1.80KM - 1L Mlijeka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

strong69

#51 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

holowey wrote:
Mahalac wrote:Zar nije apsurdno da je litar Zbregov mlijeka jeftinije nego nase mlijeko.
Nimalo apsurdno, cakstavise, veoma logicno...
U Hrvatskoj za poticaje i poljoprivredu oko milijardu KM...

U FBiH za isto oko 150 miliona KM...

Sve je jasno...
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090104022

Iako su upozoreni iz EU Hrvati i dalje provode akciju Kupujmo domace;
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show ... o_browse=1

Evo sta misle o tome Hrvati:
Čak 97 posto građana zna za akciju, a više od 70 posto radije kupuje hrvatsko. Od kraja studenog u ideju se uključio i koncern Agrokor. I tamo vjeruju da se kupovinom hrvatskih proizvoda može ublažiti kriza i sačuvati radna mjesta.
holowey

#52 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

strong69 wrote:
holowey wrote:
Mahalac wrote:Zar nije apsurdno da je litar Zbregov mlijeka jeftinije nego nase mlijeko.
Nimalo apsurdno, cakstavise, veoma logicno...
U Hrvatskoj za poticaje i poljoprivredu oko milijardu KM...

U FBiH za isto oko 150 miliona KM...

Sve je jasno...
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090104022
Bilo bi realnije gledati i porediti subvencije u Hrvatskoj i kod nas (ukljucujuci oba entiteta i distrikt) kao procenat BDP-a umjesto u nominalnom iznosu, ali svejedno razlika je ogromna...
I ispravio bih te sto se tice FBiH, plan rashoda predvidja samo 50 miliona KM za subvencije u poljoprivredi...
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/bu ... ashoda.pdf

Kod nas se situacija nece promijeniti na bolje sve dok imamo teret rata, ratnih veterana i bivsih vojnih lica. Samo za refundacije za povoljnije vojne penzije po povoljnijim uslovima, se izdvaja vise novca nego za subvencije poljoprivredi. A kad uzmes u obzir da se preko 335 miliona izdvaja za vojne invalidnine, pitas se kako ostaje love i za sta drugo...
StupskaBitanga

#53 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by StupskaBitanga »

ja sam baš sinoć bio u kupovini i baš sam vidio.
Milkos 3,2 crveno je bilo 1,28 sada je 1,50
Jedino sam vidio da je Mig Gradačac (sada Dukat ) bez čepa 1,22
i isto ali Mig Gradačac Domaće blago 2,8% 1,23
Ew vezano je za mlijeko
Naime
Raspremao sam ormar i nađem Mercator katalog iz 2003 i vidim puter 250gr 1,49KM
a sada 2009 2,75
strong69

#54 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

holowey wrote:
Kod nas se situacija nece promijeniti na bolje sve dok imamo teret rata, ratnih veterana i bivsih vojnih lica. Samo za refundacije za povoljnije vojne penzije po povoljnijim uslovima, se izdvaja vise novca nego za subvencije poljoprivredi. A kad uzmes u obzir da se preko 335 miliona izdvaja za vojne invalidnine, pitas se kako ostaje love i za sta drugo...
U pravu si, hvala za ispravku. Jos kad ovome dodas da bi zakon o civilnim zrtvama rata trebao izdvojiti strahovitu sumu novca onda stvarno ostaje da se zapitamo ostaje li ikakva perspektiva za nase gradane?
Mahalac

#55 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

Neupitno stoji ta vasa matematika , ali bi bilo realno da ukalkulises i plate koje poslodavci isplacuju radnicima u Cro. i Slo. u usporedbi s nasim radnicima, takodje troskove transporta, skladistenja i raznorazne administracije.
Sve u svemu da se hoce nase domace mlijeko bi lahko moglo i moralo biti (i pod ovakvim uslovima) znacajno jeftinije od uvoznog.
Eh sad dolazimo do onog najbitnijeg problema, "nasi" politicki tj uvozni lobiji koji postavljaju svoj licni interes ispred nacionalnog.
E dok se neko na visem nivou pa i sami proizvodjaci ne potrude i obore ovakav neravnopravan status ja sa svojim budzetom kupujem jeftinije.
Op3r4t0r

#56 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Op3r4t0r »

StupskaBitanga wrote:Raspremao sam ormar i nađem Mercator katalog iz 2003 i vidim puter 250gr 1,49KM
a sada 2009 2,75
Ormar nisi raspremio 6 godina, svaka cast jarane :lol:
BarbaDue

#57 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

StupskaBitanga wrote: Raspremao sam ormar i nađem Mercator katalog iz 2003 i vidim puter 250gr 1,49KM
a sada 2009 2,75
Probaj naci platnu listu iz 2003!?

Ali nije ni to problem, mene najvise nervira kada je kriza svi nesto dizu cijene cak i onaj seljak dize cijenu paprike koju je posadio prije 6 mjeseci.
Kriza se stisa stabilizuje se cijena nafte ali u nas cijene i dalje ostaju ne promjenjene. E to me najvise nervira.
holowey

#58 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

BarbaDue wrote: Ali nije ni to problem, mene najvise nervira kada je kriza svi nesto dizu cijene cak i onaj seljak dize cijenu paprike koju je posadio prije 6 mjeseci.
jednom prilikom, cigance koje je uvijek prosilo i trazilo 20 feninga, jedan dan pocne trazit i pola marke...i ja ga pitam da mu nije malo 20 feninga... njegov odgovor je bio "pdv jarane" :D
kone

#59 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

Kad vec neko spominje raspremanje ormara i pronalazak mercatorovog kataloga iz 2003,evo i ja sam nasao nesto zanimljivo kod sebe,ali nije iz 2003 :D
Dnevni Avaz,naslovna strana:datum 17.10.2008
Slika Ljevice Radivojevica i naslov:Pojeftinjuju hrana i gorivo :lol:
Fedralna vlada najavila ODLUCNE MJERE.Prvi efekti snizenja cijena za 10% ocekuju se za 15 dana nakon donosenja vladine odluke :lol:
Nakon sastanka sa kantonalnim ministrima i predstavnicima Prviredne komore i Uprave za inspekcijske poslove FBIH-a,Radivojevic je kazao "da se vise nema sta cekati" :lol:
Ova odluka,kako je receno,pokrenut ce "LAVINU MJERA KOJE CE PODUZETI KANTONALNE VLADE I INSPEKCIJSKI ORGANI"

Rezultate "akcije" svi znamo.Cijene iste,a ponegdje i vise.Plate federalaca,parlamentarac i ostalih supaka su skocile u rasponu od 20 do nevjerovatnih 100 posto :shock:
I naravno nikom nista.Ova ljevica se negdje sakrila i zoba ove plate sto ih je dobio za svoj nerad.
Ma mi smo narod za pozelit :lol:

Edit:Jos zaboravih na ove sto i dalje potenciraju da sekupuje uvozno mlijeko.Mene samo zanima kako se zovu ti koji potenciraju kupovinu uvoznog mlijeka.I jos nesto,ne mogu samo shvatiti kako neko moze pored onakvog zenickog jogurta,ne kupovati,nego piti dukatov jogurt ili bilo koji uvozni.Pa zenicki jogurt je vjerovatno najbolji ne samo u BIH-a,nego u regionu i onda otici kupiti onaj dukatov koji na sve lici,ali na jogurt ne lici.Takodjer dobar je i onaj maglajski ili tesanjski,ne znam ni ja ciji je.Neko je spomenuo je kupovao zenicki jogurt koji nije valja.Pa to je samo do skladistenja i ni do cega drugog.Eh sad koji su razlozi takvog "skladistenja",to je vec sad druga prica.Moze biti i akcija konkurancije i to je vrlo vjerovatno.
Takav slucaj sam ja imao sa kupovinom poljoradovog domaceg kajmaka.Ubjedljivo najbolji domaci kajamak u drzavi,ali u konzumu ga nisu dobro skladistili.Zbog cega,to samo oni znaju.Dva puta sam kod njih kupio i bio je ukiseljen.Otisao sam nakon nekih desetak dana da kupim i treci put i tada sam odlucio da ako opet bude ukiseljen,da prvo odem u inspekciju i to sve lijpo prijavim,a nakon toga da nazovem POljorad i da ih o svemu obavijestim.Da znaju s kim imaju posla,jer to sve nije slucajno.Tim nacinom konzum tjera domace kupce da ne kupuju POljoradov ili neki drugi domaci kajmak,a da uzimaju neki drugi,naravno po mogucnosti konzumov ili neki treci uvozni.
Ma jednostavno,sve su to igre,igre ljudi koji su pokupovali sve nase najjace prodavnice i sad nam serviraju njihovu robu.I sad stvarno treba biti glup,nevjeovatno glup,pa otici kupiti dukatov jogurt koji recimo kosta 1,60,a ne kupiti zenicki jogurt koji je recimo 1,70.
I da jos nesto.Hrvatima su zabranili da reklamiraju kupovinu domaceg proizvoda,ali oni i dalje guraju i boli ih briga.I oni se nisu zaustavili na tome.Bosanski katolici ili hrvati u BIH-a takodjer kupuju samo hrvatske proizvode i tako guraju novac preko nase granice.I sta sad,da li i ja trebam slati svoj novac u HR ili SLO zbog 10 feninga.Tih 10 feninga(da barem samo 10 feninga) ce me prevariti onaj na pijaci na onome kantaru,pa ako ce me on zavrnuti,onda cu barem pomoci svoj narod i svoju drzavu sa onih 10 extra feninga,pa ce u dogledno vrijeme kad osvoje trziste i razviju marku i proizvod i oni moci spustiti cijenu i tako cu dobiti puno toga.Eto,to je to i zaboli me znate koja stvar ako neko ima nesto protiv ovog mog posta 8-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#60 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by PipiDugaDevetka »

thatsonlyme wrote:cijena mlijeka zavisi i od kvaliteta, a uvozno nije uvijek kvalitetnije mlijeko od krava napumpanih kojekakvim hormonima je naravno jeftinije, zato sto daju vise mlijeka. ne znam za evropu, ali u americi je takvo mlijeko cini mi se dolar do dva po galonu (malo manje od 4 litra)! zato ako hocete kvalitetnije mlijeko, organsko, pa jos i ako je nehomogenizirano i samo vat pasterizirano to moze izaci 4-5 dolara po litru! znaci preko deset puta skuplje.
Da Agencija za ispravnost hrane iz Mostara (Direktor Sejad Mačkić) prekontroliše sva mlijeka i izađe sa infromacijama o tome koji proizvođači mlijeka proizvode mlijeko BEZ REZIDUA ANTIBIOTIKA I HORMONA, na tržištu bi ostala samo 2-3 naša proizvođača, smanjio bi se broj bolesnih i umrlih,....

Malo morgen! Nećemo gledati ovaj film! Potkupljeni ministri i šta znam ko sve ne, neće dozvoliti ovako nešto.
Hare_ze

#61 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

kone wrote: Edit:Jos zaboravih na ove sto i dalje potenciraju da sekupuje uvozno mlijeko.Mene samo zanima kako se zovu ti koji potenciraju kupovinu uvoznog mlijeka.I jos nesto,ne mogu samo shvatiti kako neko moze pored onakvog zenickog jogurta,ne kupovati,nego piti dukatov jogurt ili bilo koji uvozni.Pa zenicki jogurt je vjerovatno najbolji ne samo u BIH-a,nego u regionu i onda otici kupiti onaj dukatov koji na sve lici,ali na jogurt ne lici.Takodjer dobar je i onaj maglajski ili tesanjski,ne znam ni ja ciji je.Neko je spomenuo je kupovao zenicki jogurt koji nije valja.Pa to je samo do skladistenja i ni do cega drugog.Eh sad koji su razlozi takvog "skladistenja",to je vec sad druga prica.Moze biti i akcija konkurancije i to je vrlo vjerovatno.
Ne da je vrlo vjerovatno vec je to tako. Imam prijatelja koji radi u ZIM-u i kaze mi da je veci problem da se pojavi zenicki jogurt u sarajevskim granapima nego da ga izvezu bilo gdje (ne izvozi se, ali samo se navodi ko primjer). Jer dodje posiljka, istovari se i onda tako stoji bez na temperaturi na kojoj ne bi smio stajati po vise sati zbog toga sto se rade kojekakve "kontrole" i slicno. Masa sitnih podmetanja. Problem skladistenja je isto tako prisutan i ja sam siguran da je namjeran, jer znam pouzdano da se citiva proizvodnja namijenjena Zenici (govorim sad o jogurtu) proda 100% i to u rekordnom roku, siguran sam da bi bila ista situacija u svim mjestima gdje bi se prodavao, jer je kvalitet zaista vrhunski.

Ista je stvar i sa trajnim mlijekom koje je odlicno, ali ga mogu naci samo u Mercatoru...smijesno. Zenica je sat vremena voznje od Sa i ne mogu da nadjem zenicki jogurt ali zato bez problema dukatov...E sad, naci ce se onih koji ce me optuziti za lokal-patriotizam, ali me to ne zanima, pijem ono sto je meni najbolje...na kraju krajeva u postenoj trzisnoj utakmici siguran sam da bi ZIM-ovi proizvodi imali uspjeh bilo gdje.
kone

#62 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

Ma znam ja to sve.Onaj moj prvi post,gdje sam napisao da bih mogao opisati jednu situaciju,kojoj sam prisustvovao u Mercatoru u Sa je to sto ti govoris.Ne bih da popijem ban i da idem na hladjenje bez veze,ali eto sad cu objasniti o cemu se radi.Da skratim sto mogu vise.Jednostavno,bracni par(nekih 35 godina)prilazi fizideru i covjek uzima zenicki jogurt i stavlja u korpu.Sljedeci potez njegove zene je:vadi jogurt iz korpe i vraca u frizider uz rijeci "necu njihov,pa makar ga nikad vise ne popila" :shock: .Covjek je vidio da sam ja to sve cuo,vidim da se zacrvenio i okrece glavu i ode dalje.Zena uzima dukatov jogurt i gleda ispred sebe i ode.
I kad sam to vidio,rekao sam sebi,samo domace,pa makar bilo i duplo skuplje.Znaci nama ne trebaju dusmani,jer mi smo sami sebi dusmani :(
JThomas

#63 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by JThomas »

ja lično nikad, ali NIKAD u sarajevu nisam vidio taj zenički jogurt. a nije vala da ne idem u kupovinu :wink:

sve su to uvozni lobiji...narod jeste nesvjestan, ali vladajuća mafija je GLAVNI krivac.
Hare_ze

#64 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

kone wrote:Ma znam ja to sve.Onaj moj prvi post,gdje sam napisao da bih mogao opisati jednu situaciju,kojoj sam prisustvovao u Mercatoru u Sa je to sto ti govoris.Ne bih da popijem ban i da idem na hladjenje bez veze,ali eto sad cu objasniti o cemu se radi.Da skratim sto mogu vise.Jednostavno,bracni par(nekih 35 godina)prilazi fizideru i covjek uzima zenicki jogurt i stavlja u korpu.Sljedeci potez njegove zene je:vadi jogurt iz korpe i vraca u frizider uz rijeci "necu njihov,pa makar ga nikad vise ne popila" :shock: .Covjek je vidio da sam ja to sve cuo,vidim da se zacrvenio i okrece glavu i ode dalje.Zena uzima dukatov jogurt i gleda ispred sebe i ode.
I kad sam to vidio,rekao sam sebi,samo domace,pa makar bilo i duplo skuplje.Znaci nama ne trebaju dusmani,jer mi smo sami sebi dusmani :(
Ma znam, to je sad sasvim drugi par rukava i ne bi da pocnemo sa ovime jer znas i sam kako ce zavrsiti sa bezveznim prepucavanjima sa-ze.
Bolje da se skoncentrisemo na podmetanja trgovaca, konkurencije i stranih "placenika" (koji stite interese dukata i sl. onemogucujuci fer trzisnu utakmicu).

I ja kazem, kupujem domace ako je kvalitetno pa koliko god da je skuplje. I Milkosovo mlijeko i jogurt su mi ok, mogu posluziti kada se istrosi zaliha ZIM-a. :D:D
Hare_ze

#65 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

JThomas wrote:ja lično nikad, ali NIKAD u sarajevu nisam vidio taj zenički jogurt. a nije vala da ne idem u kupovinu :wink:

sve su to uvozni lobiji...narod jeste nesvjestan, ali vladajuća mafija je GLAVNI krivac.
Pa imas ga samo u Mercatoru. Naravno moguce da je nekome neki drugi bolji sto je sasvim ok, samo kazem da je zalosno sto se ne moze naci u Sa a dukat moze...i ne samo zenicki jogurt vec i ZIM-ovi namazi, pavlaka i trajno mlijeko...nista se to ne moze naci. Sad za vikend provjerim da li se Milkosovo mlijeko moze naci u Ze :) moguce da je na snazi "rat mlijekom" izmedju sa-ze :D:D:D
Last edited by Hare_ze on 28/01/2009 16:05, edited 1 time in total.
kone

#66 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

Ja uzimam zenicki jogurt,a sto se tice mlijeka,tu je na prvom mjestu bihacki meggle.
teAMICA

#67 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by teAMICA »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090128069
Sarajevo
Prva prodavnica sa domaćim proizvodima
Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" u Sarajevu uskoro namjerava otvoriti prvu radnju u kojoj će se prodavati isključivo domaći proizvodi, a kupci će imati mogućnost i kupovine putem interneta.
Foto: IlustracijaAdmir Kapo, predsjednik udruženja, za naš portal ističe kako je ova inicijativa nastala nakon brojnih istraživanja u kojima su došli do poraznih podataka o ponudi domaćih proizvoda na našem tržištu i kupovnim navikama građana.

"Prema našim podacima, u tržnim centrima u našoj zemlji nalazi se samo oko 20 posto domaćih proizvoda, sve ostalo je uvozna roba. Uz to, trgovinski deficit u 2008. godini iznosio je blizu deset milijardi KM, što dovoljno govori o lošoj ekonomskoj situaciji u našoj zemlji“, objašnjava Kapo.

Prema njegovom mišljenju, najodgovorniji za ovakvu situaciju su političari, ali ne amnestira ni građane.

"Činjenica da dva puta više uvozimo nego što izvozimo dovoljno govori koliko građani preferiraju strane proizvode umjesto domaćih. Uzmimo samo za primjer našu zemlju i susjednu Hrvatsku, pa ćemo zaključiti da smo kupovinom njihovih proizvoda našim novcem uspjeli izgraditi autoput Zagreb-Split. Otvaranjem prodavnice domaćih proizvoda i raznovrsnom ponudom nastojat ćemo građanima osigurati što više pogodnosti prilikom kupovine, te ih uvjeriti da su domaći proizvodi ipak najkvaliteniji“, kazao je predsjednik udruženja.

Prva prodavnica sa isključivo domaćim proizvodima najvjerovatnije će biti otvorena na području općine Novo Sarajevo, a udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" trenutno je u potrazi za adekvatnom lokacijom.
Hare_ze

#68 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

kone wrote:Ja uzimam zenicki jogurt,a sto se tice mlijeka,tu je na prvom mjestu bihacki meggle.
Meni je ono 2,8% ZImovo perfektno...jest da bi ambalaza mogla biti bolja (sa cepom na tetrapaku), ali se brzo popije :D. Dobro, dosta toga je i do navike. Kako god - domace!
melb26sa

#69 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by melb26sa »

JThomas wrote:ja lično nikad, ali NIKAD u sarajevu nisam vidio taj zenički jogurt. a nije vala da ne idem u kupovinu :wink:

Ne znam za jogurt ali znam da je bila ZIM pavlaka u Sprindu preko puta Trznice. Mozda je bio i jogurt - ima tome bar godina-dvije.
karanana

#70 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

evo upravo pijem zenicki jogurt light 0,5%. kupio u merkuru na otoci. 1,45KM. nije los ali meni je ipak bolji dukatov, ima malo one gorcine i ljutoce koja mi se svidja. zenicki je ko gusto mlijeko ali nije los.
paral0c0

#71 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by paral0c0 »

Meni Milkos zakon, imaju definitivno najbolju ambalazu!
HomeArt

#72 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by HomeArt »

Zenicko mlijeko u Sarajevu jedino Gazi Husrev-begova mederesa uzima za svoje potrebe i to zato sto je direktor medrese iz Zenice :D

Inace nije mi jasno ako vec razni lobiji ne daju zanickom mlijeku u Merkatore i Konzume zasto Zanicka mljekara sama ne dovozi mlijeko u Sarajevo? Neko rece da je to sat voznje do Sarajeva a mimo trznih centara ima mali milion granapa. Kad se Mig moze svojim kamionima redovno dovoziti mijeko zato oni ne mogu!?
Last edited by HomeArt on 28/01/2009 17:55, edited 1 time in total.
Hare_ze

#73 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

karanana wrote:evo upravo pijem zenicki jogurt light 0,5%. kupio u merkuru na otoci. 1,45KM. nije los ali meni je ipak bolji dukatov, ima malo one gorcine i ljutoce koja mi se svidja. zenicki je ko gusto mlijeko ali nije los.
Daj bolan, kakav light, jesi li na dijeti, uzmi normalni pa cemo onda pricati :) S tim da uvazavam pravo da ti je dukat i dalje bolji, ali eto light je i meni bezze, zato kazem :)
Last edited by Hare_ze on 28/01/2009 18:06, edited 1 time in total.
Hare_ze

#74 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

sahan wrote:Zenicko mlijeko u Sarajevu jedino Gazi Husrev-begova mederesa uzima za svoje potrebe i to zato sto je direktor medrese iz Zenice :D

Inace nije mi jasno ako vec razni lobiji ne daju zanickom mlijeku u Merkatore i Konzume zasto Zanicka mljekara sama ne dovozi mlijeko u Sarajevo? Neko rece da je to sat voznje do Sarajeva a mimo trznih centara ima mali milion granapa. Kad se Mig moze svojim kamionima redovno dovoziti mijeko zato oni ne mogu!?
Nije niko rekao da ne daju vec ga jedino i ima u trznim centrima, a nigdje u granapima (u tome i jeste problem, necu maksuz do Mercatora svaki put ici zbog toga)...sto se tice vlastitog prevoza, sumnjam bas da imaju toliko novaca da kupuju dodatne kamione kojima bi razvozili robu.

I rijec lobi je mozda malo pretjerana, baca na teoriju zavjere :D :D Ali sitna podmetanja su svakako prisutna, na nivou veterinarske inspekcije itd. Ali eto, skrenusmo zbog ovoga sa teme, nek' svako pije sta hoce...

Uglavnom, kupujmo domace, a litar mlijeka treba da bude 5 KM, mozda bi se tad ljudi i pobunili...ovako se pitam koja je cijena naseg strpljenja.
HomeArt

#75 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by HomeArt »

Hare_ze wrote:
sahan wrote:Zenicko mlijeko u Sarajevu jedino Gazi Husrev-begova mederesa uzima za svoje potrebe i to zato sto je direktor medrese iz Zenice :D

Nije niko rekao da ne daju vec ga jedino i ima u trznim centrima, a nigdje u granapima (u tome i jeste problem, necu maksuz do Mercatora svaki put ici zbog toga)...sto se tice vlastitog prevoza, sumnjam bas da imaju toliko novaca da kupuju dodatne kamione kojima bi razvozili robu.

I rijec lobi je mozda malo pretjerana, baca na teoriju zavjere :D :D Ali sitna podmetanja su svakako prisutna, na nivou veterinarske inspekcije itd. Ali eto, skrenusmo zbog ovoga sa teme, nek' svako pije sta hoce...

Uglavnom, kupujmo domace, a litar mlijeka treba da bude 5 KM, mozda bi se tad ljudi i pobunili...ovako se pitam koja je cijena naseg strpljenja.
Eh eto ispade Mig je gigant pa moze a Zenička mljekara ne može. Meni su ove price "kupujmo domace" postale toliko pateticne da vise i ne obracam paznju na njih, na koncu zasto bi kupovao domace samo zato sto je nesto proizvedeno u BiH!? Ako se domaci mljekari nisu u stanju organizirati i ponuditi kvalitetno i domace ili se izboriti kod drzave za svoja prava ja trebam placati skuplje, malo morgen. Jos uvijek kupujem domace ali na kraju ce cijena odluciti. Sto se tice nasih "biznismena" cast izuzetcima ali vecina bi ih u zeljela da se zabrani uvoz pa da fakat placamo 5 km litar mijeka jos da stojimo u redovima.
Post Reply