Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

zlatiborka

#51 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

beautyfool wrote:Da bi se izlijecio neki problem prvo sto radimo je trazimo izvor tj uzrok problema a cini mi se vas uzrok je vasa kcerka.Mozete vi naci i najbolje doktore koji ce vam pripisati neke tablete za smirenje,umrtviti osjecaje, raditi terapije ali svaki naredni ispad vase kcerke ce vas uznemiriti i to je sasvim normalno.Roditelji su najvise odgovorni za odgoj djece i njihovo usmjerenje.Nazalost danas je okruzenje takvo da je jako tesko sacuvati svoju djecu od raznih poroka ali ako su vec zapali u tako tesku situaciju roditelji su duzni da im pomognu jer na kraju krajeva roditelji su odgovorni za njih a i jedini i najbolji i najveci prijatelj svojoj djeci i trebaju kopati i boriti se sto vise mogu da ih izvuku iz takvog pakla.Ako saradnja sa jednim doktorom ne pomaze vasoj kcerci onda mjenjajte doktora, trazite dalje, rijesenje mora postojati samo se treba potruditi i naci ga.Kad smirite taj problem sa kcerkom i vama ce biti lakse a u medjuvremenu pokusajte da razgovarate s kcerkom sto vise mozete i na sto umireniji i prijateljski nacin jer svadjom tesko da cete sta postici.Probajte stupiti u kontakt s ljudima koji se bore sa istim problemom a to je ovisnost djece, probajte doci do ljudi koji su uspjeli izlijeciti svoju djecu, oni ce vam dati najbolje savjete, jer i oni znaju sa kakvim se problemima vi borite i oni vas mogu najbolje razumiti.Idite ako treba i u razne centre za odvikavanje, pokusajte razgovarati sa njihovim doktorima, nek vam daju savjete sta i kako da radite, nek vam daju kontakt informacije nekih roditelja koji prolaze kroz isto u svakom slucaju probajte koliko ste u mogucnosti da rijesite uzrok vaseg problema a onda vjerujem da ce i opterecenje vase psihe biti manje.
Ja jedino sto vam mogu preporuciti za vasu kcerku od centara to je centar IZLAZ http://www.csi.ba/ http://www.sulejmanbugari.com/csi-izlaz-2/ ne znam koliko to vama odgovara ali najbolje je da uzmete razne savjete, od raznih profila ljudi i da pokusate naci rijesenje koje ce imati uspjeha kod vase kcerke.
U svakom slucaju zelim vam puno srece .
Pozdrav

Probala sam ja sve, ali nije to dalo rezultata!

Idem svaki mjesec gore na Crni vrh da popricam sa doktorom koji lijeci moju kcerku. Ja ne zam sta da vise uradim da se ona otrgne od droge. Imam podatke i licno sam upoznala njenu najdrazu dilerku. Hocu da odem na policiju i prijavim tu kurvetinu ali se bojim da ce me neko za to ubiiti, neko od njenih vecih dilera.

Sta da radim, pomozite mi ljudi, molim vas....
Topla voda

#52 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Topla voda »

teta zlatiborka,taj njen momak ,jel i on narkoman?je li joj on podrska ili dodatni teret za moguce odvikavanje?

i jeste li ikad bili bar blizu da je nagovorite da ide u komunu?

trenutno sto mozete uraditi je da obavite pregled,kod nekog od vec pomenutih ljudi,oni ce da vam propisu adekvatnu terapiju,lijekove koji ce vam odgovarati,striktno uz njihov nadzor.bez samostalnih pokusaja odabira terapije.
uz to je moguce da vas usmjere i na psihoterapiju,al sve samo uz konsultaciju sa ljekarom kome se obratite.

a ovaj problem sa cerkom,je moguce rijesiti.niste ni prvi ni zadnji koji su bili u bezizlaznoj poziciji ,suoceni sa narkomanijom u familiji.

ali taj problem necete moci rjesiti ,ako prvo ne pomognete sebi.
Jara

#53 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Jara »

Draga Zlatiborka, znaš vjerovatno za udruženje roditelja djece narkomana (tako nekako se zove); jedno vrijeme bili često u medijima. Jesi li bila u kontaktu s njima?
arzuhal

#54 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by arzuhal »

Usrana droga :x . Meni se sviđa kako to zlo u Iranu rješavaju: ako uhvate krijumčare na granici - streljaju ih u pustinji ko pse, bez suđenja :x
Gospođo, javih se samo da potvrdim stavove i savjete prethodnih forumaša, jer zaista ne znam šta bih to ja nešto dodao. Ali, dobro je da imate što veći broj forumaša koji Vas podržavaju i daju savjete kako i koliko mogu: iz toga vi možete izvući neke buduće odluke.
Maloprije @pustopoljina navede stihove J.Štulića. Ne slažem se sa tim. Štulić je uvijek imao jednosmjernu komunikaciju koja je išla samo od njega, imao je svoj životni monolog - a to je ono što Vama ne treba već obratno. Ako već poznajete i smijete se povjeriti @Mircerki, a ona se, kao osoba kojoj je stalo, ponudila za pomoć, onda to prihvatite, za početak. Razumijem nepovjerenje u doktore, ali poslušajte i Goga.
Imam prijatelja koji je veoma mlad završio u četničkom logoru. Mladi kantautor, pjesnička duša i njegov senzibiltet nije mogao, izgleda, izdržati taj strah i poniženja u logoru. Tek nedavno se počela javljati neka vrsta psihoze. Odbijao je da to prihvati sve dok nije totalno zapao u neki svoj svijet i fizički nasrnuo, sa namjerom da ubije, jednog od najbližih prijatelja. Potražio je pomoć ljekara i njegovo stanje, pod lijekovima, se popravilo.
Ne želim o njemu, niti velim da je Vaš slučaj poput njegovog, ali se svaka vrsta pomoći valja prihvatiti i valja djelovati brzo: svako odlaganje pogoršava situaciju. Bez obzira o čemu se radilo. Vi morate imati nekoga.
O Bože...Želim Vam svako dobro, puno mudrosti i sreće i, ako Bog da, brzo olakšanje.
zlatiborka

#55 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Hvala svima koji ste se javili i diskutirali ovdje,

velika me je nevolja natjerala da JAVNO napisem ono sto sam napisala. Dobila sam vise od 30 PP-ova, hvala vam svima sto ste prepoznali da se ja ne segacim i da ne pisem gluposti. Ja ne bih ni najgorem dusmaninu pozelila da iskusi ono sta sam ja one noci, jer je bilo vise nego stravicno.

Cak sam dobila PP-preporuke za doktore koji bi mogli pomoci!

Hvala svima vama jos jednom.....
Banksy

#56 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Banksy »

ko zna koji put? wrote: Smatram da vam treba profi pomoc, strucne osobe koja zna sta radi i kako da vam pomogne, znaci ljekara.
Potrazite pomoc obavezno!! Ne stedite novac za te stvari!! Vama je vase zdravlje najprece! Stanje vam se moze i tekako pogorsati!
Jos jednom da napomenem i ne zelim da vas plasim ali mislim da imate jako ozbiljan problem, koji se ponovo moze reaktivirati nekom beznacajno sikiracijijom i naravno nesanicom!
Respektujem sve dobronamjerne postove forumasa ali mislim da vama treba strucna ljekarska pomoc!
Ponekad s'proljeca

#57 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Ponekad s'proljeca »

To bi mogla biti neka vrsta dobrocudne sizofrenije kad cujes samo muziku, hajde ne moras vise placati pretplatu za radio!!!!
arzuhal

#58 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by arzuhal »

Ponekad s'proljeca wrote:To bi mogla biti neka vrsta dobrocudne sizofrenije kad cujes samo muziku, hajde ne moras vise placati pretplatu za radio!!!!
To ti duhovit? :x
zlatiborka

#59 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Banksy wrote:
ko zna koji put? wrote: Smatram da vam treba profi pomoc, strucne osobe koja zna sta radi i kako da vam pomogne, znaci ljekara.
Potrazite pomoc obavezno!! Ne stedite novac za te stvari!! Vama je vase zdravlje najprece! Stanje vam se moze i tekako pogorsati!
Jos jednom da napomenem i ne zelim da vas plasim ali mislim da imate jako ozbiljan problem, koji se ponovo moze reaktivirati nekom beznacajno sikiracijijom i naravno nesanicom!
Respektujem sve dobronamjerne postove forumasa ali mislim da vama treba strucna ljekarska pomoc!
Uvazicu tvoj komentar,

ali ja nemam para da privatno placam ljekarima, ja ih zaista nemam.

Cijeli zivot placam socijalno osiguranje koje ne mogu iskoristiti kad mi stvarno zatreba. Cak bi mogla da prebrojim dane kada sam bila na bolovanju ako bih se potrudila. I radila sam i danima i nocima kada je trebao neki posao da se zavrsi, niko se ne sjeca toga kolike sam sate i dane dirincila u svojoj firmi.

Sta da vam dalje kazem, prije 3 godine sam otisla na godisnji odmor od 14 dana (najavljen uredno 6 mjeseci prije) i otputovala svojim rodjacima. Ma svaki dan su me zivkali sa posla da im kazem kako nesto treba da urade.

Jebem ti zivot, u jednom ternutku sam im rekla da cu sjesti na prvi autobus u vratiti se u Sarajevo da rijese probleme koji su ih zatekli. Onda rekose da ostanem do kraja dogovorenog moga godisnjeg odmora.

'bem ti zivot, mene nije gazio samo onaj ko nije htio....
zlatiborka

#60 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Ponekad s'proljeca wrote:To bi mogla biti neka vrsta dobrocudne sizofrenije kad cujes samo muziku, hajde ne moras vise placati pretplatu za radio!!!!

Radio i onako ne slusam, a muziku biram po zelji kad hocu da je poslusam,

tacno je da je ova epizoda pocela sa muzikom u moijim usima, rekla sam kako se to zavrsilo. Jer buka u mojoj glavi nije bila muzika. To je bila kakafonija svakakvih zvukova, ne mogu vam opisati sve zvuke koje sam cula, preglasnih i ja sam bila na rubu pameti, a potpuno sama u gluho doba noci.

Ne zelim ni najgorem dusmaninu (ja ih nemam) da prozivi ono sto sam ja te noci.
Ponekad s'proljeca

#61 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Ponekad s'proljeca »

Izvinjavam se, tako mi naletilo, svi mi prolazimo kroz razlicite faze i nemoj da se plasis. Mene je nekoliko godina proganjala manija kontrolisanja svega i svacega, u po noci se probudim i kontrolisem sve steke , sporet itd.
zonbirile

#62 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zonbirile »

zlatiborka wrote:

Radio i onako ne slusam, a muziku biram po zelji kad hocu da je poslusam,

tacno je da je ova epizoda pocela sa muzikom u moijim usima, rekla sam kako se to zavrsilo. Jer buka u mojoj glavi nije bila muzika. To je bila kakafonija svakakvih zvukova, ne mogu vam opisati sve zvuke koje sam cula, preglasnih i ja sam bila na rubu pameti, a potpuno sama u gluho doba noci.

Ne zelim ni najgorem dusmaninu (ja ih nemam) da prozivi ono sto sam ja te noci.

moraš to riješiti sa kćerkom,za dilere je lako,možeš anonimno nazvati krim telefon,a možeš i pisati Kantonalnom tužilaštvu,Radićeva 6 sarajevo.Problem je što će kćerka naći novog,jer su oni spojeni,jedni trebaju druge-ključ je izlječenju kčerke.
Ima centar u Međugorju,ima kraj Rakovice,iznad Splita,idi Bulgariju,ima Igor-Hamza,dajte forumaši informacije ženi za pomoć.
zlatiborka

#63 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

Hvala opet svima,

jos 5 novih PP-ova, stvarno sam zaprepastena pozitivno,

poslusacu vase savjete i kolko sutra odem kod ljekara, jer moram misliti na sebe i niko nece meni pomoci ako ja to ne zelim. Ja zelim da zivim i da doprinesem koliko-toliko mogu da zajedno isplivamo iz govana koje nas guse skoro 20-tak godina.
Luce

#64 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Luce »

najbitnije je za sada da trazite pomoc, bilo da je to od psihijatra, hodze, prijatelja...nebitno, od onog u koga imate povjerenja...
Imala sam prijateljicu koja je usljed stresa i zivotnih okolnosti, dozivjela nesto slicno vama...nije mogla da spava usljed stresne situacija, nakon toga se pojavile halucinacije itd...ona je imala podrsku roditelja, mene i jos nekih prijatelja tako da je na kraju prevazisla te probleme, koji su hvala Bogu bili trenutni a nadam se da je ista situacija i s Vama.
U ovom stadiju je bitno da trazite pomoc, jer Vi sad niste u stanju sebi da pomognete...
Ja Vam iskreno zelim svu srecu i da se izbavite iz ovih problema....drzite se
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#65 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Latina »

Procitala sam ovu temu kad je bila otvorena i jako me potresla ( nisam se par dana mogla ukljuciti na forum od kojekakvih Trojanaca i inih virusa koji su mi se zakacili na komp - online 'happiness' ).

Osjecala sam potrebu da se javim, iako ni sama nisam sigurna sta bih tacno rekla. Mislim da je izuzetno hrabro otvoriti ovakvu temu na forumu, i za to vam skidam kapu. Niko od nas ne zna sta nosi dan a sta noc, ali ako postoji neki zakljucak, onda je to da ne smijemo dozvoliti da izgubimo san. Neko je napisao da su zvukovi koji ste culi upravo oni koje biste culi u snu da ste spavali, i mislim da u tome ima istine barem donekle. Poznato je da su vojnici izlozeni dugotrajnom marsu bez mogucnosti spavanja dozivljavali zvucne halucinacije, a mislim da se isto desavalo kod ekperimenata izolacije. Samica u zatvoru nije slucajno najteza kazna.

Dakle mislim da je higijena sna izuzetno vazna, kao i vasa svjesna resocijalizacija, dakle obnavljanje kontakta s prijateljima ( ne online, nego u RL ). Ne kazem da se svojim prijateljicama trebate neophodno povjeravati, dovoljno je samo da 'gluvarite' s njima. Nemojte zaboraviti ni odlazak na odmor, negdje gdje ste oduvijek zeljeli otici. Shvatite ovo kao znak da vam je neophodna promjena u zivotu.

U dugorocnom smislu, mozda ne bi bilo lose da pokusate sa psihoterapijom, nadam se da je moguce da nadjete strucnjaka kome necete morati placati terapiju.

Nadam se da vam se iskustvo koje ste imali nece ponoviti. Ukoliko se ponovi, pokusajte ostati sabrani i pozvati Hitnu pomoc. U svakom slucaju, niste jedina osoba sa ovim iskustvom i drago mi je da ste odlucili potraziti pomoc strucnjaka.

Za kraj cu navesti Kamijev citat o sreci :

All human beings have a sweetness in their life. That is what helps them go on. It is towards that they turn when they feel too worn out.

Nadam se da cete se prisjetiti onoga sto je prijatno u vasem zivotu, i na to se fokusirati u narednom periodu.

Sve najbolje
zlatiborka

#66 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

pustopoljina wrote:ja napisala post,ali ne stigoh poslati...evo sad imam vremena:
nisam kvalifikovana za dijeljenje savjeta...
mogu samo da ti kazem da to sto te muci, jesu ,bogami, zestoki problemi...
mislim da je ona prva tacka vazna-nije bilo psihickih oboljenja,ni dosad- ni odsad...
tvoja je reakcija dokaz tvog zdravlja, da je drugacije-ne bi valjalo.
ti svoju rodicu moras odzalovati... ima se otplakati i odbolovati, drugacije ne moze.
nadam se da znas da tvoja rodica nije imala snage i da je odabrala bijeg- ali nema nikog preceg od tebe. spasiti sopstveni zivot je najvaznija stvar kad si okruzen vampirima. stulic kaze: "dovoljna je jedna rijec-odjebi".

svi se mi radjamo sami i sami umiremo.

tvoja kcerka treba pomoc, ali ne po cijenu tebe i tvog zdravlja. mozda je to sa oporukom i dobra ideja: napravi oporuku i nista joj je ostavljaj. uvijek je mozes izmijeniti. ne znam puno o narkomanima-ali znam da su spremni na sve.
mozda ti se sad, kad si ovo napisala- jave jos neki roditelji, srodnici- jer nesto mi govori da nisi sama u sarajevu u takvoj situaciji.
mozda bi bilo dobro da znate jedni za druge-jer vase muke su takve da ih samo vi mozete podijeliti i stvarno razumjeti i sta korisno reci.
znam da postoje izmedju hrvatske i bosne neke komune...nekad procitam nesto dobro o tome, nekad da se tamo jos lakse dodje do droge...mozda postoji nesto ozbiljno...ona ima nekoga s kim zivi- da li je i on narkoman? ako jeste- ona se nikad nece izlijeciti dok je s njim...a ako on nije- onda je to vas dvoje koji pomazu njoj jednoj- ko pomaze Tebi?!
oduzimanje sna su bile u ratovima metode mucenja- da bi ga sacuvala, moraces uzimati tablete i to vjerojatnije antidepresive,nego benzodiazepine (to su oni sto za isti san s vremenom treba jaca doza), ali samo kao sredstvo ocuvanja snage-da bi mogla zaista sebi pomoci, da se ne bi slomila.
ne daj, zeno, nikome da ti unistava taj jedan zivot koji imas.
sad, imam 30 godina...nije to ni malo :) ...ali cini mi se da previse ljudskih zivota oko mene propada, jer postoje samo za druge ljude, cijeli zivot zive samo jednu sporednu ulogu i prozive svoj vijek, kao u zatvoru.
nemoj se ti stiditi zbog gresaka drugih- pa ni rodjene kcerke... ljudi tracaju da se ne osjeti njihov smrad...da na tren pomisle da su drugaciji, bolji od drugih.
vecina nasih zena (ne samo bosanskih,balkanskih...) smatraju samo sebe odgovornom za kucu, muza, sina, kcerku, roditelje svoje,njegove ...ostavi se toga...
nadji sebi kakvog prijatelja- te pare sto kcerki dajes za drogu -daj za vikend u neumu , herceg-novom ili pagu i zivi, idi i gledaj kud oblaci plove...kad jednom nestanes, svijet ce ostati potpuno isti, nista se promijeniti nece- samo tebe vise nece biti.
eto, toliko od mene...nadam se da nisam pretjerala.

Ova me tvoja recenica pogodila na sred srca. Zato sto je znam i govorim na svakom koraku i vazi mi kao zivotni aksiom. Samo sto bih dodala da izmedju rodjenja i smrti postoji nesto sto se zove slucajnost, ili sto bi @uvijek dragi gost rekao, kako su nam karte pale.

Pozdrav....
amrica

#67 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by amrica »

@zlatiborka

:kiss:
pustopoljina

#68 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by pustopoljina »

ta recenica je nesto sto sam pet godina tjerala od sebe i pokusavala da je pretvorim u nesto drugo,da je negiram...izgubila sam nekoga ko mi je bio najvece svjetlo u zivotu. jednostavno jednog dana-od mozdanog udara... cetvrta decenija zivota- godine zivljene za dobro drugih ljudi,brige,po.rani rat,po.rani mir,sastavljanje kraja s krajem,odvajanje od usta da bi najmiliji imali...sto bi rekli-prosjecan zivot...
(izmedju ova dva pasusa je bio tekst,koji nije bio za objavljivanje).
... ne znam vise sta je bilo,je li stivo bilo nesto vjersko,ili tek neka knjiga-ali bilo je nesto o tome da roditelji jesu pratioci svoje djece,i dijelom odgovorni-ali na kraju:ta djeca su svoji ljudi,sasvim zasebna bica,odgovorna za svoja djela.
tako sam nekako i ja shvatila da sam posebno bice,da moram prozivjeti odredjeni vijek,i da cu i ja jednog dana sklopiti oci,a drugi ce nastaviti zivjeti,do nekog svog sata.mislim-sve se to zna...ali sve se to tek uistinu otkriva,kad..se desi.
sad dolazi na red dio,u kojem mozda mogu pomoci (na pp).
Nekako s proljeća

#69 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Nekako s proljeća »

:)

Na temi ''Droga na sarajevskim ulicama'' nisam smatrao da trebam dati svoj komentar u vezi tvog personalnog problema.Pripadam onoj vrsti ljudi koji ne ostaju gluhi na neciji apel za pomoc.Kao rijetko ko te razumijem kroz sta prolazis jer ti je u srcu dijete sa velikim problemom, pa uslovno receno, otrov koji ona unosi u sebe indirektno slabi i tvoje srce.A iz njega se siri po cijelom tijelu...
Najbolje sto si mogla uraditi je ovo tvoje otvaranje kao svojevrstan ''ispustni ventil''.Ono sto ti se desilo te noci,puno puno teze tvoja kcerka prozivljava svaki puta kada se pokusa otrgnuti iz ovisnickog ludila.Ti si tada imala dilemu ili si posegnula za nekim lijekovima, dok ona to isto uradi, kada nema heroina uzme metadon.Molim te da me ne shvatis pogresno, vec samo da termin narkoman-ka zamijenis sa ovisnik-ca.Kao sto je tebi potrebna pomoc , njoj je i vise od toga.Droga ju je toliko deformisala kao licnost, da to vise i nije ono tvoje dijete....

Za svaku bolest ima i lijek.Budi slobodna da me kontaktiras po pitanju rjesavanja problema ovisnosti , da vidimo sta se konkretno moze uraditi.A moze sigurno, ukoliko ona to iskreno zeli.Ne zbog tebe ili nekoga drugog, vec zbog same sebe.
Kupalo

#70 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Kupalo »

Draga Zlatiborka,

reci ti nama kako ti mi mozemo pomoc? Ima li bilo sta sto bi smo mogli uradit osim postova. Sta ti treba u ovom trenutku?
lolita_xx

#71 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by lolita_xx »

zlatiborka, moj savjet ti je da odes ljekaru. ne moras ici privatno, niti moras placati. i nemoj uzimati lijekove 'napamet'. sretno
Abacija

#72 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by Abacija »

@zlatiborka - malo sam razmisljao i na kraju uvidio da sam prvi ja, a onda i ostali pogrijesili sa dosadasnjim savjetima. Ti se ne mozes odreci kcerke i to je srz svega. Cisti je idiotluk sa nase strane da ti savjetujemo da samo sebe gledas i da je u ovom trenutku tvoje zdravlje najvaznije. To jednostavno ne ide tako. Jer, moze tebi neki specijalista pomoci da spavas i da vise ne cujes zvukove, ali to opet nece direktno pomoci tvojoj kcerci, niti ce smanjiti tvoju brigu. Znaci, kad se poslije izvjesnog vremena zasitis tih lijekova opet ce ti se probuditi briga, a to je jace od brige za vlastitim zdravljem. I onda opet ispocetka...
Neko je gore pomenuo kako bi zatvor mogao pomoci da se ona oslobodi ovisnosti. Unaprijed se izvinjavam na direktnom pristupu, ali zatvor je besplatan dok se klinika placa. Ali sa druge strane zatvor je opasna solucija. Ali mozda je vrijedno toliko rizikovati kad vidis da je velika vjerovatnoca da ti kcerka izgubi zivot ako ovako nastavi. Jedino sto ti u ja mogu posavjetovati i sto ti stvarno moze mrvicu pomoci je da se oslobodis stida i da ne mislis sta ce carsija pricati. Tebi je najvaznije da ona ozdravi, a kad se to desi bas te briga sta se prica okolo jer ces ti dobiti kcerku nazad. Sretno!
BajrinNajmladji

#73 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by BajrinNajmladji »

Imam osjećaj da @Zlatiborku ''bombardujemo'' pažnjom, virtuelnom ljubavi, čini mi se malo joj i ''nezgodno''.
Ipak je sve drugačije u RL. Pošto u ovom vidljivom dijelu izrečeno konkretnih ponuda, a vjerovatno i na PP, siguran sam da može istovremeno pomoći i sebi i kćerki (Živimo za djecu).
Vratio bih se na pitanje iz naslova teme, Da li sam poludila ili je bilo nešto drugo?
Niko ne može postaviti tačnu granicu između normalnog i nenormalnog (Ludog).

Znam 100% da ono što zovemo pamet, inteligencija,...da je to kod pokretačice teme, sve normala.
Da li joj je funkcionisanje pameti bilo otežano i ''šta je to nešto drugo'', e to će dr. razriješti.

@Zlatiborko, nisi luda i nisi nenormalna!

Jednom sam svojoj dr. u firmi u kojoj sam radio izjavio:
Doktorice, ovdje niko nije normalan, a samo se ja liječim.

P.S.
Pokušah sa malo vedrine da otklonim već pomenutu nelagodu,... :-?
macan prvi

#74 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by macan prvi »

zlatiborka wrote:Da li se nekom slicno desilo, ja nemam para da dajem psiholozima i neuropsijatrima da mi objasne sta mi se desilo i zasto

i ne vjerujem im ni malo.

Da li vam je poznato da mozak moze da na taj nacin otkaze, kao da su sve neuronske veze poludile. To mi je bila najgora noc u zivotu, evo prvi put o ovome ikome govorim ovdje na forumu i nadam se da me necete ismijavati.

Ako nemate odgovor, barem me uputite od koga da trazim pomoc.

Hvala vam svima ako se ukljucite u raspravu.

Ja sam prije mjesec dana cula glasove u glavi. To nisu bili pravi glasovi ili razgovjetne rijeci, to je bila buka, kakafonija raznih zvukova, zvuci zvona, pistanje expres lonca, zvuci onih masina koji buse beton, zvuci ekspozije granata, strasno urlanje gavranova i svasta jos nesto. Najvise je dominirao piskutav zvuk zvona sa mojih vrata. Sve se to desilo nakon vise dana nesanice i zucnog telefonskog razgovora poslije kog sam se nasekirala i odljepila.

Napominjem da nisam popila nikakav alkohol, nisam popila nikakvu tabletu, cak ni paracetamol.

Sve je ovo pocelo 2 dana prije tako sto sam cula melodije. Ja odem u kuhinju i perem sudje i cujem melodiju jedne pjesme. Vratim se u sobu da provjerim sta je na TV, tamo vijesti a meni svira u usima pjesma. Opet se vratim za sudoper i jasno i glasno mi svira u usima jedna lijepa pjesma.

Sutradan isto tako samo malo slabije, bio je vikend i nisam isla na posao. Odem da kupim namirnice, svratim u kafanicu gdje obicno popijem kafu i tamo cujem pjesmu koja svira. Ali ta pjesma je bila ona ista koju sam prije slusala. Nekako mi bi prijatno, hajde neka svira gdje god idem....

Dodjem kuci i stavim svoje omiljene CD da ih slusam jer nisam odavno (ustvari me je ovo i navelo da poslusam svoju omiljenu muziku). Dugo sam slusala pjesme i istovremeno radila kucne poslove i virkala sta ima na TV-u i forumala ovdje. Ne mogu reci da mi je bilo ruzno. Cijelo to vrijeme mi je svirala muzika.

Nekako oko ponoci sam se umorila i namjestila krevet da idem spavati. Onda je krenulo, svi ti ne previse glasni zvuci su se poceli pojacavati. Sjednem i umirim se. Sve odjekuje oko mene. Odem na balkon da vidim sta tamo ima. Odem u banju da vidim da nije pukla koja cijev, nista, sve tiho a meni odjekuje u glavi. I moja macka spava pored mene i prede.

Hajde rekoh sebi da primijenim samokontrolu, da pokusam objasniti sta se desava jer zvuci koje cujem su preglasni i nesnosni. Pipam usi, pipam glavu, okrecem glavu na sve strane, zvuci postaju se jaci. Vec prodje 1 sat iza ponoci i ne znam sta da radim. Sama sam, da li da zovem hitnu pomoc, kako ce mi pomoci, ocajna sam...

Pokusala sam leci i skroz se umiriti, nista ne pomaze, glava hoce da mi pukne od buke, onda u jednom trenutku mi se upale lampice da to sto prozivljam je mozda hiperaktivnost mozga i "kurslus" u neuronskim celijama. I sjetih se da sam samo nekoliko dana prije procitala da je jedan covjek se ubio jer mu je bila buka u glavi.

Tek sam se onda prepala, joj necu se valjda i ja ubiti, joj kako da prekinem ovo i sta da radim. Odem do predsoblja, tamo visi kriz i cilibarski tekvim koji je moj pokojni otac donijeo iz Jeruzalema. Uzmem kriz i tekvim i poljubim ih i zamolim Boga da mi pomogne.

Iza ponoci je 2 i po sata a ja ludim i sama sam, koga da zovem, kcer sigurno spava. Poceh traziti imam li kakav apaurin ili slicno da uzmem da zaspem nadajuci se da ce buka prestati. Ili da ujutro idem doktoru ili pravo na Jagomir. Nadjem apaurin od 2 mg i bonisan na biljnoj bazi, drmnem 2 apaurina i jedan bonisan i cekam. Gledam na sat, prodje 10 minuta i nista. Onda odlucih da legnem i bude sta bude. Tako i zaspah.

Ne dao Bog da opet to dozivim! Jer opet slusam svoju omiljenu muziku (pjeva mi Joan Baes) ovoga trena i bojim se da ne dozivim isto.

Voljela bih da mi neko objasni ili bar pokusa objasnit ovo sto mi se desilo sa naucne i medicinske strane.

Dok dovrsavam ovaj post pjeva mi Vice Vukov:

DALMATINSKA ELEGIJA

I ova mala kala
u suncu cvicu sva
Kontrade skalinade
di setat san se zna

I ti fumari stari
iz kojih dima ni
I nase none bone
ca volimo ih svi

To nestaje sve dalje
sto dalje srce zna
drugare trazim stare
al furest sad sam ja

Ni tu je Dane Frane
da dodjedu na mul
Kod tete Mariete
da popijedu zmul

La, la, la....

-----------------------------------------------------

Te skure balature
ca stididu se sad
Ferali ca su sjali
kad mrak bi pa na grad

Portuni i kantuni
di ceka san te ja
Sentade serenade
noc puna pisme sva

Sve nestaje sve dalje
sto dalje srce zna
Drugare trazim stare
al furest sad sam ja

Ni tu je Dane Frane
da dodjedu na mul
Kod tete Mariete
da popijedu zmul

La, la, la....

Sve nestaje sve dalje
u dragom kraju mom.....

Sve nestaje al traje
taj bol u srcu mom......
Gospodjo zlatiborka :)

iz vasih postova na temi vidim da ste pod stresom sto je vjerovatno glavni razlog da ste imali problem koji spominjete.
Trazio sam malo na internetu informacije barem o tome da cujete pjesmu i meni se cini da je u vezi s tim kod vas rijec o (da to prevedem sasvim laicki) "sindromu muzickog uha" - musical ear syndrome.
U vezi s tim, nisam siguran da se morate previse brinuti jer to samo po sebi, tvrdi se na sajtu

http://www.hearinglosshelp.com/articles/mes.htm

nije znak psihijatrijskog (nego, upravo obrnuto, nepsihijatrijskog) slusnog poremecaja:

"Most people have never heard of the kind of auditory hallucinations that thousands of hard of hearing people experience. These auditory hallucinations have nothing whatsoever to do with mental illness. You see, there are two basic 'kinds' of auditory hallucinations—psychiatric auditory hallucinations and non-psychiatric auditory hallucinations. People with mental illnesses often experience the former, while hard of hearing people often experience the latter.

If you are hearing phantom voices, music or other sounds, how can you tell which kind of hallucinations you are experiencing? Here are two 'rules of thumb.'

1. People who experience psychiatric auditory hallucinations generally hear voices, as opposed to music or other sounds. People who experience non-psychiatric auditory hallucinations mostly hear music or singing, rather than just plain voices."

Dalje se navodi da sindrom uzrokuju faktori kao sto su starost ili stres, ali i nedostatak zvucne stimulacije za mozak (ako vam je okolina pretiha, mozak sam stvara, na neki nacin, te muzicke zvuke radi kompenzacije). Starenja se rijesiti mozete mozda malo teze ;-) :) , ali na druga dva faktora sigurno mozete pokusati utjecati.

Ako zelite vise informacija, kliknite na link koji sam postavio gore. Ako niste vicni engleskom, recite, prevest cemo. :)

Koliko sam clanak razumio, ovaj sindrom je stanje koje mozete (a ne morate) pokusati otkloniti. E sad... za ostale zvukove koje ste opisali (kakofonija sastavljena od pistanja, urlanja gavrana, ili ako - sacuvaj Boze - cujete ljudske glasove kako vam se obracaju razgovijetno), morate potraziti pomoc ljekara. Misljenja sam da, ako vam se to dogodi jednom zbog ociglednog stresa i ne ponavlja se, onda se i tad ne morate previse brinuti (jer je mozak onda u tom slucaju sam razrijesio problem), ali ako bi se ponavljalo, trebali biste otici ljekaru.

Sve najbolje. :)
zlatiborka

#75 Re: Da li sam poludila ili je bilo nesto drugo?

Post by zlatiborka »

@Macane prvi,

hvala na odgovoru. I prije kada sam bila mladja (nisam ni sada tako stara) mi se znalo desiti da cujem razne melodije a cesto i zvonjavu u usima nalik na pistanje. I onda upitam nekog ko mi se nadje blizu: "Koje mi uho zvoni? Ako je lijevo trebam cuti nepovoljan glas, a ako je desno onda povoljan (stare bapske gatke).

Ali to sto si napisao o tome da sam u zvucnoj izolaciji je dosta tacno. Jer sam sama u kancelariji, doduse radim sa strankama ali ih je u zadnje vrijeme malo. I ni na telefon ne volim puno da pricam jer ne cujem najbolje tj. imam ostecnje sluha od 40 na jednom i 60 decibela na drugom uhu zbog sreptomicina kojeg sam u djetinstvu dobijala. I kod kuce sam sama, televizor stisam kad je neki film jer citam tekst, a ako je neka vazna prica stavim slusni aparat. I setam sama, odem u kafanu kad pozelim, uglavnom ja sam samocu dobro istrenirala.

Sve je to uzrok sto se izolujem i skljucim. Moze oko mene biti 10 ljudi da pricaju ja necu nastojati da ih cujem jer znam da necu uspjeti. A tracevi koji se sapucu me ne zanimaju. Ako sa nekim direktno pricam upozorim ga govori polako i razgovjetno, normalnom jacinom tona.

Primjer: kad gledam 60 minuta, ja Bakira i onog Vaskovica jedva pratim jer govore prebrzo.
Post Reply