Radar kod POFALICA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

VR6

#51 Re: Radar kod POFALICA

Post by VR6 »

Fol je da se taj znak iz lijeve trake gotovo i ne vidi, mislim moguce ga je vidjeti, al niko normalan nece gledati tamo. Nekad davno, prije mozda 6-7 godina, bio je znak 40 i tamo kod vjetrenjace na C. Vili i radar te onda opali malo dalje iako vozis 60-ak km/h. Ja sam i tada tamo cesto prolazio i nisam vidio taj znak, sve do tog zaustavljanja. i hoce da ti pisu kaznu... :skoljka:
dimu

#52 Re: Radar kod POFALICA

Post by dimu »

madner wrote:
Zato sto u nasem zakonu nije predvidjena kazna za do +20 u naseljenom mjestu.
To je ujedno i razlog zasto kamere slikaju od 61+ ako je ogranicenje 40 odnosno 81+ ako je ogranicenje 60.

Ali dobro te je uzeo na foru. :D
zar nije 10-20 preko u naselju - 30 KM ?

ili su to ukinuli u medjuvremenu, bilo je tako kad je tek izasao novi zakon... ?
DoradO

#53 Re: Radar kod POFALICA

Post by DoradO »

@ Beze ne brini ti za to umijem se ja kontrolisat ovo samo pokazuje kako ja fino vozim :D (bar je meni to fino :D ) ma svima je fino 60 zivota mi :lol: :lol: ..ne preostaje nista drugo nego priviknut se na ove rezime

pa eto na ovu prijavu sam cekao eto od 19. do 30. prosle godine ..kad mi je stigla na firmu i onda mi nisu racunali ono oko nove godine jer je neki rok 3 dana da se to plati ba :shock: pa sam zvao i rekli haj moze sutra :lol: :lol: bukvalno ovako
atko

#54 Re: Radar kod POFALICA

Post by atko »

VR6 wrote:Fol je da se taj znak iz lijeve trake gotovo i ne vidi, mislim moguce ga je vidjeti, al niko normalan nece gledati tamo. Nekad davno, prije mozda 6-7 godina, bio je znak 40 i tamo kod vjetrenjace na C. Vili i radar te onda opali malo dalje iako vozis 60-ak km/h. Ja sam i tada tamo cesto prolazio i nisam vidio taj znak, sve do tog zaustavljanja. i hoce da ti pisu kaznu... :skoljka:
Kad smo kod tih glupih znakova evo jednee cudne situacije kod fahdove dzamije pa prema Dobrinji
Image
Znak, ogranicenje 40, se nalazi na stubu (crna strijelica)
Okrenut je prema onima koji dolaze iz pravca domova (zelene strijelice)
Ko dolazi odozgo kuda ide trola (crvena strijelica) i skrece prema dobrinji "vidi" znak iz profila a tamo 200 metara dalje vazda murija sa radarom ... i haj se ti natezi sa klocovima da li znak vazi i za tebe ili ne :roll: ... osim toga dobro se sjecma da je znak bio na stubu prije (prema dobrinji) i da su i oni koji skrecu mogli da ga uoce kad zavrse skretanje ... al nekim cudom je pomjeren naprijed :roll: ... slijedeca raskrsnica je idealan kandidat za kameru koja slika na 61 ... sinhronizovace oni i semafor koji te sada inace uvijek doceka na crveno;)
melb26sa

#55 Re: Radar kod POFALICA

Post by melb26sa »

DoradO wrote:evo ja se juce javih na ovu temu kao da sam znao da i mene isto ceka :lol: :lol: ali ovo je bizarno :shock: :shock: :x
moram prodat auto i kupit kakvog trocilindrasa i to ce mi biti mjera :lol: :x :bih: :run: jer ovako se stvarno vise ne moze ... a inace lagano vozim i ovo je po meni neka razumna brzina koju ne prelazim cesto po gradu al et i to je izgleda postalo previse :bih: :run:

Image

Bas sam imala priliku da vidim kakve su "cestitke" za saobracajne prekrsaje ovdje - kolegica sa posla dobila jednu - kazna $100 za prolaz kroz crveno - snijeg napadao i vec se zatekla u raskrsnici kad je preslo iz zutog u crveno - ovdje zuto traje jedno 3-5 sekundi i naravno da se moze proci a da se ne pika da si prosao kroz crveno. Opcije su joj: da plati kaznu - ima dio koji se ispuni i posaljes im cek, da pismeno ospori kaznu ili da ode pred saobracajnog sudca i ospori kaznu. Sad ce da ispuni kruzic pored opcije za sudca i posalje im nazad. Ima rok 10 dana da nesto uradi (placanje, pisanje, pojavljivanje). Kaze da joj se vec jednom desilo ovo i da je isla pred sudca i kazna je izbacena.

Nego, kod nje imaju fino tri slikice (crno/bijele sive nijanse) i fino se vidi datum kad je slikano, lokacija, zum na njenu tablicu i kad je prosla kroz crveno.

Je li u SA ne salju "cestitke" sa slikicama ili se to sta posebno placa?
skojotovski

#56 Re: Radar kod POFALICA

Post by skojotovski »

ovaj u Pofalićima nagrdi raju do bola...
DoradO

#57 Re: Radar kod POFALICA

Post by DoradO »

@melb26sa - ne mi ne dobijemo slikice nikakve vec pise slijedece: ''Uvid u evidentirane podatke o ucinjenom prekrsaju bla bla mozete izvrsiti svakog radnog dana u vremenu od 12 do 14 h u prostorijama jedinice za saobracaj, zmaja od bosne br 9" :D
k3Ra

#58 Re: Radar kod POFALICA

Post by k3Ra »

cisto informativno, prije moto sezone, ne slika preko 220 :))
testirano u kasnim nocnim satima, na praznoj cesti :)
JThomas

#59 Re: Radar kod POFALICA

Post by JThomas »

ne slika, samo ti može srednji mozak završiti na cesti kao onom prije koji mjesec...

nikad se vi opametiti nećete...
VR6

#60 Re: Radar kod POFALICA

Post by VR6 »

k3Ra wrote:cisto informativno, prije moto sezone, ne slika preko 220 :))
Jesi siguran da je bila tu kamera?? Znam da na 21* km/h slika :)

Meni su te kamere totalno idiotske, sad raja brze vozi u centru.

Cekam da vidim statistike i broj udesa u Sarajevu, 2007 - 2008 godina, ne bi me cudilo da je broj veci, unatoc kamerama.
ibizza

#61 Re: Radar kod POFALICA

Post by ibizza »

atko wrote:
VR6 wrote:Fol je da se taj znak iz lijeve trake gotovo i ne vidi, mislim moguce ga je vidjeti, al niko normalan nece gledati tamo. Nekad davno, prije mozda 6-7 godina, bio je znak 40 i tamo kod vjetrenjace na C. Vili i radar te onda opali malo dalje iako vozis 60-ak km/h. Ja sam i tada tamo cesto prolazio i nisam vidio taj znak, sve do tog zaustavljanja. i hoce da ti pisu kaznu... :skoljka:
Kad smo kod tih glupih znakova evo jednee cudne situacije kod fahdove dzamije pa prema Dobrinji
Image
Znak, ogranicenje 40, se nalazi na stubu (crna strijelica)
Okrenut je prema onima koji dolaze iz pravca domova (zelene strijelice)
Ko dolazi odozgo kuda ide trola (crvena strijelica) i skrece prema dobrinji "vidi" znak iz profila a tamo 200 metara dalje vazda murija sa radarom ... i haj se ti natezi sa klocovima da li znak vazi i za tebe ili ne :roll: ... osim toga dobro se sjecma da je znak bio na stubu prije (prema dobrinji) i da su i oni koji skrecu mogli da ga uoce kad zavrse skretanje ... al nekim cudom je pomjeren naprijed :roll: ... slijedeca raskrsnica je idealan kandidat za kameru koja slika na 61 ... sinhronizovace oni i semafor koji te sada inace uvijek doceka na crveno;)
zivim od tog znaka nekih 100 metara pa ti mogu odg...ti gad dolazis odozgo kuda ide trola...skreces lijevo i ne mozes razviti brzinu vecu od 40 jer te semafor zaustavlja uvijek...znak vazi bas do semafora kod doma zdravlja...e sad ima debila koji prolaze 100km/h...pa zbog njih klocevi stoje cesto gore na onom prosirenju
dimu

#62 Re: Radar kod POFALICA

Post by dimu »

melb26sa wrote: Je li u SA ne salju "cestitke" sa slikicama ili se to sta posebno placa?
ne salju slike ali ih naravno mozes pogledati u MUPu i sve se fino vidi na slikama, to je profi oprema, tako da sigurno ne pale nikoga po usima!!!

mogu te cak i zumirati na vozacevom sjedistu :D
van Basten

#63 Re: Radar kod POFALICA

Post by van Basten »

žalosno je što se jedna rijetko izvrsna ideja i još rijeđe dobra provedba ideje mora pretvoriti u ruganje samoj sebi. Očito i te kamere vremenom postaju svrha same sebi, umjesto da doprinesu većem kažnjavanju gradskih Schumachera, što je i radila jedno vrijeme.
Jer, nema nikakvog smisla očaiti znak ograničenja na 40/h na 70 metara prije semafora gdje se svakako crveno/žuto/zelenim svjetlima reguliše prelazak raskrsnice, a onda 40 metara poslije znaka instalirati i kameru pa rokaj sve preko 60,1/h.
I onda obično nastrada onaj "obični" čovjek, zbog čije sigurnosti je kao i uvedeno ovo snimanje kamerama, čovjek koji će mahinalno "nagaziti" 62/h, a onaj koji će ga dići na 220 i sl, on će se provući.
Ali neka, bitno je da se budžet puni. :x
d2

#64 Re: Radar kod POFALICA

Post by d2 »

Stravični bilans udesa u Kantonu Sarajevo
Piše: S. FILIPOVIĆ
05/01/09

PJEŠACI NAJČEŠĆE ŽRTVE

U Kantonu Sarajevo u prvih deset mjeseci prošle godine dogodilo se blizu 7.000 saobraćajnih nesreća u kojima su smrtno stradale ukupno 22 osobe.

Kako nam je kazao Nusret Selimović, komandir Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a, porast broja udesa je evidentan, ali je, međutim, broj nesreća sa stradalim osobama vidno smanjen. Statistički podaci za prvih devet mjeseci 2008. godine pokazuju da se desilo 688 saobraćajnih nesreća u kojima su teže i lakše povrijeđene 893 osobe, što je za 120 manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2007. godine.

Najveći broj udesa dogodio se u naseljenim mjestima, dok su najčešće žrtve u saobraćajnim nesrećama pješaci, što nije bio slučaj u ranijim godinama.

Naime, u prvih devet mjeseci poginulo je 17 osoba, od čega čak polovinu čine pješaci, odnosno njih osam, što je za tri više nego u istom pe­riodu 2007. godine. Istovremeno, poginulo je pet vozača, što je upola manje nego u istom periodu 2007.

Iz policije navode da su prebrza vožnja i upravljanje automobilom pod dejstvom alkohola najčešći uzroci nesreća što se jasno vidjelo u dva stravična udesa na raskrsnici na Pofalićima.

Podsjećamo, prvi udes desio se krajem avgusta kada je maloljetni Damir V, upravljajući golfom A-5, izazvao udes sa golfom A-3 za čijim se volanom nalazio Nijemac Andrej Dominik Murasov, a sa kojim je putovala Ana Marija Negler.

Državljanka Njemačke zadobila je povrede abdomena, ekstremiteta i grudnog koša, od kojih je podlegla u Kliničkom centru Koševo. Kasnije se ispostavilo da je Damir V. ranije zaustavljan zbog vožnje bez vozačke dozvole, a mjesec dana nakon udesa ponovno je zatečen za upravljačem.

Druga stravična nesreća na Pofalićima, koja je imala veliki odjek u javnosti jer ju je skrivila ambasadorica Slovenije u BiH Nataša Vodušek, desila se sredinom oktobra.

Kao što je poznato, ambasadorica je pijana vozila mercedes, prošla kroz crveno na semaforu i izazvala udes u kojem je teško povrijeđen Nijaz Zorlak.

Inače, u sarajevskom Kantonalnom sudu trenutno su u toku suđenja Kenanu Elbayetiju optuženom da je skrivio udes kod bolnice Koševo gdje je poginuo motociklista Mirel Imamović, dok je austrijski državljanin Stefan Goldgruber, kojem je suđeno zbog saobraćajne nesreće na Marindvoru u kojoj je smrtno stradao 19-godišnji Asmer Čolaković, prvostepenom presudom oslobođen optužbi.

Policajci su u prvih devet mjeseci kontrolisali 214.958 vozila, a za volanom su zatečene čak 2.653 osobe koje su bile pod dejstvom alkohola i 1.097 bez položenog vozačkog ispita.

Iako je broj udesa sa stradalima u opadanju, komandir Jedinice za saobraćaj naglašava da je pred policijom još dosta posla te je najavio brojne aktivnosti koje za cilj imaju veću sigurnost u saobraćaju.

Jedna od takvih je kampanja "Pazi kako voziš", a koju kantonalni MUP provodi zajedno sa Federalnom upravom policije. Cilj ove aktivnosti je terenski rad na suzbijanju saobraćajnih prekršaja, te edukacija mladih vozača kojima je potrebno ukazati na opasnosti neoprezne i nesavjesne vožnje.
vnm

#65 Re: Radar kod POFALICA

Post by vnm »

d2 wrote:Najveći broj udesa dogodio se u naseljenim mjestima, dok su najčešće žrtve u saobraćajnim nesrećama pješaci, što nije bio slučaj u ranijim godinama.

Jedna od takvih je kampanja "Pazi kako voziš", a koju kantonalni MUP provodi zajedno sa Federalnom upravom policije. Cilj ove aktivnosti je terenski rad na suzbijanju saobraćajnih prekršaja, te edukacija mladih vozača kojima je potrebno ukazati na opasnosti neoprezne i nesavjesne vožnje.
a sta je sa edukacijom starih pjesaka? budimo realni, nisu samo vozaci krivi sto ginu silni pjesaci.

danas mi jedan dedo izleti pred auto, nit je pjesacki nit je semafor, a zakleo bi se da nije ni pogledao ide li auto. :)
k3Ra

#66 Re: Radar kod POFALICA

Post by k3Ra »

VR6 wrote:
k3Ra wrote:cisto informativno, prije moto sezone, ne slika preko 220 :))
Jesi siguran da je bila tu kamera?? Znam da na 21* km/h slika :)

Meni su te kamere totalno idiotske, sad raja brze vozi u centru.

Cekam da vidim statistike i broj udesa u Sarajevu, 2007 - 2008 godina, ne bi me cudilo da je broj veci, unatoc kamerama.

tablicu pod rep, pa testiranje :D cini mi se da ne :D
finansijska kriza

#67 Re: Radar kod POFALICA

Post by finansijska kriza »

van Basten wrote:žalosno je što se jedna rijetko izvrsna ideja i još rijeđe dobra provedba ideje mora pretvoriti u ruganje samoj sebi. Očito i te kamere vremenom postaju svrha same sebi, umjesto da doprinesu većem kažnjavanju gradskih Schumachera, što je i radila jedno vrijeme.
Jer, nema nikakvog smisla očaiti znak ograničenja na 40/h na 70 metara prije semafora gdje se svakako crveno/žuto/zelenim svjetlima reguliše prelazak raskrsnice, a onda 40 metara poslije znaka instalirati i kameru pa rokaj sve preko 60,1/h.
I onda obično nastrada onaj "obični" čovjek, zbog čije sigurnosti je kao i uvedeno ovo snimanje kamerama, čovjek koji će mahinalno "nagaziti" 62/h, a onaj koji će ga dići na 220 i sl, on će se provući.

Dosla danas "cestitka" zbog 61 km/h kod pofalica...
tctctc

Znali ko kolika je kazna?
k3Ra

#68 Re: Radar kod POFALICA

Post by k3Ra »

finansijska kriza wrote:
van Basten wrote:žalosno je što se jedna rijetko izvrsna ideja i još rijeđe dobra provedba ideje mora pretvoriti u ruganje samoj sebi. Očito i te kamere vremenom postaju svrha same sebi, umjesto da doprinesu većem kažnjavanju gradskih Schumachera, što je i radila jedno vrijeme.

Dosla danas "cestitka" zbog 61 km/h kod pofalica...
tctctc

Znali ko kolika je kazna?
50 KM, bez daljnjih sankcija za prekoracenje brzine manje od 30 km/h preko dozvoljene..
sodom

#69 Re: Radar kod POFALICA

Post by sodom »

Dile wrote:
amrica wrote:Koliko kosta to? U KM, u bobama, u mjesecima... je li isto kao kad se prodje kroz crveno,... ili sve zavisi od sudije?
ma samo ti dodje cestitka sa uplatnicom na 50 marki :D
nista je to, pdim...
Idemo se tačkat? :D
Cholina_Lokica

#70 Re: Radar kod POFALICA

Post by Cholina_Lokica »

sodom wrote:
Dile wrote:
amrica wrote:Koliko kosta to? U KM, u bobama, u mjesecima... je li isto kao kad se prodje kroz crveno,... ili sve zavisi od sudije?
ma samo ti dodje cestitka sa uplatnicom na 50 marki :D
nista je to, pdim...
Idemo se tačkat? :D
vazda u zivotu :lol:
convict

#71 Re: Radar kod POFALICA

Post by convict »

jel kamere slikaju samo straga ili mogu i sprijeda? i sta ako je tablica 'slucajno' prljava npr.?
VR6

#72 Re: Radar kod POFALICA

Post by VR6 »

Ako je slucajno prljava da je ne mogu iscitati ili si je slucajno zaboravio staviti, mogu sisat veslo :)

No ako imas neki prepoznatljiv auto, pitat ce "raju" jel znaju ciji je, pa ako te neko oda, mogu ti pokucat.
hotazmaj

#73 Re: Radar kod POFALICA

Post by hotazmaj »

VR6 wrote:Ako je slucajno prljava da je ne mogu iscitati ili si je slucajno zaboravio staviti, mogu sisat veslo :)

No ako imas neki prepoznatljiv auto, pitat ce "raju" jel znaju ciji je, pa ako te neko oda, mogu ti pokucat.
Ne mogu ti ni pokucat (Provjereno). Jaran sa motorom proletio xxx preko ogranicenja,uslikan naravno. Znali su da je on jer u to vrijeme u gradu jedini je on imao takav motor i opremu. Kucali su mu i na kraju nisu mogli nista. Jednostavno ne vidi se lice i naravno nije bilo tablice:run:
Cholina_Lokica

#74 Re: Radar kod POFALICA

Post by Cholina_Lokica »

VR6 wrote:Ako je slucajno prljava da je ne mogu iscitati ili si je slucajno zaboravio staviti, mogu sisat veslo :)

nist, nacemo kakvog kvalitetnog blata i namazat tablice :D
hotazmaj

#75 Re: Radar kod POFALICA

Post by hotazmaj »

Sorry za off topic

Ali jeli neko zna nesto o prici da su neki momci nedavno zalijepili neki papir ili nesto slicno na objektiv jedne od ovih kamera.
Ja sam nesto cuo kazu bila ludnica, raja se trkala, a policija mislila da je kamera u kvaru :lol:
Post Reply