Studiranje vani

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
flamethrower

#51 Re: Studiranje vani

Post by flamethrower »

Njih sam uzeo kao najbolje. :oops:
Lili Fox

#52 Re: Studiranje vani

Post by Lili Fox »

e nisam stigla sve da citam :))) ali uglavnom...ako nekog zanima master u londonu, biznis i IT..neka mi pise...moj drug se skoro vratio sa mastera..aplicira se u beogradu, a fora je sto imaju stipendije za studente sa balkana..tako da 6 500 funti, palca se 4 000 funti...toliko :)))
indijana dzons

#53 Re: Studiranje vani

Post by indijana dzons »

a jesu stipendije koje daju ambasade povratne ili nepovratne..sto znaci hocu li ih morati vracati one day :))) :razz:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#54 Re: Studiranje vani

Post by Chmoljo »

draya wrote:ja sam ove godine upisao fakultet ovdje i sad planiram da idem u bec na studiranje.Medjutim to je se toliko iskomplikovalo da nisam mogao ni slutiti.
Imam par pitanja i molio bi sto vise ljudi da mi da svoje misljenje i odgovore.
Upisao sam studij sigurnosti i pomoci na gradjevinskom fakultetu u tuzli(sad sam saznao da taj odsjek u becu uopce i ne postoji,a tamo se nastavlje studirati ono sto se ovdje upise)
moje prvo pitanje:1.Da li ima neko da je upisao ovaj odsjek te otisao u bec na studiranje?
2.Ukoliko ne mogu ici u bec s ovim odsjekom,ja bih se morao prebaciti na gradjevinski odsjek jer taj odsjek postoji u becu.Moje drugo pitanje je da li se mogu prebaciti na gradjevinu kad hocu(npr.u decembru ili januaru) ili to moram sad na pocetku uciniti?
3.Ako se prebacim na gradjevinu da li moram polagati razliku predmeta?
4.Sad ce mi poceti parcijale ,da li da ucim i polazem ispite ili da ne izlazim na ispite jer namjeravam da idem u bec?
5.Da li cu se moci prebaciti na gradjevinu ak ne budem izlazio na ispite iz ovog mog odsjeka?
Ako rijesim taj problem:
1.Koje papire sve treba prevesti i poslati na univerzitet u bec?
2.Da li se ti papiri mogu poslati u bilo kojem mjesecu i cekati odgovor ili ima odredjen mjesec kad je konkurs za prijem studenata u bec?
Molio bih sve koji mogu da mi pomognu da mi odgovore bicu veoma zahvalaaan i pasce mi ogroman kamen sa srca.
Unaprijed thxxxxxx :DDDDDD
unsa

#55 Re: Studiranje vani

Post by unsa »

Za sve studente dodiplomskog i postdiplomskog, BA, MA, PhD i akademsko osoblje postoje dvije vrste stipendija-trenutno najbolje ponude za sve studente Balkana:

http://www.joineusee.eu
http://www.basileus.ugent.be

Prijave za stipendije ce otpoceti u februaru 2010. Sada je vec potrebno pronaci odgovarajuci fakultet, smjer, poceti sakupljati potrebne dokumente, itd.

Procedura prijave je daleko jednostavnija nego kad se sami morate upisati na strani fakultet.

Ukoliko je neko zainteresovan za studiranje negdje u EU ili Turskoj, moze napisati mail na: [email protected] i dobiti sve informacije i upute.

Uskoro ce biti postavljena online baza podataka za sve stipendije koje Evropa nudi studentima Balkana.
ChataDodajStaHoces

#56 Re: Studiranje vani

Post by ChataDodajStaHoces »

Da li iko ima iskustva sa studiranjem u Maleziji, tacnije IIUM Univerzitetom?
Planiram aplicirati za magistarski studij iduce godine, u oblasti Computer and Information Engineering na Kulliyyah of Engineering fakultetu pa bi mi bilo kakva informacija o tome ili uopce o studiranju u Maleziji itekako dobro dosla. :)
Keksich

#57 Re: Studiranje vani

Post by Keksich »

swirl wrote:
Keksich wrote:
Sunrise00 wrote:Je li nemoguce dobiti ove stipendije, ako recimo imas odlican prosjek, ali malo ili nimalo nagrada :D Mislim, mora li se biti ono bas bas nadprosjecan :D :oops:
I mene ovo zanima.
Radim u ovoj oblasti, pa cu biti slobodna odgovoriti na ovo pitanje. S obzirom da je konkurencija velika, pozeljno je biti odlican student za dobivanje stipendije. Ovo se posebno odnosi za studiranje u SAD.
Pa odličan prosjek se podrazumijeva, nas interesuje mora li se imati nagrada s takmičenja itd.
Keksich

#58 Re: Studiranje vani

Post by Keksich »

Ima li iko odgovor?
kusur

#59 Re: Studiranje vani

Post by kusur »

sorry ako je vec neko stavio, al ima ova stranica za stipendije za studente from west balkan :-D http://scholarshipsforwesternbalkans.eu/
nsu

#60 Re: Studiranje vani

Post by nsu »

Lijep pozdrav svim forumasim. Moja situacija je slijedeća. Upravo privodim postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu. Imam namjeru i želju da upišem još jedan postiplomski ovaj put u instranstvu (Isklučivo EU). Smatram da bih na taj način mogao još puno toga naučiti. Moje pitanje je da li postdiplomski iz BiH predstavlja olakšavajuću okolnost ili bi bio otežavajući faktor pri upisu. Svaka informacija bi mi dobro došla i molim sve one koje nešto znaju na ovu temu da mi odgovore na pitanje i tako pomognu.
Hvala i sretno svima :sax:
Shirin

#61 Re: Studiranje vani

Post by Shirin »

kusur wrote:sorry ako je vec neko stavio, al ima ova stranica za stipendije za studente from west balkan :-D http://scholarshipsforwesternbalkans.eu/

ova stranica je super, ja sam poslala nekoliko mailova s pitanjima i izgleda da nije teško dobiti stipendiju, s tim da je uvijek lakše ako idete samo na razmjenu, a teže je kao degree student.
Angelina84

#62 Re: Studiranje vani

Post by Angelina84 »

nsu wrote:Lijep pozdrav svim forumasim. Moja situacija je slijedeća. Upravo privodim postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu. Imam namjeru i želju da upišem još jedan postiplomski ovaj put u instranstvu (Isklučivo EU). Smatram da bih na taj način mogao još puno toga naučiti. Moje pitanje je da li postdiplomski iz BiH predstavlja olakšavajuću okolnost ili bi bio otežavajući faktor pri upisu. Svaka informacija bi mi dobro došla i molim sve one koje nešto znaju na ovu temu da mi odgovore na pitanje i tako pomognu.
Pa sve je relativno. Za neke stipendije imaš uslov da nemaš master degree diplomu, a za neke nemaš taj uslov. Raspitaj se (pretraži ove stranice sa stipendijama), vidi, dobro iščitaj svaki konkurs, jer ima dosta "caka" zbog kojih bi mogao biti odbijen a da to kasno saznaš. Ako već imaš (ili ćeš uskoro imati master degree), gledaj da možda nađeš stipendiju za doctoral studies ili barem da izganjaš neki istraživački boravak (to je relativno lako dobit).

Želim ti puno sreće u svakom slučaju :wink:
Angelina84

#63 Re: Studiranje vani

Post by Angelina84 »

Chata87 wrote:Da li iko ima iskustva sa studiranjem u Maleziji, tacnije IIUM Univerzitetom?
Planiram aplicirati za magistarski studij iduce godine, u oblasti Computer and Information Engineering na Kulliyyah of Engineering fakultetu pa bi mi bilo kakva informacija o tome ili uopce o studiranju u Maleziji itekako dobro dosla. :)

pa ne znam, mi smo većinom "evropski orjentisani". Da probaš na nekim maležanskim forumima :)
iceman ze

#64 Re: Studiranje vani

Post by iceman ze »

nsu wrote:Lijep pozdrav svim forumasim. Moja situacija je slijedeća. Upravo privodim postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu. Imam namjeru i želju da upišem još jedan postiplomski ovaj put u instranstvu (Isklučivo EU). Smatram da bih na taj način mogao još puno toga naučiti. Moje pitanje je da li postdiplomski iz BiH predstavlja olakšavajuću okolnost ili bi bio otežavajući faktor pri upisu. Svaka informacija bi mi dobro došla i molim sve one koje nešto znaju na ovu temu da mi odgovore na pitanje i tako pomognu.

Ja sam u slicnoj situaciji, za par mjeseci branim rad, tako da razmisljam da dalje nastavim. Ja sam na dosta mjesta primjetio, da ako imas MA da ne mozes konkurisati ponovo za taj stepen, ali kao sto neko rece, nije to pravilo da je uvijek bas tako. Po meni bolje bi ti bilo da nastavis doktorski studij vani, jer to je diploma koju svi respektuju (barem na konferencijama kojima sam prisustvovao), a ovaj MA nije nista posebno, tako da kad vec imas zelju, nastavi nesto sto ce i vrijediti. :-)
nsu

#65 Re: Studiranje vani

Post by nsu »

Angelina84 i Iceman ze hvala Vam puno na odgovorima. Želim Vam puno sreće. Lijep pozdrav
Tangarina

#66 Re: Studiranje vani

Post by Tangarina »

Pozdrav
Ja imam jedno pitanje radi se o sljedecem,ja sam za vrijeme rata tacnije 93 otisao u svedsku sve legalno i tamo sam bio do ljeta 99 stekao uslove za drzavljanstvo ali posto sam bio maloljetan sve je ovisilo od odluka mojih roditelja oni su odlucili jednostavno samo da se spakuju i vrate u BiH tako je i bilo nismo uzeli nikakve papire ,otpremnine nista.. Da bi ja ljeto 2006 upoznao curu koja zivi u svedskoj ima njihovo drzavljanstvo mi smo se nesto ganjali ali daljina je uvijek zezala cak smo jednom i pokusali ozbiljnije 2008 godine ali opet skoro pa nemoguce dobiti papire ,to barenje i ganjanje nase je trajalo i traje jos stim da je sad razlika sto ona za 2 mjeseca zavrsava fakultet u svedskoj dobija stalni posao ,ja imam jos par ispita ovdje i zavrsavam fakultet ovdje (Pravni fakultet) ali nema veze sto kazu ljubav je jaca od svega pa mi planiramo da ja idem gore i interesuje me da li ja mogu gore upisati opet neki dodiplomski studij, svedski znam i dan danas ostalo iz mladosti (isao od 1-5 razreda u skolu u svedskoj) sta trebam? kako? bude li komlikacija .Sta mi je cinit ??
Post Reply