SP Rukomet 2009

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Locked

Novi svjetski prvak?

HRVATSKA
56
35%
NJEMACKA
10
6%
FRANCUSKA
55
34%
SVEDSKA
3
2%
DANSKA
8
5%
SPANIJA
9
6%
RUSIJA
0
No votes
MADJARSKA
1
1%
SRBIJA
14
9%
NEKO DESETI
5
3%

Total votes: 161

vjecnobordo

#51 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

The__Doctor wrote:sa onim igracima i mensur bajramovic bi bio olimpijski prvak u rukometu, mislim na moderan rukomet kada je pocelo da se igra u dvoranama to je vijekovni srpski sport dokazace se na ovom prvenstvu da je Srbija kolijevka rukometa
:lol: :lol: :lol:

Srbija kolijevka svega. Prvo nast'o Srbin, pa ameba.

Hebat ce ih Egipat :D
The__Doctor

#52 Re: SP Rukomet 2009

Post by The__Doctor »

vjecnobordo wrote:
The__Doctor wrote:sa onim igracima i mensur bajramovic bi bio olimpijski prvak u rukometu, mislim na moderan rukomet kada je pocelo da se igra u dvoranama to je vijekovni srpski sport dokazace se na ovom prvenstvu da je Srbija kolijevka rukometa
:lol: :lol: :lol:

Srbija kolijevka svega. Prvo nast'o Srbin, pa ameba.

Hebat ce ih Egipat :D
:lol:
Meho Kodro

#53 Re: SP Rukomet 2009

Post by Meho Kodro »

Maja_XXX wrote: Ok, za kosarku priznajem da su medju najboljima u Evropi (ne samo trenutno stanje vec u zadnjih 50 god.).Vidim ni tenis ne ide lose...Ali rukomet...Zadnjih 20 godina ih nema na sceni....
Drogiras li se? :D
Srbi su u povijesti u kosarci imali velikih rezultata, neko vrijeme bili No1 u svijetu, al trenutno su daleko od najboljih, nisu ni na Balkanu najbolji, od 2002 i naslova svjetskih prvaka su se redali samo debakli za debaklom:
2004 na OI bili 11, izgubili od Kine i Novog Zelanda
2005 kuci na EP nisu usli ni medju prvih 8
2006 na SP izgubili od Nigerije, ispali u 2 krugu (na SP su isli jer su dobili wild-card)
2007 na EP zavrsili zadnji, bez pobjede
2008 na OI ih nije ni bilo
Uz novog/starog trenera mozda krene nabolje, prosli su na EP (uz poraz od Finske)
van Basten

#54 Re: SP Rukomet 2009

Post by van Basten »

prosto je nevjerovatno kako jedan nesuvisli post može odvesti temu u sasvim desetom pravcu, razvodniti je i dovesti pred ukidanje haman. Hećim baci provokativnu bombu o Srbiji kao kolijevci modernog rukometa ( wtf? :-) ) i odmah se upeca par ribiča da promuhabeti o tome. Držimo se teme, in33sa je napravio sasvim korektan uvod.
Ono što treba također uzeti u obzir jeste domaćinstvo - očekivati je domaćinskih 10% od sudija Hrvatskoj, barem do polufinala. Pogotovo što su i komšije naše svjesne da je ovo zadnje veliko takmičenje na kojem cijede trio Balić - Metličić - Lacković, jer su velike šanse da sva trojica se oproste od reprezentacije već u februaru. Balić je čak upitan i za ovo svjetsko.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#55 Re: SP Rukomet 2009

Post by Admir_1984 »

Tesko da ce Hrvatska do neke medalje. Previshe imaju problema u samoj reprezentaciji, igra im je vec odavno procitana, druge reprezentacije su sve bolje i bolje.....Po mom misljenju trece mjesto bi za njih bilo uspjeh na ovom SP
in33sa

#56 Re: SP Rukomet 2009

Post by in33sa »

Metlicicu je ovo sigurno zadnje veliko takmicenje, 32 godine ima i niz ozljeda.

Lackovic ce igrati jos dugo, kao i Balic. Obojica su vec najavili da im je cilj za reprezentaciju igrati do sljedece Olimpijade, ako ozljede dopuste.

Ali sta znaci kvalitetan rad sa mladim igracima, recimo Hrvatska vec par godina ima ponajbolje mlade igrace na svijetu (uz Skandinavce i Srbiju, bitno je naglasiti) osvajaju medalje, Cupic je u zadnje dvije-tri godine bio MVP svakog kadetskog ili juniorskog SP-a ili EP-a na kojem je sudjelovao. Duvnjak takodje (on je mladji dvije godine, ako je sam dobro upratio) pa im je ovaj mali Pesic obavezno najbolji golman prvenstva za mlade, pa Strlek najbolje lijevo krilo, dakle veliki talenti. U isto vrijeme Srbija izbaci par ekstra talenata, Sesum, Nenadic, Dragicevic, uzmu decki zlatnu medalju na SP za juniore prije dvije godine... i kad su trebali preci u seniorski kadar, dakle postati igraci, pocinju nestajati. Sesum se izgubio u Veszpremu ili gdje je vec, uglavnom sjedi na klupi, a bio je i najveci talenat te srbijanske generacije. Nenadic je igrao pola godine za Barselonu, i dobio nogu, skrtari sa loptom, igra za statistiku. Taman treba preci u Veszprem (ili PIK, ne znam tacno) i sredi nogu, pola godine vec ne igra i prognoze o nastavku karijere nisu nimalo pozitivne. Dragicevic je solidan, jedan od boljih pivota u danskoj, navodno prelazi u Kiel. Vujin je solidan u Madjarskoj ali nista vise od toga. U principu sve su ih zeznuli sto treneri u maticnim klubovima u Srbiji, sto losi treneri u srbijanskim reprezentacijama.
Docim su ovi mladi hrvatski talenti vec dobri igraci, sa tendencijom napredovanja.

A Danci i Svedjani izbacuju igrace kao na traci, pola Danske reprezentacije igra u Ciudad Realu i Barseloni, a vecina ih je jos prije pola godine bilo u anonimnom statusu :-)
Josip

#57 Re: SP Rukomet 2009

Post by Josip »

naša igra jeste možda pročitana ali samo je Francuzi mogu zaustaviti, ostalima to baš i ne uspjeva.
a sada kada dođu ovi mlađi opet će trebati vremena i francuzima da ponovno pročitaju igru ovih novih.

to se neće dogoditi na ovom SP ali za nekoliko godina da.
neki dan sam negdje pročitao naslov da Lino odlazi jer je se zasitio, umorio, što li već od uspjeha.
ali smatram da ima nekoliko trenera koji bi ga mogli zamjeniti, recimo Zovko.
Last edited by Josip on 02/01/2009 14:07, edited 2 times in total.
rado_vidjen

#58 Re: SP Rukomet 2009

Post by rado_vidjen »

in33sa wrote:Taj debil je uzeo 4 medalje u zadnjih 5 godina.

Od toga dva zlata, Olimpijske i svjetsko prvenstvo.
Previdio si nekog Irfana Smjlagica, za kojim placu po hrvatskim forumima.

Pitanje za samo jednu kunu :D - zasto li je in33sa previdio nekadasnju desnu ruku pudlice Line, i covjeka za kojeg kazu da je bio zaduzen za taktiku njihove rep.

Odgovor znaju i ptice na grani. Image

Srbija ce 'ladno da osvoji. Image
rado_vidjen

#59 Re: SP Rukomet 2009

Post by rado_vidjen »

Josip wrote:naša igra jeste možda pročitana ali samo je Francuzi mogu zaustaviti, ostalima to baš i ne uspjeva.
a sada kada dođu ovi mlađi opet će trebati vremena i francuzima da ponovno pročitaju igru ovih novih.

neki dan sam negdje pročitao naslov da Lino odlazi jer je se zasitio, umorio, što li već od uspjeha.
ali smatram da ima nekoliko trenera koji bi ga mogli zamjeniti, recimo Zorko.
Image
in33sa

#60 Re: SP Rukomet 2009

Post by in33sa »

Josip wrote:naša igra jeste možda pročitana ali samo je Francuzi mogu zaustaviti, ostalima to baš i ne uspjeva.

ali smatram da ima nekoliko trenera koji bi ga mogli zamjeniti, recimo Zorko.
Zovko.

Sad vodi zensku reprezentaciju, cini mi se, nedavno je uzeo 6 mjesto u Makedoniji.

Tacno, samo Francuzi mogu zaustaviti Hrvate odnosno Balica, a i oni tesko, bar na proslom EP u Norveskoj nisu mogli. U duelu Hrvata i Francuza gotovo po pravilu odlucuju golmani, dva puta je Omeyer rijesio mec (u Njemackoj i Svicarskoj) jednom Alilovic (u Norveskoj).

Za ovog gore, pudlica je prije mjesec dana u Grazu do nogu potukao Smajlagica i njegov Egipat, bez glavnih igraca (Balica, Metlicica, Lackovica i ostalih). Irfan nije ni na konferenciju za stampu dosao, nakon meca, toliko ga je pogodio poraz.
rado_vidjen

#61 Re: SP Rukomet 2009

Post by rado_vidjen »

Dobio bi ih i Menso Bajramovic. :D ( "do nogu" 27-24, zivio google :D :D )

Tako se prica po hrvatskim forumima, a vidjecemo sta ce uradit na ovom prvenstvu.
Smajlagic je stvorio vecinu sadasnjih reprezentativaca kroz juniorske i kadetske selekcije.
in33sa

#62 Re: SP Rukomet 2009

Post by in33sa »

Pa do nogu, s obzirom sa kojim igracima je dosao Cervar (nekakav Kapular, Gojun, zivio Google :D) a sa kojima Pipe (A ekipa na celu sa Zakyem)

Tacno, Smajlagic je "stvorio" Cupica, Duvnjaka, Strleka i ostale kroz kadetsku i juniorsku reprezentaciju. Najzasluzniji je za njihov napredak u karijeri. Uz klupske trenere, ko malo bolje prati rukomet zna da je Obrvan "stvorio" najvise metkovaca (Balic, Metlicic, Kaleb, Dominikovic i ostali, pa i Cupica kojeg i sada trenira u Gorenju) dok je Duvnjaka "stvorio" njegov tata, i doslovno i kao igraca :D
vjecnobordo

#63 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

*ebo ga Hrvatska. Ko kakav bitan faktor. Lino istrošen trener, ma ma kakav god da bio, više ne može.

Niko ništa ne šriča o Švedskoj, a mislim da bi mogli napraviti ovaj put bljesak, samo takav. Peto mjesto Norveškoj nagovještava povratak. Kim Andersson, odličan vanjski iz Kiela u kojem igra i pivotmen Marcus Ahlm, potom na lijevom krilu Jonas Kallman, nesvakidašnje visok za svoju poziciju. Ali i pokretljiv. Zadržali su golmane Svenssona i Gentzela.

Ja bih čak volio da Makedonci urade nešto, ali teško. Mislimd a će podbaciti, iako ima bar igračina.

A Rusija? Imaju beton odbranu sa divovima Jedvokimovim i Černoivanovim, imaju odlične vanjske u Rastvorcevu i Igropulu, Čipurina na crti koji rijetko griješi i krila Kokšarov i Krivošljikov, koji jedini igraju van ruske lige tj da nisu u Čehovskim Medvjedima. Grupa im prelagana (Njemačka, Poljska, Makedonija, Tunis, Alžir) gdje će sigurno izboriti nastavak. Mislimd a su drugi po jačini. Nakon toga križanje s D grupom (Danska, Norveška, Srbija, Brazil, Egipat, Saudija), isto tako nisu prejaki protivnici, izuzmemo li Dance, tako da s ove strane tj F grupe, drugog kruga, očekujem Njemce, Ruse, Dance kao glavne pretedente na polufinale :-D
cyprus

#64 Re: SP Rukomet 2009

Post by cyprus »

@vjecnobordo, i ja mislim da Hrvati neće osvojiti prvenstvo, čak štaviše da će i ići dosta ispod onoga šta se od njih očekuje. Ali ne možeš tek tako potcjenjivati ipak najkonstantniju reprezentaciju u zadnjih 10-tak godina, nazivajući ih prosječnim i drugorazrednim.
Josip

#65 Re: SP Rukomet 2009

Post by Josip »

ne znam što toliko osporavate Hrvatsku.... ma zapravo znam ali.... živi bili pa vidjeli kako će sve završiti. ja znam da ću navijati za Hrvatsku svim srcem.
također ću navijati i za Makedoniju i bilo bi mi iznimno drago da oni ostave nekakav poztivan trag na ovome prvenstvu
vjecnobordo

#66 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

@cyprus
Ne osporavam ja njihove rezultate u posljednjih recimo 5-6 godina. Šta više, u Portugalu, Atini, Sloveniji, sam navijao za Hrvate, ali vremenom su mi se zgadili, kao sve njihovo. Jednostavno nema onih igrača koje sam gotivio (Džomba, Kaleb, Goluža, Šola..) i trenutno mi se kod njih jedino sviđaju Lacković i ovaj mali Duvnjak. Subjektivan sam, znam, ali oni mi nisu ništa posebno tj. daleko su ispod Danske, Švedske, Francuske. Trenutno slabi, Nijemci i Španci su jači od njih, a mogu pod ruku sa Norvežanima, Mađarima (što su pokazale kvalifikacije), Poljacima.
vjecnobordo

#67 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

vjecnobordo wrote:@cyprus
Ne osporavam ja njihove rezultate u posljednjih recimo 5-6 godina. Šta više, u Portugalu, Atini, Sloveniji, sam navijao za Hrvate, ali vremenom su mi se zgadili, kao sve njihovo. Jednostavno nema onih igrača koje sam gotivio (Džomba, Kaleb, Goluža, Šola..) i trenutno mi se kod njih jedino sviđaju Lacković i ovaj mali Duvnjak. Subjektivan sam, znam, ali oni mi nisu ništa posebno tj. daleko su ispod Danske, Švedske, Francuske. Trenutno slabi, Nijemci i Španci su jači od njih, a mogu pod ruku sa Norvežanima, Mađarima (što su pokazale kvalifikacije), Poljacima.
@Josip, ne krijem ni ja da ću zdušno bodriti i Saudiju i Egipta, a Boga mi i Tunis i Alžir, također, moja podrška neće izostati ni na utakmicama Kuvajta.
Josip

#68 Re: SP Rukomet 2009

Post by Josip »

vjecnobordo wrote:@Josip, ne krijem ni ja da ću zdušno bodriti i Saudiju i Egipta, a Boga mi i Tunis i Alžir, također, moja podrška neće izostati ni na utakmicama Kuvajta.

u svakom slučaju, to je tvoje legitimno pravo.
sretno ti bilo.
vjecnobordo

#69 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

Josip wrote:
vjecnobordo wrote:@Josip, ne krijem ni ja da ću zdušno bodriti i Saudiju i Egipta, a Boga mi i Tunis i Alžir, također, moja podrška neće izostati ni na utakmicama Kuvajta.

u svakom slučaju, to je tvoje legitimno pravo.
sretno ti bilo.
Ne treba meni sreća. nego ovim reprezentacijama :lol: :lol:
Meho Kodro

#70 Re: SP Rukomet 2009

Post by Meho Kodro »

Prognoza ko bi trebao proci grupu (boldani prolaze)

A (Osijek)
Francuska
Mađarska

Slovačka
Rumunija
Argentina (mora biti koje iznenadjenje)
Australija

B (Split)
Hrvatska
Švedska
Španija

Koreja
Kuvajt
Kuba

C (Varaždin)
Njemačka
Poljska
Makedonija
Rusija
Tunis
Alžir

D (Poreč
Danska
Norveška
Egipat
Brazil
Srbija
Saudijska Arabija
vjecnobordo

#71 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

Moja za A i B grupu ista, u C grupi Njemačka, Poljska, Rusija, i u D grupi Danska, Norveška, Egipat.
Zwanziger

#72 Re: SP Rukomet 2009

Post by Zwanziger »

Posto vidim da se izostavlja najjaca rukometna reprezentacija u pogledu konstantnosti, evo vam rezultati Njemacke:

2002 Evropsko: 2 mjesto (nakon najvece kradje u historiji, u zadnjoj sekundi Nijemci daju gol, ali sudija ponisti potpuno regularan gol)

2003 Svjetsko: 2 mjesto

2004 Evropsko: 1 mjesto
Olimpijada: 2 mjesto

2005 Svjetsko: 9 mjesto (desi se jebi ga)

2006 Evropsko: 5 mjesto( podmladjena ekipa, na kraju imali samo 1 poraz)

2007 Svjetsko: 1 mjesto

2008 Evropsko: 4 mjesto

Ima li ko konstantniji?
cyprus

#73 Re: SP Rukomet 2009

Post by cyprus »

vjecnobordo wrote:
@Josip, ne krijem ni ja da ću zdušno bodriti i Saudiju i Egipta, a Boga mi i Tunis i Alžir, također, moja podrška neće izostati ni na utakmicama Kuvajta.
Ja ću navijat za sve, ali apsolutno sve vanevropske reprezentacije, i srce mi vazda naraste kad vanevropska reprezentacija dobije evropsku. Prije svega radi popularizacije rukometa u svijetu, koji bi ozbiljnijim proširenjem posto mnogo značajniji sport nego što je sad i ko zna možda jednog dana doći u razinu popularnosti košarke, od koje je meni lično draži. A sad tvoj kriterij navijanja za muslimane je, u svakom slučaju fascinantan al ne baš rijedak, pa ga neću ozbiljnije komentarisat :)
jasko_ba

#74 Re: SP Rukomet 2009

Post by jasko_ba »

-
Last edited by jasko_ba on 27/01/2009 20:10, edited 1 time in total.
vjecnobordo

#75 Re: SP Rukomet 2009

Post by vjecnobordo »

cyprus wrote:
vjecnobordo wrote:
Ja ću navijat za sve, ali apsolutno sve vanevropske reprezentacije, i srce mi vazda naraste kad vanevropska reprezentacija dobije evropsku. Prije svega radi popularizacije rukometa u svijetu, koji bi ozbiljnijim proširenjem posto mnogo značajniji sport nego što je sad i ko zna možda jednog dana doći u razinu popularnosti košarke, od koje je meni lično draži. A sad tvoj kriterij navijanja za muslimane je, u svakom slučaju fascinantan al ne baš rijedak, pa ga neću ozbiljnije komentarisat :)
Pa može i ta verzija proći. Ali sumnjam da iko može nešto više učiniti, možda Brazil ili Argentina, ali oini redovno jednof favorita izrade, ostali ih s lakoćom pregaze. Egipat mislim ima najrealnije šanse za ova iznenađenja, i zbog grupe i snage. Meni je uvijek bilo drago gledati Grenland na ovim prvenstvu, znale im Švabe utrpati 60 golova :-)
Locked