Objava i/ili znanost?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#51 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

hepek071 wrote:
Latina wrote:
Pravo pitanje koje bih tražio i koje tražim: Šta je treći put?
Nema treceg puta; nauka objasnjava pojavnost, religija je put upoznavanja vlastite, odnosno ljudske duse. U sustini su u harmoniji, samo sto to ni jedni ni drugi nece priznati, jer im odgovara dihotomija ( iluzije o moci ).
Mislim da ipak postiji treći put koji treba definirati. Religija nije u stanju pojmiti racionalnost svijeta, niti je znanost u stanju pojmiti iracionalnost čovjeka. Obje u svojim institucionaliziranim oblicima su negacija same sebe ili da budem precizniji postaju proizvod. Ako čovjek kao individua odabere bilo koju od ove dvije strane reducira samoga sebe. Isto tako moje mišljenje je da se teško mogu miksati ova dva puta zajedno. Svak će od nas odabrati jedan il idrugi, možda i mali miksati, s time da će jedan oblik dominirati.

Smatram sebe racionalistom i ateistom. Kažem da sam ateista iz možda čistog otpora prema "političkoj religioznosti", odnosno uspostavi struktura moći i njihovom održavanju putem religije. Vjerovatno sam više možda neki agnostik, kome Bog ne smeta, ali ga itekako nervira ideologizacija Boga. Sa znanošću je danas ista stvar. Znanje nije u službi čovjeka i njegovog napretka, već u službi profita i moći. Ovo jeste jedan od ključnih odgovora zašto danas imamo radikalan povratak najdogmatičnijih oblika vjerovanja u pokušaju čovjeka da pojmi svijet koji ga okružuje. Jednostavno znanost je pala pod uticajem interesa i ideologija. Čini se da racionalnost očigledno nije dovoljna sama po sebi.

Zato i postavljam pitanje trećeg puta čisto da upalimo svijeće i potražimo čovjeka. Pitanje je da li nam za to treba bilo kakva ideološka matrica?
To je zavisno od karaktera osobe, nekima ne treba, ali na zalost, nekima treba neka deologija, treba im neko da im odredjuje kako ce se ponasati, da ga vodi kroz zivot, da mu daje upute i da ga nagradjuje. Ja licno to vidim kao neispunjenost i nedostatak vlastitog zivota, odnosno nezadovoljstvo zbog kojeg se prkljucuju coporu - grupi ljudi sa kojom se osjecaju jaci, mocniji.

Bilo bi fino da to ljudima nije neophodno.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#52 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

hepek071 wrote:
Mislim da ipak postiji treći put koji treba definirati. Religija nije u stanju pojmiti racionalnost svijeta, niti je znanost u stanju pojmiti iracionalnost čovjeka.
Hajde mi dragi @hepek reci imas li dusu ? Ako je imas, kako znas da je imas ? A ako je nemas, dokazi mi da je nemas.

U odgovoru se mozes posluziti racionalnoscu ili iracionalnoscu koja je svojstvena svakom covjeku. Moje misljenje je da je upravo suprotno; nauka nije u stanju pojmiti vlastito ludilo, bas kao sto dogmatizirana ( od covjeka koji je sebi prilagodjava ) religija nije u stanju ni naslutiti mudrost i velicinu Plemenitog Tvorca.
Obje u svojim institucionaliziranim oblicima su negacija same sebe ili da budem precizniji postaju proizvod.

Mozda, ali u crno-bijelom svijetu. Ja zivim u svijetu sa velikim brojem boja i mnogo nijansi medju njima.
Ako čovjek kao individua odabere bilo koju od ove dvije strane reducira samoga sebe.
Na koji nacin ? :)

Opet mislimo razlicito. Covjek koji ne vidi prividnu dihotomiju tijela i duse, ne vidi ni ( nepostojecu ) dihotomiju izmedju vjerovanja i nauke.
Isto tako moje mišljenje je da se teško mogu miksati ova dva puta zajedno.
Zivot je jedan. Tijelo i dusa su jedno, dok se ne razdvoje. Gdje ces i kada umrijeti ? Postoji li naucni metod koji ce ti pomoci da odgovoris na ovo pitanje ?
Svak će od nas odabrati jedan il idrugi, možda i mali miksati, s time da će jedan oblik dominirati.
Niko od ljudi nije savrsen, ali su duhovni ljudi sigurno bogatiji od ljudi koji su sebe i stvarnost sveli na puku pojavnost. Uvijek postoji ono nevidljivo, ljudi mogu izabrati da to sto je nevidljivo u nama poreknu, ali to nevidljivo nece prestati da BUDE samo zato sto to neko porice. :)
Smatram sebe racionalistom i ateistom. Kažem da sam ateista iz možda čistog otpora prema "političkoj religioznosti", odnosno uspostavi struktura moći i njihovom održavanju putem religije.
Tvoje shvatanje religije je povrsno. Mene strukture moci narocito one religijske prirode uopste ne zanimaju. Meni moja religija objasnjava uspjesan nacin priblizavanja Bogu i cini me smirenom i sretnom. :) Postoji li neka naucna metoda za postizanje srece ?
Vjerovatno sam više možda neki agnostik, kome Bog ne smeta, ali ga itekako nervira ideologizacija Boga.

Svako ima svoj put. :)
Sa znanošću je danas ista stvar. Znanje nije u službi čovjeka i njegovog napretka, već u službi profita i moći.
Kad budes neraspolozen, potrazi neki udzbenik o istoriji nauke. :D To je bilo sve, samo ne znanje. Najvise lutanje u mraku, mnogo skupih gresaka samozivog covjeka, previse tragedija na putu do uspjeha i napretka. Per aspera ad astra, odnosno najvise krv i suze.
Čini se da racionalnost očigledno nije dovoljna sama po sebi.

Nije, zato sto covjek nije samo racionalan, nego i duhovan po svojoj prirodi.
Zato i postavljam pitanje trećeg puta čisto da upalimo svijeće i potražimo čovjeka. Pitanje je da li nam za to treba bilo kakva ideološka matrica?
Vec sam rekla, smatram da su nauka i religija u harmoniji. :)
arzuhal

#53 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Latina wrote:
Smatram sebe racionalistom i ateistom. Kažem da sam ateista iz možda čistog otpora prema "političkoj religioznosti", odnosno uspostavi struktura moći i njihovom održavanju putem religije.
Tvoje shvatanje religije je povrsno. Mene strukture moci narocito one religijske prirode uopste ne zanimaju. Meni moja religija objasnjava uspjesan nacin priblizavanja Bogu i cini me smirenom i sretnom. :) Postoji li neka naucna metoda za postizanje srece ?
Tačno.
arzuhal

#54 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Viču: evolucija! Viču: kaka ba evolucija?
I satraše se ljudi samo pojedinačnim obzirima jedne te iste stvarnosti, a Stvarnost ne dodiruju. Ali, tako je to kad se ne poznaje Ljubav.

...i On je pun ljubavi, Gospodar svemira..(Burudž, 14-15.)

Radi se o evoluitivno/kreativnom impulsu kojeg je zadala Ljubav. Ne samo o jednom ili drugom, nego o svemu odjednom.
I Adem je prošao taj proces: od prašine, zatim ilovače, ustajalog blata, do sasušenog blata i Udisaja Života.
A Mewlana pjeva u Mesneviji:
Nešto vremena sam lebdio u prostoru poputa atoma prašine, bez volje
poslije čega kročih u neorgansko carstvo materije.
Prelazeći u biljno carstvo, izgubih svo sjećanje na svoju borbu na materijalnom području.
Potom uđoh u životinjsko carstvo zaboravljajući prethodno razdoblje, osjećajući samo instiktivni i nesvjesan nagon
prema rastu bilja i cvijeća, osobito u proljeće, onaj, naime, što ga dojenče osjeća prema majci.
Penjući se stepenicama životinjskog svijeta postadoh čovjek zauzdanim stvarlačkim nagonom Tvorca.
Nastavih napredovanje od carstva do carstva razvijajući razum, jačajući organizam.
Postoji osnova za stalno uzdizanje iznad ranijih stupnjeva mišljenja. Čak ni sadašnja moja racionalnost nije kulminacija mentalne evolucije.
I to valja prevladati, jer još je okaljano egoističkim biološkim nagonima.
Hiljadu drugih tipova razuma i svijesti uslijedit će u daljnjem toku mog uspinjanja;
Čudo nad čudima!

I da nema Ljubavi, neorgansko bi odbilo da pređe u organsko, mineralno u vegetativno, a ovo u animalno. Da nema te Ljubavi, i najveći duh i um među ljudima presahnuo bi, ugašen, jer bi hrana u njegovom želucu odbila da se pretvori u njegovu snagu.
Neka čovjek p o g l e d a u hranu koju jede (Abese)
Ali, oni govore o mehanici i mehanicizmu! Jer ne znaju o Ljubavi...
Tako jedan impotentni čovjek napisa pismo prijatelju, tražeči da mu ovaj objasni i opiše slast intimnog odnosa. I dobi odgovor:
Prijatelju, do sada sam znao da si onemoćao, ali sada vidim i da si budala...
bosna123

#55 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

:thumbup: Stvarno mi se dopada, da ti Uzviseni poveca znanje.
A sad da te pitam nesto sto mozda ne bih trebala na forumu, pa ne moras odgovarati ako ne zelis. Da li je bavljenje islamom nesto cime se profesionalno bavis ? Pitanje zvuci nezgrapno ali ne znam kako da ga formuliram. Pitam zato sto dugo nisam citala nesto ovako smisleno ili to pase mom sadasnjem nivou i halu, ne znam. Znaci ne moras odgovoriti, nije problem.
Kupalo

#56 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Kupalo »

VJERUJ U LJUBAV (pjeva. Oliver Dragojević)

Vjeruj u ljubav,
jer ljubav je sve,
vjeruj u ljubav,
ne zivi bez nje.
Vjeruj u ljubav,
i sacuvaj nju,
vjeruj u ljubav u dobru i zlu.
Vjeruj u ljubav,
i sacuvaj nju,

Daj mi svoju ruku sad,
neka ljubav veze nas.
Daj mi svoju ruku sad,
kao rijedak cvijet.
Daj mi svoju ruku sad,
prava ljubav je uz nas,
nek' nas vodi u srecniji svijet.

Vjeruj u ljubav,
jer ljubav je sve,
vjeruj u ljubav,
ne zivi bez nje,
vjeruj u ljubav,
i sacuvaj nju,
Vjeruj u ljubav i sacuvaj nju,

Daj mi svoju ruku sad,
neka ljubav veze nas.
Daj mi svoju ruku sad,
kao rijedak cvijet.
Daj mi svoju ruku sad,
prava ljuba je uz nas,
ona moze promjeniti svjet.

Vjeruj u ljubav,
jer ljubav je sve,
vjeruj u ljubav,
ne zivi bez nje,
vjeruj u ljubav,
i sacuvaj nju,
vjeruj u ljubav,
u dobru i zlu.
Vjeruj u ljubav,
i sacuvaj nju,
vjeruj u ljubav u dobru i zlU
arzuhal

#57 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

bosna123 wrote::thumbup: Stvarno mi se dopada, da ti Uzviseni poveca znanje.
A sad da te pitam nesto sto mozda ne bih trebala na forumu, pa ne moras odgovarati ako ne zelis. Da li je bavljenje islamom nesto cime se profesionalno bavis ? Pitanje zvuci nezgrapno ali ne znam kako da ga formuliram. Pitam zato sto dugo nisam citala nesto ovako smisleno ili to pase mom sadasnjem nivou i halu, ne znam. Znaci ne moras odgovoriti, nije problem.
Ne, ne bavim se islamom profesionalno.
Moguće je da odgovara tvom halu :) . A kada se hal zadrži dugo, postaje meqam. U tom slučaju, imaš čvrstu stepenicu da se otisneš još više :) .
I, da, uvijek mi možeš poslat poruku na PP, ako ti je nešto nezgodno da pitaš na forumu...
Alejkumu selam, od prošli put.
bosna123

#58 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

Hvala na odgovoru. Samo nastavi pisati. Necu te vise hvaliti da se ne umislis ne daj Boze. Hajde pa-pa.
Lakat Jebić

#59 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Lakat Jebić »

Upravo ono sto sam nekoliko puta pokusao reci u diskusijama evolucija vs religija, ali obicno se izgubi u moru komentara "napaljenika" s obje strane.

Ko kaze da je evolucija suprotstavljena religiji? Tacno, povrsnim razmisljanjem se dolazi do takvog zakljucka, ali uzmimo biblijskih 6 dana stvaranje svijeta. Biće koje je vanvremensko, vanprostorno, van svake dimenzije nama poznate, njegovih 6 dana, moze biti nasih 60 milijardi godina, ili koliko vec je prema teoriji evolucije stvarana zemlja onakvu kakvu je poznajemo.

U tih 6 dana je stvarao prvo jednocelijske organizme, (naravno sve hipoteticki govorim) svaki naredni organizam je bivao kompleksniji, dok na kraju nije stvorio covjeka.

a kad je Adem a.s. dosao na zemlju, pominje se da ga je Bog poucio imenima stvari i da je to bio razlog da mu se meleci poklone, dakle njegovo znanje. I tu dolazimo do znanja, i ove teme....

Kako neko moze reci da religija, mozda bolji termin vjera, "steze" nauku, kada u dogmi te vjere, govorim o islamu, postoji "prica" da su se bica od svjetlosti poklonila drugom bicu, koje je stvoreno od zemlje, prasine i vode, zbog znanja?
LSD

#60 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

Arzuhal se rapidno popravio,što je za svaku pohvalu :thumbup: ...naravno ima ovdje (na ovom podforumu)još finih ljudi -nema potrebe da se imenuju.
Ali ima dosta i onih koji moraju biti pod stalnom prismotrom.
Optimus Prime

#61 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Lakat Jebić wrote:Upravo ono sto sam nekoliko puta pokusao reci u diskusijama evolucija vs religija, ali obicno se izgubi u moru komentara "napaljenika" s obje strane.

Ko kaze da je evolucija suprotstavljena religiji? Tacno, povrsnim razmisljanjem se dolazi do takvog zakljucka, ali uzmimo biblijskih 6 dana stvaranje svijeta. Biće koje je vanvremensko, vanprostorno, van svake dimenzije nama poznate, njegovih 6 dana, moze biti nasih 60 milijardi godina, ili koliko vec je prema teoriji evolucije stvarana zemlja onakvu kakvu je poznajemo.

U tih 6 dana je stvarao prvo jednocelijske organizme, (naravno sve hipoteticki govorim) svaki naredni organizam je bivao kompleksniji, dok na kraju nije stvorio covjeka.

a kad je Adem a.s. dosao na zemlju, pominje se da ga je Bog poucio imenima stvari i da je to bio razlog da mu se meleci poklone, dakle njegovo znanje. I tu dolazimo do znanja, i ove teme....

Kako neko moze reci da religija, mozda bolji termin vjera, "steze" nauku, kada u dogmi te vjere, govorim o islamu, postoji "prica" da su se bica od svjetlosti poklonila drugom bicu, koje je stvoreno od zemlje, prasine i vode, zbog znanja?
Jest kad bi se zahebavali.
Meni je uvijek interesantno citati sa kojom mastom vjernici interpretiraju kuranske ajete ili citate iz biblije kada im jednostavno tumacenje ne odgovara.

Ako je bog izvan vremena, a jeste posto je navodno stvorio vrijeme, onda ne postoje nikakve relacije izmedju zemaljskih dana kao jednice za mjerenje vremena, koja odgovara jednom okretaju zemljine ose i nekih fiktivnih bozijih dana. Uostalom ako je vec napravio zemlju sto onda nije rotiranje zemljine ose prilagodio svome danu.

A Adem sad nije Adem nego metafora za jedncelijske organizme. Onda se pitam sta je onda njegovo rebro od kojeg je bog stvorio zenu. Ova objasnjenja posaju toliko absurdna tako da se u tom slucaju svaki ajet moze preokrenuti kako neko zeli.
Lakat Jebić

#62 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Lakat Jebić »

Optimus Prime wrote:
Lakat Jebić wrote:Upravo ono sto sam nekoliko puta pokusao reci u diskusijama evolucija vs religija, ali obicno se izgubi u moru komentara "napaljenika" s obje strane.

Meni je uvijek interesantno citati sa kojom mastom vjernici interpretiraju kuranske ajete ili citate iz biblije kada im jednostavno tumacenje ne odgovara.

Ako je bog izvan vremena, a jeste posto je navodno stvorio vrijeme, onda ne postoje nikakve relacije izmedju zemaljskih dana kao jednice za mjerenje vremena, koja odgovara jednom okretaju zemljine ose i nekih fiktivnih bozijih dana. Uostalom ako je vec napravio zemlju sto onda nije rotiranje zemljine ose prilagodio svome danu.

A Adem sad nije Adem nego metafora za jedncelijske organizme. Onda se pitam sta je onda njegovo rebro od kojeg je bog stvorio zenu. Ova objasnjenja posaju toliko absurdna tako da se u tom slucaju svaki ajet moze preokrenuti kako neko zeli.
1. bold: u cemu je onda problem?
2. bold: haj molim te procitaj opet onaj pasus u kojem se spominje Adem i jednocelijski organizmi i objasni mi otkud ti to da je Adem metafora za amebu
hepek071

#63 Re: Objava i/ili znanost?

Post by hepek071 »

Latina wrote:
hepek071 wrote:
Mislim da ipak postiji treći put koji treba definirati. Religija nije u stanju pojmiti racionalnost svijeta, niti je znanost u stanju pojmiti iracionalnost čovjeka.
Hajde mi dragi @hepek reci imas li dusu ? Ako je imas, kako znas da je imas ? A ako je nemas, dokazi mi da je nemas.

U odgovoru se mozes posluziti racionalnoscu ili iracionalnoscu koja je svojstvena svakom covjeku. Moje misljenje je da je upravo suprotno; nauka nije u stanju pojmiti vlastito ludilo, bas kao sto dogmatizirana ( od covjeka koji je sebi prilagodjava ) religija nije u stanju ni naslutiti mudrost i velicinu Plemenitog Tvorca.
Obje u svojim institucionaliziranim oblicima su negacija same sebe ili da budem precizniji postaju proizvod.

Mozda, ali u crno-bijelom svijetu. Ja zivim u svijetu sa velikim brojem boja i mnogo nijansi medju njima.
Ako čovjek kao individua odabere bilo koju od ove dvije strane reducira samoga sebe.
Na koji nacin ? :)

Opet mislimo razlicito. Covjek koji ne vidi prividnu dihotomiju tijela i duse, ne vidi ni ( nepostojecu ) dihotomiju izmedju vjerovanja i nauke.
Isto tako moje mišljenje je da se teško mogu miksati ova dva puta zajedno.
Zivot je jedan. Tijelo i dusa su jedno, dok se ne razdvoje. Gdje ces i kada umrijeti ? Postoji li naucni metod koji ce ti pomoci da odgovoris na ovo pitanje ?
Svak će od nas odabrati jedan il idrugi, možda i mali miksati, s time da će jedan oblik dominirati.
Niko od ljudi nije savrsen, ali su duhovni ljudi sigurno bogatiji od ljudi koji su sebe i stvarnost sveli na puku pojavnost. Uvijek postoji ono nevidljivo, ljudi mogu izabrati da to sto je nevidljivo u nama poreknu, ali to nevidljivo nece prestati da BUDE samo zato sto to neko porice. :)
Vjerovatno sam više možda neki agnostik, kome Bog ne smeta, ali ga itekako nervira ideologizacija Boga.

Svako ima svoj put. :)
Sa znanošću je danas ista stvar. Znanje nije u službi čovjeka i njegovog napretka, već u službi profita i moći.
Kad budes neraspolozen, potrazi neki udzbenik o istoriji nauke. :D To je bilo sve, samo ne znanje. Najvise lutanje u mraku, mnogo skupih gresaka samozivog covjeka, previse tragedija na putu do uspjeha i napretka. Per aspera ad astra, odnosno najvise krv i suze.
Čini se da racionalnost očigledno nije dovoljna sama po sebi.

Nije, zato sto covjek nije samo racionalan, nego i duhovan po svojoj prirodi.
Vec sam rekla, smatram da su nauka i religija u harmoniji. :)
Duša je samo umišljeni šupljikat ljudi. Čisti produkt destruktivnog egoizma, odnosno samozabluda kojom opravdavamo uništenje prirode u ime osobnog "boljitka". Priča o duši je korijen svakog fašizma, umišljanje da smo "mi" ili ja bolji od bilo koga drugoga. Po meni niti jedna ideologija neće spasiti čovječanstvo od samouništenja sve dok centralno pitanje ne bude čovjek i njegov/njen boljitak. A priča o samospasenju kroz Boga ili ireligiju je samozabluda, jal ti zatvaranje očiju od strane onih koji nemaju muda suočiti se sa životom, odnosno odabiranje lakšeg puta ili čisti komformizam.
Optimus Prime

#64 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Lakat Jebić wrote:
Optimus Prime wrote:

1. bold: u cemu je onda problem?
2. bold: haj molim te procitaj opet onaj pasus u kojem se spominje Adem i jednocelijski organizmi i objasni mi otkud ti to da je Adem metafora za amebu
1. Bog je izvan vremena! Znaci za njega vrijeme kakvo mi znamo NE TECE UOPCE. Znaci ne tece ni sporije, ni brze nego NE TECE NIKAKO. Dakle bog je izvan vremena. Ako uzmeno da je ta pretpostavka tacna onda ne mozes praviti nikakve relacije tipa : jedan boziji dan traje 1000 ljudskih godina i slicno.

2. Pa eto biblija a i kuran (u malo promjenjenoj verziji) spominju kako je bog za 6 dana (u kuranu : za 6 dana u jednom Ajetu, za 8 dana u jednom drugom) stvorio zemlju i Adema kao prvog covjeka od koga smo svi mi nastali.
Ti si spominjao da je bog za 6 dana stvorio jednocelijske organizme, znaci poistovjecujes Adema i te prve oblike zivota na zemlji. METAFORA
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#65 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

I tako se raspravljam sa nepoznatim, dokonim, nerazumnim, sujetnim...@arzuhal dobro se drzi kad dodjem kuci ! :x

Slomicu te zbog ove i slicnih tema !
Last edited by Latina on 10/03/2009 01:00, edited 2 times in total.
LSD

#66 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

Bog je Gospodar vremena...ustvari,On je Gospodar svega pa i vremena izmedju ostalog...Njegovoj volji se i vrijeme pokorava,podredjuje i robuje,a covjek nece :shock:...doduše,covjeku je data sloboda volje i izbora dok živi život na dunjaluku ...pojedini ljudi...ima i onih koji se pokoravaju Božijoj volji i naredbama.
Lakat Jebić

#67 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Lakat Jebić »

Optimus Prime wrote:
1. Bog je izvan vremena! Znaci za njega vrijeme kakvo mi znamo NE TECE UOPCE. Znaci ne tece ni sporije, ni brze nego NE TECE NIKAKO. Dakle bog je izvan vremena. Ako uzmeno da je ta pretpostavka tacna onda ne mozes praviti nikakve relacije tipa : jedan boziji dan traje 1000 ljudskih godina i slicno.

2. Pa eto biblija a i kuran (u malo promjenjenoj verziji) spominju kako je bog za 6 dana (u kuranu : za 6 dana u jednom Ajetu, za 8 dana u jednom drugom) stvorio zemlju i Adema kao prvog covjeka od koga smo svi mi nastali.
Ti si spominjao da je bog za 6 dana stvorio jednocelijske organizme, znaci poistovjecujes Adema i te prve oblike zivota na zemlji. METAFORA
1. poenta

2. nisi fino procitao, ili se ja nisam fino izrazio. probacu slikovito. htio sam reci da je Bog prvi dan stvorio amebu, pa onda treci dan, ne znam, kornjacu, i da je sestog dana stvorio covjeka, kao, ne mogu reci savrseno, ali sigurno najkompleksnije bice
Optimus Prime

#68 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Lakat Jebić wrote:
Optimus Prime wrote:

1. poenta

2. nisi fino procitao, ili se ja nisam fino izrazio. probacu slikovito. htio sam reci da je Bog prvi dan stvorio amebu, pa onda treci dan, ne znam, kornjacu, i da je sestog dana stvorio covjeka, kao, ne mogu reci savrseno, ali sigurno najkompleksnije bice
1.)Poenta je da su ljudi koji su pisali bibliju i kuran mislili u tom kontekstu na zemaljske dane i na to da je Bog bukvalno stvorio covjeka za jedan dan.
Ko bi im i zamjerio sa obzirom da tadasnji ljudi nisu imali pojma sta je Big Bang ili Evolucija.
2.) Evolucija je postepen proces a ne stepenicast.
Lakat Jebić

#69 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Lakat Jebić »

Optimus Prime wrote:
Lakat Jebić wrote:
Optimus Prime wrote:

1. poenta

1.)Poenta je da su ljudi koji su pisali bibliju i kuran mislili u tom kontekstu na zemaljske dane i na to da je Bog bukvalno stvorio covjeka za jedan dan.
Ko bi im i zamjerio sa obzirom da tadasnji ljudi nisu imali pojma sta je Big Bang ili Evolucija.

ok, ti si upravu
BHF_Manijak

#70 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Hajd majketi nadji mi taj ajet gdje se spominje da je Allah stvorio zemlju za 8 dana,nesto ja nenaletih na njega!sura i broj ajeta,bez citiranja,ja cu onda to naci u Kur`anu!! ;)
Mutazilah

#71 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Mutazilah »

To si saznao kada si sjedio sa Muhammedom u Pecini? Odnosno visio na kirzu sa Isaom?
beautyfool

#72 Re: Objava i/ili znanost?

Post by beautyfool »

Optimus Prime wrote:
Nebih ulazila u neku dublju raspravu na ovoj temi samo da napomenem ako vec pravite neke usporedbe bar se informisite malo vise, Big Bang se pominje u Kuranu i to onim ljudima koji pojma nisu imali o tome a Uzviseni ih je fino obavijestio ;-) ;

"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali...."
(Al-Anbiya', 30)
Mutazilah

#73 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Mutazilah »

beautyfool wrote:
Optimus Prime wrote:
Nebih ulazila u neku dublju raspravu na ovoj temi samo da napomenem ako vec pravite neke usporedbe bar se informisite malo vise, Big Bang se pominje u Kuranu i to onim ljudima koji pojma nisu imali o tome a Uzviseni ih je fino obavijestio ;-) ;

"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali...."
(Al-Anbiya', 30)

Pogledaj temu o "naucnom metodu", tamo su se svi slozili da nauka nije kriterij istine, zasto onda pokusavate dokazati istinitost ili neistinitost religije putem nauke? :-)
Optimus Prime

#74 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:
Hajd majketi nadji mi taj ajet gdje se spominje da je Allah stvorio zemlju za 8 dana,nesto ja nenaletih na njega!sura i broj ajeta,bez citiranja,ja cu onda to naci u Kur`anu!! ;)
SURA FUSSILAT :

AJET 9. Reci: "Zar, zaista, necete da vjerujete u Onoga koji je u dva dana Zemlju stvorio – i jos mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

AJET 10. On je nepomicna brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je ucinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u cetiri dana, - ovo je objasnjenje za one koji pitaju,

AJET 11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo jos maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!’ – odgovorili su,

AJET 12. pa ih u dva dana , kao sedam nebesa, stvorio, i odredio sta ce se u svakom nebu nalaziti. A nebo najblize sjajnim zvijezdama smo ukrasilii nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga.

2 Dana za zemlju + 4 dana za povrsinu zemlje+ 2 dana za nebesa = 8 dana
Kupalo

#75 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Kupalo »

Šta je istina?
Locked