ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
k3Ra

#51 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by k3Ra »

manje vise vrlo jednostavno, ljudi koji mi smiju i mogu doci u kucu nenajavljeni ili "samonajavljeni"
su ljudi toliko bliski da sam pred njima kao sam sa sobom, odnosno mogu sjesti jesti, tusirati se,
zavrsiti sta trebam, bilo sta, sigurno niko nece zamjeriti sto nisam "savrsen domacin", takvim prijateljima
se kaze: "izvini, samo da ovo odradim, eno ti kuhinja, eno ti tv" ili sta vec, i sigurno nema problema.
a to "5 minuta" je vec diskutabilno, ugl slazem da imam nesto svoje da zavrsim ili zarezim da mi je mrsko,
kako kome, ili to odgodim za par sati ili dan ako je neko kome zelim uraditi to nesto :) definitivno se ne
isplati valjati svima vise nego sebi, s izuzetkom nekoliko bliskih ljudi, jer najcesce to niko ne zna cijeniti,
i nakon sto 50 puta uradis uslugu i 51. put ti bude mrsko, komentar ce biti negativan, ljudi najlakse zaboravljaju
ono sto je dobro a na sva zvona komentarisu ono sto nije... :)
illuminated

#52 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by illuminated »

Strpljen - spr*en.

Moguci odgovori su:

- Ne razumijem se u igrice, imala sam jedan CD ali sam dala prijatelju koji se objesio i nece mi ga nikad vratiti.
- "Javim se u subotu". a tada si naravno na skijanju..i tako svake sedmice..
- Primis malog na 5 minuta, zadas mu kamaru zadataka i kazes mu da dodje kad sve uradi. Nece vise nikad da se vrati.
- "Joj, super. Bas imam za vas jednu dobru instruktoricu, nije skupa." Nazoves oglase i posaljes im instruktora.
- Imam sastanak s momkom. (Veceru sa zaboravljenom tetkom koja planira da mi ostavi nasljedstvo.) Zao mi je sto ne mogu..ali javim se...
- Ocekujem goste.
- Imam posla.Kuhinju su mi napali zuti mravi. Moram da ih istrijebim. Zauzeta sam cijeli dan.

....
Prolaznik

#53 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:18, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#54 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

Prolaznik wrote:I ja radim stresan posao i kada dođem kući želim da se osjećam kao u oazi mira i spokoja. Svi mi koji posjedujemo ta misteriozna znanja ranije opisana i ostalom puku nedostižna (instalacija igrice, programiranje kanala na TV-u i sl.) smo često na udaru kojekakvih bezobzirnih zahtjeva. Ja nikada ne lažem nikome kao "evo, upravo kren'o vani...". Imam nekoliko vrlo jednostavnih pravila i to svi znaju. Možda (vjerovatno) me smatraju čudakom ali bar imam svoj mir.

Zvono na interfonu je isključeno (odvojene žice) i niko mi ne može doći nenajavljen.
U stan primam samo koga pozovem jer inače kažem da ne volim primati goste. I ti pozivi su rijetki. Možda nekoliko puta godišnje.
Mobilni obično oko 17:00 gasim do ujutro, a vrlo često i u toku dana bude ugašen. Ko me treba ostaviće broj ili poruku pa ako mi je volja nazvaću ga.
Kućni broj imam sakriven tako da ga nema u imeniku. Ne zovem nikoga da mu ne bi ostao broj. Služi mi samo da se čujem sa roditeljima i djecom kada su negdje vani.
I takav kućni telefon se gasi u 21:00 da me ne bi neko slučajno greškom nazvao.

Eto, priznam da sam naopak ali opet ponavljam, bar svoj mir imam.
Nisi naopak. Prepisacu tvoj recept.
Samo jos ne znam sta da radim za one koji lupaju na vrata i ne popustaju dok ne otvoris...
hakazvaka

#55 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by hakazvaka »

mIRCerka wrote:
Prolaznik wrote:I ja radim stresan posao i kada dođem kući želim da se osjećam kao u oazi mira i spokoja. Svi mi koji posjedujemo ta misteriozna znanja ranije opisana i ostalom puku nedostižna (instalacija igrice, programiranje kanala na TV-u i sl.) smo često na udaru kojekakvih bezobzirnih zahtjeva. Ja nikada ne lažem nikome kao "evo, upravo kren'o vani...". Imam nekoliko vrlo jednostavnih pravila i to svi znaju. Možda (vjerovatno) me smatraju čudakom ali bar imam svoj mir.

Zvono na interfonu je isključeno (odvojene žice) i niko mi ne može doći nenajavljen.
U stan primam samo koga pozovem jer inače kažem da ne volim primati goste. I ti pozivi su rijetki. Možda nekoliko puta godišnje.
Mobilni obično oko 17:00 gasim do ujutro, a vrlo često i u toku dana bude ugašen. Ko me treba ostaviće broj ili poruku pa ako mi je volja nazvaću ga.
Kućni broj imam sakriven tako da ga nema u imeniku. Ne zovem nikoga da mu ne bi ostao broj. Služi mi samo da se čujem sa roditeljima i djecom kada su negdje vani.
I takav kućni telefon se gasi u 21:00 da me ne bi neko slučajno greškom nazvao.

Eto, priznam da sam naopak ali opet ponavljam, bar svoj mir imam.
Samo jos ne znam sta da radim za one koji lupaju na vrata i ne popustaju dok ne otvoris...
zovi murju :lol:
Prolaznik

#56 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:17, edited 1 time in total.
mIRCerka

#57 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

Prolaznik wrote:Nemam problema oko lupanja na vrata. Tu imam sretnu okolnost da sam se prije godinu i po preselio u novu zgradu na drugom kraju grada. Komšije, sve stariji ljudi, su mi još uvijek potpuni stranci koje vrlo rijetko viđam (osim u prolazu). Sa svima sam na kurtoazno "dobar dan" bez "kako ste?" da mu ne dajem povoda za priču. Od rodbine niko ne zna za novu adresu. Totalni ilegalac sam. Živim underground :lol: :lol: :lol:
ti ko ovaj vic
U vozu mladić pita Lalu koliko je sati, a ovaj se pravi da ne čuje.

* Eto kakvi ste - kaže mladić - nećete da mi kažete ni koliko je sati.

* Sinko, kakav sam ja... Pa da ti kažem koliko je sati... A kakav si ti, ne bi se zaustavio, već bi pitô odakle putujem. Kakav sam ja, rekô bi' da idem iz Tomaševca. A kakav si ti, pitô bi koga u selu imam. Kakav sam ja, rekô bi' da imam ženu i kćer za udaju. A kakav si ti, pitô bi da li možeš da me posetiš. Rekô bi' da su nam gosti dobrodošli. Kakav si, ti bi došô i kad bi vidô kakvu kćer imamo, pitô bi da l' možeš da se oženiš njome... A ja, 'bem zeta koji ni sata nema!
muha_sa

#58 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by muha_sa »

koji ces klinac u kupatilu :D
veljaca

#59 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by veljaca »

Dobra tema :thumbup: - u moru ovih bezveznih o politici ...
Posto sam ja cesto u toj situaciji - iznijecu licni stav.
Ja ljude dijelim na: a) moje iz kucnog domacinstva, b) rodbinu blizu ( roditelji, sestre, braca, njihove porodice ) c) rodbinu daljnu d) prijatelje, e) poznanike, f) slucajne prolaznike ...
Za ove pod a) - UVIJEK, UVIJEK sam na raspolaganju ( a ko smije zeni reci NE .... :lol: :lol: :lol: :lol: )
Za ove pod b) sam takodjer UVIJEK na raspolaganju
Za ove pod c) sam na raspolaganju kad ja to zelim
Za ove pod d) sam na raspolaganju kad ja to zelim
Za ove pod e) sam na raspolaganju uz ponekad novcanu nadoknadu
Za ove pod f) UVIJEK, UVIJEK sam na raspolaganju - uz NOVCANU nadoknadu - koju ja odredjujem ....

Inace, po meni je dobra ona deviza " Cist racun, duga ljubav ...."
:bih:
Compact

#60 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Compact »

Moji prijedlozi:
1. Uvedeš dijete u stan, i pokažeš mu neki zadatak, ali tačno 5 minuta. Nakon tog kažeš, sine fajront :D
2. Njegova mama će sljedeći put reći hajde samo sat vremena, možeš ti to, a ti kežeš ne mogu, matematika da bi se objasnila treba najmanje dva dana, a to je zaista mnogo! :D
3. Proviri kroz špijun, i ako vidiš mamu ne otvaraj :D
4. Kad te mali pozdravi u stubištu ili na ulici recu mu "Mr'š", onda silom neće htjeti doći kod tebe na matematiku :D
5. Razno :D
atko

#61 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by atko »

Sto neko rece ... da sam samo 10 KM uzimao za sastavljanje i kupovinu konfiguracija pa onda instaliranje, reinstaliranje, igrice, internet , odrzane instrukcije iz fizika, matematika, programiranja itd itd ...

Kada sam dosao u fazu da jedva cekam da dodjem kuci obavim licnu higijenu i padnem u nesvjest ... sve se zavrsava kratko jasno sa DA ili NE ... bez izgovora bez bilo cega ;)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#62 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Chmoljo »

mIRCerka wrote:
godinama sam trenirao i igrao rukomet. naučiću te izbačaj iz lakta i zgloba, ima da biraš u koju ćeš ih trepavicu pogoditi, a vjeruj mi, onesvjestićeš ih i spužvom :D
mIRCerka

#63 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

Chmoljo wrote:
mIRCerka wrote:
godinama sam trenirao i igrao rukomet. naučiću te izbačaj iz lakta i zgloba, ima da biraš u koju ćeš ih trepavicu pogoditi, a vjeruj mi, onesvjestićeš ih i spužvom :D
Hvala, to znam, trenirala sam rukomet 3 godine, ljevoruka, najcesce na poziciji krila... :D
Chmoljo

#64 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Chmoljo »

mIRCerka wrote:
Chmoljo wrote:
mIRCerka wrote:
Hvala, to znam, trenirala sam rukomet 3 godine, ljevoruka, najcesce na poziciji krila... :D
u čemu je onda problem? treba li ti preporuka za saksiju? :D

poželjno je da ih zemljom napuniš... :D
mIRCerka

#65 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

Kaze mi moj drug iz djetinjstva SAMO IM RECI MRSH!!! I sta te briga sto ce te ogovarati, ionako to rade, ovako ces im makar dati materijala :D
Chmoljo

#66 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Chmoljo »

mIRCerka wrote:Kaze mi moj drug iz djetinjstva SAMO IM RECI MRSH!!! I sta te briga sto ce te ogovarati, ionako to rade, ovako ces im makar dati materijala :D
iskreno, ja ne imah tih situacija. ja sam divan, susretljiv i trpim... ali kad puknem...

znači, jedan od onih koji su neprimjetni i šutljivi, ali kad mu pukne film, dođe sa AK-47 na radno mjesto i... :D

zato ako je samo mrš, dobro su onda i prošli :D
breviar

#67 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by breviar »

iskreno, nisu najbolji ni oni koji ako ih pitas za neku uslugu (iako nisi od onih napasnika), postavi se tako
kao da mu zube vadis, pa prica sagu o tome kako je zauzet, ima posla preko glave, i tako dalje.
okej! ovo shvatam kao neki 'odbrameni' mehanizam koji su izgradili zbog ljudi koji tako povlace za rukav
i govore "ma, pet minuta ce to uzeti...".

s druge strane, treba se shlifovati taj 'odbrambeni mehanizam', da bi se moglo prepoznati kome je potrebno
naceriti zube.
ako se na jednak nacin postavljamo svima - onda, onda cemo se tlaciti i zaliti na drustvo jedni drugima.

sve se moze na jedan lijep nacin kazati. biti iskren, i objasniti toj susjetki da nisi funkcionalan i da ne mozes
nista ni prevesti, ni dva broja sabrati, jer si umoran i zelis da budes sam - i da se ne ljuti zbog toga.
mislim da se lijepim pristupom, ali i sa stavom da Zelis Biti Sam moze sve objasniti.
bar meni to ide od ruke. i niko me ne gnjavi.

ali, oni sto se ponavljaju i na tvoju molbu, potrose toliko energije da ti ispricaju sagu o tome kako su zauzeti,
kako ne trati vrijeme tako lako.... jednostavno, postavljaju se malo kao Vazni... od njih 'leba nema.
budi sretan sto ti i nisu ucinili uslugu. samo bi gubio vrijeme sa njima.

pa mircerko, samo budi iskrena - ali pazljiva. onako kako i ti volis da prema tebi budu.
tu nema puno pameti.
mIRCerka

#68 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

breviar wrote:iskreno, nisu najbolji ni oni koji ako ih pitas za neku uslugu (iako nisi od onih napasnika), postavi se tako
kao da mu zube vadis, pa prica sagu o tome kako je zauzet, ima posla preko glave, i tako dalje.
okej! ovo shvatam kao neki 'odbrameni' mehanizam koji su izgradili zbog ljudi koji tako povlace za rukav
i govore "ma, pet minuta ce to uzeti...".

s druge strane, treba se shlifovati taj 'odbrambeni mehanizam', da bi se moglo prepoznati kome je potrebno
naceriti zube.
ako se na jednak nacin postavljamo svima - onda, onda cemo se tlaciti i zaliti na drustvo jedni drugima.

sve se moze na jedan lijep nacin kazati. biti iskren, i objasniti toj susjetki da nisi funkcionalan i da ne mozes
nista ni prevesti, ni dva broja sabrati, jer si umoran i zelis da budes sam - i da se ne ljuti zbog toga.
mislim da se lijepim pristupom, ali i sa stavom da Zelis Biti Sam moze sve objasniti.
bar meni to ide od ruke. i niko me ne gnjavi.

ali, oni sto se ponavljaju i na tvoju molbu, potrose toliko energije da ti ispricaju sagu o tome kako su zauzeti,
kako ne trati vrijeme tako lako.... jednostavno, postavljaju se malo kao Vazni... od njih 'leba nema.
budi sretan sto ti i nisu ucinili uslugu. samo bi gubio vrijeme sa njima.

pa mircerko, samo budi iskrena - ali pazljiva. onako kako i ti volis da prema tebi budu.
tu nema puno pameti.
ima i takvih ljudi koji vise energije i vremena potrose na pricu kako NE MOGU nego sto bi im trebalo da obave to...

fora jeste naci sredinu...ali de mi reci, posto mi djelujes saburli osoba, kako bi regaovao da ti neko u 23:30 uporedo i lupa na vrata i zove te na mob jer "su joj se sinu potrosile boje u printeru i mali sad place jer ne moze isprintati spondzboba"...
Chmoljo

#69 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Chmoljo »

mIRCerka wrote: ima i takvih ljudi koji vise energije i vremena potrose na pricu kako NE MOGU nego sto bi im trebalo da obave to...

fora jeste naci sredinu...ali de mi reci, posto mi djelujes saburli osoba, kako bi regaovao da ti neko u 23:30 uporedo i lupa na vrata i zove te na mob jer "su joj se sinu potrosile boje u printeru i mali sad place jer ne moze isprintati spondzboba"...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mIRCerka

#70 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

Chmoljo wrote:
mIRCerka wrote: ima i takvih ljudi koji vise energije i vremena potrose na pricu kako NE MOGU nego sto bi im trebalo da obave to...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nemoj se smijati, to se nedavno desilo meni, a sutra moze vrlo lako da se desi tebi!!!!
breviar

#71 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by breviar »

da te ispravim, nisam saburli. o, i te kako znam da kliknem u glavi.
ali, to je vise zbog nekih glupih stvari. kao kad neko puno prica, a nista ne radi.

pa, opet i ovom tvojem slucaju - samo trebas biti iskren. kod mene u velikom procentu to pali 99%,
objasnim na lijep nacin da cu uraditi, ali da mi daju vremena. okej! pa kada vidim da postuju sve to,
tada i mene na taj nacin privuku da stvarno nadjem vrijeme ili mogucnost da to fiksiram.
ako vidim da me vadi za zub, onda onaj 1% prevagne, pa slazem nesto i kazem da moram ici
na, kako neko gore rece, na skijanje.
u 23:30 na skijanje?!
ma da! to je najbolje vrijeme.

malo i slazes. i to je ljudski. :)

vjerujem da te iritira ta fraza od susjeda, ali nekako ti, vjerujem, i imponira jer si im neka silna osoba,
koja je u stanju da sve u pet minuta rijesi.
u neku ruku, te osobe tebe postuju. djeluju gnjavatorski, ali vjeruju da mozes da im rijesis taj problem.

nadji sredinu. a to je, samo budi iskrena i prema sebi, i prema drugoj strani.

ovo nije bajka.
Cholina_Lokica

#72 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Cholina_Lokica »

uh, mene su prije stalno svi odreda zvali tako pa de obajsani ovom ono, onom ono... i na kraju meni dopi*di i pocnem fino, zovnu me ja dodjem i objasnim tako da onaj kome sam objasnjavala bude jos zbunjeniji nego sto je bio prije objasnjavanja :D ali bukvalno tako da bas nista ne skonta da mu tek odna sve bude nejasno, i poslije par takvih situacija ni mama rodjena me ne zove da joj nest objasnim :D
cak i ako se kojim slucajem sama ponudim za nest samo kazu nemoj ti zivota ti :D i rjesila problem :D
Abacija

#73 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Abacija »

Nisam procitao citavu temu pa cu mozda napisati nesto sto je vec predlozeno...

Moj prijedlog je da lijepo sljedeci dan poneses zadacu komsinicinog malog na posao pa umjesto da visis na Forumu ucinis dobro djelo... Jos bolje ako mali ima internet pa mu tako sve objasni.
Chmoljo

#74 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by Chmoljo »

mIRCerka wrote:
Chmoljo wrote:

nemoj se smijati, to se nedavno desilo meni, a sutra moze vrlo lako da se desi tebi!!!!
izvini, ali znam sebe. u slučaju da mi nije familija, spongebob bi tu osobu ubuduće asocirao na mene kako je šaljem u tri lijepe... zajedno sa spongebobom. ako je familija i za to bi se našlo lijeka.
znači, može mi se desiti. jednom :)
mIRCerka

#75 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...

Post by mIRCerka »

breviar wrote:da te ispravim, nisam saburli. o, i te kako znam da kliknem u glavi.
ali, to je vise zbog nekih glupih stvari. kao kad neko puno prica, a nista ne radi.

pa, opet i ovom tvojem slucaju - samo trebas biti iskren. kod mene u velikom procentu to pali 99%,
objasnim na lijep nacin da cu uraditi, ali da mi daju vremena. okej! pa kada vidim da postuju sve to,
tada i mene na taj nacin privuku da stvarno nadjem vrijeme ili mogucnost da to fiksiram.
ako vidim da me vadi za zub, onda onaj 1% prevagne, pa slazem nesto i kazem da moram ici
na, kako neko gore rece, na skijanje.
u 23:30 na skijanje?!
ma da! to je najbolje vrijeme.

malo i slazes. i to je ljudski. :)

vjerujem da te iritira ta fraza od susjeda, ali nekako ti, vjerujem, i imponira jer si im neka silna osoba,
koja je u stanju da sve u pet minuta rijesi.
u neku ruku, te osobe tebe postuju. djeluju gnjavatorski, ali vjeruju da mozes da im rijesis taj problem.

nadji sredinu. a to je, samo budi iskrena i prema sebi, i prema drugoj strani.

ovo nije bajka.
Ne postuju. Da postuju sacekali bi makar da sat otkuca sest jebenih sati, a ne u 5 i 15 kako otkljucam vrata tako upadnu za mnom preko praga. I ja se postavljam ono haman ko u Bibliji, ne cini drugima sto ne zelis da cine tebi, i uvijek se potrudim objasniti ako vidim da niko u njihovoj familiji to ne zna objasniti, ali kad shvatim da idu linijom manjeg otpora "zasto bih ja kad moze mirci" onda fakat prokljucam...
Abacija, pitaj moje radne kolege koliko je matematike odradjeno preko SMSa ili MSNa, ovisno ima li neta u uredu ili ne...
I nije poenta jesam li ja na forumu cijeli dan ili ne, postuj cinjenicu da nisam kuci od 8 do 5 i da mi trebaju moja 4 zida da odmorim svih 6 mozdanih celija.

I jos nesto, ja sam svjesna da sam u mom slucaju ja najveci krivac, jer sam uspjela neke ljude navici da sam uvijek dostupna i da JA TO MOGU...umjesto da kazem NE ZNAM TI JA PROMIJENITI KETRIDZ...
Post Reply