Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
- Van Halen
#51 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Sve ima svoje za i protiv, pa i vaša rasprava. Istina je kao i uvijek negdje između.
-
BaileyS
#52 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
@Air Ramiz, boli glava komentar
Sve ovo sto smo prozivjeli od Kulina Bana, preko Osmanlija pa do danas je dio naseg nacionalnog bica i nista se ne moze iskljuciti.
Sve ovo sto smo prozivjeli od Kulina Bana, preko Osmanlija pa do danas je dio naseg nacionalnog bica i nista se ne moze iskljuciti.
- Air Ramiz
#53 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Upravo takoBaileyS wrote:@Air Ramiz, boli glava komentar![]()
- Pietje_Bel
#54 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Mesa je se izjasnio kao Srbin jer mu je brat bio u Ustasama i to je bio jedini nacin da se udalji od toga i da proda svoje romane. Mene ne zanimaju Srbi i Hrvati mi ovdje pricamo o nama i o nasem nacionalnom bicu. Ako mi sami slavimo okupatora i pjevamo pjesme Fatihu II a istovremeno masemo sa zastavo od ljiljana onda znaci da nesto ne stima. Nama Srbi i Hrvati nikada nisu zelijeli da otmu Islam vec samo zemlju. Islam je bitna komponenta svakog vjernika. Bosnjastvo treba i mora biti totalno odvojeno od toga. Ne radi Srba ne radi Hrvata nego radi samih nas. Mesa je vrlo jasno opisao kako "mi nismo niciji" a to je stvarno tako i to je zabrinjavajuce. To sto mi nismo niciji nemozemo promijeniti ako preko noci postanemo veliki muslimani. Ako smo zelijeli da budemo veliki muslimani onda smo se toga trebali prije sjetiti a ne 93.Air Ramiz wrote:Pa Mesa se upravo zbog tog kompleksa manje vrijednosti i izjasnio kao Srbin, a ne kao Bosanac. Dakle, on je u romanu opisao svoj kompleks, on se zali, krivo mu je sto smo mi kao na nekoj medji, niciji i svaciji. Ja kazem da se covjek ne treba stidit svoje vjere i bjezat u drugu, zato "sto smo niciji". Zar ti mislis da ces medju Srbima ili Hrvatima bit popularan, ako recimo opsujes nekog Turcina, strasnog okupatora? Ne, prijatelju, ti ces biti i dalje balija u njihovim ocima, bez obzira koliko pokusavao pobjeci od onog sto Srbi i Hrvati ne vole. A ja ne zelim definirati vlastiti identitet na osnovu srpsko-hrvatskih zelja. Islam je veoma bitna, ako ne i najbitnija komponenta bosnjackog identiteta. Sve sto je nastalo u tom identitetu ima islamski predznak, pocevsi od sevdalinke, knjizevnosti, prve opere, prvog romana, prvog casopisa. Ti imas anahroni pristup gdje preskaces citavu epohu i vracas se u srednji vijek, trazis neke tragove, praiskonsku vjeru, mitove, gdje pogotovo nije bio izgradjen nacionalni sentiment. Za vrijeme Osmanlija jeste, Bosna je opjevana od sevdalinki do knjizevnosti. Nas identitet = Bosna, i tacka. Bosna je sacuvana zahvaljujuci Osmanlijama, nije podijeljena u Banovine izmedju Srbije i Hrvatske. Nije etnicki ociscena i genocidom podijeljena. Mi nikad nismo imali kompleks zato sto smo Bosnaci i zato sto smo muslimani, to dokazuju sevdalinke, medjutim danas je taj trend prisutan, a ti si najbolji primjer dao u svojim stavovima.Pietje_Bel wrote: Pa Bosanci imaju kompleks manje vrijednosti isto kao i Belgijanci i to je opsto poznato. Nema to nikakve veze sa mnom, vec je rijec o narodu jednom cijelom. Znaci Bosnjaci imaju kompleks manje vrijednosti u odnosu na druge nacije a to je i logicno kad pogledamo u historiju Bosne koja je zadnjih 500 godina ispisana svemu i svacima osim Bosnom. Vrlo si pametno objasnio kako me niko nece uzimati za ozbiljno, tipicno Bosanski. J eli sada nisam "raja"![]()
Evo ti sta Mesa Selimovic govori o tom kompleksu (da li i on ima isti problem i da li i njega uzimaju za ozbiljno?
)
Za vrijme osmanlija su se katolici zvali Bosnjacima a muslimani Turcima (sve do dolaska Austro-Ugara i to vrlo cesto). Ja sam i prije rekao, mi imamo vlastiti identitet a to su : Sevdalinka i kompleks manje vrijednosti. Islam nikada nece postati "nas nacionalni identitet jer je to vjerski identitet a Bosnjastvo ce "ostati na nekoj medi", bar se meni tako cini jer mi uopste nismo sposobni da uradimo ono sta su uradili drugi, nama slicni (Albanci i Turci).
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#55 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Ovaj text od prof. Imamovica mene recimo niti malo ne iznenadjuje jer se on povija kako vjetar puse. Napadao je i je projekat piramida dok se Reis nije pojavio i nekoliko celnika SDA i od tada vise ga nema kao protivnika tog projekta. Njegov problem je u tome sto on gleda stvari samo u jednom smjeru a to je smjer odbrane institucije reisa i iZ-a ali nikako ne stoji na suprotnoj strani, a to je strana onog velikog dijela osiromasenog i napacenog bosnjackog naroda. Ne imamovic nece napasti Reisa sto zivi u svili i kadifi dok njegovo stado u velikom broju veceras nece imati sta da iznese na trpezu. Imamovica kao i Reisa ne interesuje to sto recimo postoje neka sela oko Gorazda koja 2008 godine imaju izvot ljudi iz 16 vijeka. Nece niti Imamovic niti Reis napuniti svoje budjelare, sjesti u Reisov skupi Mercedes i otici u ta sela pa podjeliti tim jadnim ljudima 100-200 KM. Ali zato ce obojca biti na takvim mjestima kada se budu otvarale dzamije da tule kako bez dzamija nema zivota. Naravno Imamovic se ukljucio samo u jednu veliku igru odbrane opravdanosti izgradnje Reisove tvrdjave jer sta je 15-tak miliona za Bosnjake. Za tih 15 miliona sva ona sela oko Gorazda bi dosla u XX vijek ili makar u 19. Ali koga briga za te ljude. Ima Bekto iz Gorazda i neka ih on obilazi, ima i Josip Pejakovic pa neka on obilazi takve koji zive na mjestima gdje ne moze Reisov Mercedes doci a ni Imamoviceva istorija i filozofija jer ljudi to nemaju na cemu da gledaju a ni slusaju. Naravno izvuci ce Imamovic od svega toga neku sitnu korist za sebe jer je sve to napisao na "velikom" Avazu na citavoj strani da Reis ne moze da fuli.
Svima nama ne treba sada ujedinjenje Bosnjaka nego nam treba ujedinjenje Bosanaca i Hercegovaca jer bez njih dzaba sva druga ujedinjenja.
Svima nama ne treba sada ujedinjenje Bosnjaka nego nam treba ujedinjenje Bosanaca i Hercegovaca jer bez njih dzaba sva druga ujedinjenja.
- Air Ramiz
#56 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Netacno. Procitaj malo vise literature o Selimovicu, i njegovom sukobu sa Sarajevom.Pietje_Bel wrote:Mesa je se izjasnio kao Srbin jer mu je brat bio u Ustasama i to je bio jedini nacin da se udalji od toga i da proda svoje romane.Air Ramiz wrote:Pa Mesa se upravo zbog tog kompleksa manje vrijednosti i izjasnio kao Srbin, a ne kao Bosanac. Dakle, on je u romanu opisao svoj kompleks, on se zali, krivo mu je sto smo mi kao na nekoj medji, niciji i svaciji. Ja kazem da se covjek ne treba stidit svoje vjere i bjezat u drugu, zato "sto smo niciji". Zar ti mislis da ces medju Srbima ili Hrvatima bit popularan, ako recimo opsujes nekog Turcina, strasnog okupatora? Ne, prijatelju, ti ces biti i dalje balija u njihovim ocima, bez obzira koliko pokusavao pobjeci od onog sto Srbi i Hrvati ne vole. A ja ne zelim definirati vlastiti identitet na osnovu srpsko-hrvatskih zelja. Islam je veoma bitna, ako ne i najbitnija komponenta bosnjackog identiteta. Sve sto je nastalo u tom identitetu ima islamski predznak, pocevsi od sevdalinke, knjizevnosti, prve opere, prvog romana, prvog casopisa. Ti imas anahroni pristup gdje preskaces citavu epohu i vracas se u srednji vijek, trazis neke tragove, praiskonsku vjeru, mitove, gdje pogotovo nije bio izgradjen nacionalni sentiment. Za vrijeme Osmanlija jeste, Bosna je opjevana od sevdalinki do knjizevnosti. Nas identitet = Bosna, i tacka. Bosna je sacuvana zahvaljujuci Osmanlijama, nije podijeljena u Banovine izmedju Srbije i Hrvatske. Nije etnicki ociscena i genocidom podijeljena. Mi nikad nismo imali kompleks zato sto smo Bosnaci i zato sto smo muslimani, to dokazuju sevdalinke, medjutim danas je taj trend prisutan, a ti si najbolji primjer dao u svojim stavovima.Pietje_Bel wrote: Pa Bosanci imaju kompleks manje vrijednosti isto kao i Belgijanci i to je opsto poznato. Nema to nikakve veze sa mnom, vec je rijec o narodu jednom cijelom. Znaci Bosnjaci imaju kompleks manje vrijednosti u odnosu na druge nacije a to je i logicno kad pogledamo u historiju Bosne koja je zadnjih 500 godina ispisana svemu i svacima osim Bosnom. Vrlo si pametno objasnio kako me niko nece uzimati za ozbiljno, tipicno Bosanski. J eli sada nisam "raja"![]()
Evo ti sta Mesa Selimovic govori o tom kompleksu (da li i on ima isti problem i da li i njega uzimaju za ozbiljno?
)
Mi smo bili dio carstva i imali smo povlasteni polozaj u tom carstvu. Okupatore je pozvala bosanska vlastela da ratuju jedni protiv drugih. Herceg Stjepan je ratovao protiv Kotromanica, unajmljivao Turke. U predosmansko vrijeme vladao je gradjanski rat, koji je bio na granici eskalacije prije dolaska Fatiha II kojem i trebamo pjevat pjesme, zato sto je ispao fer i donio ahdnamu najstariji dokument u evropi o slobodi vjere.
Mene ne zanimaju Srbi i Hrvati mi ovdje pricamo o nama i o nasem nacionalnom bicu. Ako mi sami slavimo okupatora i pjevamo pjesme Fatihu II a istovremeno masemo sa zastavo od ljiljana onda znaci da nesto ne stima.
Naravno da ga nisu htjeli otet, htjeli su ga unistit, a to su u ovom ratu jos jednom pokazali rusenjem hiljadu vjerskih objekata.Nama Srbi i Hrvati nikada nisu zelijeli da otmu Islam vec samo zemlju.
Islam je jedna od komponenata bosnjastva, isto kao sto je i krstjansko porijeklo jedna od komponenti bosnjastva. Ne mozes jedno izbacit drugo prihvati.Islam je bitna komponenta svakog vjernika. Bosnjastvo treba i mora biti totalno odvojeno od toga. Ne radi Srba ne radi Hrvata nego radi samih nas.
Mi se nismo sjetili da budemo muslimani 93, muslimani smo vec pet vijekova.Mesa je vrlo jasno opisao kako "mi nismo niciji" a to je stvarno tako i to je zabrinjavajuce. To sto mi nismo niciji nemozemo promijeniti ako preko noci postanemo veliki muslimani. Ako smo zelijeli da budemo veliki muslimani onda smo se toga trebali prije sjetiti a ne 93.
Nije istina. Procitaj putopis Evlije Celebije. Turcin je bio sinonima za vjeru, a ne za narod. Bila je izreka "turska vjera". A Bosnjaci su turke kao narod pogrdno nazivali Turkuse, dok su sebe nazivali Bosnjacima (ima jedan fin opis u putopisu E. Celebije o tome).Za vrijme osmanlija su se katolici zvali Bosnjacima a muslimani Turcima (sve do dolaska Austro-Ugara i to vrlo cesto).
Tvoj problem je sto imas pogresnu logiku. Nisu bosnjastvo i islam zasebne cjeline. Islam je podskup, jedna od mnogih komponenti bosnjastva. Bosnjastvo je bazirano na Bosni kao domovini sa svim njenim specificnostima. Bosnjacka politika nikad nije zagovarala cistu nacionalnu politiku, uvijek je vodila politiku prema BiH, zato sto je bosna kompleksna drzava. Probaj ovaj svoj eksperitent probat na ostatku bh. stanovistva, dakle na onih 59% Srba i Hrvata. Trazi od njih da se odreknu katolicanstva i pravoslavlja i da prigrle bosnjastvo ili bosanstvo. Probaj cisto da se uvjeris u realnost, lako je filozofirat i mastat iz fotelje, ali ti kao da zivis na Marsu, a ne u BiH.Ja sam i prije rekao, mi imamo vlastiti identitet a to su : Sevdalinka i kompleks manje vrijednosti. Islam nikada nece postati "nas nacionalni identitet jer je to vjerski identitet a Bosnjastvo ce "ostati na nekoj medi", bar se meni tako cini jer mi uopste nismo sposobni da uradimo ono sta su uradili drugi, nama slicni (Albanci i Turci).
- Jazz_Junkie
#57 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Upravo zbog takvih pogleda su Bosnjaci danas formalno-politicki narod koji fakticki ne postoji. Segmenti "nacionalnog" identiteta koje si nabrojao su zatvoreni i jedan od kljucnih razloga zasto Bosnjake danas mnogi ne priznaju i oznacavaju ih jednostavno kao muslimane ili Muslimane. Ti optuzujes Petjea da preskace cijelu jednu epohu, jer u srednjem vijeku kao nije postojao nacionalni identitet, dok ti istovremeno preskaces citav srednji vijek kada je nastala drzava Bosna. Svu bosansku kulturu srednjeg vijeka ignorises i otpisujes je od bosnjackog identiteta. Morat cu te napomenuti da ni u Osmanskom carstvu nije postojao nacionalni preporod, a kamoli identitet. Bosnjaci cak ni u doba Austrougarske kada je nacionalni preporod bio u zavrsnoj fazi nisu imali nacionalni identitet, a danas okrivljuju druge zbog toga. Zbog toga i sto mislis da je islam najbitnija komponenta bosnjackog identiteta se mnogi "Bosnjaci" izjasnjavaju Bosancima (sto i jeste pametnije i progresivnije), neki cak odlaze u Srbe i Hrvate, a dajes znak nemuslimanima da za njih u bosnjackom nacionalnom korpusu nema mjesta. Za to nisi ti kriv, jer ti samo slijedis ideologiju trenutasnjih bosnjackih ideologa koji od svog naroda zele napraviti jedan izolirani plemic, izgubljen u Evropi koja mu je domovina, vjecno kukajuci kako ga je ona izdala umjesto da joj se prikljuci njezinim tokovima. Zato nikada nija postojala bosnjacka knjizevnost niti postoji. Ne postoji nikakva bosnjacka kultura niti svjestan identitet. Bosnjaci se ne mogu ni blizu porediti sa srpskom i hrvatskom tradicijom kulturnog i umjetnickog stvaralastva zbog svoje ignorancije i ljudi koji kulturu ne znaju razdvojiti od vjere. No, ne boj se, postoje oni koji znaju i kojima Ceric nije Platon ili Sokrates i kojima Izetbegovic nije Konstantin Porfirogenet. Zasto se Mesa Selimovic odlucio za srpstvo? Sigurno ne zato sto je bio neznalica. Otisao je medju Srbe, jer Bosnjaka nije bilo niti ih danas ima. Ovo ce neki shvatiti kao uvredu, jer bjeze od istine, ali Bosnjaci su samo politicki priznat narod koji svoju kulturu i povijest nikada nije njegovao, cak je stovise smatra tudjom. Trebaju se postivati indivudalne vrijednosti, treba ljudima ostaviti slobodu da se vjerski i nacionalno izjasnjavaju kako zele umjesto da se stvaraju kolektivi u kojima popovi i hodzice vode glavnu rijec. U tom smislu su se i Srbi i Hrvati danas unazadili za nekih 500 godina, jer slijede isti trend dok Evropa napreduje.Air Ramiz wrote:Pa Mesa se upravo zbog tog kompleksa manje vrijednosti i izjasnio kao Srbin, a ne kao Bosanac. Dakle, on je u romanu opisao svoj kompleks, on se zali, krivo mu je sto smo mi kao na nekoj medji, niciji i svaciji. Ja kazem da se covjek ne treba stidit svoje vjere i bjezat u drugu, zato "sto smo niciji". Zar ti mislis da ces medju Srbima ili Hrvatima bit popularan, ako recimo opsujes nekog Turcina, strasnog okupatora? Ne, prijatelju, ti ces biti i dalje balija u njihovim ocima, bez obzira koliko pokusavao pobjeci od onog sto Srbi i Hrvati ne vole. A ja ne zelim definirati vlastiti identitet na osnovu srpsko-hrvatskih zelja. Islam je veoma bitna, ako ne i najbitnija komponenta bosnjackog identiteta. Sve sto je nastalo u tom identitetu ima islamski predznak, pocevsi od sevdalinke, knjizevnosti, prve opere, prvog romana, prvog casopisa. Ti imas anahroni pristup gdje preskaces citavu epohu i vracas se u srednji vijek, trazis neke tragove, praiskonsku vjeru, mitove, gdje pogotovo nije bio izgradjen nacionalni sentiment. Za vrijeme Osmanlija jeste, Bosna je opjevana od sevdalinki do knjizevnosti. Nas identitet = Bosna, i tacka. Bosna je sacuvana zahvaljujuci Osmanlijama, nije podijeljena u Banovine izmedju Srbije i Hrvatske. Nije etnicki ociscena i genocidom podijeljena. Mi nikad nismo imali kompleks zato sto smo Bosnaci i zato sto smo muslimani, to dokazuju sevdalinke, medjutim danas je taj trend prisutan, a ti si najbolji primjer dao u svojim stavovima.Pietje_Bel wrote: Pa Bosanci imaju kompleks manje vrijednosti isto kao i Belgijanci i to je opsto poznato. Nema to nikakve veze sa mnom, vec je rijec o narodu jednom cijelom. Znaci Bosnjaci imaju kompleks manje vrijednosti u odnosu na druge nacije a to je i logicno kad pogledamo u historiju Bosne koja je zadnjih 500 godina ispisana svemu i svacima osim Bosnom. Vrlo si pametno objasnio kako me niko nece uzimati za ozbiljno, tipicno Bosanski. J eli sada nisam "raja"![]()
)
Apropos Mesa Selimovic: taj gospodin je jedan od najvecih pisaca koje je bivsi jugoslavenski prostor rodio. Njemu super-bosnjacki pisci a la Nedzad Ibrahimovic ili Abdulah Sidran nikada nece biti ni do nogu, bez obzira na to kako se on deklarisao. Djaba ti to bosnjastvo koje ti predstavljas. Ja sam Bosanac i smatram da su bosanski Srbi i Hrvati takodjer dio mog naroda. Osjecam se usko vezan s njima i ne dozvoljavam nikome da mi drzi ders o nacionalnim identitetima. Ja sam ateist i za mene po tvojoj logici nema mjesta u bosnjastvu, jer to mahalsko tumacenje slijedu doktrinu koja Bosnjake dijeli na dobre i lose, po mjeri muslimanstva. I ponosan sam sto nisam Bosnjak, a posto ta ideologija danas vlada i medju Srbima i Hrvatima, takodjer sam ponosan sto nisam ni Srbin, ni Hrvat.
- Jazz_Junkie
#58 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
I zaboravih reci: Sretna Nova godina i mnogo zdravlja i pameti u 2009 zelim.
- IBM
#59 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Ramiz-aga

Last edited by IBM on 31/12/2008 19:09, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#60 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
hvala ti na podrsci Jazz 
- IBM
#61 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
sta se ovo dijaspora ujedinila
nego recite rodbini da vam strucne literature polsaju za prazniku 
- JThomas
#62 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
pa evo da ti kažem, i ja bih kao ateista i neko ko se izjašnjava kao bosanac volio da je više ovih prvih.shalaedin wrote:
U BiH nevidis nikakve vrijednosti... oni i koji drze do Islama su manjina, nemoj mjesati one koji klanjaju sa onima koji dzamiju posjete dvaput godisnje da bi ih svijet vidio. Bosni bi bilo bolje kada bi svi Bosnjaci Muslimani pobozniji, to bi u ovo anarhicno drustvo uvelo malo reda, ali medju ovim ljudima samo mala kolicina drzi do tih vrijednosti i kao takvi se prepoznaju medju nama. Oni su dobre komsije, njihovi potomci su dobra djeca koju ne odgaja ulica, zive svoje zivote i o tudjem nevode racuna, nenamecu se, zive lijepo i skromno bez pretenzija da nekoga rijecju povrede ili ikako drugacije, cesto u ustima drugih zato sto su takvi, ali preko onoga sto se o njima kaze olako predju, tolerantni su prema svima muslimanu i nemuslimanu i nedjele muslimane i one koji nisu , ljude djele samo na dobre i lose, negeneralizuju stvari i nepoistovjecuju ljude... i td. Nebave se onim sto ih netice i rijetko kada raspravljaju, edukuju se i nastoje biti sto bolji u vjerskom i nekom drugom znanju u kojem su se pronasli. Daju ljudima sansu da se poprave i neisticu im mane i kada su ocite, ne kore ih javno vec u cetri oka i, prikrivaju tudju i svoju sramotu i nastoje da budu jos bolji.
Ovo za obdanista i neodgajanje dijece... kada egzistencija roditelje povuce iz domova i djeca ostanu sami pred televizorima osjetice se to nepohadjanje obdanista i neslanje djece na vjeronauku u skolama. Dijete tu kupi prve moralne temelje kada mu ih kuca nemoze dati.
ali recimo, u ovome boldovanom nikako ne vidim reisa i reisovu kliku. oni koji vedre i oblače - u ovo mi se nikako ne uklapaju. oni pričaju jednu potpuno drugu priču, što sami, što preko svojih satelita...evo imamović samo što nije rekao - dajte reisu i svjetovnu vlast pa da ujedinimo naciju.
- tranquil
#63 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Bezvezan propagandni tekst, pa još od priznatog historičara. Titula izgleda ne daje osobi imunitet od provaljivanja gluposti.
Kako ja gledam na ovu problematiku:
- "jedinstvo" bilo kojeg naroda je izmišljena kategorija. Svaki narod, uključujući i Bošnjake, ima uvijek prećutan konsenzus oko minimuma nacionalnih interesa i u slučaju problema ogromna većina uvijek je uvijek na istom stajalištu
- jedinstvo na koje se obično pozivaju ovakvi kao Imamović je jedna te ista kuknjava ljudi u svim narodima koji imaju interese od tog jedinstva, obično političke i one izvedene iz njih (vlast, slast, lopovluk).
- recept je uvijek isti: "Mi, <umetnite naziv naroda ovdje> nismo jedinstveni, a neprijatelj vreba da nas raščereči, pogledajte kako su <umetnite ime rivlaskog naroda ovdje> jedinstveni, oni se nikad ne bi podijelili u ovoliko frakcija."
- Ovaj recept je univerzalan i prolazi jer ljudi objektivno i vide najviše probleme u svom narodu, ne vide u nekom susjednom i tako imaju privid tuđeg jedinstva a sopstvenog nejedinstva.
- Istina je malo drugačija. Pogledajte samo susjedne narode, ne trebate dalje. Svi kukaju kako su nešto razjedinjeni i kako se glože međusobno, za razliku od susjeda, koji su obično primjer jedinstva. Svugdje ista priča. Pa ne može biti da su svi nejedinstveni i da svi imaju susjede koji su "svi kao jedan"?!?
- poenta je zbiti narod oko čega? obično oko političke opcije (mada u ovom tekstu imamo i primjer korištenja religijske). Važno je primjetiti da u pozadini uvijek postoji neki interes, neka tačka oko koje bi se ljudi trebali okupiti da pobijede to "nejedinstvo" a kod te tačke je uvijek neki gazda koji na neki način profitira.
- Ovce ovdje, ovce tamo. U strahu su velike oči, i dok čoban priča kako je blizu vuk, ovce zbiju redove, te je njemu lakše da ostriže vunu, a bude tu i pokoji kurban.
Sav komentar na Imamovićev tekst se može izraziti i kraće, kroz samo dvije riječi: demagoško sranje.
Primjetio bih još jednu stvar - gospodin Imamović zaboravlja na ateiste, agnostike, deiste i druge ljude koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a nisu Islamske vjeroispovijesti. Da li ih on time protjeruje iz Bošnjaštva i ko mu daje pravo da radi tako nešto?
Kako ja gledam na ovu problematiku:
- "jedinstvo" bilo kojeg naroda je izmišljena kategorija. Svaki narod, uključujući i Bošnjake, ima uvijek prećutan konsenzus oko minimuma nacionalnih interesa i u slučaju problema ogromna većina uvijek je uvijek na istom stajalištu
- jedinstvo na koje se obično pozivaju ovakvi kao Imamović je jedna te ista kuknjava ljudi u svim narodima koji imaju interese od tog jedinstva, obično političke i one izvedene iz njih (vlast, slast, lopovluk).
- recept je uvijek isti: "Mi, <umetnite naziv naroda ovdje> nismo jedinstveni, a neprijatelj vreba da nas raščereči, pogledajte kako su <umetnite ime rivlaskog naroda ovdje> jedinstveni, oni se nikad ne bi podijelili u ovoliko frakcija."
- Ovaj recept je univerzalan i prolazi jer ljudi objektivno i vide najviše probleme u svom narodu, ne vide u nekom susjednom i tako imaju privid tuđeg jedinstva a sopstvenog nejedinstva.
- Istina je malo drugačija. Pogledajte samo susjedne narode, ne trebate dalje. Svi kukaju kako su nešto razjedinjeni i kako se glože međusobno, za razliku od susjeda, koji su obično primjer jedinstva. Svugdje ista priča. Pa ne može biti da su svi nejedinstveni i da svi imaju susjede koji su "svi kao jedan"?!?
- poenta je zbiti narod oko čega? obično oko političke opcije (mada u ovom tekstu imamo i primjer korištenja religijske). Važno je primjetiti da u pozadini uvijek postoji neki interes, neka tačka oko koje bi se ljudi trebali okupiti da pobijede to "nejedinstvo" a kod te tačke je uvijek neki gazda koji na neki način profitira.
- Ovce ovdje, ovce tamo. U strahu su velike oči, i dok čoban priča kako je blizu vuk, ovce zbiju redove, te je njemu lakše da ostriže vunu, a bude tu i pokoji kurban.
Sav komentar na Imamovićev tekst se može izraziti i kraće, kroz samo dvije riječi: demagoško sranje.
Primjetio bih još jednu stvar - gospodin Imamović zaboravlja na ateiste, agnostike, deiste i druge ljude koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a nisu Islamske vjeroispovijesti. Da li ih on time protjeruje iz Bošnjaštva i ko mu daje pravo da radi tako nešto?
-
shalaedin
#64 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Nebih se slozio s tobom sa cinjenicom da su Palestinci glup narod. Oni su pametan narod i vrlo edukovan narod, njihov problem je taj sto su ih predugo vodili ljudi koji su sa Izraelom bili u navodnom sukobu i koji su radili za njih. Fatahova dugogodisnja politika kompromisa je same Palestince kostala otimanja 90% nekadasnje palestinske zemlje i unutrasnje nejedinstvo. Mislili su da ce im svijet pomoci u prevazilazenju njihovih problema. Prevareni i ostavljeni od svjeta i svojih susjeda nisu ni primjetili da su pod Izraelskom okupacijom. Egipat, Saudija, Jordan imaju sporazume o nenapadanju sa Izraelom, a reda radi pomazu Palestince. Iz te politike se primjeti samo licemjerstvo i podredjenost arapskih vladara Americkoj vanjskoj politici koja ih nekako odrzava na vlasti radi uzajmne koristi tj.koristenja njihovog bogatstva. Mi imamo nesto sto su arapi davno izgubili tj. ponos. Mi se nedamo i negazimo tek tako preko sebe. Mi prkosimo kada nam se nesto namece i kada nas lose situacije stisnu mi pokazemo koliko smo jaki. Tek tada ispliva sve ono sto mi skrivamo kao nase ubjedjenje.Pietje_Bel wrote:Tacno tako. Oni koji drze do Islama su manjina. Njih ako ima 10% onda je to ohohohooo. Znaci jedini izlaz je jaka drzava gdje ce biti reda i gdje ce biti pravde te ce ista biti "nametnuta odozgo" kao sto se to radi i u ostatku evrope ali prije svega STROGO SEKULARNA. Islam jedva se implementuje u Saudijskoj Arabiji, koji stoje u vremenu i gdje nema ama bas nikakvog kulturno/drustvenog ili naucnog napretka, niti je isti potreban zbog ulja, a kamoli da NAMA Islam sluzi kao fundament na kojem cemo mi graditi nase drustvo, okruzeni specijaliziranim i modernim evropskim nacijama gdje se sve vrti oko nauke i uspjeha. Hem sto Bosanski Muslimani nikada nisu bili Muslimani (vecina su uvijek bili ateisti ili zestoki ateisti dok ih Alija nije poceo tjerati u dzamiju), hem sto taj Islamski pogled na naciju i drustvo nas, blago receno, kastrira. I ako mi dozvolimo to onda, po mojem misljenju, nas ceka ista sudbina palestinaca. Jednostavno cemo biti nazadan i glup narod a Hrvati i Srbi ce nam soliti pamet i "uciti" nas kulturi dok cemo mi "Alah-u-ekberati" i jesti kebab za rucak, dorucak i veceru i zivijeti u nasoj maloj zelenoj trokutu izmedu Sarajeva, Zenice i Tuzle.shalaedin wrote:Pietje_Bel wrote: U BiH nevidis nikakve vrijednosti... oni i koji drze do Islama su manjina, nemoj mjesati one koji klanjaju sa onima koji dzamiju posjete dvaput godisnje da bi ih svijet vidio. Bosni bi bilo bolje kada bi svi Bosnjaci Muslimani pobozniji, to bi u ovo anarhicno drustvo uvelo malo reda, ali medju ovim ljudima samo mala kolicina drzi do tih vrijednosti i kao takvi se prepoznaju medju nama. Oni su dobre komsije, njihovi potomci su dobra djeca koju ne odgaja ulica, zive svoje zivote i o tudjem nevode racuna, nenamecu se, zive lijepo i skromno bez pretenzija da nekoga rijecju povrede ili ikako drugacije, cesto u ustima drugih zato sto su takvi, ali preko onoga sto se o njima kaze olako predju, tolerantni su prema svima muslimanu i nemuslimanu i nedjele muslimane i one koji nisu , ljude djele samo na dobre i lose, negeneralizuju stvari i nepoistovjecuju ljude... i td. Nebave se onim sto ih netice i rijetko kada raspravljaju, edukuju se i nastoje biti sto bolji u vjerskom i nekom drugom znanju u kojem su se pronasli. Daju ljudima sansu da se poprave i neisticu im mane i kada su ocite, ne kore ih javno vec u cetri oka i, prikrivaju tudju i svoju sramotu i nastoje da budu jos bolji.
Ovo za obdanista i neodgajanje dijece... kada egzistencija roditelje povuce iz domova i djeca ostanu sami pred televizorima osjetice se to nepohadjanje obdanista i neslanje djece na vjeronauku u skolama. Dijete tu kupi prve moralne temelje kada mu ih kuca nemoze dati.
- amrica
#65 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
@ramiz
ti vec po ko zna koji put izjednacavas bosanastvo i bosnjastvo????
Bosna i Bosanci (Bosnjani) postoje vjekovima, a te Bosnjake koje ti uredno zelis poturiti kao Bosance su proglasili SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu 1993. godine, kao zamjenu za odrednicu Musliman....
ti vec po ko zna koji put izjednacavas bosanastvo i bosnjastvo????
Bosna i Bosanci (Bosnjani) postoje vjekovima, a te Bosnjake koje ti uredno zelis poturiti kao Bosance su proglasili SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu 1993. godine, kao zamjenu za odrednicu Musliman....
- Air Ramiz
#66 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Bosnjaci su narod koji postoji, koji je postojao i koji ce postojati, iz prostog razloga sto svoj identitet veze za Bosnu kao domovinu. S obzirom da Bosna kao zemlja jos uvijek postoji, postoje i Bosnjaci. Segmenti bilo cijeg identiteta, pa tako i bosnjackog, ne mogu biti otvoreni ili zatvoreni, jer identitet nije sistem, nego manifestacija ponasanja.Jazz_Junkie wrote:
Upravo zbog takvih pogleda su Bosnjaci danas formalno-politicki narod koji fakticki ne postoji. Segmenti "nacionalnog" identiteta koje si nabrojao su zatvoreni i jedan od kljucnih razloga zasto Bosnjake danas mnogi ne priznaju i oznacavaju ih jednostavno kao muslimane ili Muslimane.
Ko kaze da ignorisem? Ja prihvatam proslost svoje zemlje kao dio mog identiteta. Ja ne mogu ignorisat stecke, nit mogu ignorista specificnost vjere mojih predaka, sam inat mojih predaka je dio danasnjeg bosnjackog mentaliteta. Sam mehramet koji je prisutan u Bosnjacima seze jos od dobrih bosnjana pa do pojave islama. Sto se tice "kulture" srednjeg vijeka, ne znam o kakvoj kulturi govoris?!Ti optuzujes Petjea da preskace cijelu jednu epohu, jer u srednjem vijeku kao nije postojao nacionalni identitet, dok ti istovremeno preskaces citav srednji vijek kada je nastala drzava Bosna. Svu bosansku kulturu srednjeg vijeka ignorises i otpisujes je od bosnjackog identiteta.
Niko nije govorio o preporodu. Identitet jeste postojao. Obicna je glupost reci da ne postoji identitet jednog naroda. Bosanski jezik se govorio na Porti, a Bosnjaci su bili veoma uticajni u Osmanskom carstvu, osigurali su privilegiran polozaj Bosaskog pasaluku u tom vremenu. To se nije moglo uradit bez identiteta naroda, toga su bili svjesni i Turci.Morat cu te napomenuti da ni u Osmanskom carstvu nije postojao nacionalni preporod, a kamoli identitet.
Die Bosniaken kommen! Imali su itekako, medjutim imali su i komsije rasno i nacionalno opterecene koji su uvijek gledali na Bosnu kao na mjesto za izivljavnje i realizaciju vlastitih umobolnih ciljeva.Bosnjaci cak ni u doba Austrougarske kada je nacionalni preporod bio u zavrsnoj fazi nisu imali nacionalni identitet, a danas okrivljuju druge zbog toga.
Koji to odlaze u Srbe i Hrvate? Bosnjaci ili Bosanci su isti pojmovi, medjutim srpski i hrvatski povijesno-istorijski krugovi ih razdvajaju. Bosanski identitet ima isto onoliko islama u sebi, kao i bosnjacki. Ima ga u nasoj nacionalnoj kuhinji, nasem govoru, nasem ponasanju, mentalitetu, ophodjenju.Zbog toga i sto mislis da je islam najbitnija komponenta bosnjackog identiteta se mnogi "Bosnjaci" izjasnjavaju Bosancima (sto i jeste pametnije i progresivnije), neki cak odlaze u Srbe i Hrvate,
Nije istina. Kazem samo da je islam jedna od najvaznijih komponenti naseg identiteta, jer je sacuvala i jezik i identite kroz citavo ovo vrijeme.a dajes znak nemuslimanima da za njih u bosnjackom nacionalnom korpusu nema mjesta.
Ti kao nebosnjak, odnosno hrvat iz Austrije (ako se ne varam) bi trebao znati kakvi su bosnjacki susjedi, pocevsi od srednjeg vijeka pa do sada. Evropa je izdala bosnu i kad su Otomani dolazili i kad su Srbi i Hrvati pravili genocid. To nije kukanje, to je historijski fakat. Da, ja slijedim ideologiju bosnjackih ideologa, ta necu hrvatskih i srpskih.Za to nisi ti kriv, jer ti samo slijedis ideologiju trenutasnjih bosnjackih ideologa koji od svog naroda zele napraviti jedan izolirani plemic, izgubljen u Evropi koja mu je domovina, vjecno kukajuci kako ga je ona izdala umjesto da joj se prikljuci njezinim tokovima.
Ovaj stav zastupa i Vojislav Seselj. Medjutim, bosnjacka kultura ili identitet ne postoji, samo u glavama rasista i ratnih zlocinaca. Evo zbog cega, ako ne postoji nas identitet, zasto su ga pokusali unistit Srbi i Hrvati? Da li je Vijecnica dio naseg identitet? Ako nije zasto su je Srbi zapalili? Pa zato sto je to bilo nacionalno blago ove zemlje za ciji identitet se ja vezem. Zasto su Hrvati srusili Stari most? Zato sto nije postojao? Ne, nego zato sto je to komponenta mog identiteta. Zasto su Hrvati sravnili stari grad Pocitelj? Sigurno ga ne bi dirali da bosnjacka kultura nije postojala, nego su zatirali kulturu drugog naroda.Zato nikada nija postojala bosnjacka knjizevnost niti postoji. Ne postoji nikakva bosnjacka kultura niti svjestan identitet. Bosnjaci se ne mogu ni blizu porediti sa srpskom i hrvatskom tradicijom kulturnog i umjetnickog stvaralastva zbog svoje ignorancije i ljudi koji kulturu ne znaju razdvojiti od vjere.
Ja se nikad rasista nisam bojao, samo ih zalim.No, ne boj se, postoje oni koji znaju i kojima Ceric nije Platon ili Sokrates i kojima Izetbegovic nije Konstantin Porfirogenet.
Mesa nikad nije negirao svoje bosnjacko porijeklo, medjutim mi govorimo o nacionalnom identitu. On se u polovini svog zivota izjasnio kao Srbin, isto kao sto je i Kusturica bosnjackog porijekla ali se kao individuao pronasao u necemu drugom. To je sasvim ok.Zasto se Mesa Selimovic odlucio za srpstvo? Sigurno ne zato sto je bio neznalica. Otisao je medju Srbe, jer Bosnjaka nije bilo niti ih danas ima. Ovo ce neki shvatiti kao uvredu, jer bjeze od istine, ali Bosnjaci su samo politicki priznat narod koji svoju kulturu i povijest nikada nije njegovao, cak je stovise smatra tudjom. Trebaju se postivati indivudalne vrijednosti, treba ljudima ostaviti slobodu da se vjerski i nacionalno izjasnjavaju kako zele umjesto da se stvaraju kolektivi u kojima popovi i hodzice vode glavnu rijec.
Pa ti ocigledno imas pojma o knjizevnosti ko zaba dlaka. Sta si ti to procitao od Nedzada Ibrisimovica, kad dajes takav sud?! To se ne usudjuju reci ni najveci kriticari, a ti lupetas na bazi medijske slike na kojoj je bazirana tvoja predrasuda.Apropos Mesa Selimovic: taj gospodin je jedan od najvecih pisaca koje je bivsi jugoslavenski prostor rodio. Njemu super-bosnjacki pisci a la Nedzad Ibrahimovic ili Abdulah Sidran nikada nece biti ni do nogu, bez obzira na to kako se on deklarisao.
Pa sam sebe pobijas. Ako su Srbi i Hrvati Bosanci, onda nisu Srbi i Hrvati.Djaba ti to bosnjastvo koje ti predstavljas. Ja sam Bosanac i smatram da su bosanski Srbi i Hrvati takodjer dio mog naroda. Osjecam se usko vezan s njima i ne dozvoljavam nikome da mi drzi ders o nacionalnim identitetima.
Opet si u kontradikciji. Prvo ti je krivo sto kao ateista ne mozes bit bosnjak, a onda ti je drago sto nisi bosnjak. Ti si nazalost izgubljeni slucaj kad je identitet u pitanju.Ja sam ateist i za mene po tvojoj logici nema mjesta u bosnjastvu, jer to mahalsko tumacenje slijedu doktrinu koja Bosnjake dijeli na dobre i lose, po mjeri muslimanstva. I ponosan sam sto nisam Bosnjak, a posto ta ideologija danas vlada i medju Srbima i Hrvatima, takodjer sam ponosan sto nisam ni Srbin, ni Hrvat.
Sto se mene tice, ja sam ponosan da ti nisi Bosnjak i prema tome tu se slazemo. Medjutim da kazem da nije tacno kako mislim da onaj koji je ateista ne moze biti Bosnjak. I Spilberg nije religiozan jevrej, ali je jevrej. Kad kazem da je islam vazna komponenta bosnjastva onda mislim na kulturno naslijedje, a ne na prakticiranje ili vjerovanje. Postoji bezbroj ateista u drugim narodima koji slave Bozic, zbog kulturoloskog naslijedja, ali ne vjeruju u Bozic.
- Air Ramiz
#67 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Da naravno i to cu i nastaviti, a ti kao nebosnjakinja ces se tome protiviti, sto potvrdjuje moju tezu da se radi o istim identitetima, i da samo Srbi i Hrvati pokusavaju napraviti izmedju toga razliku.amrica wrote:@ramiz
ti vec po ko zna koji put izjednacavas bosanastvo i bosnjastvo????![]()
SDA nije nikad nikog proglasio necim. Drugi bosnjacki sabor je vratio historijsko ime koje se koristi od srednjeg vijeka pa do danas. Bosnjak je samo starija varijanta rijeci Bosanac, nastala je dodavanjem nastavka ak na Bosna: Bosna + ak -> Bosnjak. Prvi put ju je upotrijebio Tvrko II Kotromanic, a kasnije se koristila citavo vrijeme bez prekida, osim za vrijeme Jugoslavije, u kojoj su Srbi dominirali i osporavali taj identitet.Bosna i Bosanci (Bosnjani) postoje vjekovima, a te Bosnjake koje ti uredno zelis poturiti kao Bosance su proglasili SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu 1993. godine, kao zamjenu za odrednicu Musliman....
- amrica
#68 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Daj, bolan Ramize, Bosnjak oznacava bosanskog muslimana, od 1993, godine do danas, i nemoj prodavati ono za bubrege....
I ne kontam te ovo:
Bosnjak je samo starija varijanta rijeci Bosanac,
Nidje veze u danasnjoj prici.
I ne kontam te ovo:
A sta je drugo ovaj "bosnjacki sabor" nego "SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu" ?Air Ramiz wrote:[q
Da naravno i to cu i nastaviti, a ti kao nebosnjakinja ces se tome protiviti, sto potvrdjuje moju tezu da se radi o istim identitetima, i da samo Srbi i Hrvati pokusavaju napraviti izmedju toga razliku.
To sto se ja protivim tom izjednacavanju bosanstva i bosnjastva potvrdjuje tvoju temu da se radi o istom identitetu?
SDA nije nikad nikog proglasio necim. Drugi bosnjacki sabor je vratio historijsko ime koje se koristi od srednjeg vijeka pa do danas. Bosnjak je samo starija varijanta rijeci Bosanac, nastala je dodavanjem nastavka ak na Bosna: Bosna + ak -> Bosnjak. Prvi put ju je upotrijebio Tvrko II Kotromanic, a kasnije se koristila citavo vrijeme bez prekida, osim za vrijeme Jugoslavije, u kojoj su Srbi dominirali i osporavali taj identitet.Bosna i Bosanci (Bosnjani) postoje vjekovima, a te Bosnjake koje ti uredno zelis poturiti kao Bosance su proglasili SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu 1993. godine, kao zamjenu za odrednicu Musliman....
Bosnjak je samo starija varijanta rijeci Bosanac,
- Air Ramiz
#69 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Pa od tebe niko nije ni ocekivao da bilo sta shvatis, with all due respect.amrica wrote:Daj, bolan Ramize, Bosnjak oznacava bosanskog muslimana, od 1993, godine do danas, i nemoj prodavati ono za bubrege....
I ne kontam te ovo:A sta je drugo ovaj "bosnjacki sabor" nego "SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu" ?Air Ramiz wrote:[q
Da naravno i to cu i nastaviti, a ti kao nebosnjakinja ces se tome protiviti, sto potvrdjuje moju tezu da se radi o istim identitetima, i da samo Srbi i Hrvati pokusavaju napraviti izmedju toga razliku.
To sto se ja protivim tom izjednacavanju bosanstva i bosnjastva potvrdjuje tvoju temu da se radi o istom identitetu?
Bosnjak je samo starija varijanta rijeci Bosanac,![]()
![]()
- amrica
#70 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
kako zvuci:
bosnjaci katolicke ili pravoslavne ispovijseti
ili bosnjaci ateisti
ili bosnjaci iz mijesanih brakova
Sta cu, nismo svi pametni kao ti

ili bosnjaci ateisti
Sta cu, nismo svi pametni kao ti
- Air Ramiz
#71 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Pa jesam li ja tebi osporavao pravo da budes srpkinja?! Sto se mene tice budi sta god hoces.amrica wrote:kako zvuci:
ili bosnjaci ateisti
Sta cu, nismo svi pametni kao ti![]()
-
shalaedin
#72 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Dobro reis je jaka licnost, dobar politicar i doduse vjerski sluzbenik. Njegova politika ima dvije ostrice bosnjacku i religijsku. Samo njegov koncept Bosnjastva ima manu. To jest brani interes samo B. muslimana. Dok omalovazavaju Bosansku ideju multieticnosti i multikulturalnosti. Nije lose to za B. muslimane, jest za druge. ali zaboravljamo cinjenicu da nas nase vladajuce stranke nestite onako kako trebaju, pa ta uloga pada na reisa. Nezaboravimo da je on prva osoba iz federacije koja sa Dodikom sijedila iza zatvorenih vrata i to u Banja Luci. Da je isti taj Dodik njega kritizirao radi njegove politike i velikog utjecaja koji ima na nase politicare. Prije bih rekao da prema kritikama Dodika on radi i suvise dobar posao kada ga ovaj kritikuje jer da nasa buducnost ovisi samo o volji nasih stranaka BiH-a bi dozivjela krah, radi manjka koncenzusa i lake bipolarizacije medju enitetima. Haris, Tihic i Zlaja nisu dorasli politickoj zrelosti reisa ni Cika Dode. On ima jaku zajednicu iza sebe sa stogodisnjom tradicijom koja je organizovana i koja je po svome ustroju drzava u drzavi. Jakoca IZ pokazala se u slucaju Dzamije iz Fazlagic kule, kada su doveli nezavisnog vijestaka i utvrdili da je paljevina nastala iz vana i pobili vjestacenje trebinjskih inspektora. Nasi politicari nisu stali u odbranu interesa tamosnjeg stanovnistva kao sto je stao rijaset. Dali je u federaciji pokrenuta ijedna istraga osim ove koji je pokrenula IZ ili na drzavnom nivou? Koliko znam nije. Rijaset je sam izvrsio pritisak na institucije RS-a, sto nije prvi slucaj da oni stite povratnike i bore se za njihova prava, obnovljaju i podizu njihove dzamije nerijetko i sponzoriraju ili nalaze donatore za obnavljanje njihovih kuca i td. Mozda se reis ne uklapa u tu idealnu sliku dobrog momka iz susjeda, ali je svakako bolja politicka figura od gore spomenutih koji za vrijeme svojih mandata nisu postigli ni trecinu onoga sto je reis postigo sa IZ.JThomas wrote:pa evo da ti kažem, i ja bih kao ateista i neko ko se izjašnjava kao bosanac volio da je više ovih prvih.shalaedin wrote:
U BiH nevidis nikakve vrijednosti... oni i koji drze do Islama su manjina, nemoj mjesati one koji klanjaju sa onima koji dzamiju posjete dvaput godisnje da bi ih svijet vidio. Bosni bi bilo bolje kada bi svi Bosnjaci Muslimani pobozniji, to bi u ovo anarhicno drustvo uvelo malo reda, ali medju ovim ljudima samo mala kolicina drzi do tih vrijednosti i kao takvi se prepoznaju medju nama. Oni su dobre komsije, njihovi potomci su dobra djeca koju ne odgaja ulica, zive svoje zivote i o tudjem nevode racuna, nenamecu se, zive lijepo i skromno bez pretenzija da nekoga rijecju povrede ili ikako drugacije, cesto u ustima drugih zato sto su takvi, ali preko onoga sto se o njima kaze olako predju, tolerantni su prema svima muslimanu i nemuslimanu i nedjele muslimane i one koji nisu , ljude djele samo na dobre i lose, negeneralizuju stvari i nepoistovjecuju ljude... i td. Nebave se onim sto ih netice i rijetko kada raspravljaju, edukuju se i nastoje biti sto bolji u vjerskom i nekom drugom znanju u kojem su se pronasli. Daju ljudima sansu da se poprave i neisticu im mane i kada su ocite, ne kore ih javno vec u cetri oka i, prikrivaju tudju i svoju sramotu i nastoje da budu jos bolji.
ali recimo, u ovome boldovanom nikako ne vidim reisa i reisovu kliku. oni koji vedre i oblače - u ovo mi se nikako ne uklapaju. oni pričaju jednu potpuno drugu priču, što sami, što preko svojih satelita...evo imamović samo što nije rekao - dajte reisu i svjetovnu vlast pa da ujedinimo naciju.
- amrica
#73 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
@RAMIZ
Ne mogu da vjerujem
zar i ti sine Brute....
BOLAN, PA NISI TI @LOPTA... ti bar imas argumenata kad pricas o necemu, ovo stvarno ne lici na tebe.
Ja se zovem tako kako mi pise u nicku i izjasnjavam se kao BOSANKA!!!!!
A to je ono sto ti i tebi slicni hocete da mi otmete , moje vjekovno bosanastvo i nametnete mi bosnjastvo, ovo sadasnje, nastalo 1993. pod palicom SDA i koje prvenstveno implicira vjeri.... i koje negira sve ostale stanovnike BiH
Ne mogu da vjerujem
zar i ti sine Brute....
BOLAN, PA NISI TI @LOPTA... ti bar imas argumenata kad pricas o necemu, ovo stvarno ne lici na tebe.
Ja se zovem tako kako mi pise u nicku i izjasnjavam se kao BOSANKA!!!!!
A to je ono sto ti i tebi slicni hocete da mi otmete , moje vjekovno bosanastvo i nametnete mi bosnjastvo, ovo sadasnje, nastalo 1993. pod palicom SDA i koje prvenstveno implicira vjeri.... i koje negira sve ostale stanovnike BiH
-
shalaedin
#74 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Evo sta su tri vikipedije rekli o bosnjastvu i bosnjacima :amrica wrote:Daj, bolan Ramize, Bosnjak oznacava bosanskog muslimana, od 1993, godine do danas, i nemoj prodavati ono za bubrege....
I ne kontam te ovo:A sta je drugo ovaj "bosnjacki sabor" nego "SDA i ostali poticki sateliti na istom fonu" ?Air Ramiz wrote:[q
Bosnjak je samo starija varijanta rijeci Bosanac,![]()
![]()
1. bosanska http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci
2. hrvatska http://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci
3. srpska http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 1%86%D0%B8
Malo internet obnavljanja
- Pietje_Bel
#75 Re: Enver Imamovic:Islam jedino moze ujediniti bosnjake
Fra Jako Baltic o Bosnjacima-katolicima i Bosnjacima-poturcenima te Bosnjackim ratovima:
http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
Fra Ivan Jukicev proglas za budenje Bosnjacke nacije 1850.:
http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
Fra Ivan Jukicev proglas za budenje Bosnjacke nacije 1850.:
Pjesma koju su Bosnjaci Husein Kapetana pjevali kada su tjerali Turke sa Kosova:Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”
Pjesma izdajici Avdi Karabegovicu koji je sirio Srpsku nacionalnu ideju u Bosni (pisana prije 130 godina):''Mi idemo na Kosovo ravno,
Gde nam stari slavu izgubiše,
Staru našu slavu prađedovsku.
I mi ćemo na polju Kosovu
Il' izgubit vjeru i junaštvo,
Ili ćemo, ako Alah dade,
Dušmanina svoga pobjediti,
I u Bosnu vratiti se slavno'
JA SAM BOSNJAK!...
(Izdajici Avdi S Karabegovicu)
Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da, da se Bosnjak lava boji!...
Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom;
Da joj sluzim, kosto sluzi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dusmanskih
Bojnih koplja i handzara!
Na tvoj poziv, evo s`macem
Na mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da tfijumfa vezem djelo.