istocnjak wrote:Pa zašto se onda pojedinci stide svoje vjere i onoga što jesu tako što govore da su ateisti a imaju u sebi vjere?
...aaaaaaaaaaaaaaaaa, sad skotah onu tvoju na drugoj temi.

Eto me k'o Golf dvica na Bjelasnici...
Nego, druze moj, mislim da malo grijesis glede svog uvjerenja da su svi ljudi vjernici samo sto se neki ko biva stide te svoje vjere pa se izjasnjavaju kao ateisti. Ne bih da te uvrijedim ali mislim da ti nisu poznati pojmovi kao sto su uvjerenje, vjera, duhovnost, religioznost, areligioznost, agnosticizam, skepticizam i na koncu ateizam. Ima njih jos ali ne bih da kompliciram. Vidis, kad smo kod mene onda cu ti reci da sam ja skeptik. Naime, tako mi je kalibriran mehanizam kojim percipiram, razmisljam i rasudjujem. Da li je on urodjen, tj. u mojim genima upisan ili sam ga stekao tokom svog odrastanja ne znam ali mislim da ima i jednog i drugog, mada vjerujem (evo i ja vjerujem

) da je ovog drugog znatno vise. Misljenja sam da se skepticizam stice ucenjem. Takodjer mislim da je on jako mocno oruzje protiv svih vidova onih losih stvari kojeg je nase drustvo i previse zasiceno (to je ono sto ti nazivas zlom a ja socijalnim devijacijama). Djeca uce sta je lose a sta dobro odrastanjem, a lose i dobro se razlicito percipiraju od mjesta do mjesta na nasoj planeti. Nesto sto si ti naucio od svog rodjenja da je lose bit ce dobro u drugom kutku svijeta. Cak ce lokalni religijski nauci to i promovirati kao dobro i da ga je bog preporucio svim ljudima samo sto neki ljudi ne zive na pravom putu pa ne znaju. Al' da ne petljam. (Naravno, posto ce se naci pametnjakovici koji ce reci "a gdje to ima da je dobro ubiti covjeka" odmah da kazem da je to vise-manje univerzalan tabu, a tabu je nesto sasvim drugo. Takodjer, i ubistva su bila moralna djela u velikom omjeru ne bas tako davno, ljudsko zrtvovanje je bilo pravilo u nekiim drustvima, a ni danas nije neobicno i nimalo nemoralno ubiti covjeka za neku
visu stvar ili u ime
zakona, a negdje je to opet
boze sacuvaj.)
Vidis, svako dijete u procesu svog odrastanja
stice znanje o tome sta je dobro a sta lose. Taj proces traje vise godina da bi se na poslijetku generirao mehanizam kojeg nazivamo savjest, kojeg svi posjeduju. Dakle, svaki covjek na planeti Zemlji posjeduje ovaj mehanizam bez obzira da li on pripadao budizmu, animistickim plemenima sa Kavkaza i Amazonije, protestantizmu, sijizmu, da li on bio dervis ili pravoslavni pop, agnostik, skeptik, ateist, itd., svi se oni osjecaju lose kada urade nesto lose, ono sto je za njih lose. Naravno da svi oni imaju i obrasce kojim se bore protiv te griznje savjesti koja nastaje nakon cina koji ju je pruzrocio a ta griznja je taj mehanizam koji je stecen u okolini u kojoj je ta individua odrasla, tj. provela svoje djetinjstvo. (Upravo radi ovih stvari jedna forumasica na
Raznim diskusijama zeli skrenuti paznju ostalih jer je svjesna sta znaci odrastati u okolini u kojoj su osnovna moralna nacela dosla do ciste ambivalentnosti, sto je apsurd - neuroza 1/1). Znam da ti i mnogi ovdje misle da su dobro i lose univerzalni entiteti.
Oni to nisu! Univerzalan je samo onaj mehanizam kojeg spomenuh, a to je griznja savjesti. Druga je stvar da smo mi kao ljudi jako sebicni i nevjerovatno egoisticna bica (cast vrlo rijetkim izuzecima). Mozda paradoksalno zvuci ali i sam altruizam je jedan vid te iste sebicnosti, sto psihicke sto materijalne. Reci cu i to da je cijeli koncept dobrocinstva u ovim nasim religijama cista sebicnost - cini dobro da bi bio
nagradjen na onom svijetu, daj sevapa ne bil' ti se
vratilo mnogostruko vise, itd., da ne bih nekog uvrijedio. Sve je podredjeno tebi kao individui, sve sto cinis cijeli svoj zivot gledas da je tvojoj guzici dobro. Nekima od nas
to je skriveno raznim psiho-mehanizmima pa imamo osjecaj da smo sveci ili tako vidimo druge kada cine dobro drugima za koje imamo obicaj reci da su sveci. Haj' da vise ne tusim.
Jednostavno govoreci, trebao bi se pomiriti sa cinjenicom da drugi nisu kao ti, da ima ljudi na planeti kojima tvoja osnovna nacela izgledaju u najmanju ruku smijesna, da ima ljudi koji tebi izgledaju isto tako smijesni, da ima ljudi koji i dan danas zive sa uvjerenjem da je ubiti sto vise neduznih dobro samo sto to ovi drugi ne znaju, da ima ljudi kojima je smijesno sto su nekim ljudima pacovi svete zivotinje koje jedu iz istog tanjura kao i oni sami, da ne spominjem krave. I kada jos dodas i to da su ti isti ljudi nekad spremni i ubiti da bi odbranili ta svoja (sveta) nacela onda ti neke stvari postanu malo jasnije.
Sta ono bi tema?
Hebiga, pozdrav...