VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Bancho

#51 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

@Alhemicarkaa
Niti smo sta potpisali, niti nas je ko zvao u vezi toga.

@The Realist
Djete mora biti 100% zdravo da bi primilo vakcinu. Prosle godine desio se smrtni slucaj u Tuzli kada je djete (od tri mjeseca) umrlo nakon primanja vakcine. Iako su roditiljei naglasi doktorici da djete nije 100% zdravo, ona ih je hladno ignorisala (nista neobicno za nase doktore).

Evo clanak o tome
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 36599.html
šatirana_ljubičica

#52 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by šatirana_ljubičica »

Ja srećom nisam vakcinisala svog sina, osim kad se tek rodio.Poznanica mi je pričala kako je jedna penzionisana pedijatrica, koja je njen kućni prijatelj, diskretno (da se ne bi razbubalo da je od nje) sugerisala mojoj poznanici da ne vakciniše dijete...
Kako sam se već predomišljala u vezi s tim, to mi je bilo dovoljno da odlučim.A tek kada sam otišla na google-nema dalje priče o vakcinaciji.
salik79

#53 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

šatirana_ljubičica wrote:Ja srećom nisam vakcinisala svog sina, osim kad se tek rodio.Poznanica mi je pričala kako je jedna penzionisana pedijatrica, koja je njen kućni prijatelj, diskretno (da se ne bi razbubalo da je od nje) sugerisala mojoj poznanici da ne vakciniše dijete...
Kako sam se već predomišljala u vezi s tim, to mi je bilo dovoljno da odlučim.A tek kada sam otišla na google-nema dalje priče o vakcinaciji.
Evo i imenom i prezimenom - covjek kojeg smatram i strucnom i ljudskom/moralnom vertikalom - prof.dr. Ismet Gavrankapetanovic nikada nije vakcinisao svog sina. Previse ima posla oko pacijenata (i to djece od svojih bliskih prijatelja) koji su nakon vakcinacije postali teski invalidi. Pametnom dosta.

Btw, zapitajte se zasto u S.R. Njemackoj vakcinacija, apsolutno, nije obavezna!
The Realist

#54 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Bancho wrote: @The Realist
Djete mora biti 100% zdravo da bi primilo vakcinu. Prosle godine desio se smrtni slucaj u Tuzli kada je djete (od tri mjeseca) umrlo nakon primanja vakcine. Iako su roditiljei naglasi doktorici da djete nije 100% zdravo, ona ih je hladno ignorisala (nista neobicno za nase doktore).
Ovo nije u potpunosti tačno, zavisi koliko je dijete bolesno, koja je vakcina u pitanju i ostale stvari, ali u našem slučaju izgleda da se radi o preventivi (jer nema ona ništa dijagnosticirano, niti sumnjaju na nešto - problem je što pregledi propadnu jer uvijek ju probudimo i onda je prenervozna za nekakav pregled, te nema ni potvrde da je sve OK).

Što se tiče medija, premalo znaju oni što pišu o tome da bi pisali o tome, ali ipak to rade. Tačnije, kod nas ne znaju ništa o tome, a pišu, zato to što oni napišu iskreno i ne shvatam "ozbiljno". (Ne govorim o ovom slučaju, nego općenito o tome šta pišu mediji).

Problem sa vakcinama je općenito puno komplikovaniji, ali to ionako niko ne bi ni poslušao, a niti ima neko stvarno kompetentan da o tome previše raspravlja, jer su te stvari tek u razvijanju (prvenstveno radi cijene). Trenutno je popularnije reći da je to i to problem, a kao dokaz uzeti nekog ljekara koji je nešto rekao, a sve druge dokaze kontra toga staviti pod rubriku "farmaceutska mafija", iako se očito ne zna kako su mnoge vakcine nastale.
Alhemicarkaa wrote:Sretno, da sve ispadne najbolje, i da maloj što prije odobre primanje vakcine :)
Hvala i ja se nadam, a.B.d. :).
salik79 wrote: Evo i imenom i prezimenom - covjek kojeg smatram i strucnom i ljudskom/moralnom vertikalom - prof.dr. Ismet Gavrankapetanovic nikada nije vakcinisao svog sina. Previse ima posla oko pacijenata (i to djece od svojih bliskih prijatelja) koji su nakon vakcinacije postali teski invalidi. Pametnom dosta.
Prof. dr. Nada Koluder-Ćimić kaže da se treba vakcinisati. Prof. dr. Semra Čavaljuga isto.

Zašto ovo navodim? Prva je specijalista infektolog i to odličan, druga je specijalista epidemiolog.

Cijenjeni profesor je ortoped/hirurg. Ipak mislim da bih poslušao savjet prve dvije osobe.

Isto tako kada bih imao ortopedski problem, bez ikakvog ustručavanja bih poslušao profesora (jer jeste stručan, nema dvojbe), a ne bih poslušao prve dvije osobe (iako mi one nikada ne bi ni davale nikakav drugi savjet, osim da odem na ortopediju, jer znaju šta je njihova specijalnost).
šatirana_ljubičica

#55 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by šatirana_ljubičica »

@Realist, svako ima pravo izbora, a roditelji odlučuju za svoju djecu.Tako da...kako god ti odlučiš...neka bude dobro i sa srećom, da tvoje dijete akobogda (kao i sva druga djeca) budu uvijek zdrava i kako treba sa vakcinom ili bez.
salik79

#56 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote:
salik79 wrote: Evo i imenom i prezimenom - covjek kojeg smatram i strucnom i ljudskom/moralnom vertikalom - prof.dr. Ismet Gavrankapetanovic nikada nije vakcinisao svog sina. Previse ima posla oko pacijenata (i to djece od svojih bliskih prijatelja) koji su nakon vakcinacije postali teski invalidi. Pametnom dosta.
Prof. dr. Nada Koluder-Ćimić kaže da se treba vakcinisati. Prof. dr. Semra Čavaljuga isto.

Zašto ovo navodim? Prva je specijalista infektolog i to odličan, druga je specijalista epidemiolog.

Cijenjeni profesor je ortoped/hirurg. Ipak mislim da bih poslušao savjet prve dvije osobe.

Isto tako kada bih imao ortopedski problem, bez ikakvog ustručavanja bih poslušao profesora (jer jeste stručan, nema dvojbe), a ne bih poslušao prve dvije osobe (iako mi one nikada ne bi ni davale nikakav drugi savjet, osim da odem na ortopediju, jer znaju šta je njihova specijalnost).
Da, ali one se ne bave posljedicama koje su prouzrokovale vakcine. Mozda bi da se nagledaju svega, kao sto se prof. Gavrankapetanovic nagledao, i promijenile misljenje. Pored navedenih profesorica dobro bi bilo, u vezi ovoga, konsultirati i prof. dr. Mirsadu Hukic.
The Realist

#57 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Ja u pravo izbora ne ulazim, nego u to da mnoge priče nisu tačne, te situacija nije tako jednostavna. Općenito, vakcinacija je jedna od najboljih stvari koja se dogodila na polju medicine, a to istorija i pokazuje.

Istina, o nekim stvarima bi se itekako dalo raspravljati.
The Realist

#58 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

salik79 wrote:
Da, ali one se ne bave posljedicama koje su prouzrokovale vakcine. Mozda bi da se nagledaju svega, kao sto se prof. Gavrankapetanovic nagledao, i promijenile misljenje. Pored navedenih profesorica dobro bi bilo, u vezi ovoga, konsultirati i prof. dr. Mirsadu Hukic.
A čime se bave onda? Šta se mogao profesor nagledati U OVOM polju, a da prof. Koluder nije?

Prof. Čavaljuga također zna podatke (vjerovatno bolje nego iko od navedenih) o broju oboljelih, o broju smanjenja slučajeva nakon uvođenja vakcinacija, o problemima koji nastaju i slično.

One sigurno znaju puno bolje, nego dotični bilo šta vezano u ovom polju, jer je to njihovo polje. Čovjek je vrstan ortoped/hirurg i kao što rekoh, tu njih ništa ne bih pitao, ali ovdje bih.

To što neko ne vakciniše svoju djecu, je njegovo pravo, a i općenito, pojedinačna izbjegavanja vakcinacija nisu problem, jer je 95% populacije vakcinisano (govorim da nije problem za širu populaciju, za nevakcinisane može postati veliki problem, a i ne mora), ali bi problem nastao kada se 95% (i puno manje procenat) ne bi vakcinisao.

Opet, dosta vakcina ni ja ne bih koristio, ali program vakcinacije smatram da treba obaviti (ovaj osnovni).
salik79

#59 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote:Ja u pravo izbora ne ulazim, nego u to da mnoge priče nisu tačne, te situacija nije tako jednostavna. Općenito, vakcinacija je jedna od najboljih stvari koja se dogodila na polju medicine, a to istorija i pokazuje.

Ovo sto sam naveo nije prica. Ovo sam i cuo i dozivio/vidio. Da ponovim - vakcinacija u njemackoj je pravo izbora (roditelja) i nikakva obaveza. Sigurno je da to nije slucajno (pogotovo ako imamo u vidu da je Njemacka socijalna drzava).
salik79

#60 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote:
salik79 wrote:
A čime se bave onda? Šta se mogao profesor nagledati U OVOM polju, a da prof. Koluder nije?

Prof. Čavaljuga također zna podatke (vjerovatno bolje nego iko od navedenih) o broju oboljelih, o broju smanjenja slučajeva nakon uvođenja vakcinacija, o problemima koji nastaju i slično.

One sigurno znaju puno bolje, nego dotični bilo šta vezano u ovom polju, jer je to njihovo polje. Čovjek je vrstan ortoped/hirurg i kao što rekoh, tu njih ništa ne bih pitao, ali ovdje bih.

To što neko ne vakciniše svoju djecu, je njegovo pravo, a i općenito, pojedinačna izbjegavanja vakcinacija nisu problem, jer je 95% populacije vakcinisano (govorim da nije problem za širu populaciju, za nevakcinisane može postati veliki problem, a i ne mora), ali bi problem nastao kada se 95% (i puno manje procenat) ne bi vakcinisao.

Opet, dosta vakcina ni ja ne bih koristio, ali program vakcinacije smatram da treba obaviti (ovaj osnovni).
Nagledao se SVOJIH pacijenata u SVOM polju djelovanja i svakodnevno ih gleda, a pacijentima ih je napravilo NJIHOVO polje djelovanja. Jos jednom - Njemacka, kao socijalna drzava, nema apsolutno nikakvu obavezu vakcinisanja. Zapitaj se i zasto.
The Realist

#61 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

salik79 wrote: Ovo sto sam naveo nije prica. Ovo sam i cuo i dozivio/vidio. Da ponovim - vakcinacija u njemackoj je pravo izbora (roditelja) i nikakva obaveza. Sigurno je da to nije slucajno (pogotovo ako imamo u vidu da je Njemacka socijalna drzava).
Govorim o uzroku nečega, a ne da se slučaj nije dogodio, pa pobogu, dijete je umrlo.

Pazi i penicilin je ubio dosta ljudi, pa nikome na pamet ne pada da ga izbaci iz upotrebe. Slična stvar je sa vakcinama.
The Realist

#62 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

salik79 wrote: Nagledao se SVOJIH pacijenata u SVOM polju djelovanja i svakodnevno ih gleda, a pacijentima ih je napravilo NJIHOVO polje djelovanja. Jos jednom - Njemacka, kao socijalna drzava, nema apsolutno nikakvu obavezu vakcinisanja. Zapitaj se i zasto.
Njegovo polje nema veze sa ovim stvarima o kojima pričamo.

Kakve veze ima Njemačka? Vjerovatno njihov sud zabranjuje takvo nešto, ne znači da su upravu ako nešto odrede (ne znači ni da nisu).

No opet, neko je postavljao već ovdje, samo treba statistiku pogledati i sve će biti jasno.
salik79

#63 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote:
salik79 wrote: Ovo sto sam naveo nije prica. Ovo sam i cuo i dozivio/vidio. Da ponovim - vakcinacija u njemackoj je pravo izbora (roditelja) i nikakva obaveza. Sigurno je da to nije slucajno (pogotovo ako imamo u vidu da je Njemacka socijalna drzava).
Govorim o uzroku nečega, a ne da se slučaj nije dogodio, pa pobogu, dijete je umrlo.

Pazi i penicilin je ubio dosta ljudi, pa nikome na pamet ne pada da ga izbaci iz upotrebe. Slična stvar je sa vakcinama.
A koji je uzrok paraliza, multipla-skleroza i ostalih invaliditeta, koji su se pojavili kod potpuno zdrave djece (netom nakon vakcinacije)?! Kod penicilina postoji nacin utvrdjivanja alergijske reakcije na penicilin, uz to postoji i antihistaminik koji se daje u slucaju nastupa alergijske reakcije (sacekas nekih 15-tak minuta u cekaonici i nemas sta brinuti).
salik79

#64 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote:
salik79 wrote: Nagledao se SVOJIH pacijenata u SVOM polju djelovanja i svakodnevno ih gleda, a pacijentima ih je napravilo NJIHOVO polje djelovanja. Jos jednom - Njemacka, kao socijalna drzava, nema apsolutno nikakvu obavezu vakcinisanja. Zapitaj se i zasto.
Njegovo polje nema veze sa ovim stvarima o kojima pričamo.

Kakve veze ima Njemačka? Vjerovatno njihov sud zabranjuje takvo nešto, ne znači da su upravu ako nešto odrede (ne znači ni da nisu).

No opet, neko je postavljao već ovdje, samo treba statistiku pogledati i sve će biti jasno.

Kako nema veze?! Ja, licno, s njim pricao u vezi ovoga i pacijenata (djece koju lijeci) koje tretira i ti mi velis da to nema veze s ovom temom. Ti znas bolje od njega sta se desilo toj djeci i ti bi znao bolje od njega sta je dobro za njegovo vlastito dijete?

Ima Njemacka veze. Da je vakcinisanje bezopasno i da su koristi vece od stete sigurno je da bi i tamo vakcinacija bila obavezna. Da se moze dokazati prednost korisnosti vakcinisanja, kontra njenih posljedica, sigurno bi njemacka bila prva zemlja u kojoj je vakcinacija obavezna.
MedenoSrce

#65 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by MedenoSrce »

u njemackoj mozes uzeti homeopatski lijek u apoteci
salik79

#66 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

MedenoSrce wrote:u njemackoj mozes uzeti homeopatski lijek u apoteci
Istina. :)
The Realist

#67 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

salik79 wrote: A koji je uzrok paraliza, multipla-skleroza i ostalih invaliditeta, koji su se pojavili kod potpuno zdrave djece (netom nakon vakcinacije)?! Kod penicilina postoji nacin utvrdjivanja alergijske reakcije na penicilin, uz to postoji i antihistaminik koji se daje u slucaju nastupa alergijske reakcije (sacekas nekih 15-tak minuta u cekaonici i nemas sta brinuti).
Auu, kako ti je zadnja rečenica pogrešna. Očito da ne znaš kako ta reakcija zna biti jaka i da se vrlo lako može desiti da se ništa ne može napraviti. Na kraju, zna se kako antišok terapija izgleda, a to sigurno nije dobijanje antihistaminika i čekanja 15 minuta u čekaonici.

Eh, postoji način i određivanja moguće opasnosti od vakcina (radi se o genetskim poremećajima i zato vakcine ipak na broj izdatih vakcina, rijetko izazovu neki ozbiljniji problem, jer su rijetki poremećaji), međutim trenutno je to skupo, mada se u nekim zemljama i rade neke stvari (ali kod nas ne). No, uskoro će sve jeftinije postati (vjerovatno opet ne kod nas i bit će preskupo za nas). Drugi problem je što se ne znaju svi poremećaji i tek se istražuju.

No, ovo treba sumirati. Da je neko reagovao za penicilin, kako se pokušavaju prikazati vakcine, bilo bi da on ubija i izbacio bi se iz upotrebe. Međutim nije, neko je shvatio da je ta reakcija specifična za neke ljude, ali za neke nije i shvatio da je bolje pokušati naći uzrok tome i način da se testira, nego izbaciti penicilin.

Razlika je što je puno manji broj ljudi sa genetiskim poremećajima koji će uzrokovati probleme nakon vakcinacije, nego što je ljudi preosjetljivih na penicilin, ali je isto tako puno komplikovanije dokazati poremećaj i uopšte znati šta tražiti.

Opet, vakcinacija je jedna od najboljih stvari koja se dogodila u medicini (što apsolutno ne znači da ne treba na njima raditi, štaviše, trebalo bi jako puno uložiti u istraživanja, jer na kraju bi to bilo puno jeftinije, nego je to liječenje pacijenata).

Na kraju, ako se hoće govoriti protiv njih, neka se navodi koja vakcina je u pitanju, šta je predhodilo tome, koji su testovi urađeni nakon toga, a ne samo spominjati vakcinaciju. Pa vakcina se prima i nakon ujeda psa, nakon što se ubodete na ekser i slično, pa ne vidim da iko protiv toga išta ima.

Kao što rekoh, preširoka tema da bih želio previše o tome raspravljati, tako da se povlačim sada, šta god da neko napiše poslije.
The Realist

#68 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

salik79 wrote: Kako nema veze?! Ja, licno, s njim pricao u vezi ovoga i pacijenata (djece koju lijeci) koje tretira i ti mi velis da to nema veze s ovom temom. Ti znas bolje od njega sta se desilo toj djeci i ti bi znao bolje od njega sta je dobro za njegovo vlastito dijete?

Ima Njemacka veze. Da je vakcinisanje bezopasno i da su koristi vece od stete sigurno je da bi i tamo vakcinacija bila obavezna. Da se moze dokazati prednost korisnosti vakcinisanja, kontra njenih posljedica, sigurno bi njemacka bila prva zemlja u kojoj je vakcinacija obavezna.
Pod jedan, odkud znaš da ne znam?

Ali ono bitnije, prof. Koluder SIGURNO zna više od njega u tom polju, pa to joj je život. Čovjek je ORTOPED/HIRURG i ne, on ne može znati šta je tačno vakcina uradila, jer se kod nas ne može dokazati (neke stvari su morali slati u SAD-a na dokazivanje, vidiš, ne u Njemačku, kako bi dokazali da nije bio problem u neispravnosti vakcine, nego je postojao metabolički poremećaj kod pacijenta, koji se kod nas nažalost ne može dokazati)

Znači vakcinacije čine veću štetu, nego korist? A hebem ti..... :roll:

Živio ti meni.
Bancho

#69 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

The Realist wrote:
A sta mislis ko pravi tu statistiku ili bolje reci ko placa da te statistike budu "pozitivne". Statistikama se nikad ne treba vjerovati, jer se moze vrlo lako sa njima manipulisati, pogotovo ako vam je klijent SZO-a koja vrlo dobro placa.
Meni samo nema logike da zdravo djete izlazem stresu i bolu da bi primio vakcine protiv bolesti kojih nema vec 40 godina na ovim prostorima. Da li je normalno da covjek od 30 godina boluje zausnjake ili ospice? Naravno da nije, jer je to trebao bolovati kao djete (zbog toga se i zovu djecije bolesti) medjutim zbog vakcina on tada to nije bolovao. Svi znamo da bolovanje zausnjaka u odrasloj dobi (pogotovo kod muskaraca) moze dovesti do steriliteta (ne trajnog) do godinu dana.

Ja sam za to da svako ima pravo izbora kad su u pitanju vakcinacije, pa nek svako odluci sta je najbolje za njegovo djete.
Bancho

#70 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

Odlican serijal u aferi koja se desila u Srbiji kada se "pojavila" svinjska gripa.

Drzava je kupila vakcine i davali ih ljudima (medju njima i trudnicama) a da te vakcine nikad nisu testirali.

salik79

#71 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote: Auu, kako ti je zadnja rečenica pogrešna. Očito da ne znaš kako ta reakcija zna biti jaka i da se vrlo lako može desiti da se ništa ne može napraviti. Na kraju, zna se kako antišok terapija izgleda, a to sigurno nije dobijanje antihistaminika i čekanja 15 minuta u čekaonici.
Priznam. Malo sam banalizirao. A sta jos osim antihistaminika i adrenalina se ukljucuje u antisok terapiju?
The Realist wrote:Eh, postoji način i određivanja moguće opasnosti od vakcina (radi se o genetskim poremećajima i zato vakcine ipak na broj izdatih vakcina, rijetko izazovu neki ozbiljniji problem, jer su rijetki poremećaji), međutim trenutno je to skupo, mada se u nekim zemljama i rade neke stvari (ali kod nas ne). No, uskoro će sve jeftinije postati (vjerovatno opet ne kod nas i bit će preskupo za nas). Drugi problem je što se ne znaju svi poremećaji i tek se istražuju.
Pa o ovome svo vrijeme i govorim/pisem.
The Realist wrote:No, ovo treba sumirati. Da je neko reagovao za penicilin, kako se pokušavaju prikazati vakcine, bilo bi da on ubija i izbacio bi se iz upotrebe. Međutim nije, neko je shvatio da je ta reakcija specifična za neke ljude, ali za neke nije i shvatio da je bolje pokušati naći uzrok tome i način da se testira, nego izbaciti penicilin.
Radi se o tome da je vakcina obavezna, a penicilin nije. Drugo, kod penicilina se to puno lakse utvrdjuje i na osnovu toga i djeluje. Kod vakcina je to spansko selo - ni uzrok, ni prevencija, ni anti-terapija, nego samo posljedica.
The Realist wrote:Razlika je što je puno manji broj ljudi sa genetiskim poremećajima koji će uzrokovati probleme nakon vakcinacije, nego što je ljudi preosjetljivih na penicilin, ali je isto tako puno komplikovanije dokazati poremećaj i uopšte znati šta tražiti.
Banalizujes. Kako si dosao do ovih podataka? Koliko je ljudi prinudjeno primiti vakcinu, a koliko penicilin?
Kao sto rekoh - penicilin i obaveznu vakcinaciju je apsurd porediti. Pored lakseg utvrdjivanja preosjetljivosti i reakcije na penicilin, tu imamo i antisok. U suprotnom slucaju nemamo nista. A uz to je obavezna.
The Realist wrote:Opet, vakcinacija je jedna od najboljih stvari koja se dogodila u medicini (što apsolutno ne znači da ne treba na njima raditi, štaviše, trebalo bi jako puno uložiti u istraživanja, jer na kraju bi to bilo puno jeftinije, nego je to liječenje pacijenata).
Jeste, sto se tice nekih akutnih bolesti datog perioda. Nakon toga vakcina gubi smisao. Naravno istrazivati i upotrijebiti jedino u slucaju akutne potrebe za nekom vakcinom, a ne kao kod nas - halabuka oko H1N1 gripe, uvoz bespotrebnih vakcina, trosenje ogromnih svota novca za nabavku i naknadno unistavanje, i na kraju jos i lijecenje posljedica uzrokovanih istim.
The Realist wrote:Na kraju, ako se hoće govoriti protiv njih, neka se navodi koja vakcina je u pitanju, šta je predhodilo tome, koji su testovi urađeni nakon toga, a ne samo spominjati vakcinaciju. Pa vakcina se prima i nakon ujeda psa, nakon što se ubodete na ekser i slično, pa ne vidim da iko protiv toga išta ima.

Kao što rekoh, preširoka tema da bih želio previše o tome raspravljati, tako da se povlačim sada, šta god da neko napiše poslije.
Eh to je poenta - problem je u profilaksi, a ne u tretmanu. U ovom slucaju, kao i kod primanja penicilinskih injekcija, imamo slucaj potrebe za vakcinacijom, a ne da potpuno zdravoj osobi, na silu, kontaminiramo (ko zna cime) organizam.
Zasto bi neko ko je potpuno zdrav isao primiti penicilinsku injekciju?
Alhemicarkaa

#72 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Alhemicarkaa »

Bancho wrote:
The Realist wrote:
A sta mislis ko pravi tu statistiku ili bolje reci ko placa da te statistike budu "pozitivne". Statistikama se nikad ne treba vjerovati, jer se moze vrlo lako sa njima manipulisati, pogotovo ako vam je klijent SZO-a koja vrlo dobro placa.
Meni samo nema logike da zdravo djete izlazem stresu i bolu da bi primio vakcine protiv bolesti kojih nema vec 40 godina na ovim prostorima. Da li je normalno da covjek od 30 godina boluje zausnjake ili ospice? Naravno da nije, jer je to trebao bolovati kao djete (zbog toga se i zovu djecije bolesti) medjutim zbog vakcina on tada to nije bolovao. Svi znamo da bolovanje zausnjaka u odrasloj dobi (pogotovo kod muskaraca) moze dovesti do steriliteta (ne trajnog) do godinu dana.

Ja sam za to da svako ima pravo izbora kad su u pitanju vakcinacije, pa nek svako odluci sta je najbolje za njegovo djete.
A šta misliš kako su te bolesti iskorijenjene?
Bio je skoro članak, ne mogu da ga nađem, u jednom mjestu u americi se pojavila epidemija jedne od tih iskorijenjenih bolesti nakon prestanka upotrebe vakcina za istu.
VjecitiStudent

#73 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote:
The Realist wrote:Ja u pravo izbora ne ulazim, nego u to da mnoge priče nisu tačne, te situacija nije tako jednostavna. Općenito, vakcinacija je jedna od najboljih stvari koja se dogodila na polju medicine, a to istorija i pokazuje.

Ovo sto sam naveo nije prica. Ovo sam i cuo i dozivio/vidio. Da ponovim - vakcinacija u njemackoj je pravo izbora (roditelja) i nikakva obaveza. Sigurno je da to nije slucajno (pogotovo ako imamo u vidu da je Njemacka socijalna drzava).
Nije ni ovo slučajno
Measles have has been stamped out in some countries - but not in Germany. A new wave of infection has rolled through Germany, prompting renewed discussion about compulsory vaccinations.
...
While measles infections are virtually non-existent in the United States, for example, there have been of late from 122 to 2,308 each year in Germany - some resulting in fatalities. Currently, the virus is spreading primarily in Berlin and Bavaria, with Germany's Ministry of Health reporting more than 900 cases in the first half of 2013.
Worldwide, complications from a measles infection end in 200,000 fatalities each year.
http://www.dw.de/measles-rise-sparks-va ... a-16932413
The Realist

#74 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Alhemicarkaa wrote: A šta misliš kako su te bolesti iskorijenjene?
Bio je skoro članak, ne mogu da ga nađem, u jednom mjestu u americi se pojavila epidemija jedne od tih iskorijenjenih bolesti nakon prestanka upotrebe vakcina za istu.
Pa kad bolesti nikada i nisu iskorijenjene. Samo se za jednu smatra da jeste i to je to, sve ostale postoje.
salik79

#75 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

The Realist wrote: Pod jedan, odkud znaš da ne znam?
Pretpostavljam.
The Realist wrote:Ali ono bitnije, prof. Koluder SIGURNO zna više od njega u tom polju, pa to joj je život. Čovjek je ORTOPED/HIRURG i ne, on ne može znati šta je tačno vakcina uradila, jer se kod nas ne može dokazati (neke stvari su morali slati u SAD-a na dokazivanje, vidiš, ne u Njemačku, kako bi dokazali da nije bio problem u neispravnosti vakcine, nego je postojao metabolički poremećaj kod pacijenta, koji se kod nas nažalost ne može dokazati)
Ja ne znam stav prof. Koluder u vezi ovoga, ali SIGURNO znam stav prof Gavrankpetanovica u vezi konkretnih primjera. On da ne zna dijagnozu, ne bi mogao ni lijeciti. A uzrok je 100% vakcina. A Njemacku sam naveo kao socijalnu drzavu u kojoj se dobiva sva neophodna medicinska skrb. I to besplatno.
The Realist wrote:Znači vakcinacije čine veću štetu, nego korist? A hebem ti..... :roll:

Živio ti meni.
Da. Gledajuci na njih kao na bespotrebnu profilaksu. Druga stvar je lijecenje akutnih bolesti. Tu kao i svaki medikament - ima i svoje prednosti i mahane.

Zivio i ti meni :)
Post Reply