Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
miop

#51 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by miop »

JThomas wrote:
Latinica wrote:Ovo jeste velika provokacija i istom se trebaju pozabaviti nasi vrli politicari i Islamska zajednica.
što bi, nisu ludi...

njima i jeste u interesu da svako ima svoj fildžan gdje će biti glavni,
a u ova druga dva građanin ne drugog neko šesnaestog reda. oni samo u ovakvoj državi mogu vedriti i oblačiti, oni žive od ovoga, ovakvi događaji su njima nasušni hljeb.
Ma sad ce oni naruciti jos jednu paljevinu, samo da dobiju svoj fildzan, jel' tako?? :-) :run:
ponosna_manjina

#52 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ponosna_manjina »

pure_love wrote: da je nekim slucajem zrtva bila crkva onda bi pisalo VEHABIJA se napio,spalio crkvu i otisao spavati.terorizam u BIH sve jaci :shock: :x
Osim za terorizam protiv osumnjičenoga je podnijeta kaznena prijava i za izazivanje narodnosne i vjerske mržnje ili netrpeljivosti. Za prvo mu prijeti kazna zatvora od tri do najviše 40 godina, a za drugo od jedne do osam godina. U uhićenju pomogli su i pripadnici hrvatskoga MUP-a istaknuo je glasnogovornik MUP-a FBiH Robert Cvrtak.

Bas me zanima trune li ovaj lik u zatvoru kao sto zasluzuje. Mislim da bi trebala postojati neka kontrola koja svako malo provjerava sta se desava s ovim ljudima jer sve m ise cini da je moguce da ih puste kad' se situacija "smiri"... a nama svakako memorija nije jaca strana.
ponosna_manjina

#53 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ponosna_manjina »

Uz malo istrazivanja po netu evo sta sam jos nasao
http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=20206

Lik je osudjen na godinu i pol. Barem nesto.
Šaner

#54 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Šaner »

rusili su 1000 dzamija u ratu,pobili i protjerali nevin narod...al hajde rat je bio ovo oni-MI SUTILI
sada 15 godina nakon rata srpski TERRORISTI pale dzamiju u rodnom karju moga oca...jel i to trebam da presutim? dosta mi je vise dodika i rs-a...ovo ce tako i tako prije ili kasnije izrasti sve u genocid...a mi cemo i dalje kao p***e sutit
xfacktor

#55 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by xfacktor »

Sto se tice Reisa, ma prije bi on otiso ko Dodika neg tamo. Kukavica je to ko sto je u ratu i pokazao.
A nije mi ni jasno kako BiH politicari ne koriste ovekve dogadjaje za politcke svrhe. Mediji i to .. Treba se ovo non stop vrtiti.
AL opet znajuci Srbe, kad bi ovo postala tema koja je zadobila paznju,, oni bi rekli " ma to su oni sami sebi dzamiju zapalili, ko sto su se ubijali u ratu" :x
PalaSa Marsa

#56 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by PalaSa Marsa »

:roll: :roll: :roll: :roll:
Kralj Tvrtko XXVIII

#57 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

U "boljem" dijelu BiH se opet pocinju paliti dzamije. Da vidimo kako sada policija RS pronalazi pocinitelje i kako je efikasna. Sta reci drugo osim osuditi ovakav vandalski cin. Drzava mora da reaguje, jer budala ima u svakoj drzavi. (U nasoj nazalost mnogo vise od prosjeka)!
Alfons Kauders

#58 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Alfons Kauders »

ponosna_manjina wrote:Uz malo istrazivanja po netu evo sta sam jos nasao
http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=20206

Lik je osudjen na godinu i pol. Barem nesto.
godinu i po, sto znaci godinu zatvora max... ako i to ne zamijene uslovom...

djelo nije kvalificirano kao terorizam, vec izazivanje mrznje... sta bi se desilo da je npr. gadjao kucu svog komsije, recimo hrvata? onda haman nema ni tog krivicnog djela, vec bi bio slobodan... doduse, i ovako je...

godinu zatvora treba dobiti za neovlasteno drzanje bilo kakvog oruzja, a za drzanje, plus ispaljivanje jebene protutenkovske rakete na bilo sta, brdo, kucu, crkvu dzamiju, kazna bi se trebala mjeriti decenijama, a ne mjesecima... ovo nisu neke moje zelje i nadanja, vec tako stoji u krivicnom zakonu...
fukara_tz

#59 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by fukara_tz »

Nije ni cudo kad im episkop Kacavenda salje ovakve poruke javno

Ono prica o ljudskom dostojanstvu...mati mila :lol:
Alija Alijagić

#60 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Alija Alijagić »

Platit će oni već za ovo.
sekiracija

#61 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by sekiracija »

Alija Alijagić wrote:Platit će oni već za ovo.
Pazi da ti ne platis :D
Lakat Jebić

#62 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Lakat Jebić »

ja sta ce platit. ko ce im naplatit? gacani? pa njih nije bilo ni prije rata, a kamoli sad. mi se moramo pomirit da smo mi istocnu hercegovini davno izgubili, a ako pod hitno se ne pocne radit nesto konkretno na povratku, moracemo se pomirit i na gubitak ostatka RS-a.
sto su spalili dzamiju? zato sto im se moze
sasa_t

#63 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by sasa_t »

Eh kad bi i ovaj slucaj gnjusnog djela se moglo prepisati retardaciji... ali nazalost nije tako ovo je cin protiv suzivota u ovoj drzavi, protiv svakog napora da se ucini nesto, da se krene naprijed... i na kraju akt koji moze imati daleko vece posljedice nego sto je taj konj ikad mogao da zamisli.
Zapaliti vjerski objekat na Bajram je cin koji nije usmjeren samo protiv Bosnjaka, usmjeren je i protiv zdravih, skolovanih, civilizovanih, naprednih, pomirenih, i svih onih koji zele suzivot u ovoj drzavi...

pocinioca uhapsiti i to do vijesti u 3, procesuirati do dnevnika, a do teme dana ga....
tranquil

#64 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by tranquil »

fukara_tz wrote:Nije ni cudo kad im episkop Kacavenda salje ovakve poruke javno
Kačavenda ima već toliku historiju izjava iz kojima izvire mržnja da ne mogu da vjerujem kako naši organi vlasti još nisu u njegovim izjavama pronašli elemente krivičnog djela. :x

Mislim, visoki predstavnici su smjenjivali dužnosnike RS-a zbog manje zapaljivih izjava od nekih koje je davao Kačavenda, a on ima isti, ako ne i veći uticaj na obične ljude od političara, jer je eto "duhovni vođa", ali mu se valjda zbog te pozicije "svete krave" (visokog vjerskog službenika) i dalje tolerišu svi javni izlivi netolerancije.

Kada se bilo gdje u RS desi neki čin nasilja koji ima veze sa vjerom, kao npr. ovo sada, meni je u glavi samo Kačavenda kao indirektni podstrekač.
seldzuk

#65 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by seldzuk »

08.12.2008. | 12:15

Na Bajram zapaljena džamija kod Gackog u istočnoj Hercegovini

Džamija u povratničkom naselju Fazlagića kuli kod Gacka u istočnoj Hercegovini zapaljena je u noći između nedjelje i ponedjeljka, uoči proslave najvećeg muslimanskog blagdana Bajrama, potvrdili su predstavnici Islamske zajednice BiH i lokalne policije.

"Od džamije je ostalo samo zgarište", izjavio je Husein Hodžić, glavni imam Islamske zajednice u Trebinju kojoj pripada i područje općine Gacko.

Hodžić je rekao da su ostatke potpuno spaljene džamije otkrili vjernici koji su u ponedjeljak ujutro stigli do nje kako bi obavili bajramsku molitvu.

Imam Hodžić drži kako nema nikakve dvojbe da je džamija namjerno zapaljena jer u njoj nije bilo nikakve električne naprave koja bi mogla izazvati požar.

Izjavio je da očekuje da policija Republike Srpske provede žurnu i ozbiljnu istragu i otkrije počinitelje.

Podsjetio je kako je ovo već drugi put da je na sličan način na tom području uništen jedan muslimanski vjerski objekt.

Policija i predstavnici tužiteljstva iz Trebinja obavili su očevid no nisu iznijeli nikakve potankosti niti naznačili postoje li dokazi koji bi mogli dovesti do počinitelja.

Fazlagića kula je prigradsko naselje u kojemu žive pretežito Bošnjaci.

Na samom početku rata svi su protjerani iz svojih domova a tek manji broj do sada se vratio.

Na izgred u Fazlagića kuli oštro je reagirala Stranka demokratske akcije (SDA).

"Ovo je tek jedan u nizu napada na Bošnjake-povratnike, ne samo u Gackom nego i u drugim mjestima", stoji u priopćenju središnjice SDA uz poruku kako mora biti jasno da je prošlo vrijeme u kojemu nije bilo kazne za one koji protjeruju Bošnjake i ruše ili pale njihovu imovinu ili džamije.
(Slobodna Dalmacija)
seldzuk

#66 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by seldzuk »

Slike prije požara
Image
Image
Image - Bajram 2005.
Last edited by seldzuk on 08/12/2008 13:06, edited 1 time in total.
cartman

#67 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by cartman »

Image
seldzuk

#68 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by seldzuk »

Image
seldzuk

#69 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by seldzuk »

Srušena džamija u selu Ključ, kod Gacka. 19/9/02
Mirsad Behram i Dragan Stegić
19-09-2002

U naselju Ključ kod Gacka minirana je džamija koju su tokom ljeta vlastitim sredstvima obnovili malobrojni povratnici u tom dijelu RS. Muftija mostarski, hadži Seid ef. Smajkić kaže da je ovo još jedan u nizu napada na povratnike u jugoistočnoj RS, te da vlasti tog entiteta ne mogu ili neće da zaštite povratnike. Muftija Smajkić miniranje džamije u Ključu dovodi u vezu sa djelovanjem terorističke organizacije «Gavrilo Princip» koja je, kako se izvještava, najavila niz terorističkih aktivnosti protiv povratnika u RS.

”Ne možemo se pomiriti sa tim što se to dešavalo u ratu. Medjutim, ono što se sada dešava - da se sedam godina poslije rata dešava takav jedan čin, to je nešto što zbilja upozorava na opasnost odredjenih neprijateljskih elemenata, koji postoje na sceni, koji se sa fašističkim simbolima šepure i prave manifestacije po državi BiH i da medjunarodna zajednica, koja je stvarni faktor koji može da utiče, posmatra to mirno

Muftija Smajkić kaže da i danas u Trebinju počinje suđenje osobama koje se smatraju odgovornim za nerede u tom gradu od maja prošle godine, kada je nasilno spriječeno postavljanje temeljca za obnovu jedne od porušenih trebinjskih džamija. Istovremeno, danas, 19. septembra je dan kada su 1991. godine rezervisti Užičkog i Valjevskog korpusa bivše JNA zaposjeli Mostar i cijelu dolinu Neretve.

U povodu ovog slučaja glasnogvornica Misije UN-a u BiH, Kirsten Haupt je za Glas Amerike rekla:

«Novoobnovljenu džamija u Ključu uništila je eksplozija. Preciznije, minaret džamije je totalno uništen eksplozijom, koja se dogodila sinoć u 9 sati. Izvještaj je došao do policije jutros oko 8 sati i 20 minuta. Tada se saznalo o toj eksploziji. Za sada, nema više raspoloživih informacija. Medjutim, ono što Vam mogu reći je da je policija trebinjskog područja odmah rasporedjena na mjesto događaja, naravno najprije policija iz Policijske staice Gacko, koja je odgovorna za selo Ključ. Kasnije jutros, jedan tim kriminalističke istrage iz Trebinja raspoređen je tamo, zajedno sa šefom Odjeljenja za kriminalističku istragu i šefom uniformisane policije. Istražni sudija, kao i javni tužilac su takodjer otišli na mjesto događaja. Predstavnici Misije UN-a i IPTF-a su također stigli da dobiju prve informacije. Ovo je bila prva obnovljena i otvorena džamija u području Trebinja. Tužno je i žalosno što je uništen minaret te džamije. U ovom trenutku nemamo informacija o počiniocima ili motivima ovog incidenta. Mi ćemo naravno blisko pratiti aktivnosti policije. Prilično smo zadovoljni veoma brzom reakcijom policije i brzim rasporedjivanjem na mjestu događaja i početkom istrage, ali naravno moraćemo sačekati ishod istrage kako bismo o svemu ovome mogli reći nešto više.»

Rušenje dijela džamije u selu Ključ, koja je obnovljena 8.juna ove godine, danas je osudio načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, naglasivši da je ova eksplozija izazvana s ciljem da poremeti stabilnu političko-bezbjednosnu atmosferu u ovoj opštini. Slično je reagovao i premijer Republike Srpske Mladen Ivanić. »Mislim da je to bilo tipično pitanje zloupotrebe ovog perioda kampanje i podizanje tenzija i naravno,da Vlada osuđuje takve poteze i pozdravlja odluku opštine da pomogne saniranje štete jer će to pština uraditi već, praktično, ovih dana.« Dodajmo da se u selo Ključ kod Gacka do sada vratilo nekoliko starijih bošnjačkih porodica koje do sada, prema njihovim iskazima, nisu imale problema sa komšijma srpske nacionalnosti. Uz osude rušenja džamije u ovom selu predstavnici Centra javne bezbjednosti Trebinje danas su posredstvom ovdašnjih medija pozvale sva lica koja posjeduju bilo kakve podatke u vezi sa ovim slučajem da odmah obavijeste lokalnu policiju radi što brže i efikasnije istrage.
VOANews
Maraschino

#70 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Maraschino »

Zalosno da zalosnije ne moze biti. :(
Bajram osvanuo i nemas se gdje Bogu pomoliti.
Neka istraga pokaze o uzrocima pozara ( el. instalacije, grijalice, pec na cvrsto gorivo...podmetnuto) pa tek onda mozemo traziti i kaznu za odgovorne.
Tuga prava. :(
fukara_tz

#71 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by fukara_tz »

Trebinje prosle godine za vrijeme Ramazana

Pomokrio se pred džamijom?!

Uoči teravih-namaza u petak navečer ispred čuvene Osman-pašine džamije u Trebinju dogodio se incident. Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić, izvjesni muškarac srpske nacionalnosti je pred početak klanjanja došao na ulaz džamije i pomokrio se.

Image

Prvi momenat

Bilećanin Safet Avdić, koji je iz Australije stigao u Trebinje, krenuo je u džamiju i svjedočio tom gnusnom činu.
- U prvom momentu sam mislio da se radi o mladiću koji je krenuo u džamiju da klanja. No, kada je došao pred ulaz džamije, jednostavno je stao i počeo mokriti. Bio sam šokiran! Shvatio sam da se radi o smišljenoj provokaciji. Uzeo sam fotoaparat i uslikao taj odvratni čin. Prišao sam mu i upitao ga zašto to čini, a on mi se samo iskesio i mrko me pogledao. Nije se previše zabrinuo. Ja sam šokiran da ovako nešto postoji na tlu Evrope. Da se na ovaj način iskazuje netrpeljivost - kazao nam je Avdić.
Burna reakcija

Događaju je svjedočila i povratnica Izeta Habul, koja je burno reagirala na ovakvu provokaciju, ali uzalud. Svjedoci tvrde da su izgrednika iz obližnjeg kafića "Mona" podstrekivali i drugi lokalni Srbi. Tražili su od provokatora i da razbije Avdićevu kameru.
Avdić se obratio policajcima koje je zatekao u blizini džamije, no oni su samo slegli ramenima i kazali "žao nam je" , te da "to nije lijepo". Pripadnici CJB Trebinje napravili su zabilješku o ovom događaju, ali nema informacija da su išta poduzeli. Iz CJB Trebinje jučer nisu komentirali ovaj događaj.

F. VELE

Ef. Hodžić: Ispoljavanje mržnje

Efendija Hodžić kaže da je ovo samo jedan u nizu incidenata i provokacija koji se tokom ramazana dešavaju u Trebinju.
- Ovo je nastavak ispoljavanja mržnje i nepodnošljivosti prema nekom ko je drugačiji, a to su Bošnjaci. Ovo predstavlja i potvrdu odsustva sigurnosti za nesrbe. Vjerovatno zato što su se organi bezbjednosti ranije pokazali neodlučni prema izgrednicima. A ako nešto i urade, onda sudovi i tužilaštva sve to dovedu do situacije da niko ne bude kriv. Tako završavaju sve naše prijave - rekao je efendija Hodžić.
(AVAZ)
fukara_tz

#72 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by fukara_tz »

ТРЕБИЊЕ, 8. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Тужилац Окружног тужилаштва у Требињу Гордана Шалварица изјавила је Срни да је у насељу Фазлагића Кула у Гацку изгорјела унутрашњост џамије, али да ватра није захватила минарет.

Она је рекла да ће узроци бити познати када буде обављено вјештачење.

Полицијској станици Гацко јутрос је пријављено да је изгорјела џамија у селу Фазлагића Кула у гатачкој општини, потврђено је у Центру јавне безбједности /ЦЈБ/ Требиње.

Полиција је о пожару обавијештена у 7.50 часова, а ватрогаци нису примили никакву дојаву нити су позвани да интервенишу.

Увиђај врше припадници требињског ЦЈБ-а, противпожарни инспектор и дежурни тужилац.

Очекује се да на мјесто догађаја сутигне и специјална екипа из Бањалуке која истражује пожаре.

У меџлису Исламске заједнице Требиње кажу да синоћ до 21.00 час није било ништа сумњиво, али да се јутрос, када су први вјерници дошли на бајрам-намаз, још видио дим из објекта, гдје је изгорјела сва унутрашњост и кров.

Како истичу у меџлису, сељани нису могли ништа да примијете, јер је џамија мало удаљена од самог насеља.

Странка демократске акције /СДА/ данас је најоштрије осудила догађај у Фазлагића Кули код Гацка, тврдећи да је ријеч о "паљењу џамије", што "представља само један у низу напада на Бошњаке повратнике не само у Гацку, него и другим мјестима".

СДА тражи од надлежних органа, посебно полиције Републике Српске, да пронађе и процесуира кривце, наводи се у саопштењу ове странке.

Џамија у Фазлагића Кули, гдје живи око 40 повратника Бошњака, обновљена је прије неколико година.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=62915
seldzuk

#73 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by seldzuk »

Image
Ne znam je li ovo prava slika...
JThomas

#74 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by JThomas »

miop wrote:
Ma sad ce oni naruciti jos jednu paljevinu, samo da dobiju svoj fildzan, jel' tako?? :-) :run:
ako misliš da ovo i jednim i drugim i trećim političarima ne tjera vodu na mlin, varaš se i to gadno.

oni žive od ovoga, ali najbukvalnije.

a tek će pred opšte izbore ovakvi incidenti da eskaliraju...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#75 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Latina »

seldzuk wrote:Image
Ne znam je li ovo prava slika...
Pa pise Nis, znaci nije.

Ne daju mira.
Last edited by Latina on 08/12/2008 14:18, edited 1 time in total.
Locked