Pocetak zivota u USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
mofo33

#51 Re: Pocetak zivota u USA

Post by mofo33 »

vakatjekravumuzti wrote:E ovako, kao prvo cestitam ti sto si uspjeo izganjati vizu za ameriku. Kao drugo, zelim tebi i tvojoj porodici sve najbolje u odabranoj zemlji i puno srece. Kao trece, ja ti mogu reci samo jedno, a vidim niko se dosad nije sjetio pa ti rekao, da ti ustvari dolazis u jednu zemlju koja ce te toliko oduseviti na pocetku tvog boravka, a onda par godina kasnije ( da, treba vremena da prodje dok skontas ovo ) vidjeti ces da je citava ova drzava jedna ogromna farsa, tj. masina za pravljenje para i oduzimanje para od ljudi kao sto smo ti i ja dakle obicnih smrtnika. Da ti ja nebi puno palamudio, to sto govorim se nemoze rijecima docarati, vec se mora na svojoj kozi osjetiti, dakle doci, zivjeti, vidjeti i onda zakljuciti. U svakom slucaju bit ce ti zao sto si ikad otisao, ali moras to sam skontati. Ovdje samo dobro prodju oni sto u Bosni nikad nista nisu imali, iz neke zveke dosli gdje su prije cuvali ovce, pa sad vozaju skupa auta i imaju kuce na kredu, misle da su osvojili svijet. Ili oni opiceni, koji ma je svejedno gdje su. Ali otom potom. Nemoj mislit da je sve ovako kako ja kazem da jeste, to je sve osobno iskustvo, ali se u sustini sve svodi na ovo sto sam ranije rekao. Ko jos nije to vidio, mozda mu treba vremena da uvidi situaciju. Bilo kako bilo God bless USA a jebes zemlju koja Bosne nema...
ako ti nije dobro, uzjasi konja pa se vrati u tvoj licni raj :mrgreen:
ja sam nedavno bila u "states" i vidjela sam, da je sasvim ok osobama, koje zele raditi i uspjeti u zacrtanim ciljevima (svima ciljevi nisu isti, naravno)
da te sreca prati *landlord
landlord

#52 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

Puno hvala svima na odgovorima i lijepim zeljama..

Da, upoznat sam ja da nije sada situacija ruzicasta, ali sada mi je ispala prilika da odfuram, i ima jos 5 mjeseci da udjem u USA. S obzirom da mi je supruga ovde u Bosni dobila otkaz i ima jos mjesec dana na poslu, to je ubrzalo odluku za odlazak.
Jer znam da necemo moci odmah dobiti posao, ali idemo 24. maja, pa reko bolje da nam ovde legne plata majska i dio junske (jer ce uci u godisnji odmor prije otkaza), i dok smo bez posla odmah tamo traziti posao.
Ja da sam mogao dosao bih ranije. Nisam mogao i bez obzira na situaciju zelim da probam.

Postavio sam na monster i carrer builder CV, i vec mi se javilo par recruitera, ali jos nista sto posto konkretno. Tako da imam neku nadu. Ipak imam 5 godina iskustva u programiranju i ERP sistemima.

Volio bih da mi se neko javi ako moze pomoci bilo kakvim savjetom ili kontaktom za bilo kakav IT posao ili posao u administraciji (za suprugu). Nije bitno koja je lokacija u USA.

Hvala jos jednom na svim savjetima.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#53 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Dado dijasporitus »

ahuseino wrote:
jutarnji wrote:Nisi mogao potrefit bolji vakat kad ces ubost` tu lutriju :D .
Sve sto su ti ljudi napisali za dokumentaciju, kasike, viljuske, dzezve, grah, sudzuk ...stoji. Ostaje jos da se spremis na slijedece; posla u tvojoj bransi
nema,
tako da ces vjerovatno biti primoran neko vrijeme farbati stanove, shtemat beton, gurati kolica i sl. Sve da je situacija sjajna, a nikad nije bilo
gore, nemas radnu istoriju u ovoj zemlji. Ne znam u kakvim si odnosima sa ljudima kod kojih ides, ali za svaki slucaj se mentalno pripremi kao da ides
kod nekoga koga nikad u zivotu nisi vidio. Ljude ovaj sistem dobro razvali i od naseg mentaliteta ostane jako malo, u vecini nimalo. Da te ne iznenade
nebulozne price, desavanja i sl. Nastavak skolovanja je super ideja, ali ce ti trebati puuuuno vremena da isto sebi mozes priustiti, ovo pod uslovom da ne
vec nemas racun u svicarskoj banci. Probaj da se ne uvalis u bilo kakav kredit, bar dok ne donese konacnu odluku hoces li ovdje nastaviti sa zivotom.
Za svaki slucaj, ne znam radis li Bosni, probaj na neki nacin stvoriti mogucnost povratka na staro radno mjesto i obavezno ostaviti shtek za "one way trip".
Sve najbolje :)

P.S.Ubijedjen sam da ce ti prva reakcija biti..dje dodjoh u pm :D
Za skolu, ne slushaj ovaj post gore ni sekunde, jer veze blage sa vezom nema. Neches platiti nishta ni dolara, nego chesh chak imati i platu (assistanship).
Ja ne pricham iz guzice nego iz struke, lichnih iskustava, i tri tovara iskustava prijatelja i rodbine, i nasheg imigranskog, studentskog... dosljaskog drushtva...
Odkud ti ideja da je u Americi skola besplatna. Da, postoje stipendije ali zasto onda 80% amerikanaca odplacuje kredite od skole. Za primjer Obama je tek prosle godine odplatio svoju zadnju ratu za skolovanje. Dobiti assistantship je kao dobiti na lutriji, jedan u 10000, s tim da moras biti pravo dobar u tome sto radis I da te profesor narocito gotivi.

Pored toga sto je skola skupa, sto su stipendije obicno nedovoljne da u potpunosti pokriju troskove I sto je assistantship ravno lutriji, ako si se tek doselio u drzavu Washington na vrh svega ce ti naplacivati I Out-of-State tuition, tj skolarina ce ti biti 2-3 puta skuplja nego lokalnim studentima. Moras zivjeti najmanje godinu dana u drzavi da dobijes tzv “skolsko drzavljanstvo” te drzave.

Neznam kakva si ti iskustva imao I u kakvu si skolu isao ali znam masu ljudi koji su imali ovakva iskustva ukljucujuci I mene samog.
ahuseino

#54 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Dado dijasporitus wrote:
ahuseino wrote:
jutarnji wrote:Nisi mogao potrefit bolji vakat kad ces ubost` tu lutriju :D .
Sve sto su ti ljudi napisali za dokumentaciju, kasike, viljuske, dzezve, grah, sudzuk ...stoji. Ostaje jos da se spremis na slijedece; posla u tvojoj bransi
nema,
tako da ces vjerovatno biti primoran neko vrijeme farbati stanove, shtemat beton, gurati kolica i sl. Sve da je situacija sjajna, a nikad nije bilo
gore, nemas radnu istoriju u ovoj zemlji. Ne znam u kakvim si odnosima sa ljudima kod kojih ides, ali za svaki slucaj se mentalno pripremi kao da ides
kod nekoga koga nikad u zivotu nisi vidio. Ljude ovaj sistem dobro razvali i od naseg mentaliteta ostane jako malo, u vecini nimalo. Da te ne iznenade
nebulozne price, desavanja i sl. Nastavak skolovanja je super ideja, ali ce ti trebati puuuuno vremena da isto sebi mozes priustiti, ovo pod uslovom da ne
vec nemas racun u svicarskoj banci. Probaj da se ne uvalis u bilo kakav kredit, bar dok ne donese konacnu odluku hoces li ovdje nastaviti sa zivotom.
Za svaki slucaj, ne znam radis li Bosni, probaj na neki nacin stvoriti mogucnost povratka na staro radno mjesto i obavezno ostaviti shtek za "one way trip".
Sve najbolje :)

P.S.Ubijedjen sam da ce ti prva reakcija biti..dje dodjoh u pm :D
Za skolu, ne slushaj ovaj post gore ni sekunde, jer veze blage sa vezom nema. Neches platiti nishta ni dolara, nego chesh chak imati i platu (assistanship).
Ja ne pricham iz guzice nego iz struke, lichnih iskustava, i tri tovara iskustava prijatelja i rodbine, i nasheg imigranskog, studentskog... dosljaskog drushtva...
Odkud ti ideja da je u Americi skola besplatna. Da, postoje stipendije ali zasto onda 80% amerikanaca odplacuje kredite od skole. Za primjer Obama je tek prosle godine odplatio svoju zadnju ratu za skolovanje. Dobiti assistantship je kao dobiti na lutriji, jedan u 10000, s tim da moras biti pravo dobar u tome sto radis I da te profesor narocito gotivi..

Pored toga sto je skola skupa, sto su stipendije obicno nedovoljne da u potpunosti pokriju troskove I sto je assistantship ravno lutriji, ako si se tek doselio u drzavu Washington na vrh svega ce ti naplacivati I Out-of-State tuition, tj skolarina ce ti biti 2-3 puta skuplja nego lokalnim studentima. Moras zivjeti najmanje godinu dana u drzavi da dobijes tzv “skolsko drzavljanstvo” te drzave.

Neznam kakva si ti iskustva imao I u kakvu si skolu isao ali znam masu ljudi koji su imali ovakva iskustva ukljucujuci I mene samog.
Ti mi izgleda prichas o undergraduate skolovanju, koju dechko ima zavrshenu. Naravno da skola nije besplatna, pa nije komunizam. :thumbup:

Slichno tebi, ni ja ne znam u kakvu si ti skolu ishao (da razjasnimo govorimo o postdiplomskom). Ja sam ishao u privatni univerzitet. Kao shto sam govorio na nekoj drugoj temi, u polju nauka, i inzenjeringa, ako te prime na program, tuicija i kojekakvi troshkovi su ti placheni (posto je to funny money, chitaj "oproshteni" iliti waived), a profesor te placha od svojih grantova, da radish research assistanship ili teaching assistanship za kurseve koje on predaje. To sam i ja radio, i kao i ti znam masu drugih... Ali nije uopche bitna ta masa drugih, samo treba upitati, pogledati statistike skola i programa.
Ja ne bi ni u ludiu ishao na postdiplomski da sam morao platiti $100k. Recimo ako aplicirash na MIT (navodim tu shkolu jer je vjerovatno jedina gdje bih se neko mozda i zapitao), a u medjuvremenu ne najhesh profesora/laboratoriju/program za koga bi radio, oni ti mogu ponuditi da te prime ali da platish. To je recimo opcija gdje jednostavno nisi bio dovojno dobar da ti josh ponude i waiver i RA ili TA (assistanship)... ali to je MIT, teshko je biti dovoljno dobar za MIT (ja nisam :) ). Slazem se sa tobom jedino u vidu privatnog fellowhipa koji mozes dobiti, ali morash imati jednu dozu genijalshtine :wink:
Tu ti se daju pare da se plati skola i djeparac, da uchish sta god hoches.

Pa na koji ti nachin mislish da svi ovoliki inzenjeri Kinezi i Indijci dolaze. Ovo je u stvari jedan vrlo profitabilan biznis model za americhku akademiju: dobijaju visoki struchni kadar da im radi u laboratoriju na istrazivanju za relativno jeftine pare. Na koji ih nachin privlache?... Pa na taj sto im je posao poslije (do sad bio) gotovo zagarantovan, status takodjer. U medjuvremenu akademiji opada moguchnost da motivishu Amerikance da se dalje skoluju (u naukama i inzenjerstvu), jer njima ponudzeno (status) ne treba. Kada uzmesh u obzir lost wages jednog inzenjera, magistarski mu se jedva isplati tokom njegovog zivotnog vijeka, a doktorat nikako - ovo ako samo uzimash 2 - 7 godina akademske plate od nekih $15k - $30k u kontrastu sa $60k - $100k godishnje. Ali to je samo jedan aspekt...

P.S. Ono sto mene iritira je sto ove stvari evidentno nisu toliko poznate u nashim Bosanskim krugovima i u matici, dok susjedne nam drzave redovno proizvode talenat koji je bolje upoznat i bolje koristi ovaj sistem. Nishta na nacionalnoj osnovi, samo mi je zao nas...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#55 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Dado dijasporitus »

ahuseino wrote:
Dado dijasporitus wrote:
Odkud ti ideja da je u Americi skola besplatna. Da, postoje stipendije ali zasto onda 80% amerikanaca odplacuje kredite od skole. Za primjer Obama je tek prosle godine odplatio svoju zadnju ratu za skolovanje. Dobiti assistantship je kao dobiti na lutriji, jedan u 10000, s tim da moras biti pravo dobar u tome sto radis I da te profesor narocito gotivi..

Ti mi izgleda prichas o undergraduate skolovanju, koju dechko ima zavrshenu. Naravno da skola nije besplatna, pa nije komunizam. :thumbup:

Slichno tebi, ni ja ne znam u kakvu si ti skolu ishao (da razjasnimo govorimo o postdiplomskom). Ja sam ishao u privatni univerzitet. Kao shto sam govorio na nekoj drugoj temi, u polju nauka, i inzenjeringa, ako te prime na program, tuicija i kojekakvi troshkovi su ti placheni (posto je to funny money, chitaj "oproshteni" iliti waived), a profesor te placha od svojih grantova, da radish research assistanship ili teaching assistanship za kurseve koje on predaje. To sam i ja radio, i kao i ti znam masu drugih... Ali nije uopche bitna ta masa drugih, samo treba upitati, pogledati statistike skola i programa.
Ja ne bi ni u ludiu ishao na postdiplomski da sam morao platiti $100k. Recimo ako aplicirash na MIT (navodim tu shkolu jer je vjerovatno jedina gdje bih se neko mozda i zapitao), a u medjuvremenu ne najhesh profesora/laboratoriju/program za koga bi radio, oni ti mogu ponuditi da te prime ali da platish. To je recimo opcija gdje jednostavno nisi bio dovojno dobar da ti josh ponude i waiver i RA ili TA (assistanship)... ali to je MIT, teshko je biti dovoljno dobar za MIT (ja nisam :) ). Slazem se sa tobom jedino u vidu privatnog fellowhipa koji mozes dobiti, ali morash imati jednu dozu genijalshtine :wink:

Pa na koji ti nachin mislish da svi ovoliki inzenjeri Kinezi i Indijci dolaze. Ovo je u stvari jedan vrlo profitabilan biznis model za americhku akademiju: dobijaju visoki struchni kadar da im radi u laboratoriju na istrazivanju za relativno jeftine pare. Na koji ih nachin privlache?... Pa na taj sto im je posao poslije (do sad bio) gotovo zagarantovan, status takodjer. U medjuvremenu akademiji opada moguchnost da motivishu Amerikance da se dalje skoluju (u naukama i inzenjerstvu), jer njima ponudzeno (status) ne treba. Kada uzmesh u obzir lost wages jednog inzenjera, magistarski mu se jedva isplati tokom njegovog zivotnog vijeka, a doktorat nikako - ovo ako samo uzimash 2 - 7 godina akademske plate od nekih $15k - $30k u kontrastu sa $60k - $100k godishnje. Ali to je samo jedan aspekt...

P.S. Ono sto mene iritira je sto ove stvari evidentno nisu toliko poznate u nashim Bosanskim krugovima i u matici, dok susjedne nam drzave redovno proizvode talenat koji je bolje upoznat i bolje koristi ovaj sistem. Nishta na nacionalnoj osnovi, samo mi je zao nas...
Interesantna teorija i slozio bih se u vecini ali da ne uporedjujemo kruske i jabuke, sve zavisi od odredjene struke i sta ta akademska kategorija nudi studentima. Za primjer moja struka, arhitektura, nema rada u laboratorijima a istrazivanje je vrlo ograniceno. Vrlo rijetko se desi da profesor ima program i grant koji moze da podjeli sa asistentom za neke pare. U principu jedini asistenti na arhitekturi su staticari i istoricari i placeni su mizerno. Dakle sve zavisi od struke. I dalje stoji ovaj Out-of-state tuition problem za skolovanje na drzavnim fakultetima i to bez obzira da li su diplomske ili postdiplomske studije. Iz istog razloga sam morao raditi postdiplomski u istoj drzavi gdje sam zavrsio i diplomski. Privatni fakulteti kostaju vise ali obicno i daju vise stipendija. Drzavni fakulteti su jeftiniji ali se daleko teze dobije stipendija. U prosjeku po zavrsetku skolovanja (6 godina) nakon sto se sve sabere i oduzme student ima oko $15000 duga koji mora otplacivati. Ako samo radis post-diplomski racunaj na nekih $5-10000 duga na kraju svega u prosjeku.

Nezelim da obeshrabrim ikoga sa skolstvom u SAD-u jer se definitivno isplati dugorocno.
ahuseino

#56 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Dado dijasporitus wrote:
ahuseino wrote:
Dado dijasporitus wrote:

Interesantna teorija i slozio bih se u vecini ali da ne uporedjujemo kruske i jabuke, sve zavisi od odredjene struke i sta ta akademska kategorija nudi studentima. Za primjer moja struka, arhitektura, nema rada u laboratorijima a istrazivanje je vrlo ograniceno. Vrlo rijetko se desi da profesor ima program i grant koji moze da podjeli sa asistentom za neke pare. U principu jedini asistenti na arhitekturi su staticari i istoricari i placeni su mizerno. Dakle sve zavisi od struke. I dalje stoji ovaj Out-of-state tuition problem za skolovanje na drzavnim fakultetima i to bez obzira da li su diplomske ili postdiplomske studije. Iz istog razloga sam morao raditi postdiplomski u istoj drzavi gdje sam zavrsio i diplomski. Privatni fakulteti kostaju vise ali obicno i daju vise stipendija. Drzavni fakulteti su jeftiniji ali se daleko teze dobije stipendija. U prosjeku po zavrsetku skolovanja (6 godina) nakon sto se sve sabere i oduzme student ima oko $15000 duga koji mora otplacivati. Ako samo radis post-diplomski racunaj na nekih $5-10000 duga na kraju svega u prosjeku.

Nezelim da obeshrabrim ikoga sa skolstvom u SAD-u jer se definitivno isplati dugorocno.
Dali bi se dakle slozio da se moja pricha u potpunosti odnosi na datu situaciju i da sam u potpunosti u pravu s obzirom da sam vishe nego jednom naveo da pricham o NAUKAMA i o INZENJERSTVU, te da je @landlord elektrichni inzenjer (sto je up my isle) sa 5 godina iskustva.

Dakle nije interesantna teorija, nego potpuno realno stanje na terenu.
Sam si dobro rekao, da ne uporedjujemo jagode i ananas, ne znam sto si skrenuo s teme t.j. STRUKE koja se specifichno tiche pokretacha teme - valjda nisi prochitao sve postove :zoka: . Nema veze, samo prepadash chovjeka bez potrebe.

@landlorde nemoj da te obeshrabruje pricha o studentskim dugovima. Ja ti garantujem da ne morash ni dolara posuditi da zavrshish postdiplomski (sto bi ti ja svim srcem savjetovao).
AenemA

#57 Re: Pocetak zivota u USA

Post by AenemA »

Jos jedna opcija za besplatan postdplomski bi bio naci kompaniju koja ima "tuition assistance", tj. placaju ti postdiplomske studije dok uporedo radis kod njih. Kada budes radio intervjue za posao i slicno, obavezno pitaj ili se prije informisi.Meni trenutno plate sve od parkinga,knjiga,skolarine,ni centa ne moram dati, osim sto moram imati odredjeni prosjek.
Sretno u Seattle, super je grad a i Vancouver ti nije daleko koji je meni jos bolji.
ahuseino

#58 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

AenemA wrote:Jos jedna opcija za besplatan postdplomski bi bio naci kompaniju koja ima "tuition assistance", tj. placaju ti postdiplomske studije dok uporedo radis kod njih. Kada budes radio intervjue za posao i slicno, obavezno pitaj ili se prije informisi.Meni trenutno plate sve od parkinga,knjiga,skolarine,ni centa ne moram dati, osim sto moram imati odredjeni prosjek.
Sretno u Seattle, super je grad a i Vancouver ti nije daleko koji je meni jos bolji.
Potpuno odobravam :thumbup:

... naravno pod uslovom da se nadje fin posao (sto je sada momentalno bogdu teze). :wink:
Dead Man Walking

#59 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Dead Man Walking »

ahuseino brate, ti ga opasno nakiti ovdje. Jos reci da ti placaju stan i auto i posalju poneki dinar familiji u Bosnu. :D

Evo ja zivim u Seattle, EE sam sa univerziteta Washington i mogu ti odmah reci da to nije tako bajno kako ti pricas. Prvo, da bi te uopste primili na masters (da ne pricam o phd) na UofW moras biti iznad prosjeka (slagacu, ali cini mi se da je procenat primljenih oko 10ak%), sa gomilom preporuka i sta sve ne. Assistanship ne dobiju svi koji su primljeni nego samo sretnici i nije uopste garantovan za cijelu godinu nego svako tromjesecje se biraju ljudi. Uglavnom profesori biraju asistente medju ljudima koje vec znaju, s kojima su vec radili, ili one kojim su vec predavali i koji su se pokazali.

Sto se tice posla, EE jos uvijek dobro kotiraju u Seattle ali je situacija sve losija. Sama cinjenica da su najvece kompanije Microsoft i Boeing uveliko u procesu otpustanja hiljada radnika medju kojima preovladavaju inzenjeri i programeri bi trebala biti dovoljna da skontas da je situacija daleko od ruzicaste kakvom je ti predstavljas. :-)
ahuseino

#60 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Dead Man Walking wrote:ahuseino brate, ti ga opasno nakiti ovdje. Jos reci da ti placaju stan i auto i posalju poneki dinar familiji u Bosnu. :D

Evo ja zivim u Seattle, EE sam sa univerziteta Washington i mogu ti odmah reci da to nije tako bajno kako ti pricas. Prvo, da bi te uopste primili na masters (da ne pricam o phd) na UofW moras biti iznad prosjeka (slagacu, ali cini mi se da je procenat primljenih oko 10ak%), sa gomilom preporuka i sta sve ne. Assistanship ne dobiju svi koji su primljeni nego samo sretnici i nije uopste garantovan za cijelu godinu nego svako tromjesecje se biraju ljudi. Uglavnom profesori biraju asistente medju ljudima koje vec znaju, s kojima su vec radili, ili one kojim su vec predavali i koji su se pokazali.

Sto se tice posla, EE jos uvijek dobro kotiraju u Seattle ali je situacija sve losija. Sama cinjenica da su najvece kompanije Microsoft i Boeing uveliko u procesu otpustanja hiljada radnika medju kojima preovladavaju inzenjeri i programeri bi trebala biti dovoljna da skontas da je situacija daleko od ruzicaste kakvom je ti predstavljas. :-)
Pa ko je rekao da na magistarski i PhD idu "prosjechni"?
Naravno da morash biti malo bolji i ambiciozniji. Ja zakljuchujem da je @landlord ambiciozna osoba jer se sa suprugom uputio u bijeli svijet u potrazi za kruhom. To mi dijelom govori (a i informacije koje je vech tamo prikupio, pa i chinjenica da je ovdje otvorio temu) da je ambiciozan i vjerujem da je iznad prosjeka. Pogotovo sto je chovjek zavrshio nash ETF, koji je po matematici i osnovnoj fizici na neki nachin jachi nego prosjechna skola ovdje (zbog nekih komunistichkih razloga, da ne ulazimo u to...).

Mozda sam sliku predstavio ruzichastom (dok sam govorio da ova to nije :-) ).

Ovo gore podebljano jednostavno nije istina. Ti si se eto raspito malo okolo pa znash :-) . Haj' da si zavrshio, ili barem aplicirao pa da ti ne zamjerim. Ima tu istine o chemu ti govorish... ali samo malo.
Sretnici nisu sretnici nego pametni ljudi sa dobrim ocjenama kod nas se zvali odlikashi :thumbup: , ali i ne moraju biti odlikashi, moze se svashta srediti, samo to nechesh saznati ako se samo tako ovlash raspitash, treba dobro kopati, prichati sa profesorom, pokazati mu svoj resume, sta volish, zasto se interesuesh za njegov program itd. Profesor ima moch da "upre" prstom na spisak i kaze hochu tog da radi za mene... To ti ja iz prve ruke mogu rechi. Kako da ti postanesh taj u kojeg je upro?

... da ne duljim, homework se mora raditi temeljno, ne povrshno, pa i oko upisa.

Na zalost vidim da ima ljudi koji su u iluziji, pa chak i ako ih ne dijeli okean. :|

Steta je da se osjechash tako resigned prema ovome ako si vech imao ambicije da pokushas.
melb26sa

#61 Re: Pocetak zivota u USA

Post by melb26sa »

Da ja dodam za assistanships za strane studente (Non-USC, a i non-residents): sestra dobila assistantship za svoj magisterij: tuition je waived (kompletna), radi 20 sati sedmicno i dobiva oko $1900. Preko praznika joj je dopusteno raditi puno radno vrijeme. Ne, nije imala sve 10ke na UnivSa ali je bila ambiciozna i upisala magisterij koji je zanima, uspostavila kontakte i dobila sve - mislim da placa neki fee $500 po semestru jedino.
Znaci da se moze dobiti samo se moras predstaviti profesorima, a dok je bila kod mene u posjeti prosle godine 2 mjeseca ciljano smo isli bas da se upozna sa profesorima koji daju assistanships nakon sto je dobila pismo da je primljena na stfuij.
Zaya

#62 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Zaya »

Ne zivim niti studiram u USA... vec u Njemackoj :oops: :( .. dosta mojih prijatelja (stranaca.. iz Irana, Pakistana, Egipta..) koji su ovdje zavrsili studij (Eng., Hemija, Fizika, IT tako to.. ) su otisli u USA na post-dipl. SVI su dobili scholarship ili assistantship.. ako oni mogu, mozes i ti (ako hoces)
ahuseino

#63 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

melb26sa wrote:Da ja dodam za assistanships za strane studente (Non-USC, a i non-residents): sestra dobila assistantship za svoj magisterij: tuition je waived (kompletna), radi 20 sati sedmicno i dobiva oko $1900. Preko praznika joj je dopusteno raditi puno radno vrijeme. Ne, nije imala sve 10ke na UnivSa ali je bila ambiciozna i upisala magisterij koji je zanima, uspostavila kontakte i dobila sve - mislim da placa neki fee $500 po semestru jedino.
Znaci da se moze dobiti samo se moras predstaviti profesorima, a dok je bila kod mene u posjeti prosle godine 2 mjeseca ciljano smo isli bas da se upozna sa profesorima koji daju assistanships nakon sto je dobila pismo da je primljena na stfuij.

Jesul' joj dali i avion i auto i kuchu i bazen?

Shala mala :)

Ja vech pocheo misliti da sam izuzetak.

Chitash li ti ovo @Dead Man Walking ?
melb26sa

#64 Re: Pocetak zivota u USA

Post by melb26sa »

ahuseino wrote:
melb26sa wrote:Da ja dodam za assistanships za strane studente (Non-USC, a i non-residents): sestra dobila assistantship za svoj magisterij: tuition je waived (kompletna), radi 20 sati sedmicno i dobiva oko $1900. Preko praznika joj je dopusteno raditi puno radno vrijeme. Ne, nije imala sve 10ke na UnivSa ali je bila ambiciozna i upisala magisterij koji je zanima, uspostavila kontakte i dobila sve - mislim da placa neki fee $500 po semestru jedino.

:D To ostalo nije doslo :D

Ja bih rekla da su izuzetci oni koji idu na MBA i slicne odsjeke jer ima i previse studenata na tim magisterijima tako da su manje sanse za dobiti sta. Sciences, engineering, malo poznati jezici i slicno ce imati vece sanse.
Dead Man Walking

#65 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Dead Man Walking »

@ahuseino
Prvo, ako zelis da te ljudi ozbiljno shvate i povjeruju u ono sto govoris trebas kulturu dijaloga podici na malo visi nivo a ne stavljati nekome rijeci u usta i glumiti Milana Tarota.
ahuseino wrote:Ovo gore podebljano jednostavno nije istina. Ti si se eto raspito malo okolo pa znash . Haj' da si zavrshio, ili barem aplicirao pa da ti ne zamjerim.
Covjece, otkud ti znas gdje i sta sam ja zavrsio i gdje i sta sam (ili nisam) aplicirao? Milan carobnjak ti dojavio? Ono sto sam rekao, rekao sam iz licnog iskustva i iz iskustva svojih bliskih prijatelja i odnosi se na UofW kao sto sam vec naveo. A s obzirom da landlord dolazi u Seattle, pretpostavljam da ga taj najvise i zanima. Ti ako i dalje mislis da SVI grad studenti na UofW dobijaju poziciju asistenta, mogu samo zakljuciti da ti uz slova ni brojke nisu jaca strana.

Dalje pitas:
ahuseino wrote:Pa ko je rekao da na magistarski i PhD idu "prosjechni"?
Pa nije niko rekao, osim sto ti pokusavas covjeku sa prosjekom 7.5 na ETF u Sarajevu garantovati studije i posao. Samo trebas procitat sta je landlord napisao ranije.
landlord wrote:jesam zavrsio sam ETF u Sa, ali mi prosjek niej bas nesto.. oko 7.5,
Dalje pitas:
landlord wrote:Kako da ti postanesh taj u kojeg je upro?
Dakle ni ne citas ono sto sam ja napisao ali te to ne sprijecava da mi uspostavis dijagnozu pa se na kraju i slozis sa mnom.
Dead Man Walking wrote:Uglavnom profesori biraju asistente medju ljudima koje vec znaju, s kojima su vec radili, ili one kojim su vec predavali i koji su se pokazali.
Valjda ce po tvojoj logici prof radije uprijeti prstom u nekog ko je frisak iz Bosne nego u nekog ko je tu vec par godina i kojeg dovoljno poznaje. Sigurno je njima bitnije da asistent na elektrotehnici zna rijesiti paricjalnu diferencijalnu jednacinu nego studentima objasniti sto im kondenzator pusta "smoke demons". :-)

ahuseino wrote:Chitash li ti ovo @Dead Man Walking ?
Sta sad, na osnovu ovog primjera treba da zakljucimo da SVI koji su na postidplomskom u Americi prolaze isto? Moja bivsa djevojka je takodjer internacionalni student na UofW i nije dobila ni dolara. Svaki quarter njeni roditelji iskesiraju 10 hiljada za skolarinu. Ona je socijalni broj i dozvolu za predavanje dobila prije pola godine ali assistanship jos uvijek ceka, a niko ne zna do kad. Valjda cekaju da zavrsi. Ako ne vjerujes, rado cu ti proslijediti njen racun za skolarinu pa ti to regulisi, jer vidim ovdje ljudima dijelis garancije kako ce sve zavrsiti bez dolara i uz put dobiti ponesto pride.
I da ne spamam temu dalje, ovdje bih se iskljucio iz daljnje diskusije. Ono sto sam rekao da ne dobiju SVI postidplomci poziciju asistenta i dalje stoji, a s obzirom da ti tvrdis suprotno ja predlazem da ti finansiras landlorda ako odluci da nastavi studije i ne dobije assistanship.
ahuseino

#66 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Dead Man Walking wrote:
Sta sad, na osnovu ovog primjera treba da zakljucimo da SVI koji su na postidplomskom u Americi prolaze isto? Moja bivsa djevojka je takodjer internacionalni student na UofW i nije dobila ni dolara. Svaki quarter njeni roditelji iskesiraju 10 hiljada za skolarinu. Ona je socijalni broj i dozvolu za predavanje dobila prije pola godine ali assistanship jos uvijek ceka, a niko ne zna do kad. Valjda cekaju da zavrsi. Ako ne vjerujes, rado cu ti proslijediti njen racun za skolarinu pa ti to regulisi, jer vidim ovdje ljudima dijelis garancije kako ce sve zavrsiti bez dolara i uz put dobiti ponesto pride.
I da ne spamam temu dalje, ovdje bih se iskljucio iz daljnje diskusije. Ono sto sam rekao da ne dobiju SVI postidplomci poziciju asistenta i dalje stoji, a s obzirom da ti tvrdis suprotno ja predlazem da ti finansiras landlorda ako odluci da nastavi studije i ne dobije assistanship.
Znash kako mi zvuchish?

Ko onaj policajac sto je trazio seshir samo pod lampom... ulichnom... jer se tu najbolje vidi. :wink:

Ufatio se UofW ko pijan plota. U raspravi o toj ustanovi, te tebi i tvojoj djevojci dati benefit of the doubt da jeste dobri u svom polju, samo mogu rechi da toj skoli jednostavno research funding ne mora biti jacha strana, ili jednostavno skup aplikanata koji su te godine kada i ti aplicirali, bio takav da je tebi mozda umaklo. Skola che svakako primiti bilo koga da hoche da plati, mjesta na chasu uvijek ima.

Ovo ti je vrlo jednostavna matematika, mozda nekome nije mjesto na Harvardu, taj nadze program koji je manje ekskluzivan, ima vishe research fundinga i vishi acceptancy rate. Kao "pravilo palca" aplicirash na jedno 7 skola da upadnesh u jednu. Ako si ti samo aplicirao na UofW i nisi dobio, trebao si aplicirati na josh nekoliko skola. Ja nisam rekao da je SVIMA plachena grad skola koja im je na prvom mjestu izbora, nego da che uletiti negdje, bilo gdje. Samo treba nachi krpa zakrpu i to je to. Isto ti mogu garantovati da je 90% studenata na UofW dobilo assistansip, ovi ostali su vjerovatno imali neki razlog zashto im je to bio jedini izbor... i tako na svim skolama.

Opet, ne govorim iz nagadjanja (svidja li ti se takav jezik :wink: ), vech privatnih ISKUSTAVA, na vishe nivoa. Nije mi puno stalo do tvog mishljenja o meni, ali mi je zao vidjeti zemljaka da je odustao i oformio vishe pesimistichno mishljenje o ovome... svidjao ti se moj govor ili ne.
ljubav_aha

#67 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:

malba26sa,znaci,placaju joj cak i knjige :!: :?:
jefferson

#68 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jefferson »

Ja sam imao isto na magisteriju a sada imam to i na PhD! isto sam non-resident itd, itd. Kad se hoce moze se, a isto sam sa faxa u bih presao vamo! SVe se moze kad se hoce. Taj fee sto placa garant je trasit system j... im on....
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#69 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Amerika je zemlja puna paradoxa, neko ko je u ilegali i ide u skolu ne placa nista, a neko ko je drzavljanin kad promjeni state, placa out of state tuition!
melb26sa

#70 Re: Pocetak zivota u USA

Post by melb26sa »

ljubav_aha wrote:
ahuseino wrote:

malba26sa,znaci,placaju joj cak i knjige :!: :?:
U tom je polju da su joj knjige dostupne u biblioteci i online pa mislim da je morala mozda jednu samo da nabavi - znam da je bila oko $50.
jefferson

#71 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jefferson »

corolla02 wrote:Amerika je zemlja puna paradoxa, neko ko je u ilegali i ide u skolu ne placa nista, a neko ko je drzavljanin kad promjeni state, placa out of state tuition!
Otkud u ilegali, niko ovdje nije u ilegali!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#72 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
corolla02 wrote:Amerika je zemlja puna paradoxa, neko ko je u ilegali i ide u skolu ne placa nista, a neko ko je drzavljanin kad promjeni state, placa out of state tuition!
Pa gdje je 13% Mexicanaca, i nezna ih se broj!
:)
jefferson

#73 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
jefferson wrote:
:)
Ja govorim o ucesnicima na ovo forumu. Takodje, nesto ne vidim meksikance da stoje u redu da budu primljeni u skolu. Licno, znam neke koji su ilegalno ovdje, dobivaju in-state, ali to je zanemarljivo!
corolla02

#74 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Otkud u ilegali, niko ovdje nije u ilegali![/quote]
:)[/quote]

Ja govorim o ucesnicima na ovo forumu. Takodje, nesto ne vidim meksikance da stoje u redu da budu primljeni u skolu. Licno, znam neke koji su ilegalno ovdje, dobivaju in-state, ali to je zanemarljivo![/quote]

Nisam ni ja uzimao svoj people u usta, ali ako nema u mom ili tvom okruzenju to ne znaci da se ne dogadja nation wide. Recimo, znam za jedan slucaj u Californiji, a tamo Mexicanci bogami i u skolu idu, sto svakako ne znaci da ce imati posao u americi sutra ali diplomu svakako! Mislim da i ti sam mozes se sjetiti nekih paradoxnih situacija od kako si u Americi, ili bilo ko drugi!
beliver

#75 Re: Pocetak zivota u USA

Post by beliver »

Super tema. Čestitke pokretaču na dobijenom citizenshipu.

Nisam se mislio javljati, samo čitati, ali kada ste već počeli pričati o školi, onda mislim da imam ponešto za reći.
Umoran sam pa ću ukratko za ovaj put :D

Ja mogu govoriti u ime ljudi koje poznajem, a nadam se i u svoje ime, koji tek sada počinju sa studijima u Americi. Poenta je priča o čitavom principu školovanja, nebitno što će on upisivati Phd.

Većina ljudi što iz srednje škole ide u Ameriku, mislim čak i svi koji idu, primaju neku financial aid. Sve prema zaslugama.
Ima mnogo istine u tome da treba tražiti, treba pričati sa profesorima, uspostaviti komunikaciju i već se nešto naći.
Prije svega velika većina univerziteta ( u krajnjoj liniji samo za takve i treba aplicirati ) daje need based financial aid, odnosno pomoć bazirana na osnovu tvojih potreba, gdje ti daješ izvode iz plate roditelja, dokaze da ti to sebi ne možeš priuštiti... i recimo tako dobiješ nekih 40% troškova studija. Onda odmah možeš aplicirati i za merit financial aid, odnosno prema zaslugama, gdje mozes polagati SAT test i na osnovu rezultata dobiti dosta dobru finansijsku pomoć.
Neko je napisao da 80% Amera plaća i u kreditima su..sve to stoji, ali oni će već to otplatiti, ali Amerika konstantno traži internacionalne studente i daje im dosta povoljne uslove, jer su svjesni da neko iz Bosne ne moze plaćati $20.000 koliko košta godina studija na prosječnom Collegu.

Znam da on jer već ima završen fax ne moze iskoristiti nijednu od ovih opcija, ali hoću da kažem da postoji više vrsta finansijske pomoći i stipendija i ako se pokažeš da si dovoljno dobar, a to nije ništa toliko iznad prosječno, uvijek mozes izganjati ponešto.

Uzet cu primjer studenata koje poznajem, koji su mahom završili srednju školu u Mostaru (United World College ) koja je priznata u svijetu, i svi oni koji su aplicirali za UNI u Americi su dobili full scholarship, a i ako ne to, onda veliku većinu pokrivenih troškova uz mogućnost zaposlenja na kampusu.

Ne bi sve ovo pisao bez potrebe, samo hoću da predstavim onima koji to uporno odbijaju da Ameri imaju taj edukacioni sistem, gdje je godišnja školarina skuplja nego u Europi, ali zato možeš dobiti mnogo više finansijske pomoći.

Eh budući da si ti već završio fax i da većina ovoga ti ne odgovara, evo ti par linkova za koje nisam siguran da će ti pomoći, jer je većinom za trenutne studente, ali i ako ovdje ništa ne nađeš, kada dođeš tamo raspitaj se za PhD stipendije.
Ovdje ti ja sada govorim za stipendijama koje je moguće dobiti nezavisno od fakulteta, koje su bazirane na pisanju eseja, rađenju nekih projekata i slično. Tako da ove linkove što ti ja sada budem postao pogledaj, ali ne očekuj previše, nego moj savjet ti je ako se odlučiš da upišeš doktorat, onda da se raspitaš kako stvari stoje sa dobijanjem stipendija za taj nivo obrazovanja. Čvrsto vjerujem da se može nešto naći.

http://www.internationalstudent.com/sch ... rding_aid/
http://www.internationalscholarships.com/
http://www.iefa.org/resources/scholarsh ... _tips.html
http://www.scholarships.com/
http://www.fastweb.com/

Ono što sam ja htio reći, jer me malo i iziritirala priča o tome da eto kao niko ti ništa neće platiti, bla bla, vidim da ima upućenih ljudi koji znaju na svom ili tuđem primjeru da ako tražiš stipendiju, finansijsku pomoć u najgorem slučaju, ako ne znaš tražiti, dobiti ćeš jedan dio. Naravno da treba aplicirati ba 6 Univerziteta pa će te neko uzeti u obzir, uz dobru pripremu aplikacije, dobre reference, recommendation letter i slično.

Na kraju cu uzeti svoj primjer, gdje sam kao prosječan učenik, vrlodobar, u gimnaziji vidio da se može otići, pokušao, istina trudio se, aplicirao na 6 Collega, neki me odbili, nekima nisam ni dostavio sve kako treba, ali ih je par ušlo u obzir i sada trebam uraditi TOEFL(Test of English Foreign Language) i ako tu budem imao iznadprosječan rezultat onda mogu pregovarati za full scholarship, na jednom dosta dobrom koledzu u Americi. Ne znači da ću dobiti i u krajnoj liniji ne znači da ću otići tamo, ali drago mi je da sam pokušao i vidio da se može i znam da mladi ljudi idu, jer se može ugrabiti svaka šansa i dobiti dosta dobra pomoć, a i ako se mora plaćati neki minimalan iznos, nije ništa strašno.

Uglavnom sretno ti u Americi i što se školovanja tiče, ako to budeš htio dovoljno, sigurno će se naći univerzitet gdje mozes završiti PhD uz minimalne izdatke. Što je kao što ti i savjetuju prava stvar. :thumbup:

PS : Ako dobijem tu stipendiju i ako odlučim otići, onda ću ja imati dosta pitanja, pa eto budite pripravni. :lol: ;-)
Post Reply