Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kako opisujete svoj nacionalni identitet?

Poll ended at 21/02/2009 08:43

a
3
5%
b
2
3%
c
4
7%
d
8
14%
e
19
33%
f
5
9%
g
1
2%
h
12
21%
i
4
7%

Total votes: 58

Pietje_Bel

#51 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

babilon wrote:Pietje, jos mi ne objasni "muslimansko ime". Jeli do mene ili? :?
A zasto je to vazno za ovu diskusiju? Vadis stvari iz konteksta. Rekao sam da su Muslimani prije bili svi oni sa muslimanskim imenom ili backgroundom. Znaci Muhamed, Ahmet, Safet. Mozda to nisu muslimanska imena ali tako ih narod zove.
sarajevonekad

#52 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by sarajevonekad »

Dok nisam zaboravio.

Dakle pored ignorisanja identiteta BiH od strane Ustava i Daytona (mada je u stvari sam prevod rečenice koja govori o konstitutivnosti naroda prilično diskutabilna), jedna druga glupost je i pojam
"manjine" u BiH.

Kakve manjine? Pa nismo mi Quebeck, Kanada, ili Skandinavija pa da imamo grupe koje su živjele izolovano, koje su zaista kulturološki drastično drugačije i smatraju se takvim i ne integrišu se kulturološki u ostatak društva. BiH po defaultu ne može imati takve kulturološke grupe, tj. "manjine". Po čemu bi Romi to morali biti "manjina" ovdje, ili bilo ko drugi?

Sad bi trebalo da jedan Emerik Blum pokojni/rahmetli bude manjina u svom vlastitom gradu i državi kojoj je donio Olimpijadu, samo zato što nije jedan od tri "konjskitutivna" naroda? Isak Samokovlija, čiji su preci u BiH to još od 1400 i kusur godine "manjina" jer nije "konstitutivni"? Mongobrojne porodice koje su u BiH stotinama godina poput porodica Karkin, Tihi, Braun, Ebner, Glasser,itd. itd. sad bi morali biti "manjine" jer nisu "konstitutivni".

U startu sam znao da će se večina ( ako ne i svi) ovi nekonstitutivni (kako oni koji su stvarno etnički drugačiji od ovih konstitutivnih, tako i svi oni Bošnjaci, Srbi i Hrvati koji se ne žele primarno izjašnjavati kao ti konstitutivni) po default-u osjećati Bosancima I Hercegovcima, pogotovo oni stvarno "nekonstutivniji" poput ljudi hebrejskog,austrijskog, madjarskog,turskog,romskog,albanskog i drugih porijekala koja ne samo da nisu konstitutivna, nego nisu ni slavenska, a ovdje su stotinama i stotinama godina, prije mnogih od nas.

Prema tome, volio bih da se prvo malo potrudimo da ZAKONSKI vratimo Bosanca i Hercegovca u BiH, a onda ukinemo taj ekstremno glupi pojam "nacionalne manjine".

Irci recimo u svom zakonu za sve immigrante i razne druge ne-irske etničke skupine (Afrikance, Arape, Hinduse i sl.) koji žive u Irskoj koriste izraz "New Irish". Mogli bismo ponešto i naučit.

Meni se iskreno ovo "liječenje kompleksa" na račun pojma "konstitutivni" stvarno zgadilo, kao i sam pojam.
Last edited by sarajevonekad on 23/12/2008 11:06, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#53 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

babilon wrote:
Pietje_Bel wrote:
babilon wrote:Pietje, jos mi ne objasni "muslimansko ime". Jeli do mene ili? :?
A zasto je to vazno za ovu diskusiju? Vadis stvari iz konteksta. Rekao sam da su Muslimani prije bili svi oni sa muslimanskim imenom ili backgroundom. Znaci Muhamed, Ahmet, Safet. Mozda to nisu muslimanska imena ali tako ih narod zove.
To i jeste problem na Balkanu. To sto narod sto-sta tako zove. Zato imamo i diskusiju oko identiteta. Zato se sve manje ljudi u BiH osjeca kao Bosanac ili Hercegovac.

Srbi i Hrvati se u Bosni nikada nisu osjecali kao Bosanci i Hercegovci. To je za njih uvijek bila teritorijalna odrecica. Dan danas se tako osjecaju samo bivse komunjare. Hercegovina je nastala prije 110 godina kada je regija Hercegovina od strana Austro-Ugarske dobila politicku jedinicu. U kraljevini i banovini Bosni je Hum uvijek bio samo jedna Bosanska zemlja u Tursko doba je Hercegovina bila samo regija a sve je bilo Bosanski Ejalat. Ljudi koji za sebe kazu da su Bosanci i Hercegovci neznaju ama bas nista o istoriji. To ti je isto kao da jedan Srbin kaze da je Srbijanac i Vojvodanin. Bosna je podjeljena na Bosnu i Hercegovinu. Ne zato sto su Bosanci to htijeli negp zato sto im je Austrija to nametnula ali i tada su se svi zvali Bosnjacima a kasnije Bosnjacima, Srbima i Hrvatima.
izvor

#54 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by izvor »

Ma nema se tu sta opisivati. Ja sam Bosnjak, i musliman, i sta sad. Zamislite da pitate starog Bosnju iz nekog sela" Je li, Boga ti Huso, kako ti opisujes svoje Bosnjastvo?" Sta bi on odgovorio. Vjerovatno "De ne na....j dinati."
P.S. "Huso, kako ti opisujes svoje Hustvo?"
:bih:
pjo

#55 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by pjo »

Pietje_Bel wrote:
babilon wrote:
Pietje_Bel wrote:
To i jeste problem na Balkanu. To sto narod sto-sta tako zove. Zato imamo i diskusiju oko identiteta. Zato se sve manje ljudi u BiH osjeca kao Bosanac ili Hercegovac.

Srbi i Hrvati se u Bosni nikada nisu osjecali kao Bosanci i Hercegovci. To je za njih uvijek bila teritorijalna odrecica. Dan danas se tako osjecaju samo bivse komunjare. Hercegovina je nastala prije 110 godina kada je regija Hercegovina od strana Austro-Ugarske dobila politicku jedinicu. U kraljevini i banovini Bosni je Hum uvijek bio samo jedna Bosanska zemlja u Tursko doba je Hercegovina bila samo regija a sve je bilo Bosanski Ejalat. Ljudi koji za sebe kazu da su Bosanci i Hercegovci neznaju ama bas nista o istoriji. To ti je isto kao da jedan Srbin kaze da je Srbijanac i Vojvodanin. Bosna je podjeljena na Bosnu i Hercegovinu. Ne zato sto su Bosanci to htijeli negp zato sto im je Austrija to nametnula ali i tada su se svi zvali Bosnjacima a kasnije Bosnjacima, Srbima i Hrvatima.

Po 100-ti put Hercegopvina je bila HUM, a i poslije Bosne je pala pod Otomane.

I nije istina da se Hrvati nisu psjecali Bosancima. Posavci su se vise osjecali Bosancima nego Hrvatima.
sarajevonekad

#56 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?

Post by sarajevonekad »

Kad bolje razmislim, opet si u pravu. postoji veliki broj ljudi kojima je pružena sva zgoda i mogućnost da izrastu u civilizovane osobe, a opet to nisu postali, a s druge strane su stekli nekakav status urbanih ili kozmopolitskih bića ili intelektualaca. To je nezgodno jer se čovjek ponada da se na njih može osloniti da bi ostvario nešto što je korisno svim civilizovanim bićima u društvu, a ono iz njih izleti primitivizam u raznim oblicima, tipa neuvažavanje drugih, patroniziranje, arogancija, pametovanje (smartties), omalovažavanje druge osobe prvom prilikom kako bi se skrenula pažnja od njihove nekompetentnosti itd. itd.

Meni su po jedno društvo uvijek gori oni koji su u povoljnijem položaju a nisu civilizovani od onih koji tek treba to da nauče biti.

Ja nikada ne mogu kuditi neku ruralnu osobu zbog nedostatka manira i obzira jer on to od nekog treba naučiti, od mene i svih nas koji smo imali prilike više nego drugi da to naučimo a nismo...al to je već druga tema pa da ne ulazimo sad ovdje u to..

uglavnom Civilizovanost u ovoj i drugim temam čemo pokazati ako se bavimo temom i uvažavamo jedni druge a ne ako koristimo temu za vlastite poene i omalovažavanje drugih i drugačijih.
pjo wrote:
sarajevonekad wrote:
BiH bi progledala kad bi se svi ti primati ili naobrazovali, ili ikad bi se njihova destruktivnost nekako stavila pod kontrolu. Tu nam komšiluk i nije baš izašo u susret jer prvo ih je naložio a sad ih je ostavio nama na teret...mene će politički lideri u našem komšiluku ubijedit da su stvarno civilizovani tek kad ove primate od nacionalista i kriminalaca koje su stvorili uzmu sebi malo na "poduži odmor", jer naši "rehabilitacioni" kapaciteti nisu još na zadovoljavajućem nivou.

Djelomićno točno, no problem obrazovanja nije samo na strani "nacionalista" na koje si očito ti skoncentriran.

Ja ovdje čitam takve gluparluke od "BiH patriota" da je to čuda.

Prema tome - obrazoanje da, ali na širem krugu ljudi.
Pietje_Bel

#57 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

Hum nije isto kao i Hercegovina. Hercegovina je dobila ime po Herceg Stijepanu a Hum je bio regija:
POVELJA GRGURU STIPANIĆU IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ

--------------------------------------------------------------------------------

Godine 1323

Az,Sveti Grgur,a zovom Ban Stipan,po milosti Božijoj gospodin svim zemljam` Bosanskim : i Solskim i Usorskim i Donjim krajem i Humskoj zemlji gospodin,i brat moj Vladislav:

Dasva Knezu Grguru velikomu Stipaniću milost svoju vi,naju viru i dušu,dasva mu prvo Čečavu,drugu Hrastuš,treće Une na više Jakeša,četvrto Volović,peto Modrič.
Znaci Hum je samo jedna zemlja Bosanska. Dalje:
POVELJA IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ

--------------------------------------------------------------------------------

Godine 1323

Az sveti Grgur,a zovom Ban Stjepan,gospodin Bosanski,i brat moj Knez Vladislav,da je vidomo vsim zemljam` Bosanskim:
POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE

(15. avgust 1332.)

Ako Bošnjanin bude duzan i pobjegne - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana.

Utvrdi zakon ko je prvi bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bošnjaninu - da ga pozove pred gospodina Bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.
(...............................)

A ovomuj pisanju svjedok: zupan Krksha.... A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina Bana Stjepana, gospodina svem Zemljam Bosancem i Humscem' i Donjem' krajem' gospodin.
Kada nam sutra visoki predstavnik proglasi Brco ustavnom regijom, hoce li se onda ovi nasi dragi "Bosanci i Hercegovci" poceti nazivati Bosanco-Hercegovackim-Brkacima? Ili bRCKO-hERCEGOVACKIM-bOSANCIMA? A sta ce tek biti ako se jos koja regija uspostavi? :lol:
pjo

#58 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by pjo »

Pietje_Bel wrote:Hum nije isto kao i Hercegovina. Hercegovina je dobila ime po Herceg Stijepanu a Hum je bio regija:
POVELJA GRGURU STIPANIĆU IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ

Godine 1323

Az,Sveti Grgur,a zovom Ban Stipan,po milosti Božijoj gospodin svim zemljam` Bosanskim : i Solskim i Usorskim i Donjim krajem i Humskoj zemlji gospodin,i brat moj Vladislav:

Dasva Knezu Grguru velikomu Stipaniću milost svoju vi,naju viru i dušu,dasva mu prvo Čečavu,drugu Hrastuš,treće Une na više Jakeša,četvrto Volović,peto Modrič.
Znaci Hum je samo jedna zemlja Bosanska. Dalje:
POVELJA IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ

Godine 1323

Az sveti Grgur,a zovom Ban Stjepan,gospodin Bosanski,i brat moj Knez Vladislav,da je vidomo vsim zemljam` Bosanskim:
POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE

(15. avgust 1332.)

Ako Bošnjanin bude duzan i pobjegne - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana.

Utvrdi zakon ko je prvi bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bošnjaninu - da ga pozove pred gospodina Bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.
(...............................)

A ovomuj pisanju svjedok: zupan Krksha.... A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina Bana Stjepana, gospodina svem Zemljam Bosancem i Humscem' i Donjem' krajem' gospodin.
Kada nam sutra visoki predstavnik proglasi Brco ustavnom regijom, hoce li se onda ovi nasi dragi "Bosanci i Hercegovci" poceti nazivati Bosanco-Hercegovackim-Brkacima? Ili bRCKO-hERCEGOVACKIM-bOSANCIMA? A sta ce tek biti ako se jos koja regija uspostavi? :lol:

Ne shvaćam taj tvoj silni trud oko dokazivanja nekakve iskonske originalnosti Bosne. Svašta se dešavalo u povijesti. Hrvatska je čak jedno vrijeme bila dijelom francuske provincije direktno pod francuskom krunom. Vojske su dolazile, odlazile, tko može tvrditi da je nešto trajno i neraskidivo vezano uz nešto ?

Gledano prema prvim izvorima područje današnje Hercegovine je imalo prve oblike državnosti prije Bosne. Čak imaju i svoj apoglavlja u prvom povijesnom izvoru famoznom DAI: Zahumlje, Travunja i Paganija.
Pietje_Bel

#59 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

Hum je Bosanska zemlja od 1300. godine. Evo jos jedna specijalno za pjo i BH patriote :D

ISPRAVA RAJKOVICIMA IZ 1366 GODINE - KRALJ TVRTKO

Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. Pravi gospodin Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom.
Pietje_Bel

#60 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

A humljani su samo bili Bosnjani:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti..........
pjo

#61 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by pjo »

Pietje_Bel wrote:A humljani su samo bili Bosnjani:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti..........

Gdje se tu spominje Hum ?

Osim toga, ako prihvatimo tezu da je Bosna osvojila Hum ( a je jer je jezgra bosanske drzave na podrucju danasnje srednje Bosne) zasto povelje tadasnjih vladara ne bi shvatili kao pokusaj uvodjenja uniformnosti svojih podanika ?
Pietje_Bel

#62 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

Hercegovina je dobila ime po tituli dragi Bosnjaci ili Bosanci. Na njemackom: Herzog na Holandskom: Hertog na Bosanskom: Herceg.

Hum je sasvim nesto drugo. Hercegovina kao regija politicka je se pojavila oko 1890. I danas imamo ponosne Hercegovce. Isto kao da imamo ponosne Begovce jer smo imali i Begovinu za vrijeme Turske ili da imamo ponosne pasa-vce jer smo imali i pasaluke. :-)
pjo

#63 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by pjo »

Pietje_Bel wrote:Hercegovina je dobila ime po tituli dragi Bosnjaci ili Bosanci. Na njemackom: Herzog na Holandskom: Hertog na Bosanskom: Herceg.

A prije Huma i Bosne tu su bili Zahumlje, Travunja, Paganija a prije toga Dalmacija a prije toga...

To podrucje ima svoje kulturoloske, prirodne pa čak i klimatološke specifičnosti.

Samo je stvar stjecaja okolnosti da li takvo područje može jednog dana postati zasebna država. Priče u smislu "uvijek bilo i biće" su zaglupljivanja. Austrijanci su etnički Nijemci, svi to znaju pa opet imaju svoju državu i svoje specifičnosti.

Teza o Hercegovini kao "uvijek bila i biće bosanska" nije čak čvrsto ukorijenjena niti medju Hercegovcima Muslimanima.

Okani se dogmi. Narod sam odlučuje što želi biti.
Pietje_Bel

#64 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

pjo wrote:
Pietje_Bel wrote:Hercegovina je dobila ime po tituli dragi Bosnjaci ili Bosanci. Na njemackom: Herzog na Holandskom: Hertog na Bosanskom: Herceg.

A prije Huma i Bosne tu su bili Zahumlje, Travunja, Paganija a prije toga Dalmacija a prije toga...

To podrucje ima svoje kulturoloske, prirodne pa čak i klimatološke specifičnosti.

Samo je stvar stjecaja okolnosti da li takvo područje može jednog dana postati zasebna država. Priče u smislu "uvijek bilo i biće" su zaglupljivanja. Austrijanci su etnički Nijemci, svi to znaju pa opet imaju svoju državu i svoje specifičnosti.

Teza o Hercegovini kao "uvijek bila i biće bosanska" nije čak čvrsto ukorijenjena niti medju Hercegovcima Muslimanima.

Okani se dogmi. Narod sam odlučuje što želi biti.
pjo,

Bosnjaci svi smatraju Hercegovinu Bosanskom zemljom.

za BH naciju,

U nacionalnom smislu ima mnogo ljudi koji za sebe kazu da su Bosanci i Hercegovci u naconalnom smislu a po etnickoj pripadnosti Bosnjaci. To su uglavnom ljudi kojima nije jasno da Bosna nije i da Bosna nece biti nacionana drzava. Znaci nemamo BH naciju vec imamo 3 nacije: Bosnjake, Srbe i Hrvate. Ovi Hvati i Srbi su znaci Hrvati i Srbi upravo po nacionalnoj osnovi i to m je zagarantovano Ustavom i Dejtonskim sporazumom i to se nece moci promijniti nikada prirodnim putem. Ali to mnogima nije jasno, mnogima BH-ovcima. Tako pise u ustavu i tako je Bosna definiana kao jedina drzava u evropi koja nije nacionalna zajedno sa Crnom Gorom i Kosovom. Srbija je nacionalna drzava Srba ali BiH nije nacinaln drzava Bosanaca i Hercegovaca jer nema uopste Bosanaca i Hercegovaca na papiru nigdje. Da je BiH stvarno nacionalna drzava onda ne bi EU trosila milione na nas da nas "smiri", osigura itd. Znacimozes zvanicno biti: Bosnjak, Srbin i Hrvat a drzavljnin BiH. Znaci mi smo osudeni na Bosnjastvo i trebamo uzeti odgovornost u nase ruke da sprijecimo da se od Bosnjastva pravi Muslimanstvo pa cak mozem i vrata Bosnjastva otvoriti za katolike i pravoslvce ako vremenom to Bosnjastvo uspijemo da uzdignmo namalo veci nivo neg gdje je sada. Ako mi budemo okretali leda prema Bosnjstvu onda nisa od nas, uzet ce ga oni kojim to nista posebno ne znaci: Muslimani sandzaka i MuslimAni BiH. :bih:
krivorijek

#65 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by krivorijek »

Mislim da je ovo jos jedna od onih tema s kojom se vrlo pametno i ciljano unosi (a i potvrduje) kaos (kao da ga ne bi (nije) ionako dovoljno bilo, nikad dosta, jel'de?) u nacionalne odrednice odredene grupe ljudi (izjednacenih po nekakvom apsurdnom mjerilu: Bosnjaci/Bosanci), stanovnika i gradana BiH, potpuno hladno i kontrolisano, sa naznakom da ova anketa ni u kojem slucaju nije za Srbe i Hrvate, posto, zar ne, tu nema nikakvog razloga za dilemu, pa cak i kad se ljudi u dobroj namjeri jave sa razumnim protupitanjima.

Ja necu ucestvovati u ovoj anketi i u ovoj dikusiji.

Pozdrav
Pietje_Bel

#66 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

krivorijek wrote:Mislim da je ovo jos jedna od onih tema s kojom se vrlo pametno i ciljano unosi (a i potvrduje) kaos (kao da ga ne bi (nije) ionako dovoljno bilo, nikad dosta, jel'de?) u nacionalne odrednice odredene grupe ljudi (izjednacenih po nekakvom apsurdnom mjerilu: Bosnjaci/Bosanci), stanovnika i gradana BiH, potpuno hladno i kontrolisano, sa naznakom da ova anketa ni u kojem slucaju nije za Srbe i Hrvate, posto, zar ne, tu nema nikakvog razloga za dilemu, pa cak i kad se ljudi u dobroj namjeri jave sa razumnim protupitanjima.

Ja necu ucestvovati u ovoj anketi i u ovoj dikusiji.

Pozdrav
Pa nje za Hrvate i Srbe je nemozes biti pripadnik BH nacije ili pripnij Boanske nacije ili pripadnik Bosnjacke nacije uz to jo i Hrvat ili Srbin. Kakva je to logika? Niko te ne tjera da ucestvujes u diskusiji.
karanana

#67 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by karanana »

pitje_bel,

ti fakat ne shvatas ili neces da shvatis ono sto ti je i mircerka rekla. koliko god ja i ti i jos mnogi drugi govorili da bosnjaci nisu muslimani nego da je to ime drevnih stanovnika bosne, to negira pocetak 90ih i akademik muhamed filipovic koji je muslimane proglasio bosnjacima. u neku ruku se i postavlja pitanje i postoji opravdanje ovome, jer ako je vecina katolika hrvati, vecina pravoslavaca srbi, sta su onda muslimani u BiH? koja je njihova nacija? i tu se dolazi do naziva bosnjaci.
Pietje_Bel

#68 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

Evo jednog jednostavnog primjera "Isamiacije Bosnjacke nacije":

Ovo je grb Bosnjaka, zvanicni:

Image

Umjesto ovoga:

Image
karanana

#69 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by karanana »

evo opet radis isto.
sa ovim slikama i izjavom ti tvrdis da je grb bosnjaka (muslimana) zastava koja je trebala da bude grb svih gradjana BiH.
nisi mi jasan.
odgovori mi: ko su za tebe Bosnjaci?
Pietje_Bel

#70 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

karanana wrote:evo opet radis isto.
sa ovim slikama i izjavom ti tvrdis da je grb bosnjaka (muslimana) zastava koja je trebala da bude grb svih gradjana BiH.
nisi mi jasan.
Za mene bi trebali biti Bosnjaci svi oni koji vole BiH i koju je stavljaju na prvo mjesto. U realnosti, danas, na terenu (:D) su Bosnjaci muslimani balkana. Ja sada imam dvije opcije:

1) Da se zalazem uzalud za BH naciju koja nikada nece postojati i koja je osuden na propast.
2)Da se zalazem da Bosnjastvo postane istinita nacija a ne vjerska skupina balkankih muslimana.

Znaci Bosnjak je nase povjesno ime. Tako su se nazivali nasi preci prije 700 godina i ja sam od misjenja da je vrlo jeftino okrecati leda tome i govoriti kako "svi trebmo bit Bosanci i Hercegovci" radi 1% katolika i pravosavaca koji bi mozda pristalina t da se zovu Bosancima i Hercegovcima.
vee-jay

#71 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by vee-jay »

:-)
sarajevonekad

#72 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by sarajevonekad »

Podsjećanja radi, svaki pojam ima više značenja, ili je podložan raznim interpretacijama, zavisno od konteksta i smisla, pa tako i pojam " Bosanstvo".

Tako "Bosanstvo" može imati pretpostavljam

1. Regionalno značenje ( regija Bosna, sjeverni i centralni dijelovi države BiH),
2. Ideološko-političko-kulturološko značenje ( u smislu pripadnosti BiH,; BiH identitetu).

Pretpostavljam da je "postavljač "teme mislio na ovu drugu kategoriju.
sarajevonekad

#73 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by sarajevonekad »

Pa zašto tu istu naciju koju želis stvoriti , a nije eksplicitno vezana za islamsku vjeroispovijest ne bi nazvao nacijom BiH, ili bosanskohercegovačkom, pa ko voli nek izvoli?

To ti govorim jer onih "1 %" ( mada je mislim da je ta cifra DALEKO, DALEKO veća) ljudi nominalno pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, čiji je maternji jezik bosanski bi uvijek prije pristali da se izjašnjavaju ( da se "pišu") kao pripadnici BiH nacije, tj. Bosanci i Hercegovci ( a to i rade danas evidentno) nego kao Bošnjaci, jer su pojam Bošnjaci još u samom stvaranju istog prisvojili bosanski muslimani, tj. njihovi političari i to je sad već gotov proces...prihvaćeno je tako.

Prema tome zašto izmišljat toplu vodu kad ona već postoji, čovječe? Zove se BiH, a nosilac njenog identiteta Bosanac i Hercegovac...(ili samo Bosanac-neće se Hercegovci ljutit, sigurno, saburli su oni ;-) )
Pietje_Bel wrote:
karanana wrote:evo opet radis isto.
nisi mi jasan.
Za mene bi trebali biti Bosnjaci svi oni koji vole BiH i koju je stavljaju na prvo mjesto. U realnosti, danas, na terenu (:D) su Bosnjaci muslimani balkana. Ja sada imam dvije opcije:

1) Da se zalazem uzalud za BH naciju koja nikada nece postojati i koja je osuden na propast.
2)Da se zalazem da Bosnjastvo postane istinita nacija a ne vjerska skupina balkankih muslimana.

Znaci Bosnjak je nase povjesno ime. Tako su se nazivali nasi preci prije 700 godina i ja sam od misjenja da je vrlo jeftino okrecati leda tome i govoriti kako "svi trebmo bit Bosanci i Hercegovci" radi 1% katolika i pravosavaca koji bi mozda pristalina t da se zovu Bosancima i Hercegovcima.
Last edited by sarajevonekad on 24/12/2008 09:17, edited 2 times in total.
sarajevonekad

#74 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by sarajevonekad »

Dobro, tak je to kod nas, ali ne i u drugim multi-religijskim društvima.

Npr Arapi kršćani nemaju neki poseban naziv. Oni su i dalje Arapi, a isto važi i za Perzijance (tj. Irance), Albance,Njemce (katolici i protestanti)...Dakle ne govorim o madim nacijam tipa Amerikanci, Australci Britanci...već o onim koje se stotinama godina sastoje od više religija unutar jedne etničke skupine. Malajci su još jedan primjer...

U stvari , u našem primjeru se može reći da su jedino ...ili da se ispravim, uglavno bosanski Muslimani ( i oni "ostali") ostali vjerni ideji države BiH i identitetu BiH, pa možda otud i upotreba naziva Bošnjaci, mada da sam ja neko i nešto, insistiro bih da se zovu Bosanci, jer tu u svakom slučaju jesu, a kome se ne svidja to što su istovremeno i Muslimani...nek mijenja planetu, jer gdje god ode naiči će na ovakvog ili onakvog Muslimana, pa čak i usred Srbije...
karanana wrote:pitje_bel,

ti fakat ne shvatas ili neces da shvatis ono sto ti je i mircerka rekla. koliko god ja i ti i jos mnogi drugi govorili da bosnjaci nisu muslimani nego da je to ime drevnih stanovnika bosne, to negira pocetak 90ih i akademik muhamed filipovic koji je muslimane proglasio bosnjacima. u neku ruku se i postavlja pitanje i postoji opravdanje ovome, jer ako je vecina katolika hrvati, vecina pravoslavaca srbi, sta su onda muslimani u BiH? koja je njihova nacija? i tu se dolazi do naziva bosnjaci.
Last edited by sarajevonekad on 24/12/2008 09:36, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#75 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?

Post by Pietje_Bel »

Ej moji Bosanci i Hercegovci... :lol:

Sta si? Ma ja sam Bosanac i Hercegovac? :D

Salu na stranu ali ovo je stvarno presmjesno. Hajde mogu da razumijem da je neko Bosanac u nacionalnom, etnickom smislu. Mogu i da razumijem da neko za sebe kaze da je Hercegovac u teritorijalnom smislu, covijek iz Hercegovine. Ali Hercegovacn u nacionalnom smislu? Pa da li vi znate sta znaci Herceg-ovina? Hercegovina je nastala od rijeci Hercega a Herceg je bila titula u srednjem vijeku. Herceg Stijepan je imao svoju zemlju i svoju utvrdu a te sume i zemlja oko toga je vremenom nazvana Hercegovina. Ali nikada ama bas nikada to nije bila narodna, teritorijalna ili bilo kakva odrecica. Hum je bila drzava prije 1000 godina ali je se utopila u Bosnu i vec od 1250. se Hum naziva Bosanskom zemljom a ljudi koji tu zive od 1323 se nazivaju Bosnjanima. Znaci ako neko za sebe kaze da je Bosanac i Hercegovac u nacionalnom smislu onda je to za mene stvarno (nemojte se uvrijediti) jedostavno presmijesno. Mozda nam zbog toga daju prefiks: "Glupi" Bosanci. Pa ova anketa pokazuje da ljudi nemaju pojma oistoriji vlastite zemlje. Mozda bi mogli uvesti pojam Bosanac u upotrebu, mozda bi se to moglo i "izlobirati" u parlamentu ali opet bi se isto desilo kao i sa pojmom "Bosnjak". Vecinom bi se muslimani tako izjasnjavali, poceli bi ga vezati za Islam i taj pojam bi se Islamizirao zato sto Bosanski-muslimani nikada nisu imali svoj istinski nacionalni pokret ili nacionalni preporod. Nije vazno da li smo Bosanci, Bosnjaci, Bosanci i Hercegovci vazno je znacenje toga. Sad za sada niti jedan od ovih pojmova nesto znaci. Bosnjak je mozda i najjasniji pojam. Imamo nase najobrazovanije ljude koji se bave ovim pojmom. Muhamed Filipovic, Adil Zulfirispasic u proslosti je se Fra Ivan Frano Jukic bavio Bosnjackim nacionalnim preporodom, imamo Bosnjacki institut. Ali i ovo Bosnjastvo je tek u fazi izgradnje a Bosanstvo i Bosanstvo i Hercegovstvo je nesto sto ne postoji ni na papiru a kada bi pocelo da postoji zvanicno onda bi se isto desilo kao i sa Bosnjastvom: Islamizacija i nacionalno zatupljenje. :skoljka:
Post Reply