140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

strong69

#51 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by strong69 »

BarbaDue wrote:

ovo je za bogu plakati!!!
Oko 150 miliona KM na uvoz mlijecnih proizvoda. Od toga vecina otpada na SIR.
teAMICA

#52 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

Mister Talibean wrote:Imamo najmanje 5-6 pivara, a uvozimo pivo. Ne kontam, zasto onda se uvozimo pivo kada imamo najmanje 5-6 pivara.
Zato što narod hoće da pije uvozno pivo.
teAMICA

#53 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

strong69 wrote:
BarbaDue wrote:

ovo je za bogu plakati!!!
Oko 150 miliona KM na uvoz mlijecnih proizvoda. Od toga vecina otpada na SIR.
Divno. Koliko li damo na uvoznu vodu, tu me duša najviše zaboli... :(
Thinker

#54 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Thinker »

Uvozimo vodu, uvozimo pivo, uvozimo mlijeko,sir, pavlaku. Uvozimo bijeli luk i Bosanski Sudžuk, paprike, paradajz, jabuke........ i nebulozna lista se dalje nastavlja.
Subevncije i podsticaji poljoprivredi najmanji u Europi. Jedino je je IBF imao kreditnu liniju za razvoj poljprivredne proizvodnje sa povoljnom kamatom. However, krediti su otišli za zidanje zgrada probranoj eliti.
U međuvremenu VT deficit raste li raste a mi tonemo dublje i dublje.
ins

#55 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by ins »

Mister Talibean wrote:Imamo najmanje 5-6 pivara, a uvozimo pivo. Ne kontam, zasto onda se uvozimo pivo kada imamo najmanje 5-6 pivara.

Zato sto cijela RS pije Lav i Jelen, a cijela Zap. Hercegovina Karlovacko i Ozujsko...

U ta dva dijela BiH ne postoji niti promil ekonomskog patritizma, kada stanu pred policu sa proizvodima u supermarketu.
strong69

#56 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by strong69 »

ins wrote:
Zato sto cijela RS pije Lav i Jelen, a cijela Zap. Hercegovina Karlovacko i Ozujsko...

U ta dva dijela BiH ne postoji niti promil ekonomskog patritizma, kada stanu pred policu sa proizvodima u supermarketu.
Postoji patriotizam... Kupuju "svoje".
BarbaDue

#57 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by BarbaDue »

strong69 wrote: Postoji patriotizam... Kupuju "svoje".
da, kupuju "svoje"...oni imaju patriotizam i prema susjednim drzavama to im je omogucio politicki sistem.
ali sta je sa nama stvarnim "patriotima"...gusimo se u patriotizmu prema domovini ali cim se nađemo međ'
deset proizvoda od kojih su osam stranih i koji su samo marketinski bolje odrađeni, kvalitetom to sigurno nisu,
mi biramo strani proizvod.
Rambo-Amadeus

#58 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Rambo-Amadeus »

ins wrote:

na stranu sve, ali ovo pivo je dobro...djaba...
nosara

#59 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by nosara »

Ko god pije i jede strano, a postoji domace solidnog kvaliteta, prosro se dozavrat... :x

Popizdim kad nas smatraju glupim, ali argumenti nam cesto ne idu u prilog... :D

Citam na onom "Sa-construction" forumu, koje ce "marke" otvorit prodavnice u BBI centru... :shock:
Da covjek ne povjeruje... :-) Bosanac crce za "markama" i tudjim govnetom... :?
E, da mi je vlast pet dana... :x
Van Halen

#60 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Van Halen »

Nisi šmiiiiiinka ako ne piješ strano pivo,nemoj molim te da me vide sa sarajevskim u ruci,ispašću papanka prava. Ma znaš nas,jebo nas. Imamo jednu od najjačih piva na svijetu i mi uzimamo strana.

Podrži BiH,kupuj domaće,pogotovo ako valja majka mu stara.
VjecitiStudent

#61 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by VjecitiStudent »

Van Halen wrote:Nisi šmiiiiiinka ako ne piješ strano pivo,nemoj molim te da me vide sa sarajevskim u ruci,ispašću papanka prava. Ma znaš nas,jebo nas. Imamo jednu od najjačih piva na svijetu i mi uzimamo strana.

:-)
SSemir

#62 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by SSemir »

ma mogu pivari plakati koliko hoce, ali prvo oni moraju poradi malo na promociji svojih proizvoda. zatrpavaju nas na televiziji mocnim reklamama tuborga, heinekena, karlovacnog i sl. a gdje sutu reklame nasih pivara? nema ih.. npr tuzlanska pivara, najjaca im je reklama- jumbo plakati na kojima pise "muska stvar" i pivo asocira na muski spolni organ :lol:
da bi se ostvaro profit prvo se mora malo ulagati, ali to nasim poduzetnicima ne pada napamet..
o konstantnim promjenama kvalitete da i ne pricamo...
dizajn boca uzasan..
teAMICA

#63 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

SSemir wrote:ma mogu pivari plakati koliko hoce, ali prvo oni moraju poradi malo na promociji svojih proizvoda. zatrpavaju nas na televiziji mocnim reklamama tuborga, heinekena, karlovacnog i sl. a gdje sutu reklame nasih pivara? nema ih.. npr tuzlanska pivara, najjaca im je reklama- jumbo plakati na kojima pise "muska stvar" i pivo asocira na muski spolni organ :lol:
da bi se ostvaro profit prvo se mora malo ulagati, ali to nasim poduzetnicima ne pada napamet..
dizajn boca uzasan..
Fali im para za dobre reklame, a dže su pareeee :?
HAVANA

#64 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by HAVANA »

teAMICA wrote:
SSemir wrote:ma mogu pivari plakati koliko hoce, ali prvo oni moraju poradi malo na promociji svojih proizvoda. zatrpavaju nas na televiziji mocnim reklamama tuborga, heinekena, karlovacnog i sl. a gdje sutu reklame nasih pivara? nema ih.. npr tuzlanska pivara, najjaca im je reklama- jumbo plakati na kojima pise "muska stvar" i pivo asocira na muski spolni organ :lol:
dizajn boca uzasan..
Fali im para za dobre reklame, a dže su pareeee :?

U naslovu teme :(
SSemir

#65 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by SSemir »

naravno da para ima ;) ali kao sto vec rekoh....sta mislite kako bi reagovao jedan prosjecan bosanskohercegovacki poduzetnik na prijedlog osobe zaduzene za makreting da dio profita (npr 100 000) ulozi za marketing?? cilj im je da zarade sto vise, ne gledajuci dugorocno..i onda okrivljuju drzavu i gradjane sto ne kupuju njihove proizvode..
jel mislite da jedan Selimovic (sar.pivara) nema dovoljno para??
Magarinjo

#66 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Magarinjo »

Pa dobro pijemo strano u kaficu da bi bili frajeri, a kod kuce dvoltira Sarajevoskog i zagrijavanje.
mayab

#67 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by mayab »

Kao i u većini stvari zakazala je drzava i oni koji "rade" za nju, bolje reci rade protiv drzave i naroda i pri tome debelo to naplacuju nenormalno visokim platama.
Šta reći na ovo, u npr. Merkatoru, Sarajevsko pivo 2l 2,89 KM , MB 2l 2,20 KM :x
Van Halen

#68 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Van Halen »

VjecitiStudent wrote:
Van Halen wrote:Nisi šmiiiiiinka ako ne piješ strano pivo,nemoj molim te da me vide sa sarajevskim u ruci,ispašću papanka prava. Ma znaš nas,jebo nas. Imamo jednu od najjačih piva na svijetu i mi uzimamo strana.

:-)
Što bi reko Đuro,mislio sam figurativno,više figurativno. Ali to nije poeta posta,ako nisi skonto šta ću ti ja.
Van Halen

#69 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Van Halen »

Magarinjo wrote:Pa dobro pijemo strano u kaficu da bi bili frajeri, a kod kuce dvoltira Sarajevoskog i zagrijavanje.
Ovo i jeste najveći problem. Vazda nam je strano bolje od domaćeg.
teAMICA

#70 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

SSemir wrote:naravno da para ima ;) ali kao sto vec rekoh....sta mislite kako bi reagovao jedan prosjecan bosanskohercegovacki poduzetnik na prijedlog osobe zaduzene za makreting da dio profita (npr 100 000) ulozi za marketing?? cilj im je da zarade sto vise, ne gledajuci dugorocno..i onda okrivljuju drzavu i gradjane sto ne kupuju njihove proizvode..
Opet o Selimoviću... Selimović (i njemu slični) će uvijek imati para... A naše fabrike treba da zarađuju, čuj "cilj im je da zarade sto više" - KOME NIJE?
Smiješno, o čemu mi pričamo... jel' o Selimoviću ili Sarajevskoj pivari? U toj istoj pivari radi masa ljudi, možda i rodbina nekih od nas. Oni treba da imaju redovne i dobre plate, kao i oni u Klas-u, FDS, Violeti, itd. itd.
Ne boli mene toliko "140 miliona" koliko me boli "na uvoz PIVA u BiH"! Ima jako puno odličnih stranih firmi koje imaju dugu tradiciju + kvalitet + cijenu, i logično je da ću kupiti LEVI'S tole, NIKE tene, VICHY kremu, PEUGEOT auto, TOM TAILOR majicu, C.DIOR parfem, SONY televizor, NOKIA mobitel, HP laptop....
Ali davati tolike pare na jebeno PIVO, SIR, MLIJEKO, MESO, VODU... i uvoziti ih iz zemalja u kojima ima milion puta više zagađenosti (zraka, zemlje i ostalog) je stvarno najblaže rečeno - glupo.
BarbaDue

#71 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by BarbaDue »

teAMICA wrote:
SSemir wrote:naravno da para ima ;) ali kao sto vec rekoh....sta mislite kako bi reagovao jedan prosjecan bosanskohercegovacki poduzetnik na prijedlog osobe zaduzene za makreting da dio profita (npr 100 000) ulozi za marketing?? cilj im je da zarade sto vise, ne gledajuci dugorocno..i onda okrivljuju drzavu i gradjane sto ne kupuju njihove proizvode..
Opet o Selimoviću... Selimović (i njemu slični) će uvijek imati para... A naše fabrike treba da zarađuju, čuj "cilj im je da zarade sto više" - KOME NIJE?
Smiješno, o čemu mi pričamo... jel' o Selimoviću ili Sarajevskoj pivari? U toj istoj pivari radi masa ljudi, možda i rodbina nekih od nas. Oni treba da imaju redovne i dobre plate, kao i oni u Klas-u, FDS, Violeti, itd. itd.
Ne boli mene toliko "140 miliona" koliko me boli "na uvoz PIVA u BiH"! Ima jako puno odličnih stranih firmi koje imaju dugu tradiciju + kvalitet + cijenu, i logično je da ću kupiti LEVI'S tole, NIKE tene, VICHY kremu, PEUGEOT auto, TOM TAILOR majicu, C.DIOR parfem, SONY televizor, NOKIA mobitel, HP laptop....
Ali davati tolike pare na jebeno PIVO, SIR, MLIJEKO, MESO, VODU... i uvoziti ih iz zemalja u kojima ima milion puta više zagađenosti (zraka, zemlje i ostalog) je stvarno najblaže rečeno - glupo.
Bravo teamice :thumbup:
zara1

#72 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by zara1 »

Super je ta priča o patriotizmu i sve to, ali isto tako o tom patriotizmu treba da razmišljaju i oni koji se pozivaju na to tj. lafo biznismeni i naši nadrimenadžeri . Nadrimenadžer tuzlanske pivare( vlasništvo sarajevske) se hvali kako su uložili 20 mil KM u modernizaciju, kupili su pogon za automatsko pakovanje piva i više se procesu proizvodnje od silosa sa hmeljom pa do kraja procesa proizvodnje i samog pakovanja ne može pristupit tj. potpuno zatvoren proces. Dobra stvar je što više nema uginulih pacova u tz pivi( možda ste primjetili da je malo promjenila ukus), a više je loših stvari između čega su:

1. Nema više radnika na pakovanju i bilo kakvo povećanje proizvodnje i proširenje kapaciteta neće zaposlit radnike, sve je automatski

2. Održavanje tih pogona rade stranci koji uzimaju i po 1000 eura na dan, doduše rade samo po potrebi tj. u slučaju otkazivanja sistema i zastoja. A da stvar bude još crnja ti naši nadrimenadžeri se vezali ugovorom prilikom kupnje da će im ovi to održavati a ako neki od naših radnika dođe na ideju kojom može nešto poboljšati u procesu proizvodnje ne smije ništa taknut jer tad se raskida ugovor i samim tim određene garancije itd..itd..

3. Tim našim patriotskim tvornicama nije palo na pamet da daju edukaciju i podsticaj našim poljuprivrednim proizvođačima za uzgoj žitarica za proizvodnju piva

4. Tim našim nadrimenadžerima ne pada napamet da zaposle dva -tri diplomca mašinstva i elektrotehnike i da ih pošalju u inostranstvo na specijalizaciju za održavanje tih pogona

Tako kad se sve sabere i oduzme ostane državi 17% pdv-a od te pive i ima šaka zaposlenih radnika, a zarada ode u inostranstvo kojekakvim firmama što nam prodaju pamet i viljuškare. Gdje bi mi tu mogli uklopit taj patriotizam.

Slučaj patriotizma i proizvoda na tržištu je i mljekara negdje tamo kod Srebrtenika kad su sa forom kupujmo domaće, uspjeli povećat tržište i vrijednost te mljekare pa je na kraju fino prodali Slovencima, a Slovenci je naravno zatvorili.
Tih slučaja domaćih firmi je dosta. Drvana industrija, a to znaju stolari najbolje, izvozi dasku po manjoj cjeni nego što puno lošiju tj. same gute i krive daske prodaju na domaćem tržištu čime ugušiše ono malo zanatlija. Cijena vrlo loše hrastove daske je 1600-2000 KM po kubnom metru.

I tako na kraju taj patriotizam u slučaju kupovanja ovog ili onog samo dođe ko besplatna reklama.

PS. Mali komentar na one sa početka foruma. Nikad ja nisam čuo da je bilo koja pivara na balkanu uradila i jedan metar javnog asfaltnog puta. Mislim, to im nije u opisu posla uopšte.
teAMICA

#73 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

zara1 wrote:Super je ta priča o patriotizmu i sve to, ali isto tako o tom patriotizmu treba da razmišljaju i oni koji se pozivaju na to tj. lafo biznismeni i naši nadrimenadžeri . Nadrimenadžer tuzlanske pivare( vlasništvo sarajevske) se hvali kako su uložili 20 mil KM u modernizaciju, kupili su pogon za automatsko pakovanje piva i više se procesu proizvodnje od silosa sa hmeljom pa do kraja procesa proizvodnje i samog pakovanja ne može pristupit tj. potpuno zatvoren proces. Dobra stvar je što više nema uginulih pacova u tz pivi( možda ste primjetili da je malo promjenila ukus), a više je loših stvari između čega su:

1. Nema više radnika na pakovanju i bilo kakvo povećanje proizvodnje i proširenje kapaciteta neće zaposlit radnike, sve je automatski

2. Održavanje tih pogona rade stranci koji uzimaju i po 1000 eura na dan, doduše rade samo po potrebi tj. u slučaju otkazivanja sistema i zastoja. A da stvar bude još crnja ti naši nadrimenadžeri se vezali ugovorom prilikom kupnje da će im ovi to održavati a ako neki od naših radnika dođe na ideju kojom može nešto poboljšati u procesu proizvodnje ne smije ništa taknut jer tad se raskida ugovor i samim tim određene garancije itd..itd..

3. Tim našim patriotskim tvornicama nije palo na pamet da daju edukaciju i podsticaj našim poljuprivrednim proizvođačima za uzgoj žitarica za proizvodnju piva

4. Tim našim nadrimenadžerima ne pada napamet da zaposle dva -tri diplomca mašinstva i elektrotehnike i da ih pošalju u inostranstvo na specijalizaciju za održavanje tih pogona

Tako kad se sve sabere i oduzme ostane državi 17% pdv-a od te pive i ima šaka zaposlenih radnika, a zarada ode u inostranstvo kojekakvim firmama što nam prodaju pamet i viljuškare. Gdje bi mi tu mogli uklopit taj patriotizam.

Slučaj patriotizma i proizvoda na tržištu je i mljekara negdje tamo kod Srebrtenika kad su sa forom kupujmo domaće, uspjeli povećat tržište i vrijednost te mljekare pa je na kraju fino prodali Slovencima, a Slovenci je naravno zatvorili.
Tih slučaja domaćih firmi je dosta. Drvana industrija, a to znaju stolari najbolje, izvozi dasku po manjoj cjeni nego što puno lošiju tj. same gute i krive daske prodaju na domaćem tržištu čime ugušiše ono malo zanatlija. Cijena vrlo loše hrastove daske je 1600-2000 KM po kubnom metru.

I tako na kraju taj patriotizam u slučaju kupovanja ovog ili onog samo dođe ko besplatna reklama.

PS. Mali komentar na one sa početka foruma. Nikad ja nisam čuo da je bilo koja pivara na balkanu uradila i jedan metar javnog asfaltnog puta. Mislim, to im nije u opisu posla uopšte.
jooj de nek me neko banuje života vam!
"šaka zaposlenih radnika" :?
Nešto ne primjetih da je iko napisao da PIVARE PRAVE CESTE, ali ako pare ostaju u našoj državi, obezbjeđujemo plate radnicima (i penzije), pa ti isti radnici plaćaju porez...
Uzeo si negativan primjer, niko ne kaže da ih nema... i šta sad trebamo? Kupujmo uvozno, u ovoj državi svakako ništa ne funcioniše? Osigurajmo ljudima u inostranstvu plate i penzije, jebo nas?????
Naravno da ne treba kupovati nekvalitetno i loše, ali ....
Šta je uopšte bila poenta tvog posta?

P.S. Kaže (piše) se "slučajeva"
strong69

#74 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by strong69 »

@zara1,
Po tebi ispade da kompanije trebaju biti socijalne ustanove? Pa sta ako je kupljena oprema koja je moderna i automatizirana? Jesu li vlasnici tvornica krivi zbog nedostatka interesa za skolovanje za automaticare i procesne inzenjere? Oni trebaju skolovati strucni kadar? Sta onda radi univerzitet? Treba onda prestati ici na fakultet i odmah ici u neku kompaniju koja ce nas skolovati???
zara1

#75 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by zara1 »

Poenta posta je da i poslodavci trebaju da imaju patriotizam a ne samo nas kupce da pozivaju na to.
Menadžment naših preduzeća naravno trebaju da gledaju samo na kvalitet, što će im donijet dobro poslovanje na duge staze a našim radnicima dugoročne plate i penzije. Pozivanje na kupovinu samo domaćeg a bez preduzimanja mjera na izgradnji kvaliteta i poboljšanju donosi kratkoročne rezultate pa opet na staro.

Ukoliko neko želi ozbiljno da vodi preduzeće na duže staze, mora nastojat da bude što neovisniji od drugih. Što u prevodu znači da bi animacijom DOMAĆIH poljuprivrednih proizvođača, postali neovisni o uvozu hmelja i naravno imalo bi se dvostruka korist od toga. Pivari manje cijene, poljuprivrednim proizvođačima njihov dio kolača. I eto jeftinije cijene piva.

Ne postoji fakultet na svijetu koji ti obučava kadar ( automatičare, i sl.) za pogone pakovanja piva, već je upravo firma ta odnosno u ovom slučaju pivara , koja treba da pošalje automatičara opšteg smjera na užu specijalizaciju odnosno osposobljavanje za rad na konkretnim pogonima pakovanja. Ukoliko nisi znao to je uobičajena praksa svih firmi od željezare zenica, preko cimos grupacije, rudnici koji posjeduju savremene damper kamione naravno moraju poslat automatičare na užu specijalizaciju samo za te kamione. Jer koliko god si ti stručnjak i automatičar za npr. postrojenja za pakovanje kad dođeš na damper nemaš blage veze, logično. Ili koliko god dobro poznavao automatiku, kako ćeš znat koliko npr. jedan BMW ima senzora i na kojim lokacijama su smješteni, ne možeš to sanjat. Naravno da te servis za automobile mora poslat na specijalizaciju za BMW automobile.

Prije te šake zaposlenih radnika je radilo puno više pa ih je automatizacija poslala kućama, to sam mislio kad sam reko šaka radnika, čisto ko omjer broja radnika koja je bila zaposlena prije i sad.
Drugi primjer ne mogu uzet pošto je priča o pivu od početka, i u startu su pisali u postovima kako se za te pare od tog deficita moglo napravit putevi, zato sam komentariso taj asfalt.

Elem, da sumiramo. Preduzeća koja rade na području BIH treba svojim kvalitetom da zasluže naše pare isto kao što će se sutra morati tim istim kvalitetom borit za tržište izvan BIH. Ukoliko žele da se izbore za mjesto na tržištu moraju da se popnu tim stepenicama, prva stepenica je domaće tržište a druga tržište izvan BIH.

Ja jesam patriota, ali to zaista lošim preduzećima i lošim poslovnim strategijama nije ni od kakve koristi.
Primjer nek bude preminger pivo. Ja sad mogu kupit kamion tog piva i ne samo ja već puno nas ali sumnjam da će to popravit kvalitet premingera, i da ako već ide lagano ka gubljenju tržišta da će mu ta moja kupovina nešto pomoć.

Ima i svijetlih primjera preduzeća sa dobrim poslovanjem i dobrom kvalitetom proizvoda kao što je Širbegović kompanija koja će dobro poslovat tamam da ga svi u Bosni počnu bojkotovat, jednostavno za ime Širbegović znaju puno šire od Bih
Post Reply