Porez na plate i kršenje ustava BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ovo_malo_duse

#51 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by ovo_malo_duse »

Skandinavske zemlje imaju najbolji socijalni sistem na svijetu i haman je sistem isti kao da je prpisano iz njihovog sistema oprezivanja ..Dio na koji se neplaca porez je isti svima i onda dolaze olaksice na djecu, kredite, ulaganja investicije... itd itd...I svakom je jasno zasto...Naravno neki nevide daleko kad se dirnu po dzepu, a sve zakleti socijaldemokrati dok se njih nedirne po dzepu. Fino bilo radit u stranoj organizaciji i ne placat porez ( da neimenujem ti ce sami da se prepoznaju)

Da zakljucim : Ovaj sistem kao da je prepisan....Jedino stoi fali je razlicita stopa oporezivanja.....

Tu je trebalo do 1500 KM 10 %
od 1500- 3000 15 %
preko toga 25 %

I da me Lesli ne skonta pogresno princip je ako imas platu 1550...na 1500 ti se odbije 10 % a na onih 50 15 %....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#52 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

ovo_malo_duse wrote:Skandinavske zemlje imaju najbolji socijalni sistem na svijetu i haman je sistem isti kao da je prpisano iz njihovog sistema oprezivanja ..Dio na koji se neplaca porez je isti svima i onda dolaze olaksice na djecu, kredite, ulaganja investicije... itd itd...I svakom je jasno zasto...Naravno neki nevide daleko kad se dirnu po dzepu, a sve zakleti socijaldemokrati dok se njih nedirne po dzepu. Fino bilo radit u stranoj organizaciji i ne placat porez ( da neimenujem ti ce sami da se prepoznaju)

Da zakljucim : Ovaj sistem kao da je prepisan....Jedino stoi fali je razlicita stopa oporezivanja.....

od 1500- 3000 15 %
preko toga 25 %

I da me Lesli ne skonta pogresno princip je ako imas platu 1550...na 1500 ti se odbije 10 % a na onih 50 15 %....
Kralju, to sto aludiras na mene i strance, to okaci husniji o rep, ako ti pusti da pridjes.
Pa bog vam pamet dao kako imate obraza bunit se na visoke cijene hljeba, kad je u njemackoj kilo paprika 3 eura ;) eto vam poredjenja :D

Moji stranci placaju i porez, i pio mio, em prijavljeni full, samo kad si na probnom prijavljen si na neki prosjek...

PS za one koji sporije shvataju, pise vam u par postova iznad razlog sto raji smeta ovakav harac. Al sve neki zastitnici vitalnih nacionalnih interesa su nekako...za ovakvo oporezivanje...
mIRCerka

#53 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

PPS NAgradno pitanje: Zasto je zaustavljena sistematizacija PIO MIO u FBiH?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#54 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by hrasno38 »

Sto se tice samog poreza na plate on je i prije postojao ali na brutu i u nesto manjem postotku tako da se nije obracala paznja na njega. U globali kada se sve sabere i oduzme dakle ukinut na brutu stavljen na netu=plata je tu negdje bez nekih prevelikih oscilacija. Taj porez nije nesto sto smo mi izmislili nego nesto sto postoji vec dugo vremena u vecini svijeta i isto tako u toj vecini svijeta porodice su u odnosu na samce uvijek imale izvjesne benificije iz raznoraznih razloga. Medjutim generalno kod nas je jedan drugi problem u pitanju ato je da uvodimo sva moguca evropska pravila ali nikako da uvedomo evropska primanja i u tome je najveci problem. Ne mozes ti kopirati evropske poreze sa prosjecnom platom od 500-600 KM u drzavi u kojoj 50% naroda ne radi i u kojoj je 80% minimalno politckog establishmenta korumpirano ili tacnije koristi se obilato tim parama koje se od nas uzimaju. E sad ko je tu kriv?????? Kratko i jasno: NAROD i niko drugi. U ovoj drzavi jedini koji imaju muda su penzioneri i invalidi a sve ostalo su najobicnije sline zajedno sa mnom. U svakoj drzavi pokretacke snage svake promjene su radnici i studenti. Ovim prvima je izgleda sve postalo ravno a ovi drugi koji su po meni jaci i vazniji su najobicnije pizde i sretan sam sto sam zivio u vremenu kada je ta kategorija ljudi imala muda do koljena.
ovo_malo_duse

#55 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by ovo_malo_duse »

mIRCerka wrote:
ovo_malo_duse wrote:Skandinavske zemlje imaju najbolji socijalni sistem na svijetu i haman je sistem isti kao da je prpisano iz njihovog sistema oprezivanja ..Dio na koji se neplaca porez je isti svima i onda dolaze olaksice na djecu, kredite, ulaganja investicije... itd itd...I svakom je jasno zasto...Naravno neki nevide daleko kad se dirnu po dzepu, a sve zakleti socijaldemokrati dok se njih nedirne po dzepu. Fino bilo radit u stranoj organizaciji i ne placat porez ( da neimenujem ti ce sami da se prepoznaju)

od 1500- 3000 15 %
preko toga 25 %

Kralju, to sto aludiras na mene i strance, to okaci husniji o rep, ako ti pusti da pridjes.
Pa bog vam pamet dao kako imate obraza bunit se na visoke cijene hljeba, kad je u njemackoj kilo paprika 3 eura ;) eto vam poredjenja :D

Moji stranci placaju i porez, i pio mio, em prijavljeni full, samo kad si na probnom prijavljen si na neki prosjek...

PS za one koji sporije shvataju, pise vam u par postova iznad razlog sto raji smeta ovakav harac. Al sve neki zastitnici vitalnih nacionalnih interesa su nekako...za ovakvo oporezivanje...
Jesul isto platili za sve vas za sve one godine dok ni ti ni oni nisu placali.. Dok si nam ti ovdje palamudila o penzionerima pedagozima itd. Zato ti svoj supljak mos okacit macku o rep...

Mislim da ti je sadeta rekla sve u posljednjem postu...
Mislim da je uzaludno komentarisat dalje...
janje_

#56 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by janje_ »

tema nije dobro postavljena.. polazi od pretpostavke da je default vrijednost plate + sve beneficije.. a nije..

default vrijednost (poreski koeficijent) je 1,00..

tu smo svi isti pred zakonom.. i od toga svi polazimo..
imam jedno dijete, meni se koeficijent uvecava.. izdrzavam bracnog druga, meni se koeficijent uvecava.. itd.. apsolutno nema nista diskriminirajuce u tom zakonu.. bujrum pa pravi djecu i zeni se i tebi ce koeficijent skociti..
iz dna duše

#57 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by iz dna duše »

Ako išta mrzim, onda je to kada se pođemo ovako vrijeđati...Ti si Mirci danas posebno "naoštrena", de malo popusti, čak i ako si u pravu a drugi mi nismo...
Draga Mirci, ugroženi smo mi svi na ovaj ili onaj način...puno drugih zakona u ovoj zemlji ne valja ničemu, uvijek me neki zakači u negativnom smislu. Uvijek ja moram dati državi, država meni ništa, samo traži... Znam isto tako ako sutra ne budem mogla raditi, obrala sam bostan. Znam da neće me država pomoći, nego će mi lijepo doći isključiti struju, telefon, neću imati lječničku njegu, nikakva primanja... a uvijek sam plaćala i poreze i doprinose i sve moguće, nemam ništa od toga
Ugrožen je i moj navedeni kolega-nerezident, koji mora plaćati porez, a nema olakšica na ženu koja ne radi, na sina koji studira...Ja bih se složila sa ovo malo duše da treba da postoje različite stope oprezivanja, u ovisnosti o visini plate.
Nije tema, ali ti si navela porodiljsko odsustvo: ja sam se pobrinula u firmi u kojoj radim da se ima jedan pozitivan odnos prema trudnicama i, vjerovala ili ne, čeka ih radno mmjesto nakon godinu dana porodiljskog odsutva-naknadu za vrijeme porodiljskog odsustva je regulisao zakon, one dobiju još na to, od firme. ( a radim u privatnoj firmi).
Ja forum shvatam kao mogućnost razmjene mišljenja, traženja savjeta, čitanja drugih postova, kako bih shvatila kroz njih, na neki način i sebe puno bolje. Često me nešto muči, nešto o čemu ne mogu pričati i onda naletim na nekoga na forumu ko isto ima sličnih problema. Odmah mi i moj problem ne djeluje nerješiv.
janje_

#58 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by janje_ »

od 1500- 3000 15 %
preko toga 25 %
s ovim se slazem.. ovako je u vecini EU zemalja..

s tim da donja granica more biti tax free.. npr ako neko ima platu 400KM, njemu je grehota naplatiti porez.

a stope u npr. madjarskoj su 0%, 18% i 36%.. zaboravio sam tacno granice, ali znam npr ako je 18% za platu do 2 miliona forinta godisnje, onda se za platu od 2,5 miliona, na 2 miliona placa 18% , a sve ono preko 36% itd..
sadeta

#59 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:

od 1500- 3000 15 %
preko toga 25 %

znas sta mirci, sad fakat lupas ko martin po diviziji, tek da nesto kazes. samo zato sto ti ne shvatas sistem niti njegovu namjenu ne daje ti za pravo da me vrijedjas trpajuci me u kos sa "zastitinicima vitalnih nacionalnih interesa" jer ja ne vidim nista lose niti pogresno u samom principu oporezivanja!!! za mene su takvi "kosevi" velika uvreda, a povrh svega ne vidim nikakvu logiku po kojoj me trpas tu...
SA 071

#60 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

Lesli Eldridž wrote:Radi se o kršenju ljudskih prava. I vi zaista mislite da te pare idu sirotinji? I mene bogami pogađa. Preko 100 KM je plata manja, i da radite i krvavo zarađujete taj novac ne biste tako pisali. Ipak znam da većina studenata i djece se javlja na forum, jer kad malo bolje vidim vrijeme postanja, to cijeli dan i noć, a ja bogami mogu samo kad ne radim. Prema tome meni se povraća od gluposti da je ovo dobro. To mogu tvrditi ljudi koji su krajnje naivni ili oni koji ne žive od svoga rada, već od onoga šta im roditelji daju (a ne vide da je baš njima još teže, jer će biti manje ispijanja kafa po kafeima). Postoji još jedna mogućnost,a to je da malo i podjebaju. Pa eto neka super je sve to nije ugrožavanje ljudskih prava-jbt petljaju se u ljudsku intimu i broje djecu i izdržavane članove obitelji. Aferim ljudi, jedino je mircerka i još jedno ili dvoje skontalo da ovo nije uredu. Država treba da ima fondove koje se finansiraju na drugi način, a ne na ovaj način i tako izdržava socijalne slučajeve, odnosno da na drugi način štiti porodicu. Ovo definitivno nije zaštita porodice niti podsticaj na širenje istih, već najobičnija pljačka, ali skoro niko to ne konta. Zato ovakva lopovska vlast i traje ovako dugo. I trajaće Boga mi, jer duga tamna noć još traje, a zora nije ni na vidiku... Narod voli da ga handre. Dabogda hljeb bio 50 KM, a ulčje 150 KM kad smatrate da je ovo dobro i da vlasti rade za dobrobit naroda... U svim normalnim državama, se na drugi način skupljaju pare za socijalne fondove (ulaganja u berze, porezi na gorivo, telekom, porezi na ribolov, i ostale stvari) Pa ko hoće da ima taj "luksuz" (ribarenje, auto, itd) neka onda malo i plati za dravu, a ne od ionako proptrećenih plata, da se otima iz usta... Svaka vam čast građani BiH koji se javljaju na ovu temu i podržavaju ovo. Tema je bila kako doskočiti ovome i kako pokrenuti ustavnu tužbu na očigledno kršenje ustavom zagarantovanih ljudskih prava, a ne braniti ovaj harač SVAKA VAM ČAST, LAKU NOĆ I SRETNO, A BUĐENJE ĆE ZA NEKE BITI TEŠKO... Hajd' što sebe uvaljujete podržavajući ovaj lopovluk, već kao većina koji kao ovce prate vođu (Stradija-Radoje Domanović) uvaljujete i nas koji se bunimo. Svaka vam čast na "pameti" i "građanskoj" svijesti. Dok je takvih građana, vlast nema razloga da se brine-HANDRIĆE VAS ZAUVIJEK I NEKA ĆE ZASLUŽILI STE. 8-)
Prvo da se zna da ovim novim zakonom drzava nece duplo vise puniti budzet, vec ce punjenje budzeta po ovom osnovu biti tu negdje (zbog krize mozda i manje jer ljudi ostaju bez posla). Samo ce budzet vise puniti oni koji imaju malo vise, a manje oni koji imaju malo. Na zalost, prva varijanta ovog zakona koja je predvidjala 3 razlicite stope poreza nije prosla, iako je bila socijalno jos osvjestenija i osjetljivija. Za one jos "najbogatije" je predvidjala stopu 15 %.

Posto rece da ti je plata manja preko 100 KM, da ljudima pojasnimo kakvi se jadovi i pohlepnici ovdje javljaju. Na neto platu od 2000 KM placalo se poreza 100 KM. Posto se po preracunatoj stopi prijasnji porez od 5% pridruzuje neto plati od 2000 KM, to je po novom zakonu sada osnova za obracun poreza na dohodak 2105 KM (priblizno). Nakon licnog odbitka od 300 KM, osnova ostane 1805 KM. Porez od 10% od ovog iznosa je 181 KM (priblizno), sto je 81 KM vise nego prije, ali na ruke primis manje svega 76 KM. 2105 - 181 = 1924 KM (prije si dobijao prema primjeru 2000 KM).

S obzirom da si napisao da na ruke dobijas preko 100 KM manje tvoj slucaj je sljedeci: imao si neto platu prije novog zakona najmanje 2500 KM.

2500 KM dosadasnja neto plata (na ruke)
125 KM dosadasnji porez (placao poslodavac)
2500 x 1,05263 = 2632 KM osnova za obracun novog poreza po preracunatoj stopi
umanjeno za licni odbitak od 300 KM osnova je 2332 KM
porez 10 % 233 KM
2632 - 233 = 2399 KM sadasnja neto plata (na ruke)

Iz ovog primjera vidimo da sada na ruke dobijas 101 KM manje nego prije. To znaci da ti je plata bila najmanje 2500 KM. Sa toplim obrokom i kartom to izadje preko 2800 KM. Nakon ovog ti mogu reci da de samo stidis svog razmisljanja smetljaru jedan. Da je prvobitni prijedlog prosao uzeli bi ti jos i vise jadu jadni. I ja sada manje dobijam, ali to prihvatam kao nesto posteno i moralno. Jer dok god mi imaju od cega odbiti znaci da nisam na granici da cu zbog toga biti gladan. Ali nekom ko ima 500 KM platu tih nekih 20-25 KM kojih dobije vise sada nego prije znaci ako nista hljeb punih mjesec dana.

P.S. Mirci, pazi s kim dijelis misljenje. To te moze staviti u isti kos sa takvima. Ljudi znaju biti pohlepni i samozivi, bez suosjecajnosti i socijalne osjetljivosti. To nije u duhu socijaldemokratije, ali jeste zato u duhu americkog kapitalizma koji je doveo do jedne ovakve krize koja drma cijeli svijet.
mIRCerka

#61 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

SA 071 wrote:
P.S. Mirci, pazi s kim dijelis misljenje. To te moze staviti u isti kos sa takvima. Ljudi znaju biti pohlepni i samozivi, bez suosjecajnosti i socijalne osjetljivosti. To nije u duhu socijaldemokratije, ali jeste zato u duhu americkog kapitalizma koji je doveo do jedne ovakve krize koja drma cijeli svijet.
Moze u glavama torovaca, tj vas BORGovaca.
Ali neka, shvaticete vi jednom da ljudi MOGU MISLITI ISTO po jednom pitanju, a skroz suprotno po drugom. To se zove MISLITI SVOJOM GLAVOM, sto niste ucili na obuci.
;)
sadeta

#62 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

SA 071 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Radi se o kršenju ljudskih prava. I vi zaista mislite da te pare idu sirotinji? I mene bogami pogađa. Preko 100 KM je plata manja, i da radite i krvavo zarađujete taj novac ne biste tako pisali. Ipak znam da većina studenata i djece se javlja na forum, jer kad malo bolje vidim vrijeme postanja, to cijeli dan i noć, a ja bogami mogu samo kad ne radim. Prema tome meni se povraća od gluposti da je ovo dobro. To mogu tvrditi ljudi koji su krajnje naivni ili oni koji ne žive od svoga rada, već od onoga šta im roditelji daju (a ne vide da je baš njima još teže, jer će biti manje ispijanja kafa po kafeima). Postoji još jedna mogućnost,a to je da malo i podjebaju. Pa eto neka super je sve to nije ugrožavanje ljudskih prava-jbt petljaju se u ljudsku intimu i broje djecu i izdržavane članove obitelji. Aferim ljudi, jedino je mircerka i još jedno ili dvoje skontalo da ovo nije uredu. Država treba da ima fondove koje se finansiraju na drugi način, a ne na ovaj način i tako izdržava socijalne slučajeve, odnosno da na drugi način štiti porodicu. Ovo definitivno nije zaštita porodice niti podsticaj na širenje istih, već najobičnija pljačka, ali skoro niko to ne konta. Zato ovakva lopovska vlast i traje ovako dugo. I trajaće Boga mi, jer duga tamna noć još traje, a zora nije ni na vidiku... Narod voli da ga handre. Dabogda hljeb bio 50 KM, a ulčje 150 KM kad smatrate da je ovo dobro i da vlasti rade za dobrobit naroda... U svim normalnim državama, se na drugi način skupljaju pare za socijalne fondove (ulaganja u berze, porezi na gorivo, telekom, porezi na ribolov, i ostale stvari) Pa ko hoće da ima taj "luksuz" (ribarenje, auto, itd) neka onda malo i plati za dravu, a ne od ionako proptrećenih plata, da se otima iz usta... Svaka vam čast građani BiH koji se javljaju na ovu temu i podržavaju ovo. Tema je bila kako doskočiti ovome i kako pokrenuti ustavnu tužbu na očigledno kršenje ustavom zagarantovanih ljudskih prava, a ne braniti ovaj harač SVAKA VAM ČAST, LAKU NOĆ I SRETNO, A BUĐENJE ĆE ZA NEKE BITI TEŠKO... Hajd' što sebe uvaljujete podržavajući ovaj lopovluk, već kao većina koji kao ovce prate vođu (Stradija-Radoje Domanović) uvaljujete i nas koji se bunimo. Svaka vam čast na "pameti" i "građanskoj" svijesti. Dok je takvih građana, vlast nema razloga da se brine-HANDRIĆE VAS ZAUVIJEK I NEKA ĆE ZASLUŽILI STE. 8-)
Prvo da se zna da ovim novim zakonom drzava nece duplo vise puniti budzet, vec ce punjenje budzeta po ovom osnovu biti tu negdje (zbog krize mozda i manje jer ljudi ostaju bez posla). Samo ce budzet vise puniti oni koji imaju malo vise, a manje oni koji imaju malo. Na zalost, prva varijanta ovog zakona koja je predvidjala 3 razlicite stope poreza nije prosla, iako je bila socijalno jos osvjestenija i osjetljivija. Za one jos "najbogatije" je predvidjala stopu 15 %.

Posto rece da ti je plata manja preko 100 KM, da ljudima pojasnimo kakvi se jadovi i pohlepnici ovdje javljaju. Na neto platu od 2000 KM placalo se poreza 100 KM. Posto se po preracunatoj stopi prijasnji porez od 5% pridruzuje neto plati od 2000 KM, to je po novom zakonu sada osnova za obracun poreza na dohodak 2105 KM (priblizno). Nakon licnog odbitka od 300 KM, osnova ostane 1805 KM. Porez od 10% od ovog iznosa je 181 KM (priblizno), sto je 81 KM vise nego prije, ali na ruke primis manje svega 76 KM. 2105 - 181 = 1924 KM (prije si dobijao prema primjeru 2000 KM).

S obzirom da si napisao da na ruke dobijas preko 100 KM manje tvoj slucaj je sljedeci: imao si neto platu prije novog zakona najmanje 2500 KM.

2500 KM dosadasnja neto plata (na ruke)
125 KM dosadasnji porez (placao poslodavac)
2500 x 1,05263 = 2632 KM osnova za obracun novog poreza po preracunatoj stopi
umanjeno za licni odbitak od 300 KM osnova je 2332 KM
porez 10 % 233 KM
2632 - 233 = 2399 KM sadasnja neto plata (na ruke)

Iz ovog primjera vidimo da sada na ruke dobijas 101 KM manje nego prije. To znaci da ti je plata bila najmanje 2500 KM. Sa toplim obrokom i kartom to izadje preko 2800 KM. Nakon ovog ti mogu reci da de samo stidis svog razmisljanja smetljaru jedan. Da je prvobitni prijedlog prosao uzeli bi ti jos i vise jadu jadni. I ja sada manje dobijam, ali to prihvatam kao nesto posteno i moralno. Jer dok god mi imaju od cega odbiti znaci da nisam na granici da cu zbog toga biti gladan. Ali nekom ko ima 500 KM platu tih nekih 20-25 KM kojih dobije vise sada nego prije znaci ako nista hljeb punih mjesec dana.

LOL odlicno!!!
p.s. izgleda da nisam jedina u kosu, samo si se Mirci ti u ovaj svoj sama uvalila :D pusti se sad predavanja o tome koliko ko ovdje misli svojom glavom, kao sto rekoh sve se samo kazalo...
ovo_malo_duse

#63 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by ovo_malo_duse »

mIRCerka wrote:
SA 071 wrote:
Moze u glavama torovaca, tj vas BORGovaca.
Ali neka, shvaticete vi jednom da ljudi MOGU MISLITI ISTO po jednom pitanju, a skroz suprotno po drugom. To se zove MISLITI SVOJOM GLAVOM, sto niste ucili na obuci.
;)
Ma naravno....Sve dok se slazemo sa tobom i tebi slicnima....
I naravno haj nas opet svrstaj u neki tor...to ti je jedini argumet...
Fulala si napocetku ove teme, priklonivsi se pogresnoj skupini..pa sad eto razmisljas svojom glavom a mi svi ostali smo u torovima...i to ti je jedini argument...

I neodgovori mi na pitanje ...Jesul ti poslodavci platili poreze za sve godine unazad, za koje nisu placali... kako se to radi u normalnim drzavama kad se cope da ne polacaju pa se onda prijave i sad placaju sve i mi i pio....
znas sta mirci, sad fakat lupas ko martin po diviziji, tek da nesto kazes. samo zato sto ti ne shvatas sistem niti njegovu namjenu ne daje ti za pravo da me vrijedjas trpajuci me u kos sa "zastitinicima vitalnih nacionalnih interesa" jer ja ne vidim nista lose niti pogresno u samom principu oporezivanja!!! za mene su takvi "kosevi" velika uvreda, a povrh svega ne vidim nikakvu logiku po kojoj me trpas tu...
mIRCerka wrote:

od 1500- 3000 15 %
preko toga 25 %

:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#64 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Truba »

ja sam izračunao da ima 1800

cura koja ima 760 je izgubila 40 maraka :mrgreen: to znam 100%

pa sam tako neš računao :lol:
SA 071

#65 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

Mirci to za "torovce" ili "BORGovce" ne kontam sta zelis reci, mora da si ranije u postovima koristila u nekom kontekstu, nisam prati (torovci - pripadati toru?)...

Pazi, nije bitno slazes li se ti ili ne s nekim jadom po pitanju neceg nebitnog (fudbalski klub, sport, film i sl.). Ali kada se slazes s nekim makar u jednoj stvari, recimo "biti nehuman" onda te to poistovjecuje s njim. Je li ti stvarno smatras da je moralno da neko ko je dobijao oko 3000 KM na ruke prica o nepostivanju ustava, ugrozenosti, ljudskim pravima??? Pa u razvijenim zemljama zapada (posebno Skandinavija) gdje su zakoni na tragu socijaldemokratskih ideja sto vise imas drzava te vise dere. Sto vise trosis na luksuz, porezi su ti veci.

Procitaj moj post sa objasnjenjem jos jednom. I dakle da ponovim, novim zakonom se ne uzima vise novca da bi drzava mogla rasipati, vec se u otprilike istom nivou puni budzet, ali ga sada vise pune oni koji imaju vece plate, a manje ili nikako oni sa malim platama. Ako mislis da ovo nije posteno prema onim jadnicima sa 2500-3000 KM onda si ista kao i oni.

P.S. Neko ko se nije slagao sa Milosevicem ni u cemu osim u zlocinima kojima je rukovodio, ne moze zbog toga sto se sa njim slagao samo u jednoj stvari a u ostalima nije, traziti da ga se ne poredi sa Milosevicem. (namjerno koristim ovaj primjer, bez namjere da ikoga poredim sa Milosevicem, da shvatis sustinu)
mIRCerka

#66 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

SA 071 wrote:Mirci to za "torovce" ili "BORGovce" ne kontam sta zelis reci, mora da si ranije u postovima koristila u nekom kontekstu, nisam prati (torovci - pripadati toru?)...

Pazi, nije bitno slazes li se ti ili ne s nekim jadom po pitanju neceg nebitnog (fudbalski klub, sport, film i sl.). Ali kada se slazes s nekim makar u jednoj stvari, recimo "biti nehuman" onda te to poistovjecuje s njim. Je li ti stvarno smatras da je moralno da neko ko je dobijao oko 3000 KM na ruke prica o nepostivanju ustava, ugrozenosti, ljudskim pravima??? Pa u razvijenim zemljama zapada (posebno Skandinavija) gdje su zakoni na tragu socijaldemokratskih ideja sto vise imas drzava te vise dere. Sto vise trosis na luksuz, porezi su ti veci.

Procitaj moj post sa objasnjenjem jos jednom. I dakle da ponovim, novim zakonom se ne uzima vise novca da bi drzava mogla rasipati, vec se u otprilike istom nivou puni budzet, ali ga sada vise pune oni koji imaju vece plate, a manje ili nikako oni sa malim platama. Ako mislis da ovo nije posteno prema onim jadnicima sa 2500-3000 KM onda si ista kao i oni.

P.S. Neko ko se nije slagao sa Milosevicem ni u cemu osim u zlocinima kojima je rukovodio, ne moze zbog toga sto se sa njim slagao samo u jednoj stvari a u ostalima nije, traziti da ga se ne poredi sa Milosevicem. (namjerno koristim ovaj primjer, bez namjere da ikoga poredim sa Milosevicem, da shvatis sustinu)
ja upravo otome pricam svo vrijeme...

SMETA MI TO STO gamad(nek se nadju uvrijedjeni fakat me vise ne interesuje) da spase svoje plate ubise Boga i hljeb u onima sa 400 KM prihoda...ubise boga u onima sa 1000-2000 KM prihoda, i ja fakat u ovoj politici vidim smisljeno VRATIMO MUSKE NA POSAO A ZENE U KUCU, jer se vecina zena slomi tu i ostane kuci sa djetetom i ne ide se borit za svoj posao...
Malo se skontajte, pa onda opet opalite sa prozivkom kvazihumanih socijaldemokratski orijentisanih forumasha..
u potpisu
Rulja (a ti ces skontat sto, ebo te tvoje poredjenje)
SA 071

#67 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

komi wrote:ja sam izračunao da ima 1800

cura koja ima 760 je izgubila 40 maraka :mrgreen: to znam 100%

pa sam tako neš računao :lol:
Ako je imala 760 placala je 38 KM poreza. 760 se preracuna i dobije oko 800 KM oduzme 300 KM i na to obracuna 10 % poreza a to je 50 KM. Sada se od onih 800 KM oduzme ovih 50 KM i dobije novi iznos plate koja se isplacuje "na ruke". A to je 750 KM sto je manje svega 10 KM.

Jedino u varijanti da je poslodavac tu curu prevario pa nije njenoj plati pridruzio porez koji je vec uplacivan na njenu platu (to je ono po preracunatoj stopi) vec ostavio sebi u dzep, ona sada na onih 760 KM bez preracunavanja nakon odbitka od 300 KM placa 46 KM poreza iz tih 760 KM. U tom slucaju ona dobije manje tih 46 KM. Ali to vec nije do zakona ili drzave, vec do njenog poslodavca.

Pozdrav
sadeta

#68 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

ma no comment draga moja, ne vrijedis ni jednog reda, sad si ga us.ala do kraja (opet - nije ti prvi put).
mIRCerka

#69 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

sadeta wrote:ma no comment draga moja, ne vrijedis ni jednog reda, sad si ga us.ala do kraja (opet - nije ti prvi put).
Draga moja, ako je forum jesto za iznosenje misljenja, onda POSTUJ da ja imam misljenje drugacije od tvog.
The end sto se toga tice.
SA 071

#70 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

mIRCerka wrote:
SA 071 wrote:Mirci to za "torovce" ili "BORGovce" ne kontam sta zelis reci, mora da si ranije u postovima koristila u nekom kontekstu, nisam prati (torovci - pripadati toru?)...

ja upravo otome pricam svo vrijeme...

SMETA MI TO STO gamad(nek se nadju uvrijedjeni fakat me vise ne interesuje) da spase svoje plate ubise Boga i hljeb u onima sa 400 KM prihoda...ubise boga u onima sa 1000-2000 KM prihoda, i ja fakat u ovoj politici vidim smisljeno VRATIMO MUSKE NA POSAO A ZENE U KUCU, jer se vecina zena slomi tu i ostane kuci sa djetetom i ne ide se borit za svoj posao...
Malo se skontajte, pa onda opet opalite sa prozivkom kvazihumanih socijaldemokratski orijentisanih forumasha..
u potpisu
Rulja (a ti ces skontat sto, ebo te tvoje poredjenje)
Ma mora da to rade i na zapadu, hoce zene da otjeraju u kuce, a da "muske vrate na posao". I tamo je ista stvar samo je prosjecna plata veca pa su i granice vise u odnosu na ove nase. Tako je kod nas srednja klasa od 1500-2500 KM, a kod njih znatno vise. Ali uz bogate, najvece opterecenje upravo trpi dobro situirana srednja klasa. Ako si se ti prepoznala u "kvazihumanom socijaldemokratski orijentisanom forumashu", to je tvoje pravo. Ako si htjela reci da tebe prozivaju "kvazihumani socijaldemokratski orijentisani forumashi" onda si se pogresno izrazila.

Ja sam prema razmisljanju socijaldemokrata, a ne prema proklamaciji...
Lesli Eldridž

#71 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Jašta si... :lol: :lol: :lol: Ja nauvaljivah svašta i prepoznaše se mnogi. Ako, ako bit će i gore sa ovakvim "finim" narodom i najboljim podanicima na svijetu... Pa taman ja bio najveći jado... :lol:
sadeta

#72 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:
sadeta wrote:ma no comment draga moja, ne vrijedis ni jednog reda, sad si ga us.ala do kraja (opet - nije ti prvi put).
Draga moja, ako je forum jesto za iznosenje misljenja, onda POSTUJ da ja imam misljenje drugacije od tvog.
The end sto se toga tice.
draga moja, TI si u svojim postovima i u svome nacinu obracanja pokazala sve, samo ne postovanje za tudje stavove a bogami ni ljude. svaka druga ti je jadan pokusaj ironije, a i vrijedjanja. sta to ti mozes saznati o mojim ili bilo cijim stavovima prema vitalnim interesima i ostalim glupostima iz nasih postova na ovoj temi?! :shock:
puna si predrasuda, to je ocigledno, cim iz rukava na prvu izvlacis nekakve "torovce" i gluposti, a potpuno je jasno da odvlacis raspravu od teme jer si vjerovatno skontala svoju gresku u koracima in the first place. kad skontas da si zajebala onda mijenjas ton pa ili si polu-pomirljiva ili ponavljas stvari koje su ljudi kojima si se tako zestoko suprotstavljala prvi napisali...jadno s tvoje strane, ali se cini kao generalno tvoj nacin komuniciranja na ovom forumu (po onome sto do sada vidjeh i procitah).
osoba koja bi ovdje trebala kroz svoje postove pokazati vise postovanja si definitivno TI.
mIRCerka

#73 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

SA 071 wrote:Ja sam prema razmisljanju socijaldemokrata, a ne prema proklamaciji...
Hoces reci, glava misli jedno noge vode drugdje...
nejse, ja bih stvarno cijenila kada bi neko prestao sa poredjenjem sa svicarskom, njemackom, zimbabveom...
jebes cipelu bechku ako je noga licka!!!! jel se sad kontamo?
U situaciji u kakvoj se nalazi BiH, u situaciji u kakvoj se nalazimo MI u BiH, ovakvo oporezivanje (jos pogotovo sa recesijom) je perverzno.
I da, i dalje tvrdim i stojim iza toga da porodiljski NEdoplatak ima cilj da zene otjera kuci. To sto u americi tako rade, pa kod njih je kapitalizam, kod nas je DEMOKRATIJA :D
Ne znam ko je rekao, ali ILI JESI ILI NISI tj NE MOZES MALO BIT TRUDAN PA NE BIT PA OPET MALO BIT.
Moramo se odluciti sta cemo i gdje cemo, ako cemo ganjati AMERICKE STOPE POREZA, onda dajte i americke plate i satnicu.
Ako cemo se povoditi za njemackim porezima, onda dajte njemacke poreze+njemackeplate+njemacke uslove za socijalno ugrozene kategorije.
PS PRIMJERI KOJE NAVODIM SU TU CISTO DISKUSIJE RADI MOZDA IMAMO FRANCUSKU STOPU POREZA ili nekog klinca...

PS Sadeta, SA 071 nije novi kolacic, njegove stavove znam, njemu se i obratih. To sto se ti nadje prozvana to je, kao sto on rece, tvoje pravo.
Lesli Eldridž

#74 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

:thumbup:
sadeta

#75 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

ma mislila sam da generalno vise nema smisla u tvojim postovima, nebitno kome su upuceni...a sto se pokazivanja postovanja tice... LOL
Post Reply