Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

callmethebreeeze

#51 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by callmethebreeeze »

VjecitiStudent wrote:
Ali_G wrote:Ja samo kazem da se stvari puno lakse rade kada si ti gornji, a ne donji kao sto smo mi izasli iz rata. Ni sa kojeg aspekta ne mozemo vala porediti ucinak vlasti sto naravno ne opravdava lopovluke koji su se radili i jos rade.
Sto se tice Japana, bravo Jonny. Da je nekom bilo stalo da od Bosne napravi neku normalnu drzavu koja lici na nesto ne bi nam nametnuli Dejton i sve sto uz njega ide. Ja ne vidim formulu koja bi od ove drzave i nacina na koji je ona ustrojena napravio nesto
Ovogodisnji budzet Kantona Sarajevo je iznosio preko 800 miliona maraka. Sam Kanton po Ustavu, ima gomilu ovlastenja, i u rad mu se za mnoge gradjanima bitne stvari, barem kad je Kanton Sarajevo u pitanju, ne petljaju ni "ustase", ni "cetnici".
Medjutim, jedan od vrhunskih "uspjeha" Kantona, je bio zavrsavanje tri kilometra zapadnog izlaza, kojeg su gradili nekoliko godina i na ciju su gradnju spiskali desetine miliona.

Kako tumacis gore opisani fenomen?

odlican primjer! to sam i ja u vise navrata govorio, ne mozemo uvijek za neuspjehe kriviti "drugog", srbe, hrvate, bosnjake, ove one...
jedan od najgovnijih primjera bahatosti bosnjackih politicara sam procitao u novinama prilikom jos jednog svecanog otvaranja jos jedne dionice autoputa" (sto je samo po sebi absurd) kada je jedan od ministara saljivo primjetio kako ima vise sluzbenih audija na otvaranju nego sto ima kilometara autoputa. sama ta izjava je dovoljna da mu se otkaz da.
Johny

#52 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Johny »

callmethebreeeze wrote:dzoni, svjestan sam ja svega u vezi japana, ali hocu reci da moras nesto i sam uraditi,. ne mozes samo ocekivati da cete drugi gurati i pomogati. i njemacka je bila sjebana pa je opet medju najjacim ekonomijama u svijetu. (naravno, znam za marasalov plan i sve ostalo)
Slazem se...

Samo najveci luzeri nalaze opravdanje u svetskoj politici za svoj licni neuspeh... kad bi mi radili 10 sati dnevno, kad ne bi bila prisutna negativna selekcija, mito i korupcija, rodjacke veze... onda bi imali pravo da se bunimo zbog nekakve "svetske zavere"...

Omladina bleji, evo i ja u toku radnog vremena se zezam ovde na forumu :) , pred nasim ocima politicari kradu milione i nikom nista...

Svet nam diktira nekakve okvire, staze kretanja, a mi biramo dal cemo po njima ici ferrarijem ili magarcima ;-)
Banksy

#53 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Banksy »

callmethebreeeze wrote:
Banksy wrote:
Johny wrote:
Zaobidjite cetnicku propagandu na ovom blogu

http://chetniktruth.blogspot.com/

Da ne bude zabune, ja sam svestan svih zlocina koji su oni radili u Bosni i grozim se likova koji ih dan danas podrzavaju...
Pa što nas onda peglaš ... s 'četničkom propagandom'?
fino je lik objasnio sto je stavio taj link. bezze ga napadas.
Znam ga s drugih tema, doći ćete do kosovskog boja kao prapočetka i opravdanja svega ... uz blagu 'četničku propagandu' koju 'trebamo zaobići'.
Nastavite ...
Johny

#54 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Johny »

Banksy, nemoj da lazes ljude...

Nemas argumente pa pises ovde budalastine, ako mi citiras gde ja opravdanje nalazim u Kosovskom boju javno cu priznati da sam najveci folirant... ako to ne uradis onda nemoj ni da komentarises moje postove!
VjecitiStudent

#55 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by VjecitiStudent »

Johny wrote:Banksy, nemoj da lazes ljude...

Nemas argumente pa pises ovde budalastine, ako mi citiras gde ja opravdanje nalazim u Kosovskom boju javno cu priznati da sam najveci folirant... ako to ne uradis onda nemoj ni da komentarises moje postove!
Drzite se teme, pliz, ima valjda negdje i tema o kosovskom boju, pa ili tamo nastavite ili na pp.
Banksy

#56 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Banksy »

Johny wrote:Banksy, nemoj da lazes ljude...

Nemam pametnija posla.
Nego, nastavi, dobro si krenuo i na ovoj temi ... ja se sklanjam.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#57 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Dado dijasporitus »

Tesko je to odgovoriti jer se pobjeda komunista veze za pobjedu saveznika protiv nacisticke Njemacke. Ali ako uzmemo da su recimo pro-nacisticke snage u bivsoj-Yu pobijedile I onda amnestirane od saveznika, BiH bi I danas bila pokrajina u sklopu NDH, Srbi bi bili protjerani a muslimani svedeni na beznacajnu manjinu. Srbija bi vjerovatno I danas bila demokratska monarhija a obje bi bile u sastavu EU jos od pocetka 90-ih. I Hrvati I Srbi bi bili u boljoj poziciji nego sada. Nevjerujem ni da bi bilo rata 90-ih godina niti genocida jer BiH svakako nebi bilo, a muslimani bi u njoj bili politicki mrtvi I beznacajni.

Zato I jesu komunisti pobijedili jer su u svojim redovima imali pro-bosanski orijentisanih ljudi koji su iza sebe vukli podrsku naroda u BiH, kako Srba tako I muslimana Bosnjaka.
Van Halen

#58 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Van Halen »

Da su kojim slučajem nacionalne stranke na vlasti od 45te a ne od 91. ne bi imali ovo malo jadnih ulica, cesta, zgrada, domova zdravlja i da ne nabrajam. Bili bi teška bijeda. Srozali su nas u ovih 15 godina toliko da nam se Lajčak iz nekad jadne i s naše strane opravdano ismijavane Slovačke smije u lice kako smo zaostali. Komunisti su imali loših poteza milion,ali su napravili državu, napravili uslove da ovi sad imaju šta krasti. Trebali bi im stope kuda su hodali ljubit. Šta bi ovi krali da im nisu komunisti ništa ostavili.
bosna123

#59 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by bosna123 »

Ah interesantna tema, ali nemam vremena pazljivo je iscitati i nesto napisati. Moram zavrsiti neki posao. Mozda kasnije ako nadjem vremena. I da, nema potrebe neke dobronamjerne forumase optuzivati za ono sto naprosto ne stoji. I treba shvatiti da Srbin ne moze razmisljati identicno kao Bosnjak i obratno i bit ce nam svima lakse. Pa ni sa vlastitim roditeljima se u pola stvari ne slazemo.
Luke Perry

#60 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Luke Perry »

Van Halen wrote:Da su kojim slučajem nacionalne stranke na vlasti od 45te a ne od 91. ne bi imali ovo malo jadnih ulica, cesta, zgrada, domova zdravlja i da ne nabrajam. Bili bi teška bijeda. Srozali su nas u ovih 15 godina toliko da nam se Lajčak iz nekad jadne i s naše strane opravdano ismijavane Slovačke smije u lice kako smo zaostali. Komunisti su imali loših poteza milion,ali su napravili državu, napravili uslove da ovi sad imaju šta krasti. Trebali bi im stope kuda su hodali ljubit. Šta bi ovi krali da im nisu komunisti ništa ostavili.
Cehoslovacko drustvo je uvijek bilo ispred jugoslovenskog. Cuj s pravom ismijavali. E mnogo ste jadni.
Van Halen

#61 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Van Halen »

Luke Perry wrote:
Van Halen wrote:Da su kojim slučajem nacionalne stranke na vlasti od 45te a ne od 91. ne bi imali ovo malo jadnih ulica, cesta, zgrada, domova zdravlja i da ne nabrajam. Bili bi teška bijeda. Srozali su nas u ovih 15 godina toliko da nam se Lajčak iz nekad jadne i s naše strane opravdano ismijavane Slovačke smije u lice kako smo zaostali. Komunisti su imali loših poteza milion,ali su napravili državu, napravili uslove da ovi sad imaju šta krasti. Trebali bi im stope kuda su hodali ljubit. Šta bi ovi krali da im nisu komunisti ništa ostavili.
Cehoslovacko drustvo je uvijek bilo ispred jugoslovenskog. Cuj s pravom ismijavali. E mnogo ste jadni.
Kad je bilo ispred, u 19.vijeku. U periodu pod Titom su u skoro svakom segmentu bili ispod nas. Ali to nije bit mog posta, malo više razmisli a ne fataj se samo za ono što tebe zažulja.
Stihy

#62 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Stihy »

Ne bi bilo Bosnjaka, povukla bi se linija izmedju HR i SR, SR bi vjerovatno dobila izlaz na more, pritisla bi ih Rusija i uzela ih pod svoje, HR bi vjerovatno bila pod protekcijom EU ala Austrija i to je otprilike to.
tranquil

#63 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by tranquil »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote: Svega 7 godina nakon rata, medicinski fakultet je bio izgradjen.
Kako bi to uradile nase demokrate?
Pedijatrijska klinika na Jezeru izgrađena je već 1947, ovima je trebalo 17 godina da je obnove ...
Vrijedi dodati i sljedeći podatak:

Prava pruga Brčko - Banovići izgrađena je 1946, godinu poslije rata. Relacija nije velika ali je blia na strateškoj relaciji rudnici sjeveroistočne Bosne - Sava.

Pruga Šamac - Sarajevo je izgrađena 1947. Povezala je glavni grad sa Posavinom.

Dva kapitalna projekta.

Zamislite da je tako nešto izgrađeno 1996 i 1997, dakle godinu dana i dvije poslije našeg rata, da je sve to organizirala i izvela tadašnja/sadašnja vlast. Nezamislivo.
vee-jay

#64 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by vee-jay »

VjecitiStudent wrote:Sta bi se desilo da su umjesto komunista, 1945. na vlast dosle demokrate poput SDA, HDZ, SDS?
Da li bi nam bilo bolje ili gore nego sa komunistima?
1945. nisu pobjedili komunisti!!!!!!!!!!!

To je kao kad SDAovci danas govore kako su oni odbranili BiH i Sarajevo...
madner

#65 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by madner »

Nisu svi ucesnici NOB bili komunisti, ali komunisti su
a) bili vodje istog
b) pobjedili sve druge politicke opcije
c) dobili priznanje od stranih sila za b)

Da bi paralela bila validna, SDA bi bio jedina stranka poslje rata. :D
Ateista

#66 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Ateista »

Ima zanimljivih komentara, samo ne razumijem zasto svaka tema mora otici u k... zbog nacionalisticke propagande u smislu kako bi sad bili dio velike srbije i slicne gluposti.

Jedan mali podsjetnik za one koji misle da su muslimani bili potpuno cisti u 2. svjetskom ratu:

-veliki broj muslimana je bio u ustasama, cak je upitno da li ih je vise poginulo u ustasama ili u partizanima, ali nije ni bitno.

-cetnik nije obavezno srbin, pogtovo tada, samo ih je ubjedljivo najvise bilo srba, a sad su vjerovatno samo srbi jer je takva propaganda da je cetnik veliki srbin.

-ustasa nije obavezno hrvat, tu je bilo muslimana, vjerovatno i srba, samo sto su tu sada samo hrvati, opet zbog propagande da je ustasa veliki hrvat.

Malo da se razjasne neke stvari, da se zna. Uostalom, pitanje je sta bi u tom slucaju bilo sa bosnom, ali je jedna od varijanti i da bi postala islamska republika.
vee-jay

#67 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by vee-jay »

madner wrote:Nisu svi ucesnici NOB bili komunisti, ali komunisti su
a) bili vodje istog

:?

pa jednopartijski sistem nije napravljen za vrijeme NOB nego NAKON...

nije mi zelja da vam upropastavam temu, pa ja :run:
madner

#68 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by madner »

vee-jay wrote:
madner wrote:Nisu svi ucesnici NOB bili komunisti, ali komunisti su
a) bili vodje istog

:?

pa jednopartijski sistem nije napravljen za vrijeme NOB nego NAKON...

nije mi zelja da vam upropastavam temu, pa ja :run:
Kada je Tito priznat od strane zapadnih saveznika kao legitimna vlast u zemlji to je bilo gotovo.
SmislovS

#69 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by SmislovS »

Slucajno naletih na ovaj post i sjetih se izjave jednog mjestanina kojeg su svi smatrali malo luckastim (istini za volju i zvanicno je bio malo luckast), iz jednog Malog mista, a iz vremena dok je Cvijetin Mijatovic bio predjednik predsjednistva tadasnje drzave.
Taj, zvanicno luckasti, mjestanin je u to vrijeme doslovno izjavio:
"A ko je zna' da ce nasi pobiditi,
moga' je moj dunde imati penziju"

Izjava za sva vremena., pitam se samo ko je luckast a ko vickast danas?
Ateista

#70 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Ateista »

SmislovS wrote:Slucajno naletih na ovaj post i sjetih se izjave jednog mjestanina kojeg su svi smatrali malo luckastim (istini za volju i zvanicno je bio malo luckast), iz jednog Malog mista, a iz vremena dok je Cvijetin Mijatovic bio predjednik predsjednistva tadasnje drzave.

Mozes li prevesti, ima nas koji ne znamo dalmatinski?
Ateista

#71 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Ateista »

VjecitiStudent wrote:Sta bi se desilo da su umjesto komunista, 1945. na vlast dosle demokrate poput SDA, HDZ, SDS?
Da li bi nam bilo bolje ili gore nego sa komunistima?
Nego, tek sad primijetih rijec DEMOKRATE u uvodnom postu, jeli to neka zezancija ili on ovo ozbiljno misli? :lol: :lol:
oldplague

#72 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by oldplague »

Ateista wrote:
SmislovS wrote:Slucajno naletih na ovaj post i sjetih se izjave jednog mjestanina kojeg su svi smatrali malo luckastim (istini za volju i zvanicno je bio malo luckast), iz jednog Malog mista, a iz vremena dok je Cvijetin Mijatovic bio predjednik predsjednistva tadasnje drzave.

Mozes li prevesti, ima nas koji ne znamo dalmatinski?
Da se znalo da će partizani pobijediti, dunde bi prebjegao na vakat i hajrovo penziju.
turban

#73 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by turban »

Koga su to komunisti pobjedili... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ateista

#74 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Ateista »

turban wrote:Koga su to komunisti pobjedili... :lol: :lol: :lol: :lol:
Fasiste, naciste, cetnike, ustase i sve ostale koji su sada na vlasti.
Klodovik

#75 Re: Da 1945. nisu pobijedili komunisti?

Post by Klodovik »

Mislim da bi bilo najbolje da se nije odstupilo od načela proglašenih na Prvom zasjedanju AVNOJ-a na kom su komunistički i nekomunistički partizanski predstavnici dali podršku: demokratiji, pravima etničkih grupa, nepovredivosti privatne svojine, individualnoj ekonomskoj inicijativi za različite grupe...
Post Reply