Mali navijacki kuriozitet

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#51 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Nosferatu »

Sta ce upoznati navijace Sarajeva, kad kao dosljo, samo se i druzis sa dosljama

Biti navijac Sarajeva je nesto, sta ja znam, drukcije.

Ja ne znam sto se tice Zeljeznicara ali znam da je u Americi postojala - tkz. Maroon brigada tj. odjeljenje navijaca FKS - koja je uplacivala i slala lovu za transparente, koreografije i ostalo u Sarajevo. Moguce da su i Manijaci imali slicnu organizaciju ali za nju ne znam. Nikada u zivotu nisam sreo Manijaka sa tetovazom, a sretao sam Hz, i to po Americi, ljude na plocniku sretnes, Horde Zla tetovaze. I primjetio sam mnogo vise salova, dresova i slicnog - Zeljeznicara. Do cim nema svako - artikle FKS. Za nijasnu je teze ih nabaviti i kupiti u svakom selu, a narucito ne orginale.

Horde Zla imaju urbanu ekipu ali i Saban ekipu. Zeljo ima neke koji formiraju paradrzavu Zeljo iz grada, pa kad su otisli u Banjaluku bilo im je bjezte noge da ne usre guzica, i dan danas se sjecam da su otisla 2-3 neka lika, u Banjaluku i tamo dobili batina sto su uopste dosli. I imaju seljacine koje nisu ni iz priblizno Sarajeva, koji ih guraju. Zeljo je ekipa koja je bila i od Travnika i od Konjica i izmedju Tuzle i Zenice, i od Kiseljaka - su imali svoje fanove, dakle - od svakud. Zeljeznicar je minimalno navijacki nastrojen reprezentativno. Znam da je skoro cijeli jedan bus Hz otisao u Beograd, kad je igrala reprezentacija, Zeljovac pokoji. Ali ni sa glave - u tom broju. Znam da je ekipa HZ povaljala dosta ekipa u Sarajevu - Armadu iz Rijeke, Celikovce nedavno nisu valjali ali su napravili belaj, za Zelju samo znam da im je policija ubila navijaca od batina u Zenici (jos jedna epizoda Sejkspirovska) i da je poslje toga na dan kad nije ni bila utakmica, u prolazu, navijac Zelje - bacio bombu u Zenici na stadionu. Koliko znam Sarajevo je izgubilo svog navijaca - Ismira - od raka, momak je imao 12-13 godina, i dan danas postoji njegov transparenti i nagrada.. Znam da su Hz i mnogo vise i bolje pratile repku, u godinama u kojima sam ja bio u Sarajevu, sa Sjevera kad su znali robijasi doci i Dine ih voditi, dok - Manijaci ni tada nisu mogli prelomiti pa doci na sjevernu tribinu, ja sam na Sjever Koseva stao 1995 godine, sto su Manijaci mogli da sanjaju samo tj. i oni su dolazili - na svoj domaci stadion "Kosevo" ukoliko mogu da se sjetim dok nije demilitarizirana Grbavica. I kad je demilitarizirana - prvi sam dan - otisao na Grbavicu i zao mi je samo sto nisam imao kamere i nicega drugog, da snimim onu subu cetnicku i gdje je pala bomba NATO pakta, i probila asfalt, i iskopala 5 metara u dubinu, a okolo stadiona razbacene sinjele i gas maske, nije se smjelo po travi hodati nije se ni znalo jeli minirano ili ne, uglavnom - kad meni neki Zeljovac prica o tome svemu, sramota me ne reci da su im u ratu uzeli i stadioni, i bezmalo, pola navijaca koji su morali otici iz tog dijela grada, i ubili vodju navijaca - Djildu, dakle izjebali ih kako su mogli i stigli, ali Zeljo voli da mreze nove na golovima pohaba dovodjenjem Dinama, Partizana i tih giganta, na prijateljske meceve, cak su nosali dresove Hajduka i salove jedno vrijeme po Zeljinom Jugu neka probrana ekipa - jer su imali dobro vezu valjda, s Toricidom, ali ne onom iz Splita, niti onom iz Sandzaka, vec onom iz Kiseljaka. Takodje su im pjevali "gazi, gazi gazi ustase" gdje god su bili po Bosni, na sta su povremeno do konstatno Zeljovci znali reci da su oni "ustase, najjace smo najjace". I tako, uglavnom na moje Kosevo, nikad ne sidjose brdjani. Moj stadion nikad nije bio, prva linija vec je dao svoje pomocne terene da se sahrane neke Sarajlije. Vodja navijaca nije ostavio iza sebi par kcerki da ih drugi skrbe. Trener FKS nije u Japanu, gdje ni ne pomislja da se vrati u Zelju, ni on ni sin mu Amar. Nijedan trener u RS nije bivsi igrac FKS, do cim - Zeljo ima svoje legende po Srpskoj.

Komsije se znaju samo kititi kariranim kosuljicama iz FIS-a ne Sarajevskog, Viteskog, u dijaspori ako ima koji pravi manijak, ja ga moram zvati da zna da je bio derbi (mene nikad manijak nije zovnuo jos - i informisao o ikakvih rezultatima icega). Jos nijednom nisam cuo da se organizovala noc navijaca Zelje u dijaspori, dok sam vidjeo proslave npr. navijaca Veleza. Jednostavno Zeljo se spominje samo kad je na prva dva-tri mjesta tabele, ona seljadija koja je u 2000-tim kad je Zeljo bio po Europi a nasa repka, bila losa jako, pa je Zeljo postao neka repka - ta seljadija i dan danas nosa salove Zeljeznicara, i donosi ih i na utakmice repke jer su - plave boje i ne odudaraju, ali - koliko ti znaju o Zelji, i na kraju - Zeljin navijac pravi jest onaj kojeg ti sreces po gradu i koji ti to govori. Horde zla su drukcije u tome sto kad sretnu nekog za kog znaju u 15 sekundi da si van grada, sta on tebi ima govoriti za koga on navija? Ko si mu ti? Sta ti znas od tog fazona? Nista. De neka ti pokazu slike - Zeljinih gostovanja ove sezone, pa uporedi sa Hz, a o derbiju da ne govorimo. O nizu derbija u kojima su Zeljovci odbijali da dodju - da ne govorimo, cak su isli tako daleko da su i neke ekrane postavljali na Grbavici, da gledaju derbi odatle kao uvijek je neka urota i prevara na Kosevu, i nema sta nisu izmisljali - kao razlog sto da ne ostave koju kinticu FKS, Pitari nikad nisu imali problem da dodju i zapjevaju - "joj da hoce, ej nano, joj da hoce", sve u svemu, Pitar nije nesto sto se nosi na rukavu, i sto se govori nekome - ko veze nema od fudbala i od Sehera. To je nesto, suptilno, sto se cuva i njeguje izmedju ljudi od kojih si - a Zeljovci su ko Jehovini Svjedoci - oni cim vide novog Sabana u gradu - odmah ga prevode na svoje prelo. I na kraju - nije sto su moji, ali ove sezone Hz, sa svim fazonima koje su uveli, su vrh vrha, ja od rata nisam vidjeo - bolje navijacke pjesme, da izgleda tribina bolje i da je ekipa svi za jednog jedan za sve. Zeljo moze navuci nekakvih teferic vikend navijaca - ali na Jugu taj kop - nikada nije izgledao - niti izgleda kako Sjever izgleda danas. Ako je neko drugi u BiH to bi bili oni Lesinari iz Banjaluke, a Zeljeznicar je u takvoj stagnaciji i frustraciji, da slave nekakve Zuban dane (Zuban-ov tim ispao iz 1 Poljske lige, Zuban u pizdicima, Zuban ako ne znas je lik koji je prije 10 godina nakon 89 minuta prese FKS - vise sretno nego ikako drukcije dao gol FKS i doveo Zelju do pobjede) - a ne slave neke dane Edina Dzeke - prozvanog kloca Zeljeznicara koji sad u Wolfsburugu zabija golove - prodali ga ljudi u grad iz kojeg je Porshe, doduse ne direktno jer je isao malo kod Ceha na kondicioni ali - prodali ljudi igraca za 1 audija/BMW. 50.000 evra. Ja ne znam da je transfer igraca koji nije invalid placen manje.

Uglavnom, ako hoces upoznati Pitare, to se ne radi u buregdzinicama, na buvljoj pijaci, niti na fakultetu dok ispijas kaficu. Dodje se na utakmicu, pa tamo upoznajes koga treba, a sve drugo - rekla kazala - su price koje su toliko imbecilne, da ti moras da shvatis samo jedno. Iz Sarajeva koliko ja znam, krecu samo 2 voza, jedna za Zagreb drugi za Budimpestu. Odatle je Zeljo i dosao u Sarajevo. Pogledaj im imena - svih igraca prvog tima Zelje iz 1921. Prelistaj telefonski grada Sarajeva - neces naci ni 2 imena ljudi koji su Zelju stvorili. Sto? Dosli, sa prugom. Doveo ih Svabo, gdje u Sarajevo. Ti ljudi nisu iz Sarajeva. Tu su neki zivjeli ali - Zeljeznicara iskonskih u Sarajevu vise nema.

Koji je to selektor Zelje - bio - selektor reprezenacije BiH? Jedan. Ni Saner Bajramovic, ni Fuad Muzurovic, ni Faruk Hadzibegic ni Ciro Blazevic (nesto mrljavio za FKS kao igrac prije selektorske karijere) nisu iz Zeljeznicara. Blaz Sliskovic i Meho Kodro, zna se za koga su igrali. Jedini Zeljovac koji je vodio repku je - Miso Smajlovic, i to je najgori period BiH reprezentacije. 2002 za SP bili smo 4 u grupi, od 5. 5 je bio Lihtenstajn. Samo 2 pobjede, nad Lihtenstajnom i po 2 nerijesene - Austrija i Izreal. 1-1, i 0-0.

Na kraju svega ovoga, valjda je jasno sto je neko navijac FKS. To ti je kao kad bih gace od sintetike nosio. Dje sintetika a dje pamuk 100%. Seher rajvosa, kad su dosli Partizani - je zavrsavao kod Zemaljskog muzeja, koji je napravljen na livadi prije 120 godina. Dakle - sve nize nije ni bilo nista do rosna livada. Pravi grad, Seher, Sarajevo, je i dalje - stari grad i centar, i tu predominantno ima navijaca Sarajeva a oni koji navijaju za Zelju - to nisu novi kolacic - to su ljudi koji dugo vremena navijaju za Zelju. Ovo sve od Marin Dvora na nize, prema Ilidzi, sto se mene tice, to je nije Seher Sarajevo, to je radnicka spavaonica bila, i sta dalje da ti velim? Da to ima tradiciju? E, to su Zeljovci s kojima ne mozes naci nikako zajednicki jezik sto se mene tice barem. Tj. oni su isti ko i oni Zenicani sto su dosli sa sela u Zenicu pa sad Zenica grad s koliko hiljada ljudi ali ne odise - gradski - kao npr neka Tuzla, koja isto ima svoju rudarsku sirotinju - ali ima i staru carsiju, razumijes ti mene? E, to su razlike. Zeljovci su sarajevski Zenicani. Ovi radnicka spavaonica i to. Ali ne smije im to niko reci, cim im kazes da oni veze nemaju s onim koje su doveli Svabe u Sarajevo 1921 - hoce oci da kopaju. Meni je samo smijesno da nijedan Zeljovac svome sinu nece dati ime - Josko Dominicki (izrazito Sarajevsko ime i prezime) - ali tvrde jos uvijek da im je pola tima prebaceno u FK Torpedo - komunistickom direktivom, ja mislim da to ima veze s cinjenicom da je u Sarajevu u 2 svijetskom bila NDH, i da oni koji su igrali u Zeljeznicarskom se nisu bas istakli kao udarni komunisti tog doba, voljeo bih samo znati, sto ih ne ugasise, da imamo Olimpik za gradsko rivala, i onako su ljudi, odmjereniji, i finiji, vise sportski nastrojeni, manje teatra, Sejkspira, Hasanaginice.
ponosna_manjina

#52 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by ponosna_manjina »

@nosferatu
subjektivan si i ostar ali te zadovoljstvo citati. dobar prikaz iz perspektive navijaca sarajeva.
sto se tice ljudi koje upoznajem, a narocito s kojima se druzim, nisu to sad navijaci u nekom ultras fazonu, ili barem nisu trenutno, niti su posvecenici, dosta utakmica propuste i ne idu na gostovanja...
istini za volju ja ne gajim bas neku pretjeranu ljubav prema navijacima kao prema nekom kolektivnom fenomenu jer ima tu dosta stvari koje mi se ne svidjaju... ali dobrih likova iz te price svakako znam... doduse ne ovdje u sarajevu ali recimo u mostaru da jer tu sam proveo zivot i odrastao s ljudima od kojih me zivot razdvojio, pa ipak se postujemo unatoc tome sto znaju moje misljenje o tribinama, a i ja njih isto tako postujem unatoc njihovom misljenju o "rupama" u kojima ja ubijam vrijeme (mada je i ovo dio proslosti, sada sam vec u masini :))...
strong69

#53 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by strong69 »

-LIBERO- wrote: Sama cinjenica da su Hz u svom samom pocetku,u velikoj mjeri furali punk kulturu,na sjeveru se prije rata nosale frizure sa krestom,nosala se i frizura koja je bila identifikacija pripadnosti grupe Hz izbrijana glava na keca i duge duge siske sto je pred rat bila "legitimacija" da si dio te hz furke..itd itd.
Ko je fakat zapamtio period od ´87. pa naovamo ne treba se praviti lud i ne treba ga podjecati na ove cinjenice. Ko se ne sjeca punk banda VIS Horde Zla sa K. Brda? Hane (Drazen), pok. Tono (Antonio) i drugiu momci... Stavljati te HZ u kontekst nepismenih mahalasa moze samo onaj ko se nije rodio ni pratio fudbal tada.

@Nosferatu :thumbup: Nema se sta dodati na tvoj post. U sustini, ne treba s njima ni pokusavati razgovarati, samo bezveze trosimo vrijeme. Kad shvate sta je Sarajevo i kakav je to fenomen onda mozemo pricati. Kakvu su ljubav gajili i gaje prema klubu navijaci Sarajeva, njegovi igraci (Hase, Pasic, Hadzibegic, Vukicevic) to "ovi" nikad ne mogu shvatiti.
Brunello

#54 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Brunello »

ma ni jedni ni drugi nemaju ni N od navijaca....prdacina od navijaca.... :?
Epitop

#55 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Epitop »

Opet vam je pape največi igrač kluba, a čovjek uz sav respekt prema njemu kao fudbaleru i čovjeku "došljo" u Sarajevo iz Zavidovića.
ibizza

#56 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by ibizza »

Brunello wrote:ma ni jedni ni drugi nemaju ni N od navijaca....prdacina od navijaca.... :?
ocigledno nisi pratio HZ ove sezone....
http://www.youtube.com/watch?v=7lSYZ4yfBDc
shadow

#57 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by shadow »

-LIBERO- wrote:

Mislim da je za nove generacije presudan faktor za koga ce navijati koliko jedan ili drugi klub ima viseuspjeha,i koliko je u tom nekom trenutnom zenitu dobrih rezultata,i da se po tome trenutni pubertetlije donekle regrutuju za jedne ili druge.
Gledajuci (ne)uspjehe Sarajeva i Zelje, pocet ce nam ova djecurlija za klubove iz zapadne Hercegovine navijati pa se vise necemo morati prepucavati :-)

Mislim da se smjernice dese puno prije puberteta, jedino ako si bas toliki peh pa da ti u familiji, komsiluku nema neko ko je bas istinski navijac pa da te uzme pod svoje. Mene stari s 3 godine vodio na Kosevo, kakav crni pubertet, ja sam BORDO od obdanista, tako i buraz. Mjesto stanovanja je vjerovatno imalo svoj udio ali mislim da je to danas u dobroj mjeri smanjeno upravo zbog pomjeranja stanovnistva. Velika vecina familije zivi blize Kosevu i svi smo bordo naravno, imamo par izdajnika na Grbavici i u Hrasnom, ali neka ih, da nije njih koga bi zajebavali na familijarnim druzenjima :D. Sve u svemu cijela ta zajebancija i rivalitet znaju biti super ali Boga mi znaju i opasno poremeti odnose medju ljudima, sve zavisi koliko i sta je ko spreman uraditi. Inace vise cijenim one navijace zeljeznicara koji su hard-core nego one dupelizce koji uvijek nesto balansiraju, komsije smo, rodjaci, mir u gradu bla bla bla..samo u kost! :D

Sto se tice predratnog perioda, znaci od nastanka HZ i TM pa do rata razlika je bila ogromna, pa mi smo bili klasa iznad. O nama se pricalo, nasa je furka pracena kroz medije, mi smo u gradu postavili standarde. Frizure, muzika, nacin odjevanja, gostovanja u NS, BG, 2XZG, Rijeci a da ne govorim Mostaru su itekako propraceni, zaradili smo respekt kod Delija, Grobara i Torce i s pravom smo smjesteni na 4-to mjesto tadasnje YU tifo scene. Nije to mala stvar, pogotovo kad se uzme u obzir da su te 3 grupe tada dozivjele svoje vrhunac i postale poznate u Evropi. Kod navijaca Zelje treba priznati rad i djelo :-D Joint Uniona, urbana furka, samo greska u boji :-D , ostalo sve za pohvalu.

@nosferatu
mi smo u Americi pravili transove HZ-a ima tome desetak godina, odlazilo se na derbije bas namjenski na par dana. Ja sam jedan svoj napravio i odnio ga jos na playoff 2001(ili prije, igrali smo te godine s Jedinstvom). Izgubio sam u zivotu zbog tog svog srljanja i ljubavi prema FCSarajevu mnogo toga ali mi ni danas nije zao a vjeruj da bi mi trebalo biti. Jednom kad ti to udje u krv-to je to, nema dalje. Ja sam preko bare pa se nikad nisam ohladio iako je (ne)kvalitet fudbala sa stadiona otjerao i ohladio i one domace kojim je stadion pred nosom ali jbg. Bice valjda bolje pa ce i ova ljubav imati opravdanje. :wink:
Last edited by shadow on 29/11/2008 15:20, edited 1 time in total.
armin_tz

#58 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by armin_tz »

Nosferatu :thumbup: :thumbup: Subjektivno i dosta kvalitetno .
dakcu

#59 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by dakcu »

Epitop wrote:Opet vam je pape največi igrač kluba, a čovjek uz sav respekt prema njemu kao fudbaleru i čovjeku "došljo" u Sarajevo iz Zavidovića.
Najveci igrac FK Sarajevo je Hase. Sve ijednom navijacu, simpatizeru, svejedno.
elSaik

#60 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by elSaik »

Jedan od kriterija da bi neki rad bio dobar jeste objektivnost. U skladu s tim "subjektivno, ali kvalitetno" je kontradiktorno. Što se teme tiče, ne želim da se u istu uključem, jer ne vidim smisao toga. Pun mi je kurac čitati o fašističkim izjavama kako je neko s Vratnika bolji čovjek samo zato što je s Vratnika. Izigravate nekakva polubogove samo zato što su vam se starci jebali i vas napravili u Sarajevu, a ne negdje drugo.

Samo ću reći da je ovo ismijavanje "Moj stadion nikad nije bio prva linija... Vodja navijaca nije ostavio iza sebi par kcerki da ih drugi skrbe... Nijedan trener u RS nije bivsi igrac FKS, do cim - Zeljo ima svoje legende po Srpskoj." A pogotovo ovo "za Zelju samo znam da im je policija ubila navijaca od batina u Zenici (jos jedna epizoda Sejkspirovska)" je dno dna.

Tekst je izmiješanog sadržaja, bez ikakvog smisla za red, ne samo da je subjektivan, već je iskvaren, sa mnogo laži, podmetanja, i ismijavanja nečege što se ne bi smjelo ismijavati. Tebi na dušu, ti veliki plemeniti Sarajlilo, polubože, kojem je smiješno što ljudi nisu mogli prići svome stadionu... Ali dobro, ti si vidjeo mnogo toga, pa znaš kako stvari stoje...

I da,

Greetings from Saudi Arabia.

Vaše patriote.
The 51st State

#61 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

dobro je grobar, zaobidji ovu temu, nemas sta pametno reci...
odvijac

#62 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by odvijac »

nemojte ih vise,vidis da se ubijaju da isprave krivu drinu heheh.MNOGO STE MALI,nemojte ih vise
Peppers

#63 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

Ja vise gluposti i debilizma nisam procitao u zivotu kao sto sam sad u postu od ovog Nosferatua. Mislim da stvarno nije vrijedno komentarisati ubistvo Anera, pogibija Djilde, okupacija Grbavice, bivsi igraci Zelje kao treneri u RS, situacija na Grbavici nakon reintegracije itd itd...nepovezane i u krajnjem slucaju stvari koje nisu u nikakvoj vezi sa temom.

Mislim da svi vi navijaci manje rezimske kvazitvorevine FK Torpeda/Sarajeva bi barem trebali probati biti racionalniji i malo smanjiti dozivljaj sa tim smijesnim propagandama koje ste zapoceli u periodu dok gotovo niste ni postojali, a dok smo mi bili na vrhu nase navijacke scene. Tada vam je ta propaganda o gradsko jraji kao navijacima Sarajeva bila jedini "argument" kojim ste pokusavali da se odrzite na zivotu, a sad akada ste rijesili te probleme i dalje izgleda nastavljate sa istim.

Spominjete urbane furke predratnih navijaca Sarajeva koje su svojevrsni brend grada, a ocigledno izostavljate jedan od najvecih istinskih brendova ovog grada, new primitivs, koji je i nastao u krugovima navijaca zelje (Zabranjeno pusenje, EJK, kasnije Nadrealisti). I njih je Svabo doveo zeljeznicom u grad? Njih spominjem samo kao svojevrstan odgovor na neke vase tvrdnje, medju kojima je i ona da je Kosevo pitarsko naselje ;-)

Nemam zaista volju ni motiv da odgovaram na sve napisane nebuloze.
JThomas

#64 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by JThomas »

ali najjače mi je kako lik iz amerike proziva švabu što živi i radi u japanu, nije mu valjda druge mane mogao naći :lol: licemjerje na jednom potpuno novom nivou ;-)

i čudio sam se kako su cijele dvije stranice prošle bez mitomanije o finim, kulturnim, produhovljenim, prosvjetljenim i obrazovanim (a u isto vrijeme najjačim u tuči), lojalnim svome timu (ma nadljudi jedni, šta da ti kažem) starosjediocima koji svi navijaju za sarajevo i "došljama sa strane" koji su upravo sve suprotno, nekulturni, neoprani, neobrazovani, "vikend navijači" i koji jelte, navijaju za želju. crno-bijeli svijet iz bajke. argumenti tipa ja sam rođen na vratniku a ti nisi, i neprikriveni prezir prema svima koji nisu rođeni na teritoriji opštine stari grad...ksenofobija i trpanje cijelih društvenih klasa u isti koš, to bi kao trebalo ubijediti ljude da za sarajevo stvarno navija fina gradska raja?

mora se priznati, tekst je s umjetničke strane fakat fino napisan, tako fino da bi onaj ko ništa ne zna o sarajevu i želji mogao čak i povjerovati...ali samo on.

i da, za koga su ono navijali new primitives? ili su i oni možda negativan, "došljački" pokret?

najbolji post na temi je napisao @libero. trend miješanja tih socijalnih, ekonomskih, kulturnih, regionalnih i kvartovskih grupa je izražen u cijelom navijačkom sistemu, i stereotipi tipa panathinaikos su aristokrate a olympiakos radnici svakim danom sve više gube na značenju...globalizacija zahvata i navijački pokret.
Last edited by JThomas on 29/11/2008 16:50, edited 1 time in total.
The 51st State

#65 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

Peppers wrote:Ja vise gluposti i debilizma nisam procitao u zivotu kao sto sam sad u postu od ovog Nosferatua. Mislim da stvarno nije vrijedno komentarisati ubistvo Anera, pogibija Djilde, okupacija Grbavice, bivsi igraci Zelje kao treneri u RS, situacija na Grbavici nakon reintegracije itd itd...nepovezane i u krajnjem slucaju stvari koje nisu u nikakvoj vezi sa temom.

Mislim da svi vi navijaci manje rezimske kvazitvorevine FK Torpeda/Sarajeva bi barem trebali probati biti racionalniji i malo smanjiti dozivljaj sa tim smijesnim propagandama koje ste zapoceli u periodu dok gotovo niste ni postojali, a dok smo mi bili na vrhu nase navijacke scene. Tada vam je ta propaganda o gradsko jraji kao navijacima Sarajeva bila jedini "argument" kojim ste pokusavali da se odrzite na zivotu, a sad akada ste rijesili te probleme i dalje izgleda nastavljate sa istim.
Spominjete urbane furke predratnih navijaca Sarajeva koje su svojevrsni brend grada, a ocigledno izostavljate jedan od najvecih istinskih brendova ovog grada, new primitivs, koji je i nastao u krugovima navijaca zelje (Zabranjeno pusenje, EJK, kasnije Nadrealisti). I njih je Svabo doveo zeljeznicom u grad? Njih spominjem samo kao svojevrstan odgovor na neke vase tvrdnje, medju kojima je i ona da je Kosevo pitarsko naselje ;-)

Nemam zaista volju ni motiv da odgovaram na sve napisane nebuloze.
Bolje rezimska nego importovana cesko/madjarsko/hrvatska kombinacija. I nije propaganda o gradskoj raji, mi stim nemamo problema, manijaci su ti koji su vazda furali tu neku kvaziurbanost i alternativu. A i ti new primitivsi su bili samo dobri hronicari i intrepretatori mahalskih zajebancija, a svi znamo kakva je situacija po mahalama izmedju ostalih i u naselju Kosevo.
nikad_izvini

#66 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by nikad_izvini »

Nosferatu wrote:Sta ce upoznati navijace Sarajeva, kad kao dosljo, samo se i druzis sa dosljama

Ja ne znam sto se tice Zeljeznicara ali znam da je u Americi postojala - tkz. Maroon brigada tj. odjeljenje navijaca FKS - koja je uplacivala i slala lovu za transparente, koreografije i ostalo u Sarajevo. Moguce da su i Manijaci imali slicnu organizaciju ali za nju ne znam. Nikada u zivotu nisam sreo Manijaka sa tetovazom, a sretao sam Hz, i to po Americi, ljude na plocniku sretnes, Horde Zla tetovaze. I primjetio sam mnogo vise salova, dresova i slicnog - Zeljeznicara. Do cim nema svako - artikle FKS. Za nijasnu je teze ih nabaviti i kupiti u svakom selu, a narucito ne orginale.

Horde Zla imaju urbanu ekipu ali i Saban ekipu. Zeljo ima neke koji formiraju paradrzavu Zeljo iz grada, pa kad su otisli u Banjaluku bilo im je bjezte noge da ne usre guzica, i dan danas se sjecam da su otisla 2-3 neka lika, u Banjaluku i tamo dobili batina sto su uopste dosli. I imaju seljacine koje nisu ni iz priblizno Sarajeva, koji ih guraju. Zeljo je ekipa koja je bila i od Travnika i od Konjica i izmedju Tuzle i Zenice, i od Kiseljaka - su imali svoje fanove, dakle - od svakud. Zeljeznicar je minimalno navijacki nastrojen reprezentativno. Znam da je skoro cijeli jedan bus Hz otisao u Beograd, kad je igrala reprezentacija, Zeljovac pokoji. Ali ni sa glave - u tom broju. Znam da je ekipa HZ povaljala dosta ekipa u Sarajevu - Armadu iz Rijeke, Celikovce nedavno nisu valjali ali su napravili belaj, za Zelju samo znam da im je policija ubila navijaca od batina u Zenici (jos jedna epizoda Sejkspirovska) i da je poslje toga na dan kad nije ni bila utakmica, u prolazu, navijac Zelje - bacio bombu u Zenici na stadionu. Koliko znam Sarajevo je izgubilo svog navijaca - Ismira - od raka, momak je imao 12-13 godina, i dan danas postoji njegov transparenti i nagrada.. Znam da su Hz i mnogo vise i bolje pratile repku, u godinama u kojima sam ja bio u Sarajevu, sa Sjevera kad su znali robijasi doci i Dine ih voditi, dok - Manijaci ni tada nisu mogli prelomiti pa doci na sjevernu tribinu, ja sam na Sjever Koseva stao 1995 godine, sto su Manijaci mogli da sanjaju samo tj. i oni su dolazili - na svoj domaci stadion "Kosevo" ukoliko mogu da se sjetim dok nije demilitarizirana Grbavica. I kad je demilitarizirana - prvi sam dan - otisao na Grbavicu i zao mi je samo sto nisam imao kamere i nicega drugog, da snimim onu subu cetnicku i gdje je pala bomba NATO pakta, i probila asfalt, i iskopala 5 metara u dubinu, a okolo stadiona razbacene sinjele i gas maske, nije se smjelo po travi hodati nije se ni znalo jeli minirano ili ne, uglavnom - kad meni neki Zeljovac prica o tome svemu, sramota me ne reci da su im u ratu uzeli i stadioni, i bezmalo, pola navijaca koji su morali otici iz tog dijela grada, i ubili vodju navijaca - Djildu, dakle izjebali ih kako su mogli i stigli, ali Zeljo voli da mreze nove na golovima pohaba dovodjenjem Dinama, Partizana i tih giganta, na prijateljske meceve, cak su nosali dresove Hajduka i salove jedno vrijeme po Zeljinom Jugu neka probrana ekipa - jer su imali dobro vezu valjda, s Toricidom, ali ne onom iz Splita, niti onom iz Sandzaka, vec onom iz Kiseljaka. Takodje su im pjevali "gazi, gazi gazi ustase" gdje god su bili po Bosni, na sta su povremeno do konstatno Zeljovci znali reci da su oni "ustase, najjace smo najjace". I tako, uglavnom na moje Kosevo, nikad ne sidjose brdjani. Moj stadion nikad nije bio, prva linija vec je dao svoje pomocne terene da se sahrane neke Sarajlije. Vodja navijaca nije ostavio iza sebi par kcerki da ih drugi skrbe. Trener FKS nije u Japanu, gdje ni ne pomislja da se vrati u Zelju, ni on ni sin mu Amar. Nijedan trener u RS nije bivsi igrac FKS, do cim - Zeljo ima svoje legende po Srpskoj.

Komsije se znaju samo kititi kariranim kosuljicama iz FIS-a ne Sarajevskog, Viteskog, u dijaspori ako ima koji pravi manijak, ja ga moram zvati da zna da je bio derbi (mene nikad manijak nije zovnuo jos - i informisao o ikakvih rezultatima icega). Jos nijednom nisam cuo da se organizovala noc navijaca Zelje u dijaspori, dok sam vidjeo proslave npr. navijaca Veleza. Jednostavno Zeljo se spominje samo kad je na prva dva-tri mjesta tabele, ona seljadija koja je u 2000-tim kad je Zeljo bio po Europi a nasa repka, bila losa jako, pa je Zeljo postao neka repka - ta seljadija i dan danas nosa salove Zeljeznicara, i donosi ih i na utakmice repke jer su - plave boje i ne odudaraju, ali - koliko ti znaju o Zelji, i na kraju - Zeljin navijac pravi jest onaj kojeg ti sreces po gradu i koji ti to govori. Horde zla su drukcije u tome sto kad sretnu nekog za kog znaju u 15 sekundi da si van grada, sta on tebi ima govoriti za koga on navija? Ko si mu ti? Sta ti znas od tog fazona? Nista. De neka ti pokazu slike - Zeljinih gostovanja ove sezone, pa uporedi sa Hz, a o derbiju da ne govorimo. O nizu derbija u kojima su Zeljovci odbijali da dodju - da ne govorimo, cak su isli tako daleko da su i neke ekrane postavljali na Grbavici, da gledaju derbi odatle kao uvijek je neka urota i prevara na Kosevu, i nema sta nisu izmisljali - kao razlog sto da ne ostave koju kinticu FKS, Pitari nikad nisu imali problem da dodju i zapjevaju - "joj da hoce, ej nano, joj da hoce", sve u svemu, Pitar nije nesto sto se nosi na rukavu, i sto se govori nekome - ko veze nema od fudbala i od Sehera. To je nesto, suptilno, sto se cuva i njeguje izmedju ljudi od kojih si - a Zeljovci su ko Jehovini Svjedoci - oni cim vide novog Sabana u gradu - odmah ga prevode na svoje prelo. I na kraju - nije sto su moji, ali ove sezone Hz, sa svim fazonima koje su uveli, su vrh vrha, ja od rata nisam vidjeo - bolje navijacke pjesme, da izgleda tribina bolje i da je ekipa svi za jednog jedan za sve. Zeljo moze navuci nekakvih teferic vikend navijaca - ali na Jugu taj kop - nikada nije izgledao - niti izgleda kako Sjever izgleda danas. Ako je neko drugi u BiH to bi bili oni Lesinari iz Banjaluke, a Zeljeznicar je u takvoj stagnaciji i frustraciji, da slave nekakve Zuban dane (Zuban-ov tim ispao iz 1 Poljske lige, Zuban u pizdicima, Zuban ako ne znas je lik koji je prije 10 godina nakon 89 minuta prese FKS - vise sretno nego ikako drukcije dao gol FKS i doveo Zelju do pobjede) - a ne slave neke dane Edina Dzeke - prozvanog kloca Zeljeznicara koji sad u Wolfsburugu zabija golove - prodali ga ljudi u grad iz kojeg je Porshe, doduse ne direktno jer je isao malo kod Ceha na kondicioni ali - prodali ljudi igraca za 1 audija/BMW. 50.000 evra. Ja ne znam da je transfer igraca koji nije invalid placen manje.

Uglavnom, ako hoces upoznati Pitare, to se ne radi u buregdzinicama, na buvljoj pijaci, niti na fakultetu dok ispijas kaficu. Dodje se na utakmicu, pa tamo upoznajes koga treba, a sve drugo - rekla kazala - su price koje su toliko imbecilne, da ti moras da shvatis samo jedno. Iz Sarajeva koliko ja znam, krecu samo 2 voza, jedna za Zagreb drugi za Budimpestu. Odatle je Zeljo i dosao u Sarajevo. Pogledaj im imena - svih igraca prvog tima Zelje iz 1921. Prelistaj telefonski grada Sarajeva - neces naci ni 2 imena ljudi koji su Zelju stvorili. Sto? Dosli, sa prugom. Doveo ih Svabo, gdje u Sarajevo. Ti ljudi nisu iz Sarajeva. Tu su neki zivjeli ali - Zeljeznicara iskonskih u Sarajevu vise nema.

Koji je to selektor Zelje - bio - selektor reprezenacije BiH? Jedan. Ni Saner Bajramovic, ni Fuad Muzurovic, ni Faruk Hadzibegic ni Ciro Blazevic (nesto mrljavio za FKS kao igrac prije selektorske karijere) nisu iz Zeljeznicara. Blaz Sliskovic i Meho Kodro, zna se za koga su igrali. Jedini Zeljovac koji je vodio repku je - Miso Smajlovic, i to je najgori period BiH reprezentacije. 2002 za SP bili smo 4 u grupi, od 5. 5 je bio Lihtenstajn. Samo 2 pobjede, nad Lihtenstajnom i po 2 nerijesene - Austrija i Izreal. 1-1, i 0-0.

Na kraju svega ovoga, valjda je jasno sto je neko navijac FKS. To ti je kao kad bih gace od sintetike nosio. Dje sintetika a dje pamuk 100%. Seher rajvosa, kad su dosli Partizani - je zavrsavao kod Zemaljskog muzeja, koji je napravljen na livadi prije 120 godina. Dakle - sve nize nije ni bilo nista do rosna livada. Pravi grad, Seher, Sarajevo, je i dalje - stari grad i centar, i tu predominantno ima navijaca Sarajeva a oni koji navijaju za Zelju - to nisu novi kolacic - to su ljudi koji dugo vremena navijaju za Zelju. Ovo sve od Marin Dvora na nize, prema Ilidzi, sto se mene tice, to je nije Seher Sarajevo, to je radnicka spavaonica bila, i sta dalje da ti velim? Da to ima tradiciju? E, to su Zeljovci s kojima ne mozes naci nikako zajednicki jezik sto se mene tice barem. Tj. oni su isti ko i oni Zenicani sto su dosli sa sela u Zenicu pa sad Zenica grad s koliko hiljada ljudi ali ne odise - gradski - kao npr neka Tuzla, koja isto ima svoju rudarsku sirotinju - ali ima i staru carsiju, razumijes ti mene? E, to su razlike. Zeljovci su sarajevski Zenicani. Ovi radnicka spavaonica i to. Ali ne smije im to niko reci, cim im kazes da oni veze nemaju s onim koje su doveli Svabe u Sarajevo 1921 - hoce oci da kopaju. Meni je samo smijesno da nijedan Zeljovac svome sinu nece dati ime - Josko Dominicki (izrazito Sarajevsko ime i prezime) - ali tvrde jos uvijek da im je pola tima prebaceno u FK Torpedo - komunistickom direktivom, ja mislim da to ima veze s cinjenicom da je u Sarajevu u 2 svijetskom bila NDH, i da oni koji su igrali u Zeljeznicarskom se nisu bas istakli kao udarni komunisti tog doba, voljeo bih samo znati, sto ih ne ugasise, da imamo Olimpik za gradsko rivala, i onako su ljudi, odmjereniji, i finiji, vise sportski nastrojeni, manje teatra, Sejkspira, Hasanaginice.
Šta napisa, jadan.Ustaše smo najjače.Željovci nemaju tetovaža.Došlje.Zguzili ih četnici.Vođa navijača poginuo i ostavio djecu da se drugi skrbe za njih.
Krenuo sam da ti odgovorim, al shvatih da si nepismen do bola.Nepismen lik a piše o seljacima i došljama ;-)Čovjek ne zna rodove.O konstrukciji rečenice da ne pričam. Papak je papak, taman na sred Čaršije da se rodio.Opismeni se malo pa se javi da komentarišeš.

PS Sarajlija sam, mr. pismeni za tebe.
Peppers

#67 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

Jebo ti nas kad nam je vodja u ratu poginuo i ostavio da se druge brinu o njegovoj djeci :-) A jos da ne govorim to sto nije sa Vratnika :lol:
stari_sarajevski_gospodin

#68 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Papak je papak, taman na sred Čaršije da se rodio.
:thumbup:
Šibicar

#69 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Šibicar »

Nosferatu,razumijem kad čovjek nekog mrzi,ali da ga mrzi tolikom mjerom da izdvoji čitav dan da bi napisao jedan polumetarski nebulozan post,koji je ujedno i čista subjektivna glupost,još nisam vidio :roll: .LIBERO je iznio dosta dobrih stvari i htjeli mi to priznati ili ne ipak mi djelimo ovaj grad zajedno,i ok mi je kad se prozivamo,dok je to u duhu zajebancije a ne mržnje kao kod mr.dr.doc. prekookeanskog Nosferatua,kojem mogu reći:evo ja navijam za Želju i imam 4 tetovaže,ako ti to nešto znači :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#70 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by -LIBERO- »

@nosferatu,prijatelju,znam koliki moze biti animozitet izmedju nas i anamo onih,ali fakat nema potrebe na taj negativan nacin pominjati rahmetli Dzildu,i rahmetli Anera.
Mozemo se mi i ne simpatisati,zezati na racun jednih i drugih,provocirati..pa i ponekada korektno posaketati :D ,ali pominjati Dzildu i njegovu djecu na takav nacin je totalno ne primjereno. :run:

Sto se tice "nju primitivsa"i Neleta,burazera mu, Seje i ostale ekipe iz zabranjenog pusenja,ljudi su zivjeli u naselju u kojem ,ne da je dominantno po broju navijaca Sarajeva,nego su oni svojedobno u vrijeme derbija bili u ilegali.
Znaci bukvalno je njih 10 tak navijalo za Zeljeznicar ,prije svega jer su u svojoj srzi i habitusu bili kontrasi :D ,i to teski,i namjerno su furali u kontru spram cijelog naselja (Kosevo koje se u zargonu zove i Jezero :D ).
Znam tu cijelu pricu,jer sam odrastao bas u tom naselju,i znam profil cijele te price i te njihove furke kontre.
Da se zivot zna poigrati,danas te njihove zgrade u kojima su zivjeli se nalaze u ulici koja nosi ime Asima Ferhatovica :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#71 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Nosferatu »

Ne pominjem ja Dzildu i Anera negativno, ja samo sam mozda bio ne dorecen.

Ja nikad ne bih mogao odigrati prijateljske utakmice s nekim koje kumovao Dzildinom ubistvu, a PFC je tim oficira JNA, koji su danas cetnici. Vidjeli smo sta su u Mostaru napravili a vidjeli smo i koje dosao da navija za njih na tu utakmicu.

Sto se Anera tice, jedno je fakat. Gledali su momka kako ga degenece. I nisu uradili nista. To se moze desiti u svakoj navijackoj grupi, ali zasto bas da se to desi Zelji? Zeljo jednostavno na sake nije Zeljo koji je bio pred rat, i to je fakat.

I na kraju, jedini razlog sto ja simpatiziram Sarajevo jeste sto predstavlja Sarajevo bolje. Ja bih i sam bio navijac Zelje da mislim da Zeljo predstavlja grad Sarajevo bolje, ali to tokom mog staza na tribini nije bilo tako, onda je bio jedan kratki period kad jest bilo tako, ali samo jer je Zeljo bio sampion, da se oduzmu te titula, to nebi bilo tako. Navijaci FKS su uvijek branili ovaj grad, i sakama i idejama i inovacijama. Nas jesu izjebali Sabani razno-razni, pocevis od SDA. Granova i slucaja Djerzelez Zenica, pa nadalje da ne nabrajam, ali nikada nije doslo u pitanje reprezentacija ovog grada. Do cim - ja nemam osjecaj da je u Zelji bitan grad Sarajevo kao takav. Oni bi da su i iznad Sarajeva, i iznad Bosanske realnosti. To je fin ideal ali - brzo ga prizmeljavaju gdje god da odu.

I na kraju ja sam odrastao u Sarajevu i Zeljeni navijaci su uvijek bili manjina tamo odakle sam ja - opstina centar. Njih jeste bilo, i bila je to gradska raja, ali su bili u manjini. Sto se tice Neleta, Djure i slicno, oni su generacija ispred moje, ali ja sam isao u srednju skolu u koju su oni isli, poslje njih. Zeljo je bio drugorazredan po broju navijaca u toj skoli.

Mene samo iritira taj Zeljin antagonizam sto bi da svakome valjaju a onda docekaju da sami sebi ne valjaju i sto im je bitniji 1 gol protiv Sarajeva, nego ne znam ti ja sta drugo. I na kraju sto su meke kite pred svakim drugim, narucito ako se radi o nekim nacionalistima, kao npr kad je BBB dosao u grad, s njima se nije trebalo jaraniti, jer vrlo se dobro zna, sta oni misle o svemu ovome, i na kraju i napravili su frku ali je bitnije bilo Zeljovcima da odu u Zagreb i mirno budu docekani tamo na svojoj eksurziji koja ne znaci nista.

Moj najveci antagonizam naspram Zelje je sto jedan moj vrlo dobar prijatelj, tj. covjek koji me je odveo na sjever, preseljavanjem iz mog kvarta u drugi, postao je navijac Zelje. Ja to nikada nisam mogao shvatiti, i na neku ruku nisam mogao oprostiti, jer za mene su gore prelivode od bilo kojeg navijaca pa neka je Vrbanjusa, Olimpik, Djerzelez, Famos, Igman, koji god tim da jest. On vise ne ide na tribinu a mene nema u Sarajevu, ali jos uvijek nosim u sebi tako tu jednu, ruznu uspomenu.

Ruzno jeste da se ljudi djele u ovom gradu, ali kad neko prica kako nema navijaca Sarajeva, u Sarajevu, sta odgovoriti na tu tezu? Ja ti mogu samo reci ovo - obuci dres Sarajeva i stavi sal, i dodji u Chicagu na Michigan Avenue ili u Saint Louis - prodji carsijom i ispod Archa, ako ne nadjes - navijaca Sarajeva koji ce ti prici - ja cu ti kupiti kartu avionsku nazad.

I na kraju - nemam ja sta Zelji halaliti i imati obzira, Zeljo nece da bude grad Sarajevo, ima li ijedan transparent - u kojem se spomene taj grad iz kojeg su? A koliko transparenta Zeljo Konjic, Kiseljak i slicno je bilo po tribini? Jednostavno, ja ne mogu dokuciti taj fazon i ne mogu drame i teatra, Zeljo je poslje Veleza, 2 tim po tome koliko je nastradao u ratu. To je jedna tragicna epizoda bila, ali i poslje nje - oni ce se kao izdignuti iznad nacionalizma, dokle su danas stigli?

I ja sam odrastao na Kosevu i sama cinjenica - da su svi iz ZP - otisli u pizdice, mi takodje iritira. Otisao sam i ja, ali ja kao ja - nisam nikad bio toliki ambasador Sarajeva, koliko je Nele, Djuro, Sejo Saxon u tkz. Hrvatskom Zabranjenom Pusenju i slicno. Njihova djeca sumnjam da ce navijati za Zelju. I na kraju nisam cuo ni za jednog od tih da su ponjeli pusku u ratu, kad je ovaj grad borio se na zivot i smrt. Pa valjda ih je necim ovaj grad i zaduzio, valjda? Ostavili su neke jadnike kao Djildu - da se on zavaljuje, jer to je bilo takvo vrijeme - za zestoke momke, a ZP je inace, bas kao sto ti kaze, kontraski bilo, u Zelji, ja se ne sjecam da je igdje na gostovanje u Beograd, sa Manijacima otisao Nele ili Djuro. Jer - to je za mene pravi Manijak, a ispred kamera kreveljenje i slicno, iskreno, meni nista ne znaci. Ne znaci jer - jos uvijek se sjecam, sa 11 godina, kada sam ugledao korteo Delija koji su kroz Kralja Tomislava otisli na Kosevo. Jos uvijek se sjecam te utakmice u kojoj je Sarajevo pobjedilo Zvjezdu a kasnije su i te likove ganjali, pola ih je i bilo iz Sarajeva navodno. I od tada, nije to da se Zeljo ne voli, ja Zelju iskreno, ne razumijem, tj. vidim jedan napaceni tim i mnostvo ljudi koji su po definiciji bili neki Jugosloveni, oni bi sa svakim ljepo danas, a drugi u tome vide - znak slabosti. Voljeo bih ja da je Zeljo - veci predstavnik sredine iz koje je, i da se manje pokusava baviti politickom korektnoscu a vise da ima muda i da napravi jednu invaziju na Banjaluku jedno 500 navijaca, da ja to malo vidim, da ja vidim da malo odu u Srbiju na neku utakmicu da nije prijateljska jedno 400 navijaca i slicno. Ali - kad je stani padni, sumnjam da ce do toga doci.

I na kraju da li bih ikada mjenjao - tim za koji navijam. Nikad. Mene fudbal ne interesuje jer ga kod nas nema. ALi me interesuje da je grad prezentiran na nacin na koji ne moze niko doci muda svoja otresati i ako dodje, da se zna da je dosao, traziti belaja. I nasao je belaja jer Sarajevo nakon onog sto mu se je desilo, trebaju svi drugi da shvataju i razumiju a ne Sarajevo da sve druge shvata i da ih pusta da formiraju npr. neka Slova =U= na tribini ili da udju s transparentom - Srpsko Sarajevo - i to prvo razastru kad je igrala BiH SCG. Dakle, s takvima ne mozes labavo. Zeljo ima 10x vise razloga - sto da s takvima ne bude labavo, ali - Zeljo na sake, nije Zeljo. A ako jest, to je gomila klinaca kojima neko dadne noz da ubodu drugog klinca od 16 ili da razvale tramvajn i zapale, i slicne druge nekakve, jako cudne prenose.

Nemam ja pretenzije da sam ja u pravu, ja ne pokusavam uvjeriti Zeljovca da sto ja pricam je istina i da on treba navijati za Sarajevo, ali ne moze mi nicim spocitavati neki Mostarac koji dodje u Sarajevo da nema nacijaca FKS. Ako nema navijaca - to su oni Velza, a nema ni Veleza, pa niko to ne govori, suti se na tu sramotu, suti se na livadu na koju igraju, suti se na ispadnje po drugoj ligi i kad su ih automatima docekivali sirom Herceg Bosne, suti se na to sve, jer - i ja bih voljeo da tako nije, i na kraju, premali su nasi gradovi za 2 tima, Sarajevu je ubaceno to kukavicije jaje da ima 2 tima - kao nijednom drugom gradu. Ne moze se Beograd porediti s tim gdje ima 5 puta vise stanovnika. I gdje su klubovi bili rezimski. I slicno. Ali eto - danas postoji tradicija koja veze, i obavezuje da ne moze neki klub - biti promjenjen ili delegiran ili sta ti ja znam, a onda neka imaju dva, i neka svaki put kad zaigraju, bude nekakav teatar i drama, i neka pokazu Zeljovci koliko muda imaju kad treba odvaljivati gromade Grbavice pa bacati po glavama komsija, za mene ce biti ekipa kad odu i na sake docekaju ne onu piculadiju iz Tuzle, vec ovako u Zagrebu, Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu, to malo, a do tad - gledaj da i ono malo djece sto igra za Zelju ne prodas buzasto, sramota je sviju nas poslje, ne samo Zeljovce, sviju nas.
pirmin

#72 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by pirmin »

Opet se dzabe kacite - mali ste i jedni i drugi u poredjenju na Lesinare. :D

Minut peti, sekunda peta :D :

http://www.youtube.com/watch?v=I2xyfSuIKto

...jos da nema one okupatorske zastave i da je sva ona prognana raja na tribini - ne bi se ni vidjeli. 8-)

Salim se ;) ....odlicno izdanje Hordi!
Cafe Camargue

#73 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cafe Camargue »

Nosferatu wrote:Sta ce upoznati navijace Sarajeva, kad kao dosljo, samo se i druzis sa dosljama

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
@Libero, ne vidim da su u nekoj lošoj konotaciji spomenuti niti rahmetli Džilda, a ni Aner. Tekst je britak.
@ponosna_manjina, činjenica je da se navijači Željezničara puno više diče svojim klubom, plavi će ti uvijek punih usta reći da navijaju za Željezničar, makar godinama nevidjeli Grbavice. Oduvijek su bili inferiorni, pa to možeš posmatrati i kao neki vid prkosa. S druge strane imaš armiju navijača Sarajeva u ovom gradu, koji ti neće ni reći za koga navijaju dok ih jasno i glasno ne pitaš, a i kad ih pitaš reći će kratko i preći na drugu stvar. Potpuno je svejedno da li su u pitanju javne ličnosti ili obični ljudi. To je jedan od brojnih fenomena ovog grada, mada je moje mišljenje da je pojašnjenje upravo u prkosu, da ne kažem kompleksu, kojeg su navijači Željezničara opravdano puni.
@Nosferatu, hvala ti na ovom tekstu :thumbup:
Peppers

#74 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

@Nosferatu

Vjerujem da si ti ostao nedorecen, a ne "ne dorecen" ;-)

Govoris da to sto se desilo Aneru se moglo desiti svakoj navijackoj skupini, pa onda zamjera sto se to desilo nama :-) Mozda da kazemo da su i navijaci recimo Lazia ckepi jer im je policija ubila navijaca :-)

O tome ko bolje reprezentira grad bi se moglo diskutovati, mada mislim da s tobom kao takvim to nebi imalo smisla. Navijaci Zelje, bas kao i navijaci Sarajeva, su branili ovaj grad kad je najvise trebalo i jednog od najhrabrijih branitelja koji je zivot dao da bi spasio drugi ti prozivas i pljujes po njemu govoreci da je time ostavio svoju djecu da se drugi skrbe o njima...toliko o tebi kao licnosti.

Ja sam odrastao u Sarajevu i zivim u Sarajevu i u mjestu odakle sam ja (Opcina Centar) su uvijek navijaci Zelje bili na tribini.

Govoris da je nama jedan gol protiv Sarajeva bitniji od svega, pa bi mozda bilo pametno za tebe da na jednostavnom primjeru poput teme o Zelji na ovom forumu pogledas broj postova tvojih istomisljenika i da uvidis ko je kome veci trn u oku ;-)

To sto ti ne gotivis Zelju zbog tvog prijatelja koji je zbog promjene mjesta prebivalista (tacnije konacnog prosvjetljenja) mi je narodski receno nidje veze.

Ne znam sta si htio reci sa tim o broju navijaca Sarajeva u gradi i spominjanjem oblacenja dresa i sala Sarajeva u Chicagu :roll: Vjerujem da bas i nisi upucen u ulogu i znacaj Zeljinih navijaca iz SAD na rad danasnje tribine ;-)

Na osnovu cega tvrdis da Sejino ili Djurino dijete nece navijati za Zelju, a tvoje hoce? Zasto bi oni nosili pusku u ratu? Mozda da poginu, pa da im ti onda zamjeris jer su ostavili svoju djecu kao sirocad. Ako cemo kao prave navijace i Zelje i Sarajeva uzimati samo one koji idu na gostovanja, onda je i jednih i drugih jako malo.

A Sarajevo kao redovno igra utakmice u Srbiji, koje nisu prijateljske i u kojim ide 400 navijaca da ih bodri? :-D

Znaci mi nismo dobri reprezenti naseg grada jer ne idemo na gostovanja s namjerom da pravimo belaj? Zanimljivo, vecina nam prebacuje bas suprotno. Ne sjecam se nesto ni belaja koje su HZ pravile izvan Sarajeva.

Pokusao sam malo hronoloski odgovoriti na tvoj post i sto se tice veceg dijela tvog posta, napisane su blago receno besmislene stvari, stvari koje nemaju ama bas nikakve veze sa temom i sa mozgom.
JThomas

#75 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by JThomas »

Cafe Camargue wrote: @ponosna_manjina, činjenica je da se navijači Željezničara puno više diče svojim klubom, plavi će ti uvijek punih usta reći da navijaju za Željezničar, makar godinama nevidjeli Grbavice. Oduvijek su bili inferiorni, pa to možeš posmatrati i kao neki vid prkosa. S druge strane imaš armiju navijača Sarajeva u ovom gradu, koji ti neće ni reći za koga navijaju dok ih jasno i glasno ne pitaš, a i kad ih pitaš reći će kratko i preći na drugu stvar. P
možda sam ja glup, gluh, slijep, ili pristrasan, ali ja to o čemu ti pričaš nikad u životu nisam primijetio. nikad.

uostalom isto kao i najveću većinu tih mitoloških koncepcija koje pravite...ima i nerealnih manijaka koliko hoćeš, ali ovakvih epova i legendi, ovoliko proizvoljnog, iracionalnog (kao, njemu se željo gadi zato što je njegov prijatelj prešao navijati za želju :-) ) i nadrealnog, ovakvih generalizacija k'o što ovaj nosferatu nadrobi u ova dva kilometarska posta odavno nisam pročitao na bilo koju temu.

i ono, nick si baš neofirno odabrao, a šatro mi se busamo u prsa, a vi šutite ;-)
Post Reply