Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#51 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
ja pričam s diplomiranim ekonomistima...
uvjeravaše me da UPI banka neće mijenjati ime
uvjeravaše me da nismo u kurensi boardu
uvjeravaše me kako je samo bih u kurensi boardu ( a ne i bugarska recimo)
tako da više nikome ništa ne vjerujem
uvjeravaše me da UPI banka neće mijenjati ime
uvjeravaše me da nismo u kurensi boardu
uvjeravaše me kako je samo bih u kurensi boardu ( a ne i bugarska recimo)
tako da više nikome ništa ne vjerujem
-
ePegasus
#52 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
....
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 14:27, edited 1 time in total.
-
nonca
#53 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
ma ovaj njihov izvjestaj uopste ne daje pravu slike problema, jer dobit (koja jos nije revidirana) se odnosi na period od januar 2008 do decembar 2008,,postoji mogucnost da su veci dio ovog profita napravili u prvom polugodistu (dok jos kriza nije uzela mah) a onda poceli da prave gubitke u drugoj polovini 2008 (kad je vec kriza otrovala i evropu),,,tako da se tu ulovi prosjek koji su naveli,,,a sad u 2009 ne treba ni zamisliti koliki su gubici,,, ;((colt wrote:RAIFFEISEN INTERNATIONAL: PRELIMINARNI REZULTATI POSLOVANJA I
Iako je četvrti kvartal 2008. godine bio izuzetno težak za cjelokupni bankarski sektor, Raiffeisen International Bank-Holding AG je uspio ispuniti prognozu predstavljenu 2008. godine i postići još jedan rekordni ...
... rezultat za cijelu godinu, saopćeno je danas iz Raiffeisen bank BiH .
Konsolidovana dobit (nakon poreza i manjinskih udjela) porasla je za 17 posto, na 982 miliona eura. Ključni faktor za postizanje ovog rezultata bio je neto prihod od kamata, koji je porastao za skoro 34 posto te dostigao 3,2 milijarde eura.
Rezervisanja za potencijalne gubitke povećana su na 780 miliona eura, više nego duplo u poređenju s iznosom iz 2007. godine (357 miliona eura).
Neto prihod od naknada dostigao je cca. 1,5 milijardi eura, što predstavlja rast viši od 20 posto u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom.
Dobit od trgovine povećana je za 31 posto, na 168 miliona eura, dok su opći administrativni troškovi porasli za samo 21 posto te iznose 2,6 milijardi eura (u 2007. godini iznosili su 2,2 milijarde eura).
- Ovi preliminarni podaci pružaju jasan dokaz da naš poslovni model funkcionira čak i u izuzetno teškim tržišnim uvjetima, izjavio je generalni direktor Raiffeisen Internationala Herbert Stepic.
Raiffeisen International je u 2008. godini poseban naglasak stavio na razvoj depozita klijenata te do kraja godine uspio uvećati ovu stavku na 44,2 milijarde eura, što predstavlja povećanje od devt posto na godišnjem nivou.
- Uspjeli smo značajno ojačati našu bazu depozita i općenito stanje likvidnosti, mada smo se suočili i sa značajnim odljevom depozita naših klijenata zbog finansijske krize, posebno nakon dešavanja iz septembra. Sve ovo oslikava našu odličnu tržišnu poziciju u regionu te visok nivo povjerenja naših klijenata u Raiffeisen brend, dodao je Stepic.
Krediti i pozajmice klijentima u 2008. godini porasli su za 18 posto, na 57,9 milijardi eura. Na kraju godine ukupna bilansna svota Raiffeisen Internationala dosegnula je 85,4 milijardi eura i time za 17 posto nadmašila iznos od 72,7 milijarde eura zabilježen prethodne godine, stoji u saopćenju Reiffeisen bank BiH.
Tesko njima. Trebamo im pomoci.
nego oni su makar odlucili da bace koju "bombu" u javnost da im dionice ne padaju dalje, ali Hypo je 3 puta nesigurnija od raiffeisena, imam jaranicu sto je bas radila u Hypo u austriji, ogromne gubitke su realizovali, jer su kupovali velike kolicine kredita koji nisu vise naplativi,,,
-
Korisnica
#54 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Raiffesien bank nema dinara, a ni u ostalim bankama nije bolja situacija. Par velikih firmi, koje odlicno rade i imaju novaca su trazile kredit i krediti su im odobreni ali banke nemaju novaca da im isplate.
-
Lesli Eldridž
#55 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Ma daj banka da nema para. Gdje su onda pare? Barataš sa neistinama. Pročitaj moj post o širenju panike među primitivnim narodom Balkana...
- Liberalism
#56 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Pa pare su uvijek dolazile sa zapada (Italija, Njemacka i Austrija). Bosanci uvijek sve sto zarade pojedu za 9 mjeseci a ostatak je finansiran kreditima izvana. Drugim rijecima, mi pare nikad nismo ni imali ... sve ih unaprijed pojedemoLesli Eldridž wrote:Ma daj banka da nema para. Gdje su onda pare? Barataš sa neistinama. Pročitaj moj post o širenju panike među primitivnim narodom Balkana...
-
nonca
#57 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
pa evo citam po novinama, da je vlada austrije naredila bankama da podrze svoj ekcerke firme u east europe, jer su vidjeli da centrale povlace sve sto se moze povuci,,,a cisto sumnjam da ce oni uzeti obzira prema nama, i reci neka gotovina ostane u sarajevu, mi u austriji cemo se pogusiti 
- Skyfox
#58 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Danas zovu iz RB kazu mora se platiti osiguranje za kreditne kartice gdje je limit veci od 1000KM - 1.99 mjesecno
ne razumih je najbolje zbog cega to, al moram ici potpisati da pristajem - nigdje veze...
ne razumih je najbolje zbog cega to, al moram ici potpisati da pristajem - nigdje veze...
-
Lesli Eldridž
#59 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Totalno bez argumenata. Ovo ovdje kod nas je sića za njih, bukvalno kao žute kovanice za ljude kojima je plata više od 2000 KM. Niti bi njima išta bilo bolje sa to malo para, niti bi mogli musti i ovo malo sirotinje ovde. Kako imam veze sa nekim projektima koje finansiraju ovi sa strane, moram da vam napišem da za EU ove "naše" banke tj. ispostave stranih banaka kod nas (koje se zovu npr Raiffeisen, Volksbank, Unicredit i ostali) uopšte nisu relevantne u poslovanju. Garancije za kredite moraju dati samo "originalne" banke iz EU, tako da ove banke osim imena gotovo da ništa nemaju sa stranim bankama. Ovde pilav u tim bankama ubiru stranke na vlasti. Ovo je 100% provjereno, jer to znam kroz posao. A ne znam naravno detalje, ali našim firmama se ne priznaju garancije koje im daju ove domaće ispostave ovih banaka. Đaba se prepadate...
-
Klodovik
#60 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Ne znam gotovo ništa o ekonomiji, ali ako kriza bude toliko gadna kako neki ovdje govore, džaba su mi i pare (u banci, u čarapi, u zlatu...), i AOD, i nekretnine, i dionice i bilo šta drugo. Pare se jednostavno mogu "proglasiti nevažećim" ako se već tako štampaju bez ikakvog pokrića. AOD bi ti samo dao nekakav "I owe you" papir da ga upotrijebiš već znamo gdje i za šta. Nekretnine se ne mogu jesti, a i bilo bi ih jako puno na bubnju... Haman je najbolje kupiti kakve solidne plodne zemlje da se čovjek može kako prehraniti. A i to nije skroz sigurno... valjalo bi braniti usjeve od drugih, a oni koju budu imali, lako mogu postati žrtvama armije bosih i gladnih. A i jesmo ga zinuli, onako globalno. Gladne oči.
- Truba
#61 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
evo sad sam pročitao scenarij iz filma o nuklearnom holocaustu...
-
doktor78
#62 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Pade mi na pamet scena iz Nadrealista: "Pa nisam ti ni trazio dinare, daj mi one moje marke!"Korisnica wrote:Raiffesien bank nema dinara
-
Korisnica
#63 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Lesli Eldridž wrote:Ma daj banka da nema para. Gdje su onda pare? Barataš sa neistinama. Pročitaj moj post o širenju panike među primitivnim narodom Balkana...
Ne baratam neistinom. Samo sam napisala kako jeste. A dje su pare, ja nemam pojma. Kad je bilo da ti banka odobri kredit, ali nema novaca da ti isplati?
- Truba
#64 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
odem neki dan u banku
klošar ispred mene diže 1500 eura
a neka "studentica" pita jel joj leglo 7000 nečega... i naravno svi podignu novce
vi i vaša paranoja
klošar ispred mene diže 1500 eura
a neka "studentica" pita jel joj leglo 7000 nečega... i naravno svi podignu novce
vi i vaša paranoja
- Truba
#65 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
molim da se promijeni naslov topika
iako nemam nis u tim bankama uvijek se strecnem
iako nemam nis u tim bankama uvijek se strecnem
- Skyfox
#66 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
ma ima ba raja love odakle onoliko novih auta po Sarajevu... Ljetuje se u Dubai, Egipat, Kuba... Folovi golovi... Al neka bolje nego da nema...
- Liberalism
#67 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Pa krediti naravno. U tome i jeste glavni fol ove globalne krize.
-
tvile
#68 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Pitanje: Osim što je osiguranja cifra od 20000 KM na štednju, mene zanima šta se dešava sa tekućim računom u slučaju da ne daj Bože banka propadne? Da li isto pravilo vrijedi i za tekući račun? 
-
akcija007
#69 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
vrijedi jer se tekuci/devizni racun tretira kao a vista stednja po vidjenjutvile wrote:Pitanje: Osim što je osiguranja cifra od 20000 KM na štednju, mene zanima šta se dešava sa tekućim računom u slučaju da ne daj Bože banka propadne? Da li isto pravilo vrijedi i za tekući račun?
- Truba
#70 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
oće iko promijeniti ovaj naslov
širite paranoju bezveze
ko je imao šta podići već je digao iz tih banaka banke nisu propale i šta sad...
širite paranoju bezveze
ko je imao šta podići već je digao iz tih banaka banke nisu propale i šta sad...
- mirzazmaj
#71 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
[
evo primjera : u deecembru mi je INTESA banka srezala limit za 500 km a isto očekujem i sad u februaru kad ističe 3. mjesec - jer kod njih se limit automatski računa svakog 3.mjeseca
Sto se tiče banaka naredne sedmice će Centralna banka u bankarski opticaj pustiti 100 miliona km kako bi ublazila efekat finansijske krize[/quote]
meni intesa podigla limit za 400 km
evo primjera : u deecembru mi je INTESA banka srezala limit za 500 km a isto očekujem i sad u februaru kad ističe 3. mjesec - jer kod njih se limit automatski računa svakog 3.mjeseca
Sto se tiče banaka naredne sedmice će Centralna banka u bankarski opticaj pustiti 100 miliona km kako bi ublazila efekat finansijske krize[/quote]
meni intesa podigla limit za 400 km
-
nonca
#72 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
ako dozvolis, samo da ti ukazem na jednu cinjenicu:komi wrote:oće iko promijeniti ovaj naslov
širite paranoju bezveze
prosle jeseni kad se digla panika, na svim medijima smo citali kako su gradjani podigli 70 mil KM, i kako to nije puno, tako da nece nista skoditi bankama.
tako su svi pricali cca. mjesec dana.
u tih mjesec dana Centralna Banka je donijela odluku, po kojoj sve komercijalne banke u BiH svoj depozit kod Centralne Banke, koji je iznosio 18%, mogu da smanje na 14%, a tu razliku od 4% mogu da prebace na svoje racune, i da obrcu pare s njima.
u gotovini je to znacilo da im se oslobadja 700 mil KM.
ODJEDNOM, nakon tih mjesec dana, kada je donesena ta odluka o smanjenju depozita kod Centralne Banke , iz centralne banke su potvrdili medijima, da gradjani nisu podigli 70 mil KM, NEGO 700mil KM, (ponavljam 700mil KM)!!
u javnosti je taj marifetluk malo ljudi skontalo, ali sad shvatis da su bankari mjesec dana sutili, jer su vidili da je povuceno 700mil KM, i onda su banke ostale bez tih novaca, u miru, bez puno galame su donijeli odluku, da od centralne Banke dobiju tih 700mil KM uz pomoc odluke o smanjenju depozita.
DAKLE, razloga za paniku je i te kako bilo, i od tada ja bankarima APSOLUTNO NISTA NE VJERUJEM, jer eto vidis kako su sutili i mutili dok su bili u problemima...
-
elmirson
#73 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Prvo: normalno je da su banke sutile o 700 mil KM povucenih depozita...da su objavile takav podatak bilo bi povuceno mnogo vise...i onda bi doslo do totalnog kraha finansijskog sistema za kojeg sa razlogom kazu da je "kvotok" realne ekonomije..
I vidi sad...imamo slucaj da Raiffaisen stvarno izvlaci dio kapitala iz BiH na nacin da ne odobrava ponovno kredite pojedinim firmama u BiH. Takve firme imaju velike probleme da uzmu kredite u drugim bankama a istovremeno sporije ili nikako ne placaju obaveze prema svojim dobavljacima, radnicima i sl. To je domino efekat koji ce se sigurno prosiriti kroz cijelu BiH i mozemo sa razlogom biti zabrinuti sta ce se desiti ove godine.
Taj jedan Raiffisen, kakav god bio, je plasirao poprilican iznos novca u BiH ekonomiju. Tek je poceo da ga djelimicno povlaci iz BiH (za potrebe pokrivanja gubitaka u istocnoj evropi) a problemi se vec osjecaju. Bolje nam je svima da se izvuku iz vlastitih problema sto prije jer nas mogu povuci veoma brzo prema dnu.
Ista prica vazi i za Intesu, UniCredit i Hypo
Ko prezivi, pricace!!
I vidi sad...imamo slucaj da Raiffaisen stvarno izvlaci dio kapitala iz BiH na nacin da ne odobrava ponovno kredite pojedinim firmama u BiH. Takve firme imaju velike probleme da uzmu kredite u drugim bankama a istovremeno sporije ili nikako ne placaju obaveze prema svojim dobavljacima, radnicima i sl. To je domino efekat koji ce se sigurno prosiriti kroz cijelu BiH i mozemo sa razlogom biti zabrinuti sta ce se desiti ove godine.
Taj jedan Raiffisen, kakav god bio, je plasirao poprilican iznos novca u BiH ekonomiju. Tek je poceo da ga djelimicno povlaci iz BiH (za potrebe pokrivanja gubitaka u istocnoj evropi) a problemi se vec osjecaju. Bolje nam je svima da se izvuku iz vlastitih problema sto prije jer nas mogu povuci veoma brzo prema dnu.
Ista prica vazi i za Intesu, UniCredit i Hypo
Ko prezivi, pricace!!
-
ePegasus
#74 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
Nije to baš tako strašno !elmirson wrote:
Ko prezivi, pricace!!
-
nonca
#75 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci
evo danas objavljeno:
Vlasnik Hypo Banke je napravio gubitak u visini od 5 milijardi Eura.....sitnica......radi se o BayerLB banci koja je vecinski vlasnik Hypoo banke.
10 milijardi maraka gubitka, a GDP citave BiH iznosi 11 mil....
Vlasnik Hypo Banke je napravio gubitak u visini od 5 milijardi Eura.....sitnica......radi se o BayerLB banci koja je vecinski vlasnik Hypoo banke.
10 milijardi maraka gubitka, a GDP citave BiH iznosi 11 mil....