Nezavršena...nisam siguran da je tako....neverificirana zvaničnim popisom, to je tačno. No, nešto ne vidjeh velike bune među pripadnicima muslimanskog kulturno historijskog kruga svih ideologija, političkih opcija, svjetonazora....zbog Bošnjaštva.Osim među autonomašima.I to ne svim autonomašimahomo_sapiens wrote:Ne skrece mi se s teme, kasno je, ali i to pitanje Bosnjaka u BiH treba razmotriti. Bosnjacki Sabor iz '93. je nezavrsena pricaAhmmed wrote:homo sapiens,
A što ti imaš problem sa nacionalnim imenovanjem Bošnjaka? Pa ovo Bošnjak, jal staviš u zagradu, jal kad o Bošnjacima govoriš, napišeš muslimani....
Zasto muslimani Bosne...
- Ahmmed
#51 Re: Zasto muslimani Bosne...
- Ahmmed
#52 Re: Zasto muslimani Bosne...
Prozor wrote:@ahmmede, batali to
- turban
#53 Re: Zasto muslimani Bosne...
Pogodak u srz...piupiu wrote:Na prvo pitanje -- zato sto je nacionalizam negativna ideologija identiteta -- formira se na ideji o razlicitosti i na postojanju onog 'mrskog' ili 'goreg' ili 'nerazumljivog' ili 'opasnog' DRUGOG i TUDJEG identiteta, i kao takva je destruktivna ideologija. Zato sto Srbi (kao i vecina balkanskih naroda) imaju u sustini autoritarni karkter koja je osnova i plodno tlo svakog fasizma. Zato sto je autoritarni karkater zasnovan na psiholoskoj matrici sadizma i mazohizma -- sadizma u odnosu na te DRUGE i TUDJE, a mazohizma u odnosu na svoj kolektiv i svoje vodje.turban wrote:Ja sam ti dao vec odgovor,i da ne skrecemo sa teme;
Reci ti meni zasto je muslimanima bilo namjenjeno unistenje i zasto su isti ipak opstali???
Zato sto je mitologija jedan od najjacih pokretaca i vezivnih tkiva kolektivnog identiteta, a mitomanija (kao negativni aspekt tog 'veziva') je jedan od najopasnijih kolektivnih diskursa. Zato sto se srpska mitomanija vrti oko kompleksa zrtve i naracije o junastvu te zrtve pred strasnim okupatorom koji im se s ledja nije skinuo 450 godina. Zato sto je 'mrski okupator koji zlostavlja srpsku nejac' vezivna tema srpskog kolektivnog identiteta. Zato sto je sadizam takva psiholoska matrica u kojoj nema mjesta za sopstvenu odgovornost, za ljubav prema covjecanstvu, za racionalno -- vec samo za paranoju, odricanje o odgovornosti i nasilje kojim se unistava uzrok tvoje paranoje.
Zato sto se citavo ljudsko postojanje formira u domenu jezika, i sve sto se dogadja rezultat je nacina na koji se ljudima formira svijest o njima samima. Jezik srpskog kolektiva je jezik mitomanije, jezik viktimizacije, jezik o vjecnoj nepravdi, jezik o izabranom narodu i jezik o narodu koji ce svojim junastvom nadjacati svog neprijatelja. Zato sto je centralni neprijatelj u toj prici Turcin/musliman. I zato sto zrtve cesto uce od svojih dzelata -- primjer -- Jevreji i Palestina. Zato sto je civilizacijska matrica na Balkanu u zadnjih 150 godina neprijatelj, krv i noz (a prije krvi i noza -- ropstvo, kolac i sadizam feudalizma). I zato sto je uvijek lakse prihvatiti kompleks zrtve i njome pravdati svoja nedjela, nego se izdici iznad egocentricnog poimanja svijeta za dobrobit neceg univerzalnijeg i covjecnijeg. Zato sto se za univerzalnije i covjecnije treba izdici iznad komformizma kolektivnog i poci od onoga sta je bitno i zajednicko svakom covjeku pojedinacno. Zato sto su narcisoidnost i psihopatija usko povezani. I na kraju, jedna crtica iz individualne psihologije -- zato sto u takvoj konstelaciji stvari onaj najblizi uvijek prvi i najstrasnije zaplati. Dosta?
Zasto su muslimani opstali? Identitet muslimana u Bosni je nastao na malo drugaciji nacin i uvijek je bio 'ukljuciviji' (prije nego iskljuciv, odnosno nacionalisticki i sadisticki), i 'pragmaticniji' (odnosno prilagodljiviji okolnostima). Zato sto je psihologija i ideologija odbrane uvijek jaca od psihologija i ideologije napada, jer ima eticki i emocionalno vecu snagu. I zato sto je nasa odbrana, uprkos svemu i uprkos ispadima i uprkos otklonima, bila naracija ukljucivosti, tolerancije i teznje prema necem univerzalnijem od mrznje i unistenja drugoga ili onoga do sebe. Zato sto bosanski muslimani, kao narod, u svojoj prici o identitetu imali puno manje kolektivnog narcisizma i sadizma (a to je bilo lakse dijelu naroda koji je 450 godina bio 'gornji' i ciji se identiet gradio na pluralizmu Otomanske imperije, nego onome koji je 450 godina bio 'donji' ciji se identitet gradio na iskljucivosti i singularizmu svetosavlja -- koje pripada samo jednom narodu). I jos da kazem da sve ove stvari koje su pozitivne u identitetu bosanskih muslimana i za koje ja smatram da su jedan od glavnih razloga njihovog opstanka, polako, ali sigurno, pocinju biti napadane od samih Bosnjaka i polako pocinju nestajati ... i da to sto im je taj i takav identitet zajednicka osnova ne znaci da i medju nama nema zlocinaca.
Potpisujem do zadnje tacke,i da dodam tjs da ti javno kazem u svoje ime za nase anomalije;
Ova strasna agresija je napravila takav stravican mentalni poremecaj kod sveukupnog Bosnjackog naroda da je to neshvatljivo.
Mene je kako licna tako i tragedija Bosne stavila u rascjep mog licnog pimanja zivota.Po inerciji a zato sto su Bosnjaci ponizeni,obespravljeni,odbaceni i bez kapi pravde ja sam se stavio u odbranu svega sto je vezanao za Bosnjake i islam.Ja sam dozivio ovu kataklizmu u njenom najstrasnijem obliku.Nebitno je da li idem u dzamiju,pijem ili imam neka slobodnija shvatanja zivota...za mene je bitno samo ime.Zbog imena Bosnjackog letjele su glave...valjda zato sto je ime u kojem su cetnici prepoznali svoga dzelata dovoljno za odstrjel.
Ja znam da treba kritikovati mnoge anomalije u Bosnjackom bicu...sve ove sekte-vehabije i one spodobe sto seflijaju,te ovi i oni stvaraju u meni duboki bol.No ja sam nemocan ili previce mocan u zudnji za pravdom da to potisnem i da jednog jedinog krivca za sve sto nam se dogodilo vidim ispred sebe, a to je Srbija.
Srbija i Srbi napravili su od mene to sto jesam...ovdje.U virtualnom svjetu neprepoznajem sebe, kad stravicne slike iz Bratunca navale na oci.
Moju bol pretvaraju i dalje u netrpeljivost...a to boli strasno boli.
Last edited by turban on 21/12/2008 22:22, edited 1 time in total.
-
ulpinian
#54 Re: Zasto muslimani Bosne...
IBM wrote:Dvori Vladike Kačavende
14.11.2008.
http://www.pescanik.net
Vladika Vasilije Kačavenda, koji je za vreme ratova u BiH bio blizak sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, danas važi za jednog od najuticajnijih sveštenika u SPC, jer pokriva nabogatiju eparhiju u BiH i u stalnom je kontaktu sa biznismenima koji doniraju veliki novac eparhiji. "Vladikini dvori", čije fotografije prenosimo, sagrađeni su na ruševinama bošnjačkih kuća, a sam vladika se hvalio kako su ovi milion evra vredni dvori njegov "raj na zemlji".
Oskudno, baš onako kako crkva zagovara... asketski
-
zonbirile
#55 Re: Zasto muslimani Bosne...
turban
piupiu je ocrtala Srbe i njihove greške,sada ti padaš u njih.
- turban
#56 Re: Zasto muslimani Bosne...
zonbirile wrote:turban
Znas sta...zaobilazim tvoje komentare u velikom luku,neozbiljan si i ironican.Molim te da mi se ne obracas vise...
-
shalaedin
#57 Re: Zasto muslimani Bosne...
Samo bi ja to isto svesteno lice volio vidjeti kako se ponasao u nekim drugim situacijama... I Kacavenda sada mlati o toleranciji, a zna se koje i kakav je za vrijeme rata bio.homo_sapiens wrote:Ahmmed wrote:Ne mogu da vjerujem da se boldiraju poruke inspiratora ratnih zločina, njihovih podstrekača, rušitelja, pljačkaša.....
Kakav je vladika Kačavenda.....Možda da nađeš neku miroljubivu izjavu Radovana Karadžića da nas prekoriš njome????
Znaš, citiranjem Kačavende, sva priča gubi smisao....
A sto te, Ahmmede, zulja potpuno miroljubiva poruka jednog svestenog lica iz BiH, upucena svom narodu, ali i svima koji je citaju: "Ne treba zaboraviti zlodjela, koja su učinjena, ali to ne znači svetiti se, nego opominjati ljude i govoriti im da ne čine zlo jedni drugima" !
Gdje je ovdje ratnohuskacki poklic, gdje je ovdje poziv na netrpeljivost, gdje je ovdje poziv na rat ... ? Zar ovakve poruke ne bi trebali slati sve vjerske starjesine, zar nije pozitivna poruka, @Ahmmede ?
Dobro je receno skoro: Ovih dana nam svima padaju maske s lica
-
shalaedin
#58 Re: Zasto muslimani Bosne...
Ma nije Kacavenda puno pogrijesio, fakat je ovo njegov raj na zemlji ...ulpinian wrote:IBM wrote:Dvori Vladike Kačavende
14.11.2008.
http://www.pescanik.net
Vladika Vasilije Kačavenda, koji je za vreme ratova u BiH bio blizak sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, danas važi za jednog od najuticajnijih sveštenika u SPC, jer pokriva nabogatiju eparhiju u BiH i u stalnom je kontaktu sa biznismenima koji doniraju veliki novac eparhiji. "Vladikini dvori", čije fotografije prenosimo, sagrađeni su na ruševinama bošnjačkih kuća, a sam vladika se hvalio kako su ovi milion evra vredni dvori njegov "raj na zemlji".
Oskudno, baš onako kako crkva zagovara... asketski