nigdje.nikog wrote:BAKSIS KONOBARU JE OBAVEZA !
Inace, nemoj ici u kafanu.
I ne samo to, postoji niz drugih stvari koje bi po meni trebale biti jasne, kad je rijec o kafani, ali vidim da jos nisu svima usle u glavu.
Naprimjer - VODA. Zatraziti konobaru casu obicne vode je cisti bezobrazluk. Ako neces gaziranu, postoji negazirana flasirana voda, ali u svakom slucaju u kafani je i voda pice kao i sva druga.
Nekulturno je u kafani sjediti predugo ako ne narucujes novo pice! Ja smatram da je pola sata mjera za jedno pice. Konacno, kad bi se samo naplacivao "parking" dosli bi na isto.
I tako dalje.
S druge strane, prava kafana mora zadovoljavati sve propisane standarde (wc itd.) ali i one koji nisu propisani. Naprimjer - novine. Ako procitam novine besplatno, bez imalo dileme ostavljam baksis jer time smatram da smo kvit!
A O LIJEPOJ USLUZI DA NE GOVORIM.
Neki dan sjedim s prijateljima, donese nam cura pice sa takvim izrazom lica da smo je morali upitati - "cura ko tebe sabajle nasikira!".
Dali smo i njoj baksis, ali to nije bio baksis vec sadaka.
Sta hocu reci - konobarisanje je vrlo specifican posao. To je kombinacija sposobnosti i OSOBNOSTI.
Ko to dobro radi zasluzuje svaku paru baksisa.
Mislim da baksis ne bi trebao biti obavezan.
Kod mene sve zavisi od uslugeI mislim da ako neko hoce da naruci casu vode onda to nek i uradi.
E da napisem svoju sramotu.
Otisli mi u neki restoran (zaboravila sam ime) i da izvinete prije nego sto sam dobila sansu da narucim nesto dobijem proliv,ja pitam konobara gdje je wc i on mi pokaze negdje
izvan restorana ima neka ko kucica (znate one sto se odvalce).
To mi nije smetalo i ja odem u wc.
Nazalost kad sam usla wc nije bas bio cist i onda sam vidjela da ga ne mogu ni zakljucati iznutra

ali nuzda pa se mora.
Tako ja sjedim tu i provukla prste kroz onu rupu iz koje sam izvukla kljuc,cujem pred vratima se red stvorio ali ja ne mogu da izadjem jer nemam ni wc papira da se obrisem ni vode ni nista
I tako ljudi pred vratima cekaju i cekaju a ja unutra,moja sreca u nesreci je da sam se ja poprilicno zadrzala u tom wc da je moja sestra dosla da me trazi,
kad je dosla zamolila sam je da mi donese vode i papira
Jedva sam cekala da izadjem iz tog wc-a.
Kad sam napokon sjela za sto u tom restoranu (uz koji ide i taj fini wc) i ispricala svojima sve oni nisu mogli da dodju sebi od smijeha.
Moji su u medjuvremenu narucili sebi veceru(dok sam ja bila u wc-u) i sestra mi isprica da dok je ona narucivala sebi, konobarica je bila fina da joj fino kaze 'da djevojka njenih kila ne bi trebala da jede puno,
jer se nikad nece udat'
A moja sestra uopste nije debela,bas je ono fino u sredini.
E poslije toga stvarno nisam mogla da dodjem sebi.
E ja sad za tako fini wc i tako fin komentar konobarice koju niko nista nije pitao da ostavim baksis,ma nema sanse.