Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Alfons Kauders

#51 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Alfons Kauders »

shown wrote:Jablanicko jezero pri malom vodostaju tj oseka ostavlja bijelu boju na obali.to se nikad nije desavalo ,provjerite.
otkud oseka na jezeru majke ti?

"bijela boja" se nakon rata pojavljuje na mnogim jezerima u bih, pogotovo onim oko kojih se dosta gradilo... npr. jablanicko i modrac... bespravna gradnja, nema kolektora otpadnih voda, tako da kanalizacija zavrsava u vodi... sa deterdzentima i ostalim pizdarijama koji pjene kraj obale i ostavljaju te naslage, a za razliku od fekalija, najcesce su laksi od vode, pa se zato i vide na povrsini, kraj obale...
VjecitiStudent

#52 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by VjecitiStudent »

bato99 wrote:u Mostaru na jednom brdu gdje su bili smješteni francuzi nedugo posle njihovog odlaska šta su sve ostavili boga pitaj..ljudi koji žive blizu te napuštene baze prijavljivali masovan pomor stoke i zloćudnih bolesti na njima samima...već da se o tom priča jok ..bio izašo jedan mali članak u dnevnom listu i posle nastala silenzio stampa
Dok se oko vjerovatne ublehe dize panika, stvarni problemi prolaze neprimijeceni:
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48
Vijećnici su istakli da se zakoni, propisi i odluke o zaštiti izvorišta ne poštuju, te da bi trebalo napraviti nove elaborate i donijeti nove propise. Najčešće prozivana adresa bio je KJKP Vodovod i kanalizacija, a naglašeno je da na Ilidži čak 8.500 kuća čeka legalizaciju. Također je napomenuto da postoji 5.628 septičkih jama, kanalizaciona mreža je nepropisno urađena, a veliki je i broj autopraonica u samoj vodo-zoni. Sjednici je prisustvovao i dekan Šumarskog fakulteta Faruk Mekić, koji je upozorio:

- Sarajevo će brzo ostati bez vode ako se ovo područje ne počne spašavati.
exliberal

#53 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by exliberal »

pa kad smo poceli pricu o tome....kruzila je prica da su francuske trupe stacionirane na igmanu vrsile neka zakopavanja ....cega nemam pojma .
znam da su se neki bunili i trazili da se izvrsi sondiranje tih lokacija jer to spada u vodo zastitnu zonu ali koliko znam nista....usput mi pade napamet...znate li koliko su stecaka francuzi pokrali i odvukli u francuski...o tome niko nista negovori
karanana

#54 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by karanana »

gdje tacno na igmanu se misli da su nesto zakopavali? PDD, jesi kupio gajgera? jesi za jedan izlet do igmana?
exliberal

#55 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by exliberal »

karanana wrote:gdje tacno na igmanu se misli da su nesto zakopavali? PDD, jesi kupio gajgera? jesi za jedan izlet do igmana?

Govorili su da je to bilo na lokaciji gdje im je bila baza na malom polju ako se nevaram.....nisam kupio gajgera....jos :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by PipiDugaDevetka »

exliberal wrote:
karanana wrote:gdje tacno na igmanu se misli da su nesto zakopavali? PDD, jesi kupio gajgera? jesi za jedan izlet do igmana?

Govorili su da je to bilo na lokaciji gdje im je bila baza na malom polju ako se nevaram.....nisam kupio gajgera....jos :)
@exliberal govori u svoje ime.

Nisam kupio gajgera, najvjerovatnije da ga neću ni kupovati iz poznatih kokuznih razloga.

Prije desetak dana, čuo sam putem Radio-FBiH vijest da Zavod za javno zdravstvo FBiH, upravo vrši sveobuhvatnu kontrolu zračenja u vazduhu (Ne znam kojeg sve zračenja) na nekih 26. tačaka (Mozda i više) u cijeloj BiH http://www.zzjzfbih.ba/ , medjutim, na njihovoj web. stranici se ne može vidjeti ta vijest.

Donedavno, izvještaji UNEP-a su se mogli vidjeti na
http://postconflict.unep.ch/pressbihdu25mar2003.htm
ovoj stranici, i to na našem i engleskom jeziku. Sada više nema ovih izvještaja online.

Na njima su bile prikazane sve lokacije sa Igmana, Vogošće, Kalinovika, Han-Pijeska,....i još neke druge, a gdje su uzimali uzorke. Uz prikazane nalaze, ostavlali su preporuke CZ da nastave istraživanja jer su neke lokacije bile minirane.

Svaki štab CZ ima ovu knjigu, Izvještaj iz UNEP-a o DU iz 2002.g. i dužni su da odrade jer su se pojavile ogromne količine bakra u zemljištu na Igmanu na jedoj od lokacija i još drugdje. Povećanu radio-aktivnost nisu našli na tačkama gdje su vadili uzorke zemljišta.

Neko je spomenuo da dok se ''uzbunjuje'' javnost u vezi sa zračenjem, prolaze mnoge druge stvari. TREBA OVO UZETI U OBZIR DOK OVDJE DISKUTUJEMO. Nadam se samo da će izvještaji JZZZ FBiH biti javni i publikovani, pa da će prof. dr. Lamija Tanović moći dati svoje mišljenje. Ja samo njoj vjerujem.

Sutra bih sebi kupio gajgera, ali kao što rekoh,....Enjoy kokuzluk...!
bato99

#57 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by bato99 »

riješili se francuzi svog radioaktivnog otpada u BiH...mislim da se o ovom treba što više govoriti a ne marginalizirati...gdje ima dima ima i vatre
ljubav_aha

#58 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by ljubav_aha »

tema je trebala biti slobodni uranijum u BiH
nisu samo FRA bacali radioaktivni otpad

evo jedna odlicna stranica,pdf format,samo 3030 stranice

http://postconflict.unep.ch/publication ... report.pdf

depleted uranium in BiH
post-cnoflict enviromental assessment
united natins enviroment programme
melb26sa

#59 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by melb26sa »

Pipi - koji bi Geiger odgovarao - mozda da se utalimo da uzmemo jedan? Ja vam mogu dati $50 za ovo. Jos dobrovoljaca?

http://www.geigercounters.com/Models.htm
Alfons Kauders

#60 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Alfons Kauders »

bato99 wrote:riješili se francuzi svog radioaktivnog otpada u BiH...mislim da se o ovom treba što više govoriti a ne marginalizirati...gdje ima dima ima i vatre
ok, svi se slazemo da o temi treba govoriti, ali ozbiljno... vecernjak, kao sto svi znamo, ima kredibiliteta otprilike koliko i gebelsova propaganda 1945...

ako cemo bez rezerve vjerovati vecernjaku, mozda trebamo potraziti onih 15000 mudzahedina o kojim su pisali, ili traziti da se praljak pusti iz haga, jer su strucnjaci utvrdili da smo sami srusili stari most, itd, itd, itd...

i molim vas ljudi, ne treba mijesati osiromaseni uran i odlaganje nuklearnog otpada... odavno je poznato gdje je u bih koristen, ne sjecam se tacnih podataka, ali nase novine prije desetak godina digle veliku buku oko ovog, i nabavili su zvanicne izvjestaje americkih zracnih snaga, u kojima je do zadnjeg projektila evidentirano gdje su i na sta ispaljeni...

ne govorim da je bezopasan, daleko od toga, ali nije ni blizu opasan kao bacve otpada bacene u vodotok... za osiromaseni uran imamo konkretne dokaze, dok za odlaganje otpada nemamo nista... prica se provlaci po kafanama i zutoj stampi jos od rata, i nikad niko nije nista nasao... bojim se da je cijela prica kontraproduktivna, jer samo odvlaci paznju od pravih problema, odlaganja starih lijekova, opasnih hemikalija, radioaktivnog celika u zenici, itd.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#61 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

melb26sa wrote:Pipi - koji bi Geiger odgovarao - mozda da se utalimo da uzmemo jedan? Ja vam mogu dati $50 za ovo. Jos dobrovoljaca?

http://www.geigercounters.com/Models.htm
Od mene 20KM (Prema mogućnostima), ali kupovinu, lutanje po sumnjivim lokacijama neka preuzme neko stručniji i kondiciono spremniji od mene.

Jeste, @ljubavi, to je taj Izvještaj UNEP-a iz 2002. Bio je i na našem jeziku, ali ga ja sada ne mogu više pronaći.
Jara

#62 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Jara »

Kad se već prave mobiteli sa svašta nečim, mogli bi i sa gajgerom...
fixer

#63 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by fixer »

Jara wrote:Kad se već prave mobiteli sa svašta nečim, mogli bi i sa gajgerom...
mozda i s mikrovalnom? :P
Alfons Kauders

#64 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Alfons Kauders »

fixer wrote:
ja bi onaj razanj za doner...
Jara

#65 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Jara »

dečki, to već ima 8-) ...ali s gajgerom nema... :D
fixer

#66 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by fixer »

Alfons Kauders wrote:
fixer wrote:
ja bi onaj razanj za doner...
hahaha :D
fixer

#67 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by fixer »

Jara wrote:dečki, to već ima 8-) ...ali s gajgerom nema... :D
gajger se redovno ugradjuje u uvijace za kosu... kako to nisi znala?
PipiDugaDevetka

#68 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Samo se vi zezajte, a vidi ovo:

Naučite kako preživjeti
http://www.net.hr/webcafe/page/2009/02/ ... naslovnica
Image
Izdvojeno:
Polaznicima savjetuje da kupe potrebnu opremu, među kojom su i sićušni nuklearni detektor, pročišćivači za vodu, kuhalo, radio, pregače za zaštitu od zračenja i slično.
Jara

#69 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Jara »

@fixirani,što misliš da nisam? :-)
btw, dok ih ne počnu ugrađivat u mobilne, ima onaj veliki , starinski ( al dooobar :D ) na primatu, treba trojica da nose njega a četvrti da nosi akumulator...pa po šumama i gorama naše bosne ponosne...i hercegovine :bih:
fixer

#70 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by fixer »

jara, pomalo ti je perfidan nacin da bi me namamila u sumu... rekao sam ti vec -imam djevojku, volim je :-)
Jara

#71 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Jara »

fixer wrote:jara, pomalo ti je perfidan nacin da bi me namamila u sumu... rekao sam ti vec -imam djevojku, volim je :-)
@fixovani :D, to ti mangup? :lol:
fixer

#72 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by fixer »

fixovani? :shock:
kako si ti meni jaruga? inace?
ja imam svoje imeeeee :)
Vares City

#73 Re: Francuski helikopteri bacali nuklearni otpad u BH jezera

Post by Vares City »

Mislim da su sumnje osnovane,nesto tu ima,....

Zadnjih godina na mom kraju,Vares i okolina,je visestruko povecanje oboljelih i umrlih od kojekakvih karcinoma(najvise debelog crijeva)kojih prije nije bilo!
Velika vecina tih oboljenja je prisutna u i okolo lokaliteta zvanog "Mala rijeka",negdje na pola puta izmedu Breze i Varesa.
Znam da je prije rata vojska tamo nesto radila,nekakvi tuneli,skladista,ogromne kolicine zemlje i kamena su iskopali,cak su iz tunela i prugu do "skladista"napravili.
Pristup je bio stogo zabranjen,a tako je i sada,...
Niko nista ne zna,ja sam probao nesto saznati,............i ostalo je na pokusaju,svi sute,.....zasto?
Tamo nesto mora biti!
Post Reply