Imas li neku drugu teoriju osim razuma da je pokusam oboriti?ružmarin-a wrote:madner wrote:Vjerovati nije stvar razuma. Znati je stvar razuma.ružmarin-a wrote:@vratnik: molitva se može odnositi na bilo koju vjeru
Onaj ko je razuma ima vidi znake, poruke, Božije blagodati, univerzalnost i primjenjivost i u svojoj vjeri, pa makar gledao animirani crtani film ili poruku (besjedu) nekoga ko nije iz njegovog miljea (kulturnog, vjerskog, intelektualnog)
Namaz=molitva
a čega je stvar onda vjerovati?ako nije razuma, haj pojasni...
Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
- madner
#51 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
- ružmarin-a
#52 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner"
od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova
nemam druge sad zasad ...
-
frla
#53 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Jeste ako uz to kazes "elhamdulillah" ili u prevodu "hvala Allahu dž.š." na svemu što imaš.vratnik wrote: ovo mi se vec vise svidja. Da li je molitva i kad ja sretan sto je proljece kazem: wow, ovo je ljepota: sunce, rostilj, fini zdravi ljudi oko mene, predivno! (?)
Naravno moraš biti trijezan ... ne smijes piti i raditi ostale harame ...
- madner
#54 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Ne ispunjava kriterije teorije.ružmarin-a wrote:Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner"od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova
![]()
- ružmarin-a
#55 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
ja baš kao misaono biće mislim da ispunjavamadner wrote:Ne ispunjava kriterije teorije.ružmarin-a wrote:Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner"od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova
![]()
-
frla
#56 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Čuvaj se ti njega seko ... Fabulas je ništa za njega ...ružmarin-a wrote:ja baš kao misaono biće mislim da ispunjavamadner wrote:Ne ispunjava kriterije teorije.ružmarin-a wrote:Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner"od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova
![]()
- madner
#57 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Koji su kriteriji koje te dovode do te zamisli?ružmarin-a wrote:ja baš kao misaono biće mislim da ispunjavamadner wrote:Ne ispunjava kriterije teorije.ružmarin-a wrote:Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner"od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova
![]()
- ružmarin-a
#58 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
znači nisi prihvatio teRoriju? 
- madner
#59 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Pala na kvalifikacijama. 
-
vratnik
#60 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Ja u tvom slucaju i dalje nisam siguran da li si ti u stvari neko ko je tu da provocira, ili si stvarno vjernik koji je "malo zbunjen" u svom nacinu izlaganja.. Ti naime svojim nastupom predstavljas bas ono zasto je bolje nebiti vjernik..frla wrote:Jeste ako uz to kazes "elhamdulillah" ili u prevodu "hvala Allahu dž.š." na svemu što imaš.vratnik wrote: ovo mi se vec vise svidja. Da li je molitva i kad ja sretan sto je proljece kazem: wow, ovo je ljepota: sunce, rostilj, fini zdravi ljudi oko mene, predivno! (?)
Ko si ti da sudis i da govoris kad je nesto u redu, a kad i sta haram? A sta ako ja ne govorim arapski pa za komunikaciju s Visim Bicem moram koristiti svoj jezik?
I vidis, upravo je ovo sto si napisao ponovo potvrdilo moju teoriju s pocetka.. Dok ne prihvatite (ali svi vi) da je nekome i recenica: wow kako lijep dan, molitva, nista od vas.. Prije nego sto mi pocnes pisati eseje: postoji malo pleme u Braziku koje vjeruje u jednog stvoritelja.. Ali tu se prica i zavrsava. Za njih je stvoritelj sve, i drvo, i palma, i pirana, i oni sami, sve.. Za njih je molitva kad pjevaju zajedno (pa makar tekstovi spominjali lov i seks na otvorenom). Oni su strasno moralno drustvo (sa svim sto uz to ide, preko zastite okoline, do postovanja prema svima i svemu) ali se nikad ne zahvaljuju. A i zasto bi, kad du i oni dio svega? Oni tako zive vec 4000 godina.. Sta je s njima? Za njih nema vjecnog zivota? i Ko to odlucuje? Djeca Abrahama?
ccccc. Sreca pa me ovakve teme samo ponedjeljkom interesuju, ziv bih poludio da sam cesce na ovom podforumu..
- ružmarin-a
#61 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
@madner
trebaš samo da pokušaš da objasniš zašto si od mnoštva kombinacija (kombinatorika) izabrao sklop slova madner za svoj nik
mene recimo od tvog madner ovo mad kao korijen riječi intrigira...te te stoga pitah...
trebaš samo da pokušaš da objasniš zašto si od mnoštva kombinacija (kombinatorika) izabrao sklop slova madner za svoj nik
mene recimo od tvog madner ovo mad kao korijen riječi intrigira...te te stoga pitah...
- ružmarin-a
#62 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
je li u pitanju neko domorodačko pleme koje živi tu stalno i pjevuši?vratnik wrote:Ja u tvom slucaju i dalje nisam siguran da li si ti u stvari neko ko je tu da provocira, ili si stvarno vjernik koji je "malo zbunjen" u svom nacinu izlaganja.. Ti naime svojim nastupom predstavljas bas ono zasto je bolje nebiti vjernik..frla wrote:Jeste ako uz to kazes "elhamdulillah" ili u prevodu "hvala Allahu dž.š." na svemu što imaš.vratnik wrote: ovo mi se vec vise svidja. Da li je molitva i kad ja sretan sto je proljece kazem: wow, ovo je ljepota: sunce, rostilj, fini zdravi ljudi oko mene, predivno! (?)
Ko si ti da sudis i da govoris kad je nesto u redu, a kad i sta haram? A sta ako ja ne govorim arapski pa za komunikaciju s Visim Bicem moram koristiti svoj jezik?
I vidis, upravo je ovo sto si napisao ponovo potvrdilo moju teoriju s pocetka.. Dok ne prihvatite (ali svi vi) da je nekome i recenica: wow kako lijep dan, molitva, nista od vas.. Prije nego sto mi pocnes pisati eseje: postoji malo pleme u Braziku koje vjeruje u jednog stvoritelja.. Ali tu se prica i zavrsava. Za njih je stvoritelj sve, i drvo, i palma, i pirana, i oni sami, sve.. Za njih je molitva kad pjevaju zajedno (pa makar tekstovi spominjali lov i seks na otvorenom). Oni su strasno moralno drustvo (sa svim sto uz to ide, preko zastite okoline, do postovanja prema svima i svemu) ali se nikad ne zahvaljuju. A i zasto bi, kad du i oni dio svega? Oni tako zive vec 4000 godina.. Sta je s njima? Za njih nema vjecnog zivota? i Ko to odlucuje? Djeca Abrahama?
ccccc. Sreca pa me ovakve teme samo ponedjeljkom interesuju, ziv bih poludio da sam cesce na ovom podforumu..
- sistem
#63 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
dobar svakodnevni san je okrijepljujuci.ružmarin-a wrote:Što se tiče snova, slažem se i potpuno je istinito.
To nisu puka naglabanja, jer ima potvrda u analiziranju RAM i REM faze sna. Pokušajte pronaći malo literature o tome i sami se uvjeriti da je zaista tačno da je čovjek tokom sna "kao mrtav".
nisam niko cuo da je to rekao za smrt
pa ljudi da li stvarno ne znate da san ima funkciju, da se cula ne iskljuce pri snu i ocito budu povezana sa mozgom, koji je u aktivan u toku sna, da metabolizam radi, jetra, bubrezi, misici. pa jel moguce da stvarno mislite da san lici na smrt?
- ružmarin-a
#64 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
da u pravu si sistem
ma nemaš pojma koliko si u pravu. odlično: radi to sve, rade čula, na putovanju si duša ti je kod Boga i gledaš sve, ali si "kao mrtav" jer nisi svoj kontaš?
to je kao kad misliš da si neštpo već doživio, kad misliš da ti je poznata situacija...
ma nemaš pojma koliko si u pravu. odlično: radi to sve, rade čula, na putovanju si duša ti je kod Boga i gledaš sve, ali si "kao mrtav" jer nisi svoj kontaš?
to je kao kad misliš da si neštpo već doživio, kad misliš da ti je poznata situacija...
- madner
#65 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Ako znas kolko je bita bila hipoteza, mogu ti reci kolko je bita dokaza bilo potrebno da se sa nekom sigurnoscu znam da je to pravi nick.ružmarin-a wrote:@madner
-
frla
#66 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Samo sam ti rekao istinu sa iskrenom namjerom i to mi je dovoljno a to što ti nisi shvatio to je druga stvar ...vratnik wrote:Ja u tvom slucaju i dalje nisam siguran da li si ti u stvari neko ko je tu da provocira, ili si stvarno vjernik koji je "malo zbunjen" u svom nacinu izlaganja.. Ti naime svojim nastupom predstavljas bas ono zasto je bolje nebiti vjernik..frla wrote:Jeste ako uz to kazes "elhamdulillah" ili u prevodu "hvala Allahu dž.š." na svemu što imaš.vratnik wrote: ovo mi se vec vise svidja. Da li je molitva i kad ja sretan sto je proljece kazem: wow, ovo je ljepota: sunce, rostilj, fini zdravi ljudi oko mene, predivno! (?)
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#67 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Kad legnes spavati, znas li sa 100-postotnom sigurnoscu da ces se probuditinjonjica wrote:Latina ti si ozbiljan diskutant; ne znam sta ti bi....Latina wrote:Naravno, to samo covjek bez bilo kakvog znanja moze poreci.istocnjak wrote:Zar svaku noč kada zaspimo, na neki način ne preselimo (umremo)? Kada padnemo u san svake noči i izgubimo svijest bukvalno se potpuno izgubimo, tako da nemamo kontrole nad našim životom uopšte. Samo je Allahova dž.š. milost da li će nas vratiti u svjesno stanje. Zar nije tako?
...
...
?
Last edited by Latina on 11/05/2009 15:09, edited 1 time in total.
-
vratnik
#68 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
sorry. Meni dosta.

- sistem
#69 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
pa nisam kao mrtav to ti kazem. nekad u snu kasljem, nekad imam erekciju, svjestan sam svog okretanja, i iz najdubljeg sna ce me probuditi zvuk, dodir. kakve to veze ima sa smrcu?ružmarin-a wrote:da u pravu si sistem
to drugo sto govoris je déjà vu - poznat i objasnjen fenomen, ne mijesati sa pricom da je san kao smrt.
- ružmarin-a
#70 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
mistika jarane mistika i misticizam
nemam ja objašnjenja za sve
to ti je mrijenje prije umiranja
nemam ja objašnjenja za sve
to ti je mrijenje prije umiranja
- madner
#71 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Nema tu nikakve mistike, san je poprilicno jasna stvar.
Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
-
frla
#72 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
Ako si svjestan kada spavas zasto onda ne prestanes hrkati u snu?sistem wrote:pa nisam kao mrtav to ti kazem. nekad u snu kasljem, nekad imam erekciju, svjestan sam svog okretanja, i iz najdubljeg sna ce me probuditi zvuk, dodir. kakve to veze ima sa smrcu?ružmarin-a wrote:da u pravu si sistem
to drugo sto govoris je déjà vu - poznat i objasnjen fenomen, ne mijesati sa pricom da je san kao smrt.
- sistem
#73 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
a pricala je i tebi da hrcemfrla wrote:Ako si svjestan kada spavas zasto onda ne prestanes hrkati u snu?sistem wrote:pa nisam kao mrtav to ti kazem. nekad u snu kasljem, nekad imam erekciju, svjestan sam svog okretanja, i iz najdubljeg sna ce me probuditi zvuk, dodir. kakve to veze ima sa smrcu?ružmarin-a wrote:da u pravu si sistem
naravno da prestanem, jer sam sebe probudim hrkanjem.
-
frla
#74 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
To je ono što sam govorio kada čovjek "zamre duševno", jer jednu stranu onu materijalnu hrani a nematerijalnu zapostavi. Takav čovjek ne može nista da shvati. Ne obavlja namaz i ima osjecaj kao da "spava" u pola bijela dana. Probudi se hoda, krece se, radi ali ima osjecaj kao da je u "snu".madner wrote: Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
- sistem
#75 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI
kad covjek obavlja molitve, onda zaglupi, san mu je tezak kao smrt i kroz zivot prolazi ne osjecajuci radost zivota i ljepote oko sebe.frla wrote:To je ono što sam govorio kada čovjek "zamre duševno", jer jednu stranu onu materijalnu hrani a nematerijalnu zapostavi. Takav čovjek ne može nista da shvati. Ne obavlja namaz i ima osjecaj kao da "spava" u pola bijela dana.madner wrote: Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
jel de kako ovo ruzno zvuci?
isto kao ovo sto si ti napisao.