Ovi neki medju nama ocito su samo rodjeni da ispravljaju i ogovaraju druge
Hey, ja kad sam gore pisao istakao sam jednu generalnu izjavu izmedju college vs university, a svakako da ima razlika kad se dublje pogleda izmedju univerziteta i collega na federalnom nivou i unutar samih drzava. Nastavni plan i program te sami udzbenici se razlikuju od drzave do drzave, cesto cak i izmedju samih Univerziteta/Collega unutar jedne drzave, npr. Georgije. Na dva najvisa univerziteta ovdje u Georgiji knige nisu iste. Pa odtuda takodjer i ista diploma sa dva univerziteta se ne vrijednuje isto u praxi. Ja nisam htio ulaziti u detalje te objasnjavati sta je sta samo sam ih podjelio po znacaju i vremenskom periodu. Ja pricam bosanski i nisam googolirao i trazio da na engleskom copy and paste ovdje pa da svi vide, kao Vi, jer se plagiarism/cheating na univerzitetu strogo kaznjava. Uostalom na googleu mozes naci svakakvih gluposti!
Znas, Univerzitet je jaci i veci od koledza, i istina je da univerzitet moze sadrzavati vise koledza (4 godine) ali kad se upisujes prvo te prime na univerzitet pa tek onda na college tj. ako neprodjes univerzitetske zahtjeve ni jedan koledz koji je u okviru tog univerziteta te nece moci primiti je univerzitet nije proslijedio tvoje papire dalje.
Dakle, univerzitet sadrzi koledz a nikako koledz univerzitet.
U svakodnenom razgovoru u Americi ako kazes univerzitet odnosi se na 4 ili vise godina (ni tu se jos ne zna ili 4 ili 8 godina sve dok ne budes specifican), a koledz se odnosi samo na 2 godine. Tek onda kad se vise u pricu se upustis, moze se saznati ili je onaj lokalni koledz (2 godine) ili onaj koji je u sklopu univerziteta (4 godine).
Tako na primjer, najcesce niko od Amera nece reci da je zavrsio koledz a on ustvari zavrsio 4 godine. Upravo iz tog razloga, uvjek se istice zavrsio/diplomirao sam na univerzitetu taj i taj ili "COLLEGE OF taj i taj". I sve dok govoris idem na/zavrsio sam "COLLEGE" onda se to odnosi samo na 2 godine jer nemas jos zvanje tj. imas opste obrazovanje, i ukoliko ne objasnis malo bolje, znaci manji nivo znanja i slabija diploma.
Caos i javi se, i ne pricaj majke ti na engleskom i to ne pogotovo onaj sa googlea, jer taj Engleski nema emocija!