Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Rasprave o vjerskim temama.
madner

#51 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by madner »

ružmarin-a wrote:
madner wrote:
ružmarin-a wrote:@vratnik: molitva se može odnositi na bilo koju vjeru

Onaj ko je razuma ima vidi znake, poruke, Božije blagodati, univerzalnost i primjenjivost i u svojoj vjeri, pa makar gledao animirani crtani film ili poruku (besjedu) nekoga ko nije iz njegovog miljea (kulturnog, vjerskog, intelektualnog)

Namaz=molitva
Vjerovati nije stvar razuma. Znati je stvar razuma.

a čega je stvar onda vjerovati? :? ako nije razuma, haj pojasni...
Imas li neku drugu teoriju osim razuma da je pokusam oboriti?
ružmarin-a

#52 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner" :D od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova :oops:

nemam druge sad zasad ...
frla

#53 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by frla »

vratnik wrote: ovo mi se vec vise svidja. Da li je molitva i kad ja sretan sto je proljece kazem: wow, ovo je ljepota: sunce, rostilj, fini zdravi ljudi oko mene, predivno! (?)
Jeste ako uz to kazes "elhamdulillah" ili u prevodu "hvala Allahu dž.š." na svemu što imaš.

Naravno moraš biti trijezan ... ne smijes piti i raditi ostale harame ...
madner

#54 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by madner »

ružmarin-a wrote:Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner" :D od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova :oops:

Ne ispunjava kriterije teorije. :D
ružmarin-a

#55 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

madner wrote:
ružmarin-a wrote:Prihvataš li izazov "Teorije o stanju razuma koji je sebi dao nik madner" :D od toliko slova i mogućih kombinacija, baš se istkala ova :oops:

ja baš kao misaono biće mislim da ispunjava :oops:
frla

#56 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by frla »

ružmarin-a wrote:
madner wrote:

Čuvaj se ti njega seko ... Fabulas je ništa za njega ... :D
madner

#57 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by madner »

ružmarin-a wrote:
madner wrote:

Koji su kriteriji koje te dovode do te zamisli? :D
ružmarin-a

#58 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

znači nisi prihvatio teRoriju? :D
madner

#59 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by madner »

Pala na kvalifikacijama. :D
vratnik

#60 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by vratnik »

frla wrote:
vratnik wrote: ovo mi se vec vise svidja. Da li je molitva i kad ja sretan sto je proljece kazem: wow, ovo je ljepota: sunce, rostilj, fini zdravi ljudi oko mene, predivno! (?)
Jeste ako uz to kazes "elhamdulillah" ili u prevodu "hvala Allahu dž.š." na svemu što imaš.

Ja u tvom slucaju i dalje nisam siguran da li si ti u stvari neko ko je tu da provocira, ili si stvarno vjernik koji je "malo zbunjen" u svom nacinu izlaganja.. Ti naime svojim nastupom predstavljas bas ono zasto je bolje nebiti vjernik..
Ko si ti da sudis i da govoris kad je nesto u redu, a kad i sta haram? A sta ako ja ne govorim arapski pa za komunikaciju s Visim Bicem moram koristiti svoj jezik?
I vidis, upravo je ovo sto si napisao ponovo potvrdilo moju teoriju s pocetka.. Dok ne prihvatite (ali svi vi) da je nekome i recenica: wow kako lijep dan, molitva, nista od vas.. Prije nego sto mi pocnes pisati eseje: postoji malo pleme u Braziku koje vjeruje u jednog stvoritelja.. Ali tu se prica i zavrsava. Za njih je stvoritelj sve, i drvo, i palma, i pirana, i oni sami, sve.. Za njih je molitva kad pjevaju zajedno (pa makar tekstovi spominjali lov i seks na otvorenom). Oni su strasno moralno drustvo (sa svim sto uz to ide, preko zastite okoline, do postovanja prema svima i svemu) ali se nikad ne zahvaljuju. A i zasto bi, kad du i oni dio svega? Oni tako zive vec 4000 godina.. Sta je s njima? Za njih nema vjecnog zivota? i Ko to odlucuje? Djeca Abrahama?
ccccc. Sreca pa me ovakve teme samo ponedjeljkom interesuju, ziv bih poludio da sam cesce na ovom podforumu..
ružmarin-a

#61 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

@madner

trebaš samo da pokušaš da objasniš zašto si od mnoštva kombinacija (kombinatorika) izabrao sklop slova madner za svoj nik

mene recimo od tvog madner ovo mad kao korijen riječi intrigira...te te stoga pitah...
ružmarin-a

#62 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

vratnik wrote:
frla wrote:

Ja u tvom slucaju i dalje nisam siguran da li si ti u stvari neko ko je tu da provocira, ili si stvarno vjernik koji je "malo zbunjen" u svom nacinu izlaganja.. Ti naime svojim nastupom predstavljas bas ono zasto je bolje nebiti vjernik..
Ko si ti da sudis i da govoris kad je nesto u redu, a kad i sta haram? A sta ako ja ne govorim arapski pa za komunikaciju s Visim Bicem moram koristiti svoj jezik?
I vidis, upravo je ovo sto si napisao ponovo potvrdilo moju teoriju s pocetka.. Dok ne prihvatite (ali svi vi) da je nekome i recenica: wow kako lijep dan, molitva, nista od vas.. Prije nego sto mi pocnes pisati eseje: postoji malo pleme u Braziku koje vjeruje u jednog stvoritelja.. Ali tu se prica i zavrsava. Za njih je stvoritelj sve, i drvo, i palma, i pirana, i oni sami, sve.. Za njih je molitva kad pjevaju zajedno (pa makar tekstovi spominjali lov i seks na otvorenom). Oni su strasno moralno drustvo (sa svim sto uz to ide, preko zastite okoline, do postovanja prema svima i svemu) ali se nikad ne zahvaljuju. A i zasto bi, kad du i oni dio svega? Oni tako zive vec 4000 godina.. Sta je s njima? Za njih nema vjecnog zivota? i Ko to odlucuje? Djeca Abrahama?
ccccc. Sreca pa me ovakve teme samo ponedjeljkom interesuju, ziv bih poludio da sam cesce na ovom podforumu..
je li u pitanju neko domorodačko pleme koje živi tu stalno i pjevuši?
sistem

#63 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by sistem »

ružmarin-a wrote:Što se tiče snova, slažem se i potpuno je istinito.
To nisu puka naglabanja, jer ima potvrda u analiziranju RAM i REM faze sna. Pokušajte pronaći malo literature o tome i sami se uvjeriti da je zaista tačno da je čovjek tokom sna "kao mrtav".
dobar svakodnevni san je okrijepljujuci.
nisam niko cuo da je to rekao za smrt :D

pa ljudi da li stvarno ne znate da san ima funkciju, da se cula ne iskljuce pri snu i ocito budu povezana sa mozgom, koji je u aktivan u toku sna, da metabolizam radi, jetra, bubrezi, misici. pa jel moguce da stvarno mislite da san lici na smrt?
ružmarin-a

#64 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

da u pravu si sistem

ma nemaš pojma koliko si u pravu. odlično: radi to sve, rade čula, na putovanju si duša ti je kod Boga i gledaš sve, ali si "kao mrtav" jer nisi svoj kontaš?

to je kao kad misliš da si neštpo već doživio, kad misliš da ti je poznata situacija...
madner

#65 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by madner »

ružmarin-a wrote:@madner

trebaš samo da pokušaš da objasniš zašto si od mnoštva kombinacija (kombinatorika) izabrao sklop slova madner za svoj nik

mene recimo od tvog madner ovo mad kao korijen riječi intrigira...te te stoga pitah...
Ako znas kolko je bita bila hipoteza, mogu ti reci kolko je bita dokaza bilo potrebno da se sa nekom sigurnoscu znam da je to pravi nick. :D
frla

#66 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by frla »

vratnik wrote:
frla wrote:

Samo sam ti rekao istinu sa iskrenom namjerom i to mi je dovoljno a to što ti nisi shvatio to je druga stvar ...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#67 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by Latina »

njonjica wrote:
Latina wrote:
istocnjak wrote:Zar svaku noč kada zaspimo, na neki način ne preselimo (umremo)? Kada padnemo u san svake noči i izgubimo svijest bukvalno se potpuno izgubimo, tako da nemamo kontrole nad našim životom uopšte. Samo je Allahova dž.š. milost da li će nas vratiti u svjesno stanje. Zar nije tako?
Naravno, to samo covjek bez bilo kakvog znanja moze poreci.
Latina ti si ozbiljan diskutant; ne znam sta ti bi....

...

...
Kad legnes spavati, znas li sa 100-postotnom sigurnoscu da ces se probuditi

?
Last edited by Latina on 11/05/2009 15:09, edited 1 time in total.
vratnik

#68 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by vratnik »

sorry. Meni dosta.
:run:
sistem

#69 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by sistem »

ružmarin-a wrote:da u pravu si sistem

ma nemaš pojma koliko si u pravu. odlično: radi to sve, rade čula, na putovanju si duša ti je kod Boga i gledaš sve, ali si "kao mrtav" jer nisi svoj kontaš?

to je kao kad misliš da si neštpo već doživio, kad misliš da ti je poznata situacija...
pa nisam kao mrtav to ti kazem. nekad u snu kasljem, nekad imam erekciju, svjestan sam svog okretanja, i iz najdubljeg sna ce me probuditi zvuk, dodir. kakve to veze ima sa smrcu?

to drugo sto govoris je déjà vu - poznat i objasnjen fenomen, ne mijesati sa pricom da je san kao smrt.
ružmarin-a

#70 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by ružmarin-a »

mistika jarane mistika i misticizam

nemam ja objašnjenja za sve

to ti je mrijenje prije umiranja
madner

#71 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by madner »

Nema tu nikakve mistike, san je poprilicno jasna stvar.

Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
frla

#72 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by frla »

sistem wrote:

pa nisam kao mrtav to ti kazem. nekad u snu kasljem, nekad imam erekciju, svjestan sam svog okretanja, i iz najdubljeg sna ce me probuditi zvuk, dodir. kakve to veze ima sa smrcu?

to drugo sto govoris je déjà vu - poznat i objasnjen fenomen, ne mijesati sa pricom da je san kao smrt.
Ako si svjestan kada spavas zasto onda ne prestanes hrkati u snu?
sistem

#73 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by sistem »

frla wrote:
sistem wrote:

Ako si svjestan kada spavas zasto onda ne prestanes hrkati u snu?
a pricala je i tebi da hrcem :D

naravno da prestanem, jer sam sebe probudim hrkanjem.
frla

#74 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by frla »

madner wrote: Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
To je ono što sam govorio kada čovjek "zamre duševno", jer jednu stranu onu materijalnu hrani a nematerijalnu zapostavi. Takav čovjek ne može nista da shvati. Ne obavlja namaz i ima osjecaj kao da "spava" u pola bijela dana. Probudi se hoda, krece se, radi ali ima osjecaj kao da je u "snu".
sistem

#75 Re: Zivot poslije smrti, El-Gazali - NEOPHODNO PROCITATI

Post by sistem »

frla wrote:
madner wrote: Nisi nista manje ziv nego kad si budan, niti znas hoces li umrijeti sljedeceg trenutka.
To je ono što sam govorio kada čovjek "zamre duševno", jer jednu stranu onu materijalnu hrani a nematerijalnu zapostavi. Takav čovjek ne može nista da shvati. Ne obavlja namaz i ima osjecaj kao da "spava" u pola bijela dana.
kad covjek obavlja molitve, onda zaglupi, san mu je tezak kao smrt i kroz zivot prolazi ne osjecajuci radost zivota i ljepote oko sebe.

jel de kako ovo ruzno zvuci?
isto kao ovo sto si ti napisao.
Post Reply