Nikad dosad nisam čuo za izraz blaga krajina, ali pretpostavljam da je to ovaj dio prema rijeci Sani i dalje. Iako sam ja iz tog kraja, za ovaj okati burek nisam nikad čuo, pa ako ti nije problem da recept napišeš ovdje, jer djeluje mi jako zanimljivo.tetakk wrote:
"Okati" burek.
Pravi se u mom kraju( blaga krajina) i nisam ga vidjao u drugim krajevima BiH.
Najjednostavniji od svih bureka za napraviti.
Bosanska jela (al' baš bosanska)
Moderator: anex
- tovarish
#51 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
- 8. sekretar SKOJ-a
#52 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Ljuta Krajina, čuo sam za tako nešto, ali mislio sam da je to u kompletu, a sada ima i Blaga Krajina....Dajte granice da znam, napola sam iz Jezera kod Jajca,...Blaga Krajina?
Ljuti i blagi ajvar, aleva,...heheheh
Ljuti i blagi ajvar, aleva,...heheheh
- uozo
#53 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Cevap je isti kao turske İnegöl köfte koje su prema turskoj vikipediji u okolinu Burse donijeli doseljenici sa Balkana.
Inace pisu da u turskoj kuhinji ima 291 vrsta cevapa od mljevenog mesa (köfte) ili cufte.
Tirit postoji naravno i u Turskoj i ima dosta raznih nacina spremanja.
Pite su Börek i njih ima vjerovatno jos vise vrsta nego cufti i smatra se da su autohtono tursko jelo. Interesantno je da nacin na koji se u nas pravi pita tj. burek oni nazivaju Arnavut ili Çarşaf Böreği, sto ce rec' albanski ili carsaf burek - pita.
Kljukusa je modifikovani (bez oraha) Hamurlu Çerkez Tavuk.
Inace pisu da u turskoj kuhinji ima 291 vrsta cevapa od mljevenog mesa (köfte) ili cufte.
Tirit postoji naravno i u Turskoj i ima dosta raznih nacina spremanja.
Pite su Börek i njih ima vjerovatno jos vise vrsta nego cufti i smatra se da su autohtono tursko jelo. Interesantno je da nacin na koji se u nas pravi pita tj. burek oni nazivaju Arnavut ili Çarşaf Böreği, sto ce rec' albanski ili carsaf burek - pita.
Kljukusa je modifikovani (bez oraha) Hamurlu Çerkez Tavuk.
- armin_tz
#54 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Pa haman da nema ništa naše, jer ne vjerujem da su prije turaka samo janje okretali 
-
Eborg
#55 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Hljeb,voda,pura i janje!armin_tz wrote:Pa haman da nema ništa naše, jer ne vjerujem da su prije turaka samo janje okretali
-
callmethebreeeze
#56 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
kakvu su puru mogli jesti kad je kukuruz dosao tek nakon otkrica amerike?Eborg wrote:Hljeb,voda,pura i janje!armin_tz wrote:Pa haman da nema ništa naše, jer ne vjerujem da su prije turaka samo janje okretaliI kakav vepar na dvoru...
-
Eborg
#57 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Auuu,greshka u koracima!callmethebreeeze wrote:kakvu su puru mogli jesti kad je kukuruz dosao tek nakon otkrica amerike?Eborg wrote:Hljeb,voda,pura i janje!armin_tz wrote:Pa haman da nema ništa naše, jer ne vjerujem da su prije turaka samo janje okretaliI kakav vepar na dvoru...
![]()
![]()
- tovarish
#58 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Pa kad bolje razmislim, treba samo proviriti u kuhinju srednjovjekovne Evrope i mislim da ćemo dobiti šta se jelo u srednjem vijeku.armin_tz wrote:Pa haman da nema ništa naše, jer ne vjerujem da su prije turaka samo janje okretali
- pustopoljina
#59 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
@callmethebreeze: taj sos od crvenih bobica je sos od brusnica (njem.preiselbeere,engl.cranberry)

@tetak-ne znam ni ja sta je blaga krajina,ali moja kona iz jezera kod srbljana pravi isti takav okati burek i isto ga tako zove

@tetak-ne znam ni ja sta je blaga krajina,ali moja kona iz jezera kod srbljana pravi isti takav okati burek i isto ga tako zove
- armin_tz
#60 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Negdje sam nekad pročitao da su pletenice (one ko kifle, znate šta je) iz srednjevijekovne bosne. I sad iN volim smazat sa nekih dobrim topljenim sirom i kajmakom
. Ali naravno moraju bit homemade
-
Eborg
#61 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Popara?
To je nekako bash balkanski...
- to sam ja
#62 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
ma popara je super...pravo narodno jeloEborg wrote:Popara?![]()
-
hrizantema
#63 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
mi okrecemo janjce, a turci su orketali Radu Serbedziju!
Ima li ko recept za ovaj okati burek, e sto se nasmija sad.Ko ono kad kazu da hosef gledi u nas iz serpe!
Ima li ko recept za ovaj okati burek, e sto se nasmija sad.Ko ono kad kazu da hosef gledi u nas iz serpe!
-
Eborg
#64 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Ima li kakva okata sirnica ili kakva druga okata nemesna pita? 
- sheilak
#65 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Vidi se : Ko zna, zna!to sam ja wrote:ma popara je super...pravo narodno jeloEborg wrote:Popara?![]()
- Bumbar
#66 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
tovarish wrote:beautyfool wrote:tovarish wrote:
Ma bravo majstore. Kvrguša je samo naša, mada se ipak veže samo za SZ Bosnu, ali je ipak naša. Slično je i sa drugim sličnim vrsatama poznate pod nazivima kljukuša i mekuša.
Šta je sa Potkrižom(ako znate šta je to). Ja sam čuo da je to jelo još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Evo recepta za nju: http://kozarackikuhar.blogger.ba/arhiva/2006/08/30
njam...kvrgusa
netko upita za potkrizu i rece da se stavlja kruh...u mom kraju samo pogaca ide tu
-
Esma_saida
#67 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
volim poparuPopara?
volim i puru...s kajmakom...uhh odoh ja s ove teme
-
Esma_saida
#68 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
imaju cevapi u tr..samo sto ih oni zovu köfte(kod nas cufte..samo sto je kod nas cufte nesto skroz drugo:))to sam ja wrote:sta je s cevapima??? Turci, koliko ja znam, njih nemajuVjecitiStudent wrote:Sendvici iz Pomodorina?
-
Leonid Breznjev
#69 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
jes, mi cufte kuhamo, a oni köfte griliraju..
kao i arapi..
izgara köfte primjera radi..

jel' ko mandru vec pominjao?
izgara köfte primjera radi..
-
encian
#70 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
zar nije moguce da su pojedina jela nastala na vise mjesta istovremeno? klepe i njima slicno eventualno bi napravio bilo koji narod koji je imao meso i vec pravio tijesto. razne "bosanske lonce" i njima slicno pravili su svi, ubacis sta imas sa zacinima koje mozes ubrat i to je to. sad ne znam da li smo mi stvarno uporedo smislili klepe sa talijanima, ili su nam ih oni donijeli, ali nije nemoguce ni jedno ni drugo.
prica o donesenju jela ide i prije dolaska turaka. npr. baklava je postojala na podrucju turske jos za vrijeme bizantije, pa je vjerovatno stvarno njihova, iako je mnogi svojataju. svi su joj dali malo svoje osobenosti. npr. baklava u libiji se zaljeva medom (jaoj, kako je to jako), a nasa baklava im je ... pa eto nije prava.
meni su bosanska jela ona koja se prave drugacije nego bilo gdje drugo. ne vidjeh vala klepe onakvog oblika ni u italiji, ni u kini, a ni u japanu. takodjer, samo su nase zalivene jogurtom i bijelim lukom. vijetnamski cevap ne mirise ni blizu nasem. bilo bi jasno kad bi neko pravio isti takav cevap kod sebilja. garant bi ga malo ko jeo. pocevsi od toga da je uglavnom od svinjetine i na svinjskoj masti pa nadalje.
prica o donesenju jela ide i prije dolaska turaka. npr. baklava je postojala na podrucju turske jos za vrijeme bizantije, pa je vjerovatno stvarno njihova, iako je mnogi svojataju. svi su joj dali malo svoje osobenosti. npr. baklava u libiji se zaljeva medom (jaoj, kako je to jako), a nasa baklava im je ... pa eto nije prava.
meni su bosanska jela ona koja se prave drugacije nego bilo gdje drugo. ne vidjeh vala klepe onakvog oblika ni u italiji, ni u kini, a ni u japanu. takodjer, samo su nase zalivene jogurtom i bijelim lukom. vijetnamski cevap ne mirise ni blizu nasem. bilo bi jasno kad bi neko pravio isti takav cevap kod sebilja. garant bi ga malo ko jeo. pocevsi od toga da je uglavnom od svinjetine i na svinjskoj masti pa nadalje.
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#71 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Sto neko rece gore,sve mi to nesto vuce na Tursku kuhinju.A ruku na srce volim tursku kuhinju,puna su im jela nekih zacina.....Zna li neko koje zacine stavljaju i gdje se ovdje mogu nabaviti
-
Eborg
#73 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Neka pogledaju u Visokom...Cevapi kod Kleopatre... 
- to sam ja
#74 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
To bi bilo nesto kao nase fasirane snicleArslan wrote:jes, mi cufte kuhamo, a oni köfte griliraju..kao i arapi..
![]()
izgara köfte primjera radi..![]()
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#75 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Ovdje mi samo porastu zazubice