u prihode svakako ne spada samo ulaz na bazen nego i koristenje popratnih sadrzaja... eno ti primjer cisto komercijalne termalne rivijere, ulaz je malcice jace od 10km, ali je sve ostalo u krv skupo (minijaturni hamburger 3.5km, pomfrit 2.5km, 0.5 voda 2km...)Asana wrote:izmedju odrzivih bazena i ovog neodrzivog bazena stoji nekih spomenutih 3,500.000 KM
neka je razlika u cijeni po jednoj ulaznici 10 KM, znaci govorimo o 350.000 posjetilaca godisnje? 1.000 dnevno?
znaci, da bi bazen na Otoci bio samoodrziv, izjednacio se sa drugim komercijalnim bazenima sa ulaznicama za 10 KM vecim po jednom ulasku, trebalo bi mu 1.000 posjetilaca dnevno da pokrije troskove?
"zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
- holowey
#51 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
-
VjecitiStudent
#52 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Pod uslovom da je ta cifra uopste tacna.Asana wrote:izmedju odrzivih bazena i ovog neodrzivog bazena stoji nekih spomenutih 3,500.000 KM
neka je razlika u cijeni po jednoj ulaznici 10 KM, znaci govorimo o 350.000 posjetilaca godisnje? 1.000 dnevno?
znaci, da bi bazen na Otoci bio samoodrziv, izjednacio se sa drugim komercijalnim bazenima sa ulaznicama za 10 KM vecim po jednom ulasku, trebalo bi mu 1.000 posjetilaca dnevno da pokrije troskove?
Ko je autor gornje kalkulacije? Kako se desilo da jedan milion prvobitno predvidjen za godisnje odrzavanje naraste na cak 3,5?
- hepek071
#53 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Talovi koje je Semi Džo ostavila moriće nas još 20 godina
- nosara
#54 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Ma to je Damirov tal, pitaj vjecitog...hepek071 wrote:Talovi koje je Semi Džo ostavila moriće nas još 20 godina
-
zonbirile
#55 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
mikasa wrote:Ako Gradska uprava iz budžeta za ovu godinu ne izdvoji dva miliona KM za rad Olimpijskog bazena na Otoci, u čiju je gradnju uloženo skoro 15,5 miliona KM, ova zgrada bi mogla biti zaključana. To nam je jučer rekao direktor Mujo Gec, dodajući da ovaj bazen, kao ni bilo koji drugi na svijetu, ne može zaraditi za svoje potrebe.
- Za redovan rad i održavanje bazena godišnje je potrebno oko 3,5 miliona KM. I pored dobre posjećenosti i toga što vrlo dobro radimo, svojim aktivnostima možemo zaraditi maksimalno 800.000 KM. Ostali dio novca moraju nam obezbijediti u budžetu. Većina ovakvih objekata u drugim zemljama živi samo od sredstava koje izdvaja država - kazao je Gec.
Dodao je da je uoči otvaranja bazena, za tri mjeseca rada Grad izdvojio skoro 500.000 KM. Kaže da za sada imaju obećanje kako će biti izdvojena i neophodna dva miliona KM za rad bazena u ovoj godini, a za ostatak će se potruditi da zarade.
- Pored toga, nismo zadovoljni s iznosom od samo 80.000 KM koliko nam je nacrtom budžeta predvidjela Vlada KS. Kako bi se povećala iskorištenost bazena, ali i naša primanja, najbolji potez Vlade bio bi da u sve osnovne i srednje škole te na fakultete uvede plivanje kao dio tjelesnog odgoja. Na taj način bi i sva djeca u gradu naučila plivati - kazao je Gec.
Uprava Olimpijskog bazena tokom zime mjesečno za vodu izdvaja oko 10.000 KM, za struju 15.000, a za plin i do 50.000 KM. Pored ovih troškova, plaćaju hemikalije, održavanje bazena i druge sadržaje, a sve ukupno košta skoro 100.000 KM mjesecno
Znaci mjesecni troškovi su im oko 100.000,00 KM sto godisnje iznosi 1.200.000,00 KM, zarade 800.000,00 KM pa ne mogu da skontam kako im fale jos 2 miliona KM?
loša ti je računica,jer pola godine se plača jeftinija,ljetna tarifa za utrošak struje,a i plin neće biti do 50000KM u bar 7mjeseci.Znači aproksimativno oni mogu pokriti svoje rashode prihodima,cca 800 000 KM na godišnjem nivou.Znači ostalo što im treba su plate,pa u brutu 1500KM po osobi, za 10 osoba,iznosilo bi 180 000 KM godišnje.Bio sam tamo više puta i strava je od zaposlenika.Imaju dvije razdvojene recepcije po dvoje sjedi na svakoj,a oko bazena hodaju 3-4 spasioca-smiješno.Kako je u fitnesu,sauni ne znam,ali uz 10 ljudi imaju dovoljno.Ovaj iznos je za 1000KM plate,a i to im je previše,jer nisu valjda profesori.Hajde de 20 osoba ima i čistačica i drže čisto ,stvarno za sada uredno,ali to je opet samo 360000KM.
-
mikasa
#56 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
... eto malo sam ih pripazio....zonbirile wrote:
loša ti je računica,jer pola godine se plača jeftinija,ljetna tarifa za utrošak struje,a i plin neće biti do 50000KM u bar 7mjeseci.Znači aproksimativno oni mogu pokriti svoje rashode prihodima,cca 800 000 KM na godišnjem nivou.Znači ostalo što im treba su plate,pa u brutu 1500KM po osobi, za 10 osoba,iznosilo bi 180 000 KM godišnje.Bio sam tamo više puta i strava je od zaposlenika.Imaju dvije razdvojene recepcije po dvoje sjedi na svakoj,a oko bazena hodaju 3-4 spasioca-smiješno.Kako je u fitnesu,sauni ne znam,ali uz 10 ljudi imaju dovoljno.Ovaj iznos je za 1000KM plate,a i to im je previše,jer nisu valjda profesori.Hajde de 20 osoba ima i čistačica i drže čisto ,stvarno za sada uredno,ali to je opet samo 360000KM.
-
mikasa
#57 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
- Za redovan rad i održavanje bazena godišnje je potrebno oko 3,5 miliona KM. I pored dobre posjećenosti i toga što vrlo dobro radimo, svojim aktivnostima možemo zaraditi maksimalno 800.000 KM. Ostali dio novca moraju nam obezbijediti u budžetu. Većina ovakvih objekata u drugim zemljama živi samo od sredstava koje izdvaja država - kazao je Gec.VjecitiStudent wrote:Pod uslovom da je ta cifra uopste tacna.Asana wrote:izmedju odrzivih bazena i ovog neodrzivog bazena stoji nekih spomenutih 3,500.000 KM
Ko je autor gornje kalkulacije? Kako se desilo da jedan milion prvobitno predvidjen za godisnje odrzavanje naraste na cak 3,5?
A to je glavna i odgovorna faca na bazenu
-
VjecitiStudent
#58 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Talovi, koje na nivou grada, zajednicki pravi SDA-SBiH-SDP birokratija moriće nas još ?? godinanosara wrote:Ma to je Damirov tal, pitaj vjecitog...hepek071 wrote:Talovi koje je Semi Džo ostavila moriće nas još 20 godina
-
VjecitiStudent
#59 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Treba traziti od Geca kalkulaciju, racune itd. i provjeriti.mikasa wrote:- Za redovan rad i održavanje bazena godišnje je potrebno oko 3,5 miliona KM. I pored dobre posjećenosti i toga što vrlo dobro radimo, svojim aktivnostima možemo zaraditi maksimalno 800.000 KM. Ostali dio novca moraju nam obezbijediti u budžetu. Većina ovakvih objekata u drugim zemljama živi samo od sredstava koje izdvaja država - kazao je Gec.VjecitiStudent wrote: Pod uslovom da je ta cifra uopste tacna.
Ako je napuhao ovu cifru, treba ga smijeniti.
Ako je ova cifra tacna, onda treba traziti odgovornost svih onih koji su odgovorni za lose planiranje, od Hadzica do Semi Dzo.
-
Klodovik
#60 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Kakva odgovornost? Pa, nisu nadležni, niko nije nadležan. Posebno Grad. Gradska uprava potroši milione maraka svake godine, a nikakvih nadležnosti nema. Malo ironije, bez ljutnje.VjecitiStudent wrote:Treba traziti od Geca kalkulaciju, racune itd. i provjeriti.mikasa wrote:- Za redovan rad i održavanje bazena godišnje je potrebno oko 3,5 miliona KM. I pored dobre posjećenosti i toga što vrlo dobro radimo, svojim aktivnostima možemo zaraditi maksimalno 800.000 KM. Ostali dio novca moraju nam obezbijediti u budžetu. Većina ovakvih objekata u drugim zemljama živi samo od sredstava koje izdvaja država - kazao je Gec.VjecitiStudent wrote: Pod uslovom da je ta cifra uopste tacna.
Ako je ova cifra tacna, onda treba traziti odgovornost svih onih koji su odgovorni za lose planiranje, od Hadzica do Semi Dzo.
-
mikasa
#61 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Slazem se, i to je tako u normalnoj drzavi... Evo neka novi gradonacelnik, koji ovdje predstavlja vlasnika objekta i firmu koja gazduje tim objektom, krene u taj proces. Prvo ce biti:VjecitiStudent wrote:Treba traziti od Geca kalkulaciju, racune itd. i provjeriti.mikasa wrote:- Za redovan rad i održavanje bazena godišnje je potrebno oko 3,5 miliona KM. I pored dobre posjećenosti i toga što vrlo dobro radimo, svojim aktivnostima možemo zaraditi maksimalno 800.000 KM. Ostali dio novca moraju nam obezbijediti u budžetu. Većina ovakvih objekata u drugim zemljama živi samo od sredstava koje izdvaja država - kazao je Gec.VjecitiStudent wrote: Pod uslovom da je ta cifra uopste tacna.
-to je politicki proces protiv neistomisljenika, jednoumlje...
-nova gradska vlast ne moze ni da odrzava ono sto smo mi napravili
-tu su sve zaposleni demobilisani borci...
-
pashica
#62 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
A šta se to radi? Mora da sam slijep pa ne vidim kad odem. Hoćete da plivate za 2KM, a ovdje dižete veliku halabuku, e otiđite na terme pa popite čašu vode za te pare i vratite se kući. Treba im 100 milja za režije plus plate. Kažete puno ih, imaju dvije recepcije, a vi onda otiđite navečer i gurajte se sa onom djecom na jednom ulazu. I kolko mogu da zaključim ovdje uglavnom palamude samo oni koji su bazen vidjeli iz tramvaja i u novinama. Mi smo proklet narod, nikad nam ništa ne valja, svemu tražimo dlaku u jajetuTGSTK wrote:Redovan sam na Bazenu otoka i ono sto dole rade je ukratko fujjjjjjjjj
Neko je dole umislio da je njegovo privatno vlasnistvo, da znate sta se dole sve radi minirali bi bazen a ne bi ga samo zatvorili, kakvi ljudi i ko sve dole radi pa to nije humano, vec se iznervirah a nisam ni napisao nista
- atko
#63 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Ma samo treba raspisati konkurs za novog top managera kojem ce plata biti 10 000 KM pod uslovom da godisnji troskovi budu 1 000 000 KM i da je bazen samoodrziv a sva zarada preko tog miliona koju napravi da od toga ima dodatno procenat ... naravno taj manager ima puna ovlastenja i punu odgovornost.
A nezavisna agencija sprovodi anketu zadovoljstva i zaposlenih i korisnika bazena i te ocjene dodatno korigiraju platu top managera
A nezavisna agencija sprovodi anketu zadovoljstva i zaposlenih i korisnika bazena i te ocjene dodatno korigiraju platu top managera
- nosara
#64 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
VjecitiStudent wrote:Talovi, koje na nivou grada, zajednicki pravi SDA-SBiH-SDP birokratija moriće nas još ?? godinanosara wrote:Ma to je Damirov tal, pitaj vjecitog...hepek071 wrote:Talovi koje je Semi Džo ostavila moriće nas još 20 godina
Da ti se covjek samo nagovori svasta...
-
mikasa
#65 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
To je jedino rjesenje ali u ovim uslovima nikad nece biti izvodljivoatko wrote:Ma samo treba raspisati konkurs za novog top managera kojem ce plata biti 10 000 KM pod uslovom da godisnji troskovi budu 1 000 000 KM i da je bazen samoodrziv a sva zarada preko tog miliona koju napravi da od toga ima dodatno procenat ... naravno taj manager ima puna ovlastenja i punu odgovornost.
- shuriken
#66 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
dobra ti je racunica osim ovo za spasiocezonbirile wrote:
nisam bio jos na bazenu
ali za bazen te povrsine + mali bazen pored 3 u smjeni je ok broj
vjerovatno djeluju i preventivno i kao redari, znam kako se derista i mangupi ponasaju na bazenima
a ovaj atkov prijedlog je super
-
zonbirile
#67 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
pashica wrote:A šta se to radi? Mora da sam slijep pa ne vidim kad odem. Hoćete da plivate za 2KM, a ovdje dižete veliku halabuku, e otiđite na terme pa popite čašu vode za te pare i vratite se kući. Treba im 100 milja za režije plus plate. Kažete puno ih, imaju dvije recepcije, a vi onda otiđite navečer i gurajte se sa onom djecom na jednom ulazu. I kolko mogu da zaključim ovdje uglavnom palamude samo oni koji su bazen vidjeli iz tramvaja i u novinama. Mi smo proklet narod, nikad nam ništa ne valja, svemu tražimo dlaku u jajetuTGSTK wrote:Redovan sam na Bazenu otoka i ono sto dole rade je ukratko fujjjjjjjjj
Neko je dole umislio da je njegovo privatno vlasnistvo, da znate sta se dole sve radi minirali bi bazen a ne bi ga samo zatvorili, kakvi ljudi i ko sve dole radi pa to nije humano, vec se iznervirah a nisam ni napisao nista
a šta rade 3-4 spasioca na bazenu i kolika im je plata?Za 20 uposlenika u brutu na godišnjem nivou treba 360.000KM i to da neto prosjek bude 1000 KM.
-
pashica
#68 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Kad god sam bio, vidio sam samo dva spasioca i jednog redara, a da si vidio kad su se počela gušiti djeca znao bi što će i vidio bi da ih je nekad potrebno i više
- Asana
#69 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Sigurna sam da ti nisi jedini dosao na ovu ideju ... sigurno se vec zna i ko ce ga privatiziratisahan wrote: Ako kanton stvarno treba godisnje izdvajati 2 miliona KM onda je bolje bazen pokloniti nekome za 1KM pa bar ustedjeti 2 miliona godisnje.
- Asana
#70 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
To bi tako bilo, da neko vodi racuna o nasim parama... a posto ne vodi - pljunuce ja gard ja kanton pare, sve dok svi skupa ne bankrotiramo ...atko wrote:Ma samo treba raspisati konkurs za novog top managera kojem ce plata biti 10 000 KM pod uslovom da godisnji troskovi budu 1 000 000 KM i da je bazen samoodrziv a sva zarada preko tog miliona koju napravi da od toga ima dodatno procenat ... naravno taj manager ima puna ovlastenja i punu odgovornost.
-
VjecitiStudent
#71 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Sta se bunite, ovaj prvi uslov je garant ispostovanAsana wrote:To bi tako bilo, da neko vodi racuna o nasim parama... a posto ne vodi - pljunuce ja gard ja kanton pare, sve dok svi skupa ne bankrotiramo ...atko wrote:Ma samo treba raspisati konkurs za novog top managera kojem ce plata biti 10 000 KM pod uslovom da godisnji troskovi budu 1 000 000 KM i da je bazen samoodrziv a sva zarada preko tog miliona koju napravi da od toga ima dodatno procenat ... naravno taj manager ima puna ovlastenja i punu odgovornost.
- atko
#72 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
Pa jes, bazen ima top managera .... vise top nego managera al haj vazno je da je uslov ispostovanVjecitiStudent wrote:Sta se bunite, ovaj prvi uslov je garant ispostovanAsana wrote:To bi tako bilo, da neko vodi racuna o nasim parama... a posto ne vodi - pljunuce ja gard ja kanton pare, sve dok svi skupa ne bankrotiramo ...atko wrote:Ma samo treba raspisati konkurs za novog top managera kojem ce plata biti 10 000 KM pod uslovom da godisnji troskovi budu 1 000 000 KM i da je bazen samoodrziv a sva zarada preko tog miliona koju napravi da od toga ima dodatno procenat ... naravno taj manager ima puna ovlastenja i punu odgovornost.
-
zonbirile
#73 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
pashica wrote:Kad god sam bio, vidio sam samo dva spasioca i jednog redara, a da si vidio kad su se počela gušiti djeca znao bi što će i vidio bi da ih je nekad potrebno i više
hajde vozaj šupljaka,ne kažeš ništa za 360 000 KM,kešovine godišnje za 20 osoba.Sračunaj da je to,to,prinosi,pokrivaju rashode,i toliko ima fali,10x manje,znači ne 3,5 miliona nego 360000KM.
-
pashica
#74 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
A kolko tvoja firma plati za tebe godišnje? I još nešto spasioci su gamini i zatozonbirile wrote:pashica wrote:Kad god sam bio, vidio sam samo dva spasioca i jednog redara, a da si vidio kad su se počela gušiti djeca znao bi što će i vidio bi da ih je nekad potrebno i više
hajde vozaj šupljaka,ne kažeš ništa za 360 000 KM,kešovine godišnje za 20 osoba.Sračunaj da je to,to,prinosi,pokrivaju rashode,i toliko ima fali,10x manje,znači ne 3,5 miliona nego 360000KM.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#75 Re: "zatvaramo bazen ako grad ne izdvoji 2 mil. KM"
i postave takav ultimatum...a ja podrzavam cini mi se chumbin prijedlog, da pokisele kupus...sram da ih bude...
a ovo je samo jedan od slucaja...SITNOG NOVCA STO ZIVOT ZNACI...fukara_tz wrote:Zerini potrebno 4.800 KM za liječenje
Četrnaestogodišnja Zerina Bećirović iz Tuzle, koja boluje od cerebralne paralize, u martu bi trebala otputovati na drugu terapiju liječenja na Kipru, za koju njeni nezaposleni roditelji trebaju izdvojiti oko 11.000 KM. Do sada su sakupili oko 6.000, a preostali iznos potreban im je do 29. marta.
- Zerina je prošle godine bila na prvoj od šest predviđenih terapija, koja joj je vidno pomogla. Nakon te terapije, prvi put u životu pojela je nešto drugo osim mlijeka. Do kraja marta trebali bismo prikupiti još oko 4.800 KM, a ako ne uspijemo, terapija joj se pomjera za septembar. Ako i ne odemo na Kipar, pokušat ćemo kontaktirati s tamošnjim ljekarima da nam dostave lijekove za ovu terapiju - kazao je Zerinin otac Demsad.
Nedavno je za Zerinino liječenje Općina Tuzla izdvojila 1.500 KM, a njeni roditelji, koji othranjuju još dva sina, mole sve ljude dobre volje da im pomognu. Pomoć za liječenje Zerine Bećirović može se uplatiti na račun NLB Tuzlanske banke broj 2110000700757, kao i KM račun ProCredit banke broj 1941041197300146 i devizni račun ProCredit banke 1941041197301213.
(AVAZ)