Bosna i Hercegovina-drzava tri naroda?

Fair Life

Post by Fair Life »

winetou wrote:Logično bi bilo da Srbija bude srpska, Hrvatska hrvatska i Bosna bošnjačka...
Njemci imaju Njemacku, Italijani Italiju, Francuzi Francusku...

Red je da Svicarska bude Njemacka. Zar ne ?!
manijak1

Post by manijak1 »

Ima još jedna poruka tog neustrašivog tima Alana Ford :D :D a to je cilj je dati gol više od protivnika :D :D ili kad smo kod ekonomije i to one crne :D :D ima i ona : Halo Bing ( Bang :D Bong :D ) .......- cijena sitnica. :D
O.A Bing - jedan među jednakima :D
O.A. Bang - isto to ali druge etničke pripadnosti od Binga :D
O.A. Bong - isto to ali opet druge etničke pripadnosti i od Binga i Bonga :D
Uh :D O.A. - Opaska Autora :D
winetou

Post by winetou »

Fair Life wrote:
winetou wrote:Logično bi bilo da Srbija bude srpska, Hrvatska hrvatska i Bosna bošnjačka...

Ovo bi trebao biti osvrt na Bosna = Švicarska :? :roll:

Ja kažem kako je bilo i kako su se stvari odvijale a da ništa nije bilo nametnuto, samo od sebe.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

LudoALudjiJA wrote:
Vodenjak wrote:
manijak1 wrote:Ti stvarno se zajebavaš ili si pao s Marsa .
Hoću BiH bez entiteta ( može sa Kantonima ili već Županijama do beskraja gdje svako zna svoj posao i može raditi svoj posao po Zakonu )
Hoću BiH sa dobrim školstvom zdravstvom i privredom - kako to postići kada te jebu ugroženi - ti koje ćeš pitati kako oni vide ovo i ono ?
Hoću BiH sa Vijećem ministara u kojem svaki ministar radi za svoju državu a ne protiv nje .
Hoću da se državni aparat prepolovi - makar i ja ostao na birou zbog toga .
Ostalo :D :D ne vrijedi ni pominjati jer očito je da ono što ja hoću neće drugi.
Da manijace, ja zajebavam ali one koji su "dosli tobe" i "nacionalno se osvijestili" poslije "godina mraka" pod komunizmom.
Ako i sebe ubrajas u tu grupu, onda oprosti ali - i tebe zajebavam!
@manijak,
ti ocito hoces djeda mraza u najvelikodusnijem mogucem raspolozenju :)
@vodenjak,
samo mala digresija...kako se ono kaze...puk'o ko vodenjak pred porod? :D
:lol: :lol: :lol:

E kad bih jos samo znao da ce se skorile roditi sta pametno, onda nek i puca vodenjak vala :D
Vrag si a i nick ti je, da znas! Samo ti luduj :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

aha, a sir je oliver ili paddy ili mislis na seas of cheese?
ako je zadnje, tu nesto smrdi :D :-)
svitac

Post by svitac »

Osim onog sa "trecinama" ne javi se u stvari nijedan od ljubitelja demokratskih im stranaka da nam malo pojasni zasto vole "svoje" i sta misle i s njima i s nama
Vodenjače,

Meni je svejedno koće mi biti predsjednik države, samo da nije nacionalno opterečen i religiju da izdvoji od politike.
Ne želim nikoga iz niti jednoga od tri tora. Razumijem da je narod stoka. Samo i stoka bi učinila za sebe nešto a protiv čobana ako ga taj ne tretira kao živo biće. Ovako ne može dalje pa kako bude. Vidjet ćete da će narod sludjeti i pući gdje je najtanji.
Recimo da nema hljeba bez motike.
Onda narode motike u ruke pa udrite , zamotikajte zmiju u glavu jer vam pojede hljeb vaš nasušni.
Da vidimo onda kako SDA ne bi bila "policijska" država ?
Nije sada dok joj je osigurana vlada a da se narod digne i navali na njih bili bi u trenu policijska država.
Nisam fan SDP-a, nego bilo koga normalnog demokratičnog čovjeka/ženu koja bi konačno uvela ova tri tora u normalnu državu.
Nekako najviše računam , tj tipujem na Josipa Pejakovića. Zašto ? Zato što nije neobrazovani primitivac, što nije skorojević, što je u "miješanom i sretnom braku, što zna sebi ali i drugima, što je oštar i dobar za nas i još između ostalog što ima osječaj za biznis..................do sada od starijih on ali ima i mlađih o kojima je još rano govoriti (Goran i Dijana)....
Fair Life

Post by Fair Life »

winetou wrote:
Fair Life wrote:
winetou wrote:Logično bi bilo da Srbija bude srpska, Hrvatska hrvatska i Bosna bošnjačka...[/quoteNjemci imaju Njemacku, Italijani Italiju, Francuzi Francusku...
Ovo bi trebao biti osvrt na Bosna = Švicarska :? :roll:
Ja kažem kako je bilo i kako su se stvari odvijale a da ništa nije bilo nametnuto, samo od sebe.
Ne, to nije nikakav osvrt na Bosna - Svajcarska... To je osvrt na tvoj komentar.
winetou

Post by winetou »

A meni se učinilo da si pitao nešto :D
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Tako nekako @ :D
ja hoću to :D :D
Ti ocito hoces djeda mraza u najvelikodusnijem mogucem raspolozenju
ili da pođonim po običaju pametnije od mene :D
Budimo realni zahtijevajmo nemoguće :D :D Sorbona '68 :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Fair Life wrote:

Ja mislim da je red da Bosna bude kineska :D

Sto je najgore imamo i mi Njemacku, Italiju, Francusku a bogami i Ameriku, Australiju, Kanadu, cim se srede vize i azili, "bon voyage" sto bi reko Delboy.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

svitac wrote:
Nisam fan SDP-a, nego bilo koga normalnog demokratičnog čovjeka/ženu koja bi konačno uvela ova tri tora u normalnu državu.
Nekako najviše računam , tj tipujem na Josipa Pejakovića. Zašto ? Zato što nije neobrazovani primitivac, što nije skorojević, što je u "miješanom i sretnom braku, što zna sebi ali i drugima, što je oštar i dobar za nas i još između ostalog što ima osječaj za biznis..................do sada od starijih on ali ima i mlađih o kojima je još rano govoriti (Goran i Dijana)....
Njihov problem je sto ne shvataju da mi u SDP-u ne vidimo ni blizu rjesenje koje oni vide u svom dragom SDA-u! U stvari, ONI su nam nametnuli da se grabimo za slamku kako se ne bi ugusili u tuti punoj onih stvari koju pomenuh ranije. A to sto se ta slamka zove sad SDP najmanje je bitno.
Mi trazimo hljeba i igara. Hljeb svoj da zaradimo a onda mirno da se poigramo!
Usput, jesi li razmisljala (a i vi ostali raja) zasto svi ovi novokomponovani vjernici, nacionalno osvijesteni i sta sve ne, u jednoj od svojih "aktivnosti" - prljanje bosanskog jezika raznoraznim turcizmima, kroatizmima i inim, ne nazivaju jedan toliko koristen izraz kod nas - DONACIJA - pravim imenom na novokomponovanom bosanskom - SADAKA!?
Mozda, kazem samo MOZDA bi im to pomoglo da shvate da se motika moze upotrijebiti i u svoje iskonske svrhe. Tada mi ne bi morali da kontamo da koristimo motike u svrhe koje ti navede :)
Mi smo u stanju Svitac da se i sa SDP-om razracunamo kad to zasluze. Ali jesu li oni u stanju to da urade sa svojim pulenima?

Nisu, znamo i ti i ja i svi slicni nama....
svitac

Post by svitac »

D.Dijana je ovaj puta moja odabranica. B.Goran mi je beskrajno mnogo drag ne zato što ga znam jer znam i dr. ljude ali on je raritet kao kvalitet.
Josip mi nije blizak iako smo se podavno slušali i imamo identične vizije života uopće.
U "librealima" ima per novih kvalitetnih ljudi..........
Vodenjače nije sve u SDP-u iako sam glasala za njih, i u svojoj općini sam dala koliki toliki doprinos prije predizborne kampanje, a zvali su me i nikada osim na izbore nisam još otišla. Niko nije znao da se ja ovdje ubijam radeći za tu stranku od koje bih željela jedino za uzvrat da se izbori do sljedećih izbora za sebe i za narod.
Voljela bih samo da nacionalisti odu zauvijek sa političke scene.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

svitac wrote:D.Dijana je ovaj puta moja odabranica. B.Goran mi je beskrajno mnogo drag ne zato što ga znam jer znam i dr. ljude ali on je raritet kao kvalitet.
Josip mi nije blizak iako smo se podavno slušali i imamo identične vizije života uopće.
Vodenjače nije sve u SDP-u iako sam glasala za njih, i u svojoj općini sam dala koliki toliki doprinos prije predizborne kampanje, a zvali su me i nikada osim na izbore nisam još otišla. Niko nije znao da se ja ovdje ubijam radeći za tu stranku od koje bih željela jedino za uzvrat da se izbori do sljedećih izbora za sebe i za narod.
Ma nemam rijeci! Sve si mi ih TI uzela :)
manijak1

Post by manijak1 »

Pilaš je nekažnjeno :D :D za sada . :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

manijak1 wrote:Pilaš je nekažnjeno :D :D za sada . :D
Zavadi pa vladaj, ha? E ne mEre! :P :D
spaho

Post by spaho »

BIH treba da bude i Bošnjačka i Srpska i Hrvatska...tako je davno rečeno...kad su Srbi i Hrvati to shvatili doslovno i pokušali da kidaju komade zemlje,zna se šta je bilo.
E sad...ja mislim da BiH opet treba da bude država i Bošnjaka i Srba i Hrvata...koji će biti jednaki,Da bude država bez entiteta,da su uhvate svi ratni zločinci......sve je to relativno lako uraditi......MEĐUTIM
nikad Srbin iz Bijeljine i Hrvat iz Lištice neće BIH prihvatiti kao svoju domovinu. I dok je tako nema ništa od BIH. E sad mi ovi SDP-ci nek odgovore kako bi oni "natjerali" Srbe i Hrvate da svoju budućnost traže u BiH....možda tako što im dati mjesta načelnika,zaposliti ih i još im se uvlačiti u pakšu u FBIH a..plasirati priču kako ne se ne želi sa SDS-om...... :roll:
Ovo što u FBIH ljudi glasaju za SDA,SDP,ZaBIH,BOSS,SDU je ok....dokaz da Bošnjaci misle nešto svojim glavom(svako misli na svoj način i misli da je to ispravan način)
U RS uvijek pobjeđuju stranke etnički čiste....isto kao i HR djelu Hercegovine....Kad oni počnu gladati za neke multinacionalne stranke,možda će biti bolje,ali lično mislim da se to nikada neće desiti.
Bar ne u bližoj budućnosti.

Uostalom bit će kao stranci kažu....RS samo oni mogu ukinuti...Ali opet ostaje glavni problem....Pola ljudi jedne države mrzi državu u kojoj živi i negira je. Dok je tako kad nas u FBiH može biti na vlasti ko hoće ali ništa spektakularno se ne može promjeniti.
svitac

Post by svitac »

spaho wrote:BIH treba da bude i Bošnjačka i Srpska i Hrvatska...tako je davno rečeno...kad su Srbi i Hrvati to shvatili doslovno i pokušali da kidaju komade zemlje,zna se šta je bilo.
E sad...ja mislim da BiH opet treba da bude država i Bošnjaka i Srba i Hrvata...koji će biti jednaki,Da bude država bez entiteta,da su uhvate svi ratni zločinci......sve je to relativno lako uraditi......MEĐUTIM
nikad Srbin iz Bijeljine i Hrvat iz Lištice neće BIH prihvatiti kao svoju domovinu. I dok je tako nema ništa od BIH. E sad mi ovi SDP-ci nek odgovore kako bi oni "natjerali" Srbe i Hrvate da svoju budućnost traže u BiH....možda tako što im dati mjesta načelnika,zaposliti ih i još im se uvlačiti u pakšu u FBIH a..plasirati priču kako ne se ne želi sa SDS-om...... :roll:
Ovo što u FBIH ljudi glasaju za SDA,SDP,ZaBIH,BOSS,SDU je ok....dokaz da Bošnjaci misle nešto svojim glavom(svako misli na svoj način i misli da je to ispravan način)
U RS uvijek pobjeđuju stranke etnički čiste....isto kao i HR djelu Hercegovine....Kad oni počnu gladati za neke multinacionalne stranke,možda će biti bolje,ali lično mislim da se to nikada neće desiti.

Uostalom bit će kao stranci kažu....RS samo oni mogu ukinuti...Ali opet ostaje glavni problem....Pola ljudi jedne države mrzi državu u kojoj živi i negira je. Dok je tako kad nas u FBiH može biti na vlasti ko hoće ali ništa spektakularno se ne može promjeniti.
###############################################
Spaho, ja ću početi od glavnih krivaca. SDA & SDS & HDZ imaju vadionu
za svoje neuspjehe. Troglavo predsjedništvo "SLUČAJNO" baš nikad se ne "uspiju dogovoriti" kako bi SLUČAJNO i uvijek ostavili strancima prostor za "intervenciju". U znak zahvalnosti, stranci zauzvrat daju nacionalistima legimitet.Da bi svim našim vodečim silama bilo dobro, mora se dobro "zakuhat" pred narodom. Za cijeli cirkuski tragikomični scenarij potrebna je sinhronizirana dobro uigrana nacionalna trojka uz strane cirkusante kojima sav naš cirkus dođe ko' kec na banku.

"Težak" zaključak : STRANCI ZAVISE OD SDS-a, SDA i HDZ-a.
Uzajamni INTERESI i uzajamna OVISNOST triju stranaka & stranaca.

Cio scenarij doživljvam ko' lutkarsko pozorište, za malu djecu.

Improviziran je privid nemogučnosti cjelovite BiH i zajedničkog života u njoj svih naroda koji iza sebe imaju 3,5 krvave godine ali hiljadu godina sloge i zajedništva. Međutim SDS-u, SDA-u i HDZ-u ne odgovara i nije im u materijalnom - finansijskom interesu zajednički život svih naroda i cjelovite BiH. Ako bi se to desilo oni bi izgubili VLAST i NOVAC koji stjeću
na principu "zavadi pa vladaj". Imali su 10 godina vremena da pomire narod ali radi svojih i IZVJESNIH "narodnih" (njihovih struktura vlasti)
nisu HTJELI državu iz tri dijela učiniti da bude cijela. Svi uposlenici u svim vitalnim institucijama su njihovi (glasači) ljudi, kao npr. elektroprivreda,
pošta, telekomi, klas, privatizacioni fondovi, sudska i zakonodavna vlast, policijski organi, poreske uprave, carine, obrazovne institucije, zdravstvo i sve je u vlasti nacionalnih stranaka za šta su se jedino borili svih ovih proteklih 14 - 15 godina. Naravno podijeljeno na tri strane i tu su se malo sporili ali su iznašli rješenje i suglasnost da bude "vuk sit a ovce na broju".
Ovce čini narod koji im nemalo pomaže SVOJOM MRŽNJOM i podrškom u podjeli njihove imovine , dozvoljavajući uzajamnu DIOBU po tzv. nacionalnom KLUČU koji su prepustili svojim čobanima da ih drži pod tim ključem utornjane , dok ČUVARI "vitalnih nacionalnih interesa" zapravo
čuvaju SAMO SVOJE VITALNE FUNKCIJE i SVOJE MATERIJALISTIČKE (a ne
narodne) INTERESE.

Kome ta prljava manipulacija narodom nije jasna ?
Materijalizam = "nacionalizam" U korist nacionalista = NA štetu naroda.

SPORT je isto tako u funkciji nacionalista.
Utakmica između Srbije i BiH u subotu, ići će u prilog kao demonstracija NEMOGUČEG zajedničkog života. Bh. "navijači" će ponijeti vjerske zeleno
obojene nacionalne zastave što će isprovocirati srbijanske navijače koji će pjevati ratnohuškačke pjesme tipa "nož - žica Srebrenica" i svašta će se nadogađati što ide u prilog ko kec na banku "čuvarima nacionalnih stada". Tako će se utvrditi - ponoviti asvaltna "navlaka" o kojoj će pisati
svi mediji kao konačan ZAČIN na VARIVA svojih nacionalističkih lobija.
Da HOČE al' NEČE mogli bi preventivno djelovati "čuvari" i mentori nacionalističkih manifestacija , NAPROTIV !!!!

Narod će jednostavno ZABORAVITI da se DOGAĐAJU stravični incidenti
i u derbijima između JEDNOGA nacionalnog tora. U derbiju koji slijedi za
sve što se desi GLAVNI krivci će biti NARODNI nacionalistički ispadi. Onda
će se naravno javiti putem SVOJIH javnih sredstava informiranja ČUVARI
povodljivih BUDALA kao nacionalne REKVIZITE kojom se KORISTE i manipuliraju SAMO u SVOJU KORIST "ČUVARI" već više od 15 godina.

Zahvaljujem Vodenjaku
na temi uz lijep
POZDRAV
Last edited by svitac on 07/10/2004 13:28, edited 1 time in total.
svitac

Post by svitac »

Vodenjak wrote:
svitac wrote:D.Dijana je ovaj puta moja odabranica. B.Goran mi je beskrajno mnogo drag ne zato što ga znam jer znam i dr. ljude ali on je raritet kao kvalitet.
Ma nemam rijeci! Sve si mi ih TI uzela :)
Vodenjače, spomenuta imena sam navela kao mlade ljude, skoro pasivne aktiviste SDP-a. Moram ti reči da su oni marginalne ličnosti iz te stranke u odnosu na malo starije i iskusnije koje daleko bolje poznajem i koji imaju više ingerencija u kreiranju SDP političke koncepcije.Zapravo niko u toj stranci nije negativac i ne zavrjeđuje kritike bilo koje vrste osim Zlatka
Lagumđije koji bi mogao malo popustiti fotelju predsjednika. Još je malo prerano za premlade koje barem ja znam. Zlatna sredina je ipak najbolja opcija, kao što su Ž.Komšić, N. Pečanac i dr. Zbog pogrešnih predrasuda od strane naroda Zlatko L. bi za dobro stranke trebao malo olabaviti ulogu predsjednika stranke.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

spaho wrote:BIH treba da bude i Bošnjačka i Srpska i Hrvatska...tako je davno rečeno...kad su Srbi i Hrvati to shvatili doslovno i pokušali da kidaju komade zemlje,zna se šta je bilo.

Spaho, hajmo mi opet formirat JMO ! :D

Sve ovo stoji, ali uz jednu opasku, Bosna ce opet biti Bosna kad svi prihvate svoju pripadnost Bosni kao neko nadnacionalno odredjenje, nesto kao u SAD-u, imas doseljenike iz Engleske, Irske, Italije, Meksika, potomke robova, svi imaju i postuju svoj nacionalni identitet i tradiciju, ali su prije svega Ameri. Bosanski Hrvati i Srbi su samo u BiH Hrvati i Srbi, a kad odu u ZG ili BG, oni su za zagrepcane i beogradjane Bosanci i Hercegovci. Ivan ili Jovan, oni su njihovoj braci u maticnim drzavama stranci koliko i Bosnjaci, a u samo BiH imaju svoje institucije, politicke i kulturne, da ocuvaju svoj nacin zivota i obicaje kako im je volja...Nadam se da ce to uskoro i skontat, da nam bude malo bolje, da se usmjerimo na neke pametnije stvari...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

svitac wrote: Vodenjače, spomenuta imena sam navela kao mlade ljude, skoro pasivne aktiviste SDP-a. Moram ti reči da su oni marginalne ličnosti iz te stranke u odnosu na malo starije i iskusnije koje daleko bolje poznajem i koji imaju više ingerencija u kreiranju SDP političke koncepcije.Zapravo niko u toj stranci nije negativac i ne zavrjeđuje kritike bilo koje vrste osim Zlatka
Lagumđije koji bi mogao malo popustiti fotelju predsjednika. Još je malo prerano za premlade koje barem ja znam. Zlatna sredina je ipak najbolja opcija, kao što su Ž.Komšić, N. Pečanac i dr. Zbog pogrešnih predrasuda od strane naroda Zlatko L. bi za dobro stranke trebao malo olabaviti ulogu predsjednika stranke.
Iako Lagumdzija nije tema ovdje, moram samo da dam mali komentar na to sto si rekla. Potpuno se slazem s tim da on treba da popusti i to PODOBRO i to na taj nacin sto ce u prve redove da izbacuje sto vise mladih, kreativnih, sposobnih i promjena (ali STVARNIH) zeljnih ljudi. Zlatko Lagumdzija je izuzetno sposoban, inteligentan i elokventan covjek i mozda bas u tome lezi njegov najveci problem. Mana mu je da nije u stanju da se spusti na nivo obicnog covjeka i obrati mu se prostim i sto kazu narodnim rijecima. Brz je i britak ali pocesto i prebrz tako da ga samo nekolicina stvarno shvati. Vrlo me je cesto odusevljavao svojom britkoscu pa i hrabroscu ako hoces, ali nisam siguran da ih je mnogo u takvim situacijama shvatilo sta on u stvari zeli. Jednostavno prebrz - posebno za one iz stada!
Osim toga, njegov autoritativni izgled koji se granici sa arogancijom nije nesto sto odusevljava narodne mase. Uporedi samo njega i rahmetli rahmetliju Izetbegovica. Narod je i kad vidi koliko glupe i idiotske poteze isti povlaci utjehu i opravdanje nalazio u rijecima "Ali on je plaho dobar coJek" U najmanju ruku ko da su sa dedom kaHvu svaki dan ispijali.

A najgore od svega sto ne mogu (ili NECE, ne PASE IM) da shvate da nama na celu drzave ne treba dobar vec SPOSOBAN covjek!!

Toliko o tome... Ako nastavim ko zna dokle dodjem... :D
A mozda i pobunim stado pa pokrenem stampedo! :P im! :D

Vozdrica!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Vodenjak wrote:
Iako Lagumdzija nije tema ovdje, moram samo da dam mali komentar na to sto si rekla. Potpuno se slazem s tim da on treba da popusti i to PODOBRO i to na taj nacin sto ce u prve redove da izbacuje sto vise mladih, kreativnih, sposobnih i promjena (ali STVARNIH) zeljnih ljudi. Zlatko Lagumdzija je izuzetno sposoban, inteligentan i elokventan covjek i mozda bas u tome lezi njegov najveci problem. Mana mu je da nije u stanju da se spusti na nivo obicnog covjeka i obrati mu se prostim i sto kazu narodnim rijecima. Brz je i britak ali pocesto i prebrz tako da ga samo nekolicina stvarno shvati. Vrlo me je cesto odusevljavao svojom britkoscu pa i hrabroscu ako hoces, ali nisam siguran da ih je mnogo u takvim situacijama shvatilo sta on u stvari zeli. Jednostavno prebrz - posebno za one iz stada!

Vozdrica!
S ovim se i ja slazem 100%, a to je rijetkost ! To je ujedno i najveci problem same gradjanske opcije - to sto je gradjanska, obrazovana i napredna, a 70% stanovnistva nazalost nije (cini mi se da je to % ruralnog stanovnistva po popisu, ali nisam siguran), nije dzaba Tito bio bravar, i ne dobija sofer Mirnes dzaba glasove, dakle SDP-u treba covjek iz naroda koji ce ipak imati gore navedene atribute, a takvih nije puno.
svitac

Post by svitac »

SDP je stvarno hiperdeficitarna stranka u smislu inteligentnih, obrazovanih, kulturnih, poštenih i samim tim DOBRONAMJERNIH ljudi dominantno mlađe populacije. Narod se plaši od pametnih i tu je naša globalna i najveća šteta za cijelu BiH. Narod pomaže takvim stavom svoje egzekutore da im steže omču oko vrata baš ko' stoki.
Našem narodu leži primitivizam, nerad, bijeda, kriminal i sila i kanđija.
Primitivno osječanje da je siguran u svojoj vjeri i u svome toru ukopavaju
narodnu masu.
Na žalost mediji veoma malo rade na osvještavanju naroda, jer iza svih tzv. "nezavisnih" medija stoji SDA-ovnovski lobi, koji isti taj narod iz svog džepa plača.
Zato sam bila postavila temu :Uloga naroda u Bh. politici.
Nije to zbog političara tj. politike, nego zbog naroda ne bi li se malo dozvali pameti i progledali svoju vlastitu krivicu u kreiranju pačeničkih im života.
Post Reply