BMW 316ti 2002

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Neelix

#51 Re: BMW 316ti 2002

Post by Neelix »

atmosfera u unutrasnjosti :? :lol: :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#52 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

Neelix wrote:atmosfera u unutrasnjosti :? :lol: :D
Ko to rece majke ti?
:D :D

edit: jesam procitao sam, ma pusti atmosferu sad, nego hoce li kisa ili snijeg sudeci po toj atmosferi u unutrasnjosti?
whow

#53 Re: BMW 316ti 2002

Post by whow »

ado-šampion wrote:E sad ispade da u BiH niko ne kupuje BMW. :-)

Odakle da počenem... Prvo pitanje za Better Mana: Jesi li ti ikad makar sjeo u tu jedinicu, da ne kažem provozao, pa da znaš pouzdano da su svi ti bolja auta od jedinice? Iil kao i obično pričaš napamet? Prvo malo nauči šta je zadnji pogon a šta je prednji, provozaj neki BMW pa onda pričaj o zanošenju. Čuj "zanose se, ni BMW nije savršen" :-) Svašta pročitat. Evo Ranger nije nikad provozao BMW, ali čovjek je rezonovao zdravim razumom.
Po meni BMW kec i Mercedes A imaju savršenu svrhu, a na kraju krajeva to se i pokazalo kroz prodaju. Gledao sam nedavno neki stari Fifth Gear u kojem uspoređuju materijale u unutrašnjosti u A-klasi i SLu i nije bilo nikakve razlike, a SL je luksuzno sportsko auto. I onda mi neko kaže bolji P308. Ta auta su za dobrostojeće mlađe ljude koji sebi ne mogu priuštiti C-klasu ili tricu.

Whow, pretjerao si ga žestoko. Šta je po tebi BMW?! Auto koje ćeš natjerat 200-250 na auto-putu i samo to?! Znači ako ja sutra kupim neku tricu, polovnu, 318i E46, koja je svojevremeno bila, ne samo najbolje, nego i najprodavanije auto u klasi, unatoč tome što je bila jedno od dva najskuplja auta u toj istoj klasi, i unatoč tome što se i pored ionako visoke cijene sve doplaćivalo (klima, CD...), ja ću biti onaj kojem je ta trica samo "fashion statement koji kaže 'ja imam lovu da kupim BMW'", unatoč tome što je ta trica dobra 10-12 milja eura?! Pusti se šuplje. U 2002. godini, koja je bila najuspješnija godina tog modela, u svijetu je prodano preko pola miliona trica E46! I svi su oni kupili zbog fashion statementa. Sigurno. :-)

Vjeruj mi, ono po čemu BMW odskače od ostalih auta, a što je položaj sjedenja, erogonomija, atmosfera u unutrašnjosti, kočnice, mjenjač, odziv na gas, zvuk rednog šestaka, itd, iskoristivo je itekako i na našim cestama.

Fashion statement u boljem slucaju u onom gorem se radi o provincijalizmu , komplaksima ili mozda ne poznavanju gradiva. Naravno ti mozes kupovati sta god hoces za svoje pare ali placati 12 000 Eura za 7 godina staroga BMW cija je realna kilometraza vjerovatno 200 000 je cudesna transakcija ako imas u vidu da jedno takvo auto nema gotovo nikakvih prednosti nad nekim uslovno receno novijim autom iz nize klase posebno imajuci u vidu BiH saobracaj i karakteristike istoga. Dakle 7 godina star Beemer 318i 1.6 ima performance poput recimo jedne nove Kie Ceed. Cijena je takoder priblizna. Kia Ceed ima vise prostora i opreme , garanciju , prakticaniji dizajan za svakodnevno upotrebu , dosta je visa od BMW sto je za BiH uvjete voznje itekako vazno , bolje se ponasa po snijegu , ledu i kisi i konacno imas novo auto u koje neces ulagati bar jedno 3-4 godine. BMW sa druge strane izgleda sexy ali trebas imati u vidu da se radi o 7 godina starome beemeru a ne zaboravi da ko je god vozio to auto prije tebe sigurno ga nije stedio tako da mozes da ocekujes redovne opravke i remonte a nikada neces moci osjetiti ono za sto je to auto napravljeno je ga jednostavno nemas gdje voziti. Dakle dati 12 000 eura za 7 godina staroga beemera za mene je glupost .Ako si bas frajer onda se fino izvali 40 000 eura za novoga BMW pa ces biti frajer a ovo 2002 to ne pije vode .
ranger

#54 Re: BMW 316ti 2002

Post by ranger »

Neelix wrote:atmosfera u unutrasnjosti :? :lol: :D
pa nije diskoteka pa da brine za atmosferu....
ccc
Dead Man Walking

#55 Re: BMW 316ti 2002

Post by Dead Man Walking »

tatoo wrote:Nisam neki Schumi, ali reci da je BMW los na snijegu ili da 1.6 ne moze preko 140 je stvarno ofirno ...
Posto sam ponosni vlasnik istog ( :D ) moram potvrditi ovo sto ljudi govore, na snijegu je stvarno los. U svim ostalim uslovima (ukljucujuci i kisu) je vrh. Ovo je iz mog licnog iskustva, mada ni ja nisam neki Schumi ali sam provozao 10ak razlicitih autica.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#56 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

whow wrote:
ado-šampion wrote:E sad ispade da u BiH niko ne kupuje BMW. :-)

Odakle da počenem... Prvo pitanje za Better Mana: Jesi li ti ikad makar sjeo u tu jedinicu, da ne kažem provozao, pa da znaš pouzdano da su svi ti bolja auta od jedinice? Iil kao i obično pričaš napamet? Prvo malo nauči šta je zadnji pogon a šta je prednji, provozaj neki BMW pa onda pričaj o zanošenju. Čuj "zanose se, ni BMW nije savršen" :-) Svašta pročitat. Evo Ranger nije nikad provozao BMW, ali čovjek je rezonovao zdravim razumom.
Po meni BMW kec i Mercedes A imaju savršenu svrhu, a na kraju krajeva to se i pokazalo kroz prodaju. Gledao sam nedavno neki stari Fifth Gear u kojem uspoređuju materijale u unutrašnjosti u A-klasi i SLu i nije bilo nikakve razlike, a SL je luksuzno sportsko auto. I onda mi neko kaže bolji P308. Ta auta su za dobrostojeće mlađe ljude koji sebi ne mogu priuštiti C-klasu ili tricu.

Whow, pretjerao si ga žestoko. Šta je po tebi BMW?! Auto koje ćeš natjerat 200-250 na auto-putu i samo to?! Znači ako ja sutra kupim neku tricu, polovnu, 318i E46, koja je svojevremeno bila, ne samo najbolje, nego i najprodavanije auto u klasi, unatoč tome što je bila jedno od dva najskuplja auta u toj istoj klasi, i unatoč tome što se i pored ionako visoke cijene sve doplaćivalo (klima, CD...), ja ću biti onaj kojem je ta trica samo "fashion statement koji kaže 'ja imam lovu da kupim BMW'", unatoč tome što je ta trica dobra 10-12 milja eura?! Pusti se šuplje. U 2002. godini, koja je bila najuspješnija godina tog modela, u svijetu je prodano preko pola miliona trica E46! I svi su oni kupili zbog fashion statementa. Sigurno. :-)

Vjeruj mi, ono po čemu BMW odskače od ostalih auta, a što je položaj sjedenja, erogonomija, atmosfera u unutrašnjosti, kočnice, mjenjač, odziv na gas, zvuk rednog šestaka, itd, iskoristivo je itekako i na našim cestama.

Fashion statement u boljem slucaju u onom gorem se radi o provincijalizmu , komplaksima ili mozda ne poznavanju gradiva. Naravno ti mozes kupovati sta god hoces za svoje pare ali placati 12 000 Eura za 7 godina staroga BMW cija je realna kilometraza vjerovatno 200 000 je cudesna transakcija ako imas u vidu da jedno takvo auto nema gotovo nikakvih prednosti nad nekim uslovno receno novijim autom iz nize klase posebno imajuci u vidu BiH saobracaj i karakteristike istoga. Dakle 7 godina star Beemer 318i 1.6 ima performance poput recimo jedne nove Kie Ceed. Cijena je takoder priblizna. Kia Ceed ima vise prostora i opreme , garanciju , prakticaniji dizajan za svakodnevno upotrebu , dosta je visa od BMW sto je za BiH uvjete voznje itekako vazno , bolje se ponasa po snijegu , ledu i kisi i konacno imas novo auto u koje neces ulagati bar jedno 3-4 godine. BMW sa druge strane izgleda sexy ali trebas imati u vidu da se radi o 7 godina starome beemeru a ne zaboravi da ko je god vozio to auto prije tebe sigurno ga nije stedio tako da mozes da ocekujes redovne opravke i remonte a nikada neces moci osjetiti ono za sto je to auto napravljeno je ga jednostavno nemas gdje voziti. Dakle dati 12 000 eura za 7 godina staroga beemera za mene je glupost .Ako si bas frajer onda se fino izvali 40 000 eura za novoga BMW pa ces biti frajer a ovo 2002 to ne pije vode .
Dobro receno, u Bosni kao i ovdje BMW se vozi samo da bi se pokazao image, fascinirao neko (dress to impress), a kad se zastave spuste i svijetla upale, samo vlasnik znade kako mu je.
ado-šampion

#57 Re: BMW 316ti 2002

Post by ado-šampion »

@ Whow

Barataš "činjenicama" koje ti nisu poznate. BMW 318i je 1.9 kao prvo, nije 1.6, ima 140 konja (starija verzija 118 konja), znači nema šanse da osnovna Kia Ceed ima bolje performanse. Drugo, nigdje nisam napisao da je prešao 200 hiljada. Gledao sam prije jedno godinu u Njemačkoj 318i (stariji model; 98 godište), 60-70 hiljada prešao, servisna knjižica koja opravdava tu kilometražu, 10 milja eura. Otkud tebi zaključak da je hoću da budem "hadžija"?! Jaro ja bih uzeo polovan BMW 3 zato što mi se sviđa, a ne što hoću da budem hadžija. Ja nisam čevabdžija, nego inžinjer. Slažem se da svako kupuje auto za svoj ćeif, ali govoriti da se BMW u BiH kupuje zbog fashion statementa je glupost. Da ne ulazim u priču polovno-novo, nije tema. Uglavnom ja bih uvijek uzeo polovan BMW nego novu Kiu za isto para.

Za sve ostale što im treba crtat, pod atmosferom u unutrašnjosti sam mislio na osjećaj kad se sjedne za volan. Vjerovatno vozite tako dobra auta da ne znate ni šta je to :D
Last edited by ado-šampion on 22/03/2009 21:31, edited 1 time in total.
slavkoimamodilera

#58 Re: BMW 316ti 2002

Post by slavkoimamodilera »

corolla02 wrote:Dobro receno, u Bosni kao i ovdje BMW se vozi samo da bi se pokazao image, fascinirao neko (dress to impress), a kad se zastave spuste i svijetla upale, samo vlasnik znade kako mu je.
Jes taj benve za qrac stvarno, fakat... jadni vlasnici... to je takva patnja, ma strasno nesto...
tatoo

#59 Re: BMW 316ti 2002

Post by tatoo »

Dead Man Walking wrote:
tatoo wrote:Nisam neki Schumi, ali reci da je BMW los na snijegu ili da 1.6 ne moze preko 140 je stvarno ofirno ...
Posto sam ponosni vlasnik istog ( :D ) moram potvrditi ovo sto ljudi govore, na snijegu je stvarno los. U svim ostalim uslovima (ukljucujuci i kisu) je vrh. Ovo je iz mog licnog iskustva, mada ni ja nisam neki Schumi ali sam provozao 10ak razlicitih autica.

Ovo me stvarno sad zanima, pa ljudi kako vi to jurite kad vam noviji modeli BMW bjeze . . . ne kazem da je nemoguce ali kec ovdje voza dosta zena, vidi se da nisu neki vozaci i voze po snijegu najnormalnije . . . :?

Sa srecom i uzivaj u bibiju . . .
tatoo

#60 Re: BMW 316ti 2002

Post by tatoo »

slavkoimamodilera wrote:
corolla02 wrote:Dobro receno, u Bosni kao i ovdje BMW se vozi samo da bi se pokazao image, fascinirao neko (dress to impress), a kad se zastave spuste i svijetla upale, samo vlasnik znade kako mu je.
Jes taj benve za qrac stvarno, fakat... jadni vlasnici... to je takva patnja, ma strasno nesto...
:lol: :D :thumbup:
ado-šampion

#61 Re: BMW 316ti 2002

Post by ado-šampion »

slavkoimamodilera wrote:
Ma pusti, oni koji ne mogu priuštit, zavidni, pa priča kako se ne isplati to imat ovdje... Tipično Bosanski...
corolla02

#62 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

slavkoimamodilera wrote:
Ocigledno nisi upratio razgovor ovdje, svjesno ili nesvjeso....

BMW se kupuje nov ako vec mislis da se pravis dasa, a ne onaj od 10 godina i sepuriti se, to ti je isto i u Bosni i SAD i bilo gdje drugdje
slavkoimamodilera

#63 Re: BMW 316ti 2002

corolla02 wrote:Ocigledno nisi upratio razgovor ovdje, svjesno ili nesvjeso....

BMW se kupuje nov ako vec mislis da se pravis dasa, a ne onaj od 10 godina i sepuriti se, to ti je isto i u Bosni i SAD i bilo gdje drugdje
Jesam pashice, jesam ali si ti malo sporiji cini mi se... nisu bas svi koji voze BMW kompleksasi... a taj kompleks "ili se kupuje nov ili nikako" je bajnu US ekonomiju i doveo do govana u kojima sad grca...
corolla02

#64 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

slavkoimamodilera wrote:
corolla02 wrote:Ocigledno nisi upratio razgovor ovdje, svjesno ili nesvjeso....

Jesam pashice, jesam ali si ti malo sporiji cini mi se... nisu bas svi koji voze BMW kompleksasi... a taj kompleks "ili se kupuje nov ili nikako" je bajnu US ekonomiju i doveo do govana u kojima sad grca...
OK, pa sto nekazes kakvog to ti vozis, novog ili starog?
slavkoimamodilera

#65 Re: BMW 316ti 2002

Ne vozim BMW, jer ne volim njemacku auto-industriju u kompletu... njihova filozofija mi se ne svidja i za mene su to tek tehnicki i tehnoloski jako dobri, ali proizvodi bez strasti... bez obzira na to, u zivotu sam se navozao sto starih, sto potpuno novih BMWa sasvim dovoljno da mogu reci da prema njima gajim prilican respekt... osim toga, medju bliskom rajom imam 4 ili 5 pasioniranih vlasnika BMWa koji nikad nista drugo ne bi vozili, a niti jedan od njih nije kupio BMW da se qrci...
shadow

#66 Re: BMW 316ti 2002

Post by shadow »

Bezveze ste digli prasinu oko bmw-a kao da je u pitanju ferrari ili nesto drugo egzoticno i sirokim narodnim masama slabije dostupno. Obican auto koji se na cesti cesto vidja, sekundicu skuplji i bolji od konkurencije, to je sve. Nema potrebe da se sad svi ustanemo kad ga spomenemo.
Licno puno vise volim audi, ali to sam naravno ja i ne mora se sa mnom niko sloziti ali isto tako nema potrebe da se neko ovdje naziva kompleksasem samo jer ima razlicito misljenje. Dajte se malo smirite, nekim "nadrkanim" postovima bezze tjerate raju s foruma a mozemo svi nesto novo procitati i uzivati. Piece :D :run:
beco

#67 Re: BMW 316ti 2002

Post by beco »

Sada pitanje Motor koji pokreće 120D, 320d i 520d je li razvija 150 ili 170 KS?
corolla02

#68 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

slavkoimamodilera wrote:Ne vozim BMW, jer ne volim njemacku auto-industriju u kompletu... njihova filozofija mi se ne svidja i za mene su to tek tehnicki i tehnoloski jako dobri, ali proizvodi bez strasti... bez obzira na to, u zivotu sam se navozao sto starih, sto potpuno novih BMWa sasvim dovoljno da mogu reci da prema njima gajim prilican respekt... osim toga, medju bliskom rajom imam 4 ili 5 pasioniranih vlasnika BMWa koji nikad nista drugo ne bi vozili, a niti jedan od njih nije kupio BMW da se qrci...
Takodjer, nisam ni imao niti vozio BMW ali su me vozili u njemu, sto dole sto ovdje. Gajim takodje prilicit respekt prema Germay intustriji ali ne i za sami BMW. Za mene BMW je jedno strasno precjenjeno auto bez razloga. Mnoga manje skupa, ali ne i losijeg kvaliteta mogu se mjeriti sa BMW u generalnoj kvaliteti. Po meni, BMW daje soferu sve ali oduzima od ostalih. Sjediti u BMW na zadnjoj klupi, bas i nije eko iskustvo o luksuzu koje neko moze prizeljkivati, jer je strasno neudoban i krut. Meni recimo vise pase Mercedes od BMW koji daje i soferu ali i ostalim onaj osjecaj udobnosti i luxuza. WV pa do nekle i Audi. A Opel je bas bezveze, meni licno.
Moj jaran je imao BMW ovdje 330i, iz 2002, nekih 65,000 milja bilo na njemu kad ga je uzeo, cetvera vrata. Poslje na nekih 100.000, pocela mu drobiti begasta osovina, koji se put ugrio takodjer, i zamjeni on njega za nesto ovdje prikladnije neku Hondu, nije vazno. Ako ga pitas za BMW reci ce da je super za voziti ali kvalitet u on je sam veoma skeptican.
A ja licno ili ce biti novo ili nikakvo evropsko auto, jer je skupo za odrzavanje, i ne furam onaj image nekog cool tipa sa BMW a ni kinte u dzepu.

P.S.
Sve su zemlje u ekonomskoj krizi bez razlike pa i taj BMW stoji i kupi prasinu u dilera, oni nastancali auta koje niko nece jer su astroomski skup, dok u medjuvremenu sa ovom 1 serijom zele da poprave prodaju, ali kako ce ici trba da se vidi
corolla02

#69 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

shadow wrote:Bezveze ste digli prasinu oko bmw-a kao da je u pitanju ferrari ili nesto drugo egzoticno i sirokim narodnim masama slabije dostupno. Obican auto koji se na cesti cesto vidja, sekundicu skuplji i bolji od konkurencije, to je sve. Nema potrebe da se sad svi ustanemo kad ga spomenemo.
Licno puno vise volim audi, ali to sam naravno ja i ne mora se sa mnom niko sloziti ali isto tako nema potrebe da se neko ovdje naziva kompleksasem samo jer ima razlicito misljenje. Dajte se malo smirite, nekim "nadrkanim" postovima bezze tjerate raju s foruma a mozemo svi nesto novo procitati i uzivati. Piece :D :run:
PEACE Brother!
:D
shadow

#70 Re: BMW 316ti 2002

Post by shadow »

Slabo se ti druzis s crncima, nije bolan peace, to je isfuralo davno:d
corolla02

#71 Re: BMW 316ti 2002

Post by corolla02 »

shadow wrote:Slabo se ti druzis s crncima, nije bolan peace, to je isfuralo davno:d
Ok, my bad!
:D
tatoo

#72 Re: BMW 316ti 2002

Post by tatoo »

beco wrote:Sada pitanje Motor koji pokreće 120D, 320d i 520d je li razvija 150 ili 170 KS?
bio 163 sad 177 bar kod keca i trojke
Bullet Tooth Tony

#73 Re: BMW 316ti 2002

Post by Bullet Tooth Tony »

173 KS :D
beco

#74 Re: BMW 316ti 2002

Post by beco »

Pa stani ako imaš 2.0D motor sa 122 KS (118d) I 2.0d sa 173 KS (120d), šta je između, nekako mi je to prevelika rupa u ponudi? A iza 120d opet ima logični 2.0d (123d) 204 KS!
Post Reply