Vodenjak wrote:Marks nema nista ni sa Lenjinom...
Apsolutno se slazem,da Marks nema nista sa Lenjinom,ali zato,drug Lenjin,i te kako ima sa Marksom!
Vodenjak wrote:Marks nema nista ni sa Lenjinom...
Giordano wrote:Vodenjak wrote:Marks nema nista ni sa Lenjinom...![]()
Apsolutno se slazem,da Marks nema nista sa Lenjinom,ali zato,drug Lenjin,i te kako ima sa Marksom!
![]()
UnscarD wrote:Ja sam takodjer citao nesto o tokovima novca kojima je Oktobarska revolucija finansirana i u toj knjizi je novac pracen nazad do Americkih kapitalista. Ipak ne smijem staviti ruku u vatru da su te infromacije bile 100% pouzdane.
Sa druge strane, nemam nikakvu ideju sta bi vlasnicima kapitala bio motiv da rasplamsaju jedan novi do tada ne vidjeni sistem koji direktno prijeti upravo njihovom nacinu zivota?
Ono sto znam sigurno jeste da su kasnije kapitalisti u Americi rasplamsali pravu paranoju od "crvene kuge". Tu se vidjela moc medija pa smo imali paradoxalne situacije da Americka sirotinja koja nema nista ipak ima stav da brani kapital svojih "gospodara" i kritikuje sistem koji je upravo namjenjen da njima da prava. Otprilike kao kada bi u Americkom gradjanskom ratu crnci masovno branili Jug. Sjecam se spota Mettalice (cini mi se One produzena verzija) koji bas prikazuje ovu situaciju, kada Americki stari redneck koji nema pojma sta znaci Komunizam salje svoga sina da se protiv istog bori...i sin mu se vrati u vreci.
Kuba je jos jedan primjer zemlje koja je danas sinonim za bijedu ali treba se zapitati ste bi bilo sa tom zemljom i njenim sistemom da im Amerika nije nametnula sankcije koje traju i dan danas? Moguce je da bi dobili drzavu u kojoj se zivi bolje nego u Americi, u kojoj je sistem daleko humaniji, zdravstvo i skolovanje bi i dalje bili besplatni a Kubanski gradjani bi mogli da putuju svuda itd...
nasi narodi masovno "opijeni",a nigdje rasola !Another example of this sort of analysis is Marx's understanding of religion, summed up in a passage from the preface[23] to his 1843 Contribution to the Critique of Hegel's Philosophy of Right:
“Religious suffering is, at one and the same time, the expression of real suffering and a protest against real suffering. Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people. ”
Lenjin je imao s Marksom onoliko koliko i bilo koji popo ili hodzica s Bogom...Giordano wrote:Vodenjak wrote:Marks nema nista ni sa Lenjinom...![]()
![]()
Mogly wrote:Орвелоба Животинјеска фарма најбоље осликава зашто је Марксобо решење противно људској природи. Не значи да је Маркс погрешио кад је поставио проблем. Дапаче. Али решење треба тражити у људској природи. Економија је та која намеће друштвена уређења а не обратно. Питање данас је колико ће штете светској економији нанети неминован Амерички пад, и на шта су све спремни Американци да се извуку![]()
П.С. Обе седмице на Sa-X српски, нисте знали
Nije srpski nego cirilica.Mogly wrote:Орвелоба Животинјеска фарма најбоље осликава зашто је Марксобо решење противно људској природи. Не значи да је Маркс погрешио кад је поставио проблем. Дапаче. Али решење треба тражити у људској природи. Економија је та која намеће друштвена уређења а не обратно. Питање данас је колико ће штете светској економији нанети неминован Амерички пад, и на шта су све спремни Американци да се извуку![]()
П.С. Обе седмице на Sa-X српски, нисте знали
Vidim, sad poredis Marksa s bogom?Vodenjak wrote:Lenjin je imao s Marksom onoliko koliko i bilo koji popo ili hodzica s Bogom...Giordano wrote:Vodenjak wrote:Marks nema nista ni sa Lenjinom...![]()
![]()
Svaki od njih tumaci Boga kako mu prahne pa tako i Lenjin Marksa!
Prema tome, stavljanje Marksa i ove teme u kontekst sa bilo kojim liderom bvsih ili sadasnjih komunistickih zemalja je nesuvislo.
Na ovoj temi se radi o kapitalu i Kapitalu. Hocu reci onome sto je u Kapitalu Marks pisao o kapitalu!
Dragi moj prijatelju, ideologija je ideologija pa dosla od boga ili od covjeka.jeza u ledja wrote: Vidim, sad poredis Marksa s bogom?
Inace, prva stvar koju ljubitelji Marksa spomenu prilikom ovakvih rasprava je obicno - "socijalizam i komunizam nije isto, ocigledno ne znate o cemu pricate, bla" . Kao da dvije stvari jedna s drugom nemaju veze.
![]()
Naravno da nije bilo komunistickih zemalja, jer je komunizam utopija, isto kao sto je i slobodno trziste utopija. Pa opet zovete zapadne zemlje 'kapitalistickim', mada one to u potpunosti nisu. Na isti nacin socijalisticke zemlje zovemo 'komunistickim' mada one to u potpunosti nisu.
Ma dobro jejeza u ledja wrote:Hehe, ma slazem se ja sa tim tvojim zivotnim nazorom. Samo ja zbog toga imam princip da uopste boga ne spominjem u nekom smislenom kontekstu.
Nije to bila poenta mog posta.
Evo mozemo o Marksovim idejama. Ocigledno je covjek znao o cemu prica. Ali i mnogi drugi npr. ekonomisti znaju predvidjeti sta ce se desiti, ali ne daju jasan odgovor koji bi to mogao sprijeciti. Ja na primjer nikako ne mogu da svarim tu ideju o 'besklasnom drustvu' u kom niko ne posjeduje nista i svi dijelimo sve. Izvini, ali meni je to ubleha samo takva. Nismo svi isti i ne trebamo ni biti. Dalje, ne prihvatam da se stvari moraju rijesavati revolucijom. Revolucija je nasilje, a kad nastupi nasilje - pamet ode kroz prozor. Dalje, ne prihvatam nikakav sistem koji za sebe tvrdi da je konacan, a komunizam je 'zavrsna faza' drustvenog razvoja. Ja se ne slazem sa tim da postoji zavrsna faza, cak sta vise napredak ljudskog drustva vidim u njegovom konstantnom mijenjanju i u mogucnosti mijenjanja. Cetvrto, i najvaznije, ne prihvatam ideju nedemokratskog drustva, odnosno nikako ne prihvatam ideju da svaki covjek nema pravo glasa da izabira predstavnike koji ce u njegovo ime donositi i provoditi zakone.Vodenjak wrote:Ma dobro jejeza u ledja wrote:Hehe, ma slazem se ja sa tim tvojim zivotnim nazorom. Samo ja zbog toga imam princip da uopste boga ne spominjem u nekom smislenom kontekstu.
Nije to bila poenta mog posta.![]()
Nego, ja pokusavam ovdje usmjeriti pricu na filozofa Marxa ali narod navro na one koji su ga citali pa ga nisu znali razumjeti...
E bas ti hvala!jeza u ledja wrote:Evo mozemo o Marksovim idejama. Ocigledno je covjek znao o cemu prica. Ali i mnogi drugi npr. ekonomisti znaju predvidjeti sta ce se desiti, ali ne daju jasan odgovor koji bi to mogao sprijeciti. Ja na primjer nikako ne mogu da svarim tu ideju o 'besklasnom drustvu' u kom niko ne posjeduje nista i svi dijelimo sve. Izvini, ali meni je to ubleha samo takva. Nismo svi isti i ne trebamo ni biti. Dalje, ne prihvatam da se stvari moraju rijesavati revolucijom. Revolucija je nasilje, a kad nastupi nasilje - pamet ode kroz prozor. Dalje, ne prihvatam nikakav sistem koji za sebe tvrdi da je konacan, a komunizam je 'zavrsna faza' drustvenog razvoja. Ja se ne slazem sa tim da postoji zavrsna faza, cak sta vise napredak ljudskog drustva vidim u njegovom konstantnom mijenjanju i u mogucnosti mijenjanja. Cetvrto, i najvaznije, ne prihvatam ideju nedemokratskog drustva, odnosno nikako ne prihvatam ideju da svaki covjek nema pravo glasa da izabira predstavnike koji ce u njegovo ime donositi i provoditi zakone.Vodenjak wrote:Ma dobro jejeza u ledja wrote:Hehe, ma slazem se ja sa tim tvojim zivotnim nazorom. Samo ja zbog toga imam princip da uopste boga ne spominjem u nekom smislenom kontekstu.
Nije to bila poenta mog posta.![]()
Nego, ja pokusavam ovdje usmjeriti pricu na filozofa Marxa ali narod navro na one koji su ga citali pa ga nisu znali razumjeti...
simpozijum delirijum wrote:raspravlja se o par tema istovremeno , o cemu u stvari pricamo ! ideologija , ideja , drzavno uredjenje ili filozofija ?
ja mislim da je u pitanju filozofija
marxsizam ili pravilnije reci dijalekticki materijalizam ?
a ideologija ?
vecini je poznato da su u stvari po stepenu zastite i brige o populaciji te demokratskim slobodama skandinavske zemlje su doista socijalisticke ( Marxs bi bio ponosan!); zdrastvena zastita te besplatno skolstvo te zastita radnika od exploatacije ( placeno bolovanje i godisnji odmor ,puna pravna zastita pravo na strajk i itd ..itd ..) pomoc socijalno ugrozenim , visoki porezi za bogate , kontrola bankarskoga sektora i strateske industrije od strane vlade uz visoko razvijeni visestranacki sistem i invidualne slobode ! Norveska na prvom mjestu , zatim Danska ( nisam siguran u tacan redoslijed ali tu je negdje ) Svedska , pa Holandija , Luksemburg itd itd a USA ?( kolijevka "slobodna ( nereguliranoga ) trzista i globalizacije " i treba li reci svjetski policajac u "sirenju demokracije "?)
negdje na 25 mjestu po opstim usvojenim standardima o kvaliteti zivota
Barack Obama popravljaj stvari ! malo vise socijalizma u USA ne bi bilo na odmet ? zar ne ?
Не предлажем никаква рјешења, само констатујем. Америчка економја губи глобалну економску битку због руских сировинских и кинеско-индијских људских потенцијала.Dado dijasporitus wrote:Imam blagi utisak da vjerujes da ekonomija treba biti zasnovana na prirodnim zakonima a ne na drustvenim. Predpostavljam da jednako vjerujes I u ekonomiju slobodnog trzista koja se zapravo zasniva na prirodnom darvinistickom zakonu. Ipak nevjerujem da uocavas da Amerika propada upravo zato sto je slijepo prihvatila ekonomiju slobodnog trzista I potpuno je prepustila prirodnim zakonima da se sami regulisu a time I ustrojavaju drustveni poredak. Ovo sto se danas dogadja je samo potvrda da ta teoriju u koju vjerujes ne funkcionise sasvim savrseno.
A cekaj, hos da ka'es da bi takav nas mladi junosa pun bling-blinga bio uspjesniji kod mladih zenki u recimo, trulokapitalistickom New Yorku?UnscarD wrote:Mozda je malo off topic, ali kada vec pominjemo skandinavske zemlje, a buduci da sam imao priliku boraviti u jednoj od njih neko vrijeme, zelio bih da podijelim jednu opservaciju, koja se meni tada, obirom da sam dosao iz ratom napacene Bosne, ucinila prilicno interesantnom.
U kojoj mjeri sistem utice na ponasanje jedinke u njemu, meni je ilustrovalo ponasanje tamnosnjih djevojaka koje su ostajale potpuno imune na silne zlatne lance, skupa kola i gardarobu i razne druge fore sa kojima su neki moji poznanici na Balkanskome poluotoku znjeli prilicno respektabilne rezultate.
Razmisljajuci o tome zasto su Skandinavke imune na ove fore (barem tokom radne sedmice ako vec ne vikendom) dosao sam do zakljucka da je za to kriva sigurnost koju im pruza njihov sistem. Nase djevojke, buduci da zive u nesigurnom sistemu, a usljed brige za potomstvo sto bi bio i dalje primarni instinkt, u tom mladjanom junosi sa zlatnim lancem iliti skupim autom, vide apsolutno isto ono sto je njen zenski predak iz praistorije vidjeo u uspjesnom mladom lovcu koji se vrati iz lova svaki dan sa jelenom oko vrata. Te Skandinavke nemaju takvih problema jer njima nije potreban taj heroj sa sjajnim lancem da ih izbavi iz bjede jer imaju drzavu koja im garantuje da bjeda nece nikada biti.
Ovo je bitno zato sto zorno svjedoci o tome u kojoj mjeri je nase ponasenje kao ljudskih bica uslovljeno okolinom odnosno u kojoj mjeri ne postoji nesto sto protivnici utopijskih uredjenja kakvo je i savrseni komunizam nazivaju LJUDSKOM PRIRODOM i sto cesto navode kao osnovni razlog zbog kojeg nikada nece biti moguce realizovati takav sistem.
Знаш да је ружно говорити у трећем лицу а ја присутанUnscarD wrote:Ovo je bitno zato sto zorno svjedoci o tome u kojoj mjeri je nase ponasenje kao ljudskih bica uslovljeno okolinom odnosno u kojoj mjeri ne postoji nesto sto protivnici utopijskih uredjenja kakvo je i savrseni komunizam nazivaju LJUDSKOM PRIRODOM i sto cesto navode kao osnovni razlog zbog kojeg nikada nece biti moguce realizovati takav sistem.
vrlo je tesko predvijdeti kako bi kuba zivjela da nije bila sankcionirana,ipak fidel castro nije sve ove godine mogao ili nije znao naci neko rijesenje,nesto tu ipak ne stimaUnscarD wrote: Kuba je jos jedan primjer zemlje koja je danas sinonim za bijedu ali treba se zapitati ste bi bilo sa tom zemljom i njenim sistemom da im Amerika nije nametnula sankcije koje traju i dan danas? Moguce je da bi dobili drzavu u kojoj se zivi bolje nego u Americi, u kojoj je sistem daleko humaniji, zdravstvo i skolovanje bi i dalje bili besplatni a Kubanski gradjani bi mogli da putuju svuda itd...
Da se ne lazemo,ni jedan sistem nije savrsen,i naravno da bi svemu se mogle naci zamjerke i kritike.jeza u ledja wrote:A cekaj, hos da ka'es da bi takav nas mladi junosa pun bling-blinga bio uspjesniji kod mladih zenki u recimo, trulokapitalistickom New Yorku?UnscarD wrote:Mozda je malo off topic, ali kada vec pominjemo skandinavske zemlje, a buduci da sam imao priliku boraviti u jednoj od njih neko vrijeme, zelio bih da podijelim jednu opservaciju, koja se meni tada, obirom da sam dosao iz ratom napacene Bosne, ucinila prilicno interesantnom.
U kojoj mjeri sistem utice na ponasanje jedinke u njemu, meni je ilustrovalo ponasanje tamnosnjih djevojaka koje su ostajale potpuno imune na silne zlatne lance, skupa kola i gardarobu i razne druge fore sa kojima su neki moji poznanici na Balkanskome poluotoku znjeli prilicno respektabilne rezultate.
Razmisljajuci o tome zasto su Skandinavke imune na ove fore (barem tokom radne sedmice ako vec ne vikendom) dosao sam do zakljucka da je za to kriva sigurnost koju im pruza njihov sistem. Nase djevojke, buduci da zive u nesigurnom sistemu, a usljed brige za potomstvo sto bi bio i dalje primarni instinkt, u tom mladjanom junosi sa zlatnim lancem iliti skupim autom, vide apsolutno isto ono sto je njen zenski predak iz praistorije vidjeo u uspjesnom mladom lovcu koji se vrati iz lova svaki dan sa jelenom oko vrata. Te Skandinavke nemaju takvih problema jer njima nije potreban taj heroj sa sjajnim lancem da ih izbavi iz bjede jer imaju drzavu koja im garantuje da bjeda nece nikada biti.
Ovo je bitno zato sto zorno svjedoci o tome u kojoj mjeri je nase ponasenje kao ljudskih bica uslovljeno okolinom odnosno u kojoj mjeri ne postoji nesto sto protivnici utopijskih uredjenja kakvo je i savrseni komunizam nazivaju LJUDSKOM PRIRODOM i sto cesto navode kao osnovni razlog zbog kojeg nikada nece biti moguce realizovati takav sistem.
Usput, ja sam od Svedjana koje sam upoznao cuo mnoge kritike o njihovom sistemu, upravo protiv takvog 'nanny-state' sistema.
Svedjane o kojim govorim sam upoznao zive u Sarajevu i u Americi.-LIBERO- wrote:Da se ne lazemo,ni jedan sistem nije savrsen,i naravno da bi svemu se mogle naci zamjerke i kritike.jeza u ledja wrote:A cekaj, hos da ka'es da bi takav nas mladi junosa pun bling-blinga bio uspjesniji kod mladih zenki u recimo, trulokapitalistickom New Yorku?UnscarD wrote:Mozda je malo off topic, ali kada vec pominjemo skandinavske zemlje, a buduci da sam imao priliku boraviti u jednoj od njih neko vrijeme, zelio bih da podijelim jednu opservaciju, koja se meni tada, obirom da sam dosao iz ratom napacene Bosne, ucinila prilicno interesantnom.
Usput, ja sam od Svedjana koje sam upoznao cuo mnoge kritike o njihovom sistemu, upravo protiv takvog 'nanny-state' sistema.
Ali ti mladi svedi so se bune na svoj sistem,ocigledno nisu zivjeli ni u Rusiji,ni na Balkanu,a ni u rigidno kapitalistickoj Americi.
Od svih "zla", il ti trenutnih drzavnih uredjenje,skandinavski oblik demokratskog-socijalizma,sa izrazenom socijalnom osjetljivoscu je trenutno najjace nesto sto je u upotrebi
Po meni je uspjeh sto Kuba uopste postoji, sto Fidela nisu ubili, sto nemaju nepismenih, sto svi imaju socijalnu zastitu itd...Zivjeti 40 godina pod sankcijama zaista nije lako. Ako danas imaju ovo sve, sta bi bilo da nije bilo sankcija?ljubav_aha wrote:vrlo je tesko predvijdeti kako bi kuba zivjela da nije bila sankcionirana,ipak fidel castro nije sve ove godine mogao ili nije znao naci neko rijesenje,nesto tu ipak ne stimaUnscarD wrote: Kuba je jos jedan primjer zemlje koja je danas sinonim za bijedu ali treba se zapitati ste bi bilo sa tom zemljom i njenim sistemom da im Amerika nije nametnula sankcije koje traju i dan danas? Moguce je da bi dobili drzavu u kojoj se zivi bolje nego u Americi, u kojoj je sistem daleko humaniji, zdravstvo i skolovanje bi i dalje bili besplatni a Kubanski gradjani bi mogli da putuju svuda itd...