Kanton Sarajevo: Turizam

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za to da se reaktiviraju Opštinske i Gradska Turistička zajednica?

1. Da
17
49%
2. Ne
6
17%
3. Ne znam
1
3%
4. Da, TZ Grada - Ne, OpĆinske
8
23%
5. Ne, treba ukinuiti i ovu postojeću Kantonalnu TZ
1
3%
6. Da, ali samo u četvrtak prvi koji dođe nakon prijema BiH u EU
2
6%

Total votes: 35

Luke Perry

#51 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Luke Perry »

Tako sam nesto i ja mislio Tarice :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by PipiDugaDevetka »

Ma, nisi glup i nepismen
Madame de Pompadour

#53 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Madame de Pompadour »

Grad da ali Opcine ne!
Nedavno je Ibro Berilo nacelnik Opcine Trnovo ,trenutno najperspektivnije turistcke Opcine Trnovo, potkupivsi opcinsko vijece preglasao odluku, da se Ecco selo ne gradi u Ledicima na podrucju Opcine Trnovo, jer toboze krsi se sa odlukama bivseg nacelnika...
Ecco selo je finansirala Spanska vlada i trebala je izgradnja poceti ovog ljeta sve je bilo spremljeno, dok seljak sa Bjelasnice ganjajuci inat svom narodu na sasvim bezobrazan nacin je prekrsio staru i donio novu odluku da se selo ne gradi tu licno oduzimajuci posao za 20-ak ljudi sa podrucja Opcine, prvenstveno nezaposlenih boraca...

Po meni suludo je osnivati na nivoima Opcina, jer zaista u tim opcinskim vijecima kvazi vijecnici su pomalo ne pismeni i ne razumiju sta znaci pozitivni kreativni razvoj za Opcine....
ententina

#54 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by ententina »

Mape grada postoje i to na vise flajera, a ima i mapa sarajevskog kantona. Te sam materijale dobila nakon zahtjeva upucenog Turistickoj zajednici, jer se desavao seminar gdje je bilo dosta stranih gostiju, tako da su, uz male promotivne poklone, dobili i promotivne materijale o gradu. Skoro na svakom je bila mapa Sa. Po te materijale smo isli u Turist info centar (kod Centrala) prije nekih mjesec dana.
Tarik1976

#55 Istina o turizmu u Sarajevu

Post by Tarik1976 »

Jedini razlog što poneki turista zaluta u Sarajevo je ljetna sezona u Hrvatskoj. Odgovorno tvrdim da bi bez Hrvatske Sarajevo bilo ranga jednog Kabula ili Tbilisija po pitanju turizma. Obzirom na broj kapaciteta/kreveta koje imamo - oni nisu popunjeni ni 5 % tokom čitave godine i uglavnom turisti zalutaju za Novu godinu i Juli/Avgust. I laik zna da hotel/smještaj ne može opstati bez barem 40 % popunjenosti tokom čitave godine. U svim ostalim mjesecima prošetajte oko sarajevskih hotela pa kad vidite auto od gosta odmah kod Ramisa na kolače za nagradu. Nećete se puno udebljati.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Donedavno sam i ja zvao taj turistički ured TURIST BIRO GRADA, te sam htio samo naglasiti da je pored Kantonalne potrebna i Turistička zajednica Grada.

Sa moje tačke gledišta, turističkog vodiča, dopunska djelatnost, nedavno položio, ...Oni su tu više zbog ličnih interesa, nego zbog posla kojeg trebaju oBavljati (Govorim o divljim turističkim vodičima, a ostalo slabo poznajem).

Kantonalna TZ neće da kontroliše divlje turističke vodiče prema zakonu i odstrani one koji nemaju istaknutu zakonom propisanu iskaznicu turističkog vodiča. Njima odgovara haos, jer kako rekoh, jedan od šefova u TIC-u ima svoj mali biznis turističkog vodiča, a kao državni uposlenik on je na izvoru informacija o tome kome i kakva usluga turističkog vodiča treba.

Umjesto da on ima spisak svih certificiranih turističkih vodiča, plus oni što imaju iskaznice (I plaćaju porez), pa da ravnomjerno sve angažuje i dodijeli im grupu ili pojedinca-turistu,...Da napravi neku vrstu berze rada turističkih vodiča, stavi to na sto u svom uredu ili prihefta na web. stranicu TZ Kantona Sarajevo (Podstranica http://www.bhtourism.ba ) da bi incomeing turističke agencije mogle same sebi birati legalnog vodiča kada dovode grupe turista, YOK,...On ima svoju ''ergelu'' turističkih vodiča koji su bez kursa i sve mu to odgovara, tj. HAOS ODGOVARA Turističkoj zajednici Kantona.

U Mostaru je to riješeno i Mostar nema ovoliko divljih turističkih vodiča.

Dakle, @holowey nisam ništa htio reći o tebi i sasvim je normalno kada uđeš u bilo kom gradu u bilo koji turistički ured da tu možeš kupiti ili dobiti mapu grada, kojekakve brošure, vodiče-knjige, suvenira, druge informacije,... i sve ostalo,....Zbog toga sam istakao ovo, da to nije TZ Grada jer je nema, te da TZ Kantona loše radi, a već sam u novinama pročitao da postoji inicijativa da se organizuje, odnosno, reaktivira i TZ Grada. Jedan od problema su i divlji turistički vodiči, a ovi u Kantonalnoj TZ NE ŽELE da to urede.
Mostar može, oni ne mogu!?

Na moje tri potpisane žalbe, Ugostiteljsko-turistička inspekcija Kantona, se nije udostojila ni odgovoriti iako su to dužni uraditi u roku od 15 dana. Imaju samo dva inspektora. Ovo je na račun ministra privrede Kantona, Mr. Abid Šarić koji ne podnese ostavku iako ga je Tajo pomenuo kao nekompetentnog da radi timski. U njegovom opisu poslova i pod njegovom kontrolom je Ug.-turistička inspekcija.

Šta mi preostaje, nego ovako pisati po forumu i praviti incidente tamo sa divljacima, što ću i učiniti!

Taman da degenek popijem,...Ma, nemam šta izgubiti,...Život,... Pa, već sam odživio svoje, moram ponosno koračati ispod zvijezda.
Biće vruće ispred Muzeja antentata (Neću pred Begovu zbog vjernika).
Jara

#57 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Jara »

Madame de Pompadour wrote:Grad da ali Opcine ne!
Nedavno je Ibro Berilo nacelnik Opcine Trnovo ,trenutno najperspektivnije turistcke Opcine Trnovo, potkupivsi opcinsko vijece preglasao odluku, da se Ecco selo ne gradi u Ledicima na podrucju Opcine Trnovo, jer toboze krsi se sa odlukama bivseg nacelnika...
Ecco selo je finansirala Spanska vlada i trebala je izgradnja poceti ovog ljeta sve je bilo spremljeno, dok seljak sa Bjelasnice ganjajuci inat svom narodu na sasvim bezobrazan nacin je prekrsio staru i donio novu odluku da se selo ne gradi tu licno oduzimajuci posao za 20-ak ljudi sa podrucja Opcine, prvenstveno nezaposlenih boraca...

Po meni suludo je osnivati na nivoima Opcina, jer zaista u tim opcinskim vijecima kvazi vijecnici su pomalo ne pismeni i ne razumiju sta znaci pozitivni kreativni razvoj za Opcine....
Svašta! A sve se priča o potrebi za stranim ulaganjima... :-) :sad:
PipiDugaDevetka

#58 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

To je to, @Tariče,...Svaka čast,...Otvarajući ovu temu nadao sam se da će neko ko zna stvarno stanje u kantonali turizmu i postirati ovako nešto.

Enjoy life, Enjoy hotel Wash My Money, Enjoy trafficking, Enjoy kokuzluk, Dodjite, vaš automobil je već ovdje....Može li ovako?
d2

#59 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

Skyfox wrote:Rekonstrukcija zicare za Trebevic bi isto bilo super za turizam, samo naravno da se i gore urede neki sadrzaji...
ma gore nema nista, bio sam biciklom u nedjelju...
trebevic = depresija prava
Master.DKP

#60 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Master.DKP »

Dobro, problemi postoje i nisu mali. Takvi problemi postoji jos na bezbrojnim atkraktivnim turistickom lokacijama u svijetu. Medutim pitanja je sta popraviti, sta ponuditi, sta se moze prodati tj gdje se moze napraviti profit. Ja ne vidim da ima i jedna destinacija na svijetu koja je i blizu tog nekog "idealnog"stanja!

Kaze neko Hrvatska i more ? Pa to je postalo toliko lose, pa odmor u Spaniji, Portugalu, Alziru ili cak u Juznoj Americi kosta manje nego odmor u Hrvatskoj ? Ne vidim razlog zasto se losa i nezanimljiva Hrvatska glorificira stalno medu BH gradaninam, kada jedan stanovnik EU, evo recimo konkretno koji zivi u Münchenu moze sa 1200 EUR otici 14 dana na Kubu ili do Argentine, all inklusive. Ne moze te mi reci da je Zaostog bolji od Kube ili bilo koje te dole destinacije...

Poetan je kako napraviti posao a ne traziti negativne stvari i onda se tranidicionalno bosanski "posrati" na sve svoje, reci kako treba sve zapaliti i zaboraviti i onda odnjeti jos svoje pare u Hrvatsku i platiti kafu 20 kn.
Skyfox

#61 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Skyfox »

d2 wrote:
Skyfox wrote:Rekonstrukcija zicare za Trebevic bi isto bilo super za turizam, samo naravno da se i gore urede neki sadrzaji...
ma gore nema nista, bio sam biciklom u nedjelju...
trebevic = depresija prava
pa zato i kazem, sta ce nam zicara ako nema gore nista, bar uredene staze za setanje i neko mjesto za popit caj....

koja fula, mjesto s takvim potencijalom za turizam... mrtvo...
d2

#62 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

mjesto za popit caj je doslovno šupa pretvorena u kafanu, staze zatrpane sto snijegom, sto polomljenim drvecem, trebevic je kao da niko nije krocio 20 godina tamo (kao sto i nije)...

ima jedan planinarski dom koji je bio zatvoren, i ima dom koji je nekada pripadao PBS koji je takodje bio zatvoren, mimo ta dva doma ne mozes vidjeti pristojne kuce a kamo li nekog smjestaja, restorana ili necega... doslovno - vukojebina
Skyfox

#63 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Skyfox »

steta, maglovito se sjecam predratnog Trebevica, i imam jednu sliku s koje puca fantastican pogled na SA...

Kazem neiskoristeni potencijal...
d2

#64 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

Skyfox wrote:steta, maglovito se sjecam predratnog Trebevica, i imam jednu sliku s koje puca fantastican pogled na SA...

Kazem neiskoristeni potencijal...
samo je pogled i ostao drug...
be highirly

#65 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by be highirly »

ja cu od najosnovnije stvari poci a to su javne klonje, koje se nebi trebale ni pod razno naplacivati a odrzavanje bi palo na budzet kao u svim normalnim gradovima ha ja :D ....prevoz sa aerodroma regulisati tj uvesti liniju koja bi pratila slijetanje aviona....pa da se ne brukamo od onih delegata koji naplacuju cvaju do ilidze ...ovoliki grad trpi radi lobija desetak taxista, pljuc :D ...male znakove-smjernice postaviti, da stranac zna dje treba da goni, naravno na nasem i na par bitnijih jezika....mape ste vec spomenuli a one bi pored grada trebale da ukljucuju i siru okolinu sa izletistima.... zasad toliko :D
callmethebreeeze

#66 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by callmethebreeeze »

nemojmo zaboraviti da je sarajevo jedini polumilonski grad u evropi (?) koji je okruzen olimpijskim planinama. samo, kad je mene prijateljica svedjanka prije par godina zvala da me pita za adrese webstranica gdje se moze vidjeti o kojim se planinama radi, kakvi su hoteli, koje su duzine staze, koliko kostaju karte, kako ide prevoz iz grada i slicno, ja je nisam mogao uputiti. mislim da se sad situacija malo popravila, ali i dalje ne znam da li postoji jedna stranica gdje se se ta vrsta informacija moze naci na jednom mjestu.

bilo bi fino kad bi nocni zivot u gradu bio malo zivlji, ili da se organizuje nesto na planinama u zimskom periodu. raja koja skija voli i da se zabavi.

a i u ljetnom periodu bi u gradu svasta moglo da se ponudi strancima. od "ratnog turizma", koje mnoge zanima do obicnog urbanog turizma, i posjeta okolnoj prirodi.

i za kraj, slazem se da je uzas sto i dalje nema adekvatnog busprevoza od aerodroma do grada.
d2

#67 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

prije par godina se krenulo sa ovim http://www.bhtourism.ba/eng/ nisam siguran da jos su jos uvijek svjezi podaci na stranici...
Jara

#68 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Jara »

Master.DKP wrote:Dobro, problemi postoje i nisu mali. Takvi problemi postoji jos na bezbrojnim atkraktivnim turistickom lokacijama u svijetu. Medutim pitanja je sta popraviti, sta ponuditi, sta se moze prodati tj gdje se moze napraviti profit. Ja ne vidim da ima i jedna destinacija na svijetu koja je i blizu tog nekog "idealnog"stanja!

Kaze neko Hrvatska i more ? Pa to je postalo toliko lose, pa odmor u Spaniji, Portugalu, Alziru ili cak u Juznoj Americi kosta manje nego odmor u Hrvatskoj ? Ne vidim razlog zasto se losa i nezanimljiva Hrvatska glorificira stalno medu BH gradaninam, kada jedan stanovnik EU, evo recimo konkretno koji zivi u Münchenu moze sa 1200 EUR otici 14 dana na Kubu ili do Argentine, all inklusive. Ne moze te mi reci da je Zaostog bolji od Kube ili bilo koje te dole destinacije...

Poetan je kako napraviti posao a ne traziti negativne stvari i onda se tranidicionalno bosanski "posrati" na sve svoje, reci kako treba sve zapaliti i zaboraviti i onda odnjeti jos svoje pare u Hrvatsku i platiti kafu 20 kn.
@Master, spominješ dijasporu...ona se ( uglavnom) ne odmara u BiH nego ide u Hrvatsku na more, o tome govorim...dakle...ne samo da ne dovodi prijatelje iz novih domovina ( kao što ti kažeš, što bi bilo odlično) nego ni sami ne putuju po BiH. Stvar izbora, naravno...Hoću reći da se na to ne može baš mnogo računati...sad će još ispasti dijaspora kriva, hehehe...
Btw, je si li ti dijaspora ( iz ili u BiH) i jesi li koga doveo?
PipiDugaDevetka

#69 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Da sam ja recimo, radoznali Slovak Kolumbo, gledao sam CNN reklamu Enjoy skiing,...dodjem na web stranicu http://www.bhtourism.ba, pa me interesuje skijanje na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman.

Otvorim ovo:
http://www.bhtourism.ba/eng/whattoseean ... jesto=;10;

Trenutno se tamo mogu naći ove dezinformacije o olimpijskoj Bjelašnici:
Lift tickets are extremely cheap. One-day passes cost 18KM and provided there are no ridiculous queues you can easily get in a dozen runs in a day. There are medical and toilet facilities on site as well as a mountain rescue team. A few miles from the slopes of Bjelasnica are the ski runs on Igman Mountain, the north face of Bjelasnica.
Neko prima državnu platu, negdje u TZ FBiH ili Kantona da ovo sve bude ažurno i prebogato informacijama o svemu,...
Edin H.

#70 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Edin H. »

PipiDugaDevetka wrote:Da sam ja recimo, radoznali Slovak Kolumbo, gledao sam CNN reklamu Enjoy skiing,...dodjem na web stranicu http://www.bhtourism.ba, pa me interesuje skijanje na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman.

Otvorim ovo:
http://www.bhtourism.ba/eng/whattoseean ... jesto=;10;

Trenutno se tamo mogu naći ove dezinformacije o olimpijskoj Bjelašnici:
Lift tickets are extremely cheap. One-day passes cost 18KM and provided there are no ridiculous queues you can easily get in a dozen runs in a day. There are medical and toilet facilities on site as well as a mountain rescue team. A few miles from the slopes of Bjelasnica are the ski runs on Igman Mountain, the north face of Bjelasnica.
Neko prima državnu platu, negdje u TZ FBiH ili Kantona da ovo sve bude ažurno i prebogato informacijama o svemu,...
Malo ih zeza jednina - mnozina :D

Uobicajeno je valjda ski pass, a ako su vec stavili passes cost 18km onda bi valjda trebalo dodati each :skoljka:

Nema veze, vazno je da je neko priucen zdrm'o cifru :zoka: pa sad moze platiti dnevnu od 18 kerma :D
Skyfox

#71 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Skyfox »

tom koji prima platu za azuriranje stranica treba poslati link ovog topica... Odo sad da nadem neku adresu na koju cu i poslati...
Ova flegmaticnost komunisticka me izluduje!!! :-?
Master.DKP

#72 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Master.DKP »

Mislim da ne raspolazemo svi sa istim ulaznim podacima za ovo raspravu. Podatak je da preko 100 000 prijavljenih i evidentiranih turista dode samo u Sarajevo u jednoj godini ( 2008). Pored toga postoji najmanje jos 500 000 ljudi iz dijaspore koji dodu u BiH, dijelimicno u Sarajevo,i to je opet zvanicni podatak. Kada racunamo jos nezvanicki dio ,ljudi koji nisu evidentirani da su dosli, ne spavaju po hotelima ili nisu prijavljeni to pravi broj od preko 1 miliona gostiju svih kategorija u Sarajevu.

Jedino pitanje ove diskusije je kako unaprijediti da dolazi godisnje + 10 % vise posiejtitelja i sta nuditi svima njima ! Kako zaraditi dodatno na turizmu ! Sta je to gdje smo konkurenti sa ostalim zemljama u okruzenju ? Koliko je samo toga sto mi mozemo ponuditi sto ne mogu Zagreb, Beograd, Sofija, Bukurest itd.I prije svega cilj je da se fokusiramo na stvari koje su pozitivne i koje se mogu unaprijediti.

Turizam prodaje ideju, viziju i raznolikost ! Sarajevo recimo ima u krugu o 20 kilometara 3 olimpijske planine koju su istinski dobre i mogu biti jos bolje! Sarajevo ima konekciju dalje sa morem ljudi koje zele do obale za 3 sata ! Itd. Nadam se da ce neko jos navesti koji dobar prijmer ili sansu :)
Skyfox

#73 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Skyfox »

Et poslao sam na [email protected]

dBd neko odgovorio...
delightful

#74 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by delightful »

spojene dvije teme o turizmu :)
VjecitiStudent

#75 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by VjecitiStudent »

Master.DKP wrote: Turizam prodaje ideju, viziju i raznolikost ! Sarajevo recimo ima u krugu o 20 kilometara 3 olimpijske planine koju su istinski dobre i mogu biti jos bolje! Sarajevo ima konekciju dalje sa morem ljudi koje zele do obale za 3 sata ! Itd. Nadam se da ce neko jos navesti koji dobar prijmer ili sansu :)
Nesto mi govori da ti ove planine vidjas samo na razglednicama.
Post Reply