Kako prijaviti rad na crno?
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#51 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Prije početka prošlogodišnje akcije otkrivanja rada na crno i kažnjavanja tih firmi sa neprijavljenim radnicima, ja sam prijavio jednu firmu Kantonalnoj poreznoj upravi tražeći da obave inspekcijsku kontrolu zbog nekih drugih mutnih radnji.
Potpisao sam prijavu punim imenom i prezimenom. Oni su bili dužni da mi odgovre u roku od 15 dana. Član 21. Zakona o inspekcijskom nadzoru FBiH. Ako se dostavi anonimno, ne obavještavaju ništa.
Odgovor sam dobio u Avgustu. Dvije tri rečenice da je SVE U REDU. Problem je što sam ja slao urgencije, što telefonom, što e-mail porukama i pismenim putem. U jednom takvom telefonskom razgovoru, razgovarao sam sa inspektoricom koja mi je rekla da ona trenutno vrši inspekcijski nadzor:
-Pa ovo ništa ne valja. Uopšte nemaju kartičnog poslovanja (Kartice za svakog klijenta).
Još nekih detalja je bilo nepovoljnih po firmu.
Medjutim, kao što napisah, dobio sam odgovor, napismeno,
''informacija, dostavlja se'' da je SVE U REDU!? (Dostavlja sebe ili se)
Ma, gdje god zagrebeš, ispod površine neka prevara, ubleha, šalabajzerluk, korupcija,...Uglavnom, jedna je priča za tv., a stvarnost je mnogo drugačija.
Valjda ćemo naredne godine izaći na glasanje i glasati PROTIV.
Potpisao sam prijavu punim imenom i prezimenom. Oni su bili dužni da mi odgovre u roku od 15 dana. Član 21. Zakona o inspekcijskom nadzoru FBiH. Ako se dostavi anonimno, ne obavještavaju ništa.
Odgovor sam dobio u Avgustu. Dvije tri rečenice da je SVE U REDU. Problem je što sam ja slao urgencije, što telefonom, što e-mail porukama i pismenim putem. U jednom takvom telefonskom razgovoru, razgovarao sam sa inspektoricom koja mi je rekla da ona trenutno vrši inspekcijski nadzor:
-Pa ovo ništa ne valja. Uopšte nemaju kartičnog poslovanja (Kartice za svakog klijenta).
Ma, gdje god zagrebeš, ispod površine neka prevara, ubleha, šalabajzerluk, korupcija,...Uglavnom, jedna je priča za tv., a stvarnost je mnogo drugačija.
-
samonikli
#52 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Naravno, iduće godine oni koji prežive ovu bijednu i neimaštinu treba da izađu na izbore i sruše ovaj sistem i njihov sistem vrijednost, kradi i pljačkaj i potplaćuj, i upravo sledeća vlast će morati otpustiti i posljednju čistačicu i dovesti nove ljude da rade svoj posao posebno u inspekcijama, ako to se kojim slučaju ne desi i ta politička nomenklatura će se svrstati u korumpiranu mafiju. Znači rezovi po svim redovima bez milosti ako mislislimo da za 4 godine dobijemo koliko toliko normalnu državu.PipiDugaDevetka wrote:Prije početka prošlogodišnje akcije otkrivanja rada na crno i kažnjavanja tih firmi sa neprijavljenim radnicima, ja sam prijavio jednu firmu Kantonalnoj poreznoj upravi tražeći da obave inspekcijsku kontrolu zbog nekih drugih mutnih radnji.
- bach
#53 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Neplaćanje poreza je krivično djelo:
Poreska utaja
Clan 210.
(1) Ko izbjegne placanje davanja propisanih poreskim
zakonodavstvom Bosne i Hercegovine ili doprinosa socijalnog
osiguranja, ne dajuci zahtjevane podatke ili dajuci lažne podatke o
svojim stecenim oporezivim prihodima ili o drugim cinjenicama
koje su od uticaja na utvrdivanje iznosa ovakvih obaveza, a iznos
obaveze cije se placanje izbjegava prelazi iznos od 10.000 KM,
kaznice se novcanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ko ucini krivicno djelo iz stava 1. ovog clana, a iznos
obaveze cije se placanje izbjegava prelazi 50.000 KM, kaznice se
kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(3) Ko ucini krivicno djelo iz stava 1. ovog clana, a iznos
obaveze cije se placanje izbjegava prelazi 200.000 KM, kaznice se
kaznom zatvora najmanje tri godine.
Neplacanje poreza
Clan 211.
Lice koja ne plati poreske obaveze u skladu s poreskim
zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, kaznice se novcanom
kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#54 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ja sam svojedobno, kao što možete vidjeti, bio razapet kada sam pokrenuo ovu temu, pa mislim da je bolje da šutim.
- bach
#55 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ne treba sutjeti nego treba podizati krivične prijave.Pera Trta wrote:Ja sam svojedobno, kao što možete vidjeti, bio razapet kada sam pokrenuo ovu temu, pa mislim da je bolje da šutim.
- M.O.S-2
#56 Re: Kako prijaviti rad na crno?
pa sve zavisi do firme ili gazdekiki-miki wrote:Zanima me šta se desi u slučaju kad inspekcija posjeti neku firmu i zatekne radnike,koji tu nisu prijavljeni?
Da li posljedice snosi samo firma tj. poslodavac ili i radnik koji radi na crno?
- jedna
#57 Re: Kako prijaviti rad na crno?
kiki-miki wrote:Konkretno mislim na mjere od strane inspekcije ako takve postoje za radnika?
naravno da i radnik snosi posljedice. skidaju ga sa biroa, gubi ptavo na zdravstveno osiguranje, itd, itd...
- Mjesanac
#58 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Procito sam sta si piso i smatram da si ti upravu. Ali ne mozes ti protiv naseg mentaliteta. Pusti ovog, pusti onog i nikad reda u ovoj drzavi.Pera Trta wrote:Ja sam svojedobno, kao što možete vidjeti, bio razapet kada sam pokrenuo ovu temu, pa mislim da je bolje da šutim.
- Erzsebet
#59 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Vidim da si i ti u međuvremenu dobro informisana šta se dešava s radnicima koji rade na crno. Iako sve vrijeme opravdavaš to, da li si barem promijenila mišljenje u toku ovih devet mjeseci koliko je prošlo?jedna wrote:kiki-miki wrote:Konkretno mislim na mjere od strane inspekcije ako takve postoje za radnika?
naravno da i radnik snosi posljedice. skidaju ga sa biroa, gubi ptavo na zdravstveno osiguranje, itd, itd...
Ja sam prijavio tipa koji drži terene atletskog kluba Sarajevo (ima fudbalske i atletske terene). Imam rodicu u inspekciji i platio je kaznu od 3.000 KM, dok inače nikad vjerovatno ne bi ništa platio. Čovjek je bio toliko bezobrazan, iako smo godinama igrali kod njega, da sam to s velikim merakom uradio. U roku 5-6 godina se obogatio, konstantno kradući od države, čak nije ni kasu imao. Kasnije su mu uveli paušalni porez.
Prijavio bih svakoga ko to radi, samo bih krenuo od krupnijih riba i od bezobraznika kao što je ovaj navedeni. Ne bih dirao ljude koji nemaju za hljeba i nemaju nikakvu drugu opciju. Kad vidim da većina tih para ode u kantone, entitete i drugu sličnu administraciju, i ja bih mirne duše utajio porez. Problem je što to zaista ne ide gdje bi trebalo (barem većina tih para). Treba utjecati na oboje, a jedini način su izbori i konstantni pritisak, inače nema države.
- jedna
#60 Re: Kako prijaviti rad na crno?
daj molim te, uz svo dužno poštovanje, seruckaš. ja sam, na sreću, prijavljena, ali sam radila i kada nisam bila jer mi je draže i to nego da sjedim kod kuće i grebem se od roditelje. (pardon, od roditelja - drugi je nezaposlen). sa mnom radi izvjestan broj osoba koje nisu prijavljene. pa ti mi sad reci je li ti neka satisfakcija da prijaviš samohranu majku dvoje djece, da ostane i bez to malo bijede što zaradi i da ostale sankcije snosi?
ne kažem da je to uredu, naravno da nije. ali reći ću ti da nas posjeti inspekcija počesto, ali još nikada nisu pronašli nikakve neregularnosti. ma možeš misliti.
ne kažem da je to uredu, naravno da nije. ali reći ću ti da nas posjeti inspekcija počesto, ali još nikada nisu pronašli nikakve neregularnosti. ma možeš misliti.
- harač
#61 Re: Kako prijaviti rad na crno?
bato99 wrote:pusti bola čovjeka nek živi...
- Erzsebet
#62 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Pa u kojoj to ti firmi radiš gdje inspekcija ne vidi neregularnosti, iako ima ljudi koji nisu prijavljeni? Ili je ta inspekcija lijepo počašćena ili ti lažeš, treće nema.jedna wrote:daj molim te, uz svo dužno poštovanje, seruckaš. ja sam, na sreću, prijavljena, ali sam radila i kada nisam bila jer mi je draže i to nego da sjedim kod kuće i grebem se od roditelje. (pardon, od roditelja - drugi je nezaposlen). sa mnom radi izvjestan broj osoba koje nisu prijavljene. pa ti mi sad reci je li ti neka satisfakcija da prijaviš samohranu majku dvoje djece, da ostane i bez to malo bijede što zaradi i da ostale sankcije snosi?
Nije mi satisfakcija prijaviti samohranu majku, a to si mogla zaključiti iz gore napisanog, ali mi je velika satisfakcija prijaviti svakog gazdu koji tu samohranu majku drži neprijavljenu.
- jedna
#63 Re: Kako prijaviti rad na crno?
očito je da "ne vide" i nije to samo slučaj u ovoj firmi. šta je sa firmama koje rade po šatro ugovorima. recimo, u jednoj sam firmi radila po nekakvom studentskom ugovoru i plaćala me nekakva studentska zadruga, a ja već uveliko diplomu imala.Erzsebet wrote:Pa u kojoj to ti firmi radiš gdje inspekcija ne vidi neregularnosti, iako ima ljudi koji nisu prijavljeni? Ili je ta inspekcija lijepo počašćena ili ti lažeš, treće nema.jedna wrote:daj molim te, uz svo dužno poštovanje, seruckaš. ja sam, na sreću, prijavljena, ali sam radila i kada nisam bila jer mi je draže i to nego da sjedim kod kuće i grebem se od roditelje. (pardon, od roditelja - drugi je nezaposlen). sa mnom radi izvjestan broj osoba koje nisu prijavljene. pa ti mi sad reci je li ti neka satisfakcija da prijaviš samohranu majku dvoje djece, da ostane i bez to malo bijede što zaradi i da ostale sankcije snosi?
Nije mi satisfakcija prijaviti samohranu majku, a to si mogla zaključiti iz gore napisanog, ali mi je velika satisfakcija prijaviti svakog gazdu koji tu samohranu majku drži neprijavljenu.
ok, tebi je satisfakcija prijaviti gazdu, ali, nažalost, neće samo on stradati. itekako će stradati i ta majka. nažalost.
-
itakodalje
#64 Re: Kako prijaviti rad na crno?
svi koji rade na crno rade tako iz nužde, neki se jednostavno ugledaju na vlasti, "kad može on što onda ne mogu ja"
kod ovoliko nepotrebne adminstracije, korupcije i pljačke državnog, totalna je glupost biti pošten na svoju štetu
treba da plaćaš doprinose i poreze a kad ti treba pomoć moraš privatno plaćati ljekara ako hoćeš da ti stvarno bude bolje, moraš privatno plaćati časove za djecu, jer u školi ništa ne nauči itd. itd.
ako od države ništa ne dobijaš , zašto bi onda davao državi?? svaki mjesec platiš bar 300KM doprinosa a tvoj otac koji je penziju zaradio i prije rata čeka 2-5 mjeseca penziju!
jednostavno , onih 300KM doprinosa koje plaćaš boje daj ocu
kod ovoliko nepotrebne adminstracije, korupcije i pljačke državnog, totalna je glupost biti pošten na svoju štetu
treba da plaćaš doprinose i poreze a kad ti treba pomoć moraš privatno plaćati ljekara ako hoćeš da ti stvarno bude bolje, moraš privatno plaćati časove za djecu, jer u školi ništa ne nauči itd. itd.
ako od države ništa ne dobijaš , zašto bi onda davao državi?? svaki mjesec platiš bar 300KM doprinosa a tvoj otac koji je penziju zaradio i prije rata čeka 2-5 mjeseca penziju!
jednostavno , onih 300KM doprinosa koje plaćaš boje daj ocu
-
itakodalje
#65 Re: Kako prijaviti rad na crno?
ma da, ja kao obrtnik kad tražim komad iz fonda za razvoj dobijem K...C jer nemam štelu, pare uzmu oni koji to već uzimaju 15 godina preko štele!rosal wrote:To je KRIMINAL, i zbog takvih KRIMINALACA, ali i svih vas koji to podržavate i opravdavate, naša država i jeste ovako jadna i siromašna, zdravstvo očajno a o prosvjeti da i ne govorimo!
U normalnim zemljama, ekonomija se zasniva upravo na malim i srednjim preduzećima tj. malom biznisu! Obrtnici plaćaju poreze, stvaraju nova radna mjesta.... i svima je lijepo! Dok naša država tone sve dublje i dublje.....
i šta se desi npr. kad otvoriš privatnu radnju u Sarajevu? bace ti bombu da ne budeš konkurent lokalnoj mafiji koja ima nekog ministra u vladi da ih štiti...
šta ba uvaljujete narodu šuplju o poštenju, zakonu, porezima itd. nije narod glup a mora se prehraniti
-
igorbar
#67 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Salim se
Slazem se da ljudi koji rade na crno rade tako iz nuzde i siromastva
Mislim da bi politicari trebali nesto napraviti kako nebi doslo do takvih situacija
Ali postoji jos jedan problem, a to je taj da su onda oni koji ne rade na crno u puno nepovoljnijem polozaju jer oni moraju placati porez drzavi pa su zato i skuplji, a ako i nisu skuplji onda sigurno manje zaraduju od onih koji rade na crno tako da ni to nije bas u redu
Mislim da bi bilo najbolje da se ljudi sloze i da se svi odjave i da rade na crno pa bi opet bili svi ravnopravni.
Evo ja primjerice imam obrt i gradevinsku firmu u Zagrebu i nema bas posla pa sam prije mjesec dana odlucio da se odjavim i da odem na burzu rada, ali kad je zena unjela moje podatke u kompjutor vidjela je da imam obrt i rekla mi je da nemam pravo biti na zavodu za zaposljavanje i ako se zelim prijaviti na zavod da moram zatvoriti obrt i firmu, na sto ja naravno nisam pristao jer ako cu opet htjeti otvoriti poduzece trebat ce mi 100 godina i kaj ako kojim slucajem nadem posao za firmu i odlucim se prijavit jer sam nasao posao onda cu opet morat otvarati firmu.
Samo kompliciraju
Slazem se da ljudi koji rade na crno rade tako iz nuzde i siromastva
Mislim da bi politicari trebali nesto napraviti kako nebi doslo do takvih situacija
Ali postoji jos jedan problem, a to je taj da su onda oni koji ne rade na crno u puno nepovoljnijem polozaju jer oni moraju placati porez drzavi pa su zato i skuplji, a ako i nisu skuplji onda sigurno manje zaraduju od onih koji rade na crno tako da ni to nije bas u redu
Mislim da bi bilo najbolje da se ljudi sloze i da se svi odjave i da rade na crno pa bi opet bili svi ravnopravni.
Evo ja primjerice imam obrt i gradevinsku firmu u Zagrebu i nema bas posla pa sam prije mjesec dana odlucio da se odjavim i da odem na burzu rada, ali kad je zena unjela moje podatke u kompjutor vidjela je da imam obrt i rekla mi je da nemam pravo biti na zavodu za zaposljavanje i ako se zelim prijaviti na zavod da moram zatvoriti obrt i firmu, na sto ja naravno nisam pristao jer ako cu opet htjeti otvoriti poduzece trebat ce mi 100 godina i kaj ako kojim slucajem nadem posao za firmu i odlucim se prijavit jer sam nasao posao onda cu opet morat otvarati firmu.
Samo kompliciraju
- Ajatolah_
#68 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Neplaćanje poreza šteti nama, običnim građanima.Pera Trta wrote:Hvala na razumijevanju suštine, i tebi i zgembi i ostalimaSamo još odgovori na ako znaš na ovo iz mog prvog posta: KAKO i KOME? ( prijaviti )
Probaj sa krimolovcima, pa javi kako je prošlo.
- strong69
#69 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ne krece se sa provodenjem zakona od repa nego od glave. Ja sam apsolutno za to da se svi koji rade na crno kazne i da im se to onemoguci.
Ali gledajuci i citajuci medije vidim da se 30 mio KM trosi na iznajmljivanje prostora (objekata), da imaju "poslovna putovanja" u Kubu, placa se odvojen zivot... Pesimista sam da ce i ove male stici ruka pravde u nekom skorijem vremenu...
Ali gledajuci i citajuci medije vidim da se 30 mio KM trosi na iznajmljivanje prostora (objekata), da imaju "poslovna putovanja" u Kubu, placa se odvojen zivot... Pesimista sam da ce i ove male stici ruka pravde u nekom skorijem vremenu...