studiranje u Becu
-
neka_tamo
#51 Re: studiranje u Becu
Hajde prosvjetli nas pa nam reci koji si to posao radio u Austriji kao NKV tj. nekvalifikovani radnik (sto za njih jesi) za satnicu od 7 eura.
Kao neko ko nema potrebu da radi i nije stigao dalje od McDonald-a normalno da ne znas kolike su satnice u Austriji.
Kao neko ko nema potrebu da radi i nije stigao dalje od McDonald-a normalno da ne znas kolike su satnice u Austriji.
-
melodija1
#52 Re: studiranje u Becu
Ne znam cemu ovakav komentar ?neka_tamo wrote:@fatality posto ti nisi puno radio a studiras u Austriji nemoj da se brines kako ce se snaci oni koje nema ko da finansira za vrijeme studiranja.
-
melodija1
#53 Re: studiranje u Becu
Hm, medicina je ipak jedan od najtezih fakulteta.babyline wrote: ovo ti mogu potvrditi informacijom iz susjedne njemacke na 1.godinu je upisano 300 studentata u roku (5godina) zavrsilo ravno 6
-
neka_tamo
#54 Re: studiranje u Becu
Odgovor nije bio upucen tebi, ali kad vec hoces da ti kazem momak se pravi malo blesav.Troje ljudi tvrdi jedno,a on drugo.Samo je malo isfrustriran cinjenicom da ce najvjerovatnije u Austriji biti i ostati samo NKV bez radne dozvole.Neko se nikad ne navikne na neke stvari.Nebitno.melodija1 wrote:Ne znam cemu ovakav komentar ?neka_tamo wrote:@fatality posto ti nisi puno radio a studiras u Austriji nemoj da se brines kako ce se snaci oni koje nema ko da finansira za vrijeme studiranja.Momak mi je napisao svoja iskustva i u svakom slucaju pomogao jer mi je svaka informacija dragocjena.
A uostalom, nisam s Marsa pala da ocekujem da cu se sama finansirati u nepoznatom gradu, bez boljeg poznavanja jezika. Ja sam mislila olaksati roditeljima, i zaraditi bar dio, a koliko sam shvatila za 3h dnevno se mjesecno moze pofin dio zaraditi
.
Za rad ti netreba dobro poznavanje njemackog.Dovoljan je i engleski i nas jezik za pocetak.
Sretno, trebace ti
- Sunrise00
#55 Re: studiranje u Becu
Jel' se na tim kursevima njemackog prije studija stvarno moze nauciti njemacki dovoljno za studij tamo? 
- Op3r4t0r
#56 Re: studiranje u Becu
Najiskrenije, ne moze, ako ne znas njemacki, pogotovo ako ga nikad nisi ni ucio u skoli onda ces na kursu, i to ako se dobro trudis, nauciti dovoljno da se snalazis kad ti nesto zatreba da ljude ne vuces za rukav, a u startu predavanja nazalost neces moci pratiti kako treba, treba vremena da se to sve uhodaSunrise00 wrote:Jel' se na tim kursevima njemackog prije studija stvarno moze nauciti njemacki dovoljno za studij tamo?
- Sunrise00
#57 Re: studiranje u Becu
onda mi je vjerovatno bolje traziti studij na engleskomOp3r4t0r wrote:Najiskrenije, ne moze, ako ne znas njemacki, pogotovo ako ga nikad nisi ni ucio u skoli onda ces na kursu, i to ako se dobro trudis, nauciti dovoljno da se snalazis kad ti nesto zatreba da ljude ne vuces za rukav, a u startu predavanja nazalost neces moci pratiti kako treba, treba vremena da se to sve uhodaSunrise00 wrote:Jel' se na tim kursevima njemackog prije studija stvarno moze nauciti njemacki dovoljno za studij tamo?
- scorpion7
#58 Re: studiranje u Becu
A gdje je pitanje....koje novine citate i deterdzent koristiteneka_tamo wrote:teletrader wrote:pa naravno a u policiji za strance rade sve mongoloidi,koji kada se tako neko ozheni/uda za papire ne dolaze kuci,ne kucaju u 3 ujutro na vrata i ne raspituju se po susjedstvu da li navedeni /navedena doista stanuje na toj adresi...neka_tamo wrote:Sudeci po broju nasih studenata u Austriji njihovim roditeljima nije problem podici kredit i potrositi 50 000 ili 100 000 KM na studiranje njihove djece.
Automatski se logicno namece misljenje da im onda nije problem dati jos par dodatnih hiljada za zenidbu/udaju za papire, jer ih koji su tako dosli do papira ima jaaako puno.Inace jos nisam srela nekoga ko je dogovorenu cifru koliko se trazilo za takav brak isplatio/la od jednom.
Jer INS/policija za strance itd. itd
Vjeruje u pravu ljubav...
![]()
![]()
Ocito da rade, a vidim da si dobro upoznat sa tematikom.
![]()
-
neka_tamo
#59 Re: studiranje u Becu
Nema, mora dobro da se pripremi prica, a sto se tice komsija u Becu malo ko zna ko je prvi komsija ako komsija nije neki bosanceros.
lnace po uzoru na nase fukcionere nasi svi u istu tikvu pusu
lnace po uzoru na nase fukcionere nasi svi u istu tikvu pusu
- janje_
#60 Re: studiranje u Becu
ne znam o kojem poslu govoris.neka_tamo wrote:Inace standardna satnica sa papirima je 5 ili 6 eura, pa je tesko i na crno zaraditi vise, osim ako se neradi na bausteli. Mada svake godine je sve teze dobiti posao i sa papirima,a ne bez papira tj. na crno zbog priliva radne snage iz EU, a i cestih kontrola ... Jos uvijek najbolje prolaze nase medicinske sestre koje su redovno zavrsile skolu (vanredni vise nemaju sanse da dobiju posao u Austriji).Prebace se kao studenti nekog fakulteta tj. dodju sa studentskom vizom, a onda predaju za nostrifikaciju diplome i nakon zavrsene nostrifikacije nadju dom staraca koji ce im napraviti radne papire.Nakon toga ko hoce nastavlja studiranje.
za inzinjere je pocetna plata negdje oko 1500 eura na ruke (u zavisnosti od pregovarackih sposobnosti na razgovoru za prvi poso, brutto plata je izmedju 2200 i 2500 eura, brutto 2200 znaci 1400 i kusur na ruke). slicno je i za ekonomiste.
za ljekare koji nisu austrijanci je skoro pa nemoguce odraditi pripravnicki staz, a naci prvi poso u austriji je veliki problem. najlaksi je put, kad ljekar sebi izgradi ime u nekoj drugoj drzavi, pa ga onda transferisu ko ronalda, ali ko bi normalan onda napustio drzavu u kojoj je izgraido ime..
dobre poslove dobiju poslovni informaticari (studijski pravac wirtschaftsinformatik - nit programiranje, nit ekonomija), obicno se uvale u neku banku ili osiguranje i zanji.
-
neka_tamo
#61 Re: studiranje u Becu
Mislila sam na poslove koje mogu raditi NKV kao i ljudi sa srednjom strucnom spremom.
Plate se isplacuju po pravilniku firme (Kolektivvetrag) i satnice odredjuju firme s tim sto satnica nesmije preci zakonski propisanu minimalnu satnicu.
Pa sam napisala koliko se ti isti poslovi placaju kad se rade sa papirima i da se bez papira nemoze dobiti vise.
Do prije par godina se moglo na crno dobro zaraditi,ali namjerno su oborene satnice od strane radne snage koja se prelila iz istocne Evrope tj.EU.
Poslovi u tom rangu koji su malo bolje placeni su baustela,konobarisanje,ketering,privatno ciscenje po kucama (7eura po satu).
Vec se i u prijasnjih par postova pomiju satnice i poslovi.
Nakon zavrsenog fakulteta se mogu fine platice zaraditi, ali i do tada neko mora raditi
Moze se i u engleskoj studirati samo je za nas malo komplikovano,daleko...
Plate se isplacuju po pravilniku firme (Kolektivvetrag) i satnice odredjuju firme s tim sto satnica nesmije preci zakonski propisanu minimalnu satnicu.
Pa sam napisala koliko se ti isti poslovi placaju kad se rade sa papirima i da se bez papira nemoze dobiti vise.
Do prije par godina se moglo na crno dobro zaraditi,ali namjerno su oborene satnice od strane radne snage koja se prelila iz istocne Evrope tj.EU.
Poslovi u tom rangu koji su malo bolje placeni su baustela,konobarisanje,ketering,privatno ciscenje po kucama (7eura po satu).
Vec se i u prijasnjih par postova pomiju satnice i poslovi.
Nakon zavrsenog fakulteta se mogu fine platice zaraditi, ali i do tada neko mora raditi
Moze se i u engleskoj studirati samo je za nas malo komplikovano,daleko...
-
rosegirl
#62 Re: studiranje u Becu
moj skromni doprinos raspravi o satnicama:
ja ne radim, ali skoro svi koje poznajem rade. moj momak je prijavljen kao geringfügig i ima 7.5 eura po satu s ukljucenim baksisem. njegov prijatelj opet radi na kebab standu i ima 3.5 eura po satu. moj dobra prijateljica je geringfügig u catering-u i ima 8 eura po satu kad radi service a 7 u garderobi. kao babysitter ima 10 eura po satu, s tim sto radi zadace i voda na bazen i u kino itd.
mozes pogledati oglase za poslove pa ces dobiti bolju sliku: http://www.jobwohnen.at - ovo ti je portal uglavnom za studentske poslice
sto se tice kursa: ako si vec ucila njemacki u srednjoj, bice lakse i nece ti toliko dugo trebati za kurs. od nule je pravo tesko. dosta raje treba i 2 godine kursa da polozi ispit pa da krene redovno studirat.
meni je najveci problem bio dialekt, jer cak i profesori na predavanjima najcesce govore dialekt i trebao mi je jedan cijeli semestar da se naviknem (plus jos sto ih je dosta iz raznih dijelova austrije pa se treba na razne dialekte naviknut!)
ja ne radim, ali skoro svi koje poznajem rade. moj momak je prijavljen kao geringfügig i ima 7.5 eura po satu s ukljucenim baksisem. njegov prijatelj opet radi na kebab standu i ima 3.5 eura po satu. moj dobra prijateljica je geringfügig u catering-u i ima 8 eura po satu kad radi service a 7 u garderobi. kao babysitter ima 10 eura po satu, s tim sto radi zadace i voda na bazen i u kino itd.
mozes pogledati oglase za poslove pa ces dobiti bolju sliku: http://www.jobwohnen.at - ovo ti je portal uglavnom za studentske poslice
sto se tice kursa: ako si vec ucila njemacki u srednjoj, bice lakse i nece ti toliko dugo trebati za kurs. od nule je pravo tesko. dosta raje treba i 2 godine kursa da polozi ispit pa da krene redovno studirat.
meni je najveci problem bio dialekt, jer cak i profesori na predavanjima najcesce govore dialekt i trebao mi je jedan cijeli semestar da se naviknem (plus jos sto ih je dosta iz raznih dijelova austrije pa se treba na razne dialekte naviknut!)
- Sunrise00
#63 Re: studiranje u Becu
ma ucim njemacki sad u srednjoj, a ucila sam i u osnovnoj, tako da mi je ovo peta godina da ga ucim. Medjutim, nemam dovoljan vokabular, pa se tesko mogu sporazumijevatirosegirl wrote:
- janje_
#64 Re: studiranje u Becu
ja sam njemacki ucio cijelu osnovu skolu a u gimnaziji mi je to bio prvi strani jezik..Sunrise00 wrote:ma ucim njemacki sad u srednjoj, a ucila sam i u osnovnoj, tako da mi je ovo peta godina da ga ucim. Medjutim, nemam dovoljan vokabular, pa se tesko mogu sporazumijevatirosegirl wrote:
meni je najveci problem bio dialekt, jer cak i profesori na predavanjima najcesce govore dialekt i trebao mi je jedan cijeli semestar da se naviknem (plus jos sto ih je dosta iz raznih dijelova austrije pa se treba na razne dialekte naviknut!)mogla bih mozda ostvariti neku osnovnu komunikaciju ali..
kad sam doso u austriju, vjerovatno sam znao gramatiku njemackog jezika bolje od 80% austrijanaca (gramatika im nije jaca strana, a kad malo bolje razmislim, ni mi nismo sami gramaticki potkovani kad se radi o bosanskom jeziku) razumio sam onaj cisti njemacki (hochdeutsch), austrijski nisam razumio nista, a progovoriti ni rijeci.. falilo je vjezbe..
tako da sam zaglavio na neki konverzacijski kurs i poslije jednog semstra na kursu polozio ispit iz njemackog i u ljetnom semestru poceo pratiti predavanja..
na dijalekt se brzo navikne.. jendo od najdrazih predavanja mi je bilo kod profesora viertl-a (statistika za informaticare) - jedini moj profesor koji je govorio "beckim" njemackim.. zamislite profesora na nekom elitnom faksu kod nas da ti kaze: ooo, jaruga ba, djes ti meni, nema te sto godina, sa ima, ocam sam te pozelio.. e tako je to otprilike kod dr. viertla.
prije nego smo kod njega polagali statistiku otisli mi da gledamo usmeni ispit (u njegovoj kancelariji). sjeo tip da polaze, postavi mu cojk prvo pitanje, a on zakova ko pedesettrojka.. veli njemu profesor, kolega, vi ste haman se umorili sinoc ponavljajuci bayesov teorem, treba se nekad i opustiti u zivotu.. i na kraju mu donio rakijicu (nama caj, veli kad budete polagali ispit, dobicete i vi po rakijicu), i tip je onda osuo ko iz rukava.. bayesov teorem je bio sasa.. kad mu je kreno pricat o svim mogucim raspodjelama
..i naravno, tip dobio 1 (cini mi se da ovo niko nije pomeno, u austriji su ocjene od 1 do 5, s tim da je 1 najbolja, a 5 negativna).. zbog takvih profesora bi svakom ko ima mogucnosti preporucio da ide vani studirat, jer je totalno drugaciji odnos izmedju profesora i studenta u odnosu na ovo kod nas..
- fatality
#65 Re: studiranje u Becu
aferim , eto ja se pravim blesav , al ne razumijem koju korist bih ja imao od toga , meni ni iz dzepa nit u dzep , iako uvijek je dobro da jos jedna djevojka iz bosne dodje ovamo , hehehneka_tamo wrote:Odgovor nije bio upucen tebi, ali kad vec hoces da ti kazem momak se pravi malo blesav.Troje ljudi tvrdi jedno,a on drugo.Samo je malo isfrustriran cinjenicom da ce najvjerovatnije u Austriji biti i ostati samo NKV bez radne dozvole.Neko se nikad ne navikne na neke stvari.Nebitno.melodija1 wrote:Ne znam cemu ovakav komentar ?neka_tamo wrote:@fatality posto ti nisi puno radio a studiras u Austriji nemoj da se brines kako ce se snaci oni koje nema ko da finansira za vrijeme studiranja.Momak mi je napisao svoja iskustva i u svakom slucaju pomogao jer mi je svaka informacija dragocjena.
A uostalom, nisam s Marsa pala da ocekujem da cu se sama finansirati u nepoznatom gradu, bez boljeg poznavanja jezika. Ja sam mislila olaksati roditeljima, i zaraditi bar dio, a koliko sam shvatila za 3h dnevno se mjesecno moze pofin dio zaraditi
.
Za rad ti netreba dobro poznavanje njemackog.Dovoljan je i engleski i nas jezik za pocetak.
Sretno, trebace ti
elem da se jos jednom osvrnem na tvoje konstatacije , to sto ti mislis ili nisi u stanju da zaradis vise , ne daje ti za pravo da govoris da je nemoguce , ili pak da je jako tesko , ja ti govorim , ako si ti sa tim papirima , koje toliko pominjes , i kao NKV zadovoljna sa svojih 5,5-6€ onda uzivaj , al ima ih dosta koji nemaju te papire a uzimaju ko od sale tvoju duplu satnicu a isto tako su NKV , toliko oko satnica
druga stvar , ja frustriran , mogu ruku u vatru staviti da sam dosta mladji od tebe , tj. da sam svoje vrijeme u austriji produktivno iskoristio , al opet sta ocekivat od nekog kome je izgleda glavni cilj bio da dodje ovamo kako bi se "udala" , takvih je na zalost mnogo , al opet kazem svakom svoje , elem , ja i ne mislim ovdje ostat , za ocitu razliku od tebe , jer nakon zavrsetka faksa , sto bi trebalo bit slijedece godine , se vracam dole , tako da stvarno kod sebe ne vidim nikakav razlog za takvo psiholosko stanje , za razliku od tebe , koja ocito nije zadovoljna cjelokupnom situacijom . . .
da ne odem predaleko , ja se eto povlacim necu se vise praviti "blesav" , i samo ti dijeli svoja "pozitivna " iskustva , jer u jedno sam siguran da imas vise od mene , a to je godina provedenih u austriji
i evo samo jos jedan link sa jedne stranice gdje studenti traze posao , pa vidi kolika je satnica , da da i to je moguce , ko bi rek'o cuda da se dese . . .
www.unijobs.at/data/inserat.php?anzid=1 ... =50&flash=
p.s znam da jest ekstreman slucaj , al da pokazem doticnoj cega na ovom svijetu sve ima
a melodija tebi sretno sta god da da odaberes , pozz
- fatality
#66 Re: studiranje u Becu
ma nemoguce da je to tacno , cuj 8€ , to mora da krade od gazde , a i ovo sa konobarisanjem , cuj ima i dozvolu i jos 7,5 eura i baksis ( sto izadje na 9€ bez problema ) i to sve kao NKV , ma daaaaj , jel to u austriji ?? nemoguce . . .rosegirl wrote:moj skromni doprinos raspravi o satnicama:
eto ti a ti radi za 5,5€ po satu i misli da te placaju "dovoljno"
-
neka_tamo
#67 Re: studiranje u Becu
momak stvarno si naporan. neka je tebi kasika u med upala, a ostali ce da se snadju kako mogu.
ja sam tri godine u becu.nostrificirala sam diplomu medicinske skole i nemam problema koje ti imas.bas mi te zao.
ja sam tri godine u becu.nostrificirala sam diplomu medicinske skole i nemam problema koje ti imas.bas mi te zao.
- pustopoljina
#68 Re: studiranje u Becu
kao strani student,iz "nasih" zemalja-mozes raditi: geringfügig(max.357 eur/mjesecno brutto),sezonski (nema granice), pod radnim ugovorom(honorarno),i u okviru praktikuma na nekim fakultetima:
http://www.ams.at/_docs/Studenten_08.pdf
za obavljanje tih poslova moras imati radnu dozvolu- jednom radnom dozvolom se vezes za jednog poslodavca na godinu dana. radna dozvola se produzava svakih godinu dana. zarada je max.brutto 357 eur ( u klasi 1 poslova,to je nekih 7,5 eura/sat),a ti mozes pola para zaraditi kod jednog poslodavca,a pola kod drugog...to znaci dvije radne dozvole-za svakog poslodavca po jedna-u trajanju od 1 godine.
ako mislis malo raduckati-da pomognes roditeljima-to je ok opcija.
(mada geringfügig-poslovi nisu tako cesti,i to su poslovi sa kojima se najcesce maskira rad na crno-jer poslodavac ne krsi zakon,ali takodjer placa minimalne troskove za tebe i tesko je provjeriti da li ti radis bas 7 ili 17 ili 27 sati sedmicno,tako da ako poslodavac skonta da ti ne zelis vise raditi nego prema dozvoli-najvjerojatnije ces dobiti otkaz-ovo se odnosi na gastronomiju/prodaju!)
da bi se sama izdrzavala-moras vise raditi,a posto po zakonu NE SMIJES vise raditi-to otvara put poslodavcima-koji te prijave (po zakonu),ali ti radis za manju satnicu,vise sati (dok ne zaradis tih 500-600eur)
kolektivni ugovor:
http://www.sozialplattform.at/fileadmin ... V_2008.pdf
ne govorim o onima koji su studenti-a dosli preko rodbine,i imaju pravo na drzavljanstvo...samo o studentima koji su sami iz bosne dosli u austriju-znaci status:studentska viza-dozvola boravka (aufenthaltserlaubnis)...
oni koji imaju niederlassungserlaubnis-(npr.tata im ima drzavljanstvo,pa i oni krecu tim putem)-ne smiju 5 godina raditi jer je otac izjavio da je/ga izdrzava-nakon 5 godina-mogu raditi sta hoce.takvi rade na crno i riskiraju.
sto radis strucniji posao-situacija se mijenja,tako da momci koje poznajem,koji su nasli poslove vezane za informatiku-su bili uglavnom pristojnije placeni (7-12 eur/sat),ako je neko manekenski tip-modeli su se placali oko 100eur/revija ali kad govorimo o poslovima gdje se prosto placa tvoje vrijeme,noge ili ruke-satnice se krecu od 5,5-8 eur.
postoji mogucnost davanja instrukcija-neki jezik,instrument...7-20 eur/sat...s tim sto vam se za b/k/s nece niko javiti,a engleza native speakera ima kao u prici
i tako...
ja sve nesto kontam-onaj NK radnik sto je radio za bruku para...da nisi ti kakav pornic snimio
(sala mala)
sjetih se bilo je oglasa-trazi cistacicu da mu gola cisti
a ima i neki jadni transa sto stalno postavlja oglas i trazi posao-niko ga nece,valjda...jedna austrija-sto cudesa 
http://www.ams.at/_docs/Studenten_08.pdf
za obavljanje tih poslova moras imati radnu dozvolu- jednom radnom dozvolom se vezes za jednog poslodavca na godinu dana. radna dozvola se produzava svakih godinu dana. zarada je max.brutto 357 eur ( u klasi 1 poslova,to je nekih 7,5 eura/sat),a ti mozes pola para zaraditi kod jednog poslodavca,a pola kod drugog...to znaci dvije radne dozvole-za svakog poslodavca po jedna-u trajanju od 1 godine.
ako mislis malo raduckati-da pomognes roditeljima-to je ok opcija.
(mada geringfügig-poslovi nisu tako cesti,i to su poslovi sa kojima se najcesce maskira rad na crno-jer poslodavac ne krsi zakon,ali takodjer placa minimalne troskove za tebe i tesko je provjeriti da li ti radis bas 7 ili 17 ili 27 sati sedmicno,tako da ako poslodavac skonta da ti ne zelis vise raditi nego prema dozvoli-najvjerojatnije ces dobiti otkaz-ovo se odnosi na gastronomiju/prodaju!)
da bi se sama izdrzavala-moras vise raditi,a posto po zakonu NE SMIJES vise raditi-to otvara put poslodavcima-koji te prijave (po zakonu),ali ti radis za manju satnicu,vise sati (dok ne zaradis tih 500-600eur)
kolektivni ugovor:
http://www.sozialplattform.at/fileadmin ... V_2008.pdf
ne govorim o onima koji su studenti-a dosli preko rodbine,i imaju pravo na drzavljanstvo...samo o studentima koji su sami iz bosne dosli u austriju-znaci status:studentska viza-dozvola boravka (aufenthaltserlaubnis)...
oni koji imaju niederlassungserlaubnis-(npr.tata im ima drzavljanstvo,pa i oni krecu tim putem)-ne smiju 5 godina raditi jer je otac izjavio da je/ga izdrzava-nakon 5 godina-mogu raditi sta hoce.takvi rade na crno i riskiraju.
sto radis strucniji posao-situacija se mijenja,tako da momci koje poznajem,koji su nasli poslove vezane za informatiku-su bili uglavnom pristojnije placeni (7-12 eur/sat),ako je neko manekenski tip-modeli su se placali oko 100eur/revija ali kad govorimo o poslovima gdje se prosto placa tvoje vrijeme,noge ili ruke-satnice se krecu od 5,5-8 eur.
postoji mogucnost davanja instrukcija-neki jezik,instrument...7-20 eur/sat...s tim sto vam se za b/k/s nece niko javiti,a engleza native speakera ima kao u prici
i tako...
ja sve nesto kontam-onaj NK radnik sto je radio za bruku para...da nisi ti kakav pornic snimio
sjetih se bilo je oglasa-trazi cistacicu da mu gola cisti
- mali_princ
#69 Re: studiranje u Becu
prije svega ovaj "fatality" ili je Sandzaklija ili je pravi papak
A sto se tice studiranja u Becu, nije toliko velebajno kao sto svi misle. Ima dosta muke i znoja da se prospe pored samog faxa, a fax kao fax nije toliki problem ako se dobro zagrije stolica..... I ja sam jedan od onih koji su dosli da studiraju sami na svoj trosak i pokusaju sami da zarade sebi potrebni novac... ali mnogo puta sam se pokajao sto sam dosao jer nigdje nije kao kod mame i u svojoj drzavi !
Ovo za novac, odnosno za satnice, ako se radi sa prijavom/radnom dozvolom, onda je standardna satnica od 6 do 7 eura za studente, ali ako radis na crno onda je minimalno 8, sve ispod je crncenje. Ovo pisem iz vlastitog iskustva jer sam radio i na crno i sa papirima i na gradjevini i u McDonaldsu itd... itd...
Tebi draga melodija preporucujem da pocnes dole studirati i makar jedan ili pak dva semestra odradis dole, pa vidis kako ti idu studije i onda tek odlucis da li vani stud ili ne...

A sto se tice studiranja u Becu, nije toliko velebajno kao sto svi misle. Ima dosta muke i znoja da se prospe pored samog faxa, a fax kao fax nije toliki problem ako se dobro zagrije stolica..... I ja sam jedan od onih koji su dosli da studiraju sami na svoj trosak i pokusaju sami da zarade sebi potrebni novac... ali mnogo puta sam se pokajao sto sam dosao jer nigdje nije kao kod mame i u svojoj drzavi !
Ovo za novac, odnosno za satnice, ako se radi sa prijavom/radnom dozvolom, onda je standardna satnica od 6 do 7 eura za studente, ali ako radis na crno onda je minimalno 8, sve ispod je crncenje. Ovo pisem iz vlastitog iskustva jer sam radio i na crno i sa papirima i na gradjevini i u McDonaldsu itd... itd...
Tebi draga melodija preporucujem da pocnes dole studirati i makar jedan ili pak dva semestra odradis dole, pa vidis kako ti idu studije i onda tek odlucis da li vani stud ili ne...
- Op3r4t0r
#70 Re: studiranje u Becu
Posto sam prosao kroz sve ovo sto su prethodnici napisali, i od satnice od 4,5 eura, doduse samo prvi mjesec
i od satnice od 7 eura, pa od 7,5 eura i trenutne od 15,5 eura, prosao i sito i reseto, i imao i nemao, bilo i tesko i dobro, ma svega je bilo, uglavnom jedan savjet koji sam davno dobio mi je u svim ovim situacijama jako dobro dosao, pa cu ga i ja vama reci, savjet je jako jednostavan: cuvaj te se nasih ljudi, ako ce vas iko zajebati, zajebat ce vas nas covjek
-
neka_tamo
#71 Re: studiranje u Becu
neslazem se da kao hoce z... samo nas covjek. u svakom narodu ima svega i onih sto ce pomoci i onih sto ce gledati kako se neko pati,ali svako normalan moze procjeniti s kim moze da se druzi.a druga je stvar "ko svragom tikve sadi pa mu se o glavu obiju".
dobar primjer da "u svakom zitu ima kukolja" je firma kao moja gdje rade radnici bukvalno stigli sa svih merdijana svijeta, pa kad pocnu tracevi, hvaljenje,pa da skacu sami sebi u stomak ili traze pomoc,a ponasaju se nezahvalno, ma samo osmijeh i ignore.a roditelji koji prave od svoje djece nesposobne ljude za koje treba cijeli zivot neko da se stara najbolje da ih nepustaju od kuce

dobar primjer da "u svakom zitu ima kukolja" je firma kao moja gdje rade radnici bukvalno stigli sa svih merdijana svijeta, pa kad pocnu tracevi, hvaljenje,pa da skacu sami sebi u stomak ili traze pomoc,a ponasaju se nezahvalno, ma samo osmijeh i ignore.a roditelji koji prave od svoje djece nesposobne ljude za koje treba cijeli zivot neko da se stara najbolje da ih nepustaju od kuce
-
melodija1
#72 Re: studiranje u Becu
Problem je sto bih ja htjela pravo upisati, a pretpostavljam da mi taj jedan-dva semestra ne bi priznali tamo.mali_princ wrote:
-
anciii...
#73 Re: studiranje u Becu
ok, ovako: prije par dana je moja tetka koja zivi u Austriji zvala Becki univerzitet i pitala za cijenu studiranja po semestru studenata iz BiH, oni su joj rekli da je 16e....to je samo na Hauptuniju jer imam druga koji studira na WU i on tamo placa oko 380e po semestru...znaci kolika je cijena zavisi od faxa...ali me stvarno zbunjuju ovi ljudi koji opet govore da je skolarina bez obzira na fax 380e...odakle im te informacije???
- fatality
#74 Re: studiranje u Becu
to ti je do sada bilo , sada je na svakom faksu 380€ 
-
anciii...
#75 Re: studiranje u Becu
Ma sta od sada, zena je lijepo objasnila da zelim da studiram tamo, i oni joj rekli da moram poslati papire do 1 septembra i da placam 16e....otkud tebi ta informacija? studiras tamo ili???