Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
smille

#51 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by smille »

nosara wrote:Vrati se, ovdje je veca mrznja... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Svi blebecete o nekim perifernim stvarima. Nigdje nije lakse uronit u rat nego ovdje. Vrati se ako si glupa...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
HAVANA

#52 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by HAVANA »

smille wrote:
Znam o cemu pricas, mom bratu se upravo to desilo...diplomirani bio-hemicar, vratio se u Sa...jedva docekao...porodica, prijatelji etc. pun entuzijazma da nadje posao, otisao prvo na fakultet...da vidi sta se ovdje desava..bla,bla,bla...za mjesec dana spakovao kofere opet..poljubio sestru i majku i via nazad...mislim da je to to, da se nikada nece vratiti...i tek sada je svjestan koliko je sretan

Ma jasno mi je sve. Ali sretan si tamo gdje ti je dobro, krug prijatelja ćeš stvoriti bilo gdje na svijetu samo ako želiš to i ako si normalan, posao ćeš naći i ovdje i u SAD i u Iranu ako si vrijedan i želiš napredak, familiju možeš posjetiti bar jednom godišnje ma gdje da si (a mnogi koji žive ovdje svoju familiju i rjeđe obilaze ), sa prijateljima i porodicom možeš biti u svakodnevnom kontaktu - lijepi Skype, pa šta je onda poenta povratka u haos???
U gornjim postovima ljudi idealiziraju povratak kao da se ovdje samo derneči, a love ima i samo je treba pobrati, a za to ti je potrebna samo :? ideja :? što li tu ideju nisu prodali na zapadu pa uzeli 100 puta više love? Ali tamo se plaćaju porezi i dadžbine za biznis, a ovdje ne, pa se ideje nesmetano realizuju, ma ja, ba!!! A tek jutarnje čitanje novina, pa kahvenisanje s rajom, ma možeš ti to samo zamisliti, ma divno. A što puno više rade tu nego tamo na zapadu, a to što puno više rade ne mogu baš redovno to da naplate (ili možda nikad) to nema veze. Pa je još pitaju šta to može izgubiti ako se odluči na povratak!!! Pa eto ništa, taman da ne izgubi posao i status tamo odakle bi trebala da se vrati, može izgubiti iluziju Bosne, onakve kakvu je zamišljala i o kakvoj je maštala, a kada se iluzija izgubi onda je još teže.
Ma eto teška tema, moglo bi se pričati u nedogled, nisam pesimista, baš obratno, samo sam realan i ne volim idealiziranje stvari. Ljudi, makar iz najboljih namjera, pokušavaju drugima uljepšati svoju životnu sredinu jer se oni onda osjećaju bolje i imaju opravdanja za svoje postupke i za pitanja tipa šta bi bilo da sam ...?
Ovu temu je i postavila kako bi imala sukrivaca za svoju odluku kakva god da bude, naravno ako to što odluči ne ispuni njena očekivanja. :evil:

Sa prvim dijelom tvog posta se slažem a ovaj drugi gdje me citiraš,iste ideje sam imao i tamo,radio u iznajmljenom prostoru koji sam plaćao 500eura a ovde plaćam 1600eura,imao puno kredita imam i ovde ali tamo puno manja kamata,
plaćao porez i tamo plaćam i ovde,vjerovatno bi tamo sa ovim načinom poslovanja imao više para ali bio bi beskrajno nesretan a i šta znaći više para kad je život skup,kutija cigara je 10km a o izlascima da ti ne pričam.Sve u svemu ovde imam više troškova što se tiče firme a što se tiče troškova života smiješno je porediti.Ne idealiziram stvari i imam jako puno problema,kredita,nenaplačenih potraživanja ali funkcionišem i sretan sam.To je bio moj izbor i nisam se pokajao
a isto tako poštujem svačiju odluku da se ne vrati i da radi u uređenijem društvu od našeg u kojem sam i ja dobro radio
ali se nikada nisam mogao pomiriti sa takvim načinom života.Ti kažeš radiš,boriš se ,živiš u svojoj kući i svaka ti čast
ali zašto ti ne odeš ako je ovde loše.Probaj pa mi javi kako je.A to da se ovde ne plačaju porezi.Neznam šta radiš al ja bogami sve plaćam i muzu me na sve strane a nikakve podrške nemam još me zajebaju fašisti i nepismena stoka po raznoraznim institucijama.Nešta je bolje tamo a nešta ovde pa izaberi.Ja samo pokušavam nekoga ohrabriti da učini nešto što želi a znam dosta ljudi koji su vani i žele da se vrate ali koči ih taj neki strah.Poslije rata ničega me više nije strah.
Šta mi se može desiti ,mogu propasti i šta,opet ću ustati i otići nešto da radim pa sve ispočetka.Jebo pare
HAVANA

#53 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by HAVANA »

lord-executioner wrote:Ovo mogu reci samo ljudi koji ne zive ovdje, ili koji zive, a nisu svjesni da zivot ne znaci zivotariti od danas do sutra. Ovdje NIJE dobro, ovdje nema mogucnosti, ovdje moze biti ugodno kratkorocno, na par mjeseci, ali dugorocna stabilnost se ne moze postici osim ako zrtvujes obraz ili moral i prostituises se u politici ili kriminalu ( tu ubrajam i sve oblike korupcije, neovisno o konkretnom poslu ). U BiH vise nema ispravnih vrijednosti, bijeda ili zudnja za izlaskom iz bijede su ih unistile. Ja zivim ovdje, ne zivim niti sam zivio vani, ali meni se cini da pokretacu teme treba samo promjena klime, doslovno :) Ja zelim otici odavdje, ali ne zelim otici u hladnije krajeve, brrr... Hladnoca deprimira. Prijateljstvo ni ovdje nije idealno ( ono ionako uvijek zavisi od covjeka, ne od pojma ), gotovo svaki ce ti prijatelj zabiti noz u ledja ako se ukaze potreba za tim i ako ce od toga imati koristi, a sto se tice distance na kojoj se drze komsije i drugi ljudi, ovdje ces pozeljeti tu distancu, i pozeljet ces da ljudi izvade nos iz tvojih poslova... Ne, moja preporuka bi bila da radije planiras prelazak u Australiju ili neku mediteransku drzavu. U BiH se nece jos dugo vrijediti vracati.

Ti definitivno moraš promijeniti sredinu.
Zar stvarno misliš da je to sve tako,baš tako crno. :(
alica.k

#54 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by alica.k »

HAVANA wrote:Ti definitivno moraš promijeniti sredinu.
a kao nije? drzava u kojoj djeci koja ne razumiju govore da je djeda mraz klao kao cetnik, i uvode im vjeronauku u vrtice? drzava u kojoj za bilo kakav napredak moras zmiriti na nepravdu, da zavrsis fakultet moras krsiti zakon i da ne govorim jos gore stvari? ja svoju djecu necu radjati ovdje, a ako ostanem tu do kraja zivota, nikad necu ni biti onda majka. kome jos treba ovakva drzava gdje je svaka sloboda oduzeta i gdje vlada zakon najjaceg? zao mi je ali radije bih i na antartiku zivjela, gdje je doslovno hladno, nego ovdje.

a za OP, ne budi luda i ne vracaj se. lijepo je to doc ovdje na mjesec dva, ali cinjenica je da je ovo drzava bez buducnosti, i sanse su vece da ces se pokajati sto se vratis nego da se "nikad neces pokajati". a za ljude i njihovu hladnocu...kao to nije tako ovdje? tako je svugdje. mogu mislit sto ce ti bit toplije oko srca kad ti kreten neki ne da papir u opstini dok mu ne platis. kad ti policajac onako maksuz trazi na kafu da te ne kazni za nesto sto nisi ni napravio. il kad polozis prijemni za fakultet i budes u prvih 10 na spisku, al svejedno te stave medju vanredne i "samofinansirajuce", dok sve babine sceri i sinovi dodju na red. NE ISPLATI SE.
Pietje_Bel

#55 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Pietje_Bel »

Svugdje se moze biti sretan. Ja se nebi vratio u Bosnu. Odem na godisnji odmor u Sarajevo na skijanje ali mogu otici i u Austriju ili Cesku. Kada bi Sarajevo bilo onako kako je bilo kada sam imao 8 godina i kada bi ljudi bili isto takvi kakvi su tada bili ja bih se vjerovatno vratio.
HAVANA

#56 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by HAVANA »

alica.k wrote:
HAVANA wrote:Ti definitivno moraš promijeniti sredinu.
a kao nije? drzava u kojoj djeci koja ne razumiju govore da je djeda mraz klao kao cetnik, i uvode im vjeronauku u vrtice? drzava u kojoj za bilo kakav napredak moras zmiriti na nepravdu, da zavrsis fakultet moras krsiti zakon i da ne govorim jos gore stvari? ja svoju djecu necu radjati ovdje, a ako ostanem tu do kraja zivota, nikad necu ni biti onda majka. kome jos treba ovakva drzava gdje je svaka sloboda oduzeta i gdje vlada zakon najjaceg? zao mi je ali radije bih i na antartiku zivjela, gdje je doslovno hladno, nego ovdje.

a za OP, ne budi luda i ne vracaj se. lijepo je to doc ovdje na mjesec dva, ali cinjenica je da je ovo drzava bez buducnosti, i sanse su vece da ces se pokajati sto se vratis nego da se "nikad neces pokajati". a za ljude i njihovu hladnocu...kao to nije tako ovdje? tako je svugdje. mogu mislit sto ce ti bit toplije oko srca kad ti kreten neki ne da papir u opstini dok mu ne platis. kad ti policajac onako maksuz trazi na kafu da te ne kazni za nesto sto nisi ni napravio. il kad polozis prijemni za fakultet i budes u prvih 10 na spisku, al svejedno te stave medju vanredne i "samofinansirajuce", dok sve babine sceri i sinovi dodju na red. NE ISPLATI SE.

Protiv toga se treba boriti a ne bježati.
Ja opet kažem isplati se probati.
sandra01

#57 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by sandra01 »

E sad sam jos vise zbunjena.Ohrabruju me postovi ljudi koji su bili u mojoj situaciji i razumiju.Puno vam hval za vasa misljenja i iskustva.Mozda nisam bila najjasnija u svome postu ali ja nemam nikakvu iluziju glede Bosne.Bila vise puta ,vidjela ,iskusila na svojoj kozi drskost i neznanje administracije,neopisivu guzvu na ulicama,zavist,zlobu,sve ja to znam.Ali ,moja razmisljanja ne idu u tom pravcu.Sto neko rece ja sam skoncentrisana na pozitivne stvari.Za one koji nisu bili vani samo da kazem ,zivim u jednoj od najrazvijenijih drzava na svijetu i nemate ljudi pojma koliko tek ovde ima neukih ljudi na visokim polozajima drskosti,lopovluka,kriminala etc.Nije nigdje sjajno to znam.
E sad da pojasnim prvi post,mene ne zanima neki posao koji ce mi biti placen boli glava,niti vlast,niti status,niti cinjenica da ce me ljudi manje ili vise postovati.Ja samo sto trazim je neki posao koji ce mi omoguciti da skromno i normalno zivim,da platim rezije ,hranu ako sta ostane za kafe i cigara odlicno, ako ne opet dobro.Priznajem bolilo bi me da mi daju neki poslic koji je daleko ispod mojih mogucnosti, evo sad ovog momenta imam na stolu tri nove ponude za posao ovde ,dakle mogu da izaberem i meni se neda da razmisljam o tome jer vec imam posao,ali ako bi taj mali bosanski poslic mogao da plati struju ,vodu ,grijanje i hranu ja bi ga prihvatila i nasla neki part time weekendom napr.u nekom butiku ,sta fali ,da se dopunim.Nisam materijalno orjentisana valjda zato sto znam da uvjek u bjelom svjetu mogu naci posao ,stvar je u tome da ja budem rahat kad dodjem s posla ,pristavim kafu ,zapalim cigaru, ukljucim tv,otvorim sirom prozore i udahnem punim plucima,nasmijem se i kazem zivot je lijep.
Brisbane

#58 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Brisbane »

sandra01 wrote:E sad sam jos vise zbunjena.Ohrabruju me postovi ljudi koji su bili u mojoj situaciji i razumiju.Puno vam hval za vasa misljenja i iskustva.Mozda nisam bila najjasnija u svome postu ali ja nemam nikakvu iluziju glede Bosne.Bila vise puta ,vidjela ,iskusila na svojoj kozi drskost i neznanje administracije,neopisivu guzvu na ulicama,zavist,zlobu,sve ja to znam.Ali ,moja razmisljanja ne idu u tom pravcu.Sto neko rece ja sam skoncentrisana na pozitivne stvari.Za one koji nisu bili vani samo da kazem ,zivim u jednoj od najrazvijenijih drzava na svijetu i nemate ljudi pojma koliko tek ovde ima neukih ljudi na visokim polozajima drskosti,lopovluka,kriminala etc.Nije nigdje sjajno to znam.
E sad da pojasnim prvi post,mene ne zanima neki posao koji ce mi biti placen boli glava,niti vlast,niti status,niti cinjenica da ce me ljudi manje ili vise postovati.Ja samo sto trazim je neki posao koji ce mi omoguciti da skromno i normalno zivim,da platim rezije ,hranu ako sta ostane za kafe i cigara odlicno, ako ne opet dobro.Priznajem bolilo bi me da mi daju neki poslic koji je daleko ispod mojih mogucnosti, evo sad ovog momenta imam na stolu tri nove ponude za posao ovde ,dakle mogu da izaberem i meni se neda da razmisljam o tome jer vec imam posao,ali ako bi taj mali bosanski poslic mogao da plati struju ,vodu ,grijanje i hranu ja bi ga prihvatila i nasla neki part time weekendom napr.u nekom butiku ,sta fali ,da se dopunim.Nisam materijalno orjentisana valjda zato sto znam da uvjek u bjelom svjetu mogu naci posao ,stvar je u tome da ja budem rahat kad dodjem s posla ,pristavim kafu ,zapalim cigaru, ukljucim tv,otvorim sirom prozore i udahnem punim plucima,nasmijem se i kazem zivot je lijep.
Ni ne pomisljaj da ces to igdje doziviti.
Life is piece of shit....
markes69

#59 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by markes69 »

Draga Sandra,biti ili ne biti,crno ili bijelo i ostale ili ili dileme i na kraju Bosna ili Amerika...voljela bih ti pomoci i cim otkrijem kako da pomognem sebi ,javljam ti u nadi da ce ti to (kako sam sebi i svom jadu dohakala) pomoci..bar malo.Nakon 8 gaodina u Americi i 4 "godisnja odmora"u zadnjih 5 godina ja pojma nemam sta bi bila ispravna odluka..hladno je oko srca bez obzira na novostecene prijatelje,prazno je u dusi baz obzira na "pun"
bankovni racun ,imas sve a nemas nista...iz Bosne nisam protjerana ,otisla 2001,svojom voljom znajuci da mogu i vise i bolje nego sto sam postizala tamo ..i postigla...sta sam postigla..uspijeh na poslovnom i materijalnom planu svakako ,ali igrom slucaja par prijatelja s kojima je suprug radio kad smo krenuli i koji su u tom momentu bili u nezavidnoj finansiskoj situaciji sad lupaju neka lude pare ,uzivaju, putuju, druze se, oni nisu morali da se odj.... da bi postigli ono sto smo mi ...mogla bih i ja tutnjam i hodam ,putujem i "uzivam" ali crkla bih kad bi potrosila i vrijeme i pare na nesto drugo sem na Bosnu ,porodicu koja je sva tamo ,odlazak da ih vidim...i sta jos postigoh ,pojma nemam..imam svoj mir ,uzivam u braku s divnim muzem ,imamo i prijatelje i druzimo se i "uzivamo" al sve je to suplje i ostavlja nakakv bljutav okus u ustima i glavu punu magle..ja opet imam osjecaj krivice sto sam ovde i sto mi je dobro, a svi moji tamo i nije da im nije dobro ali oni su u Bosni i da ne tarlaham svi znamo kako je jednom prosjecnom bosancu..mane smori tuga za roditeljima koji stare i kojima trebam sva vise i vise, zelja da pomognem sestri da odgoji djecu s necim drugim a ne s trnjama koje obuku ili ne obuku..smori me pitanje dali bih bila korisnija tamo i kao clan porodice i kao clan drustva nego sto sam ovde???????????
Pomogoh ti pravo...izvini eto ako nista nisi sama....mene trenutno drze i obaveze koje sam preuzela na poslovnom polju..a kad to rascistim ,ko zna mozda se nademo negdje u Bosni da kafenisemo...a ti preispitaj sebe ,zagledaj se duboko ,duboko u svoju dusu i skontaj sta te cini sretnom ,udahni i ....skoci..sretno. :)
x generation

#60 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by x generation »

Ako si nekad zeljela da vidis i osjetis kako izgleda putovanje vremenskom masinom ,samo umjesto u buducnost vratit ces se u proslost,tamni vilajet i nekih xxx godina unazad :oops:
Sretno...
nickyy

#61 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by nickyy »

x generation wrote:Ako si nekad zeljela da vidis i osjetis kako izgleda putovanje vremenskom masinom ,samo umjesto u buducnost vratit ces se u proslost,tamni vilajet i nekih xxx godina unazad :oops:
Sretno...
Gore nemoze :evil:
smille

#62 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by smille »

HAVANA wrote: Sa prvim dijelom tvog posta se slažem a ovaj drugi gdje me citiraš,iste ideje sam imao i tamo,radio u iznajmljenom prostoru koji sam plaćao 500eura a ovde plaćam 1600eura,imao puno kredita imam i ovde ali tamo puno manja kamata,
plaćao porez i tamo plaćam i ovde,vjerovatno bi tamo sa ovim načinom poslovanja imao više para ali bio bi beskrajno nesretan a i šta znaći više para kad je život skup,kutija cigara je 10km a o izlascima da ti ne pričam.Sve u svemu ovde imam više troškova što se tiče firme a što se tiče troškova života smiješno je porediti.Ne idealiziram stvari i imam jako puno problema,kredita,nenaplačenih potraživanja ali funkcionišem i sretan sam.To je bio moj izbor i nisam se pokajao
a isto tako poštujem svačiju odluku da se ne vrati i da radi u uređenijem društvu od našeg u kojem sam i ja dobro radio
ali se nikada nisam mogao pomiriti sa takvim načinom života.Ti kažeš radiš,boriš se ,živiš u svojoj kući i svaka ti čast
ali zašto ti ne odeš ako je ovde loše.Probaj pa mi javi kako je.A to da se ovde ne plačaju porezi.Neznam šta radiš al ja bogami sve plaćam i muzu me na sve strane a nikakve podrške nemam još me zajebaju fašisti i nepismena stoka po raznoraznim institucijama.Nešta je bolje tamo a nešta ovde pa izaberi.Ja samo pokušavam nekoga ohrabriti da učini nešto što želi a znam dosta ljudi koji su vani i žele da se vrate ali koči ih taj neki strah.Poslije rata ničega me više nije strah.
Šta mi se može desiti ,mogu propasti i šta,opet ću ustati i otići nešto da radim pa sve ispočetka.Jebo pare
Jarane bijah ja tamo još prije '92 i vratih se k'o idealista da učestvujem u historijiskom stvaranju nove nam Bosne. A šta bi, odjednom nije to ta Bosna za koju potroših vrijeme živce, sigurnost porodice i sve to. Pa i poslije ove rupe od 4 godine ostadoh i Bogu hvala svojim rukama i znanjem (uprkos porezima koji i mene deru) stvorih sve ovo što imam. Ništa previše, što ti reče 'za cekera' i pokoju kafu i piće ili večeru s rajom i da djeca imaju sve ono što ja nisam mogao imati u njihovom uzrastu. I ja velim j... pare, ali se bojim da za budućnost moje djece u ovom okruženju, tj. haosu. Zato svim našim ljudima sugerišem da ostanu u uređenim sistemima dok im djeca ne budu dovoljno zrela da sama odluče hoće li ostati ili se vratiti. A onda oni nek se vrate i ispijaju kafe i otvore prozore i udišu punim plućima. Nemoj me pogrešno shvatiti, nema ništa lično u mom postu, samo moje mišljenje, valjda forumi zato i postoje.
atom62

#63 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by atom62 »

vrati se, sacekaj samo dok opet dodje plin!
Mogly

#64 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Mogly »

Село гори, баба се чешља.
vratnik

#65 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by vratnik »

Veni, vidi, :run:
teAMICA

#66 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by teAMICA »

sandra01 wrote:E sad sam jos vise zbunjena.Ohrabruju me postovi ljudi koji su bili u mojoj situaciji i razumiju.Puno vam hval za vasa misljenja i iskustva.Mozda nisam bila najjasnija u svome postu ali ja nemam nikakvu iluziju glede Bosne.Bila vise puta ,vidjela ,iskusila na svojoj kozi drskost i neznanje administracije,neopisivu guzvu na ulicama,zavist,zlobu,sve ja to znam.Ali ,moja razmisljanja ne idu u tom pravcu.Sto neko rece ja sam skoncentrisana na pozitivne stvari.Za one koji nisu bili vani samo da kazem ,zivim u jednoj od najrazvijenijih drzava na svijetu i nemate ljudi pojma koliko tek ovde ima neukih ljudi na visokim polozajima drskosti,lopovluka,kriminala etc.Nije nigdje sjajno to znam.
Čitam tvoj post i kao da sebe slušam prije 10-15 godina... Ista stvar kao kod tebe, ali ja se eto vratih i nije sve divno, ali ja se držim one: "nadaj se najboljem al' budi spreman na najgore"... nađoh posao, potrudih se da ga zadržim i dobro radim, i evo me ...rahat kad dodjem s posla ,pristavim kafu ,zapalim cigaru, ukljucim tv,otvorim sirom prozore i udahnem punim plucima,nasmijem se i kazem zivot je lijep
Mislim da su ljudi koji nisu živjeli vani (na trulom zapadu) uglavnom ti koji hoće da idu iz Bosne i pišu sve najgore, ne želim nikoga da uvrijedim, ali ja sam na tom trulom zapadu 5 puta gore živjela sa solidnim primanjima nego što živim ovdje, a baška što sam psihički u klinac otišla.
Daleko da je ovdje bajno, ali moja ti je preporuka da se vrneš (i mrzneš s nama :D , ali to je sad druga tema :D )
zeleno volim te

#67 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by zeleno volim te »

I kazes "dobro jutro,komsija" i on ti odgovori a ne da ne znas ni ko zivi u stanu do tebe. Da vidis djecu da se igraju na prvom slobodnom mjestu ili zelenoj povrsini jer na Zapadu i pored gomile parkova,neces vidjeti djecu da se igraju i upoznaju kroz igru.....dijele kiflu zajedno....igraju lopte.........milion stvari...... :dance: :dance: ....e to imas samo u :bih:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
uki

#68 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by uki »

Boj se ovna, boj se govna...a kad ću živjeti?
lord-executioner

#69 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by lord-executioner »

HAVANA wrote:
lord-executioner wrote:Ovo mogu reci samo ljudi koji ne zive ovdje, ili koji zive, a nisu svjesni da zivot ne znaci zivotariti od danas do sutra. Ovdje NIJE dobro, ovdje nema mogucnosti, ovdje moze biti ugodno kratkorocno, na par mjeseci, ali dugorocna stabilnost se ne moze postici osim ako zrtvujes obraz ili moral i prostituises se u politici ili kriminalu ( tu ubrajam i sve oblike korupcije, neovisno o konkretnom poslu ). U BiH vise nema ispravnih vrijednosti, bijeda ili zudnja za izlaskom iz bijede su ih unistile. Ja zivim ovdje, ne zivim niti sam zivio vani, ali meni se cini da pokretacu teme treba samo promjena klime, doslovno :) Ja zelim otici odavdje, ali ne zelim otici u hladnije krajeve, brrr... Hladnoca deprimira. Prijateljstvo ni ovdje nije idealno ( ono ionako uvijek zavisi od covjeka, ne od pojma ), gotovo svaki ce ti prijatelj zabiti noz u ledja ako se ukaze potreba za tim i ako ce od toga imati koristi, a sto se tice distance na kojoj se drze komsije i drugi ljudi, ovdje ces pozeljeti tu distancu, i pozeljet ces da ljudi izvade nos iz tvojih poslova... Ne, moja preporuka bi bila da radije planiras prelazak u Australiju ili neku mediteransku drzavu. U BiH se nece jos dugo vrijediti vracati.

Ne mislim, znam, siguran sam, susrecem se s tim svakog dana, vidim malo vise i dalje od kratkovidnih ljudi koji gledaju par realnih godina unazad, i par fiktivnih godina unaprijed, prihvataju politiku mrkve i stapa vladajuce elite koja nikada na ovom prostoru nece sici sa vlasti, vidim nebrojene roditelje koji djecu uce onome sto su njih ucili njihovi ocevi u potaji nacionalistickog bujanja, vidim da se u mladjim generacijama samo jedno od desetero djece izdvoji i zeli biti covjek, a ne nacija,vjera i produzena grabezljiva ruka kolektiva. Nije problem samo u materijalnom; ni u inostranstvu se ne okrece janje svaki dan. Ali i materijalni elemenat je pristupacniji onome ko je spreman raditi i zaraditi, sto ovdje u vecini nije slucaj. Balkan je otrovan necim daleko jacim nego sto je samo bijeda, ili samo nedostatak mogucnosti, ovdje su ljudi dominantno truli, uskih, slabih pogleda ciji domet seze od jutra do sutra, i sa takvim ljudima koji ne pokazuju zelju da se mijenjaju, nego jedino da potonu dublje, ovdje nije i ne moze biti dobro. Kako se moze ici naprijed u drzavi u kojoj zive tri naroda kojima je jedina konstanta - mrznja? Nikako. Sve ostalo je zavaravanje. Da, moze se i ovdje izgraditi licni, mali tor, udaljiti se od pokvarenjaka, od grabezljivaca, ali poslije te prinudne izolacije vraca se problem koji takodjer posredno proizilazi iz mentaliteta: nedostatak mogucnosti, nedostatak prilike, nepotizam, korupcija. Moze se protiv svega boriti, ali postoje bitke koje su unaprijed izgubljene, jer omjer djeluje porazavajuce pukom cifrom. Tolike godine nisu promijenile duh naroda ( mnozina ), cetrdeset godina "suzivota" pokazalo se samo zatisjem pred buru. Nije svugdje u inostranstvu fenomenalno, to je nesporna cinjenica, ali znam toliko ljudi koji su otisli odavdje i nasli, ako ne apsolutnu srecu i beskrajno obilje, a ono barem mir i spokoj povoljnog okruzenja u kojem kljuca daleko manje otrova. Da, moram promijeniti sredinu; mislim da je usporedba svakako u korist drugog podrucja. Neko to nece vidjeti tako, ali lokalpatriotizam meni ne moze biti dovoljan razlog da volim nesto sto ne zasluzuje ni naklonost, ni ljubav. Svaki dan vidim, cujem, sretnem nesto sto samo udara jos jednu tacku na golemoj listi, i ta lista se moze nazrijeti u svakoj novosti, svakom narednom dogadjaju, svakom clanku u novinama, koji optimizam razbacuje papirom, a realnost ostavlja zaglavljenu medju bolnim redovima.
HAVANA

#70 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by HAVANA »

lord-executioner wrote:
HAVANA wrote:

Ne mislim, znam, siguran sam, susrecem se s tim svakog dana, vidim malo vise i dalje od kratkovidnih ljudi koji gledaju par realnih godina unazad, i par fiktivnih godina unaprijed, prihvataju politiku mrkve i stapa vladajuce elite koja nikada na ovom prostoru nece sici sa vlasti, vidim nebrojene roditelje koji djecu uce onome sto su njih ucili njihovi ocevi u potaji nacionalistickog bujanja, vidim da se u mladjim generacijama samo jedno od desetero djece izdvoji i zeli biti covjek, a ne nacija,vjera i produzena grabezljiva ruka kolektiva. Nije problem samo u materijalnom; ni u inostranstvu se ne okrece janje svaki dan. Ali i materijalni elemenat je pristupacniji onome ko je spreman raditi i zaraditi, sto ovdje u vecini nije slucaj. Balkan je otrovan necim daleko jacim nego sto je samo bijeda, ili samo nedostatak mogucnosti, ovdje su ljudi dominantno truli, uskih, slabih pogleda ciji domet seze od jutra do sutra, i sa takvim ljudima koji ne pokazuju zelju da se mijenjaju, nego jedino da potonu dublje, ovdje nije i ne moze biti dobro. Kako se moze ici naprijed u drzavi u kojoj zive tri naroda kojima je jedina konstanta - mrznja? Nikako. Sve ostalo je zavaravanje. Da, moze se i ovdje izgraditi licni, mali tor, udaljiti se od pokvarenjaka, od grabezljivaca, ali poslije te prinudne izolacije vraca se problem koji takodjer posredno proizilazi iz mentaliteta: nedostatak mogucnosti, nedostatak prilike, nepotizam, korupcija. Moze se protiv svega boriti, ali postoje bitke koje su unaprijed izgubljene, jer omjer djeluje porazavajuce pukom cifrom. Tolike godine nisu promijenile duh naroda ( mnozina ), cetrdeset godina "suzivota" pokazalo se samo zatisjem pred buru. Nije svugdje u inostranstvu fenomenalno, to je nesporna cinjenica, ali znam toliko ljudi koji su otisli odavdje i nasli, ako ne apsolutnu srecu i beskrajno obilje, a ono barem mir i spokoj povoljnog okruzenja u kojem kljuca daleko manje otrova. Da, moram promijeniti sredinu; mislim da je usporedba svakako u korist drugog podrucja. Neko to nece vidjeti tako, ali lokalpatriotizam meni ne moze biti dovoljan razlog da volim nesto sto ne zasluzuje ni naklonost, ni ljubav. Svaki dan vidim, cujem, sretnem nesto sto samo udara jos jednu tacku na golemoj listi, i ta lista se moze nazrijeti u svakoj novosti, svakom narednom dogadjaju, svakom clanku u novinama, koji optimizam razbacuje papirom, a realnost ostavlja zaglavljenu medju bolnim redovima.

Dobro,ima dosta istine i dosta tih stvari i mene boli ali šta da radim?Ja sam bio vani i ja ne mogu živjeti ni biti sretan nigdje drugo,jednostavno ne mogu pa me jebi.Ovde imam svoj mali svijet i drage ljude i uz puno rada i upornosti odlično funkcionišem,družim se sa ljudima sličnog razmišljanja i ima nas dosta ali smo nekako tihi i popustljivi.Kako očekivati da se nešto promijeni kad pola ljudi ne glasa,većina čita novine tipa Avaz,Expres i oni im formiraju i način razmišljanja i života.Ovo ne može vjećno trajati ili će profunkcionisati ili svi odosmo u tri PM.Jedino što me može otjerati odavde to je novi rat i tad ću otići prvi dan.Jednom sam popušio foru i uništili su mi najbolje godine života i zdravlje al neće više.Dok god su složna braća fašistička i nacionalistička na vlasti
ove stvari koje najviše bole neće biti bolje.Ja se nadam i čekam dan kad će ljudi shvatiti da ovaj način života,razmišljanja i politike ničemu ne vodi.
Što se tiče posla ko hoće da radi posla ima i ima ovde puno mogučnosti za ljude koji se bave privatnim poslovima,uporni su i ne boje se rizika i što se toga tiče i vani je tako ali je problem sa stručnim ljudima iz bilo koje oblasti jer većinom te poslove ovde dobijaju podobni a oni sa dobrom školom i dobrim
znanjem ne mogu dobiti posao.
edvin

#71 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by edvin »

Dodao bih i oni sa prejakim stelama uz podobne. Upravo to je, mislim, velika sustina problema zasto mnogi mladi ne zele da se vrate .
alica.k

#72 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by alica.k »

HAVANA wrote:Ja se nadam i čekam dan kad će ljudi shvatiti da ovaj način života,razmišljanja i politike ničemu ne vodi.
tome se svi nadamo vec vise od 13 godina. ako to nije jasan pokazatelj da se NIKADA.DESITI.NECE. onda ne znam sta je.
d2

#73 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by d2 »

ako se vracate u ovaj nas rahatluk ponesite dekice a mozete i plina za upaljace...
smille

#74 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by smille »

zeleno volim te wrote:
I kazes "dobro jutro,komsija" i on ti odgovori a ne da ne znas ni ko zivi u stanu do tebe. Da vidis djecu da se igraju na prvom slobodnom mjestu ili zelenoj povrsini jer na Zapadu i pored gomile parkova,neces vidjeti djecu da se igraju i upoznaju kroz igru.....dijele kiflu zajedno....igraju lopte.........milion stvari...... :dance: :dance: ....e to imas samo u :bih:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
A kako se to oni upoznaju i gdje se igraju? Ma daj ba jarane, mlatiš pravo...
nosara

#75 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by nosara »

zeleno, ja vidjam samo narkomane i dilere da se igraju zajedno :evil: .
Imam komsiju 10cm vrata do mojih ne bi mu rekao dobro jutro, nema tih para (on ne odgovara na dobro jutro i dobar dan), papak izguljen ispod taloga sa dna kace.
U zgradi u kojoj sam od '76. znam jedno 15% ljudi i to mi bas odgovara (zapad :D ).
Nema Deda Mraza, nece akobogda bit ni Nove godine, nema grijanja, ima nozeva i metaka...
Ma vrati se zbog kahve i cigare ujutro (ako budes imala od cega da ih kupis) zbog dnevnog havaza i zlatnih kasika.
Vrati se, trebas nam... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply