Jazz_Junkie wrote:Teorija o navodnom genetskom srodstvu fino-ugarskih jezika sa altajskim je davno pala u vodu. Veoma mali broj ljudi je nekada (primjerice u 19. stoljecu, u doba revolucije od 1848 i madjarskog nacionalizma) zastupao tu teoriju, pozivajuci se na samoglasnike i tzv. aglutinativne jezike u koje npr. spadaju finski, madjarski, turski i japanski. Radi se o jednom procesu kreiranja terminusa kombinacijom morfema, dakle jednom polju gramatike. Zbog toga si upotrijebio jednu pogresnu klasifikaciju spominjanjem "uralo-altajskih" jezika sto ne postoji, jer uralski i altajski jezici su dvije separatne skupine jezika.Feliks wrote:
Priznajem da nisam cuo dosad izraz "indogermanski" ali ako ti kazes da se to koristi na njemackom govornom podrucju nema razloga da sumnjam.
Interesantno je da su ugro-finski jezici (finski, madjarski) srodniji sa uralo-altajskim (razni turski jezici), nego sto su ijedni sa ostalim "indogermanskim", bar tako je dugo bilo klasificirano u lingvistici.
Pored baskijskog i neki kavkaski jezici (gruzijski, cecenski) su izolovani i ne zna im se porijeklo.
Sto se tice gruzijskog, on pripada kartvelskim jezicima koji se govore u juznom Kavkazu. Inace je postojala i teorija o genetskoj bliskosti baskijskog i jezika Kavkaza sto dosad nije dokazano.
neznam odkud ti ovo da klasifikacija ne postoji...interesuje me gdje si to naucio jer mene koji je zavrsio turski jezik su cijelo vrijeme ucili da turski pripada skupini uralsko-altajskih jezika...i to ucili su me profesori turci koji se vjerovatno malo kompetentniji od tebe...
doduse u posljednje vrijeme pojavom modernih nadri naucnika je iznesena jedna teza kojom ti naucnici zele da razdvoje tu skupinu na dva dijela...