Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
juan

#51 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by juan »

Mutazilah wrote:
e blago nama za ovakvog Evliju, za ovakvog nadri nadri alima, za ovakvog spretnog copy/paste internet muslimana! Hajd idi spavaj i ne grijesi dusu svoju. Bilo kakvu skolu da si zavrsio il fax il sl. je grehote zbog prosute pameti...
e chuj, sad ce mu i Poslanik biti novotarija kao drugi stepen njegove vjere.....
Nije Poslanik sacs nikakva novotarija, ali vase knjige to jesu, kako historijski tako i teoloski.
Bravo, nek si nam rekao! :thumbup:
Sta nas ima Mashallah!
Mutazilah

#52 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

ps:za nepoznate,muatzila je sljedbenik Rasida koji je ubijen u Americi od strane islamskih fundamentalista,taj covjek je sirio upravo ideje koje siri mutazilah i slicni njemu danas(i ako to oni negiraju;))
Ja maloprije rekoh momku, da ne slijedim nikakve alime, a posebno ne Reshada Khalifa. Njega smatram nemuslimanom, stoga ne vidim na cemu zasnivas svoje tvrdnje? Malo sto ti pase, malo sto je dosadno a?
sesalmir

#53 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by sesalmir »

Smjesno je sto covjeku postavljate licna pitanja. Sta koga briga jel covjek akademik, vodoinstalater ili sta god vec. Postavio je pitanja koja se ticu vjerovanja vecine (tj. barem nekih 95%) muslimana na nasim prostorima a niko mu nije u stanju odgovoriti ni na jedno njegovo pitanje koje se tice vaseg licnog vjerovanja. Evo i ja cesto na hudbama slusam citate raznih hadisa, ali me interesuje na cemu se temelji opravdanost njihove upotrebe kada se na vise mjesta u Kur'anu kaze kako je Kur'an jedina knjiga bez mane koja treba da koristi kao uputa za sva bitna pitanja u zivotu i da je koristenje drugih knjiga skretanje sa pravoga puta.
Last edited by sesalmir on 02/01/2009 00:16, edited 1 time in total.
Mutazilah

#54 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Nije bitan moj kredibilitet, bitni su kuranski ajeti. Jesu i oni izgubili kredibilitet za tebe?
Ahmmed

#55 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Evo mog drugog pitanja:
Jesam li ja kao neko ko prihvata ispravnost učenja ebu Hanife,po tvom mišljenju griješnik, ako jesam da li, po tvom mišljenju ostajem vjernik, ili sam nevjernik ili nešto između toga? I kakav je status muslimana , sljedbenika ehli-sunneta i ehli-bejta, na budućem svijetu?
Air Ramiz

#56 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:
čekaj, da malo razjasnimo. ako su suniti sekta (ovo prvi put čujem, obično se pljuje po vehabijama, šitima i co.), šta si ti onda... (i molim te nemoj mi: "musliman")
Sebe smatram, kao i mnogi ovdje muslimanom. No sta je razlika izmedju mene i njih? Oni sebe uz to jos nazivaju sunitima, selefija, shijama itd, dok ja to ne cinim. Nadalje ne slijedim nikakve sveznajuce alime il bezgrijsne imame itd. Te naravno odbacujem knjige nastale stoljecima poslije objave od vodje politickih grupacija i sekti.
Tobe jarabi, otkud ti to da muslimani vjeruju u bezgrjesne imame. Ja sam musliman, i ne zovem se nikako drugacije, osim musliman. Vjerujem u Allaha dž.š. i vjerujem da je Muhammed njegov rob i njegov poslanik. Prema islamu, samo je Bog sveznajuci. Nemoj nam poturat nesto sto nije istina.
pure_love

#57 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by pure_love »

kako da ti vjerujem kada sam ti komentare citao na preporodu? :D

i odgovori na ovo:

mutazilah,zasto serijat nazivate arapskim obicajem,zasto ne obiljezavate bajram? ovo me zivo interesuje
Ahmmed

#58 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

sesalmir wrote:Smjesno je sto covjeku postavljate licna pitanja. Sta koga briga jel covjek akademik, vodoinstalater ili sta god vec. Postavio je pitanja koja se ticu vjerovanja vecine (tj. barem nekih 95%) muslimana na nasim prostorima a niko mu nije u stanju odgovoriti ni na jedno njegovo pitanje koje se tice vaseg licnog vjerovanja. Evo i ja cesto na hudbama slusam citate raznih hadisa, ali me interesuje na cemu se temelji opravdanost njihove upotrebe kada se na vise mjesta u Kur'anu kaze kako je Kur'an jedina knjiga bez mane koja treba da koristi kao uputa za sva bitna pitanja u zivotu i da je koristenje drugih knjiga skretanje sa pravoga puta.
sesalmir, ako budeš malo pažljivije pratio temu, vidjet ćeš da je skoro svako odgovorio čovjeku na pitanje o, kako kažeš, ličnom vjerovanju :)
pure_love

#59 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by pure_love »

Jesam li ja kao neko ko prihvata ispravnost učenja ebu Hanife,po tvom mišljenju griješnik, ako jesam da li, po tvom mišljenju ostajem vjernik, ili sam nevjernik ili nešto između toga? I kakav je status muslimana , sljedbenika ehli-sunneta i ehli-bejta, na budućem svijetu?
nazivaju nas sektasima,na jednom forumu kaze da je nas bog "arapski nepravedni bog"

mislim da je to odgovor
Air Ramiz

#60 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:Nije bitan moj kredibilitet, bitni su kuranski ajeti. Jesu i oni izgubili kredibilitet za tebe?
Kur'an je sveta knjiga muslimana, a ja sam musliman. Hadisi su drugi izvor islama, koji pojasnjavaju ajete, i kompatibilni su sa Kur'anom kao prvim izvorom nase vjere. Da toga nema, ti uopste ne bi znao kontekst objave. Ne bi znao kad i gdje je neki ajet objavljen i sta je bio povod. Kur'an nije bila instant poruka od Boga, nego je objavljivan 23 godine. Jel mislis da je to slucajno? Svaki ajet je imao svoje mjesto i vrijeme objave, i uzrok, i posljedicu. Zato nema potrebe da nas ucis necemu kad nisi siguran ni u samog sebe.
beautyfool

#61 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by beautyfool »

sesalmir wrote:Smjesno je sto covjeku postavljate licna pitanja. Sta koga briga jel covjek akademik, vodoinstalater ili sta god vec. Postavio je pitanja koja se ticu vjerovanja vecine (tj. barem nekih 95%) muslimana na nasim prostorima a niko mu nije u stanju odgovoriti ni na jedno njegovo pitanje koje se tice vaseg licnog vjerovanja. Evo i ja cesto na hudbama slusam citate raznih hadisa, ali me interesuje na cemu se temelji opravdanost njihove upotrebe kada se na vise mjesta u Kur'anu kaze kako je Kur'an jedina knjiga bez mane koja treba da koristi kao uputa za sva bitna pitanja u zivotu i da je koristenje drugih knjiga skretanje sa pravoga puta.
Smjesno zasto ?
Niko ne trazi od njega da kaze svoje ime i prezime, adresu stanovanja i sl, vec jednostavno nivo edukacije i o kojoj se skoli radi i to je to, mozda nekog od nas zanima gdje to uce pa da i mi naucimo nesto vise o tome, ha ja :D
juan

#62 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by juan »

sesalmir wrote:Smjesno je sto covjeku postavljate licna pitanja. Sta koga briga jel covjek akademik, vodoinstalater ili sta god vec. Postavio je pitanja koja se ticu vjerovanja vecine (tj. barem nekih 95%) muslimana na nasim prostorima a niko mu nije u stanju odgovoriti ni na jedno njegovo pitanje koje se tice vaseg licnog vjerovanja. Evo i ja cesto na hudbama slusam citate raznih hadisa, ali me interesuje na cemu se temelji opravdanost njihove upotrebe kada se na vise mijesta u Kur'anu kaze kako je Kur'an jedina knjiga bez mane koja treba da koristi kao uputa za sva bitna pitanja u zivotu i da je koristenje drugih knjiga skretanje sa pravoga puta.
Pasa, to ti je isto kad ti i ja hocemo o npr. kosarci diskutovati, a ti majstor u tome a ja nikad chuo da moze lopta i kroz kos (a ne samo u gol/mrezu). I onda ti pricam kako je najbolji sistem u kosarci 4-4-2 i zelim te ubjedit u tome!

Eh zato je bitno da se zna ko sta o cemu prica. Ovo je previse vazna stvar da se uopste ulazi u bilo kakvu raspravi o "jakim" temama sa neukim ljudima. Ako te interesuje na cega se osnivaju Hadisi, pitaj ucenjake koji su studirali 4-5god tu nauku da ti malo objasne zasto hadisi... Logicno il? Il ti ides kod cevabdzije il pekara da ti objasni kvar na tvom Golfu 3 TDI, koji ti se upravo pokvario (ovo kao primjer il ilustracija).
Mutazilah

#63 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Tobe jarabi, otkud ti to da muslimani vjeruju u bezgrjesne imame. Ja sam musliman, i ne zovem se nikako drugacije, osim musliman. Vjerujem u Allaha dž.š. i vjerujem da je Muhammed njegov rob i njegov poslanik. Prema islamu, samo je Bog sveznajuci. Nemoj nam poturat nesto sto nije istina.
Rijec je o vjerovanju shija imamija.
nazivaju nas sektasima,na jednom forumu kaze da je nas bog "arapski nepravedni bog"
To i dalje tvrdim, jer vas Bog nije Kuranski, evo primjera zasto sam pisao takve tvrdnje:

Prenosi Hadayfh Ibn al-Yaman: Poslanika savs je rekao: "Poslije mene bi?e takvih vlada da ?e one napustiti moj put. Njihova srca su šejtanov dom. I njih, tako?e, slušajte! Nemojte se buniti protiv njih! Nemojte se buniti ?ak i ako vas istuku i ako vam oduzmu vašu imovinu!"
(Sahih Muslim, Chapter of al-Imaarah (chapter 33 for the Arabic version), Section of necessity of joining the majority, 1980 Edition, Arabic version (Saudi Arabia), v3, p1476, Tradition #52.)

A Kuran kaze:

Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah ?e nagraditi; on, uistinu, ne voli one koji nepravdu ?ine. (42:40)
mutazilah,zasto serijat nazivate arapskim obicajem,zasto ne obiljezavate bajram? ovo me zivo interesuje
Jer ne vidim isti praznik u Kuranu spomenut, iako isto tako ne vidim nista lose sto ga neko slavi. Problem je kada neko zeli ubijediti ostale da ga slave ;)
Ti si pocinio djelo nepokornosti (kufra) prema Bogu. To je ono sto znam i to je ono sto mozemo zakljuciti. Ja ne spekulisem o tvojoj eshatologiji.
Photoman

#64 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Photoman »

Mutazilah wrote:
btw. ako Kur'an ne govori ništa o "sunnetu Muhammedovom", pa je to samim tim zabranjeno, da li je na isti način zabranjen i internet? ili?
Nije zabranjeno, ali nije ni stub vjere kao kod vas. Jel tebi internet jedan od temelja vjere?
Ja bih samo da te priupitam par stvari; molim konkretne odgovore:

1) Da li je Muhammed SAWS bio poslijednji Poslanik?
2) Da li je bio grijesnik?
3) Da li je on Ummetu najbolji primjer praktikovanja vjere i opsteg vladanja?

Ako poslije odgovora opet nadjes gresku u slijedjenju Sunneta, onda se trebas dobro preispitati.
Mutazilah

#65 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Stvar je u tome sto ljudi nemaju odgovora, te rade jednu od sljedece dvije stvari:

1. Osporavanje licnosti onoga koji iznosi dokaze.
2. Spominjanje kojekakvih alima koji bi kao trebali imati dokaze, stim da sami dokazi, nikada ne dolaze ni vidjelo.
sesalmir

#66 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by sesalmir »

Ahmmed wrote:
sesalmir, ako budeš malo pažljivije pratio temu, vidjet ćeš da je skoro svako odgovorio čovjeku na pitanje o, kako kažeš, ličnom vjerovanju :)
Izvinjavam se jer nisam sve postove procitao, a ukljucujem se u temu, ali ako mozes barem ti mi ponovi da ne trazim sad gdje to pise:
Koja je opravdanost odnosno koji je razlog za upotrebu hadisa, kao necega sto je bezuvjetno tacno i necega sto mnogi koriste kao argument u mnogim raspravama, vezanim za stajalista islama u mnogim zivotnim pitanjima? Mene ovo interesuje, jer mi iskreno nije jasno kako se moze koristiti nesta sto je zapisano 200 godina nakon smrti Muhammeda savs, kada je po svakoj normalnoj logici razmisljanja nemoguce da su svi hadisi koji se koriste autenticni. I jos me interesuje zasto se hadisi uopste koriste kada Kur'an kaze da je to knjiga koje se trebamo strogo drzati, kako nebi skrenuli sa pravoga puta? Nadam se da cu dobiti odgovor i da ces mi to objasniti onako laickim jezikom. Unaprijed hvala.
juan

#67 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by juan »

Mutazilah wrote: 2. Spominjanje kojekakvih alima koji bi kao trebali imati dokaze, stim da sami dokazi, nikada ne dolaze ni vidjelo.
e nek si nam ti alim i donio sve dokaze...
Air Ramiz

#68 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote: To i dalje tvrdim, jer vas Bog nije Kuranski,
"Reci: Zar vi želite da raspravljate o Bogu, a On je i naš i vaš Gospodar? Nama naša djela, a vama vaša djela. Mi smo njemu iskreni." (El-Bekare, 139).

Te prema tome :run:
zaratustra

#69 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by zaratustra »

Ma u pravu si ti jarane, mi te samo napadamo i nemamo, hudi, nikakvog odgovora, haj' ti na spavanje i nemoj zaboravit otići po šampite. :mrgreen:
Mutazilah

#70 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Ako poslije odgovora opet nadjes gresku u slijedjenju Sunneta, onda se trebas dobro preispitati.
1) DA
2) Nemamo kuranskog dokaza da su poslanici bili bezgrijsni. To shijsko ucenje se ne moze dokazati kuranom. Kuran na nekoliko mjesta opominje Muhammeda a.s. kada on radi nesto pogresno
3) Na pitanje kao sto si ga ti postavio odgovor je NE.
SemiR_SA

#71 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by SemiR_SA »

"Redovno obavljajte molitvu narucito onu na kraju dana"tj. aksam(sura el beqare 238.ajet)

"I obavljaj molitvu pocetkom i krajem dana, i u prvim casovima noci!"tj. sabah, aksam jacija"(sura hud 114.ajet)

"Zato otrpi njihove rijeci i obavljaj molitvu, hvaleci Gospodara svoga, prije izlaska Sunca i prije zalaska njegova, i obavljaj je u nocnim satima, i na krajevima dana, - da bi bio zadovoljan"tj. sabah, ikindija, jacija(sura Taha 130.ajet)

"Njemu neka je pohvala i na nebesima i na Zemlji, i predvece i u podne!-"tj.podne(Sura Ar Rum 18. ajet)

"Obavljaj propisane molitve kad Sunce s polovine neba krene, pa do nocne tmine, i molitvu u zoru jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju. Tj . PODNE(Al isra 78.ajet.)

" i u jednom dijelu noci radi njega molitvu obavljaj, i dugo ga nocu hvali" (Ad dehr 26.ajet)

To za tri namaza ti nije uredu!!!
SemiR_SA

#72 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by SemiR_SA »

I ja se bavim ovom tematikom dugo vremena, ali ne slazem se s tim tvojim nekim stvarima
Mutazilah

#73 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Vasa oholost nije dokaz, sta mislite da vas je pitao kakav krscanin za dokaz, da li biste i njemu rekli da "ide po sampite"?

Vase ponasanje je u najmanju ruku pokazatelj da dokaza nemate.
Photoman

#74 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Photoman »

Mutazilah wrote:

1) DA
2) Nemamo kuranskog dokaza da su poslanici bili bezgrijsni. To shijsko ucenje se ne moze dokazati kuranom. Kuran na nekoliko mjesta opominje Muhammeda a.s. kada on radi nesto pogresno
3) Na pitanje kao sto si ga ti postavio odgovor je NE.
Znaci Muhammed SAWS nam NIJE najbolji primjer praktikovanja vjere i opsteg vladanja? Ti si lafe gorivo za vatru. ;)

Haj, meni moja tebi tvoja.... Zdravo.

Selam ostalima.
Last edited by Photoman on 02/01/2009 00:32, edited 1 time in total.
Mutazilah

#75 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Sela Samire,

Potrebno je analizirati ajete na arapskom, no ukoliko si se sa ostlim slozio, nije ni to lose :)
Locked