a jel moze link ili slika povelje?
Stvarno? Hočeš da ti je nacrtam.
Ne pada mi napamet da se natežem sa tobom oko opšte poznatih činjenica.

P:S Uzgred radi se o ljetopisu Poljskog kralja a ne o povelji kralja Tvrtka.
Ako moze na uvid, bilo bi lijepo.
ioannes

#73 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by ioannes »

bdzs wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
ja mislim da si ti onaj Troll ,sa kojim sam ja vec jednom diskutirao o ovoj temi
ocigledno nisi upoznat sa pravilima slavenskog jezika
da si upoznat znao bi da poljaci ubacuju zavrestke cki,ska,ski, iec itd.
kad oslovljavaju nekog drzavljana napr. Bosanac = Bosniacki, Hrvat = Chorwacki itd.

ti hoces napraviti paralelu izmedu rijeci Bosnjak koja je Turskog porijekla BoSnak,Bosnaklar
i rijeci Bosniacki koja je poljskog porijekla jer ti slicno zvuce ne uzimajuci obzir totalno razlicite jezicne okolnosti
bdzs

#74 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

Post by bdzs »

ioannes wrote: ja mislim da si ti onaj Troll ,sa kojim sam ja vec jednom diskutirao o ovoj temi
kad oslovljavaju nekog drzavljana napr. Bosanac = Bosniacki, Hrvat = Chorwacki itd.

ti hoces napraviti paralelu izmedu rijeci Bosnjak koja je Turskog porijekla BoSnak,Bosnaklar
i rijeci Bosniacki koja je poljskog porijekla jer ti slicno zvuce ne uzimajuci obzir totalno razlicite jezicne okolnosti
Eto ga forumski stručnjaci konačno riješiše porijeklo naziva Bosna :lol
Smail Aga Cengic

#75 Re: Islam na Balkanu (i u Bosni) prije dolaska Osmanlija

bdzs wrote:
ioannes wrote: ja mislim da si ti onaj Troll ,sa kojim sam ja vec jednom diskutirao o ovoj temi

Eto ga forumski stručnjaci konačno riješiše porijeklo naziva Bosna :lol
cekam te strpljivo
Post Reply