eeee trebala si se cuvatimIRCerka wrote:HIV/AIDS
Od pocetka epidemije pa sve do kraja juna 2005. BiH je ukupno prijavila 107 HIV pozitivnih ljudi. 83% njih su muskarci, a 17% su zene. Od dokumentovanih nacina prenosenja HIV-a (13,9% je nepoznato), 54,3% je pripisano heteroseksualnom spolnom odnosu, 14,9% je pripisano homo i biseksualnim spolnim odnosima, a 13,9% upotrebi injekcionih droga. Ipak, ovi se podaci moraju uzeti sa rezervom zbog sveprisutne stigme i diskriminacije u zemlji koja onemogucava da se homoseksualci i biseksualci izjasne kao takvi.
Iako je prevalenca HIV-a relativno mala i stabilna, studije upucuju na visoke nivoe rizicnog ponasanja u vezi HIV-a (t.j. intravenozni korisnici droga, niski nivoi znanja i povecan broj muskaraca koji imaju seks sa muskarcima).
Svi ljudi koji su inficirani HIV/AIDS-om u Federaciji BiH, a koji trebaju terapiju mogu dobiti besplatan tretman antiviralnim lijekovima. Glavni medicinski centri u FBiH (Sarajevo, Tuzla i Mostar) obezbjeduju ovu terapiju. U pogledu HIV/AIDS-a, situacija je mnogo bolja u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj gdje pacijenti nemaju pravo na besplatan tretman.
U januaru 2005 zvanicno je otvoreno i 10 centara za besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV/AIDS i to u svim kantonima Federacije BIH. Sto se tice Republike Srpske, situacija je teza jer jos uvijek nije omoguceno uspostavljanje ovih centara na tom podrucju.
Ipak, iako oni zvanicno postoje, ima jos uvijek dosta nerijesenih problema organizacione prirode sa kojima se ti centri susrecu.
Kada su u pitanju ljudi koji zive sa HIV/AIDS-om, u BiH je vrlo izrazena stigma i diskriminacija. Naime, cinjenica da niti jedna osoba koja zivi sa HIV/AIDS-om to nije otvoreno priznala je dovoljna da se uvidi pravo stanje po tom pitanju. Opsta populacija nema dovoljno tacnih informacija o HIV/AIDS-u, ne poznaju dovoljno nacine prenosa HIV-a te se usljed toga HIV/AIDS prikazuje kao smrtonosna bolest sto vrlo negativno utice na ljude koji zive sa HIV/AIDS-om.
Kriticna pitanja
1. 1. Sve veći broj slucajeva HIV/AIDS-a
2. 2. Stigma i diskriminacija kada je u pitanju HIV/AIDS
3. 3. Nedostatak znanja opste populacije o HIV/AIDS-u
tekst preuzet sa http://www.xy.com.ba
Do novembra 2008.
U BiH 156 osoba zaraženo HIV virusom
Od 1986. godine, kada je registriran prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH, do novembra ove godine registrirano je ukupno 156 osoba s virusom HIV-a, od čega se kod 98 osoba razvio AIDS, kazala je za FENU epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelena Ravlija.
Od toga je 118 muškaraca i 33 žene, a za ostale ne postoje podaci o spolu.
Po Ravlijinim riječima, virus se najviše prenosi spolnim odnosima, tako je u BiH heteroseksualnim spolnim putem zaraženo 88 osoba, homobiseksualnim 24, te injekcijskim kod korisnika droga 21 osoba.
U Federaciji BiH od 1989. godine, osim deset slučajeva koji se odnose na prijeratno razdoblje, virusom HIV zaražena je 91 osoba, od toga je 59 osoba s razvijenim AIDS-om.
Od tog je broja 80 posto muškaraca i 20 posto žena. Po načinu prijenosa 52 posto zaraženo je heteroseksualnim spolnim putem, 19 posto homobiseksualnim i 16 posto putem injekcijskog korištenja droga, istakla je Ravlija.
Ona je dodala da su to tri glavna prenosa virusa HIV-a, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.
Prosječna dob zaraženih do sada je iznosila 37 godina, ali je primjetno da se zadnjih godina pomjera prema mlađoj dobi.
Trenutno se u Federaciji BiH liječi 45 osoba zaraženih s HIV virusom, od kojih je 29 pod terapijom.
(FENA)
HIV / AIDS u BiH
Moderator: anex
- M.O.S-
#51 Re: HIV / AIDS u BiH
-
suspect_zero
#52 Re: HIV / AIDS u BiH
KCUS, odjeljenje za infektologiju...........testiranje potpuno besplatno i anonimno, mislim da je utorkom i četvrtkom od 10h do 14h
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#53 Re: HIV / AIDS u BiH
Raspitaj se da li u tvom mjestu stanovanja postoji savjetovalište za HIV/AIDS. U Sarajevu se ono nalazi pri Klinici za infektologiju, kako neko reče. Tu se možeš testirati i dobiti sve informacije o HIV/AIDS-u potpuno besplatno. Ne treba ti uputnica, ni zdravstvena knjižica, ni lična karta, niti bilo kakav identifikacioni dokument. Čak, ako želiš, ne moraš ni savjetniku kod koga ćeš obaviti testiranje reći svoje ime i prezime niti druge osobne podatke, osim godine rođenja. Nakon što ti se izvadi krv, uzorak se šalje na analizu pod šifrom, tako da ni oni koji vrše analizu ne znaju čiju krv obrađuju. Potom rezultate šalju u savjetovalište, onda te oni pozovu da dođeš i kada dođeš saopšte ti rezultat i daju savjete za dalje.
Vrlo jednostavno i komforno za sve.
Vrlo jednostavno i komforno za sve.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#54 Re: HIV / AIDS u BiH
Što se tiče regulative, testiranje na HIV/AIDS je isključivo dobrovoljno i besplatno, osim u specifičnim slučajevima npr.za ulazak u određene strane zemlje, kada se plaća, kao što se plaćaju i ostala dokumenta i uvjerenja.
Dobrovoljno i povjerljivo testiranje na HIV je potpuno besplatno i predstavlja rezultat projekta koji vode UNDP, Fondacija "Partnerships in Health" i entitetska ministarstva zdravstva. Troškove savjetovanja i testiranja pokriva UNDP.
Dobrovoljno i povjerljivo testiranje na HIV je potpuno besplatno i predstavlja rezultat projekta koji vode UNDP, Fondacija "Partnerships in Health" i entitetska ministarstva zdravstva. Troškove savjetovanja i testiranja pokriva UNDP.
-
Pera Trta
#55 Re: HIV / AIDS u BiH
Vidim da na ovo niko nije odgovorio, ali makar i radi ostalih koje interesuje, da odgovorim: zbog uzimanja antibiotika testovi neće biti lažno negativni.angy wrote:Ja sam uradila testove na hiv, hepatitise i sifilis i dobila danas rezultate i svi su ok hvala Bogu... Mozda ce nekome zvucati glupo ali mene zanima da li je moguce da zbog uzimanja antibiotika bude lazno negativan nalaz na neke od ovih bolesti??? Ja sam uzimala hiramicin prije nekih 15-tak dana zbog upale i prije 7 dana popila tabletu diflucan jer sam dobila candidu od jakih antibiotika... Mozda je glupo pitanje ali meni je stvarno bitno, jer mi je, sad vec, bivsi momak bio poprilicno promiskuitetan prije mene sto sam tek nedavno saznala pa sam se odmah testirala, ali sad me opet puca neki crnjak jel moguce da su bili lazno negativni nalazi jer sam prije toga pila antibiotike i diflucan...
-
Pera Trta
#56 Re: HIV / AIDS u BiH
Ovo je spisak Centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV u BiH:
Unsko-sanski kanton,
Odjel za infektivne bolesti, Kantonalna bolnica
Bihać, tel. 037/223-333
Posavski kanton,
Zavod za javno zdravstvo
Orašje, tel. 031/711-905; 711-906
Tuzlanski kanton,
Klinika za infektivne bolesti, KCU Tuzla
Tuzla, tel.035/303-332
Zeničko-dobojski kanton,
Odjel za infektivne bolesti
Zenica, tel. 032/405-133 lok.1629
Bosansko-podrinjski kanton,
Dom zdravlja
Goražde, tel. 038/221-813
Srednjebosanski kanton,
Zavod za javno zdravstvo
Travnik, tel.030/511-653
Hercegovačko-neretvanski kanton,
Federalni zavod za javno zdravstvo
Mostar, tel.036/347-137, 347-139, 324-687
Zavod za javno zdravstvo H-N kantona
Mostar, tel.036/551-478
Sarajevski kanton,
Klinika za infektivne bolesti, UKC Sarajevo
Sarajevo, tel.033/297-251
Herceg-bosanski kanton,
Zavod za javno zdravstvo
Livno, tel.034/200-563
Napominjem da se možete savjetovati i testirati u bilo kojem od ovih centara, bez obzira u kom dijelu BiH živite. Dakle, neko iz Bihaća može se, ako želi, testirati u Goraždu, neko iz Sarajeva u Mostaru, iz Kaknja u Tuzli, iz Bijeljine u Sarajevu i sl.
Unsko-sanski kanton,
Odjel za infektivne bolesti, Kantonalna bolnica
Bihać, tel. 037/223-333
Posavski kanton,
Zavod za javno zdravstvo
Orašje, tel. 031/711-905; 711-906
Tuzlanski kanton,
Klinika za infektivne bolesti, KCU Tuzla
Tuzla, tel.035/303-332
Zeničko-dobojski kanton,
Odjel za infektivne bolesti
Zenica, tel. 032/405-133 lok.1629
Bosansko-podrinjski kanton,
Dom zdravlja
Goražde, tel. 038/221-813
Srednjebosanski kanton,
Zavod za javno zdravstvo
Travnik, tel.030/511-653
Federalni zavod za javno zdravstvo
Mostar, tel.036/347-137, 347-139, 324-687
Zavod za javno zdravstvo H-N kantona
Mostar, tel.036/551-478
Sarajevski kanton,
Klinika za infektivne bolesti, UKC Sarajevo
Sarajevo, tel.033/297-251
Herceg-bosanski kanton,
Zavod za javno zdravstvo
Livno, tel.034/200-563
Napominjem da se možete savjetovati i testirati u bilo kojem od ovih centara, bez obzira u kom dijelu BiH živite. Dakle, neko iz Bihaća može se, ako želi, testirati u Goraždu, neko iz Sarajeva u Mostaru, iz Kaknja u Tuzli, iz Bijeljine u Sarajevu i sl.
-
dobrevibracije
#57 Re: HIV / AIDS u BiH
Hvala na odgovorima. Doktor u porodicnoj medicini je trebao da mi da ove informacije, ali eto. Zato nije propustio da me ispita zasto ja zelim da se testiram.
Puno se prica o potrebi testiranja, a niko konkretno da kaze gdje, kako, sta....
Puno se prica o potrebi testiranja, a niko konkretno da kaze gdje, kako, sta....
-
Pera Trta
#58 Re: HIV / AIDS u BiH
Tvoj doktor nije informisan, najblaže rečeno.dobrevibracije wrote:Hvala na odgovorima. Doktor u porodicnoj medicini je trebao da mi da ove informacije, ali eto. Zato nije propustio da me ispita zasto ja zelim da se testiram.
Evo, ja sam ti najkonkretnije odgovorio što sam mogao. Ako imaš još bilo kakvih pitanja vezano za ovu problematiku, biće mi zadovoljstvo da odgovorim, ako budem znao.
Isto vrijedi i za sve ostale.
-
Buterfly1234
#59 Re: HIV / AIDS u BiH
Bolnica Koševo, odjel za infektivne bolesti, VCT centar (testiranje je anonimno, besplatno, povjerljivo) dr. Vesna Hadziosmanovic,
-
shambho
#61 Re: HIV / AIDS u BiH
Sedam dana uglavnom..amy85 wrote:koliko se cekaju nalazi?????
-
amy85
#62 Re: HIV / AIDS u BiH
e hvala....uhvatila me neka panika danas....citala sam nešto o tom virusu...mislima da ne spadam u rizicnu grupu, nisam imala puno partnera ( ali ne znam koliko su oni imali ) nisam se drogirala.....ali citam kako taj virus uništava imunitet, a meni se upravo to dešava da mi nešto uništava imunitet....ostali labaratorijski nalazi su ok....da li bi na ovim nalazima nešto pokazalo...shambho wrote:Sedam dana uglavnom..amy85 wrote:koliko se cekaju nalazi?????
-
hali gali halid
#63 Re: HIV / AIDS u BiH
Kojim danima se moze testirati? Je li svaki dan ili...?
-
manki
#64 Re: HIV / AIDS u BiH
Ako pitaš za Sarajevo, onda ponedjeljkom i četvrtkom, od 10 do 1, pored infektivne klinike (siđe se niz stepenice poslije infektivne klinike, i vrata lijevo preko puta stepenica), klinički centar Koševo, dr. Vesna.. Ako se testiraš u ponedjeljak, rezultati stignu u četvrtak, ako se testiraš u četvrtak stignu u ponedjeljak..hali gali halid wrote:Kojim danima se moze testirati? Je li svaki dan ili...?
Testiranje je potpuno anonimno, i besplatno, ne pita te niko za ime i lične informacije, dobiješ šifru. Nadam se da je pomoglo.
- Bosanac sa dna kace
#66 Re: HIV / AIDS u BiH
jel se u ovim centrima mogu testirat i strani drzavljani koji su samo u posjeti BiH?Pera Trta wrote:Napominjem da se možete savjetovati i testirati u bilo kojem od ovih centara, bez obzira u kom dijelu BiH živite. Dakle, neko iz Bihaća može se, ako želi, testirati u Goraždu, neko iz Sarajeva u Mostaru, iz Kaknja u Tuzli, iz Bijeljine u Sarajevu i sl.
-
Pera Trta
#67 Re: HIV / AIDS u BiH
Naravno, svi koji žele mogu doći, jer se nikakvi dokumenti ne traže i testiranje je besplatno za svakoga.Bosanac sa dna kace wrote:jel se u ovim centrima mogu testirat i strani drzavljani koji su samo u posjeti BiH?Pera Trta wrote:Napominjem da se možete savjetovati i testirati u bilo kojem od ovih centara, bez obzira u kom dijelu BiH živite. Dakle, neko iz Bihaća može se, ako želi, testirati u Goraždu, neko iz Sarajeva u Mostaru, iz Kaknja u Tuzli, iz Bijeljine u Sarajevu i sl.
- Bosanac sa dna kace
#68 Re: HIV / AIDS u BiH
eee, ne pojasnih ja, ne govore naski, dakle nijesu ex YU podrucje...Pera Trta wrote:Naravno, svi koji žele mogu doći, jer se nikakvi dokumenti ne traže i testiranje je besplatno za svakoga.Bosanac sa dna kace wrote:jel se u ovim centrima mogu testirat i strani drzavljani koji su samo u posjeti BiH?Pera Trta wrote:Napominjem da se možete savjetovati i testirati u bilo kojem od ovih centara, bez obzira u kom dijelu BiH živite. Dakle, neko iz Bihaća može se, ako želi, testirati u Goraždu, neko iz Sarajeva u Mostaru, iz Kaknja u Tuzli, iz Bijeljine u Sarajevu i sl.
-
Pera Trta
#69 Re: HIV / AIDS u BiH
Pa valjda je jasno ako dođu u centar za testiranje na HIV zbog čega su došli
...a uvijek se može sporazumijeti, uostalom kako stranac u Bosni se sporazumije kad traži bilo kakvu uslugu, mislim da ni ovdje ne bi bio problem.
- Bosanac sa dna kace
#70 Re: HIV / AIDS u BiH
he oki, faoala punoi uputim ja to tamo, a bice i neko da prevodi....Pera Trta wrote:Pa valjda je jasno ako dođu u centar za testiranje na HIV zbog čega su došli...a uvijek se može sporazumijeti, uostalom kako stranac u Bosni se sporazumije kad traži bilo kakvu uslugu, mislim da ni ovdje ne bi bio problem.
-
hali gali halid
#71 Re: HIV / AIDS u BiH
Samo da napomenem da je od 11h do 13h.manki wrote:Ako pitaš za Sarajevo, onda ponedjeljkom i četvrtkom, od 10 do 1, pored infektivne klinike (siđe se niz stepenice poslije infektivne klinike, i vrata lijevo preko puta stepenica), klinički centar Koševo, dr. Vesna.. Ako se testiraš u ponedjeljak, rezultati stignu u četvrtak, ako se testiraš u četvrtak stignu u ponedjeljak..hali gali halid wrote:Kojim danima se moze testirati? Je li svaki dan ili...?
Testiranje je potpuno anonimno, i besplatno, ne pita te niko za ime i lične informacije, dobiješ šifru. Nadam se da je pomoglo.
-
hali gali halid
#72 Re: HIV / AIDS u BiH
Testira li se iko? 
-
Pera Trta
#73 Re: HIV / AIDS u BiH
Svako ko želi da se dobrovoljno testira na HIV van Sarajeva, neka mi se javi na pp (radi se o jednom od ovih savjetovališta).hali gali halid wrote:Testira li se iko?
-
hali gali halid
#74 Re: HIV / AIDS u BiH
Meni je čudno pravo, kad recimo pitam nekoga (sve) od svoje raje jesu li ikada išli da se testiraju, ili planiraju li ići, svi mi kažu šta mi je, jesam li lud i tako to...
-
zemo_online
#75 Re: HIV / AIDS u BiH
ako si imao rizik treba da se testiras inace nema smisla. druga stvar je da nasi ljudi malo znaju i smatraju da toga kod nas skoro da nema sto je i donekle tacno kada se poredimo sa ostalim zemljama.
u bih ima oko 100 hiv pozitivnih koliko znam . madjutim ,stvarna brojka je najmanje 4 puta veca iz razloga sto se ljudi malo testiraju na hiv.
hiv je podmukla infekcija i moze da ne bude nikakvih simptoma 5 ili cak 10 godina ,a i kada se simptomi jave oni su vrlo nespecificni tako da moze covjek da napravi brdo pretraga i nista,a u stvari da ima hiv. znaci test na hiv je jedino mjerodavan i to onaj koji se napravi izvan window perioda od 3 mjeseca,a najbolje 6 mjeseci.
u bih ima oko 100 hiv pozitivnih koliko znam . madjutim ,stvarna brojka je najmanje 4 puta veca iz razloga sto se ljudi malo testiraju na hiv.
hiv je podmukla infekcija i moze da ne bude nikakvih simptoma 5 ili cak 10 godina ,a i kada se simptomi jave oni su vrlo nespecificni tako da moze covjek da napravi brdo pretraga i nista,a u stvari da ima hiv. znaci test na hiv je jedino mjerodavan i to onaj koji se napravi izvan window perioda od 3 mjeseca,a najbolje 6 mjeseci.