Odron odrona

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ghost_Rider_XXX

#51 Re: Odron odrona

Post by Ghost_Rider_XXX »

suncica24 wrote: Da zakljucim: Mnogo je poluposlovnih, polupismenih, lezihljebovica koji su se ko zna preko kojih klinaca ugurali na razne saltere ovog grada. I sad gledaju odatle pogledima hirurga i inzinjera koji kao da ti poklanjaju kartu, novine, mobitel... a ne kao da ih ti kupujes za svoj novac u objektima koji se tim poslom bave i kod ljudi koji bi trebalo da se postave na glavu i rogove samo da ti prodaju svoju robu. Ali ne, ovdje je obrnuto... na kraju ti izadjes iz radnje postavljen na glavu i rogove, sa fals robom (vjetnamske kvalitete) i oderanim novcanikom, namagarcen samo tako, jer... sta ti mislis ko si i ko ovdje kome treba, a?
I ko je sad tu kriv?! Nisku krivi primitivci sto su pokupili vlast, korov nikne gdje god stigne, ma svaka njima čast. KRIVI SMO MI.
Vidiš ja nemam tih problema na šalterima ni bilo gdje gdje je kontakt F2F, iz prostog razloga što sam shvatio s kakvom gamadi imam posla i umjesto dobar dan, ja ih s vrata otjeram u ppipipi materinu i sve završavam u roku od pet minuta. Glavni problem je što lijepo vaspitana, gradska raja, pokušavaju sa kretenima da komuniciraju na normalan način. Od te politike nama ništa. Treba biti drzak i bezobrazan, gori od njih da oni tebe počnu smirivati, a ne obratno i lako riješiš stvari.
fatality

#52 Re: Odron odrona

Post by fatality »

suncica24 wrote:Prije par dana, u trafici ispred Poste kod Autobuske i Zeljeznicke, prodadose mi magazin star 5mj. Jeste da ponekad ti je svejedno sta listas, ionako nista pametno ne mozes procitati, ali me pravo zbuni zimska moda, kaputi i cizme na naslovnoj strani, te najava za dogadjaj koji je uveliko prosao, pa se sjetih da si zazvonim u glavi i trknem prije polaska busa da taj komad papira vratim. Ne moram napominjati da je moje vracanje novina pratio kofol zbunjeni pogled i recenice tipa "ma ne mogu vjerovati, otkud to", "ma jeste li sigurni da ovo nije novi broj", "ah, greske se svakom desavaju, zar ne"... od kojih sam se osjecala veci krmak nego sto i ispadoh.

Prije par mjeseci putovala sam "dragim nam Centrotransom" za Bec, sa povratnom kartom. Picajzla kakva jesam prije kupovine karte pitala sam kad je povratak iz Beca, da vidim da li mi odgovara vrijeme, pa prilikom kupovine ponovo pitala isto (i zapisala sta je teta rekla), pa jos pred polazak i nazvala informacije da provjerim jos jednom (jer je vrijeme od kupovine karte dok polaska bilo prilicno dugo). Uglavnom, svaki put mi je receno da bus iz Beca polazi u 8h. I dodjem ja tako, streberski, nekih skoro 2h prije polaska da ovjerim kartu u Becu, gdje me teta zbunjeno pogleda i kaze da je bus otisao prije 15min. Tj. u 6h. I onda nakon mog zbunjeno-ludog pogleda, svim snagama me utrpa na bus za Beograd, tako da do dalekog Sarajeva dodjoh kruzeci Slovackom, Madjarskom, Srbijom i Bosnom. Sve naravno uz spiskanu dobru kolicinu novca. I dana godisnjeg odmora.
Nakon putesestvija odem ja na salter "drage nam kompanije" i istresem tu kolicinu zbunjene ludosti koja mi je jos ostala nakon putovanja od 20 i kusur sati, da bi meni teta, pa druga teta koja je dosla da vidi sta to tamo ima, pa onda i sef cega vec rekli kako... "trebali ste pitati vozaca". Valjda samo on zna kud vozi i kad polazi a ovi ostali samo statiraju u filmu. Za moje novce.
Naravno, nije ostalo na tome. Nakon malo vise muke (od nekih sedmicu - dvije), vracen mi je iznos novca povratnog dijela karte.

Na kraju, iako ih ima jos, pricica iz omiljenog nam telecom operatera. Dodjem ja kupiti novi mobil u poslovnicu kod Katedrale. Sve fino, lijepo, na tenane... molim vas, ja bih, ja sam vas pretplatnik, ta i ta tarifa, koje aparate imate, koje su cijene... I teta, onako s ku..., na sve to mi samo uvali onaj katalog. Rekoh, ok. Pogledam ja katalog (sivo-bijeli, boje ni na vidiku), izaberem par modela i sad bi da pitam tetu, prvo, gdje mogu vidjeti aparat i jos za neke karakteristike koje su me zanimale. Kaze teta "nidje" (ne "nigdje"). Aparati se ne mogu vidjet. Samo na sivo - bijeloj slici. Rekoh, ok, ima valjda na webu pa cu tamo vidjeti sta me zanima. Kaze ona "samo vi pogledajte, ali mi vam te aparate nemamo". Opet teleci izraz. Pitam, je li ih nemaju na lageru, ili... Kaze, ne, nemamo nikako. Pitam, pa sto mi ih nudi, ako ih nemaju. Sad vec ljutita, samo me izignorira i pocne mi prevrtati strane i listati one koje imaju. Ja gledam i ne vjerujem svojim ocima. Rekoh, ali mene ti modeli ne zanimaju. E, na to je krenula bura fraza..."vi mene ovdje...", "umjesto da radim (radi sta? zar joj to nije posao"), ja vama ovdje objasnjavam", "sta vi hocete od mene...", "mislite vi da..." , na sto se fino okrenem i izadjem iz radnje.
Naravno, odem u centralu u Posti, cisto da ne prodje tek tako, kad gle cuda... svi modeli koje sam gledala "imaju" i mogu se kupiti. I nikakvih problema nema. Samo ti kupi.

Da zakljucim: Mnogo je poluposlovnih, polupismenih, lezihljebovica koji su se ko zna preko kojih klinaca ugurali na razne saltere ovog grada. I sad gledaju odatle pogledima hirurga i inzinjera koji kao da ti poklanjaju kartu, novine, mobitel... a ne kao da ih ti kupujes za svoj novac u objektima koji se tim poslom bave i kod ljudi koji bi trebalo da se postave na glavu i rogove samo da ti prodaju svoju robu. Ali ne, ovdje je obrnuto... na kraju ti izadjes iz radnje postavljen na glavu i rogove, sa fals robom (vjetnamske kvalitete) i oderanim novcanikom, namagarcen samo tako, jer... sta ti mislis ko si i ko ovdje kome treba, a?
ahm ovaj, na karti pise kad autobus polazi :roll:
wewa

#53 Re: Odron odrona

Post by wewa »

fatality wrote:
suncica24 wrote:Prije par dana, u trafici ispred Poste kod Autobuske i Zeljeznicke, prodadose mi magazin star 5mj. Jeste da ponekad ti je svejedno sta listas, ionako nista pametno ne mozes procitati, ali me pravo zbuni zimska moda, kaputi i cizme na naslovnoj strani, te najava za dogadjaj koji je uveliko prosao, pa se sjetih da si zazvonim u glavi i trknem prije polaska busa da taj komad papira vratim. Ne moram napominjati da je moje vracanje novina pratio kofol zbunjeni pogled i recenice tipa "ma ne mogu vjerovati, otkud to", "ma jeste li sigurni da ovo nije novi broj", "ah, greske se svakom desavaju, zar ne"... od kojih sam se osjecala veci krmak nego sto i ispadoh.

Prije par mjeseci putovala sam "dragim nam Centrotransom" za Bec, sa povratnom kartom. Picajzla kakva jesam prije kupovine karte pitala sam kad je povratak iz Beca, da vidim da li mi odgovara vrijeme, pa prilikom kupovine ponovo pitala isto (i zapisala sta je teta rekla), pa jos pred polazak i nazvala informacije da provjerim jos jednom (jer je vrijeme od kupovine karte dok polaska bilo prilicno dugo). Uglavnom, svaki put mi je receno da bus iz Beca polazi u 8h. I dodjem ja tako, streberski, nekih skoro 2h prije polaska da ovjerim kartu u Becu, gdje me teta zbunjeno pogleda i kaze da je bus otisao prije 15min. Tj. u 6h. I onda nakon mog zbunjeno-ludog pogleda, svim snagama me utrpa na bus za Beograd, tako da do dalekog Sarajeva dodjoh kruzeci Slovackom, Madjarskom, Srbijom i Bosnom. Sve naravno uz spiskanu dobru kolicinu novca. I dana godisnjeg odmora.
Nakon putesestvija odem ja na salter "drage nam kompanije" i istresem tu kolicinu zbunjene ludosti koja mi je jos ostala nakon putovanja od 20 i kusur sati, da bi meni teta, pa druga teta koja je dosla da vidi sta to tamo ima, pa onda i sef cega vec rekli kako... "trebali ste pitati vozaca". Valjda samo on zna kud vozi i kad polazi a ovi ostali samo statiraju u filmu. Za moje novce.
Naravno, nije ostalo na tome. Nakon malo vise muke (od nekih sedmicu - dvije), vracen mi je iznos novca povratnog dijela karte.

Na kraju, iako ih ima jos, pricica iz omiljenog nam telecom operatera. Dodjem ja kupiti novi mobil u poslovnicu kod Katedrale. Sve fino, lijepo, na tenane... molim vas, ja bih, ja sam vas pretplatnik, ta i ta tarifa, koje aparate imate, koje su cijene... I teta, onako s ku..., na sve to mi samo uvali onaj katalog. Rekoh, ok. Pogledam ja katalog (sivo-bijeli, boje ni na vidiku), izaberem par modela i sad bi da pitam tetu, prvo, gdje mogu vidjeti aparat i jos za neke karakteristike koje su me zanimale. Kaze teta "nidje" (ne "nigdje"). Aparati se ne mogu vidjet. Samo na sivo - bijeloj slici. Rekoh, ok, ima valjda na webu pa cu tamo vidjeti sta me zanima. Kaze ona "samo vi pogledajte, ali mi vam te aparate nemamo". Opet teleci izraz. Pitam, je li ih nemaju na lageru, ili... Kaze, ne, nemamo nikako. Pitam, pa sto mi ih nudi, ako ih nemaju. Sad vec ljutita, samo me izignorira i pocne mi prevrtati strane i listati one koje imaju. Ja gledam i ne vjerujem svojim ocima. Rekoh, ali mene ti modeli ne zanimaju. E, na to je krenula bura fraza..."vi mene ovdje...", "umjesto da radim (radi sta? zar joj to nije posao"), ja vama ovdje objasnjavam", "sta vi hocete od mene...", "mislite vi da..." , na sto se fino okrenem i izadjem iz radnje.
Naravno, odem u centralu u Posti, cisto da ne prodje tek tako, kad gle cuda... svi modeli koje sam gledala "imaju" i mogu se kupiti. I nikakvih problema nema. Samo ti kupi.

Da zakljucim: Mnogo je poluposlovnih, polupismenih, lezihljebovica koji su se ko zna preko kojih klinaca ugurali na razne saltere ovog grada. I sad gledaju odatle pogledima hirurga i inzinjera koji kao da ti poklanjaju kartu, novine, mobitel... a ne kao da ih ti kupujes za svoj novac u objektima koji se tim poslom bave i kod ljudi koji bi trebalo da se postave na glavu i rogove samo da ti prodaju svoju robu. Ali ne, ovdje je obrnuto... na kraju ti izadjes iz radnje postavljen na glavu i rogove, sa fals robom (vjetnamske kvalitete) i oderanim novcanikom, namagarcen samo tako, jer... sta ti mislis ko si i ko ovdje kome treba, a?
ahm ovaj, na karti pise kad autobus polazi :roll:
nije tacno - posebno ne za povratne karte na medjunarodnim autobuskim linijama.
Alhemicarkaa

#54 Re: Odron odrona

Post by Alhemicarkaa »

Ma ja ne vjerujem da sjedi 500 000 žena koje bi jedva čekale da dobiju posao, bile ljubazne i udarale se nogom u guzicu. Na šalterima su takvi jer im se može, nemaju sankcija, ne odbija mu se od plaće i naravno da će radije mahalati na telefon nego biti strpljiv s tobom, i naravno da ćete skinuti ko sa nokta, pa makar i dao pogrešnu informaciju, kad to isto radi njegov šef, i šefov šef i niko u tome ne vidi problem. Svaka od tih 500 000 žena bi se vrlo brzo u to uklopile. A neke bi rekle - ih, ja da ti to radim, jašta ću. Doživjela na svojoj koži, N puta i još budeš kriv što si mu ponudio da zaradi. Te stvari se trebaju sistemski riješavati.
kurty

#55 Re: Odron odrona

Post by kurty »

Alhemicarkaa wrote:Ma ja ne vjerujem da sjedi 500 000 žena koje bi jedva čekale da dobiju posao, bile ljubazne i udarale se nogom u guzicu. Na šalterima su takvi jer im se može, nemaju sankcija, ne odbija mu se od plaće i naravno da će radije mahalati na telefon nego biti strpljiv s tobom, i naravno da ćete skinuti ko sa nokta, pa makar i dao pogrešnu informaciju, kad to isto radi njegov šef, i šefov šef i niko u tome ne vidi problem. Svaka od tih 500 000 žena bi se vrlo brzo u to uklopile. A neke bi rekle - ih, ja da ti to radim, jašta ću. Doživjela na svojoj koži, N puta i još budeš kriv što si mu ponudio da zaradi. Te stvari se trebaju sistemski riješavati.
pa normalno da je tako kad se niko ne zali...
teAMICA

#56 Re: Odron odrona

Post by teAMICA »

kurty wrote:
Alhemicarkaa wrote:Ma ja ne vjerujem da sjedi 500 000 žena koje bi jedva čekale da dobiju posao, bile ljubazne i udarale se nogom u guzicu. Na šalterima su takvi jer im se može, nemaju sankcija, ne odbija mu se od plaće i naravno da će radije mahalati na telefon nego biti strpljiv s tobom, i naravno da ćete skinuti ko sa nokta, pa makar i dao pogrešnu informaciju, kad to isto radi njegov šef, i šefov šef i niko u tome ne vidi problem. Svaka od tih 500 000 žena bi se vrlo brzo u to uklopile. A neke bi rekle - ih, ja da ti to radim, jašta ću. Doživjela na svojoj koži, N puta i još budeš kriv što si mu ponudio da zaradi. Te stvari se trebaju sistemski riješavati.
pa normalno da je tako kad se niko ne zali...
nije do njih, do nas je... žaliti se treba svakako, nekad upali, a nekad ne...
Mi smo za sve krivi, npr. strašno nam smetaju gužve kod doktora, a kad se o našoj guzi radi, onda nađemo štelu pa uđemo prvi. A zbog tih štela čekaju satima oni koji nemaju istu.
Jedino i najbolje što možemo uraditi da se ovo promijeni je izaći na izbore.
I prestati se bojati
Sarajevski

#57 Re: Odron odrona

Post by Sarajevski »

al ako ce vam makar malo biti lakse, takvi se shitovi desvaju i vani
meni i mojoj porodici jedna lijepa teta na aerodromu u milanu nije dala da udjemo u avion jer nemamo vizu za hrvatsku?!?!
onda je vidjel da to ne pali pa trazila da platimo jos jednom kartu za avion kojim smo doletilin iz hrvatske u italiju kako bi imali dokaz da smo zaista tu
e tada, nakon 20 minuta rasprave, jer hrvatska nije u shengenu a mi imamo samo shengen vizum,tako da ne mozemo izaci iz italije i slicna sranja, dolso je do prekida filma
izazvana bukom na nekom njoj nepoznatom jeziku sa puno je i be, dosla je sefica i kravi objasnila da nas pusti u avion...
ima glupana i bezobratzluka svuda, samo sto smo ovdje svaki dan pa vise primijetimo...
a najvise me nervira kad mi na fino dobar dan mrko pogledaju ili u najboljem slucaju kazu kako ste il postovanje... to mi bas na neku stvar ide
suncica24

#58 Re: Odron odrona

Post by suncica24 »

ahm ovaj, na karti pise kad autobus polazi :roll
nije tacno - posebno ne za povratne karte na medjunarodnim autobuskim linijama.
Ne pise.
teAMICA

#59 Re: Odron odrona

Post by teAMICA »

Sarajevski wrote:al ako ce vam makar malo biti lakse, takvi se shitovi desvaju i vani
meni i mojoj porodici jedna lijepa teta na aerodromu u milanu nije dala da udjemo u avion jer nemamo vizu za hrvatsku?!?!
onda je vidjel da to ne pali pa trazila da platimo jos jednom kartu za avion kojim smo doletilin iz hrvatske u italiju kako bi imali dokaz da smo zaista tu
e tada, nakon 20 minuta rasprave, jer hrvatska nije u shengenu a mi imamo samo shengen vizum,tako da ne mozemo izaci iz italije i slicna sranja, dolso je do prekida filma
izazvana bukom na nekom njoj nepoznatom jeziku sa puno je i be, dosla je sefica i kravi objasnila da nas pusti u avion...
ima glupana i bezobratzluka svuda, samo sto smo ovdje svaki dan pa vise primijetimo...
a najvise me nervira kad mi na fino dobar dan mrko pogledaju ili u najboljem slucaju kazu kako ste il postovanje... to mi bas na neku stvar ide
Slažem se, naravno da toga ima svugdje! Ali znaš koja je razlika? Vani će neko dobiti posao preko štele, isto će gurati svoj svoga, ali taj koji se zaposli MORA RADITI i zaraditi svoju platu. A kod nas će Dodik javno, ne krijući, reći da je svom sinu dao milionski kredit. A narod će opet glasati za njega. Ili onaj Haris Silajdžić - sve mu neko drugi kriv, a on već dugi niz godina u samom vrhu političke scene! :lol: :lol: :lol: I narod će opet glasati za njega.
Razlika je što vani može se desit dođe mamlaz na vlast, pokrade, ne radi kako treba... ali NEMA ŠANSE da će dobiti na narednim izborima!
E, tugo moja...
Bluemore

#60 Re: Odron odrona

Post by Bluemore »

Sarajevski wrote:al ako ce vam makar malo biti lakse, takvi se shitovi desvaju i vani
da ne znam sta znam ne bih vjerovala na rijec ovako samo :shock: :? :run:
Sarajevski

#61 Re: Odron odrona

Post by Sarajevski »

vjerovala ili ne, tako je. od slova do slova, samo sto je to trajalo puno duze nego opisano i sa puno vise srkleta nego sto je pisano...
Ambrozija

#62 Re: Odron odrona

Post by Ambrozija »

Mislim da na svakom mogucem mjestu mozes naci po makar jednog takvog covijeka...Bilo da se radi o autobuskim stanicama, bankama, trgovackim centrima, posti, ama svugdje...
Ja bih pohvalila recimo Raiffeisen bank, pogotovo agenciju u Titovoj ulici. Tamo je uvijek guzva, ali gospodje koje rade su uvijek nasmijane i ljubazne, rade brzo, bez panike, profesionalno. I vise volim otici tu, gdje cu uvijek biti makar desta u redu ali znam da ce me srdacno primiti nego u neku drugu banku gdje nema nikoga a gdje teta ili ciko rade preko neke stvari, drsko se odnose prema tebi i nemaju nimalo postovanja. Tako da raiffesine bank, agencija Titova samo naprijed, da je barem vise takvih! vidi se da rade u centru grada, vidi se da su zene gradska raja iz Sarajeva i da su obrazovane...
Dok s druge strane, u posti i mercator centru Sarajevo, radi dvoje ljudi, koliko ja znam, a eto ja placam racune u Mercatoru godinama, e pa njih dvoje...OMG! Da li je moguce? Taj covijek, nekih cetrdesetih godina, vjecno prica na telefon! Dakle ti si na salteru, pruzis mu racune, on iskuca tamo, promrmlja ti koliko novca trebas dati, ti mu das novac, on ti vrati kusur i ti izadjes. Ni "dobar dan" ni "dovidjenja", a kamoli da se osmjehne ili nesto slicno. A ta druga osoba, zena, uvijek je drska, kao da ona tebi placa racune iz svog dzepa, i cesto ali jako cesto se "zabuni" kada ti vraca novac, obicno vrati manje nego bi trebala.
Ali ovdje moram spomenuti da nije ni njima lako. Najgora moguca stvar jeste raditi sa ljudima! ljudi su zlo! cesto se i prema njima ophode kao da su zadnja rupa na sviralu, bez postovanja i nadmeno. Treba i njima oprostiti los dan, jer samo oni znaju kako postupaju prema njima. Svedokinja sam bila stotinu puta kada se bez razloga izderu na sluzbenicu, a ona ni kriva ni duzna, ne smije nista klijentkinji odgovoriti, s osmijehom ljudim pokusava objasniti, a ljudi ko ljudi, uvijek misle da su upravu. dakle podjednako smo krivi!
Skyfox

#63 Re: Odron odrona

Post by Skyfox »

Ambrozija wrote: Ali ovdje moram spomenuti da nije ni njima lako. Najgora moguca stvar jeste raditi sa ljudima! ljudi su zlo! cesto se i prema njima ophode kao da su zadnja rupa na sviralu, bez postovanja i nadmeno. Treba i njima oprostiti los dan, jer samo oni znaju kako postupaju prema njima. Svedokinja sam bila stotinu puta kada se bez razloga izderu na sluzbenicu, a ona ni kriva ni duzna, ne smije nista klijentkinji odgovoriti, s osmijehom ljudim pokusava objasniti, a ljudi ko ljudi, uvijek misle da su upravu. dakle podjednako smo krivi!
naravno da im nije lako i treba nekada i to uzeti u obzir, ali... zar ne postoji kriterij koji mora biti zadovoljen prilikom razgovora za taj posao, smirena, stalozena, ljubazna osoba... profesionalana... ipak je ona/on sam/a izabrali taj posao. Ne racunajuci na stele oni koji su konkurisali za te poslove siguno nisu naveli da su ljubazni samo do 09.00h poslije se unervoze i svi ih zivciraju... :-) ali eto ima i izuzetaka da ne generalizujem...
Ambrozija

#64 Re: Odron odrona

Post by Ambrozija »

Skyfox wrote:
Ambrozija wrote: Ali ovdje moram spomenuti da nije ni njima lako. Najgora moguca stvar jeste raditi sa ljudima! ljudi su zlo! cesto se i prema njima ophode kao da su zadnja rupa na sviralu, bez postovanja i nadmeno. Treba i njima oprostiti los dan, jer samo oni znaju kako postupaju prema njima. Svedokinja sam bila stotinu puta kada se bez razloga izderu na sluzbenicu, a ona ni kriva ni duzna, ne smije nista klijentkinji odgovoriti, s osmijehom ljudim pokusava objasniti, a ljudi ko ljudi, uvijek misle da su upravu. dakle podjednako smo krivi!
naravno da im nije lako i treba nekada i to uzeti u obzir, ali... zar ne postoji kriterij koji mora biti zadovoljen prilikom razgovora za taj posao, smirena, stalozena, ljubazna osoba... profesionalana... ipak je ona/on sam/a izabrali taj posao. Ne racunajuci na stele oni koji su konkurisali za te poslove siguno nisu naveli da su ljubazni samo do 09.00h poslije se unervoze i svi ih zivciraju... :-) ali eto ima i izuzetaka da ne generalizujem...
Mislim da 90% ljudi u BiH ipak radi ono sto ne zeli da radi, pa tako i vecina salterskih sluzbenika je prihvatila ili konkurisala za taj posao, vjerovatno zato sto nisu imali izbora, danas je daj sta das, zar ne? Ipak, necu da generalizujem jer ima i onih koji su zeljeli taj posao, zar ne?
Ali ti mi hoces reci da bi ti ostao smiren, stalozen i ljubazan nakon sto se prema tebi neko odnosi sa nepostovanjem? Ne kazem da oni nisu krivi u potpunosti, svi imamo svoje lose momente, meni prvoj dodje dan kad bih samo sutila, ali kako sutiti kada radis s ljudima? Zamisli samo da svakoj osobi, recimo u banci, kazes "dobar dan" - znaci samo to, a imas desetine pa i stotine klijenata dnevno, a da ne spominjem drugo...Meni bi dosadilo, iskreno, polupala bih sve zivo i posvadjala se sa svima (mozda zato ja i ne radim taj posao) :D
Ali ima i onih kojima treba dignuti kapu, spomenula sam Raiffeisen bank, tacnije agenicju Titovu, njihov sam klijent godinama i nikada nisam dozivjela neugodnosti, a i ukoliko dodje do problema potrude se posavjetovati me na najbolji moguci nacin. Mislim da bi sve jako dobro funkcionisalo ukoliko bi svi bili ljubazniji...A ljudima u toj agenciji stvarno svaka cast!
Ja sam dozivjela vrlo lose iskustvo u jednojturistickoj agenciji, tacnije u avio-expressu...Raspitivala sam se za rezervaciju hotela u turskoj a gospodin koji me "usluzivao" je bio krajnje bezobrazan. Bukvalno se ponasao kao da on meni izlazi u susret, kao da on meni placa boravak, ili kao da je on dosao kod mene a ne ja kod njega....Ja sam se pretvorila u ovo: :run:
Skyfox

#65 Re: Odron odrona

Post by Skyfox »

Ambrozija wrote: Ali ti mi hoces reci da bi ti ostao smiren, stalozen i ljubazan nakon sto se prema tebi neko odnosi sa nepostovanjem? :
hocu! Iako ne radim na salteru telefonski sam na raspolaganju ljudima koji zele da nesto reklamiraju ili traze informaciju. Prvi dan su mi rekli da moram biti ljubazan po svaku cijenu i to je tako! Bukvalno se zna desiti da me neko nazove i odmah pocne sve po spisku iz nekog razloga, ni s takvima se ne svadam, vec trazim rijesenje problema...
I zato uvijek polazim od sebe, znam kako je raditi pod pritiskom i jos ostviti takav dojam da poslije zovu samo mene i zavrsavaju posao samo sa mnom... Znaci mogu svi ali NECE jer im se moze, ili sta vec...
minjonja

#66 Re: Odron odrona

Post by minjonja »

nazalost sam i ja imala tih susreta trece vrste...

htjeli ici u mostar vozom i odemo na zeljeznicku na informacije (po belaju. sad vidim da nisam jedina koja ima loseg iskustva s njim). sasvim uljudno sa "dobar dan" pridjemo i raspitujemo se: u koliko ide, u koliko se vraca, da li postoji povratna za mostar itd. zena na salteru nam je odgovarala na pitanja. ja je onda pitam da li moramo platiti citavu povratnu (znaci sarajevo-ploce-sarajevo) ili mozemo samo povratnu za mostar (posto u autobusima se mora "citava" povratna platiti iako ne ides do zadnje destinacije). kaze gospodja da se placa povratna samo do mostara. znaci shvatila je moje pitanje, a u to uleti njen kolega i nako me gleda, hoce da ispadne pametan i kroz smijeh:"znas li ti geografiju, mostar ti je prije ploca ha ha ha". pravi onaj masni lola. ne znam koji k se mijesa, ko njega sta pita. samo ga mrsko pogledah i izadjoh.

prije par sedmica morala nesto uplatiti u posti na dobrinji i sad stojim za pultom i ispunjavam nekoliko uplatnica. barem sam 15 minuta tu stajala. za tih 15 minuta SVAKA ali SVAKA musterija se nesto svadjala sa gospodjom za salterom. nesto kontam "ja nervozna svijeta, sta im je". cak neki dedo bas poceo psovati i vrijedjati. i haj doso i na mene red da dodjem do saltera. dajem uplatnice i histerise mi:" sta je ovo, sta ovo pise, kakav je ovo rukopis, nista ne vidim", a bas uvijek gledam da citko i velikim slovima pisem kad god popunjavam takve formulare, znaci nema sanse da ne vidi procitati osim ako ima dioptriju. jos mi govori da sam svoj JMBG pogresno napisala. rekoh joj:"gospodjo, valjda znam ja svoj maticni". non stop nesto drobila. kontala je pitati:"kako vam vise nije dosadno svadjati se svima koji predju prag ove poste?" ali nisam, samo otisla, po obicaju.

to je neka posebna vrsta ljudi. homo sapiens salterensis nervosus.
lerdi

#67 Re: Odron odrona

Post by lerdi »

Ja kad god idem na šaltere ili slična mjesta pokušavam da budem uljudan i civilizovan, ali ukoliko osjetim dozu kofrčenja s druge strane prevrnem i primjenim Ghostov gore opisani metod. I svaki put brže završim kad sam prgav, nego kad pokušavam na finjaka. Ipak nisam po prirodi od onih koji dižu buku gdje god dođu pa zbog toga uvijek pokušavam prvo fino, ali je definitivno da ovi bučni uvjek bolje prolaze ;)
Gospoda Ministarka

#68 Re: Odron odrona

Post by Gospoda Ministarka »

minjonja wrote:
prije par sedmica morala nesto uplatiti u posti na dobrinji i sad stojim za pultom i ispunjavam nekoliko uplatnica. barem sam 15 minuta tu stajala. za tih 15 minuta SVAKA ali SVAKA musterija se nesto svadjala sa gospodjom za salterom. nesto kontam "ja nervozna svijeta, sta im je". cak neki dedo bas poceo psovati i vrijedjati. i haj doso i na mene red da dodjem do saltera. dajem uplatnice i histerise mi:" sta je ovo, sta ovo pise, kakav je ovo rukopis, nista ne vidim", a bas uvijek gledam da citko i velikim slovima pisem kad god popunjavam takve formulare, znaci nema sanse da ne vidi procitati osim ako ima dioptriju. jos mi govori da sam svoj JMBG pogresno napisala. rekoh joj:"gospodjo, valjda znam ja svoj maticni". non stop nesto drobila. kontala je pitati:"kako vam vise nije dosadno svadjati se svima koji predju prag ove poste?" ali nisam, samo otisla, po obicaju.
U toj posti na Dobrinji sam jako jako cesto i sve i jedna salterusa tu su jako neljubazne, za pocetak nikad ne mozes da ih dozoves, pa mi se znalo desiti da cekam i po 10 min da se ona vrati na svoje radno mjesto ( nemojte misliti da tih 10 min strpljivo i mirno cekam, kad su takve stvari u pitanju i te kako znam pokazati svoje nezadovoljstvo), kad dode nemozes ih pitati za nesto sto im je u opisu posla jer odmah drsko odgovara i provocira svadu koja ti ne pada ni malo tesko (jer si vec izrevoltiran tim sto si cekao 10 min)....

Nego... jutros u tramvaju stara 4, kako socno vozac kroz prozor nekom prolazniku doviknu " Jebem li ti mamaru" :shock:
na Otoci jedna zena pokusavala da otvori prozor (nemoguca stvar) jer je pocela da se gusi , ustane stane na prva vrata (do vozaca) samo da moze udahnuti svjezi zrak kad nju vozac napade "Maknite se s vrata smetate mi" gospoda pokusavala da objasni, nije dozvoljavao izade zena na CV iz tramvaja kad ulazi neka sisata dekoltirana plavka i stade tacno pored vozaca i nije mu smetala, stanicu poslje je vratima priklijestio djecaka od 7-8 god.
Skyfox

#69 Re: Odron odrona

Post by Skyfox »

Gospoda Ministarka wrote:
minjonja wrote:

Nego... jutros u tramvaju stara 4, kako socno vozac kroz prozor nekom prolazniku doviknu " Jebem li ti mamaru" :shock:
na Otoci jedna zena pokusavala da otvori prozor (nemoguca stvar) jer je pocela da se gusi , ustane stane na prva vrata (do vozaca) samo da moze udahnuti svjezi zrak kad nju vozac napade "Maknite se s vrata smetate mi" gospoda pokusavala da objasni, nije dozvoljavao izade zena na CV iz tramvaja kad ulazi neka sisata dekoltirana plavka i stade tacno pored vozaca i nije mu smetala, stanicu poslje je vratima priklijestio djecaka od 7-8 god.
ovo da neko snima pa da stavlja klipove bilo bi za medije materijala kad se vec oni ne bakcu nasim problemima...

A nisam ni ja galamdzija po prirodi ali se u sekundi pop..karam s njima... jest da mi crvenilo udari u lice i srce pocne bubat od stresa i huje al nekad je to jedini nacin komunikacije...
neo7

#70 Re: Odron odrona

Post by neo7 »

zambaklija wrote:
BSn wrote:
BISCANIN2 wrote:Evo sad sa autobusne , ispalo tako morao se vratiti iz sarajeva sa autobusom burazer me dovezao na autobusnu.Kupim na salteru kartu i kraj onog brke prodjem na peron i pitam ga gdje je wc pripisalo mi se a on kao nekadasnji drotovi drsko >eno ti tamo na kraju.
Otrcim trkom tamo proradila piva kad ono wc iz filma emira kusturice,straha, strah me bilo uci ,proucio sam bismilu da na nesto ne daj boze ugazim.
Imao sam osjecaj od zadaha da svi Sa pjanci upravo u ovaj klozet ispraznili mjehur i nastavili svojim putem.Pipe sipaju a na pipama komadi od slaufa dugi 30 cm,nisam smio ni ruke pokvasiti.
Izadjem kad ono neki chile hoce marku ,i pokazami natpis upoteba wc jedna marka.
Reko chile evo je ali daj mi reci bogati sta naplacujes,reko dvoumio sam se da pisam u gace od straha ulazka u onakav smrad .
Odem do kioska da kupim si zvake , kikiriki i colu.
Kad tamo zena mi samo izbaci kroz onaj otvor i sa tonom koji kipi od neljubaznosti javasluka i bahatosti rece 3i 40 feninga.
STRASNO DA NE MOZE BITI STRASNIJE .

dva dinara druze...
čuj bismilu u wc-u :shock:
bismila se uci za sve, kada hoces ustati,jesti,leci,krenuti na put...uci se da te zastiti od sejtana i slicnog..k
minjonja

#71 Re: Odron odrona

Post by minjonja »

Gospoda Ministarka wrote:
minjonja wrote:
U toj posti na Dobrinji sam jako jako cesto i sve i jedna salterusa tu su jako neljubazne, za pocetak nikad ne mozes da ih dozoves, pa mi se znalo desiti da cekam i po 10 min da se ona vrati na svoje radno mjesto ( nemojte misliti da tih 10 min strpljivo i mirno cekam, kad su takve stvari u pitanju i te kako znam pokazati svoje nezadovoljstvo), kad dode nemozes ih pitati za nesto sto im je u opisu posla jer odmah drsko odgovara i provocira svadu koja ti ne pada ni malo tesko (jer si vec izrevoltiran tim sto si cekao 10 min)....

ja sam cesto isla u tu postu na dobrinji jer mi je skola odmah tu pored bila pa kad treba nesto platiti, poslati, uzeti uplatnicu, uvijek sam tamo isla jer je usput. sve da sam jedina na salteru, za kupovinu obicne uplatnice znala sam cekati pa barem 5 minuta, svaki put. ne do bog da ima nekoliko ljudi prije mene, znala sam cekati pola sata pismo da posaljem. najnad*kaniji su oni za salterom uplata-isplata. za onim prvim salterom bude obicno jedna zena sa crnom cickavom kosom i ona je ljubazna, ali je nikad nema. uvijek nju moram cekati dok dodje odnekle iza. necu vala nikad vise u tu postu uci, osjecam se tamo kao krme u teheranu.
Moket

#72 Re: Odron odrona

Post by Moket »

Skyfox wrote:Kome se pozalit na rad uposlenika CIPS-a N. Sarajevo?

Ko ne vjeruje neka ode da se uvjeri svojim ocima.
Istekla mi vozacka i odem u ponedeljak da pitam treba li mi jos neki dokumet osim ljekarskog. 08.20h nema nikaoga za salterom, cekam ja nekih 5-6min. gospodin koji sjedi do nje je zove preko cijele sale, tek vidim da sjedi odakle me moze vidjeti i da uopste nije reagovala. Dere se negdje od tamo ne radi joj sistem! Ja govorim samo mi treba informacija, nista ona ignore, nakon jos 5min dolazi sa cigaromu ruci... "Ja???" pitam je reko koliko se placa reizdavanje, kaze ona frapirano 40 bogam' nista nema djabe danas :shock:
Na svako pitanje dobio sam slican poluodgovor...
Fakat neznam dal' da se posvadam s njom ili da ne odreagujem. Bahati se i tersa ko da joj je stela Tito.

Ako neko ima mail, na koji se moze poslati zalba, a cak mi dode da odem i licno, samo neznam kome.
ima :[email protected].
Dok se god bude šutilo i kao fol ponašalo po sistemu "Ja sam kuturan, ja neznam uvrijediti", ovo i ovakvi će prolaziti.
Skyfox

#73 Re: Odron odrona

Post by Skyfox »

Socijalno, NS, 11.00h dolazim zbog formalnosti promjene adrese... 5 ljudi ceka. Neki lik te upise na listu cekanja i cekas da te prozove. Sjednem... prode 45min, vidim ulaze preko reda i zavrsavaju posao, gomilju se... Ustanem - u cemu je problem? Kaze, fale im dvije radnice zbog godisnjih, a ovi preko reda sto ulaze? - Ma znas kako ide i uvede me :roll:

Velika kancelarija nekih 10 stolova, niko ne srkleti nesto tipkaju po tastaturama, pogledam u jednu radnicu sijedi, pije kafu i pusi!

Red je vec stigao do ulaznih vrata.

Image

Image

klasika

OK svi imaju pola sata pauze, ali pusiti u kancelariji pred strankama, dok ljudi cekaju je fakat odron...
zonbirile

#74 Re: Odron odrona

Post by zonbirile »

jučer odron,neki maraton,blokirali pola grada,a Vilsonovo prazno.Trče raja ulicom ,red do neba.
Skyfox

#75 Re: Odron odrona

Post by Skyfox »

zonbirile wrote:jučer odron,neki maraton,blokirali pola grada,a Vilsonovo prazno.Trče raja ulicom ,red do neba.
mogu zamislit zijana :-)
Post Reply