Latinica wrote:
Moji kristali su i dalje tamni kad je ova tema u pitanju.
Prvo sto me iziritiralo kod iste je provokativno pitanje "Sta kazes vjernice" i to ne bi bio neki problem da se pitanje nije odnosilo na vjernike samo jedne konfesije. Zanima sta kazu pripadnici ostalih konfesija i da li bi bilo ko od njih organizovao put u Vatikan ili neki srpski Hram sa polaznom tackom u dzamiji ?
Zao mi je zbog tamnih kristala u tvojoj casi. Nakon @Ahmmed-ovog posta, kod mene su biserno svjetlucavi.
Na srecu, ipak postoje osobe koje shvataju besmislenost nasih svakodnevnih hvatanja za vratove, ... besmislenost teske rijeci koja ubija, na mozda jos tezi nacin od oruzja.
Zasto si iritirana naslovom? Sta je toliko iritantno u njemu? Da imas malo literarnog slifa, bilo bi ti jasno da je naslov teme jako bitan, ... da je piscima nekada lakse napisati djelo, nego naci adekvatan naslov.
Ostavi se spekulacija tipa, sta bi bilo-kad bi bilo. I tacno je, pitanje se i jeste uglavnom odnosilo na vjernike koji praktikuju Islam. Govorim o konkretnom dogadjaju, kako je i opisan. Nikakve veze sa ovim nema ni Vatikan, ni bilo kakav srpski Hram.
Pisem o konkretnom dogadjaju, o tome sta je ucinio jedan bracni par porijeklom iz Turske, moji susjedi.
Islam je u Bosnu stigao sa Osmanlijama, dakle, ... na neki nacin, iz postojbine ovih ljudi. Oni su svoj odlazak na Hadzdz obiljezili na nacin kako sam opisao. Moja zelja je bila samo to, ... vidjeti, ... osjetiti kako bosanski musliman gleda na ovaj njihov postupak. Molim da mi se vjeruje u moje nakane.
Latinica wrote:
Cisto sumnjam da su ljudi koji idu na Hadzdz imali velike prekoncepcije u vezi s ovim pitanjem. To sto su pozvali komsije je obicaj ( lijep obicaj ) i eto. Da su oni razmisljali na nacin "Mozda komsija XY ima predrasude u vezi s ovim", ne bi ga ni pozvali.
Pogresno pretpostavljas, vjerovatno zbog nepoznavanja prilika.
Prema turskoj zajednici u dijaspori postoji mnostvo predrasuda. U vrijeme kad su ih zapadne zemlje bukvalno molile da prihvate poslove, u doba velikih potreba za radnom snagom, to je bilo slabo izrazeno. Nije im puno smetao ni Islam, ni marama na glavi Turkinje. Vremena su se promijenila, postali su balast domacinima i oni bi ih se danas rado kutarisali, ali to je vec nesto za druge teme.
Za razliku od tebe i povrsnog razmisljanja da ne treba pozvati nikoga `ko ti prilazi sa predrasudom, oni su to ucinili. Pozvali su citav kvart, pokazali mnogo mudrosti, pokazali svoju otvorenost i pruzenu ruku covjeku, .... jednostavno su rekli, ... bujrum.
Oni su time svoje odradili. Tko nije shvatio, ... sta da kazem, ... ili je glup ili je hajvan.
Latinica wrote:
Jos nesto; bila sam u razlicitim crkavama, tako da mi je poznata unutrasnjost klasicne ( recimo katolicke ) crkve. Ti si u uvodu teme predstavio slavlje "pored oltara".
Zar oni nisu zakupili susjednu prostoriju koja bi trebala izgledati vise kao kafe ?
Zakupljena je cijela crkva. Kur`an se citao u auli crkve. (tu nema vjerskih krscanskih obiljezja) Prigodan govor i sve ostalo se odvijalo u prostoru crkve, pored oltara.
Latinica wrote:Da, teme pune mrznje i islamofobicnosti mogu i dalje cvjetati, a mozda, eventualno, moderacija moze utjecati da ih bude manje, tj da se oni koji vec poslovicno sipaju drvlje i kamenje po ljudima na ovom forumu koji su se deklarisali kao vjernici ( sta ? ) upozore. Niko naravno ne mora pristupiti sa-xu, niti se mora deklarisati kao ovo ili ono, samo ateisti na ovom potforumu ( paradoksalno ) imaju vecu slobodu izrazavanja nego uslovno receno vjernici.
Nemam iluzija da ce se to izmijeniti, tek iznosim stav.
Eto, ... nazvao sam to pravim imenom. Mnostvo tema se moze nazvati Islamofobicnim, nema adekvatnijeg termina za iste.
No, ... ti se ne osvrnu na teme u kojima se na isti, ili slican fobican, nacin govori o katolicanstvu, pravoslavlju, judaizmu. Mozda mislis da toga ovdje nema?
Problem ovog podforuma su po tebi ateisti. Po meni su mnogo veci problem samozvani, polupismeni tumaci vjere. Oni, koji u svom romanticarskom zanosu, ne vide da najvecu stetu cine toj istoj vjeri.
Latinica wrote:Hmmmm, @Ahmmed je tvoj, a @istocnjak ( izvini @istocnjak sad te i ja prozivam

) nije ?
Sto se mene tice, ti si moj isto kao i njih dvojica, ali tema ti vrvi od predrasuda.
Ne znam zasto si se "nalozila" da mi "svezes" predrasude ovog "vjerskog tipa".
Malo ljudi je imuno na predrasude, pa tako vjerovatno i ja, ali ... sa predrasudama po osnovu necijih vjerskih ubjedjenja, rasnih, boje koze, sam jos kao dijete raskrstio. To je pitanje kucnog odgoja.
I pusti meni, zivota ti, da ja kazem `ko je moj.
Jeste, ... @Ahmmed je moj. Citam ga vec godinama i covjek me odusevljava svojom mislju. Imam sina za zenidbu, ....

... pa pod pretpostavkom da @Ahmmed ima kcerku za udaju, bio bih sretan da mi bude snaha, ... i po cijenu da ga na Islam prevede, ...
@Istocnjak je dobar covjek, ... selamamo se mi putem PP-a, ali .... ne bi on dao kceri za vlaha, ...
A ovo, ... da sam ja tvoj, .... vidis u kakvim si predrasudama, ...
Latinica wrote:Pozdrav, uz iskrenu nadu da ces spoznati da postoje neki od nas koji nemaju potrebu da se drugima izvinjavaju zbog vlastite konfesionalne pripadnosti, da ih sarmiraju, ili ubjedjuju da je Zemlja okrugla a mlijeko bijelo.
Selam ti je @Latinice, ... neki ljudi nikada ne dodirnu tudju misao. Ne radi toga sto ne bi mogli uspjeti u tome, nego zato sto nece da se potrude.