Nauka vs Religija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
madner

#51 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

biolog wrote:
madner wrote::zzzz:

Kada i kad to radi? Hoces reci da je bog hemijska reakcija?
Onda postoji.
Bog je odgovoran za uspostavljanje svih zakona, koje bi ti trebao proučiti ili nastaviti oholo lutati po operacijskim salama i sebi i drugima život upropaštavati! ;-)
Dobro, odgovoran je za uspostavljanje svih zakona. Ali to nista ne kaze o tim zakonima.
Nije valjda da nije mogao napraviti zakone koje ce sami od sebe dovesti do zivota, nego da je morao poslje sam uletit da napravi zivot?
Pa nije levat nego je svemocan.

Ne lutam po operacionim salama, zanimanje je malo vise tehnicke prirode :D
biolog

#52 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Allahova s.v.t. mudrost je beskonačna! 8-)
Last edited by biolog on 08/02/2009 10:53, edited 1 time in total.
Epitop

#53 Re: Nauka vs Religija

Post by Epitop »

Naša nauka nije u stanju da objasni neke jednostavne stvari, a ti bi da dokazuješ ili negiraš postojanje Boga kroz nauku.
Problem je što ljudi misle da su naš nauka tipa matematike, fizike, hemije univerzalna za sve i da se mogu primjeniti u svim računanjima.
madner

#54 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

Epitop wrote:Naša nauka nije u stanju da objasni neke jednostavne stvari, a ti bi da dokazuješ ili negiraš postojanje Boga kroz nauku.
Problem je što ljudi misle da su naš nauka tipa matematike, fizike, hemije univerzalna za sve i da se mogu primjeniti u svim računanjima.
Pa logicno je da to mislimo dok ne dokazemo drugacije. Kada nadjemo odstupanje, neko ce da doradi teoriju i onda ce opisivati isto.

Nauka nije jos u stanju da objasni neke jednostavne stvari, ali je u stanju da objasni veliki broj stvari, neke od njih jako komplikovane. Komputer i internet su dvije stvari koje je nauka omogucila.
biolog

#55 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Epitop wrote:Naša nauka nije u stanju da objasni neke jednostavne stvari, a ti bi da dokazuješ ili negiraš postojanje Boga kroz nauku.
Nauka evoluira, kao i sami ljudi...a za sve to je odgovoran Allah s.v.t. koji je zaista Stvoritelj svega! 8-)
madner

#56 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

biolog wrote: Allahova s.v.t. mudrost je beskonačna! 8-)
Kada neko stvori nesto zivo iz nezivog hoce li to znacit da bog ne postoji?
biolog

#57 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

madner wrote:
Tako kaže Allah s.v.t., a sugerišem da je u igri samo jedna obična živa ćelija, koju bi naučnici trebali sklopiti iz potpuno neživih koponenti! 8-)
madner

#58 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

biolog wrote:
madner wrote:
Tako kaže Allah s.v.t., a sugerišem da je u igri samo jedna obična živa ćelija, koju bi naučnici trebali sklopiti iz potpuno neživih koponenti! 8-)
Pa ne, samo reci ako bi stvorili tu jednu zivu celiju sta bi to znacilo?
biolog

#59 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

To bi značilo da ti madner možeš mirno :zzzz: i čekati kraj svih krajeva! :D
madner

#60 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

Nista se ti ne sikiraj za druge nego odgovori sa
da/ne.
biolog

#61 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

madner wrote:Nista se ti ne sikiraj za druge nego odgovori sa
da/ne.
Da... :D
Epitop

#62 Re: Nauka vs Religija

Post by Epitop »

Sam koncept nauka vs religija je pogrešan, jer zašto bi to naučni razvoj osporavao religiju ili obratno?
Ja ću kao Musliman iskazati svoj stav. Zna se šta je osnova moje vjere, a to je "Allah je jedan, a Muhammed je njegov poslanik" i to ni jedna nauka ne može da ospori.
Sve ostalo što se tiče razvoja ljudskog društva je sklono promjenama i ne bi bilo dobro da stojimo u mjestu, a Islam nas i tjera da da se uzdižemo i duhovno i fizički. Mi sigurno nismo još spoznali svoje granice, ali je isto problem i ljudska oholost koja nas vara i govori nam da smo mi intelektualni vrhunac. To je isto kada jedan čovjek kaže ja sam najpošteniji i najpametniji čovjek u svom selu... ali kada nema nekog drugog u tom selu.
biolog

#63 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Epitop wrote:Sam koncept nauka vs religija je pogrešan, jer zašto bi to naučni razvoj osporavao religiju ili obratno?
Ja ću kao Musliman iskazati svoj stav. Zna se šta je osnova moje vjere, a to je "Allah je jedan, a Muhammed je njegov poslanik" i to ni jedna nauka ne može da ospori.
Sve ostalo što se tiče razvoja ljudskog društva je sklono promjenama i ne bi bilo dobro da stojimo u mjestu, a Islam nas i tjera da da se uzdižemo i duhovno i fizički. Mi sigurno nismo još spoznali svoje granice, ali je isto problem i ljudska oholost koja nas vara i govori nam da smo mi intelektualni vrhunac. To je isto kada jedan čovjek kaže ja sam najpošteniji i najpametniji čovjek u svom selu... ali kada nema nekog drugog u tom selu.
Slažem se... 8-)
madner

#64 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

Mozda, samo ako cemo primjenjivat taj koncept vlastite nesavrsenosti i ogranicenosti zasto izdvajati religiju?

Ako nauka, i pored ocitih i opipljivih rezultata ne moze i ne treba da bude mjera svega, zasto bi religija bez ikakvih konkretnih rezultata bila mjera?
biolog

#65 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

madner wrote:Mozda, samo ako cemo primjenjivat taj koncept vlastite nesavrsenosti i ogranicenosti zasto izdvajati religiju?

Ako nauka, i pored ocitih i opipljivih rezultata ne moze i ne treba da bude mjera svega, zasto bi religija bez ikakvih konkretnih rezultata bila mjera?
Slažem se ijopet! :D

P.S. Iskreni naučnici kod Allaha s.v.t. imaju stepen poslanika! 8-)
avicena

#66 Re: Nauka vs Religija

Post by avicena »

madner wrote:
Opet ne znači da ne postoji...

Image

Prvi riječi koje je Muhammed a.s. dobio od Boga nisu bile ni jedno od sličnog: Vjeruj!, Klanjaj! ...nego...“Uči u ime Boga, Koji stvara!” . U ime Boga povlači sve ono što čovjeku koristi, a izbjegavanje onoga što šteti, a ljudi znaju da se zaborave u istraživačkoj groznici...

biolog

#67 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Neistina nikom nije potrebna! :zzzz:
Liberalism

#68 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

madner wrote:
biolog wrote:
madner wrote::zzzz:

Kada i kad to radi? Hoces reci da je bog hemijska reakcija?
Onda postoji.
Bog je odgovoran za uspostavljanje svih zakona, koje bi ti trebao proučiti ili nastaviti oholo lutati po operacijskim salama i sebi i drugima život upropaštavati! ;-)
Dobro, odgovoran je za uspostavljanje svih zakona. Ali to nista ne kaze o tim zakonima.
Nije valjda da nije mogao napraviti zakone koje ce sami od sebe dovesti do zivota, nego da je morao poslje sam uletit da napravi zivot?
Pa nije levat nego je svemocan.

Ne lutam po operacionim salama, zanimanje je malo vise tehnicke prirode :D
Upravo je to sustina, koju oni koji promovisu nepogrješivost religije nikako da razumiju.

Ako je Bog stvorio zakone koji upravljaju univerzumom, onda je univerzum predodređen i ako se Bog upetljao i stvorio ljudsko bice, znacilo da bi da se sam Bog zeznuo 13 milijardi godina ranije, pa se sad sjetio stvari popravljati. Na prvi pogled moglo bi se reci da je problem do Boga, koji se bar jednom zeznuo u svojoj nakani.

Ova dilema se moze rijesiti samo na jedan nacin. Problem je kreiran od strane same religije koja je svako naucno otkrice priglila objasnjavajuci da svako to otkrice samo posljedica bozije volje i da u njemu nema nista strasno - sve to pise u svetim knjigama. Kad ljudi nisu nista znali o planeti zemlji, religija je rekla to je Bog stvorio. Kada su ljudi poceli pitati kako su ljudi naselili planetu zemlju religija je rekla: Bog je stvorio covjeka na zemlji. Kada su ljudi otkrili da isti zakoni vladaju svuda u cijelom Univerzumu i da je sve podređeno njihovom djelovanju, religija je rekla: Da slazemo se sa naukom, a kako i nebi kad je Bog stvorio Univerzum i sve zakone koji u njemu vaze ...

Sad kad nauka otkrije da je ovaj Univerzum stvoren na prirodan nacin, Bog sami zna kako ce to religija protumaciti ... vjerovatno zaboravljajuci sta su sve do sada govorili
Epitop

#69 Re: Nauka vs Religija

Post by Epitop »

@liberalisam situacija je identičana i kod ateista, i kada bi se Bog ukazao ljudima opet bi rekli nisi ti Bog jer on ne postoji. Zasad smo i vjernici i ateisti u status quo situaciji, a šta dalje to samo Bog zna.
avicena

#70 Re: Nauka vs Religija

Post by avicena »

Liberalism wrote:
Upravo je to sustina, koju oni koji promovisu nepogrješivost religije nikako da razumiju.

Ako je Bog stvorio zakone koji upravljaju univerzumom, onda je univerzum predodređen i ako se Bog upetljao i stvorio ljudsko bice, znacilo da bi da se sam Bog zeznuo 13 milijardi godina ranije, pa se sad sjetio stvari popravljati. Na prvi pogled moglo bi se reci da je problem do Boga, koji se bar jednom zeznuo u svojoj nakani.

Ova dilema se moze rijesiti samo na jedan nacin. Problem je kreiran od strane same religije koja je svako naucno otkrice priglila objasnjavajuci da svako to otkrice samo posljedica bozije volje i da u njemu nema nista strasno - sve to pise u svetim knjigama. Kad ljudi nisu nista znali o planeti zemlji, religija je rekla to je Bog stvorio. Kada su ljudi poceli pitati kako su ljudi naselili planetu zemlju religija je rekla: Bog je stvorio covjeka na zemlji. Kada su ljudi otkrili da isti zakoni vladaju svuda u cijelom Univerzumu i da je sve podređeno njihovom djelovanju, religija je rekla: Da slazemo se sa naukom, a kako i nebi kad je Bog stvorio Univerzum i sve zakone koji u njemu vaze ...

Sad kad nauka otkrije da je ovaj Univerzum stvoren na prirodan nacin, Bog sami zna kako ce to religija protumaciti ... vjerovatno zaboravljajuci sta su sve do sada govorili
Upute od Boga nisu nikada bili udžbenici bilogije, fizike, hemije .... niti im je to cilj. Zamisli da si u Knjigama dobio svo znanje, da li bi postojala inspiracija za intelektualno usavršavanje što jedan od ciljeva i zadataka našeg obitovanja na Dunjaluku. Ni malo dvosmisleno...
Hadisi o nauci i traganju za istom

Trazenje nauke je duznost svakog muslimana.
[Ibn Madze]

Ucenjaci su nasljednici Bozijih poslanika.
[Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madze, Ibn Hibban]

Vrijednost ucenog nad poboznim je kao vrijednost moja nad jednim od vas. [Tirmizi]

Ko krene na put u namjeri da trazi nauku, on je na Allahovom putu sve dok se ne vrati.
[Tirmizi, Al-Munziri]

Ucenjaci moga ummeta su kao Poslanici Benu Isra'il.
[Buhari, Ahmed]

Trazenje znanja bolje je od nafile namaza.
[Taberani]
Liberalism

#71 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

avicena wrote:
Liberalism wrote:

Upute od Boga nisu nikada bili udžbenici bilogije, fizike, hemije .... niti im je to cilj. Zamisli da si u Knjigama dobio svo znanje, da li bi postojala inspiracija za intelektualno usavršavanje što jedan od ciljeva i zadataka našeg obitovanja na Dunjaluku. Ni malo dvosmisleno...
Hadisi o nauci i traganju za istom

Trazenje nauke je duznost svakog muslimana.
[Ibn Madze]

Ucenjaci su nasljednici Bozijih poslanika.
[Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madze, Ibn Hibban]

Vrijednost ucenog nad poboznim je kao vrijednost moja nad jednim od vas. [Tirmizi]

Ko krene na put u namjeri da trazi nauku, on je na Allahovom putu sve dok se ne vrati.
[Tirmizi, Al-Munziri]

Ucenjaci moga ummeta su kao Poslanici Benu Isra'il.
[Buhari, Ahmed]

Trazenje znanja bolje je od nafile namaza.
[Taberani]
Na ovom mjestu nisam govorio o uputama vec o paradoksu religije koji se zasniva na tome da je Bog napravio gresku u koracima.
biolog

#72 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Halo ba...duple pravite...i gubite Bog zna koliko razlike, negine vam poraz ako svog trenera ne pitate o taktici u drugom poluvremenu! :lol: :D
zaratustra

#73 Re: Nauka vs Religija

Post by zaratustra »

@Liberalism

Tema koju si postavio je odlična, ali sa takvim filozofiranjem i razvodnjavanjem nećemo nigdje stići. Koliko je postova napisano a da se konkretno tiču sadržaja kojeg si postavio u uvodniku. De da pričamo o onom šta i kako čovjek kaže. Zar svemir nije predodređen? Šta se dešava sa tamnom materijom i sa tamnom energijom? Kakvi se procesi događaju? On ga naziva univerzumom, a pretpostavlja postojanje multiverzuma. Spomenuo si primjer sa ribama i akvarijem, i jeste to primjer dvo odnosno trodimenzionalnosti. A šta ćemo sa četvero, petero i multidimenzionalnostima? Šta ako smo mi u poziciji tih akvarijskih ribica, a ja mislim da jesmo. Nemam ništa protiv filozofije, ali ona u ovoj konkretnoj temi ne bi trebala imati puno mjesta. Ne govorim ovo s neke visine, niti kao neko ko uobražava da nešto zna. Pojma ja nemam, bez imalo ironije. Ali želim da naučim. Naravno forum u principu jeste za mrsimudologiju (joj zoomke moraš patentirati ovaj izraz, non-stop mi na um padaš) ali isto tako može biti i koristan. Daj da pričamo o konkretnim stvarima. I još jedna molba, kad govoriš o religiji molim te govori konkretno o kojoj jer ipak, kao što to ti sigurno vrlo dobro znaš, podjela religija se može vršiti na mnogo načina.

Zdrav i veseo bio.
nelo

#74 Re: Nauka vs Religija

Post by nelo »

Nauka sama po sebi ne može objasniti sve pojave i dokazati tvrdnje o npr. nastanku života na zemlji.
Pojedine grane filozofije i filozofi nisu mogli objasniti sve pojave bez teze o postojanju "Boga", kao npr Dekart.
to je činjnično stanje i to je tako, samo je pitanje u šta čovjek želi da vjeruje.
A moje subjektivno mišljenje je da iako je čovječanstvo napredovalo do te mjere, zaista nije u stanju da stvori novu ćeliju, već samo da se igra postojećim već stvorenim materijama. Sve i da jesmo toliko napredni (kako jesmo), iz dana u dan sve više mi postaje jasno da civilizacija nije odmakla dalje od plemenskog načina života kao i prije hiljade godina, samo to živimo na tehnološki napredniji način.
nažalost........... :zoka:
Iz svega ovoga tvrdim da nauka sama po sebi nije dovoljna da se objasni postojanje života na zemlji, a ko zna možda i negdje drugo...
biolog

#75 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

nelo wrote:Nauka sama po sebi ne može objasniti sve pojave i dokazati tvrdnje o npr. nastanku života na zemlji.
Pojedine grane filozofije i filozofi nisu mogli objasniti sve pojave bez teze o postojanju "Boga", kao npr Dekart.
to je činjnično stanje i to je tako, samo je pitanje u šta čovjek želi da vjeruje.
A moje subjektivno mišljenje je da iako je čovječanstvo napredovalo do te mjere, zaista nije u stanju da stvori novu ćeliju, već samo da se igra postojećim već stvorenim materijama. Sve i da jesmo toliko napredni (kako jesmo), iz dana u dan sve više mi postaje jasno da civilizacija nije odmakla dalje od plemenskog načina života kao i prije hiljade godina, samo to živimo na tehnološki napredniji način.
nažalost........... :zoka:
Iz svega ovoga tvrdim da nauka sama po sebi nije dovoljna da se objasni postojanje života na zemlji, a ko zna možda i negdje drugo...
Slažem se donekle...od nauke čovječanstvo ima velike koristi, ali i velike štete koje teško može kontrolirati zbog svoje nemarnosti, ipak na kraju svemu dolazi kraj na čovječanstvu je da se pori da taj kraj bude što kasniji, barem mu tako Bog naređuje! ;-)
Post Reply