bez_ideje wrote:Znam da se ovo sigurno nece svidjeti mnogima,ali ja da sam na mjestu vlada zapadnih drzava dobro bi pazila kome dajem drzavljanstvo i dozvoljavam boravak.
Potoje valjda neke kriteriji integracije,ne mozes otici iz Irana i praviti sebi Iran sred Norveske,u redu je da ga pravis u svoja 4 zida,ali cim time pocnes smetati drugom ili ugrozavati ga krsis pravila demokratije!
Ne prihvatas zakone zemlje u kojoj boravis ?!-deportacija odakle si dosao,molim lijepo![]()
pri tome mislim na nebuloze od zahtjeva da se zene slikaju pokrivene za vozacku dozvolu i sl.
Krsis norme ponasanja?! -deportacija,molim lijepoI mozes biti sretan sto je deportacija,jer bi u obrnutom slucaju,da europlanin ode u neku arapsku zemlju,molio Boga da je samo deportacija ..
![]()
A sto se tice ovog pokemona radikala,il su ga safatali dobri kompleksi i frustracije glede toga ko je i sta je..ili se covjek odrekao vjere i primio neke s ruge svjetonazore.....Svakom svoje
Vlade bas sad i paze kome daju drzavljanstvo ali nisu prije par godina.
Da pocnemo od '60. i '70. godina i uzimam Holandiju kao primjer. Dosta Marokanaca i Turaka su dosli u Holandiju da rade. Za njih dobra mogucnost da nadju posao i zarade pare, za Holandjane dobra mogucnost da nadju jeftinu radnu snagu. Vecinom su se muskarci doseljavali u Holandiju ali dosta njih je imalo porodicu u svojoj domovini pa su poceli spajati porodice.
Nazalost, gdje je rat, tu su i izbjeglice i Holandjani su kao i dosta ostalih zemalja primali masovno izbjeglice. Ne samo iz bive Jugoslavije nego isto iz Afganistana, Irana, Iraka, Pakistana itd itd.
U 70-im godinama niko nije mogao predviditi da ce sve vise stranaca biti koji ce zivjeti od vladine pomoci. U Holandiji imamo socijalu.....ako ne mozes naci posao, dobivas socijalu koja je naravno manja od normalne plate. Dovojlno je da platis dadzbine ali to je to. Porodice sa djecom dobivaju svako 3 mjeseca finansijsku pomoc. Koliko zavisi od starosti djece i broja djece u porodici ali je otprilike 300 eura. Sve je to zauhar i nakupi se. Ako skromno zivis, moze ti biti dobro.
Niko nije mogao predviditi da ce u 2009 biti 'puno' muslimana koji su svoju kulturu i vjeru donjeli sa sobom.
U zadnjih par godina sve vise raste ekstemizam. Ne samo u Arapskim drzavama nego i muslimani na zapadu osjete mrznju i medju njima raste mrznja prema zapadu. Zapad to osjeti, vidi kako su se stranci previse oslonili na vladu, ne rade, kvare im kulturu i tradiciju i zbog svega ovoga sve vise i vise ultranacionalistickih partija ima koje su svake godine vece i vece.
Sada vise nije lako doseliti se u Holandiju. Svi znamo da je prosla vlada htjela deportovati 26.000 stranaca. Sadasnja vlada se trudi da ih ne deportuju, naravno po sadasnjim zakonima i pravilima.
@ bez_ideje: Razumijem potpuno...ako nisi dobar...idi kuci ali ne fercera to tako lako. Ipak, ljudsko pravo je vazna stvar koju zapadne zemlje koliko toliko postuju.
A sto se tice Adnana...nije prvi a ni zadnji. Dobro se sjecam Ayaan Hirsi Ali...Somalijka (bivsa muslimanka) koja se borila protov islama. Sad vise niko i ne pita za nju. Necu nikad skontati ljude koji svoju bivsu vjeru napadaju. To je meni isto kao da mi se neki keks koji sam jela citav svoj zivot ogadi i zbog kojeg ja napadam proizvodaca. Ostavi i produzi.
Ali stranac u ultra nacionalistockoj partiji je pravi cirkus.
A ne bi me ni cudili da je zaboravio materni jezik.